Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
melac

#32376 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by melac »

sehohari wrote: 18/10/2023 22:34
geoxx wrote: 18/10/2023 22:27 Index neki dan izbaci analizu potkrijepljenu suhom statistikom.

Period 1990-2011 je bio najmirniji u historiji.
Gdje, kada, kako?
Pa samo 90-ih si imao dva genocida, 2000-ih Afganistan i Irak, naše ratove, rat u Čečeniji, Nagorno-Karabah i tkd.

Jednostavno, nije istina. Jedino ako su ubrajali razne ratove po subsaharskoj africi, ali to su konflikti koji su nastali kao rezultat kraja kolonijalizma i oni su se završili nezavisno od pitanja globalnog hegemona.

Onda imamo stvar da faktički ratovi po Bliskom istoku još uvijek traju, samo što više nisu tolikog intenziteta.
Naravno, a u tom periodu najtezi konflikt je bio u Kongu zapravo, s najvise zrtava. Ali eto mi nekako to ne dozivljavamo toliko strasno.

E ne mozes sada iskljucivati neke ratove i sukobe zato sto se posljedica ovog ili onog, nije to bio ni komentar na koji sam se referirao. Ne govorimo o hegomonu, vec o periodu jedne supersile i da je to bilo lose, da nam treba multipolarni svijet, da su Ameri zlo i sl. a zapravo najmanje zrtava imamo u tom periodu dok su oni jedini bili velesila.
jeza u ledja

#32377 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

SpecialOffer wrote: 18/10/2023 22:19
Uzmi boldirano za primjer, to je u nacelu vjerovatno tacno ali to je isto kao kad bi neko napisao da ih ovi nisu ubijali godinama nikad ne bi doslo do formiranja Hamasa. Sto moze ali i ne mora biti tacno.

Izrael je u poziciji da moze rijesiti problem i kao takvi su odgovorni za situaciju i snose najveci dio krivice. Palestinci imaju svoj udio krivice u svemu tome ali Izrael je taj koji odlucuje.

Na kraju krajeva, ne otimaju Palestinci zemlju vec obrnuto. Ne odvode Palestinci u zatvor vec obrnuto. Izraelci su ti koji to rade pod pokroviteljstvom drzave.

Opet pitam, neka ubiju sad 100 hiljada i sta onda? Koje je rjesenje? Za godinu opet isto Palestinaca kao danas, samo vise ljudi sa svjezim traumama zeljnih krvi.
Ali sto dalje ides u historiju ili na veci rang odgovornosti odaljavas se od sudionika ovog sto se desava sad. Sta neko dijete ima od toga sta je bilo prije 10, 20, 50 godina? Neka nisu ni rodjena bila kad je zadnji put Izrael bombardovao Gazu.
I ako si ti u situaciji da najvise najebes, a ne neprijatelj, onda valjda prije svega moras uraditi ono sto je u tvojoj moci da zastitis sebe i svoje, a ne da radis suprotno od toga, dovodeci sve u opasnost.

Mogu samo pretpostaviti sta prosjecan stanovnik Gaze misli o Izraelcima (i prije ovog sad), ali ja da sam stanovnik Gaze bio bih i vise nego bijesan na ove koji mene zastupaju. Jer ovo sto rade ne vodi apsolutno nigdje.

Izrael se povukao iz Gaze ima ihihi godina. Skontali su davno da im se ne isplati jer ko ce kontrolisati 2 miliona ljudi u getu. Porusili su i svoja naselja tamo. Nema bolan nikakve sanse da im je cilj bio ponovvna okupacija, etnicko ciscenje itd.Barem ne u neko skorije vrijeme.
Tako da, ta prica da su samo trazili izgovor je malo besmislena, barem u kontekstu okupacije i progona. (Shvatam da im ne treba puno izgovora da samo ubijaju ljude onako)
ZoomZoomKiwi

#32378 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by ZoomZoomKiwi »

melac wrote: 18/10/2023 22:53
sehohari wrote: 18/10/2023 22:34

Gdje, kada, kako?
Pa samo 90-ih si imao dva genocida, 2000-ih Afganistan i Irak, naše ratove, rat u Čečeniji, Nagorno-Karabah i tkd.

