Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
canvra888

#30851 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

sumirprimus wrote: 16/10/2023 22:14
canvra888 wrote: 16/10/2023 22:11

Kakav sraman komentar. Umjesto da osudiš neuporedivo veće omjere ubijanja Palestinaca i jasno proglasiš višedecenijske teroriste, ti ih maltene i hvališ kako se 'suzdržavaju'.

Vojne nadmoći je li? I ti sa takvim izjavama braniš, vojno inferiornu bez stranih pomoći, Ukrajinu.
Postavljaju vam se danima klipovi ubijanja civila po ulici u kucama klanja otmice i sve za jedan dan.
I imas vojnu silu koja ce te kaznit i vratit udarac i sta ocekujete. Kontam da u hamasu intelekt ne igra ulogu u napredovanju ljestvicom, komandovanja, ali ovde u komentiranju mora biti minimum racionalnog razmisljanja
Imaš i na ovoj temi u proteklih dvije godine i hrpu snimaka od prije 7.10 raznih upadanja Izraelaca u kuće Palestinaca na Zapadnoj obali, prebijanja, ilegalnih deportacija, uznemiravanja vjernika za vrijeme namaza tokom Ramazana u Al-Aksi. Bilo je tu čak i izvještaja i o nedvojbenim ubistvima od strane Izraelaca.

Ali naravno da to tvoje neobjektivno dupe ne zanima.
HarTar

#30852 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

sumirprimus wrote: 16/10/2023 22:18 Vojna nadmoc idfa u regijii da, regionalna vojna su sila da. Sta nije jasno, dobili sve ratove.
Ukri se za razliku od hamasa momacki bore i to fer i na crti kapa dole . Nista mucki teroristicki samoubicama po civilima.
Kako si ti ograničen :-) Ukrajinski nacisti dobili desetine milijardi dolara pomoći od zapada, a Hamas sam sklapa rakete i još nešto malo crkavice dobili od Irana i ti porediš ukrajince i Hamas! :roll: :lol:
Avetinho

#30853 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

Jordan1961 wrote: 16/10/2023 22:22
Avetinho wrote: 16/10/2023 22:11

To je upravo ono što sam i ja primijetio. Ne možeš posmatrati Hamasov zločin bez rušenja Gaze u budućnosti. Pazi ovako:

1. Hamas napravio maskr
2. Digla se silna dreka zašto IDF ruši Gazu
3. IDF ruši Gazu

Ovo kao put kroz vrijeme unazad. Hajde da je bilo 3-2-1 pa bi imalo neki "normalan" redoslijed, ali onako 1-2-3 mi se čini nešto prekoreda.
Genius, jel' ti promakla mogucnost da se proba napraviti sveobuhvatni mirovni plan koji ukljucio ne samo Palestince i Izraelce nego i druge arapske zemlje iz okruzenja po vodstvom Amerikanaca uz pomoc Rusa, Kineza i EU?
Sve sto treba je odlucna odluka Amerikanaca da idu u tom smjeru.
Ovoko ces u buducnosti samo gledati tuk na utuk uz rizik dalje eskalacije tako da svi skupa (ovi nabrojani i jos ko na sto sta drugo) odemo u p.m.
Polupo lončiće? Je li ovo ti sa mnom vodiš neki zamišljeni dijalog?
sumirprimus

#30854 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Pazi ti ludaka uvijeno prijete"cionistickom enntitetu" :oops:
sumirprimus

#30855 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

HarTar wrote: 16/10/2023 22:25
sumirprimus wrote: 16/10/2023 22:18 Vojna nadmoc idfa u regijii da, regionalna vojna su sila da. Sta nije jasno, dobili sve ratove.
Ukri se za razliku od hamasa momacki bore i to fer i na crti kapa dole . Nista mucki teroristicki samoubicama po civilima.
Kako si ti ograničen :-) Ukrajinski nacisti dobili desetine milijardi dolara pomoći od zapada, a Hamas sam sklapa rakete i još nešto malo crkavice dobili od Irana i ti porediš ukrajince i Hamas! :roll: :lol:
Posveticu ti 12 sekundi vremena, ogranicen, ukr nacisti, hamas ,iran,
Gulen!!! :lol:
anelsol

