Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
SanskiBiser

#31826 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by SanskiBiser »

Bobi wrote: 18/10/2023 11:04
Dzinna wrote: 18/10/2023 10:49 A kako provjeravate vjerodostojnost fotografija i kada su nastale?
Po vjerovanju :mrgreen: :kiss: , ili vjerujemo ili ne :D. Ja odokativno...često fulam :D.
Za onaj video koji koriste kao dokaz da je pala islamisticka raketa provaljeno je jos sinoc da je iz 2022

6 avgust 2022....

https://www.rollingstone.com/politics/p ... 234856302/

Nakon eksplozije u baptističkoj bolnici Al-Ahli u Gazi , koja je usmrtila stotine palestinskih pacijenata i izbjeglica u medicinskom kompleksu, neobuzdane dezinformacije ponovno su zakrčile internetske puteve informacija.

Kao što je primijećeno od izbijanja sukoba prošlog tjedna, slučajevi dezinformacija uvelike su se pojavili u obliku korisnika, bilo namjerno ili nenamjerno, koji dijele stare video snimke kao dokumentaciju aktualnih događaja.

Primjer: jedan viralni video koji navodno prikazuje eksploziju u utorak - koji prikazuje raketu kako skreće sa svog predviđenog kursa i vraća se u područje iz kojeg je ispaljena - brzo je identificiran kao objavljen na X ( bivši Twitter) u 2022.

Drugi video za koji se tvrdi da prikazuje raketu koja pada usred niza ispaljivanja iz Pojasa Gaze identificiran je kao snimka objavljena na YouTube kanalu Izraelskih obrambenih snaga u kolovozu 2022.

Službeni X račun izraelske vlade uredio je jedan od svojih tweetova, koji je optužio PIJ da je odgovoran za razaranje u bolnici Al-Ahli. Vlada je u svojoj izmjeni uklonila video koji je navodno prikazivao ispaljivanje raketa sa svog tweeta nakon što su korisnici društvenih medija istaknuli da vremenska oznaka na isječku nije u skladu s prijavljenim vremenom udara na bolnicu.

X-ove vlastite promjene u sustavu provjere, koje su lišile prethodno provjerenih novinara čije je zaposlenje potvrđeno putem njihovih odgovarajućih novinskih kuća, također su pridonijele salvi dezinformacija.

i btw najveca bojeva glava koju montiraju Hamasovci na rakete je 25 kg, snaga je s obzirom na vrstu eksploziva koji koriste u rangu projektila haubice 105 mm....
Prpa.ba

#31827 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Prpa.ba »

Zidovi i njihovi americki zastitnici ce uskoro pronaci i pasos rakete na kojem pise da je iz Irana ili Vladivostoka. Sami sebe granatirali. Preko Sirije.
sumirprimus

#31828 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

sakib_jebivjetric wrote: 18/10/2023 11:11
sumirprimus wrote: 18/10/2023 11:07 opet vrijedjanje, kontate da pokazujete svoju nemoci frustracije sa tim izgovorenim? ono jebte k mala djeca?
Baš kao ti na temi Ukrajina zadnjih godinu i po. Karma is Bitch
to sake. hu ha nindzaaaaa, saketova skalamerija :lol: :kiss:
dr_Evil

#31829 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Prpa.ba wrote: 18/10/2023 11:17 Zidovi i njihovi americki zastitnici ce uskoro pronaci i pasos rakete na kojem pise da je iz Irana ili Vladivostoka. Sami sebe granatirali. Preko Sirije.
Ma to se moze samo u Viber grupi napravit, iz sale.
sakib_jebivjetric

#31830 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sakib_jebivjetric »

Gusar-from-Riga wrote: 18/10/2023 11:14
sakib_jebivjetric wrote: 18/10/2023 11:11

Baš kao ti na temi Ukrajina zadnjih godinu i po. Karma is Bitch
Samo sto ce ga Ukraina popušiti samo tako. Ne mozes biti na strani agresora(zelenski) a ocekivati dobro svom narodu. Ukraina Kosovo i Azeri ga dugurocno puše.
Rusi nikada neće otići sa Krima i Istočne Ukrajine. Uvijek mogu povući paralelu sa Kosovom ili zašto se ne da država Palestincima ako treba da se poštuju rezolucije UN.
splinter