Jednostavno, nije istina. Jedino ako su ubrajali razne ratove po subsaharskoj africi, ali to su konflikti koji su nastali kao rezultat kraja kolonijalizma i oni su se završili nezavisno od pitanja globalnog hegemona.

Onda imamo stvar da faktički ratovi po Bliskom istoku još uvijek traju, samo što više nisu tolikog intenziteta.
Naravno, a u tom periodu najtezi konflikt je bio u Kongu zapravo, s najvise zrtava. Ali eto mi nekako to ne dozivljavamo toliko strasno.

E ne mozes sada iskljucivati neke ratove i sukobe zato sto se posljedica ovog ili onog, nije to bio ni komentar na koji sam se referirao. Ne govorimo o hegomonu, vec o periodu jedne supersile i da je to bilo lose, da nam treba multipolarni svijet, da su Ameri zlo i sl. a zapravo najmanje zrtava imamo u tom periodu dok su oni jedini bili velesila.
Kad malo čovjek bolje razmisli, i nema perioda dužeg od par godina u ljudskoj historiji a da se nije ratovalo. I to vrijedi ne samo za cijeli planet ili kontinente, nego regije jbt.

Svaka generacija je doživjela/proživjela barem jedan rat.

Jebena vremena su na pomolu.
Krokodajl

#32379 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Krokodajl »

Gdje je i šta radi Kralj Saudije?

Zna po Jemenu gađat, evo mu prilike...
alijagoro

#32380 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

lajkujMe wrote: 18/10/2023 22:52
P.Starck wrote: 18/10/2023 22:10 @lajkujMe
Ne boj se. Viza za USA ti nikada neće ni trebati. Piši slobodno.
Za dvije godine online praćenja rata u Ukrajini (e vidiš to je rat, postoje suprotstavljene vojske) postao si vještak za eksplozivne naprave? Jbg.

Zašto cinično preuveličavaš broj žrtava?
Zašto je ova, baš ova eksplozija, djelo Hamasa a Izrael se javno hvali da je na ljudske životinje bacio 4000 tona različitih bombi u samo 6 dana?
Zašto su eksplozije na drugim objektima u blizini bolnice, uključujući i dva pogotka upozorenja u bolnicu, a sve unazad par dana, Izraelski a ovaj jedan nije?
Na kraju, moguće je. Ne vladamo informacijama. Nema potvrde treće strane. Jednako mislim i o dokazima protiv Hamasa. Nema potvrde treće strane. Daleko od toga da podržavam Hamas.

Ali čemu gorljivo braniti jedan incident a preći ravnodušno preko 4000 tona bombi u 6 dana na stambene blokove Gaze. Ovo nije rat. Nikada nije ni bio rat. Kao što u južnoafričkoj rep. nije bio rat. Apartheid.

Kada se oslobodiš straha i dopustiš da ti informacija da IDF i Hamas ne idu u istu rečenicu, da je IDF vojska države Izrael, finansirana samo od strane USA sa 3.5 milijarde dolara svake godine, da je Hamas skupina kriminalaca i kokošara u getu Gaze koje podržava Iran koji je i sam pod sankcijama, onda i samo onda, ili tada i samo tada će ti biti jasna hipokrizija zapadnih medija, vlada i ultradesničara Netenjahua kada kaže da su u ratu sa Hamasom. Ne možeš biti u ratu sa Hamasom niti možeš topom ubiti komarca. Da ne dajem poređenje sa našom poslovicom da se ne kolje krava zbog kile mesa, jer aludira na karikaturu Netenjahua zbog koje se dobije otkaz. Nema više Je suis...
E ovo postujem :thumbup:

Odlican tekst nema sta, naveo si me na razmisljanje.
Upravu si na nekim dijelovima teksta pogotovo boldirano to cu i da odgovorim:

Zašto cinično preuveličavaš broj žrtava?
Mislis da umanjujem broj zrtava? :?
Da zato sto je cifra od i to sad vidim 450 zrtava preuvelicana dramaticno za potrebe propagandne masine Irana.
(Da Irana jer Palestinci nemaju takvu infrastrukturu za propagandu to je ipak skupa drzavna masinerija).

javno hvali da je na ljudske životinje bacio 4000 tona različitih bombi u samo 6 dana?

