Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#31876 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

zposao wrote: 18/10/2023 12:25
Velkoski wrote: 18/10/2023 11:48

U mnogim drugim slučajevima, apsolutno se slažem. Za ova dva rata apsolutno ne, ili si za Ukrajinu ili za agresore, ili si za Palestince koji žive k'o kerovi ili za agresore. Nema između kakve god dodatne informacije bile.

U skoro svakom ratu se jasno zna ko je na pravoj strani, a ko nije, tako je bilo i u WW2, tako je bilo i devedesetih.
Ne slažem se sa tom crno-bijelom slikom svijeta gdje su jasno određene granice dobra i zla.

Mislim da je svijet puno više od 50 nijansi sive.

Tako da nijedan rat ne promatram crno-bijelo.

A kad si vec kod toga mozes li mi reci svoje viđenje rata u Jemenu i progon Kurda? Kad vec ti tako jasno vidis ko je na strani dobra a ko na strani zla volio bi da i ja znam jer ja to ne vidim.
Jemen su sravnali Saudijci pod pokroviteljstvom raznih amidža. Kurde su jebali oni koji su crtali granice pa su ih ostavili u nekoliko država. Vrijedi istaći da PKK ne podržavaju ni svi Kurdi, tako da je taj konflikt dosta drugačiji. Svejedno, apsolutno osuđujem ono što im se radi u Turskoj, i tu je jasno ko je jači i tlači.

Za svako pravilo postoji izuzetak, no posljednjih par ratova je fakat crno-bijelo, ili si jedno ili drugo.
SmokingMan

#31877 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by SmokingMan »

Boga mi za datu knjigu sam siguran da je bila falsifikat, tačnije ruski propagandni pamflet.
Avetinho

#31878 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

zposao wrote: 18/10/2023 11:25
Brzina kojom se narod (da ne kažem nešto drugo) svrstava u već napravljene torove je zabrinjavajuća.

Mi nismo ni izbliza u situaciji da znamo prave informacije sa terena niti imamo kapacitet sagledati čitavu sliku sa svim pojedinostima i donijeti ispravan sud.

Ne znam zašto mislimo i da smo u stanju za takvo nešto kada nam je svima i više nego očito da stvari koje nam se dešavaju pred očima nismo u stanju riješiti. Primjer uzmi bilo koju nesreću, od Memića do Davida iz Banja Luke, Vedrana, Lane Bijedić a da se ne vraćamo na rat i ratna dešavanja gdje oko jednog događaja imaš 5 verzija + još 10 teorija zavjera.

Nije problem što nemam ispravne informacije ali je problem što smo spremni preko noći iskopati rovove i zauzeti položaje nasuprot dojučerašnjih prijatelja i kolega misleći da smo savršeno informirani i ljudski formirani te da stojimo na braniku ljudskosti a protivnik je neinformiran zlobni nečovjek.

Nije ovo dobro.

Meni sve više sliči da svijet klizi u ambis. Previše olako se mržnja rasplamsava. To je možda i posljedica svih tih društvenih mreža gdje su svi dobili osjecaj da su na "izvoru informacija" a u stvari smo u jednom balonu, iluziji, zabludi.

Kao da neko upravlja i kreira svjetske sukobe i namjerno sije dezinformacije i svu zbunjenost. Pa u toj dezorjentiranosti jer neznamo šta se to oko nas događa biramo prvog do sebe da nam je neprijatelj da na njemu istresemo svu svoju frustraciju i pravednički gnjev.

Ovo je bio mali off topic ali me duša boli kad vidim kako se naši ljudi pored svih naših i drustvenih i individualnih problema lako upregnu u tuđe izrežirane ratove od koje nikakve koristi nemamo a samo nam može donijeti dodatni jad i bijedu.

Mislim da bi svi mi ako želimo dobro sebi i svojoj djeci trebali biti puno trezveniji, hladniji, racionalniji, distanciraniji, jer niti imamo kapacitet niti možemo niti trebamo riješiti sve svjetske probleme. Neko se dobro igra medijskom manipulacijom na masovnoj globalnoj razini potičući mržnju (možda samo radi engagementa i klikova).
Sačuvajmo zdravlje duševno i tjelesno, sačuvajmo obraz da se sutra ne stidimo samih sebe. Sačuvajmo i sebe i svog komšiju jer ti je komšija bliži od brata na drugom kraju svijeta.

