Laptop - šta kupiti?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
vrebac

#1751 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by vrebac »

Da li ima neko preporuku za nov laptop do 1300 KM, potreban najviše za posao i osnovne stavke chrome, office i sl. Naravno, ukoliko se moze uklopiti u budzet, da moze pokreniti i malo starije igrice to bi bilo super. Ako može savjet šta je bestbuy sada na ekupi, jer tamo mogu uzeti preko shoping kartice.
n+1

#1752 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by n+1 »

crnivrag wrote: 12/08/2023 10:16 I just ordered myself this baby :D

https://www.ekupi.ba/bs/Ra%C4%8Dunari/L ... K000532178
I kako si zadovoljan? :D
crnivrag

#1753 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by crnivrag »

n+1 wrote: 08/10/2023 19:07 I kako si zadovoljan? :D
Što se performansi tiče, prilično je robustan, koristim ga općenito za web/mobile/desktop development, office poslove i povremeni rendering videa pri čemu mi sad rendering prilično brzo završava.

Što se tiče OLED display-a, ovo mi je prvi OLED na većem display-u i nisam znao da postoje jarke boje, da postoji crna koja izgleda ko da je laptop ugašen i da ljudi u stvarnosti nisu blijedi i sivi :D

I pošto me je očarao OLED na laptopu, naručih u petak i OLED TV :D
Moenx

#1754 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Moenx »

Da li je ovo kvalitetan printer
HP Color LaserJet CP2025
Malo off topic ali nazovimo to perfifernim uredjaj
Druga tema za podizanje nine potrebna
nlt

#1755 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nlt »

Riješio sam problem sa Lenovo Legion koji nije mogao da se uključi
Tj "riješio"
Situacija je da ne reaguje, ali kad stoji ugašen nekih dvadesetak dana i spojim ga na punjač i pokrene se. Sve dok je upaljen ili samo poklopljen sve je ok. Ako ga ugasim ili se isprazni sljedećih dvadesetak dana nemam laptopa.
Čudno
n+1

#1756 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by n+1 »

nlt wrote: 09/10/2023 21:51 Riješio sam problem sa Lenovo Legion koji nije mogao da se uključi
Tj "riješio"
Situacija je da ne reaguje, ali kad stoji ugašen nekih dvadesetak dana i spojim ga na punjač i pokrene se. Sve dok je upaljen ili samo poklopljen sve je ok. Ako ga ugasim ili se isprazni sljedećih dvadesetak dana nemam laptopa.
Čudno
Šta su ti rekli u servisu?
problemnatravunu

#1757 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by problemnatravunu »

Moenx wrote: 09/10/2023 21:28 Da li je ovo kvalitetan printer
HP Color LaserJet CP2025
Malo off topic ali nazovimo to perfifernim uredjaj
Druga tema za podizanje nine potrebna
To je prilično stari uređaj, ako radi onda je u redu ,laserski je , tako da je kvalitet ispisa vjerovatno zadovoljavajući, ne znam koje su mu cijene kertridža
nlt

#1758 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nlt »

n+1 wrote: 09/10/2023 22:11
nlt wrote: 09/10/2023 21:51 Riješio sam problem sa Lenovo Legion koji nije mogao da se uključi
Tj "riješio"
Čudno
Šta su ti rekli u servisu?
Ništa, nikako da odnesem :mrgreen:
Mrsko mi
nivla

#1759 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

moguce da ti je baterija krepala, najbolje bi bilo da se iskopca iz ploce i provjeri kako se laptop ponasa samo na punjacu
nlt

#1760 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nlt »

Odnijet cu sljedeće sedmice do servisa
A recimo kad se pokrene onda uredno radi i na bateriji ukoliko je napunjena dovoljno
Negdje možda gubi neki kontakt
n+1

#1761 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by n+1 »

Umorio ti se laptop.
schindleroskar

#1762 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by schindleroskar »

Prodajem laptop izgubio fiskalni a imam garantni list.
Pa me zanimalo da li bi stvaralo probleme buducem kupcu, napiso asbisu mail i oni odma odgovorili

"Poštovani,

Ukoliko je garantni list ispravno popunjen i ovjeren, isti je relevantan u ostvarivanju garancije prema uslovima navedenim u garantnom listu.

Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Lijep pozdrav,"

Znam da se ovo podrazumijeva, ali zivimo u Bosni i sve je moguce. Jos jednom ASBIS-ova usluga je za 10!
Mozda bude od pomoci informacija nekom u buducnosti.
zippoo87

#1763 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

U BHTelecomu kada odes da pitas sa istim problemom i pitanjem,oni ti kazu da garancija ne vrijedi bez fiskalnog racuna :D
U BiH svako svoju politiku vodi...zato je najbolje direktno kontaktirati ovlastenog servisera bez kontaktiranja radnje gdje je kupljeno.
reboot

#1764 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by reboot »

Ne znam tačno sa Asbisom kako ide, ali kada sam nosio Lenovo laptop u ovlašteni servis BSS (kupljen laptop u BH Telecomu) bukvalno samo laptop odnio kod njih i po serijskom broju sve završili. Doduše registrovan sam na Lenovo Support pa i tamo piše do kada mu je garancija.
crnivrag

#1765 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by crnivrag »

reboot wrote: 16/10/2023 21:41 Ne znam tačno sa Asbisom kako ide, ali kada sam nosio Lenovo laptop u ovlašteni servis BSS (kupljen laptop u BH Telecomu) bukvalno samo laptop odnio kod njih i po serijskom broju sve završili. Doduše registrovan sam na Lenovo Support pa i tamo piše do kada mu je garancija.
Kod mene je isto bilo sa BBS-om, ja sam direktno njima nosio Lenovo laptop, samo im je trebao serijski broj, a sve ostalo su oni tamo riješili vrlo brzo i efikasno.
zippoo87

#1766 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

crnivrag wrote: 16/10/2023 21:44
reboot wrote: 16/10/2023 21:41 Ne znam tačno sa Asbisom kako ide, ali kada sam nosio Lenovo laptop u ovlašteni servis BSS (kupljen laptop u BH Telecomu) bukvalno samo laptop odnio kod njih i po serijskom broju sve završili. Doduše registrovan sam na Lenovo Support pa i tamo piše do kada mu je garancija.
Kod mene je isto bilo sa BBS-om, ja sam direktno njima nosio Lenovo laptop, samo im je trebao serijski broj, a sve ostalo su oni tamo riješili vrlo brzo i efikasno.
Pa naravno,jer te firme kada prodaju robu,skenira se barcod prije prodaje i evidentira se u prodaji i u kasi i automatski se zna sve o njemu kada je prodat i je li u garanciji.
Postoji to u softwareu ali sta znaju ovi stranacki sarlatani u BHTu sta je sta i kako sta funkcionise.Zato mi je i smijesno kada to kazu nekome na salteru a nasi ljudi ne znaju da salter fakticki i nema nikakve veze sa time,jer ti saljes robu u servis koji ti pise na garanciji a ne gdje si kupio.
Skoro ja imao neki telefon i garantni list sam imao ali nisam fiskalni,rekao nekom kupcu da ode provjeriti da li vazi garancija,ovi mu rekli ne vazi :D
Ja mu prodao telefon kao i da nema garanciju,iako znam da ima :D
nivla

#1767 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

imas masu firmi koje ti nece uvaziti garanciju ako nemas fiskalni, ruzno je sto to prebacujes na bh telecom, na kraju ne nosi se uredjaj na servis u bhtelecom vec u ovlasteni servis ali je vecini raje to mrsko pa nose u bh telecom koji to onda nosi u ovlasteni
ima i taj fiskalni neke logike u ostvarivanju prava iz garancije, npr za laptope i vecinu el uredjaja garancija tece od datuma kad je uvoznik platio proizvodjacu tj izvrsio narudzbu uz neki grace period od 2-3 mjeseca i moze se desiti da uredjaj ima garanciju 2,5 godine po serijskom broju a ti dobijes da je garancija 3 godine i to mozes dokazati jedino racunom kad si ga kupio, isto tako se moze desiti i da pise umjesto 36 da je 38 mjeseci po serijskom ali ti ta 2 mjeseca ne vazi garancija jer racun kaze da ti je 36 mjeseci isteklo, mogu ti ali i ne moraju izaci u susret u tom slucaju
bbs ne pravi problem, asbis kako kad ali uglavnom izadju kupcima u susret za robu koju je neko za njih preprodao samo se nacekas, kimtec je isto regularan, comtrade prespor
zippoo87