Hmm za ovo mi treba izvor, necu da demantujem ali je to velik broj oko 4000 avio bombi uz jedno 400 do 800 naleta avionima. Logisticki veoma jebena stvar.

Iran koji je i sam pod sankcijama,

Stoji itekako, a sad cu ti ja objasniti i da jesi upravu za ostatak teksta a nisi.... ne svidja mi se njihova alternativa jeli ti to jasnije?
Necu da mi vladar bude ideologije kao sto je Putinova, Kim Jong Una ili Iranskih Mula.
Ja u tim vladama i vladarima i njihovim ideologijama vidim cisto zlo, mrznju i smrt.
Iran-Rusija-Kina-Sj. Koreja-Srbija
Ti mi nikada ali bas nikada nece biti uzor za drzavu, za naciju, za vjeru, za porodicu, za zivot.

Sta me navelo da osporim ovaj snimak? A ne druge?
Zato sto vidim na tom sninku providnu propagandu koju siri ta gornja "osovina" nije toliko protiv Izraela koliko je protiv Zapada.
Zapad pokusava da ugasi vatru ali ide veoma lose.
Putin, Kinez i Iran su napravili jak udar na "Zapad" ovim potezom.
Odjednom teska nestabilnost, protesti i napadi po citavoj Europi i Americi.
Sad ce opet doci do vecih sranja po svijetu.
A sve poteklo od malog Bunkerasa koji je odlucio da promjeni svjetski poredak (njegove rijeci) 24.02.2022 god.
U prevodu ljudino, nas konkretno, nas Bosance i Hercegovce koji ne znamo ciji smo i ne znamo i ne daju nam da izgradimo Naciju i drzatvornost ce uskoro da cekaju veoma teska vremena.
A mislim da znas na sta mislim ne moram ti docarati.

Vakat nam je gledati nasa posla i pripremiti se za buducnost koja je veoma nejasna i nestabilna.

PS. Ne treba meni Americka viza :) dovoljan mi je :bih: pasos.
Ne kontam ovu histeriju oko Irana,ako recimo sutra sklone mule i postave neke prozapadne,hoce li Bosna u Nato i da li ce se Zapad obracunati sa Dodikom,Covicem i Vucicem.
jeza u ledja

#32381 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 18/10/2023 22:34 Onda imamo stvar da faktički ratovi po Bliskom istoku još uvijek traju, samo što više nisu tolikog intenziteta.
Prijatelju od kad znamo za sebe to je tako.

U ovisnosti koja si generacija...

Ratovi sa Izraelom traju 70 godina.
Gradjanski rat u Libanu je bio pojam. Bejrut je bio pojam rusevina i sektasenja. (slicno ko Sirija)
Iran-Irak rat.
Saddamov rat u Kuvajtu i onda americka reakcija.
Rat u Siriji.
Rat u Jemenu.
Rat u Libiji.
Evo sad rat i u Sudanu (prica li se jos o tome?).
Napad Amerike na Irak i okupacija.
Pa Al Qaeda.
ISIS

Za nasih zivota ta cijela regija ratuje. Hem Izrael, hem nafta, hem sektasenje.

Jebes taj zivot i borbu za ideale.

A cijela regija sirotinja teska.
I Izrael se polako utapa u taj sibicarski mentalitet. Znaci da ne ulazimo uopste u politiku. Vidim kakvi ih ljudi vode i o cemu se prica. Valjda s kim si takav si.

