Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Jordan1961

#30826 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Jordan1961 »

canvra888 wrote: 16/10/2023 21:34
sumirprimus wrote: 16/10/2023 21:00

Kazes ti meni? Vi evo 8 dana ne slusate argumente, od esktaze, ismijavanja, do histerije i zalopojki uz stalna vrijedjanja na licnom nivou. Ono ko kakve tektice .
Jest, tebi kažem. Fino ti se predočavaju cifre od 2008, ti se praviš slijep i tražiš cifre od 1948., dobro znajući da su u svakom konfliktu do sada Palestinci bili ti koji su imali žestoko veći omjer žrtava i stradanja.

I šta onda da čovjek diskutuje s tobom?
Te cifre od 1948 bile bi jos poraznije. Ljudi okanite se. Ne moze on to razumjeti. Nema cime.
Da mu das te cifre, onda bi ti trazio od 1941 do 1945 pa haj' ti takvom objasni da 1941-1945 nema veze sa palestincima.
Kazem vam ja da ne igrate na nivou idiota jer je tu na domacem terenu i dobija na iskustvo.
toska

#30827 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by toska »

Avetinho wrote: 16/10/2023 21:13 Naravno da su Palestinci žrtve. Ali ovdje se diskusija razmahala ovaj put zbog Hamasovog masakra, i većina se ovdje pravi luda i Hamas ne pominju, božesačuvaj kao da ne postoji i kao da su se oni rokeri sami poubijali...
imamo višedecenijski sukob i skorašnji Hamasov zločin (kao čin rata) sa Izraelskim teškim ratnim odgovorom.

sve se odigralo u dan, dva i stopilo u jedno, sad se više ne može ni posmatrati samo zločin Hamasa bez Izraelskog ravnanja Gaze.
sumirprimus

#30828 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Gusar-from-Riga wrote: 16/10/2023 21:48 Pokazuju slike neke sa tog rave partya ili one babe, isto sad da mi kazemo Srebrenica a srbi na to odgovore a sta je sa kazana. Bara bara nekima, da se covjek zabrine
:shock: :skoljka: jel realnl, fakt svaki put se zacudim :-)
canvra888

#30829 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

Jordan1961 wrote: 16/10/2023 21:49

Jest, tebi kažem. Fino ti se predočavaju cifre od 2008, ti se praviš slijep i tražiš cifre od 1948., dobro znajući da su u svakom konfliktu do sada Palestinci bili ti koji su imali žestoko veći omjer žrtava i stradanja.

Te cifre od 1948 bile bi jos poraznije. Ljudi okanite se. Ne moze on to razumjeti. Nema cime.
Da mu das te cifre, onda bi ti trazio od 1941 do 1945 pa haj' ti takvom objasni da 1941-1945 nema veze sa palestincima.
Kazem vam ja da ne igrate na nivou idiota jer je tu na domacem terenu i dobija na iskustvo.
Ma može on to shvatiti, nego namjerno ostrašćeno priča, sa subjektivnim pokrićem.
sumirprimus

#30830 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Jordan1961 wrote: 16/10/2023 21:49

Dakle od 2008 koliko je palestinaca poginulo u vjecnom sukobi izraela i arapa? Kad poredimo sa drugim sukobima tipa saudija jemen, irak sirija, i omjer vremenski period i broj zrtava, kako je onda genocid u gazi?jer u tom periodu vecina zrtava je iz gaze.
P.s vise je poginulo iracana u faludzi, nego palestinaca u 15 godina.
canvra888

#30831 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

Evo ga, klasična mantra off-anja kada se pozove na konkretne brojeve, na temi o Izraelu.

Kakav očekivan pattern.
sumirprimus

#30832 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

canvra888 wrote: 16/10/2023 22:06 Evo ga, klasična mantra off-anja kada se pozove na konkretne brojeve, na temi o Izraelu.