#31831 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by splinter »

sumirprimus wrote: 18/10/2023 11:12
splinter wrote: 18/10/2023 11:04

Niko nije rekao da jeste. I sreća je da je tako. Prije svega po Ukrajince jer su Rusi merhametlije za ove mašine za ubijanje s bliskog istoka.
u kom tacno smislu? znam d si obrazovan i da znas itekako razlucit emociju od fakata. kako je tacno rusija merhametli u odnosu na bliski istok pertpostavljam mislis na idf? jedntavno brojevi se ne slazu druze.
Nema nikakvih emocija, smiren u potpunosti, a u skladu sa svojim opredjeljenjem da ni jedan ni drugi rat nisu moji ratovi, no ipak imam empatiju prema nevinim žrtvama, odnosno izvjesnu simpatiju prema ukrajinskoj strani ili Palestincima u drugom slučaju.
Dovoljno je samo uzeti broj ubijene djece u Ukrajini i sad u Gazi kroz vremensku crtu. Ja ne bih išao dalje, zaista. Nije baš najbolji vakat da se mi kao mali narod isturamo i namećemo u bezrezervnoj podršci bilo kome, svijet nije crno bijeli, neće nikada ni biti.
sumirprimus

#31832 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Velkoski wrote: 18/10/2023 11:15 upali su im u državu, ništa nisu znali, danas "presreću" ove snimke
kaok drzava ,zar nije okupacija? ozbilno pitam?
Gusar-from-Riga

#31833 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Gusar-from-Riga »

zigson wrote: 18/10/2023 11:15
Gusar-from-Riga wrote: 18/10/2023 11:14 Samo sto ce ga Ukraina popušiti samo tako. Ne mozes biti na strani agresora(zelenski) a ocekivati dobro svom narodu. Ukraina Kosovo i Azeri ga dugurocno puše.
Zelenski na strani rusije ne kontam :lol:
Na strani Izraela i Kurti i Zelenski i Alijev. Noge im vire koliko su se zavukli..
DonieBrasco

#31834 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by DonieBrasco »

Kao srbi nama za Markale i Srebrenicu da smo sami sebe pobili tako i svijet za Gazu.
zposao

#31835 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by zposao »

dr_Evil wrote: 18/10/2023 09:18
sumirprimus wrote: 18/10/2023 09:16

De ba, ja sam svoje misljenje iznio, i pored toga najstrasnije sam ocrnjen i vriedjan sinoc ovde neometano.
Sada kad dolaze slike sa lica mjesta. radim sto inace radim prenosim vise izvora, i to slicnih i istih izvora koje prenosim i na temi o ukrajni, bez teorija zavjera . kad pogledas realno neke stvar i i nisu ciste.
Neke stvari nisu ciste, evo ja cu napisati:

Da li je Hamas uopste napao Izrael, i da li je ijedna zrtva na izraelsko strani, ili je sve samo Hollywood?

Kako se osjecas sada?
Brzina kojom se narod (da ne kažem nešto drugo) svrstava u već napravljene torove je zabrinjavajuća.

Mi nismo ni izbliza u situaciji da znamo prave informacije sa terena niti imamo kapacitet sagledati čitavu sliku sa svim pojedinostima i donijeti ispravan sud.

Ne znam zašto mislimo i da smo u stanju za takvo nešto kada nam je svima i više nego očito da stvari koje nam se dešavaju pred očima nismo u stanju riješiti. Primjer uzmi bilo koju nesreću, od Memića do Davida iz Banja Luke, Vedrana, Lane Bijedić a da se ne vraćamo na rat i ratna dešavanja gdje oko jednog događaja imaš 5 verzija + još 10 teorija zavjera.

Nije problem što nemam ispravne informacije ali je problem što smo spremni preko noći iskopati rovove i zauzeti položaje nasuprot dojučerašnjih prijatelja i kolega misleći da smo savršeno informirani i ljudski formirani te da stojimo na braniku ljudskosti a protivnik je neinformiran zlobni nečovjek.