Meni fascinantno kad se pojave nove generacije i onda se cudom iscudjavaju a vidi sta im rade, jao vidi pa svijet nista ne radi, jel gledate ovu gologotu, zasto se suti i jao....a SVE to smo vec vidjeli. Vrti se film na repeat.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#32382 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by PreWiBa »

Krokodajl wrote: 18/10/2023 22:58 Gdje je i šta radi Kralj Saudije?

Pa taj je bio zarad NATO plus članstva spreman prodati sve

A i šta će gađati, čitao sam negdje da sva njihova vojna oprema koja je iz Amerike ima "death modus" koji se može uključiti ako napadnu Izrael.

Ne znam je li istina, ali ne bi me iznenadilo.
alijagoro

#32383 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

Krokodajl wrote: 18/10/2023 22:58 Gdje je i šta radi Kralj Saudije?

Jest pa da popusi metak u glavu i arapsko proljece.
Benjo34

#32384 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

Izrael, da je htio ovo je mogao zavrsiti sa mnogo manje krvi. S obzirom da znaju sve o Hamasu, bez ikakvih problema su mogli specijalnim jedinicama rijesavati vođe Hamasa. Ali da se ne lazemo, njih to ne zanima, bitno je ubiti sto vise jer to je njihova verzija konacnog rijesenja palestinskog pitanja. Ovo je bio povod koji Im je Hamas fino dao.

Ovako, bacaju gnjojivo za rast Hamasa, jer Palestinci ni nemaju drugog izbora, ljudi su zatvoreni u Geto gdje im se pusta dovoljna kolicina hrane da ne umru od gladi.

Ono sto mi se gadi da su mediji ih totalno dehumanizirali, kao sto vidimo I ovdje na temi, daj krvi, sto vise, posmatra ih se kao neljude koji treba da nestanu.

Pitanje za sve ove, iz nase drzave, Srbe, Bosnjake, Hrvate, da li bi vi voljeli da vas svi svrstavaju među ustaše, četnike, handzarovce koje treba pobit jer su neki njihovi sunarodnjaci pocinili zlocine?

Nevjerovatno mi je da se na ovo gleda kao normalno, zar je svijet toliko otisao u picku materinu da de nema suosjecaja za nevine?

Kao sto rekoh, ima million nacina da se ovo, I silom rijesi, bez namjernog neselektivnog ubijanja.

Teroristi koji su izvele masakr u Izraelu, su odrasli kao seemed koje je Izrael posijao prije 10 godina, zamisli kakva ce biti generacija koja sad kao djeca prolazi ovo? Jer ovo je ono što hrani te grupe, ovako se dolazi do novih clanova.

Ne mogu da vjerujem da je narod koji je prošao glogote Ausvica, napravio Ausvic I u njega strpao 2 miliona ljudi..kosi mi se to sa zdravom pameću.

Niti jedan normalan Bosnjak nece pozelit da se npr Srbima desi Srebrenica jer itekako zna sta je to I koji je to teret, strahota, patnja I sto ne zeli da se stavlja u istu ravan kao neko ko je izvrsio nesto tako. Izrael sa druge strane, bas to radi, to mi je paralelna stvarnost.
Bloo
Globalna šefica

#32385 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bloo »

Capajebo wrote: 18/10/2023 22:29
Dimu1927 wrote: 18/10/2023 22:14

jesi li vidio snimke ubijenih ljudi poslije udara okolo ovog parkinga ili da ponovim linkove ?
Postavi, ne treba cak ni u spojler, da se mogu fino analizirati detalji kako je koji dio tijela gdje odletio.

moderiraj forum kad budeš moderator
Benjo34

#32386 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

Problem cijele regije Bliskog Istoka su stranci, ne bitno koji, Istocni ili Zapadni, nije ni bitno. Niti jedni nisu donijeli nista sto bi se uporedilo sa onim sto su im uzeli.