Bliži mi mora biti komšija ma koje vjere od bliskoistočnjaka moje vjere. Jer moja djeca se igraju sa njegovom i ja u potrebi necu zvati nekog na drugom kraju svijeta nego komšiju.

Toliko od mene.
Lijep pozdrav dobri ljudi
Bogami si u pravu. :thumbup: Niti će kome moje lelekanje pomoći, niti će ikome biti lakše od mog prepucavanja s nekim drugim o tome ko je kriv i ko je prvi počeo.

Moj im je dobronamjeran savjet, i jednima i drugima, da svoje ekstremističke voždove koji im rade o glavama i trguju žrtvama, složno pobacaju u more i dogovore se oko normalnog života.

A i našem narodu u Bosni bih isto preporučio.
Last edited by Avetinho on 18/10/2023 12:47, edited 1 time in total.
Dimu1927

#31879 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Dimu1927 »

vrbas1979 wrote: 18/10/2023 12:12
House wrote: 18/10/2023 12:02 ima video gdje tačno čuješ kako dolazi-zviždi raketa.
Gdje je taj video?
Kako znaš da je raketa?
Kako to možeš i na osnovu čega tvrditi da je isključivo raketa?
Navodno je ovo trenutak udara

https://x.com/jason_paladino/status/171 ... 58137?s=20
toska

#31880 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by toska »

dr_Evil

#31881 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

SmokingMan wrote: 18/10/2023 12:32 Boga mi za datu knjigu sam siguran da je bila falsifikat, tačnije ruski propagandni pamflet.
Jbga, nisi upucen, i ne poznajes relevantu historiju, pardon istoriju.
emotivac

#31882 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by emotivac »

Dimu1927 wrote: 18/10/2023 12:36

Gdje je taj video?
Kako znaš da je raketa?

Lik poredi bombardovanje helikopterom i raketno gađanje, OGROMNA razlika u zvuku dolaska/spuštanja rakete.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#31883 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

zigzag wrote: 18/10/2023 09:37 Ne smije švabo više pisnut...
tokom govora Slavoja Žižeka u Frankfurtu: Optužio Izrael, ljudi napuštali salu
U znak protesta iz sale je izašao i gradonačelnik Frankfurta Majk Josef
Znaju da bi i osude Izraela morali placati.
Horcrux

#31884 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Horcrux »

Vrhunski Slavoj Zizek

No Mind

#31885 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by No Mind »

House wrote: 18/10/2023 12:02 ima video gdje tačno čuješ kako dolazi-zviždi raketa.
Raketa za vbr GRAD (BM-21) npr. Izlazi iz cijevi sa duplom brzinom zvuka. (690 m/s) Eksplozija i bljesak na videu su neposredno poslje zvizduka, to ukazuje na gravitacijsku bombu sa podzvucnom brzinom. Ne raketu sa motorom, koja bi se kretala tako brzo da se nebi ni cuo rad motora prvo, to ako pretpostavimo da je nekako skrenula u tom momentu dok jos radi motor.
Last edited by No Mind on 18/10/2023 12:48, edited 1 time in total.
apsidejzi

#31886 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by apsidejzi »

anelsol wrote: 18/10/2023 10:28 Tajming dolaska Bajdena nakon ovog masakra je nevjerovatan tref. Mislim da nakon ovoga definitivno otpada kopnena invazija IDF-a, a mogao bi tražiti i da se obustave zračni napadi. Ovo je udarac i za USA i njihov kredibiitet kao glavnog Izraelskog sponzora i saveznika. Svak normalan reaguje na ovakve krvave prizore, i Bajden je sada sigurno pod pritiskom javnosti ali i pojedinih partnera u NATO- u.
Mislim da svima postaje jasno da ameri moraju biti svjetski policajac. Sa dolaskom Trumpa oni su se povukli malo i orjentisali na lokalnu politiku i domace probleme. Ionako ih je svako okrivljivao za sve probleme u svijetu. Medjutim, danas kada vidimo posljedice njihovog povlacenja uvidjamo koliko su bitni. Iran se osilio, Kina se osilila, Indija se osilila, o Rusiji da ne pricamo. Ameri mozda nisu zlatni, ali su definitivno bolji od onoga sto bi nam Rusija, Kina, Indija i Iran donijeli.
Dimu1927

#31887 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Dimu1927 »

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, da je sukob Izraela s Hamasom "borba između djece svjetla i djece tame, između čovječanstva i zakona džungle".
Pa nije nista slagao, i bori se protiv djece. Ubio je vise djece nego hamasovih terorista

