Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kabal1337

#24151 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kabal1337 »

Evolution_IV wrote: 17/10/2023 18:35
konektovan wrote: 17/10/2023 18:00

Bila je 2 godine,...pa je onda uvedeno doplata za jos 2 godine, pa odnedavno cini mi se da za najnovihe daju 5 godina.
U Hrvatskoj sam nedavno vidio reklamu 7 godina za opel, .cini mi se
to se dobro raspitaj kolko je ostalo, ja ovo licno ne bi..

nego ovo: Kia XCeed 2019 (35 990 KM)
https://olx.ba/artikal/54616433

i nek je starija, bolji je auto sigurno..motor koji ima lanac i nije ni losh toliko, ti svakako nisi zahtjevan vozac :mrgreen:
sto ima finu liniju, nije los
citroen xm

#24152 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by citroen xm »

I meni je bolji X Ceed, puno bolji.
ZoomZoomKiwi

#24153 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Ovaj iz 2019. nema ni GPF ako se ne varam
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#24154 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by konektovan »

EFD22 wrote: 17/10/2023 19:20 Ovaj iz 2019. nema ni GPF ako se ne varam
Nema
kravamuzara

#24155 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kravamuzara »

konektovan wrote: 17/10/2023 20:04
EFD22 wrote: 17/10/2023 19:20 Ovaj iz 2019. nema ni GPF ako se ne varam
Nema
Ima.
ZoomZoomKiwi

#24156 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Ne valja kurcu :lol:
kravamuzara

#24157 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kravamuzara »

EFD22 wrote: 18/10/2023 10:41 Ne valja kurcu :lol:
Cak i 1.6 atmo u hibridima ga ima :lol:

Cijenim ih jer znaju posao i cjenovno idu agresivno nisko ali tehnicki ne mogu sa japanom :D
Rockefeller

#24158 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Rockefeller »

Ako bude i kad bude problema sa GPF javim. 37 hiljada km presho.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#24159 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

kravamuzara wrote: 18/10/2023 10:31
konektovan wrote: 17/10/2023 20:04

Nema
Ima.
nema muzara, ja sam vozio ceed 1.0tgdi 2020 i nema ga
kravamuzara

#24160 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kravamuzara »

Evolution_IV wrote: 18/10/2023 14:14
kravamuzara wrote: 18/10/2023 10:31

Ima.
nema muzara, ja sam vozio ceed 1.0tgdi 2020 i nema ga
Koji ima euro 6d ili 6d temp ima i gpf, euro 6b i 6c ga nema.

Znaci sta je registrovano od 1.9.2019. ga ima, a XCeed ide tacno od 09/2019.

Evo na strani 4 starog cjenovnika, GPF jasno naveden:
https://www.kia.com/content/dam/kwcms/k ... ste-02.pdf

edit: obicni zadnji Ceed cak i od ljeta 2018. (za potpuno nove modele je 6d temp bio obavezan od 1.9.2017.):
https://www.kia.com/content/dam/kwcms/k ... 9001-2.pdf
Last edited by kravamuzara on 18/10/2023 14:38, edited 1 time in total.
kabal1337

#24161 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kabal1337 »

sta se sekirate sve to brusilica i sabljarka skida
Djipke+

#24162 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Djipke+ »

Pozdrav forumaši, šta velite, koliko se isplati uzeti novo auto preko leasinga, da li se dugoročno isplati? Auto mi je već punoljetno (mašala) i približio se vakat da ga se riješim i uzmem nešto novije. Vidimo da su cijene polovnih auta bolesne, a novih totalno šizofrene. Moglo bi se skupiti nekih 30-ak hiljada KM za auto, otprilike u klasi Octavije ili neki SUV, sa druge strane opet mi je nekako rizično dati pun qrc para odjednom za auto koje nit je novo, nit pod garancijom, a i prešlo je barem 150k km. Znam samo, kad bih dao te pare za auto i da mi nakon pola godine ode turbina ili neki sličan kvar zbog čega bih morao izletiti milju maraka ili više, ostavio bih ga pored puta, polio benzinom i zapalio. Stoga razmišljam, ako uzmeš auto na leasing, barem znaš da je novo i da ima garanciju. Ima li neko ovdje da je uzimao auto na leasing da podijeli svoje iskustvo i da kaže da li mu se dogoročno isplatilo ili se zajebo i bacio gumilu para u vjetar? Hvala.
drug_profi

