Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Paradox76

#31951 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Paradox76 »

Chmoljo wrote: 18/10/2023 13:59
Paradox76 wrote: 18/10/2023 13:55 Možda su tebi istorijski falsifikat.
meni i svakom ko je pročitao više od 50 stranica u životu.

ostali proljev koji si napisao nije vrijedan pomena.
Ako si pročitao vise od 50 stranicu u životu, onda si sigurno propustio pročitati knjigu Theora Herzla “Der Judenstaat” (Jevrejska država).
S obzirom na tvoj vokabular i uvrede, naslućujem štiva koja su te oblikovala.
Hakiz

#31952 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 18/10/2023 13:59
Paradox76 wrote: 18/10/2023 13:55

Možda su tebi istorijski falsifikat.
Antijevrejska histerija nije prouzrokovana tom knjigom, nego njihovom političkom cionizmu koji se zalagao na pravu samo jednog naroda, jednog posebnog naroda, dok su svi ostali nepoželjni.
Zar ne liči malo na nacistička uvjerenja?

Zločini nad djecom, ženama i svim ostalom nevinim nemaju opravdanja, pa ko god to činio.

Znaš li značenje rijeci Holokaust?

Zašto je ekskluzivitet žrtve odredjen samo za jedan narod?
Šta je sa ostalim žrtvama WW2, djecom, ženama, nedužnim?
Preko 60 miliona žrtava Hitlerove ideje, samo Holokaust dignut na pijedestal apsolutne istine i vječne nepromijenjenosti.
Da si zapoceo sa "jbga pogrijesio sam kada sam kopirao, nisam znao da je knjiga kopija" lakse bi se citalo ostalo.

I nemoj covjece da diras u Holokaust, nije to tema.
Nije, ali i jeste,

Izrael temu holokausta (zlo)upotrebljava obilato. Kada god dođe do mogućnosti da im se ozbiljno prigvori, antisemitizam i holokaust izvlače iz rukava.
sumirprimus

#31953 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

emmir1 wrote: 18/10/2023 14:06 Palestinska misija pri UN.

Imamo snimak objave izraelskog glasnogovornika gdje je napisao da su upravo gadjali bolnicu jer je tamo Hamas.

Sta tu dalje raspravljat?

Očekivao sam malo vise reakcije Zapada, ali i u ovom strasnom zlocinu su ih podrzali.

Ovolika nepravda se ne moze podnijet.

Dvije su dobre opcije.

Da Iran napravi nuklearnu bombu i uvrsti ih u svoj arsenal.

Takoder da sve muslimanske zemlje odjebu USA i pridruze se Rusiji, Kini, Bricsu, latinskim zemljama.

Da odjebu dolar.

Neka naprave blok.

A eto onda neka USA vidi kako zadrzat standard i ekonomiju
haman spada eufrija od dana bijesa?
nisu rezultati kakvim si se nadao?
Riddle

#31954 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Riddle »

sehohari wrote: 18/10/2023 12:53Ne bih baš tako rekao
Pa upravo tokom Trumpovog mandata nije bilo ratova, makar ne u obimu kakav je bio prije i poslije njegovog mandata.
Niko se nije usudio bilo šta uraditi dok je Trump bio predsjednik, jer je bio toliko nepredvidiv. Niko nije znao hoće li imati podršku za neki postupak ili će mu flota osvanuti na pragu. Takve odluke su zavisile od toga kakav je McDonald's dobio to jutro. :mrgreen:

A ozbiljno mišljenje je da se povukao iz svjetskih pitanja, zanemario saveznike i ostavio vakum koji su drugi brzo počeli popunjavati. Ja ne smijem ni zamisliti kako bi sad stvari izgledale da je osvojio drugi mandat.
sumirprimus

#31955 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

opa i holokaust je na tapetu, zanimljivo, u duhu teme def :thumbup:
sajber87

#31956 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sajber87 »

canvra888 wrote: 18/10/2023 14:03
sajber87 wrote: 18/10/2023 13:57
Ovdje najgori medju bosnjacima igraju se emocijama naseg naroda i zele da patnju palestinskog naroda pretvore u okretanje bosne i bosnjaka od zapada sto bi bilo u rangu najvece izdaje nasih interesa.
Ne vidim da iko relevantan vodi taj diskurs. A u svakom slučaju, zapad, EU, SAD iz dana u dan pokazuju koliko se češu oko BiH. Počevši sa ratnim (ne) djelovanjem pa Schmidtom i njegovim neradom i najzad do njihovih 'intervencija' oko secesionista u BiH. Plaho ih je briga.
Ako se nesto nije desilo ili se nije desilo kada neko od nas misli da je trebalo ne znaci da se nece desiti, sta zapad i usa znaci za nas vidjeces u buducnosti, sacekaj odluku o imovini
dr_Evil

#31957 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Hakiz wrote: 18/10/2023 14:06
Nije, ali i jeste,

Izrael temu holokausta (zlo)upotrebljava obilato. Kada god dođe do mogućnosti da im se ozbiljno prigvori, antisemitizam i holokaust izvlače iz rukava.
Istina, ali to nije razlog da se isti dovodi u pitanje ili pokusava pravdati. Zloupotreba istog da.