Nije ovo dobro.

Meni sve više sliči da svijet klizi u ambis. Previše olako se mržnja rasplamsava. To je možda i posljedica svih tih društvenih mreža gdje su svi dobili osjecaj da su na "izvoru informacija" a u stvari smo u jednom balonu, iluziji, zabludi.

Kao da neko upravlja i kreira svjetske sukobe i namjerno sije dezinformacije i svu zbunjenost. Pa u toj dezorjentiranosti jer neznamo šta se to oko nas događa biramo prvog do sebe da nam je neprijatelj da na njemu istresemo svu svoju frustraciju i pravednički gnjev.

Ovo je bio mali off topic ali me duša boli kad vidim kako se naši ljudi pored svih naših i drustvenih i individualnih problema lako upregnu u tuđe izrežirane ratove od koje nikakve koristi nemamo a samo nam može donijeti dodatni jad i bijedu.

Mislim da bi svi mi ako želimo dobro sebi i svojoj djeci trebali biti puno trezveniji, hladniji, racionalniji, distanciraniji, jer niti imamo kapacitet niti možemo niti trebamo riješiti sve svjetske probleme. Neko se dobro igra medijskom manipulacijom na masovnoj globalnoj razini potičući mržnju (možda samo radi engagementa i klikova).
Sačuvajmo zdravlje duševno i tjelesno, sačuvajmo obraz da se sutra ne stidimo samih sebe. Sačuvajmo i sebe i svog komšiju jer ti je komšija bliži od brata na drugom kraju svijeta.

Bliži mi mora biti komšija ma koje vjere od bliskoistočnjaka moje vjere. Jer moja djeca se igraju sa njegovom i ja u potrebi necu zvati nekog na drugom kraju svijeta nego komšiju.

Toliko od mene.
Lijep pozdrav dobri ljudi
sumirprimus

#31836 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Gusar-from-Riga wrote: 18/10/2023 11:22

Na strani Izraela i Kurti i Zelenski i Alijev. Noge im vire koliko su se zavukli..
:lol: sok i nevjerica, nista novo
znaci ostaju samo bake erdogan i putin, lepo lepo drustvo, mnogo lepo. sretno :thumbup:
Dimu1927

#31837 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Dimu1927 »

https://www.instagram.com/reel/CygpMuxrU8Y

Morate kliknuti see video jer je graphic

20h prije napada snimljeno u krugu bolnice...

https://www.instagram.com/reel/Cyg2EkmrJES
Gusar-from-Riga

#31838 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

sumirprimus wrote: 18/10/2023 11:25
Gusar-from-Riga wrote: 18/10/2023 11:22 Na strani Izraela i Kurti i Zelenski i Alijev. Noge im vire koliko su se zavukli..
:lol: sok i nevjerica, nista novo
znaci ostaju samo bake erdogan i putin, lepo lepo drustvo, mnogo lepo. sretno :thumbup:
ne zna se koja je gora strana nisam od slijepih. Sto bi rekli od zla oca od gore matere..
sumirprimus

#31839 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

href=""
Haris.ba

#31840 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Haris.ba »

Ako granata/raketa padne na teritorij Izraela ja bih odmah pretpostavio da je Hamas ili koja vec tamo organizacija ima rakete. Da li je moguce da je neka izraelska zalutala? Moguce.
Ali, kada na Gazu padne raketa i ubije civile (isto ko da prijasnje nisu ubijale i padale), odjednom i sama pretpostavka da je izraelska je izgleda problematicno. Da li je moguce da je neka iz gaze zalutala? Moguce.
sakib_jebivjetric

#31841 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sakib_jebivjetric »

Other side, different team.
Jebem li mu sve senilno
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#31842 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

Naravno da smo u torovima kada su stvari binarne, jednako kao i u agresiji koja je počela u Ukrajini. Jednostavno, nema između u oba slučaja.

Čekpointi, ograde, zavrtanje osnovnih stvari, zabrana uvoza svega i svačega i mnoge druge stvari spomenute 300 puta. Geopolitika na stranu, i to šta bi kao bilo pametno za nas, svako sa imalo empatije će odabrati pravu stranu u oba rata.