Zapad recimo treba shvatiti da se demokratija ne moze nametati. Onog trenutka kada neko drustvo, narod sazrije za demokratiju, ili bilo koji oblik vladavine to ce se I desiti.

Nametanje nikome nista nije dobro donijelo, kao sto ce se Izraelu vratiti ova svojeglava politika protiv Palestine, tako se recimo Europi vraca vec, politika koju su poceli davno voditi, uzmite problem migranata, sad svima u Europi smetaju, a do prije 60 godina su ljude iz Konga drzali u Zoloskom vrtu u Belgiji.
Last edited by Benjo34 on 18/10/2023 23:10, edited 1 time in total.
Kamper

#32387 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Kamper »

Kakvo moderiranje, coek je sarkastican :-)
lajkujMe

#32388 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by lajkujMe »

Benjo

Poslati timove specijalaca u gusto naseljenom gradu s 60.000 pripadnika HAMASA i izrazito neprijateljskom populacijom je slanje ljudi u samoubistvo :-)
P.Starck

#32389 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by P.Starck »

User987 wrote: 18/10/2023 22:37 Bosanski Srbi i Hrvati za Izrael javno. Cijela Evropa za Izrael. Naravno, mi znamo da puno ljudi ne misli da je Izrael u pravu, ali se slijedi zvanična politika i vlastiti interes. Jedini narod u Evropi koji je protiv Izraela, a za Palestinu je slavni bosnjački narod, moćan i pravdoljubiv. Bosnjaci su za Palestinu zato što su po prirodi dobri, karakterni, istinoljubivi i nepotkupljivi. Nema to veze što su tamo muslimani, ma kakvi. Nema to veze sa vjerom. Ha, ha, ha…..Daj ba
Orban kartu Bosne drži javno u kancelariji. Jednako tako priča o potrebi odbrane kršćanske europe...vjerujem da sa velikim razumijevanjem sluša velikosrpske floskule o veličini naroda koji je oduvek na braniku kršćanstva i stalnoj ugroženosti od ostataka turaka, islamista...

Ercegovka koja je platu dobijala i od mojih para a sad radi za drugu državu, priča o borbi protiv Hamasa u srednjoj Bosni devedesetih, obezglavljenoj djeci. Nije se sjetila Kordića ali jeste Komšića.

Biće da je neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj. Paradoksalno ali to je osnova udruživanja svih desničara u EU i šire. Mržnja prema drugima ih spaja i to je desničarski paradoks.

Evo pokušavam da nađem osim Armena neku drugu zemlju i nečiju drugu patnju a da ti nisu mundžosi ali ne mogu. Na prvu.
lajkujMe

#32390 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by lajkujMe »

Benjo34 wrote: 18/10/2023 23:09 Problem cijele regije Bliskog Istoka su stranci, ne bitno koji, Istocni ili Zapadni, nije ni bitno. Niti jedni nisu donijeli nista sto bi se uporedilo sa onim sto su im uzeli.

Zapad recimo treba shvatiti da se demokratija ne moze nametati. Onog trenutka kada neko drustvo, narod sazrije za demokratiju, ili bilo koji oblik vladavine to ce se I desiti.

Nametanje nikome nista nije dobro donijelo, kao sto ce se Izraelu vratiti ova svojeglava politika protiv Palestine, tako se recimo Europi vraca vec, politika koju su poceli davno voditi, uzmite problem migranata, sad svima u Europi smetaju, a do prije 60 godina su ljude iz Konga drzali u Zoloskom vrtu u Belgiji.
Pogledaj malo dalju historiju od 20 stoljeca.
Ta regija je u konstantnom ratu odkad postoji zabiljezena civilizacija :-)
Capajebo

#32391 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Capajebo »

Bloo wrote: 18/10/2023 23:05
Capajebo wrote: 18/10/2023 22:29
Postavi, ne treba cak ni u spojler, da se mogu fino analizirati detalji kako je koji dio tijela gdje odletio.