Da li mi cesto koristimo Srebrenicu kao argument, da... ali da li to daje ikome zapravo da formira neku komisiju za ispitivanje toboze neke istine, naravno da ne.
Paradox76

#31958 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Paradox76 »

dr_Evil wrote: 18/10/2023 13:59

Da si zapoceo sa "jbga pogrijesio sam kada sam kopirao, nisam znao da je knjiga kopija" lakse bi se citalo ostalo.

I nemoj covjece da diras u Holokaust, nije to tema.
Nije, ali i jeste,

Upravo tako, shvaćena poenta.
Svaki zločin opravdavaju Holokaustom i antisemitizmom.
Uvijek ugroženi, samo oni, jedini, posebni.
Mit na kojem je i nastala država Izrael i sve ovo sto se trenutno dešava.
lajkujMe

#31959 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by lajkujMe »

Tyke wrote: 18/10/2023 13:02 Bogami @lajkujMe me bas negativno iznenadio. Hajde sto nazva budalama svakog ko vjeruje u broj zrtava objavljenih u medijima, pa makar to bila i neka zaokruzena cifra ili zbir ubijenih/ranjenjh, ali igranje sa brojkama gdje bi valjda 300 zrtava bilo prihvatljivo u odnosu na 1000, tako zanemarujuci cinjenicu da i 1 zrtva je ipak zrtva. E ovo je novi level, upgrade na ekipu mu.

Ali ne d'o Bog osuditi takvo sto. I krivo im sto se etiketiraju na forumu. Bas neljudsko ponasanje za obicnog covjeka koji je sve to vec prosao.
Da je 1 zrtva puno je ali ocigledno neki nisu u stanju da razumiju ono sto pokusavam da prenesem

U pokusaju da branitr Palestince kroz diskusiju prihvatate ono sto HAMAS govori i ne zelite uopste doci do prave istine.

Niti Izraelu niti Hamasu treba vjerovati nego samo sopstvenim ocima sto je u danasnjim uslovima medija i svega skoro pa ne moguca stvar.

Ja sam misljenja da ovaj rat treba pod svaku cijenu zaustaviti i mora se napokon doci do rjesenja za Palestinu.

Koliko je tu Izrael kriv toliko je i HAMAS kriv, mrznja s obe strane se vec 70 godina gaji i nikada jaca.
Zgrozio sam se na izjave obe strane koji zovu na pokolj jedni drugih i treca strana (Iran i Arapski svijet) koji pozivaju na unistenje Izraela.

I 70 godina nikako da se Arapi okane te price o genocidu Jevreja i unistenju Izraela umjesto da pod broj jedan iskoriste svoj uticaj u svijetu da primoraju Izrael na rjesenje ali to znaci da i Palestinci moraju odustati od apsolutne ideologije unistenja istog.

Ja iskreno ne vidim ovdje kraja ni za 50 godina nastave li i jedni i drugi da gaje ovu mrznju
Avetinho

#31960 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

Chmoljo wrote: 18/10/2023 13:37
Avetinho wrote: 18/10/2023 13:33
Hamas za sebe tvrdi da je vlast u Gazi. Ko sam ja da im kažem da nije tako? Hamas ne priznaje Fatah, i ne samo da ga ne priznaje, nego su onomad pobacali Fatahovce kroz prozore kad su preuzimali vlast.