Uostalom, jasno je i što je ovakva reakcija Zapada, da je ista situacija negdje drugo stoprocentno bi bili na strani hipotetičke Gaze.

O propagandi da ne pričamo, isto ovako nisu ubili ni novinarku Al Jazeere ne tako davno.
Gusar-from-Riga

#31843 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

sumirprimus wrote: 18/10/2023 11:32 href=""
amiDZa Dzo sto bi rekli. Ovako bi i za nas isto.
dr_Evil

#31844 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

zposao wrote: 18/10/2023 11:25
Brzina kojom se narod (da ne kažem nešto drugo) svrstava u već napravljene torove je zabrinjavajuća.

Mi nismo ni izbliza u situaciji da znamo prave informacije sa terena niti imamo kapacitet sagledati čitavu sliku sa svim pojedinostima i donijeti ispravan sud.

Ne znam zašto mislimo i da smo u stanju za takvo nešto kada nam je svima i više nego očito da stvari koje nam se dešavaju pred očima nismo u stanju riješiti. Primjer uzmi bilo koju nesreću, od Memića do Davida iz Banja Luke, Vedrana, Lane Bijedić a da se ne vraćamo na rat i ratna dešavanja gdje oko jednog događaja imaš 5 verzija + još 10 teorija zavjera.

Nije problem što nemam ispravne informacije ali je problem što smo spremni preko noći iskopati rovove i zauzeti položaje nasuprot dojučerašnjih prijatelja i kolega misleći da smo savršeno informirani i ljudski formirani te da stojimo na braniku ljudskosti a protivnik je neinformiran zlobni nečovjek.

Nije ovo dobro.

Meni sve više sliči da svijet klizi u ambis. Previše olako se mržnja rasplamsava. To je možda i posljedica svih tih društvenih mreža gdje su svi dobili osjecaj da su na "izvoru informacija" a u stvari smo u jednom balonu, iluziji, zabludi.

Kao da neko upravlja i kreira svjetske sukobe i namjerno sije dezinformacije i svu zbunjenost. Pa u toj dezorjentiranosti jer neznamo šta se to oko nas događa biramo prvog do sebe da nam je neprijatelj da na njemu istresemo svu svoju frustraciju i pravednički gnjev.

Ovo je bio mali off topic ali me duša boli kad vidim kako se naši ljudi pored svih naših i drustvenih i individualnih problema lako upregnu u tuđe izrežirane ratove od koje nikakve koristi nemamo a samo nam može donijeti dodatni jad i bijedu.

Mislim da bi svi mi ako želimo dobro sebi i svojoj djeci trebali biti puno trezveniji, hladniji, racionalniji, distanciraniji, jer niti imamo kapacitet niti možemo niti trebamo riješiti sve svjetske probleme. Neko se dobro igra medijskom manipulacijom na masovnoj globalnoj razini potičući mržnju (možda samo radi engagementa i klikova).
Sačuvajmo zdravlje duševno i tjelesno, sačuvajmo obraz da se sutra ne stidimo samih sebe. Sačuvajmo i sebe i svog komšiju jer ti je komšija bliži od brata na drugom kraju svijeta.

Bliži mi mora biti komšija ma koje vjere od bliskoistočnjaka moje vjere. Jer moja djeca se igraju sa njegovom i ja u potrebi necu zvati nekog na drugom kraju svijeta nego komšiju.

Toliko od mene.
Lijep pozdrav dobri ljudi

Napisao sam mu onu jer trolujem, ne jer ne vjerujem da se desio teroristicki cin Hamasa.

Nazalost mi svi gubimo vrijeme kada mozemo biti savjesni, trevezni i kao nesto sebe sacuvati. Polako klizimo u onu za vrijeme WWII:
Kad su nacisti došli po komuniste

ja sam šutio

jer nisam bio komunist

Kada su zatvorili socijaldemokrate

ja sam šutio

jer nisam bio socijaldemokrat

Kada su došli po sindikaliste

ja sam šutio

jer nisam bio sindikalist

Kada su došli po mene

nije preostao niko da se pobuni
Nema prijatelju, doci ce red i na nas. Mnogi su mislili ja nisam nista nikome radio, mnogi su stali uz one sta su ubijali njegov narod, pa cak bili i gori od onih sta su ubijali njegov narod, i opet zavrsili na kraju u jami.