Znaci od cijele ove rasprave, i svega sto je receno, tebi je ovaj sarkazam najvise zasmetao?
Hendrix

#32392 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Hendrix »

Benjo34 wrote: 18/10/2023 23:03
Ono sto mi se gadi da su mediji ih totalno dehumanizirali, kao sto vidimo I ovdje na temi, daj krvi, sto vise, posmatra ih se kao neljude koji treba da nestanu.
Pa to je oduvijek tako bilo, imam osjecaj vecina ovde ne pamti nista iz prijasnjih sukoba. Afganistan, Jemen, Sirija... i mislis da prosjecni covjek na zapadu i zna za ove ratove? Pa lokalne vijesti na zapadu spomenu Gazu 20 sekundi i idu dalje na gluposti i vesele teme. Nece niko da se pegla sa problemima van svoje lokalne zajednice. Jaran u Sydneyu nije znao za pozare koji su harali par stotina kilometara od njega prije par godina. Kaze ne gleda tv i vijesti. To je to.

To je tako otkad je svijeta. Ako mislite da prosjecni zapadnjak ima neko misljenje o ovome, varate se. Planiraju sta za vikend, odmor...kredit za kucu. Daleko od njih, ne interesuje ih. Vidite par hiljada ljudi na protestu u zemljama sa 50 miliona stanovnika, apsolutno nikog ne briga.

Pa valjda smo to iz naseg rata vidjeli, sukob par stotina kilometara od Evrope i jebe se ikome za to.
Last edited by Hendrix on 18/10/2023 23:13, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#32393 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bloo »

Capajebo wrote: 18/10/2023 23:11
Bloo wrote: 18/10/2023 23:05

Znaci od cijele ove rasprave, i svega sto je receno, tebi je ovaj sarkazam najvise zasmetao?
Nema sarkazma ovdje na ovoj temi.
Benjo34

#32394 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

lajkujMe wrote: 18/10/2023 23:09 Benjo

Poslati timove specijalaca u gusto naseljenom gradu s 60.000 pripadnika HAMASA i izrazito neprijateljskom populacijom je slanje ljudi u samoubistvo :-)
SOF moze eliminisati bilo kojeg vođu Hamasa u Gazi, zar se Izrael nije hvalio kako su ganjali sve ukljucene u napad na olimpijce po svijetu?

Mogli su radit sta su htjeli a da ne naprave ovakvo sranje I ovoliki pokolj.
Bodkin

#32395 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bodkin »

Pitanje za sve ove, iz nase drzave, Srbe, Bosnjake, Hrvate, da li bi vi voljeli da vas svi svrstavaju među ustaše, četnike, handzarovce koje treba pobit jer su neki njihovi sunarodnjaci pocinili zlocine?
Ti si poprilicno naivan ako ti je broj u nicku broj godina.
Pa vecini u bosni su svi srbi cetnici, svi bosnjaci teroristi i handzarovci ili sta vec i svi hrvati ustase.
Pa samo na ovom forumu redovno mozes procitati da su svi srbi isti ili svi hrvati isti
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#32396 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 18/10/2023 23:01
sehohari wrote: 18/10/2023 22:34 Onda imamo stvar da faktički ratovi po Bliskom istoku još uvijek traju, samo što više nisu tolikog intenziteta.
Prijatelju od kad znamo za sebe to je tako.

U ovisnosti koja si generacija...

Ratovi sa Izraelom traju 70 godina.
Gradjanski rat u Libanu je bio pojam. Bejrut je bio pojam rusevina i sektasenja. (slicno ko Sirija)
Iran-Irak rat.
Saddamov rat u Kuvajtu i onda americka reakcija.
Rat u Siriji.
Rat u Jemenu.
Rat u Libiji.
Evo sad rat i u Sudanu (prica li se jos o tome?).
Napad Amerike na Irak i okupacija.
Pa Al Qaeda.
ISIS

Za nasih zivota ta cijela regija ratuje. Hem Izrael, hem nafta, hem sektasenje.

Jebes taj zivot i borbu za ideale.