#30856 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by anelsol »

saimidin wrote: 16/10/2023 22:22
anelsol wrote: 16/10/2023 22:09

IDF je najjača konvencionalna armija u tom regionu i Hamas nema šanse protiv njih. U pitanju su prije svega resursi. IDF ima najbolje komunikacijske sisteme, artiljeriju, avijaciju, ogromnu pješadiju, stalni dotur municije, jaku industriju i otvorene granice. Sa profesionalnim vojnim snagama i rezervistima imaju oko 600 000 vojnika, što je ogromna sila.

Pročitao sam neke procjene koje kažu da Hamas ima oko 30 000 boraca koji raspolažu uglavnom pješadijskim naoružanjem prošvercano iz Irana. Upitno je koliko imaju municije, a rakete koje su imali su već ispucali ili su pri kraju. Oni mogu logistički izdržati samo kratkotrajni rat.

Hamasova jedina prednost je urbani teren koji je noćna mora za svakog napadača i tuneli koje su zasigurno u međuvremenu iskopali širom Gaze.

U ovakvim borbama tenkovi i oklop se koriste samo kao podrška pješadiji koja mora da odradi krvavi posao, jer ne postoji tenk na svijetu koji ne može biti uništen postojećim protivoklopnim sredstvima kojima Iran sigurno raspolaže, a samim tim i Hamas, i sigurno ĉemo se nagledati scena gdje gori tenk ili oklopno vozilo, ako IDF pokrene kopnenu ofanzivu.

Posljedica svega ovoga da će se svi dodatno radikalizirati, i Palestinci i Izraelci. Ne treba zaboraviti da je prije ovoga Izrael bio podjeljeno društvo, i na krilima ovog sukoba desničari u Izraelu će sigurno dobiti krila. Kada vidiš ko su članovi Netanjahuove vlade, sam Netanjahu je liberal kakvi su ostali. Poslje ovoga Izrael će biti manje sekularno društvo a više religijsko, pa ćemo, ako se šta tektonski ne promjeni, dobiti Jevrejski Iran, gdje neće biti prostora ni za Izraelske arape (Palestince) a ni za sekularne Jevreje. Što se tiče Hamasa, ako Paletinci opstanu u Gazi, opstat će i Hamas.
Mislim da će prvo uništavati sve pred sobom avijacijom i artiljerijom, a zatim ide pješadija i tenkovi, a ne bi iznenadilo da se i hamas povukao iz gaze

Izgleda da palestinaca više neće biti u gazi, a da li će u pojasu ostaje da se vidi, a hamas je tu nebitan, i bolje da nestane, ali problem je ovo što si i napisao da će izrael težiti da istrijebi sve "druge" a to nema ko da zaustavi
Teško je tu biti pametan šta je prava taktika. Da nije pametno određeno područje pretvoriti u ruševinu pokazuju brojni primjeri iz historije. Staljingrad, Monte Cassino itd gdje ruševine postaju neuništive utvrde. Dodat u konkretnom slučaju i tunele i dobijaš noćnu moru.
Jordan1961

#30857 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Jordan1961 »

Avetinho wrote: 16/10/2023 22:26
Jordan1961 wrote: 16/10/2023 22:22
Genius, jel' ti promakla mogucnost da se proba napraviti sveobuhvatni mirovni plan koji ukljucio ne samo Palestince i Izraelce nego i druge arapske zemlje iz okruzenja po vodstvom Amerikanaca uz pomoc Rusa, Kineza i EU?
Sve sto treba je odlucna odluka Amerikanaca da idu u tom smjeru.
Ovoko ces u buducnosti samo gledati tuk na utuk uz rizik dalje eskalacije tako da svi skupa (ovi nabrojani i jos ko na sto sta drugo) odemo u p.m.
Ti se bogami sam kvalificira u naprednu skupinu.
sumirprimus

#30858 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Teroristi nego sta :-)
Moenx

