Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
JohnnyS

#31001 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by JohnnyS »

Riddle wrote: 17/10/2023 15:41
alijagoro wrote: 17/10/2023 14:52Sad kad ti se natovare Izraelci na ledja :mrgreen: mada mislim da Iran blefira da bi se ukljucio rat,opet ako nista barem su stali iza Palestinaca koliko,toliko za razliku od arapa i Turske.
Potencijalno odustajanje od ulaska u Gazu nije zbog Irana, već Izrael Amerika obuzdava, a i sam Biden će doći u posjetu.
Ne kvari fantazije.

Ali što god i tko god spriječi krvoproliće i genocid svakako treba pozdraviti.
swanfilter

#31002 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by swanfilter »

User987 wrote: 17/10/2023 13:59
sakib_jebivjetric wrote: 17/10/2023 13:05

Dok su razni trabanti iranskog režima prijetili nisam se uopšte obazirao na njihovu galamu. Kada vrhovni vođa ovo kaže znači da je situacija ozbiljna. Ovaj na samo jedan mig može dići 10 miliona ljudi na oružje. I ne mora provoditi mobilizaciju kao Putin po Rusiji, Iranci bi se javljali dobrovoljno.
Koji ba Vrhovni vodja? Ja ti kažem da precjenjuješ Iran i njegovu vojnu snagu. Mlatno ih Aleksandar Makedonski sa deset puta manje vojnika. Rat sa Irakom nisu dobili i nisu ni metar pomakli linije. To je samo neprestano kurchenje koje ima za cilj odrzavanje nedemokratskog teokratskog režima. Naglašavam da mislim na vojnu snagu Irana, a ne na persijsku, osnosno iransku civilizaciju koja je dostigla visok stepen i poznata je po nauci, medicini, knjizevnosti itd.
Rat protiv Iraka je bio rat protiv USA. Iran je tada bio u ocajnoj poziciji i pobjeda je bila neizgubiti. I to se desilo.

Nedemokratski rezim su na vlast doveli studenti. Taj rezim su ljudi zeljeli. I tako je i danas. Inace bi se odavno urusio. Inace bi ga Zapad odavno urusio. Ne ide, jer je oduvijek zelja ljudi tamo i studenata prije svega. Znaju to određeni krugovi. I zbog toga nikako da krenu na Iran.

Zato su svi bijedni pokusaji kvazi revolucija propali prije nego su i poceli.

https://youtu.be/-j_qLPX4Lio?si=IpJnCLZUPXk00qeN

Dok je ovako, mogu samo borbene. Pa, ko god ...
jeza u ledja

#31003 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

alijagoro wrote: 17/10/2023 14:52Sad kad ti se natovare Izraelci na ledja :mrgreen: mada mislim da Iran blefira da bi se ukljucio rat,opet ako nista barem su stali iza Palestinaca koliko,toliko za razliku od arapa i Turske.
Potencijalno odustajanje od ulaska u Gazu nije zbog Irana, već Izrael Amerika obuzdava, a i sam Biden će doći u posjetu.
Ako je tako, super. Ali sumnjam da je tako.
Maloprije bas slusam nekog (D) kongresmena, kaze on da Biden ide samo tamo da pruzi podrsku.

Ja sam i dalje skeptican, ne u vezi ulaska Izraela u Gazu, mada je sve moguce, vec u vezi njihovog uspjeha tamo da naprave ista konkretno osim da pobiju jos nekoliko hiljada ljudi.

Diplomatski, ja mislim da je Amerika najvise zabrinuta za kojekakve diktatore u okolnim zemljama, koji su kao eto nasi saveznici, jer i njima drma guza od bijesa vlastite populacije, ako nastave gledati krvoprolice u Gazi. Da li se Americi isplati izgubiti uticaj u Jordanu, Maroku, Egiptu u korist izraelskog knee-jerk reakcije?

Ako stvarno to bude uspjesno, i Izrael se obuzda od full scale ofanzive, onda Bidenu svaka cast. Ali mislim da je to skoro pa nemoguce, niti mislim da je to Bidenu uopste cilj. Ali eto vidjecemo.
DaysleepeR

#31004 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by DaysleepeR »

Evidentno je da je USA natjerala Izrael da povuče ručnu.
Niko drugi nema moć da to uradi.
Haris.ba

#31005 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Haris.ba »

JohnnyS wrote: 17/10/2023 15:42
Ne kvari fantazije.