Bojim se da ako ih se Palestinci u Gazi ne mogu sami otarasiti, neko će se naći da to uradi za njih, na ovaj ili onaj način.
bio je i Juka vlast na Alipašinu '92, a Caco na memli strani...

pričati o nekom sistemu kod njih je smiješno, ali neartikulacija je put u propast. da znaš šta hoćeš i da upregneš sve što imaš da to postigneš. palestincima treba nešto takvo, a ne spisak lijepih želja.
Bili, pa onda više nisu bili. I o tome se i radi, da se i na taj način ustanovi čast i časna borba Armije RBiH. Što od srca predlažem i Palestincima.
archi_a

#31961 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by archi_a »

Hiljade raketa je palo na Gazu!!! Napravljen je černobil! Hiljade domova i objekata je oštećeno, stotine srušeno do temelja! Hiljade civila ubijeno i ranjeno, stotine djece ubijeno, masakrirano!!! U programu uživo! Al ova jedna raketa, baš tu raketu niste vi! "Sami sebe gađali, nego šta!" Poznato nam je to tumačenje od lokalnih zlotvora! :oops:
Ebalo mamu zločinačku. Čisto zlo!
Last edited by archi_a on 18/10/2023 14:16, edited 1 time in total.
dr_Evil

#31962 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

sajber87 wrote: 18/10/2023 14:12
Ako se nesto nije desilo ili se nije desilo kada neko od nas misli da je trebalo ne znaci da se nece desiti, sta zapad i usa znaci za nas vidjeces u buducnosti, sacekaj odluku o imovini
Bit ce presudjeno u Dodikovu korist, a nama prikazano kao da je drzava dobila nesto. Iz supljeg u prazno, to pitanje Alija da je imao pameti, znanja i dobre volje trebao je rijesiti u Daytonu.
Avetinho

#31963 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

sale07 wrote: 18/10/2023 13:57
Avetinho wrote: 18/10/2023 13:33
Hamas za sebe tvrdi da je vlast u Gazi. Ko sam ja da im kažem da nije tako? Hamas ne priznaje Fatah, i ne samo da ga ne priznaje, nego su onomad pobacali Fatahovce kroz prozore kad su preuzimali vlast.

Bojim se da ako ih se Palestinci u Gazi ne mogu sami otarasiti, neko će se naći da to uradi za njih, na ovaj ili onaj način.
O cemu pricas, pa evo citav balkan 20+ godina u miru pa se niko ne moze rjesiti vlasti, a ti ocekujes da neko ko zivi u logoru pod takvim uvjetima moze napraviti promjenu?
Onda su najebali.
Hakiz

#31964 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 18/10/2023 14:12
Nije, ali i jeste,

Istina, ali to nije razlog da se isti dovodi u pitanje ili pokusava pravdati. Zloupotreba istog da.

Da li mi cesto koristimo Srebrenicu kao argument, da... ali da li to daje ikome zapravo da formira neku komisiju za ispitivanje toboze neke istine, naravno da ne.
Ako nešto smatraš svetinjom koju ne smije se kaljati, onda je ti prvi ne trebaš koristiti u dnevnopolitičke i druge profane svrhe.

Ako ti koristiš, daješ pravo svima drugima da je korsite u svoje dnevnopolitičke i profane svrhe.

Ne mogu i jare i pare.
canvra888

#31965 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

sajber87 wrote: 18/10/2023 14:12
canvra888 wrote: 18/10/2023 14:03

Ne vidim da iko relevantan vodi taj diskurs. A u svakom slučaju, zapad, EU, SAD iz dana u dan pokazuju koliko se češu oko BiH. Počevši sa ratnim (ne) djelovanjem pa Schmidtom i njegovim neradom i najzad do njihovih 'intervencija' oko secesionista u BiH. Plaho ih je briga.
Čekamo evo od rata neke konkretnije poteze... Sve je u rangu zabrinutosti, obećanja ili mrvica. Nisu u stanju ni da sačuvaju trenutni Dayton od kršitelja istog, a kamoli da implementiraju neko novo rješenje koje su spominjali da je trebalo da sljeduje nakon prelaznog Daytona. Pred nama je, mada se samo deluzionalan čovjek oslanja na njihova obećanja pored vlastitog iskustva ispraznosti tih obećanja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#31966 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

Paradox76 wrote: 18/10/2023 14:06
Chmoljo wrote: 18/10/2023 13:59

meni i svakom ko je pročitao više od 50 stranica u životu.

ostali proljev koji si napisao nije vrijedan pomena.
Ako si pročitao vise od 50 stranicu u životu, onda si sigurno propustio pročitati knjigu Theora Herzla “Der Judenstaat” (Jevrejska država).
S obzirom na tvoj vokabular i uvrede, naslućujem štiva koja su te oblikovala.
e u pravu si. tu sam knjigu zaboravio.

ok je onda, neka ih je nijemac pobio.
emmir1

#31967 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by emmir1 »

sumirprimus wrote: 18/10/2023 14:07
emmir1 wrote: 18/10/2023 14:06 Palestinska misija pri UN.

Imamo snimak objave izraelskog glasnogovornika gdje je napisao da su upravo gadjali bolnicu jer je tamo Hamas.