#24163 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by drug_profi »

Djipke+ wrote: 18/10/2023 15:07 Pozdrav forumaši, šta velite, koliko se isplati uzeti novo auto preko leasinga, da li se dugoročno isplati? Auto mi je već punoljetno (mašala) i približio se vakat da ga se riješim i uzmem nešto novije. Vidimo da su cijene polovnih auta bolesne, a novih totalno šizofrene. Moglo bi se skupiti nekih 30-ak hiljada KM za auto, otprilike u klasi Octavije ili neki SUV, sa druge strane opet mi je nekako rizično dati pun qrc para odjednom za auto koje nit je novo, nit pod garancijom, a i prešlo je barem 150k km. Znam samo, kad bih dao te pare za auto i da mi nakon pola godine ode turbina ili neki sličan kvar zbog čega bih morao izletiti milju maraka ili više, ostavio bih ga pored puta, polio benzinom i zapalio. Stoga razmišljam, ako uzmeš auto na leasing, barem znaš da je novo i da ima garanciju. Ima li neko ovdje da je uzimao auto na leasing da podijeli svoje iskustvo i da kaže da li mu se dogoročno isplatilo ili se zajebo i bacio gumilu para u vjetar? Hvala.
Gledaj po salonima ovlaštenih dilera vozila do 3-4 godine stara, koja imaju još malo garancije.
Obično su dosta jeftinija od novog, a mogu se uzeti na kredit, a i na lizing vrlo često.
To je po meni najbolja opcija.
Osim ako ne se*eš pare.

Tu ćeš naći vozila koja su data staro za novo, ili salonska testna i izložbena vozila.
ZoomZoomKiwi

#24164 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Djipke+ wrote: 18/10/2023 15:07 Pozdrav forumaši, šta velite, koliko se isplati uzeti novo auto preko leasinga, da li se dugoročno isplati? Auto mi je već punoljetno (mašala) i približio se vakat da ga se riješim i uzmem nešto novije. Vidimo da su cijene polovnih auta bolesne, a novih totalno šizofrene. Moglo bi se skupiti nekih 30-ak hiljada KM za auto, otprilike u klasi Octavije ili neki SUV, sa druge strane opet mi je nekako rizično dati pun qrc para odjednom za auto koje nit je novo, nit pod garancijom, a i prešlo je barem 150k km. Znam samo, kad bih dao te pare za auto i da mi nakon pola godine ode turbina ili neki sličan kvar zbog čega bih morao izletiti milju maraka ili više, ostavio bih ga pored puta, polio benzinom i zapalio. Stoga razmišljam, ako uzmeš auto na leasing, barem znaš da je novo i da ima garanciju. Ima li neko ovdje da je uzimao auto na leasing da podijeli svoje iskustvo i da kaže da li mu se dogoročno isplatilo ili se zajebo i bacio gumilu para u vjetar? Hvala.
Financijski leasing gdje imaš u startu učešće minimalno u visini iznosa PDV-a i gdje automobil nakon otplate postaje tvoje vlasništvo je prije bio isplativ utoliko što je kamata bila niža nego na istovjetan nenamjenski kredit. Sad je to isto.

Najbolje ti je vidjeti ponude, pa da znaš šta ti se isplati.

Pošto imaš već do 30k KM za učešće, ostatak iznosa možeš uzeti kredit ili leasing manje više je svejedno.

Uz sve troškove obavezno računaj kasko (obavezan za FL, za kredit nije ali svakako je preporučljiv za novo vozilo) koji isto ide na rate.

Ja sam do sad uzeo tri auta na leasing jedno na kredit.

Uzeo u momentu šta mi je bilo isplativije što se kamate tiče. U ostalom i nema neke velike razlike. Jer sam svakako uzimao full kasko i redovno održavao automobil.