Turska suti, Iran suti, Saudijska suti, citava Europa je zanijemila iz straha samo klima glavom, Bosna suti, i na kraju ce doci red na nas.

E sad da ti odgovorim, mi moramo biti mudri, nemamo se mi cime suprostvljat ikome, pogotovo Americi koja za Bosnu zivot znaci. Ja sam sa vjerom zavrsio davno, a arape ne podnosim organski, predjem ulicu i uhvatim se za dzep kad ih vidim, takvo je moje misljenje o njima.

KO je informisan, ko je neinformisan je potpuno nebitno. Ono sta gledamo je da siledzija udara zenu, da siledzija udara djecu, i svi cemo kao u slucaju Nizame okrenuti glavu i reci dobro je ne udara moju zenu i moju djecu. Na nepravdu se mora reagovati jer ce ista doci i do tebe. Inace nismo ljudi.. a mislim zaista da smo mi u Bosni davno prestali biti ljudi, negdje iza rata kad je krenula privatizacija.
ZoomZoomKiwi

#31845 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by ZoomZoomKiwi »

Dimu1927 wrote: 18/10/2023 11:26 https://www.instagram.com/reel/CygpMuxrU8Y

Morate kliknuti see video jer je graphic

20h prije napada snimljeno u krugu bolnice...

https://www.instagram.com/reel/Cyg2EkmrJES
Tuga neopisiva. Jadna dječica :( :( :(
Paradox76

#31846 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Paradox76 »

Kao što reče jučer, na otvaranju 75. Frankfurtskog sajma knjige, jedan od najvećih filozofa današnjice, slovenački filozof Slavoj Žižek, “Samo čitajući knjige možemo postati svjesni situacije”, aludirajući na aktuelna događanja na Bliskom istoku, kao i da svi smatraju Palestince problemom i da je Izrael na putu da postane diktatura.

Naravno, nakon toga, mnogi učesnici su napustili salu, medju njima i gradonačelnik Frankfurta Mike Josef, da bi ispred bine i na bini javno mi se usprotivio i komesar za antisemitizam Uwe Becker.

Čitajući knjige, relevantne činjenice, istorijske dokaze, doći ćemo u stanje da razumijemo problem, a taj problem je vjestacka država Izrael.

Čitajući ovu temu na forumu, primjetio sam i da oni sto podržavaju Izrael, a i oni koji su protiv, ne barataju sa relevantnim istorijskim činjenicama vezanim za probleme na Bliskom istoku.

Od biblijskih mitova da su Jevreji odabrani Božji narod, kome je Gospod obećao zemlju Palestinu i na koju navodno imaju istorijsko pravo.
Abraham o Postanju (XV, 18):”Istog dana Gospodar je napravio ugovor s Abrahamov govoreći:Tvom sjemenu sam dao ovu zemlju, od rijeke Egipat do velike rijeke, rijeke Eufrat.”
Sve ideje bazirane na mitologiji a ne na naučnim činjenicama izrodile su strašne zločine i krvoprolića.
Ideja “odabranog naroda” je teološki netolerantna, jer “odabranost” samo jednih znači odbačenost svih drugih.

Golda Meir, prva izraelska premijerka kaže:”Ova zemlja postoji kao rezultat obećanja samog Boga.Bilo bi smiješno tražiti priznanje njene legitimnosti.”
Ovo je osnovni aksiom političkog cionizma.

Kako bi bolje shvatili, velika je razlika izmedju političkog cionizma i vjerskog cionizma, gdje su se od samog početka razilazili sa uvjerenjima i planovima, čak i suprotstavljali jedno drugima.
Teodor Herzl, osnivač političkog cionizma i saradnik na stvaranju “Protokola sionskih mudraca”, koji se izjašnjavao kao ateista, predložio je održavanje jevrejske konferencije u Minhenu 1890.
Njemački rabini su se usprotivili tvrdeći da pokušaji osnivanja jevrejske nacionalne države u Palestini suprotno mesijskim obećanjima judaizma.
Znači, politički cionisti insistirali su na tome da je Palestina obećana zemlja Jevreja, a ortodoksni Jevreji, vjerski cionisti protivili su se toj ideji, tvrdeći da kad god su Jevreji imali svoju državu, da su pretrpjeli i najveća stradanja i progrome.