Sta tu dalje raspravljat?

Očekivao sam malo vise reakcije Zapada, ali i u ovom strasnom zlocinu su ih podrzali.

Ovolika nepravda se ne moze podnijet.

Dvije su dobre opcije.

Da Iran napravi nuklearnu bombu i uvrsti ih u svoj arsenal.

Takoder da sve muslimanske zemlje odjebu USA i pridruze se Rusiji, Kini, Bricsu, latinskim zemljama.

Da odjebu dolar.

Neka naprave blok.

A eto onda neka USA vidi kako zadrzat standard i ekonomiju
haman spada eufrija od dana bijesa?
nisu rezultati kakvim si se nadao?

Dakako da nisu, kako rekoh očekivao sam vise.

No drago mi je da ti iskazujes zadvoljstvo sa jos stotinu mrtve djece.

Nastavi se nasladjivat.
dr_Evil

#31968 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Hakiz wrote: 18/10/2023 14:17
Ako nešto smatraš svetinjom koju ne smije se kaljati, onda je ti prvi ne trebaš koristiti u dnevnopolitičke i druge profane svrhe.

Ako ti koristiš, daješ pravo svima drugima da je korsite u svoje dnevnopolitičke i profane svrhe.

Ne mogu i jare i pare.
To je istina.

Ali ja i dalje ne bih dirao holokaust, postoji mnogo drugih nacina da se teroristickoj drzavi nastaloj na etnickom ciscenju zacepe usta.

Filozofski niti politicki nije mudro ulaziti sa takvim argumentom u raspravu. Uvijek ima nesto starije
Chmoljo

#31969 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

Avetinho wrote: 18/10/2023 14:14
Chmoljo wrote: 18/10/2023 13:37

bio je i Juka vlast na Alipašinu '92, a Caco na memli strani...

pričati o nekom sistemu kod njih je smiješno, ali neartikulacija je put u propast. da znaš šta hoćeš i da upregneš sve što imaš da to postigneš. palestincima treba nešto takvo, a ne spisak lijepih želja.
Bili, pa onda više nisu bili. I o tome se i radi, da se i na taj način ustanovi čast i časna borba Armije RBiH. Što od srca predlažem i Palestincima.
da, ali mi ipak pripadamo evropskom političkom krugu, i u komunizmu smo imali institucije, znamo za organizacije, znamo za sisteme.

oni su na vjetoremitini oduvijek. otomani, englezi, pa onda nakba i krpi se kako znaš i sa čim znaš. kod nas je to stanje trajalo godinu-dvije. kod njih decenijama.

također, isto im želim da se riješe budala i da krenu u bolju budućnost. samo što je problem što je protivnik previše jak i što mu treba Hamas ovakav kakav je.
Blek Stena

#31970 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Blek Stena »

Mnogo dobar intervju
canvra888

#31971 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

lajkujMe wrote: 18/10/2023 14:13
Tyke wrote: 18/10/2023 13:02 Bogami @lajkujMe me bas negativno iznenadio. Hajde sto nazva budalama svakog ko vjeruje u broj zrtava objavljenih u medijima, pa makar to bila i neka zaokruzena cifra ili zbir ubijenih/ranjenjh, ali igranje sa brojkama gdje bi valjda 300 zrtava bilo prihvatljivo u odnosu na 1000, tako zanemarujuci cinjenicu da i 1 zrtva je ipak zrtva. E ovo je novi level, upgrade na ekipu mu.

Ali ne d'o Bog osuditi takvo sto. I krivo im sto se etiketiraju na forumu. Bas neljudsko ponasanje za obicnog covjeka koji je sve to vec prosao.
Koliko je tu Izrael kriv toliko je i HAMAS kriv, mrznja s obe strane se vec 70 godina gaji i nikada jaca.
A šta je sa nemalim periodom kad Hamas nije ni postojao? Ko onda dolazi u jednačinu da se pokušaju izjednačiti strane? Ko se onda krivi za opet neuporedivo veća stradanja Palestinaca nego Izraelaca, prije te 1978. kada je nastao Hamas?