#1768 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

nivla wrote: 16/10/2023 23:30 imas masu firmi koje ti nece uvaziti garanciju ako nemas fiskalni, ruzno je sto to prebacujes na bh telecom, na kraju ne nosi se uredjaj na servis u bhtelecom vec u ovlasteni servis ali je vecini raje to mrsko pa nose u bh telecom koji to onda nosi u ovlasteni
ima i taj fiskalni neke logike u ostvarivanju prava iz garancije, npr za laptope i vecinu el uredjaja garancija tece od datuma kad je uvoznik platio proizvodjacu tj izvrsio narudzbu uz neki grace period od 2-3 mjeseca i moze se desiti da uredjaj ima garanciju 2,5 godine po serijskom broju a ti dobijes da je garancija 3 godine i to mozes dokazati jedino racunom kad si ga kupio, isto tako se moze desiti i da pise umjesto 36 da je 38 mjeseci po serijskom ali ti ta 2 mjeseca ne vazi garancija jer racun kaze da ti je 36 mjeseci isteklo, mogu ti ali i ne moraju izaci u susret u tom slucaju
bbs ne pravi problem, asbis kako kad ali uglavnom izadju kupcima u susret za robu koju je neko za njih preprodao samo se nacekas, kimtec je isto regularan, comtrade prespor
Isti datum koji pise na fiskalnom racunu,pise i na ovjerenoj garanciji,koja je ostembiljana pecatom firme.
Dakle datum imas ,IMEI ili serijski takodjer imas na garantnom listu...cak i vise podataka nego na fiskalnom,gdje je jedino datum validan za ostvarivanje garancije.
Problem ovdje nije zakon ili pravo,nego neznanje i debilizam ljudi koji rade u odredjenim firmama...u ovom slucaju BHTu.
error codes

#1769 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by error codes »

gdje u Sa kupiti laptop, po mogucnosti Lenovo :?:

https://olx.ba/artikal/55463434/

gledao sam ovaj pa ako ima netko da se malo bolje razumije :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1770 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by pici »

1.749,00 KM

Ekran15.6" 1920 x 1080px,
Procesor
ProcesorAMD Ryzen 5 5600H (3300-4200MHz, broj jezgri: 6/12 (fizičke/logičke), Cache: 16MB)
Memorija
Memorija16GB DDR4
Hard disk
Hard disk512GB
Grafička karta
Grafička kartaNvidia GeForce RTX 3050 4GB, Vrsta: Dodijeljena
Operativni sistem
Operativni sistemFreeDos

Garancija12 mjeseci
Težina
Težina2.25kg
Boja
BojaCrna
Ostalo
OstaloLAN, WiFi 6, Webcam, 2X USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1X USB 3.2 Gen 1 Type-C, 1X HDMI 2.0, Combo headphone/mic port, DC-in jack

sta mislite za ovaj laptop i ijenu i mozeli se kupiti bolji do 2000km... hvala

po mogucnosti gaming i legion da je i grafa 3000+
schindleroskar

#1771 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by schindleroskar »

pici wrote: 18/10/2023 16:19
1.749,00 KM

Ekran15.6" 1920 x 1080px,
Procesor
ProcesorAMD Ryzen 5 5600H (3300-4200MHz, broj jezgri: 6/12 (fizičke/logičke), Cache: 16MB)
Memorija
Memorija16GB DDR4
Hard disk
Hard disk512GB
Grafička karta
Grafička kartaNvidia GeForce RTX 3050 4GB, Vrsta: Dodijeljena
Operativni sistem
Operativni sistemFreeDos

Garancija12 mjeseci
Težina
Težina2.25kg
Boja
BojaCrna
Ostalo
OstaloLAN, WiFi 6, Webcam, 2X USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1X USB 3.2 Gen 1 Type-C, 1X HDMI 2.0, Combo headphone/mic port, DC-in jack

sta mislite za ovaj laptop i ijenu i mozeli se kupiti bolji do 2000km... hvala

po mogucnosti gaming i legion da je i grafa 3000+
Ta je graficka anemicna, ali za 1750 ne mozes ocekivat nesto bolje.
Imo sam par laptopa u proslosti sa grafama od nvidie 50 klase i pokajo sam se svaki put.
I znam da nije malo dati 2000 ali gejming laptopi su mnogo skup sport(sigurno najgori omjer ulozeno/dobijeno), ubace eto tipa tu graficku tipa 3050 i kakva je takva je, al zato ustede na ekranu, tastaturi, izradi, plastikaneri i to najgore vrste i dobijes jednu sklopociju koja se raspadne za godinu.
Procesor i Ram u tom laptopu su oke.
Da se vratim na graficku, 4gb je stvarno malo za 2023 godinu, i mislim da je nategnuto za 1080p u 2023 godini.
Ako primarno zelis da uzmes za gaming ja bi to zaobiso.

Edit: Preporucujem da ustedis jos malo love i barem 6gb vrama.
nivla

#1772 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

zippoo87 wrote: 17/10/2023 00:09
Isti datum koji pise na fiskalnom racunu,pise i na ovjerenoj garanciji,koja je ostembiljana pecatom firme.
Dakle datum imas ,IMEI ili serijski takodjer imas na garantnom listu...cak i vise podataka nego na fiskalnom,gdje je jedino datum validan za ostvarivanje garancije.
Problem ovdje nije zakon ili pravo,nego neznanje i debilizam ljudi koji rade u odredjenim firmama...u ovom slucaju BHTu.
ocito onda nisi imao nikad problem sa reklamacijom pa ne znas da to i ne ide bas tako uvijek i najcesce ti traze i racun, nema racuna nemas garancije, samo dobra volja ti noze pomoci, posebno ako prodavac u medjuvremenu propadne a ostane duzan tom ovlastenom servisu/uvozniku
evo npr ja uvijek uz reklamaciju za bijelu tehniku koju servisira web logostic moram pored uredne i ovjerene garancije kao i registracije za produzenu garanciju priloziti i sliku fiskalnog racuna izdatu od trgovca
schindleroskar