Kod FL automobil je u vlasništvu leasing kuće dok ga ne otplatiš i sam po sebi je tzv. kolateral odnosno mjera osiguranja otplate. Dok kod kredita imaš trošak osiguranja nenamjenskog kredita, ali je automobil tvoje vlasništvo odmah, ako ti je to uopće bitno.
ZoomZoomKiwi

#24165 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

A što kaže kolega gore, kad već ideš na K ili FL, onda probaj naći neko jednu ili dvije godine staro vozilo sa do 70ak hiljada km pređenih. Možeš uštedjeti podosta na cijeni, a ne gubiš na pouzdanosti ništa.
milojicabrzi

#24166 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by milojicabrzi »

Drugim riječima, auto kupljeno na kredit, možeš prodati ako zagusti, ovo kupljeno na leasing ne možeš...

Imali smo dva auta na leasing, treće smo uzeli na kredit.

Otprilike, visina rate je tu negdje, jedino što kod leasinga je pegla što moraš registrovat kod njihovog posrednika za osiguranje, svake godine tražiti potvrdu da možeš registrovati.

Korisnik si bez ograničenja, voziš po BiH ili inostranstvu bez problema, ali u slučaju udesa, oni se pitaju oko osiguranja i popravke auta.

Moraš uzeti kasko za svih 5 godina ili koliko traje leasing, što kod kreditne opcije ne moraš, možeš npr. voziti kasko prve 2-3 godine i onda kasnije uzeti neki djelimični, ili skroz prestati itd.

U suštini, kredit sa automatskim vlasništvom nad vozilom, nešto je komotnija opcija, ne moraš leasing kuću niti banku pitati ni za šta :run: :thumbup: :bih:
ZoomZoomKiwi

#24167 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

milojicabrzi wrote: 18/10/2023 15:31 Drugim riječima, auto kupljeno na kredit, možeš prodati ako zagusti, ovo kupljeno na leasing ne možeš...

Imali smo dva auta na leasing, treće smo uzeli na kredit.

Otprilike, visina rate je tu negdje, jedino što kod leasinga je pegla što moraš registrovat kod njihovog posrednika za osiguranje, svake godine tražiti potvrdu da možeš registrovati.

Korisnik si bez ograničenja, voziš po BiH ili inostranstvu bez problema, ali u slučaju udesa, oni se pitaju oko osiguranja i popravke auta.

Moraš uzeti kasko za svih 5 godina ili koliko traje leasing, što kod kreditne opcije ne moraš, možeš npr. voziti kasko prve 2-3 godine i onda kasnije uzeti neki djelimični, ili skroz prestati itd.

U suštini, kredit sa automatskim vlasništvom nad vozilom, nešto je komotnija opcija, ne moraš leasing kuću niti banku pitati ni za šta :run: :thumbup: :bih:
Ne znam baš, kod mene je kod Raiffeisen Leasinga pravo opuštena fleksibilna varijanta.
Doduše na firmu je sve, ali nebitno, kod svake štete, a bilo ih je, sve sam sâm sa Uniqom dogovarao.
I nisam išao na osiguranje preko njihovog Raiffeisen Assistance jer sam im odmah u startu rekao da je uslov da uopće uzmem auto preko njih da auto osiguram kod svog agenta u Uniqi u Zenici a ne preko njihovih nekih internih kodova gdje oni kupe bonuse za nove klijente kod osiguravajućih kuća.
Čak su mi probali uvaliti i Oryx asistenciju ali i to sam odbio uspješno.

Znači sve može.

