Ne kvari fantazije.
Ali što god i tko god spriječi krvoproliće i genocid svakako treba pozdraviti.
Rat protiv Iraka je bio rat protiv USA. Iran je tada bio u ocajnoj poziciji i pobjeda je bila neizgubiti. I to se desilo.User987 wrote: ↑17/10/2023 13:59Koji ba Vrhovni vodja? Ja ti kažem da precjenjuješ Iran i njegovu vojnu snagu. Mlatno ih Aleksandar Makedonski sa deset puta manje vojnika. Rat sa Irakom nisu dobili i nisu ni metar pomakli linije. To je samo neprestano kurchenje koje ima za cilj odrzavanje nedemokratskog teokratskog režima. Naglašavam da mislim na vojnu snagu Irana, a ne na persijsku, osnosno iransku civilizaciju koja je dostigla visok stepen i poznata je po nauci, medicini, knjizevnosti itd.sakib_jebivjetric wrote: ↑17/10/2023 13:05
Dok su razni trabanti iranskog režima prijetili nisam se uopšte obazirao na njihovu galamu. Kada vrhovni vođa ovo kaže znači da je situacija ozbiljna. Ovaj na samo jedan mig može dići 10 miliona ljudi na oružje. I ne mora provoditi mobilizaciju kao Putin po Rusiji, Iranci bi se javljali dobrovoljno.
Ako je tako, super. Ali sumnjam da je tako.
Iran pod sankcijama je uspio voditi proksi rat u Jemenu protiv Saudije i Egipta potpomognutim nevjerovatnom logistikom Amerike, odrzati zajedno sa Rusima rezim u Siriji, pomoci rezimu u Iraku borbu protiv isisa. Da ne pricam o tome sta su uspjeli sa Hezbolahom.
A i velika kisa je bila
Evo i da se svijet okrene naopacke, da sutra Kina i Rusija budu ovo sto je Amerika danas, imam osjecaj da bi Palestinci opet bili donji u tom neko tzv multipolarnom svijetu. Opet bi ih Izrael nesto zajebao ili bi bio u boljim odnosima sa Rusijom i Kinom nego oni.jeza u ledja wrote: ↑17/10/2023 15:40Sto je u sustini slucaj vec decenijama. Palestinci su tu samo pijuni za tudje interese.
Imaju i oni svoje interese, žele državu, samo je problem što nemaju sami snage a ni saveznika da to ostvarejeza u ledja wrote: ↑17/10/2023 15:40Sto je u sustini slucaj vec decenijama. Palestinci su tu samo pijuni za tudje interese.
Pa otprilike tako, jer izrael je previše jak u odnosu na palestince, pa i sve u okruženju, čak i kad bi se nekim čudom ujedinili, a svi koji su dalje na istoku nemaju nikakav interessime_cipol wrote: ↑17/10/2023 16:03Evo i da se svijet okrene naopacke, da sutra Kina i Rusija budu ovo sto je Amerika danas, imam osjecaj da bi Palestinci opet bili donji u tom neko tzv multipolarnom svijetu. Opet bi ih Izrael nesto zajebao ili bi bio u boljim odnosima sa Rusijom i Kinom nego oni.jeza u ledja wrote: ↑17/10/2023 15:40
Sto je u sustini slucaj vec decenijama. Palestinci su tu samo pijuni za tudje interese.
Nazivati ovo "potezom ocajnika" je relativiziranje zlocina kojeg su napravili. Ne moze se ovako nesto nazivati "potezom ocajnika", vec stravicnim zlocinom.saimidin wrote: ↑17/10/2023 16:37Imaju i oni svoje interese, žele državu, samo je problem što nemaju sami snage a ni saveznika da to ostvarejeza u ledja wrote: ↑17/10/2023 15:40
Sto je u sustini slucaj vec decenijama. Palestinci su tu samo pijuni za tudje interese.
Ovako pokušavaju akcijama koje su potezi očajnika da razdrmaju stanje i nadaju se nekom pa može se reći čudu
Ja evo bas sad citam kako je Jordan jedina zemlja koja ih je potpuno integrisala palestinske izbjeglice u svoju zemlju.GandalfSivi wrote: ↑17/10/2023 16:43 Pola stanovnistva Jordana su Palestinci. Oni su ih primali kad niko nije htio, ali ih nisu nikada integrisali.