Iran pod sankcijama je uspio voditi proksi rat u Jemenu protiv Saudije i Egipta potpomognutim nevjerovatnom logistikom Amerike, odrzati zajedno sa Rusima rezim u Siriji, pomoci rezimu u Iraku borbu protiv isisa. Da ne pricam o tome sta su uspjeli sa Hezbolahom.

I, onda se desi odredjeni detant sa Saudijom i to bez treceg u obliku Amerike, vec Kine.

Nije stvar da se Amerika boji Irana kao Irana. Vec, kad krenu stvari da se odvijaju nekontrolisano ne zna se kuda ce to sve da goni.
alijagoro

#31006 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

JohnnyS wrote: 17/10/2023 15:42
Ne kvari fantazije.

A i velika kisa je bila :mrgreen:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#31007 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sime_cipol »

jeza u ledja wrote: 17/10/2023 15:40
saimidin wrote: 17/10/2023 15:40

Savezi se mogu mijenjati ali to neće pomoći palestincima, zato za njih nema nade, jer niko ne vidi korist da im pomogne, oni mogu samo biti iskorišteni da naprave problem ili skrenu pažnju
Sto je u sustini slucaj vec decenijama. Palestinci su tu samo pijuni za tudje interese.
Evo i da se svijet okrene naopacke, da sutra Kina i Rusija budu ovo sto je Amerika danas, imam osjecaj da bi Palestinci opet bili donji u tom neko tzv multipolarnom svijetu. Opet bi ih Izrael nesto zajebao ili bi bio u boljim odnosima sa Rusijom i Kinom nego oni.
Bossona

#31008 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bossona »

Prihvatanjem protjeranih Palestinaca Gaze je pomaganje Hegemonic Zionist-ima i saučešće u etničkom čišćenju Palestinaca.
Zionist-ima je cilj pretvoriti Palestinski logor Gazu u groblje i istrijebiti ih etničkim ćiščenjem Gaze i Zapadne obale do Palestinaca pod izgovorom oslobađanja Gaze od Hamasa. Ubijaju Palestince avio bombama dok bježe sa sjevernog dijela Gaze prema južnom dijelu, nakon što su im rekli da se sele ka jugu.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sate ... /231017053

Biden ide sutra u posjetu zionističkoj vlasti da ih ubjedi da odustanu od invazije Gaze jer to ne mogu uraditi bez stotina hiljada mrtvih Palestinaca, što će zapaliti BI i izazvati WWIII, ali se bojim da ga neće poslušati i da slijde udari i na Iran. Kina bi mogla napasti Tajvan ako se zapali BI.
omega369

#31009 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by omega369 »

Niko javno ne prihvata izbjeglice a milioni palestinaca u Jordanu i okolnim zemljama. Ovaj parmak od kralja vise je mislio u kontekstu etnickog ciscenja palestine, kao niko nece prihvatiti izbjeglice ako krenu da ciste gazu
saimidin

#31010 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by saimidin »

saimidin wrote: 17/10/2023 15:40

Savezi se mogu mijenjati ali to neće pomoći palestincima, zato za njih nema nade, jer niko ne vidi korist da im pomogne, oni mogu samo biti iskorišteni da naprave problem ili skrenu pažnju
Sto je u sustini slucaj vec decenijama. Palestinci su tu samo pijuni za tudje interese.
Imaju i oni svoje interese, žele državu, samo je problem što nemaju sami snage a ni saveznika da to ostvare

Ovako pokušavaju akcijama koje su potezi očajnika da razdrmaju stanje i nadaju se nekom pa može se reći čudu
jeza u ledja

#31011 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

Jordan je ratovao protiv palestinskih izbjeglica i imali su ogroman problem sa PLO. Boli njih kita za etnickim ciscenjem.
Avetinho

#31012 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

Ova situacija neodoljivo podsjeća na vic o Muji i Malom Mujici. Mali Mujica svaki dan dođe kući isprebijan. Pita ga Mujo šta je više, kaže Mali Mujica da ga svaki dan u avliji presretne jalija i isprebija ga ko pašće. Kaže Mujo, haj sad sa mnom. Nađu jaliju, kaže Mujo, e haj ga još jednom udari ako smiješ, e haj još jednom, e haj još jednom. I namlati se jalija Malog Mujice, ubi boga u njemu, dok ovaj ne skonta i zamoli Muju da ga više ne brani.