#1773 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by schindleroskar »

Ja sam mislio da je asbis uvoznik i servirser, ali evo gledam da su oni uvoznik a bbs im je serviser.
Dakle izgleda da smo uz lenovo pokriveni garancijom bez fiskalnog.
Ali zelim se nadovezati da je to nevazenje garancije bez fiskalnog glupost, i @nivla slazem se ja sa tobom da je to neregulisano u BiH, ali to je po meni cista glupost.
Evo gledam fiskalne po ladici od uredjaja pa pola ih je blijedo. Ok ima argument slikaj da sacuvas, al rijetko ko ima isti telefon evo u slucaju produzene garancije 5 godina.Eto mozes i kopirat, ali to meni sve izgleda da se zacera kupcu a ne da mu se olaksa.

Evo brzom pretragom na googlu u vezi garancije i fiskalnog izadje mi da su u RS-u donjeli dopunu zakona da ti ne treba fiskalni ako imas garanciju upravo jer fiskalni izblijedi ili narod zagubi.
zippoo87

#1774 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

schindleroskar wrote: 18/10/2023 19:54 Ja sam mislio da je asbis uvoznik i servirser, ali evo gledam da su oni uvoznik a bbs im je serviser.
Dakle izgleda da smo uz lenovo pokriveni garancijom bez fiskalnog.
Ali zelim se nadovezati da je to nevazenje garancije bez fiskalnog glupost, i @nivla slazem se ja sa tobom da je to neregulisano u BiH, ali to je po meni cista glupost.
Evo gledam fiskalne po ladici od uredjaja pa pola ih je blijedo. Ok ima argument slikaj da sacuvas, al rijetko ko ima isti telefon evo u slucaju produzene garancije 5 godina.Eto mozes i kopirat, ali to meni sve izgleda da se zacera kupcu a ne da mu se olaksa.

Evo brzom pretragom na googlu u vezi garancije i fiskalnog izadje mi da su u RS-u donjeli dopunu zakona da ti ne treba fiskalni ako imas garanciju upravo jer fiskalni izblijedi ili narod zagubi.
I ja to sve cuvam i tako nekada nadjem kutiju od necega starog 10 godina...na papiru nema tinte uopste,izblijedilo sve,fiskalni pozutio i skvrcio se a bukvalno stojao u kesi,kutiji u originalnoj ambalazi,jer ja imam prostora pa to nista ne bacam barem dok je u garanciji a poslije mozda nesto zapakujem u to pa posaljem :D
Ali obzirom da su racuni izbacivani na termo printerima,to izblijedi zacas pa ce te onda handriti da i kada imas fiskalni,kaze ne vidi se :D

Ja znam da ozbiljne firme uz tehnicku robu koju prodaju i kada kucaju racun,u POS programu dodaju i bar kod,serijski ili tako neki glavni broj o tom uredjaju i tako se uvijek moze uci u trag tom uredjaju.
Recimo desavalo se ljudima koji prodaju mreznu robu,routere,wifi antene,da ljudi sprze router ili antenu svojom greskom i onda nadju istu takvu i uvaljuju za garanciju,pa onda im ovako sjebes biznis :D
Ali debilne firme tipa BHT i ostali..traze ti ebeni papir u 2023. godini i ako nemas jedan od 5 papira,ne mozes ostvariti svoje pravo.

Par puta sam zvao da otkljucaju telefone koji su davno otplaceni i trebaju da bez ikakvih peglancija otkljucaju telefon na zahtjev korisnika ali jok,nema sanse ako nemas sve papire a ko ce to imati,telefon bude treca ruka :D
Dakle oni nigdje u bazi svojoj nemaju IMEI broj telefona kojeg su prodali i da na osnovu toga pretraze i pronadju sve o tom prodatom uredjaju.
Isto goFno su i u Eronetu...jedino mi je Mtel otkljucao 1-2 telefon bez puno drame...nesto od podataka sam im dao ali ni blizu sve i otkljucali mi kroz 2-3 dana.
mc-twin

#1775 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by mc-twin »

Izgleda da mi laptop "rikno". :? Nakon promjene sistema radi radi normalno 3-4 dana potom se restartujuje i samo moze BIOS. Iz nekog razloga SSD ne pokazuje. Kupim novi isto. Zna li neko mozda sta bi moglo biti?
Post Reply