U poredjenju sa recimo Libanonom, svjetski su integrisani. Ali ih nema nigdje u vlasti (cak i bez kralja), nemaju nikakvu politicku moc.jeza u ledja wrote: ↑17/10/2023 16:46Ja evo bas sad citam kako je Jordan jedina zemlja koja ih je potpuno integrisala palestinske izbjeglice u svoju zemlju.GandalfSivi wrote: ↑17/10/2023 16:43 Pola stanovnistva Jordana su Palestinci. Oni su ih primali kad niko nije htio, ali ih nisu nikada integrisali.![]()
Ne da mi se obnavljati gradivo, ali koliko se sjecam PLO je tamo pravio sranja, ovi ih napali i bela neka carka, dok ih nisu primirili.
I u Jordanu i u Libanu su te izbjeglice ratovale sa domacim vlastima ili frakcijama.
Ta akcija jeste prošla uz dosta zločina, ali da su imali pameti mogli su je ozbiljno odraditi, i u trenutnim uslovima, ja ne bih žurio sa ocjenom šta je uzimanje civila za taoce, ako ih se ne muči i ne zlostavljajeza u ledja wrote: ↑17/10/2023 16:43Nazivati ovo "potezom ocajnika" je relativiziranje zlocina kojeg su napravili. Ne moze se ovako nesto nazivati "potezom ocajnika", vec stravicnim zlocinom.
I generalno je potpuno idiotski trositi resurse i zivote na ovo sto rade, dok ljudi nemaju osnovnih potrepstina - jer je ovima jedino na pameti bodljavina s rogatim.
Ubijeno je preko 1000 ljudi. Vidjeli smo snimke nasumicnog ubijanja ljudi na koncertu, u kibucima. Zene, djeca.saimidin wrote: ↑17/10/2023 16:52Ta akcija jeste prošla uz dosta zločina, ali da su imali pameti mogli su je ozbiljno odraditi, i u trenutnim uslovima, ja ne bih žurio sa ocjenom šta je uzimanje civila za taoce, ako ih se ne muči i ne zlostavljajeza u ledja wrote: ↑17/10/2023 16:43
Nazivati ovo "potezom ocajnika" je relativiziranje zlocina kojeg su napravili. Ne moze se ovako nesto nazivati "potezom ocajnika", vec stravicnim zlocinom.
I generalno je potpuno idiotski trositi resurse i zivote na ovo sto rade, dok ljudi nemaju osnovnih potrepstina - jer je ovima jedino na pameti bodljavina s rogatim.
Ja vjerujem da Biden to može, jer ako nešto znam o čovjeku, to je da su mu međunarodni odnosi specijalnost. Koliki može sam, to je druga priča, ali opet sve dok ono što diplomatiski radi po pitanju trenutne situacije ostatak Amerike vidi kao podršku Izraelu, mislim da ga neće ometati. I možda je on jednom dijelu Amerike Sleepy Joe, senilni starac ili slabić, ali ostatku svijeta je to političar sa 50 godina iskustva sa dugim i jakim poznanstvima koji upravlja najvećom vojnom silom i s tim nema zajebancije. Njega će slušati.jeza u ledja wrote: ↑17/10/2023 15:57Ako je tako, super. Ali sumnjam da je tako.
Maloprije bas slusam nekog (D) kongresmena, kaze on da Biden ide samo tamo da pruzi podrsku.
Ja sam i dalje skeptican, ne u vezi ulaska Izraela u Gazu, mada je sve moguce, vec u vezi njihovog uspjeha tamo da naprave ista konkretno osim da pobiju jos nekoliko hiljada ljudi.
Diplomatski, ja mislim da je Amerika najvise zabrinuta za kojekakve diktatore u okolnim zemljama, koji su kao eto nasi saveznici, jer i njima drma guza od bijesa vlastite populacije, ako nastave gledati krvoprolice u Gazi. Da li se Americi isplati izgubiti uticaj u Jordanu, Maroku, Egiptu u korist izraelskog knee-jerk reakcije?
Ako stvarno to bude uspjesno, i Izrael se obuzda od full scale ofanzive, onda Bidenu svaka cast. Ali mislim da je to skoro pa nemoguce, niti mislim da je to Bidenu uopste cilj. Ali eto vidjecemo.