A cijela regija sirotinja teska.
I Izrael se polako utapa u taj sibicarski mentalitet. Znaci da ne ulazimo uopste u politiku. Vidim kakvi ih ljudi vode i o cemu se prica. Valjda s kim si takav si.

Meni fascinantno kad se pojave nove generacije i onda se cudom iscudjavaju a vidi sta im rade, jao vidi pa svijet nista ne radi, jel gledate ovu gologotu, zasto se suti i jao....a SVE to smo vec vidjeli. Vrti se film na repeat.
Pa to i jesu većinom ratovi koji su počeli u 21. stoljeću, ili odmah poslije pada Sovjetskog saveza.

Razlika između ratova "intervencija" i onih tada je i trajnost, odnosno efekti na države.
Ratovi koji su se na Bliskom istoku vodili prije (izuzev Libanona i Jemena) su bili kratki i nisu kao rezultat imali "failed state" slučajeve kao što je slučaj sa Irakom, Sirijom i tkd.

A i ne znam otkud ti to da su sve te zemlje bile siromašne.
Irak je bio u dobrom stanju prije sankcija, a Libija nije džaba nazvana "Švicom Afrike".
Benjo34

#32397 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

lajkujMe wrote: 18/10/2023 23:11
Benjo34 wrote: 18/10/2023 23:09 Problem cijele regije Bliskog Istoka su stranci, ne bitno koji, Istocni ili Zapadni, nije ni bitno. Niti jedni nisu donijeli nista sto bi se uporedilo sa onim sto su im uzeli.

Pogledaj malo dalju historiju od 20 stoljeca.
Ta regija je u konstantnom ratu odkad postoji zabiljezena civilizacija :-)
Svaka regija na planeti je konstantno u ratu posljednjih 2000 godina, hajde da pogledamo ono sto je uzrok ovih stradanja od 2svj rata, I kako se zapalise drzave koje su bile nakon 2svj rata mirne?
zposao

#32398 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by zposao »

mist wrote: 18/10/2023 21:19
Koliko je covjecanstvo bolesno,strasno :(
Jebemti čovječanstvo bolesno i zlo.
Ko da svoje dijete gledam :(
melac

#32399 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by melac »

EFD22 wrote: 18/10/2023 22:56
melac wrote: 18/10/2023 22:53

Kad malo čovjek bolje razmisli, i nema perioda dužeg od par godina u ljudskoj historiji a da se nije ratovalo. I to vrijedi ne samo za cijeli planet ili kontinente, nego regije jbt.

Svaka generacija je doživjela/proživjela barem jedan rat.

Jebena vremena su na pomolu.
Recimo zadnjih 30 godina u ratovima strada godisnje do 400 000 ljudi godisnje, a prije 90tih i preko 500 000 godisnje. Dok recimo u saobracajnim nesrecama 1 500 000 ( procjena pa tesko reci ). Ne bih rekao da zivimo u nesto nesigurnim vremenima u odnosu na prije, ali vise znamo.
Da li ti znas da je u Kongu na kraju 90tih poginulo izmedju 3 000 000 i 5 000 000 ljudi u par godina? Ja nisam znao, a brojka je zastrasujuca
Benjo34

#32400 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

Bodkin wrote: 18/10/2023 23:14
Ti si poprilicno naivan ako ti je broj u nicku broj godina.
Pa vecini u bosni su svi srbi cetnici, svi bosnjaci teroristi i handzarovci ili sta vec i svi hrvati ustase.
Pa samo na ovom forumu redovno mozes procitati da su svi srbi isti ili svi hrvati isti
To I jeste poenta da li su? Da li se ti, kao pripadnik nekog naroda automatski svrstavas u tu neku grupu iako, bi trebao da se najezis I kad pomislis na iste? To jest, da li ti ako si npr Srbin, zasluzujes metak jer su neki srbi divljaci poklali grad?
Last edited by Benjo34 on 18/10/2023 23:19, edited 1 time in total.
Locked