Bobi wrote: ↑16/10/2023 19:30
karanana wrote: ↑16/10/2023 19:00
joj sto i ti castis raju psihijatrijskim dijagnozama.
daj mi neko poredjenje snaga koje ce pokazati drugaciji rasplet od totalnog unistenja hamasa.
ne navijam za izrael btw. samo realno.
Pa eto pronadji Gaza war 2008 pa ces vidjeti, Izrael osvojio ledine do gradske zone i sta, sami sebe ubijali u prijateljskoj vatri cak su oni prvi proglasili primirje

. Šta misliš sad nakon 15 godina, IDF opet ima iste Merkave i 113 one transportere

a sta i koliko je Hamas sakupio djidja midja

. Tad je bilo 20000 hamasovaca a danas

?
IDF je najjača konvencionalna armija u tom regionu i Hamas nema šanse protiv njih. U pitanju su prije svega resursi. IDF ima najbolje komunikacijske sisteme, artiljeriju, avijaciju, ogromnu pješadiju, stalni dotur municije, jaku industriju i otvorene granice. Sa profesionalnim vojnim snagama i rezervistima imaju oko 600 000 vojnika, što je ogromna sila.
Pročitao sam neke procjene koje kažu da Hamas ima oko 30 000 boraca koji raspolažu uglavnom pješadijskim naoružanjem prošvercano iz Irana. Upitno je koliko imaju municije, a rakete koje su imali su već ispucali ili su pri kraju. Oni mogu logistički izdržati samo kratkotrajni rat.
Hamasova jedina prednost je urbani teren koji je noćna mora za svakog napadača i tuneli koje su zasigurno u međuvremenu iskopali širom Gaze.
U ovakvim borbama tenkovi i oklop se koriste samo kao podrška pješadiji koja mora da odradi krvavi posao, jer ne postoji tenk na svijetu koji ne može biti uništen postojećim protivoklopnim sredstvima kojima Iran sigurno raspolaže, a samim tim i Hamas, i sigurno ĉemo se nagledati scena gdje gori tenk ili oklopno vozilo, ako IDF pokrene kopnenu ofanzivu.
Posljedica svega ovoga da će se svi dodatno radikalizirati, i Palestinci i Izraelci. Ne treba zaboraviti da je prije ovoga Izrael bio podjeljeno društvo, i na krilima ovog sukoba desničari u Izraelu će sigurno dobiti krila. Kada vidiš ko su članovi Netanjahuove vlade, sam Netanjahu je liberal kakvi su ostali. Poslje ovoga Izrael će biti manje sekularno društvo a više religijsko, pa ćemo, ako se šta tektonski ne promjeni, dobiti Jevrejski Iran, gdje neće biti prostora ni za Izraelske arape (Palestince) a ni za sekularne Jevreje. Što se tiče Hamasa, ako Paletinci opstanu u Gazi, opstat će i Hamas.