Kakav očekivan pattern.
Sta hocete, spram vojne nadmoci izraela, broj zrtava za sve ove godine vam govori da se ljudi suzdrzavaju i ne idu punim gasom. Tesko za prihvatit, al kebga tako je
anelsol

#30833 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by anelsol »

Bobi wrote: 16/10/2023 19:30
karanana wrote: 16/10/2023 19:00

joj sto i ti castis raju psihijatrijskim dijagnozama.

daj mi neko poredjenje snaga koje ce pokazati drugaciji rasplet od totalnog unistenja hamasa.
ne navijam za izrael btw. samo realno.
Pa eto pronadji Gaza war 2008 pa ces vidjeti, Izrael osvojio ledine do gradske zone i sta, sami sebe ubijali u prijateljskoj vatri cak su oni prvi proglasili primirje :D. Šta misliš sad nakon 15 godina, IDF opet ima iste Merkave i 113 one transportere :D a sta i koliko je Hamas sakupio djidja midja :D . Tad je bilo 20000 hamasovaca a danas :D ?
IDF je najjača konvencionalna armija u tom regionu i Hamas nema šanse protiv njih. U pitanju su prije svega resursi. IDF ima najbolje komunikacijske sisteme, artiljeriju, avijaciju, ogromnu pješadiju, stalni dotur municije, jaku industriju i otvorene granice. Sa profesionalnim vojnim snagama i rezervistima imaju oko 600 000 vojnika, što je ogromna sila.

Pročitao sam neke procjene koje kažu da Hamas ima oko 30 000 boraca koji raspolažu uglavnom pješadijskim naoružanjem prošvercano iz Irana. Upitno je koliko imaju municije, a rakete koje su imali su već ispucali ili su pri kraju. Oni mogu logistički izdržati samo kratkotrajni rat.

Hamasova jedina prednost je urbani teren koji je noćna mora za svakog napadača i tuneli koje su zasigurno u međuvremenu iskopali širom Gaze.

U ovakvim borbama tenkovi i oklop se koriste samo kao podrška pješadiji koja mora da odradi krvavi posao, jer ne postoji tenk na svijetu koji ne može biti uništen postojećim protivoklopnim sredstvima kojima Iran sigurno raspolaže, a samim tim i Hamas, i sigurno ĉemo se nagledati scena gdje gori tenk ili oklopno vozilo, ako IDF pokrene kopnenu ofanzivu.

Posljedica svega ovoga da će se svi dodatno radikalizirati, i Palestinci i Izraelci. Ne treba zaboraviti da je prije ovoga Izrael bio podjeljeno društvo, i na krilima ovog sukoba desničari u Izraelu će sigurno dobiti krila. Kada vidiš ko su članovi Netanjahuove vlade, sam Netanjahu je liberal kakvi su ostali. Poslje ovoga Izrael će biti manje sekularno društvo a više religijsko, pa ćemo, ako se šta tektonski ne promjeni, dobiti Jevrejski Iran, gdje neće biti prostora ni za Izraelske arape (Palestince) a ni za sekularne Jevreje. Što se tiče Hamasa, ako Paletinci opstanu u Gazi, opstat će i Hamas.
canvra888

#30835 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

sumirprimus wrote: 16/10/2023 22:08
canvra888 wrote: 16/10/2023 22:06 Evo ga, klasična mantra off-anja kada se pozove na konkretne brojeve, na temi o Izraelu.

Kakav očekivan pattern.
Sta hocete, spram vojne nadmoci izraela, broj zrtava za sve ove godine vam govori da se ljudi suzdrzavaju i ne idu punim gasom. Tesko za prihvatit, al kebga tako je
Kakav sraman komentar. Umjesto da osudiš neuporedivo veće omjere ubijanja Palestinaca i jasno proglasiš višedecenijske teroriste, ti ih maltene i hvališ kako se 'suzdržavaju'.