Jarane strašno, ista mantra kao u agresiji na našu državu "ginulo se na sve tri strane, šta ćeš".
Last edited by canvra888 on 18/10/2023 14:25, edited 1 time in total.
Chmoljo

#31972 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

Hakiz wrote: 18/10/2023 14:17
dr_Evil wrote: 18/10/2023 14:12

Ne mogu i jare i pare.
ali to je igranka koju Izraelci i igraju i svako uvlačenje Holokausta u ovu dnevnu priču treba sasijecati.

to koriste onakvi kromanjonci koji su jedva dočekali da nam objasne kako je svaki rat dogovoren, kako masoni, kako coca cola židovska i tako to.
SanskiBiser

#31973 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by SanskiBiser »

Ozbiljna analiza eksperta...
Sir Lawrence David Freedman, KCMG, CBE, PC, FBA (rođen 1948.) britanski je akademik, povjesničar i autor specijaliziran za vanjsku politiku, međunarodne odnose i strategiju.[1] Opisivan je kao "dekan britanskih strateških studija"[2] i bio je član Iračke istrage.[3] Profesor je emeritus ratnih studija na King's Collegeu u Londonu.
https://samf.substack.com/p/israels-strategic-crisis
Sir Lawrence Freedman
18. listopada

Predsjednik Biden kreće na Bliski istok

Nakon krize izazvane iznenađenjem 7. listopada, Izrael se sada suočava s drugom krizom dok se njegova vlada bori pronaći strategiju za ispunjenje navedenog cilja tjeranja Hamasa iz Gaze i onesposobljavanja za daljnje zločine u budućnosti. Čak i prije buke oko tragedije u bolnici Al Ahli, dominantno pitanje je postalo strašna situacija u Gazi, a ne sigurnost Izraela. Da bismo razumjeli kako smo došli do ove točke – tako brzo – moramo se vratiti na način na koji je izraelska strategija postavljena prije nego što su njezine implikacije bile u potpunosti uvažene.

Kopneni rat u izraelskoj strategiji

Kako su se shvaćali razmjeri užasa 7. listopada, proglašen je rat u zemlji. Tog dana je pozvano 300.000 rezervista i počelo je vojno gomilanje na južnoj granici u pripremi za veliki upad u Gazu. Struja i voda su prekinuti i pokrenuta je kampanja bombardiranja kako bi se iz zraka demontiralo što je moguće više Hamasove infrastrukture. Ubrzo je govorio stanovnicima Gaze da se presele sa sjevera teritorija na jug, kako su UN-ove agencije opisale razvoj humanitarne krize. U početku je dopušteno vrijeme bilo 24 sata, vjerojatno odražavajući hitnost trenutka. Ovo nikad neće biti dovoljno unatoč tome što su se mnogi Palestinci kretali što su brže mogli od sjevera prema jugu teritorija ili su tražili sigurna mjesta, od kojih su se neka pokazala vrlo nesigurnima.

Ipak, nakon sve ove hitnosti i razgovora o nadolazećem kopnenom ratu, ništa se još nije dogodilo i izraelski dužnosnici sada sugeriraju da je moguće da se ništa neće dogoditi.

Budući da je Izrael započeo s pričom o kopnenom napadu, činilo se kao da ga je gotovo morao pokrenuti. Postojala je alternativa - i dalje se mobilizirati i pripremiti, a pritom inzistirati na tome da je takav napad samo jedna opcija koja se razmatra. Ovo je više-manje gdje smo sada, osim što se čini da je vlada izgubila povjerenje ne samo jer počinje cijeniti izazove kopnene operacije, već i zbunjujuću situaciju u kojoj se nalazi.

Reći da će kopneni rat biti odgođen na neodređeno vrijeme može biti predaleko predviđanje. Snage su još uvijek tamo, spremne za akciju, a pripreme se nastavljaju, u smislu obuke i nadzora mogućih ruta napada. Izraelska vlada zna da je već suočena s javnom reakcijom, nakon obavještajnih propusta koji su omogućili napade. Ako, nakon što je izgovorio obećanje o odlučnoj operaciji, onda odstupi jer ne zna kako to ispuniti, to će dovesti do još većeg bijesa. No, reakcija bi mogla biti još veća ako se izgubi više života i protrati više vjerodostojnosti u operaciji koja ne postiže svoje ratne ciljeve. Zbog toga je u prošlosti, unatoč svojoj retoričkoj ratobornosti, premijer Benjamin Netanyahu uvijek bio oprezan s odobravanjem takvih operacija.

Od kada je strategija stupila na snagu 7. listopada, sastav vlade se promijenio. Oporbeni vođa, Bennie Gantz, pridružio se vladi i sjedi u ratnom kabinetu, s dvojicom utjecajnih kolega koji su prisutni. To su Gadi Eizenkot, poput Gantza, bivšeg načelnika stožera IDF-a, i Rona Dermera, izraelskog veleposlanika u Washingtonu od 2013. do 2021. U vladi i oko nje sada se izvještava o napetostima oko očitih pitanja – što učiniti s taocima, čiji su obitelji su sada formirale vlastitu grupu za pritisak, a što učiniti s mogućnošću druge fronte na sjeveru, s Hezbollahom koji prijeti ulaskom u rat iz Libanona. Jedna opcija koja je navodno razmatrana, a odbačena, bila je spriječiti prijetnju Hezbollaha tako što će se prvi udariti na njegove vojne objekte.