Ovlaštenje za registraciju je jedan posao više jednom godišnje, to stoji. Ali i to riješim za pola dana bukvalno jednim telefonskim pozivom i brzom poštom ili ako sam poslom u Sa odmah lično.
Djipke+

#24168 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Djipke+ »

Hvala puno svima na detaljnim odgovorima. Još jedna stvar što se tiče leasinga, da li se ikako isplati npr. uzeti auto na leasing uz neko minimalno učešće (u zavisnosti kako se dogovoriš sa bankom), i eto neka traje leasing nekih 5 god koliko i garancija, i nakon tih 5 god vratit auto banci, u odnosu na kredit kada za otprilike taj isti vremenski period otplatis čitavu vrijednost auta + kamate, imaš auto u svom vlasništvu ali mu je vrijednost već pala za pola prvobitne (sad to sve zavisi i od kilometraže naravno, održavanja, tržišta i ostalo). Konkretan primjer: uzimaš auto u vrijednosti 40 hiljada, ako uzmeš kredit za 5 god ćeš isplatiti taj iznos + kamate, ali ćeš, eto da uzmemo neku referentnu vrijednost, nakon isplaćenog kredita imati auto u vrijednosti ca. 25 hiljada, što bi značilo da si izgubio 20 hiljada, uključujući i kamate kredita. Da li se može bolje proći sa leasingom, gdje bi možda sveukupno platio manje u tih 5 godina nego što bi izgubio na vrijednosti auta u slučaju kredita? Npr. u slučaju leasinga si u tih 5 godina isplatio 15 hiljada, istina auto ne ostaje u tvom vlasništvu ali si potrošio manje novca na njega. Da li je ovo uopšte realna mogućnost i da li je iko to pokušavao?
ZoomZoomKiwi

#24169 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Djipke+ wrote: 18/10/2023 15:56 Hvala puno svima na detaljnim odgovorima. Još jedna stvar što se tiče leasinga, da li se ikako isplati npr. uzeti auto na leasing uz neko minimalno učešće (u zavisnosti kako se dogovoriš sa bankom), i eto neka traje leasing nekih 5 god koliko i garancija, i nakon tih 5 god vratit auto banci, u odnosu na kredit kada za otprilike taj isti vremenski period otplatis čitavu vrijednost auta + kamate, imaš auto u svom vlasništvu ali mu je vrijednost već pala za pola prvobitne (sad to sve zavisi i od kilometraže naravno, održavanja, tržišta i ostalo). Konkretan primjer: uzimaš auto u vrijednosti 40 hiljada, ako uzmeš kredit za 5 god ćeš isplatiti taj iznos + kamate, ali ćeš, eto da uzmemo neku referentnu vrijednost, nakon isplaćenog kredita imati auto u vrijednosti ca. 25 hiljada, što bi značilo da si izgubio 20 hiljada, uključujući i kamate kredita. Da li se može bolje proći sa leasingom, gdje bi možda sveukupno platio manje u tih 5 godina nego što bi izgubio na vrijednosti auta u slučaju kredita? Npr. u slučaju leasinga si u tih 5 godina isplatio 15 hiljada, istina auto ne ostaje u tvom vlasništvu ali si potrošio manje novca na njega. Da li je ovo uopšte realna mogućnost i da li je iko to pokušavao?
Postoji takozvani operativni leasing, i tu ima raznih varijanti.

Imaš verziju OL gdje leasing kuća plaća i servise i maltene sve pa čak i registraciju. Tvoja je samo mjesečna renta i gorivo.

Imaš neko učešće, imaš minimalni ugovoreni period i ratu. I najčešće imaš ograničenje koliko smiješ godišnje preći km. Nakon isteka ugovora ti se nudi mogućnost otkupa vozila za neku cijenu, koja najčešće bude već u ugovoru određena kao “ostatak vrijednosti”.

Operativni leasing nije loša stvar, iako, po mom mišljenju, najviše se isplati flotnim kupcima odnosno firmama koje imaju/trebaju puno vozila.
kabal1337

#24170 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kabal1337 »

filter za km i vozi
Brus Lee

#24171 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Brus Lee »