Albert Ajnštajn tridesetih godina 20. vijeka kaže:”Daleko radije bih prihvatio razuman sporazum sa Arapima na bazi zajedničkog življenja u miru, nego stvaranje nekakve jevrejske države.”

Da bi opravdali zauzimanje Palestine i stalno širenje tog prostora kao i zločine nad Palestincima, tvrdeći da imaju pravo na tu svetu zemlju, postojbinu njihovih praotaca u koju ih je uveo Mojsije iz Egipta u doba faraona, Jevreji tumače Bibliju selektivno, a sto je najvažnije u svemu ovome, imaju veliku podršku i pomoć ortodoksnih krščana.
Na osnovu toga, postavlja se pitanje šta je navelo Engleze da pomažu Jevreje i brinu o njihovoj sigurnosti u Palestini?
Odgovor je jasan, Englezi, posebno oni koji su završili stare škole, su pod velikim uticajem Tevrata.
Kako kaže istaknuti jevrejske vođa i političar Hayim Vajcman:”Engleska privrženost vjeri nam je pomogla da ostvarimo svoja nadanja, vjernik Englez vjeruje u ono sto se nalazi Tevratu o nužnosti povratka Jevreja u Palestinu, sa te strane engleska crkva nam je pružila najveću pomoć.

Slično je uradio i Vatikan na Drugom koncilu (1962.-1964.)
Katolička crkva je odbacila optužbu da su Jevreji izdali Isusa, moli ih za oprost, a kršćanstvo prihvaća kao judeo-kršćanstvo.

Tako je stvoren pakt između British-Izraela i Vatikana.

Biblijsko pravdanje genocida, legitimiziranje uzastopnih agresija i nasilnog prisvajanja područja sadašnje cionističke države Izrael, koja se predstavlja za legitimnog nasljednika i nastavljača biblijskog Izraela, čini i da ono što je apsolutno neprihvatljivo lahko nekritički prihvaćaju Jevreji u disjaspori i mnogi krsščani.

Kad današnja država Izrael postupanja Palestincima kako se nekad postupalo sa Kanitima i ostalim stanovnicima ove zemlje, za nju se kaže da samo ponavlja sveto djelo biblijskog Izraela:
“Od ljudi ovih gradova, koje ti Gospod Bog daje u naslijeđe, nećeš ostaviti u životu ništa što diše.Nego ćeš ih potpuno uništiti: i Hitite, Amorite, Kanite i Perizite, Hevite i Džebuzite, kao što ti je naredio tvoj Gospod Bog.”(peta knjiga Mojsijeva, XX, 16-17)

“Sada idite i kaznite Amaleke i potpuno uništite sve što imaju , i ne štedite ih, ubijajte i muško i žensko, dijete i dojenče, goveda i ovce, kamile i magarce.”(I.Samuel,XV, 3).

Psiholog G.Tamarin, sa Univerziteta u Tel Aviv, napravio je sljedeću anketu među učenicima od 4. do 8.razreda, uzrasta od 8 do 14 godina, čiji je broj prelazio hiljadu, koji su čitali knjige o Joshui, podijelio je priču o genocidu u Jerihonu ispričanu u toj knjizi (VI, 20, 21) i postavio pitanje:”Pretpostavite da izraelska vojska borbom zauzme neko arapsko selo.Slažete li se, ili ne, da bi protiv stanovnika arapskog sela trebalo poduzeti iste akcije kakve je Joshua poduzeo protiv stanovnika Jerihona?
Pozitivan odgovor učenika se kretao između 66 i 95 procenata, zavisno od škole ili kibuca gdje su djeca živjela.