Kopnena ofenziva uvijek je bila zastrašujuća perspektiva. Urbano ratovanje je teško. U Ukrajini smo vidjeli kako uporni branitelji, koji se zaklanjaju u ruševinama razorenih i napuštenih gradova, mogu dugo zadržati napadačku silu. Ne mogu se sjetiti nedavnog primjera pravilno branjenog izgrađenog područja koje je brzo palo u ofenzivu, čak i onu relativno dobro izvedenu. Groznom u Čečeniji, Alepu u Siriji, Mosulu u Iraku, Bakhmutu u Ukrajini trebalo je vremena, a branitelji su samo pomaknuti dok su oni i njihova okolina podnosili udare zračnih i topničkih napada. U ovom slučaju borci Hamasa, kojih ima oko 30.000, mogu upravljati labirintom podzemnih tunela. Izraelci imaju iskustva u borbi u ovakvim uvjetima i razvili su taktiku za suočavanje, ali postoji kompromis između metodičnog pristupa, polaganog uklanjanja obrane i velikih gubitaka koji će vjerojatno nastati ako požure. I što više odvajaju vremena, to će veći međunarodni pritisak da prestanu rasti.

Najvažnije pitanje je što se želi postići. Pod pretpostavkom da se Izrael može probiti do grada Gaze, što bi bio najvjerojatniji cilj velikog upada, što onda? Može uništiti dosta Hamasove vojne infrastrukture, ali je malo vjerojatno da može ukloniti cijelo njegovo političko vodstvo. Vojni zapovjednici mogli bi ostati kako bi upravljali otporom, a neki od njih navodno su već ubijeni, ali mnoge će političke osobe do sada biti odsutne. Izrael ne može postaviti novu vladu jer bi joj činjenica da ju je postavljao oduzela legitimitet. I nisam vidio nijednog izraelskog analitičara s bilo kakvim apetitom za dugotrajnu okupaciju.

Prijetnju Hezbollaha treba shvatiti ozbiljno. Sumnjivo je da njihov vođa Hassan Nasrallah doista želi rat, zbog utjecaja na Libanon, gdje ga se već naširoko optužuje za mnoge nedavne probleme u zemlji, ali ako se intenzivne borbe razviju unutar Gaze, on će se naći pod ogromnim pritiskom da djelovati. Hezbollah ima znatnu vojsku, iako ne onu koja bi očekivala da će dugo trajati ako pređe granicu s Izraelom. Ali njegov arsenal raketa je zastrašujući – daleko veći od Hamasovog. Da je orkestrirao napade s Hamasom, to bi stavilo naglasak na izraelsku protuzračnu obranu Željezne kupole.

Kad je Hamas započeo svoj napad 7. listopada intenzivnom baražnom paljbom, Željezna kupola nije se mogla nositi sa svime iako nikada nije bila u potpunosti svladana. Štete i žrtve su uzrokovane napadima, ali su ublažene kombinacijom protuzračne obrane i skloništa. Nanijeli su mnogo manje štete od boraca Hamasa koji su se infiltrirali u Izrael. Sada obnovljena, Iron Dome bi se trebala moći nositi s zasebnim napadom Hezbollaha iako su njezini projektili precizniji i smrtonosniji. Oni bi i dalje predstavljali problem bez kojeg Izrael može itekako.

Kriza u Gazi

Uz sve to povezana je i očajnička humanitarna kriza. Hamas koristi Gazu kao bazu iz koje napada Izrael. Ne odvaja svoje vojne sposobnosti od civilnog društva, tako da ih je teže pronaći, a kada se pronađu, mogu se napasti samo riskirajući civilne žrtve. Ne postoji ništa što Izrael može učiniti da degradira Hamas kao vojni entitet – opsada, zračni napadi, kopneni napad – što neće utjecati na obične stanovnike Gaze, čiji je život već dovoljno jadan. Hamasov prioritet su bili njegovi političko-vojni projekti. Zbog toga je blokiran od strane Egipta kao i Izraela (Hamas je palestinski ogranak Muslimanskog bratstva, koji je nakratko upravljao egipatskom vladom dok nije smijenjen vojnim udarom koji je predvodio sadašnji predsjednik, Abdel Fattah El-Sisi.)