Smece i sljam ljudske rase
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#31888 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

Paradox76 wrote: 18/10/2023 12:29
Chmoljo wrote: 18/10/2023 12:21

ti si ovdje uletio sa Žižekom i o načitanosti. i onda nam poturio historijske falsifikate. dakle, ti objašnjavaj, ili otpepaj u brlog iz kojeg si ispuzao sa tim idiotskim pričama.
Ne znam zašto si toliko uzbudio, stvarno nema potrebe.
Koji historijski falsifikat?
Žižek rekao nešto pogrešno?
U postu napisano sasvim jasno, kulturno, lako dokazivo.
Ima Jevreja koj su protivnici političkog cionizma, koji su protiv zločina i svega ostalog sto radi današnji Izrael vodjen idejom Teodora Herzla.
Možda nije napisano u kočijaškom i primitivnom stilu koji bi ti na prvu shvatio.

Čitaj.
Protokoli sionski mudraca su historijski falsifikat. to se znalo još u vrijeme kad je isti objavljen, ali do tik-tok historičara i analitičara sa proruskih sajtova ne dolaze informacije koje im ne gode njihovom narativu pa ih olako preskaču. ukratko, jebe im se.

postavljanje te odvratne knjige koja je među glavnim pamfletima kojima se pogonila antijevrejska histerija koja je okončala Holokaustom je uvredljiva sama po sebi.

to što danas radi Izraelska država nema veze sa prolivenom krvlju nevinih jevrejskih duša u drugom svjetskom ratu, a što takvi lešinari jedva čekaju da urade.

lešinarite nad krvlju mrtve palestinske djece da bi hraknuli po mrtvoj djeci iz Holokausta.

i onda sam ja primitivan.

fuj.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#31889 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by PreWiBa »

apsidejzi wrote: 18/10/2023 12:47
anelsol wrote: 18/10/2023 10:28 Tajming dolaska Bajdena nakon ovog masakra je nevjerovatan tref. Mislim da nakon ovoga definitivno otpada kopnena invazija IDF-a, a mogao bi tražiti i da se obustave zračni napadi. Ovo je udarac i za USA i njihov kredibiitet kao glavnog Izraelskog sponzora i saveznika. Svak normalan reaguje na ovakve krvave prizore, i Bajden je sada sigurno pod pritiskom javnosti ali i pojedinih partnera u NATO- u.
Mislim da svima postaje jasno da ameri moraju biti svjetski policajac. Sa dolaskom Trumpa oni su se povukli malo i orjentisali na lokalnu politiku i domace probleme. Ionako ih je svako okrivljivao za sve probleme u svijetu. Medjutim, danas kada vidimo posljedice njihovog povlacenja uvidjamo koliko su bitni. Iran se osilio, Kina se osilila, Indija se osilila, o Rusiji da ne pricamo. Ameri mozda nisu zlatni, ali su definitivno bolji od onoga sto bi nam Rusija, Kina, Indija i Iran donijeli.
Ne bih baš tako rekao
Pa upravo tokom Trumpovog mandata nije bilo ratova, makar ne u obimu kakav je bio prije i poslije njegovog mandata.
Avetinho

#31890 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

Chmoljo wrote: 18/10/2023 12:49
Paradox76 wrote: 18/10/2023 12:29

Ne znam zašto si toliko uzbudio, stvarno nema potrebe.
Koji historijski falsifikat?
Žižek rekao nešto pogrešno?
U postu napisano sasvim jasno, kulturno, lako dokazivo.
Ima Jevreja koj su protivnici političkog cionizma, koji su protiv zločina i svega ostalog sto radi današnji Izrael vodjen idejom Teodora Herzla.
Možda nije napisano u kočijaškom i primitivnom stilu koji bi ti na prvu shvatio.

Čitaj.
Protokoli sionski mudraca su historijski falsifikat. to se znalo još u vrijeme kad je isti objavljen, ali do tik-tok historičara i analitičara sa proruskih sajtova ne dolaze informacije koje im ne gode njihovom narativu pa ih olako preskaču. ukratko, jebe im se.

postavljanje te odvratne knjige koja je među glavnim pamfletima kojima se pogonila antijevrejska histerija koja je okončala Holokaustom je uvredljiva sama po sebi.

to što danas radi Izraelska država nema veze sa prolivenom krvlju nevinih jevrejskih duša u drugom svjetskom ratu, a što takvi lešinari jedva čekaju da urade.

lešinarite nad krvlju mrtve palestinske djece da bi hraknuli po mrtvoj djeci iz Holokausta.

i onda sam ja primitivan.

fuj.
:thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#31891 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 18/10/2023 12:53
Ne bih baš tako rekao
Pa upravo tokom Trumpovog mandata nije bilo ratova, makar ne u onom obimu prije i poslije njegovog mandata.
To što negdje nema rata ne znači da je situacija ok.