Djipke+ wrote: 18/10/2023 15:56 Hvala puno svima na detaljnim odgovorima. Još jedna stvar što se tiče leasinga, da li se ikako isplati npr. uzeti auto na leasing uz neko minimalno učešće (u zavisnosti kako se dogovoriš sa bankom), i eto neka traje leasing nekih 5 god koliko i garancija, i nakon tih 5 god vratit auto banci, u odnosu na kredit kada za otprilike taj isti vremenski period otplatis čitavu vrijednost auta + kamate, imaš auto u svom vlasništvu ali mu je vrijednost već pala za pola prvobitne (sad to sve zavisi i od kilometraže naravno, održavanja, tržišta i ostalo). Konkretan primjer: uzimaš auto u vrijednosti 40 hiljada, ako uzmeš kredit za 5 god ćeš isplatiti taj iznos + kamate, ali ćeš, eto da uzmemo neku referentnu vrijednost, nakon isplaćenog kredita imati auto u vrijednosti ca. 25 hiljada, što bi značilo da si izgubio 20 hiljada, uključujući i kamate kredita. Da li se može bolje proći sa leasingom, gdje bi možda sveukupno platio manje u tih 5 godina nego što bi izgubio na vrijednosti auta u slučaju kredita? Npr. u slučaju leasinga si u tih 5 godina isplatio 15 hiljada, istina auto ne ostaje u tvom vlasništvu ali si potrošio manje novca na njega. Da li je ovo uopšte realna mogućnost i da li je iko to pokušavao?
Sam si sebi odgovorio.
Kredit: 40.000 - 5 god- dao si 40000 + kamate
Lizing: 15.000 - 5 god + 25.000 trzisna vrijednost nakon 5 godina = 40.000 i tvoj auto
Scheduler

#24172 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Scheduler »

Zna li neko proceduru kupovine auta tek uvezenog jos uvijek neregistrovan, u Banja Luci, ja sam u Sarajevu?
Najvise me zanima mogu li dobiti probne tablice isti dan jer mi se ne putuje dvaput tamo?
Optimist

#24173 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Optimist »

EFD22 wrote: 18/10/2023 15:24 A što kaže kolega gore, kad već ideš na K ili FL, onda probaj naći neko jednu ili dvije godine staro vozilo sa do 70ak hiljada km pređenih. Možeš uštedjeti podosta na cijeni, a ne gubiš na pouzdanosti ništa.
Samo mala ispravka, moglo* se nekada uatedjeti na cijeni.
Sad 3 god staro vozilo ima istu cijenu koju je imalo kad je bilo novo.
Posto je pomenuo Octaviu, evo jedne random sa oglasa.
2020 god, presla 88k, i kosta isto koliko je kostala nova.

ŠKODA OCTAVIA STYLE 2.0 TDI DSG 110 KW (52 000 KM)
https://olx.ba/artikal/55566562
Djipke+

#24174 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Djipke+ »

Brus Lee wrote: 18/10/2023 17:49
Sam si sebi odgovorio.
Kredit: 40.000 - 5 god- dao si 40000 + kamate
Lizing: 15.000 - 5 god + 25.000 trzisna vrijednost nakon 5 godina = 40.000 i tvoj auto
Ma to je samo hipoteticka situacija, odnosno moje pitanje da li je moguce tako nesto izvesti, ne znaci da jeste.
Peryton_

#24175 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Peryton_ »

Optimist wrote: 18/10/2023 19:21
EFD22 wrote: 18/10/2023 15:24 A što kaže kolega gore, kad već ideš na K ili FL, onda probaj naći neko jednu ili dvije godine staro vozilo sa do 70ak hiljada km pređenih. Možeš uštedjeti podosta na cijeni, a ne gubiš na pouzdanosti ništa.
Samo mala ispravka, moglo* se nekada uatedjeti na cijeni.
Sad 3 god staro vozilo ima istu cijenu koju je imalo kad je bilo novo.
Posto je pomenuo Octaviu, evo jedne random sa oglasa.
2020 god, presla 88k, i kosta isto koliko je kostala nova.

ŠKODA OCTAVIA STYLE 2.0 TDI DSG 110 KW (52 000 KM)
https://olx.ba/artikal/55566562
Ova Skoda 2020 nije nova bila 52k. Imam katalog na poslu, potrazicu sutra, mislim da je pocetna cijena 2.0 TDI 110KW bila oko 63k. Ovo sve znam zato sto sam tada htio sa mijenjam staro za novo, ali sam odustao radi cijene.
Post Reply