Politički cionizam je selektivno tumačio Bibliju, držali su se samo onih pasusa koji mogu služiti ozakonjenju osvajanja i barbarskih metoda, jer ima odlomaka u Starom zavjetu koji su inspirirani sasvim drugačijim duhom.
Međutim, nacionalističko, rasističko i plemensko tumačenje Biblije, kakvo praktikuje politički cionizam, neće da cuje vapaj i kletve Mikaije:
“Čujte ovo, molim vas, vi starješine kuće Jakovljeve i prinčevi kuće Izraelova, koji prezirete sud i izopačujete svaku pravdu…Oni cion jačaju krvlju, a Jerusalem nepravdom…Zato će Cion zbog vas biti preoran poput polja, a Jerusalem će se pretvoriti u ruševine.”

Izraelski cionisti prolijevajući krv Arapa i otimajući im zemlju, zaboravljaju staru istinu.Zemlja pripada samo Bogu.
“Zemlja neće nikada biti na prodaju, jer zemlja je samo moja , a vi ste samo stranci i gosti kod mene.”
(Treća knjiga po Mojsiju XXV, 23).
Last edited by Paradox76 on 18/10/2023 11:41, edited 1 time in total.
zposao

#31847 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by zposao »

Velkoski wrote: 18/10/2023 11:35 Naravno da smo u torovima kada su stvari binarne, jednako kao i u agresiji koja je počela u Ukrajini. Jednostavno, nema između u oba slučaja.

Čekpointi, ograde, zavrtanje osnovnih stvari, zabrana uvoza svega i svačega i mnoge druge stvari spomenute 300 puta. Geopolitika na stranu, i to šta bi kao bilo pametno za nas, svako sa imalo empatije će odabrati pravu stranu u oba rata.

Uostalom, jasno je i što je ovakva reakcija Zapada, da je ista situacija negdje drugo stoprocentno bi bili na strani hipotetičke Gaze.

O propagandi da ne pričamo, isto ovako nisu ubili ni novinarku Al Jazeere ne tako davno.
Binaran način razmišljanja i jes problem.

Zašto misliš da imaš kompletnu sliku svega i potpune informacije?
sajber87

#31848 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sajber87 »

Gusar-from-Riga wrote: 18/10/2023 11:22

Znaci sad nam ni kurti ne valja iako podrzava bosnjake i normalnu bosansku drzavu je li to. Tacno neki od nas zele da naprave gazu a da upiru prstom u sve osim u sebe koji bi jedini bili odgovorni. Dodik vucic i cetnicija trljaju ruke
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#31849 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

zposao wrote: 18/10/2023 11:40
Velkoski wrote: 18/10/2023 11:35 Naravno da smo u torovima kada su stvari binarne, jednako kao i u agresiji koja je počela u Ukrajini. Jednostavno, nema između u oba slučaja.

Binaran način razmišljanja i jes problem.

Zašto misliš da imaš kompletnu sliku svega i potpune informacije?
U mnogim drugim slučajevima, apsolutno se slažem. Za ova dva rata apsolutno ne, ili si za Ukrajinu ili za agresore, ili si za Palestince koji žive k'o kerovi ili za agresore. Nema između kakve god dodatne informacije bile.

U skoro svakom ratu se jasno zna ko je na pravoj strani, a ko nije, tako je bilo i u WW2, tako je bilo i devedesetih.
Gusar-from-Riga

#31850 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

sajber87 wrote: 18/10/2023 11:41
Gusar-from-Riga wrote: 18/10/2023 11:22 Na strani Izraela i Kurti i Zelenski i Alijev. Noge im vire koliko su se zavukli..
Znaci sad nam ni kurti ne valja iako podrzava bosnjake i normalnu bosansku drzavu je li to. Tacno neki od nas zele da naprave gazu a da upiru prstom u sve osim u sebe koji bi jedini bili odgovorni. Dodik vucic i cetnicija trljaju ruke
HaHa a kako ce napraviti gazu kad vecina ovdje tvrdi da ce nas Nato i Eu braniti, ne razumijem. Ako budemo podrzavali Palestinu ceka nas sudbina Palestine jel? Nato i eu nas pustaju po drugi put niz vodu...
Locked