Taman kao Egipat i Palestinci, samo što se ovi još nisu dosjetili da pitaju da ih Egipat više ne brani. A slično je i sa Hamasom, a i sa Iranom.
saimidin

#31013 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by saimidin »

sime_cipol wrote: 17/10/2023 16:03

Evo i da se svijet okrene naopacke, da sutra Kina i Rusija budu ovo sto je Amerika danas, imam osjecaj da bi Palestinci opet bili donji u tom neko tzv multipolarnom svijetu. Opet bi ih Izrael nesto zajebao ili bi bio u boljim odnosima sa Rusijom i Kinom nego oni.
Pa otprilike tako, jer izrael je previše jak u odnosu na palestince, pa i sve u okruženju, čak i kad bi se nekim čudom ujedinili, a svi koji su dalje na istoku nemaju nikakav interes

Jedini način da se stanje promijeni u korist palestinaca je da izrael bude proglašen zemljom aparthejda i dobije sankcije od cijelog svijeta, pa dobro bar usa i zapad te svi okolni, što je nemoguće
GandalfSivi

#31014 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by GandalfSivi »

Pola stanovnistva Jordana su Palestinci. Oni su ih primali kad niko nije htio, ali ih nisu nikada integrisali.
jeza u ledja

#31015 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

saimidin wrote: 17/10/2023 16:37

Imaju i oni svoje interese, žele državu, samo je problem što nemaju sami snage a ni saveznika da to ostvare

Ovako pokušavaju akcijama koje su potezi očajnika da razdrmaju stanje i nadaju se nekom pa može se reći čudu
Nazivati ovo "potezom ocajnika" je relativiziranje zlocina kojeg su napravili. Ne moze se ovako nesto nazivati "potezom ocajnika", vec stravicnim zlocinom.

I generalno je potpuno idiotski trositi resurse i zivote na ovo sto rade, dok ljudi nemaju osnovnih potrepstina - jer je ovima jedino na pameti bodljavina s rogatim.
jeza u ledja

#31016 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote: 17/10/2023 16:43 Pola stanovnistva Jordana su Palestinci. Oni su ih primali kad niko nije htio, ali ih nisu nikada integrisali.
Ja evo bas sad citam kako je Jordan jedina zemlja koja ih je potpuno integrisala palestinske izbjeglice u svoju zemlju. :D

Ne da mi se obnavljati gradivo, ali koliko se sjecam PLO je tamo pravio sranja, ovi ih napali i bela neka carka, dok ih nisu primirili.

I u Jordanu i u Libanu su te izbjeglice ratovale sa domacim vlastima ili frakcijama.
GandalfSivi

#31017 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja wrote: 17/10/2023 16:46
GandalfSivi wrote: 17/10/2023 16:43 Pola stanovnistva Jordana su Palestinci. Oni su ih primali kad niko nije htio, ali ih nisu nikada integrisali.
Ja evo bas sad citam kako je Jordan jedina zemlja koja ih je potpuno integrisala palestinske izbjeglice u svoju zemlju. :D

Ne da mi se obnavljati gradivo, ali koliko se sjecam PLO je tamo pravio sranja, ovi ih napali i bela neka carka, dok ih nisu primirili.

I u Jordanu i u Libanu su te izbjeglice ratovale sa domacim vlastima ili frakcijama.
U poredjenju sa recimo Libanonom, svjetski su integrisani. Ali ih nema nigdje u vlasti (cak i bez kralja), nemaju nikakvu politicku moc.
saimidin

#31018 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by saimidin »

jeza u ledja wrote: 17/10/2023 16:43
saimidin wrote: 17/10/2023 16:37

Nazivati ovo "potezom ocajnika" je relativiziranje zlocina kojeg su napravili. Ne moze se ovako nesto nazivati "potezom ocajnika", vec stravicnim zlocinom.

I generalno je potpuno idiotski trositi resurse i zivote na ovo sto rade, dok ljudi nemaju osnovnih potrepstina - jer je ovima jedino na pameti bodljavina s rogatim.
Ta akcija jeste prošla uz dosta zločina, ali da su imali pameti mogli su je ozbiljno odraditi, i u trenutnim uslovima, ja ne bih žurio sa ocjenom šta je uzimanje civila za taoce, ako ih se ne muči i ne zlostavlja

Dva miliona civila palestinaca je već godinama zarobljeno u gazi, a i ostali po zapadnoj obali nisu u puno boljem stanju

Druga opcija je predaja, ili harakiri, ja nisam da se ode bez borbe, pa čak i da ih protjeraju komplet, jasno je da bi to uradili svakako, a i nakon protjerivanja većina bi bolje živjela nego to do sada u gazi