#30859 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Moenx »

Pazi vojna nadmoć to je na mjestu pitanje
Mislim da strateški Izrael gubi
Jer okolne zemlje sa sve prisutnim adutima iznuruju.ovaj Izrael
Da li i Vi smatrate to
sumirprimus

#30860 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

anelsol wrote: 16/10/2023 22:28

Mislim da će prvo uništavati sve pred sobom avijacijom i artiljerijom, a zatim ide pješadija i tenkovi, a ne bi iznenadilo da se i hamas povukao iz gaze

Izgleda da palestinaca više neće biti u gazi, a da li će u pojasu ostaje da se vidi, a hamas je tu nebitan, i bolje da nestane, ali problem je ovo što si i napisao da će izrael težiti da istrijebi sve "druge" a to nema ko da zaustavi
Teško je tu biti pametan šta je prava taktika. Da nije pametno određeno područje pretvoriti u ruševinu pokazuju brojni primjeri iz historije. Staljingrad, Monte Cassino itd gdje ruševine postaju neuništive utvrde. Dodat u konkretnom slučaju i tunele i dobijaš noćnu moru.
A onda iz novije istorije imas mosul, raku..vise ce liciti na mosul, s tim da se ide sa sjevera umjesto sa kuga
Avetinho

#30861 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

Jordan1961 wrote: 16/10/2023 22:30
Avetinho wrote: 16/10/2023 22:26
Ti se bogami sam kvalificira u naprednu skupinu.
Bogami zamišljeni dijalog. Ja bih se zabrinuo da sam na tvom mjestu.
sumirprimus

#30862 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Moenx wrote: 16/10/2023 22:30
Da li i Vi smatrate to
Strateski sa hamasom, nema sanse, teoretske..
Jordan1961

#30863 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Jordan1961 »

sumirprimus wrote: 16/10/2023 22:32

Da li i Vi smatrate to
Strateski sa hamasom, nema sanse, teoretske..
Ko je spomenuo da bi Hamas uopce bio dio pregovora?
toska

#30864 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by toska »

toska wrote: 16/10/2023 21:51
imamo višedecenijski sukob i skorašnji Hamasov zločin (kao čin rata) sa Izraelskim teškim ratnim odgovorom.

sve se odigralo u dan, dva i stopilo u jedno, sad se više ne može ni posmatrati samo zločin Hamasa bez Izraelskog ravnanja Gaze.
To je upravo ono što sam i ja primijetio. Ne možeš posmatrati Hamasov zločin bez rušenja Gaze u budućnosti. Pazi ovako:

1. Hamas napravio maskr
3. IDF ruši Gazu

Ovo kao put kroz vrijeme unazad. Hajde da je bilo 3-2-1 pa bi imalo neki "normalan" redoslijed, ali onako 1-2-3 mi se čini nešto prekoreda.
pa "digla se silna dreka" jer je Izrael odmah nastupio i najavio svašta u budućnosti i sve opcije su na stolu, ne znamo šta novi dan nosi, planeta strepi.

rasprava o Hamasovom zločinu je već uglavnom završena priča, šta se novo može napisati?
Hendrix

#30865 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Hendrix »

Cuj nacisti...jel to oficijelna turska pozicija posto si ti brkin podanik na forumu? Sta su rusi, borci za ljudska prava mozda?

Koja kolicina qanon trumpizma se vrti na nasim prostorima, strasno
General War

#30866 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

...Pa i ne moze, Hamas samo moze na spavanju upast pola sata koga ubije ubije i bjezi, em pizde em teroristi...
sumirprimus

#30867 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Kazi nije terorist :-)
Jordan1961

#30868 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Jordan1961 »

Da li i Vi smatrate to
Ma kakvi. Sve dok imaju bespogovornu podrsku USA i dok je US vodeca svjetska sila, Izrael moze raditi sta hoce jer stiti Americke geostrateske interese u regionu (prvenstveno pristup energentima te trgovackim rutama - Hormuz, Suec itd.). Knjige su citave napisane na tu temu a imas i americke strateske planove tj. dokumente koji su javno dostupni.
Da US hoce ovo da rijese, mogli su to davno napraviti. Mogu jos i sada ali im to strateski ne odgovara.
HarTar

#30869 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

Hendrix wrote: 16/10/2023 22:35

Cuj nacisti...jel to oficijelna turska pozicija posto si ti brkin podanik na forumu? Sta su rusi, borci za ljudska prava mozda?