Kao što reče čini mi se estonska predsjednica - ako nema rata, to ne znači da ljudi negdje ne pate.

Pogledati Gazu na kraju krajeva...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#31892 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

Pa sve više se šuška da je upravo Trump odao razne "top secret" podatke mnogima. Mislim, jeste u domenu teorija zavjere, ali malo je reći da ima smisla.
toska

#31893 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by toska »

xxxxxxxxx wrote: 14/10/2023 17:14
Prosudite sami, ne vidi se dolazeci projektil
Evo gledam, ljudi max uspore, kaze do 24fp se vidi granata u dolazu i sve avio bombe mogu ihvatit ali ovde nista ne vide
Imali smo sličnu priču kod pogodka kolone izbjeglica 14. 10. koja se kretala sa sjevera prema jugu.
Hamas podmetnuo eksploziv.
vrbas1979

#31894 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by vrbas1979 »

Dimu1927 wrote: 18/10/2023 12:36

Gdje je taj video?
Kako znaš da je raketa?

I po čemi je onda ovaj "genijalac" House zaključio da je u pitanju raketa?
newera86

#31895 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by newera86 »

SmokingMan wrote: 18/10/2023 12:32 Boga mi za datu knjigu sam siguran da je bila falsifikat, tačnije ruski propagandni pamflet.
Evo malo iz jedne koja nije falsifikat. Talmud se zove.

„Bog je stvorio nežidove te iako im je dao čovječji oblik oni su ravni sa životinjama, jer ne dolikuje Židovu da bude služen od stoke. Zato ga služe životinje u ljudskom obliku.“ (Šulah aruh, Mudraš talpiot 225).
„Nežidovi, čija duša potječe od nečistog duha, nazivaju se svinjama.“ (Talmud, Jalkut Rubeni 12).
„I zato ako jedan nežidovski sluga ili sluškinja umre treba ih ožaliti onako, kao kad jedan vol ili magarac krepa.“ (Talmud, Brohes).
„Između Židova i nežidova ne postoji nikakva veza. Jer meso nežidova je životinjsko meso, a njihovo sjeme je životinjsko sjeme.“ (Talmud, Jebamot 89a).
„Nežidov je kao jedno pseto. Štoviše, zapisi uče da se pseto ima više poštivati od nežidova.“ (Talmud, Ekeseget raši eksod 22).
„Meso nežidova je meso magareće, a sjeme konjsko sjeme.“ (Talmud, Jebamot 98a).
„Onaj koji nije obrezan i ne drži šabat ne naziva se čovjekom.“ (Talmud, Jalkut Rubeni 39).
„Nežidov nema oca, jer je on na gnojištu rođeno pseto.“ (Talmud, Jebamot).
„Ma koliko imali narodi svijeta tijelo slično Izraelcima, ipak se oni uspoređeni s čovjekom imaju smatrati za majmune.“ (Talmud, Šene Lukot 250).
„Spolni odnosi nežidova su isto kao i spolni odnosi životinja.“ (Talmud, Sanhedrin 746).
„Kuće nežidovske su kuće životinjske.“ (Talmud, Leb. tob. 46a).
„Tuđa žena koja nije kći Izraelca, dio je marve.“ (Talmud, Abarbanel).
„Nežidovka u nosećem stanju ima se smatrati kao noseća stoka.“ (Šulhan aruh, Košen ha-mišpat 405).
„Dijete u utrobi jedne nežidovke nije bolje od životinje.“ (Šulhan aruh, Joreh deah 240).
„Židove zvati ljudskim bićima, ali nežidovi nisu ljudi. Oni su zvijeri.“ (Baba Mezia, 114b)
„Akum je kao pas. O da, spisi uče da više poštujete psa nego nežidova.“ (Ereget Raschi Erod, 22;30)
„Židove zvati ljudima, kršćane ne zvati ljudima.“ (Kerithut, 6b)
„Kršćane sažalijevati ništa više nego bolesne svinje.“ (Orach Chaiim, 57;6a)
„Seksualni snošaj kršćana je isti kao kod zvijeri.“ (Sanhedrin, 74b)
„Soj kršćana je vrijedan kao i soj zvijeri.“ (Kethuboth, 3b)
„Kršćani kao ljudi su obične stražnjice.“ (Kidduschim, 68a)
„I pored toga što nežidovi imaju isti oblik tijela kao i Židovi, oni su u poredbi sa Židovima kao majmun sa čovjekom.“ (Schene Luchoth Haberith, 250b)
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#31896 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by anex »