Naravno svi mi samo zamišljamo kako je tim ljudima, jer niko nije bio tamo, pa da može razumjeti njihov mačin razmišljanja
armin071

#31019 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by armin071 »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/smij ... /231017108

Da je nacrtao nekog arapa opasanog sa bombama dobio bi nagradu za životno djelo ali u židove se ne dira…..
jeza u ledja

#31020 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

saimidin wrote: 17/10/2023 16:52
jeza u ledja wrote: 17/10/2023 16:43

Ta akcija jeste prošla uz dosta zločina, ali da su imali pameti mogli su je ozbiljno odraditi, i u trenutnim uslovima, ja ne bih žurio sa ocjenom šta je uzimanje civila za taoce, ako ih se ne muči i ne zlostavlja
Ubijeno je preko 1000 ljudi. Vidjeli smo snimke nasumicnog ubijanja ljudi na koncertu, u kibucima. Zene, djeca.

Ne znam gdje ti ne bi zurio prijatelju ali to je u ocima svakog normalnog odvratan zlocin za koji nema nikakvog opravdanja. To nije "potez ocajnika", to je potez krvoloka.

Da ne ulazim u to da je politicki suicid.

Ili izgleda nije... :roll:
plavi_E

#31021 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by plavi_E »

Hamas je svojim zlocinima htio izazvati kopnenu ofanziuvu Izraela na Gazu. Ali ocigledno je da nesto ne ide po planu jer ofanzive jos nema ali zato ima izjava tipa "pa mi nikad nismo ni rekli da ce biti kopnena ofanziva" od strane izraeleske vojske. Prije je kopnenog ulaska u Gazu bilo za puno manje stvari od ovih zlocina i to u roku od dan-dva. Problem je sto su izraelski politicari obecali kopnenu ofanzivu i osvetu sa krvlju do koljena. Kako sad da povucu rucnu. Mozda ce sve svaliti na Bajdena da kao on nije dao. Americi i EU sigurno ne odgovara daljnja eskalacja sukoba.
Riddle

#31022 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Riddle »

jeza u ledja wrote: 17/10/2023 15:57
Ako je tako, super. Ali sumnjam da je tako.
Maloprije bas slusam nekog (D) kongresmena, kaze on da Biden ide samo tamo da pruzi podrsku.

Ja sam i dalje skeptican, ne u vezi ulaska Izraela u Gazu, mada je sve moguce, vec u vezi njihovog uspjeha tamo da naprave ista konkretno osim da pobiju jos nekoliko hiljada ljudi.

Diplomatski, ja mislim da je Amerika najvise zabrinuta za kojekakve diktatore u okolnim zemljama, koji su kao eto nasi saveznici, jer i njima drma guza od bijesa vlastite populacije, ako nastave gledati krvoprolice u Gazi. Da li se Americi isplati izgubiti uticaj u Jordanu, Maroku, Egiptu u korist izraelskog knee-jerk reakcije?

Ako stvarno to bude uspjesno, i Izrael se obuzda od full scale ofanzive, onda Bidenu svaka cast. Ali mislim da je to skoro pa nemoguce, niti mislim da je to Bidenu uopste cilj. Ali eto vidjecemo.
Ja vjerujem da Biden to može, jer ako nešto znam o čovjeku, to je da su mu međunarodni odnosi specijalnost. Koliki može sam, to je druga priča, ali opet sve dok ono što diplomatiski radi po pitanju trenutne situacije ostatak Amerike vidi kao podršku Izraelu, mislim da ga neće ometati. I možda je on jednom dijelu Amerike Sleepy Joe, senilni starac ili slabić, ali ostatku svijeta je to političar sa 50 godina iskustva sa dugim i jakim poznanstvima koji upravlja najvećom vojnom silom i s tim nema zajebancije. Njega će slušati.

Ja vjerujem da je Americi najviše u interesu da ne bude uvučena u još jedan sukob u regionu iz kojeg su bukvalno tek otišli. Oni jesu saveznici Izraela i stanovništvo generalno podržava tu politiku, ali ta rock solid podrška bi u najmanju ruku bila testirana kad bi momci opet bili stavljeni u avione i istovareni u neke jebene planine Bliskog istoka.
jeza u ledja

#31023 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

Haj vidjecemo.
GandalfSivi

#31024 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by GandalfSivi »

Koliko sam ja razumio, Bajden ide na poziv Izraela, tako da sumnjam da ce to uticati na odluku o ofanzivi. A da Amerika pokusava obuzdati Izrael, pokusava…
General War

#31025 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Image
Locked