Koja kolicina qanon trumpizma se vrti na nasim prostorima, strasno
Jbg, kada su Palestinci po vama teroristi i zaslužuju ove strašne zločine, onda si ukrajinci nacisti i ne treba ih žaliti. Doduše briga me i za Rusiju i za Ukrajinu.
sumirprimus

#30870 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Hakan Sukur! :lol:
General War

#30871 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Jordan1961 wrote: 16/10/2023 22:37

Da li i Vi smatrate to
Ma kakvi. Sve dok imaju bespogovornu podrsku USA i dok je US vodeca svjetska sila, Izrael moze raditi sta hoce jer stiti Americke geostrateske interese u regionu (prvenstveno pristup energentima te trgovackim rutama - Hormuz, Suec itd.). Knjige su citave napisane na tu temu a imas i americke strateske planove tj. dokumente koji su javno dostupni.
Da US hoce ovo da rijese, mogli su to davno napraviti. Mogu jos i sada ali im to strateski ne odgovara.
Izrael je rasturao Arape i bez amerikanaca, citaj malo istoriju.
USA su rjesavali, niti jednom arapi nisu htjeli mir..jos ih i pobise u Bejrutu
saimidin

#30872 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by saimidin »

Ma možda i neće ulaziti u ruševine, samo protjerati palestince, opkoliti i čekati da hamasovci izađu, sve pretvoriti u ruševine i onemogućiti povratak, što i jeste krajnji cilj
HarTar

#30873 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

General War wrote: 16/10/2023 22:36

...Pa i ne moze, Hamas samo moze na spavanju upast pola sata koga ubije ubije i bjezi, em pizde em teroristi...
Države koje su priznale Republiku Kosovo, redni broj 98. :lol:

Image
anelsol

#30874 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by anelsol »

saimidin wrote: 16/10/2023 22:40

Ma možda i neće ulaziti u ruševine, samo protjerati palestince, opkoliti i čekati da hamasovci izađu, sve pretvoriti u ruševine i onemogućiti povratak, što i jeste krajnji cilj
Ako to misle sprovesti, morat će. Džaba i bombe i artiljerija, bez vojničke čizme ništa nije dovršeno.
Avetinho

#30875 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

toska wrote: 16/10/2023 22:35

1. Hamas napravio maskr
3. IDF ruši Gazu

pa "digla se silna dreka" jer je Izrael odmah nastupio i najavio svašta u budućnosti i sve opcije su na stolu, ne znamo šta novi dan nosi, planeta strepi.

rasprava o Hamasovom zločinu je već uglavnom završena priča, šta se novo može napisati?
Evo šta bih ja očekivao:
ŠTA BIH OČEKIVAO wrote: BBC javlja da je Palestinska Oslobodilaška Organizacija izvela sveobuhvatnu akciju na području Gaze u svrhu obezbjeđenja javnog reda i mira. U noćnoj akciji uhapšeno je oko 5,000 pripadnika ilegalne terorističke organizacije Hamas, a oko 1,000 ih je poginulo u pružanju otpora tokom hapšenja.

Zabilješeno je i nekoliko nemilih incidenata kada su oduševljani stanovnici Gaze od policije oteli vodeće ljude Hamasa i za jaja ih objesili na najvećoj pijaci u Gazi.

Vrhovni sudija je rekao da ne postoji dovoljno dokaza da se za ovaj nemio čin iko zakonski goni.

Ovom akcijom širom se otvaraju vrata zaključivanju mirovnog plana o trajnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba.
Ako stanovništvo Gaze ne može da se izbori sa svojom rak-ranom, onda treba da nađu nekog ko može. Evo izgleda, IDF se dobrovoljno javlja.
Locked