Kritičari Izraela tvrde da je cijela situacija njegova povijesna krivnja, zbog koje obični stanovnici Gaze više ne bi smjeli patiti, pa je najbolji put Izraela olakšati njihovu situaciju i pronaći bolji način suživota. Izraelska vlada tvrdi da je suživot nemoguć sve dok je Hamas na čelu, pa izraelska potreba za sigurnošću znači da mora poduzeti potrebne korake, iako će to samo povećati bol Gaze.

Oni koji suosjećaju s teškoćama u kojima se Izrael nalazi, ali zabrinuti zbog njegovih metoda, savjetovali su Izraelu da se ima pravo braniti, ali to mora učiniti uz minimalnu štetu civilima. To je, kao što smo vidjeli, lakše reći nego učiniti. Kako bi bili sigurni u pogađanje samo pravih ciljeva, čak i s točnim udarima, potrebna je prvoklasan obavjestajni rad i, kao što je bilo očito u načinu na koji je uhvaćen 7. listopada, izraelsko lokalno znanje o stanju stvari unutar Gaze nije tako dobro kao što je bilo. Bez obzira na to jesu li detaljni obavještajni podaci koje je ponudio Izrael kako bi pokazao krivnju Islamskog džihada za uništenje bolnice umanjili neke od osuda koje dolaze Izraelu, osjećaj gomilanja kaosa i katastrofe u Gazi stvorio je pritisak da se prekine opsada i zračni napadi. Zbog žestokih reakcija na prizore iz bolnice, Biden je morao odgoditi planirani put u Jordan, barem dok ne prođe trodnevna žalost za žrtvama bolnica u toj zemlji.

Prije toga polazište međunarodne diplomacije već nije bilo bavljenje Hamasom ili čak taocima, već okončanje humanitarne krize u Gazi. Američki državni tajnik Anthony Blinken tvitao je u ponedjeljak:

'Danas su se, na naš zahtjev, Sjedinjene Države i Izrael složili razviti plan koji će omogućiti da humanitarna pomoć donatorskih zemalja i multilateralnih organizacija stigne do civila u Gazi, uključujući mogućnost stvaranja područja koja će pomoći da se civili zaštite od opasnosti. '

Onda su riječi riječi. Ovo je bila američka, a ne izraelska inicijativa. Diplomacija kojom se stiglo ovako daleko bila je značajna, za što je Blinken zaslužan, a Egipat i Jordan morali su uvjeriti da cilj Izraela nije istisnuti Palestince iz Gaze u nadi da će otići negdje drugdje, te da će dopustite ljudima da izađu samo ako humanitarna pomoć može ući.

Sljedeći diplomatski koraci

Dok predsjednik Biden stiže u Izrael, čini se da je odlučan gurnuti Izrael prema boljoj strategiji. Nakon napada Hamasa dao je snažnu izjavu solidarnosti i pomaknuo ratne brodove na položaj kao upozorenje Iranu da se ne miješa. Izraelci su sve to cijenili. Ovo je tipičan Bidenov pristup - nepokolebljiva podrška praćena mnoštvom teških pitanja. Jasno je dao do znanja da je oprezan u pogledu kopnene invazije i da je zabrinut zbog velikog gubitka palestinskih života. Bidenovo vlastito iskustvo s ratovima u Iraku i Afganistanu ostavilo ga je skeptičnim kada bilo koji general tvrdi da može riješiti dugogodišnji sukob eliminacijom neprijatelja. Američki generali posjećuju svoje izraelske kolege kako bi procijenili realnost njihovih planova.

U međuvremenu, on stavlja SAD u središte novih diplomatskih napora. To je ono što je predsjednik Obama želio izbjeći. Nije mu se sviđalo američko uplitanje u bliskoistočne poslove, u kojima svaki pokušaj da se riješi jedan problem samo čini drugi još gorim i gdje je potrebno njegovati odnose sa sumnjivim režimima. Ali regija nastavlja privlačiti SAD natrag, zbog globalnih posljedica većeg nereda, od visokih cijena nafte do mogućeg rata s Iranom.

A SAD je još uvijek sila u najboljem položaju da orkestrira napore za deeskalaciju ove krize. Bez obzira na njegove mane, Biden ima diplomatske vještine, što pokazuje njegova sposobnost da održi koaliciju koja podržava Ukrajinu. SAD je jedina zemlja koja ima odnose s ključnim regionalnim igračima, osim Irana i Hezbollaha. Ali da bi razgovarao s arapskim čelnicima na konstruktivan način, možda će se morati više distancirati od trenutne izraelske taktike i treba mu mogući plan oko kojeg će strukturirati svoje razgovore.