Avetinho

#31897 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

Ne bih baš tako rekao
Pa upravo tokom Trumpovog mandata nije bilo ratova, makar ne u obimu kakav je bio prije i poslije njegovog mandata.
Čovjek ti je lijepo napisao da su današnji događaji direktna posljedica Trampove izolacionističke politike. Kaže ti da u Trampovo vrijeme Amerika nije marila ni za saveznike ni za neprijatelje. A ti kažeš nije tako, nego u Trampovo vrijeme Amerika nije marila ni za saveznike ni za neprijatelje.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#31898 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by PreWiBa »

Avetinho wrote: 18/10/2023 13:00

Ne bih baš tako rekao
Čovjek ti je lijepo napisao da su današnji događaji direktna posljedica Trampove izolacionističke politike. Kaže ti da u Trampovo vrijeme Amerika nije marila ni za saveznike ni za neprijatelje. A ti kažeš nije tako, nego u Trampovo vrijeme Amerika nije marila ni za saveznike ni za neprijatelje.
Kako nije marila?
Upravo tada su počele sankcije Kini, otvoreno je kritikovao evropljane za njihov odnos prema Rusiji i tkd.

Drugo je što je za nekoga jedini "znak interesovanja" započeti neki novi rat.
Tyke

#31899 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Tyke »

Bogami @lajkujMe me bas negativno iznenadio. Hajde sto nazva budalama svakog ko vjeruje u broj zrtava objavljenih u medijima, pa makar to bila i neka zaokruzena cifra ili zbir ubijenih/ranjenjh, ali igranje sa brojkama gdje bi valjda 300 zrtava bilo prihvatljivo u odnosu na 1000, tako zanemarujuci cinjenicu da i 1 zrtva je ipak zrtva. E ovo je novi level, upgrade na ekipu mu.

Ali ne d'o Bog osuditi takvo sto. I krivo im sto se etiketiraju na forumu. Bas neljudsko ponasanje za obicnog covjeka koji je sve to vec prosao.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#31900 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

lajkujMe wrote: 18/10/2023 10:11
sumirprimus wrote: 18/10/2023 08:59 Image
@lajkujMe ovo je kazu mjesto udara, za jdam kolika je vejrovatnoca s obzirom na okolna ostecenja?
dakle ako je ovo mjesto udara ovo je parking bolnice, na otvorenom.
Hvala Sumire nigdje slika bolnice a vidim narod me popljuva s tezom Sravnjena bolnica sa zemljom

Gdje vi ovdje vidite udar avio Bombe?
Klasican udar MLRS ili manje bombe.
Da je GBU bomba tu bi sad bio krater 20 sa 20 metara dubine 5 metara.
Okolina bi bila tesko devastirana

Tu je jedino moglo doci do 1000 mrtvih da se tacno gdje su ta auta nalazilo 1000 ljudi skupljeno zajedno

Hajmo dalje gdje su dokazi ovih emocionalnih da ima 1000 mrtvih?
Tijela koje ste postavili (vama sokantno meni poslije Ukrajine blaza verzija) koliko tu ima 20? 30?

Jel uopste slika iz Bolnice?

Ne zelim ovdje vrijedjati ili downplayovati Palestine zrtve itekako pate zbog svega ovoga ali morate imati dobru dozu logicnog razmisljanja i traziti za sve DOKAZ.
To sto su Palestinci zrtve ovdje ne znaci da HAMAS ne laze.
Niko ni jedan dokaz jos nije postavio da je ovo avio bomba i da ima 1000 mrtvih u toj Bolnici.
Sta vise bolnica izgleda netaknuta ni prozori nisu popucali a kamoli sta drugo.

Evo jos jedna slika bolnice koju sam jedva nasao (sto li)

Image
Ma, petarda... :oops:
Locked