Rusija je odsutna u svemu tome. Vrijedno je napomenuti da bi prije sveobuhvatne invazije na Ukrajinu bilo teško zadržati predsjednika Putina podalje od bilo koje međunarodne inicijative. Imao je pristojne odnose s Netanyahuom, koji nije uspio pružiti veliku podršku Ukrajini. Rusija je više stala na stranu Hamasa, jer na kraju krajeva, Iran je sada postao važan dobavljač oružja za Rusiju i napad na Izrael može biti način da se dođe do SAD-a. (Sa svoje strane, predsjednik Zelensky je brzo osudio napade Hamasa, vjerojatno imajući u vidu mišljenje Kongresa SAD-a koliko i Izraela). U prošlosti bi Rusija radila sa SAD-om kako bi se došlo do dogovorene rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Ali Putin je previše ometen vlastitim ratom i nema kapaciteta i mreže za vlastitu ozbiljnu političku inicijativu. Samo je Biden u poziciji da dobije ustupke od Izraelaca.

Bez puno optimizma možemo opisati prve korake ako se želi ići diplomatskim putem. Od Izraela prekid vatre, makar i privremeni, kako bi se omogućilo rješavanje humanitarne krize i početak rada na tome kako se krizom može kratkoročno upravljati. Izrael također ima vlastitih problema sa stotinama tisuća ljudi koji su odmaknuti od granica Gaze i Libanona, još uvijek ima nekoliko raketnih napada i razine vojne mobilizacije koju je skupo i ometa. Sve dok rakete budu dolazile, a taoci držani, Netanyahuu će biti teško proglasiti prekid vatre.

Pravi izazov je pronaći dogovorenu političku formulu za Gazu koja barem smanjuje političku i vojnu ulogu Hamasa. Jedina mogućnost koju vidim za srednjoročno razdoblje je ona koja uključuje Palestinske vlasti, budući da je to očigledna alternativna vlada Hamasu, ali to će zahtijevati jačanje njenog položaja na Zapadnoj obali. Ovo je zbog nedostatka nečeg boljeg. Do sada je glavno postignuće Mahmouda Abbasa, predsjednika Parlamentarne skupštine, bio njegov opstanak jer ga se inače povezivalo samo s korupcijom i neučinkovitošću. S nemirima na Zapadnoj obali njegov je položaj dodatno narušen. PA se stoga ne bi mogla nositi sama, već bi je dopunila Agencija UN-a za pomoć i rad (UNRWA), koja trenutno pruža mnoge osnovne usluge u pojasu, i kontaktna skupina ključnih arapskih država u odnosima s Izraelom, uključujući Egipat i Katar koji je najvjerojatniji posrednik s Hamasom (određeni broj čelnika Hamasa živi u Kataru).

Ovo je suprotan smjer u kojem je sadašnja izraelska vlada htjela ići. Kao dio sve veće optužnice protiv ove vlade je tvrdnja da je Netanyahu preferirao Hamas nego PA jer je dijelio njegovo odbacivanje dvodržavnog rješenja. Netanyahu sada možda nema mnogo izbora nego nastaviti s diplomatskim procesom istraživanja opcija sve dok može tvrditi da zaključak nije unaprijed određen, ali u svakom slučaju njegovi su dani na vrhu izraelske politike odbrojani. Neće biti potrebno mnogo prebjega da njegova malena parlamentarna većina nestane čak i prije novih izbora.

Ako Biden ne uspije postići nikakav politički napredak, rat bi se mogao nastaviti očekivanim tijekom s brojnim ulaskom izraelskih trupa u Gazu, nastojeći nametnuti vlastito rješenje tim teritorijima. Ali teško je vidjeti kako će to dovesti do bitno drugačije situacije od intenzivne diplomacije. Kako Gazom nikada neće upravljati proizraelski političar, sada bi bilo dobro početi razmišljati o tome tko drugi može donijeti stabilnost tom teritoriju.
emmir1

#31974 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by emmir1 »

I pored svega oni i danas nastavljaju da bombarduju Gazu.

12 ubijenih u novom napadu.

Zaista da neko ovoliko nema empatije i da ima ovakav zločinački nagon, teško je razumljivo zaista.
sumirprimus

#31975 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

emmir1 wrote: 18/10/2023 14:21

Dakako da nisu, kako rekoh očekivao sam vise.

No drago mi je da ti iskazujes zadvoljstvo sa jos stotinu mrtve djece.

Nastavi se nasladjivat.
Daj ba skoncentrisi se na post, ne mijesaj zrtve u to. cc
Locked