Vojne nadmoći je li? I ti sa takvim izjavama braniš, vojno inferiornu bez stranih pomoći, Ukrajinu.
Avetinho

#30836 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

toska wrote: 16/10/2023 21:51
Avetinho wrote: 16/10/2023 21:13 Naravno da su Palestinci žrtve. Ali ovdje se diskusija razmahala ovaj put zbog Hamasovog masakra, i većina se ovdje pravi luda i Hamas ne pominju, božesačuvaj kao da ne postoji i kao da su se oni rokeri sami poubijali...
imamo višedecenijski sukob i skorašnji Hamasov zločin (kao čin rata) sa Izraelskim teškim ratnim odgovorom.

sve se odigralo u dan, dva i stopilo u jedno, sad se više ne može ni posmatrati samo zločin Hamasa bez Izraelskog ravnanja Gaze.
To je upravo ono što sam i ja primijetio. Ne možeš posmatrati Hamasov zločin bez rušenja Gaze u budućnosti. Pazi ovako:

1. Hamas napravio maskr
2. Digla se silna dreka zašto IDF ruši Gazu
3. IDF ruši Gazu

Ovo kao put kroz vrijeme unazad. Hajde da je bilo 3-2-1 pa bi imalo neki "normalan" redoslijed, ali onako 1-2-3 mi se čini nešto prekoreda.
karanana

#30837 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by karanana »

ove rakete sto hamas roka po gradovima, koliko je moguce njih usmjeriti na ove lokacije gdje se skupljaju tenkovi? vjerovatno nije jelde?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30838 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Truba »

smisao terora nije unistavanje tenkova
Nego sijanje straha zarad postizanja politickih ciljeva
Last edited by Truba on 16/10/2023 22:13, edited 1 time in total.
HarTar

#30839 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

sumirprimus

#30840 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

canvra888 wrote: 16/10/2023 22:11
sumirprimus wrote: 16/10/2023 22:08

Kakav sraman komentar. Umjesto da osudiš neuporedivo veće omjere ubijanja Palestinaca i jasno proglasiš višedecenijske teroriste, ti ih maltene i hvališ kako se 'suzdržavaju'.

Vojne nadmoći je li? I ti sa takvim izjavama braniš, vojno inferiornu bez stranih pomoći, Ukrajinu.
Postavljaju vam se danima klipovi ubijanja civila po ulici u kucama klanja otmice i sve za jedan dan.
I imas vojnu silu koja ce te kaznit i vratit udarac i sta ocekujete. Kontam da u hamasu intelekt ne igra ulogu u napredovanju ljestvicom, komandovanja, ali ovde u komentiranju mora biti minimum racionalnog razmisljanja
emmir1

#30841 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by emmir1 »

Avetinho wrote: 16/10/2023 21:13 Naravno da su Palestinci žrtve. Ali ovdje se diskusija razmahala ovaj put zbog Hamasovog masakra, i većina se ovdje pravi luda i Hamas ne pominju, božesačuvaj kao da ne postoji i kao da su se oni rokeri sami poubijali. Pa jebemu zar je problem reći da su Hamasovci luđaci i priznati da rješenje nije u perpetuiranim masakrima i da ga treba tražiti u okvirima već naširoko prihvaćenim, o dvije države. Tim prije što ama baš svi ovdje znaju i znali su tada unaprijed, nakon Hamasovog masakra čak i prije prvog ispaljenog metka, kakav će svirep odgovor biti, i odmah u glas počeli kuknjavu.

A kamoli da ovo priča i jednu drugu priču. Nemoj se bolan s rogatim bost ako ni sam nemaš rogove, šalješ djecu s kamenicama u ruci u smrt. Nemoj birat Hamas da predstavlja tvoje političke stavove (kako treba sve jevreje u more pobacat) nego odaberi najbolju opciju da nasilje prestane.

Ovi su ludi kao i mi ako nisu još luđi. Nešto ne daje rezultata 30 godina, isti ljudi, iste metode, zašto bi bilo drugačije u narednih 30 godina ako ništa ne promijene. (Ovo baš kao u nas, mazohizam do ludila). Ali eto, lakše je kukati kad te zavali čak i tvoja vlastita sila koja bi trebala da te brani.

Nema sumnje niti rasprave da su Hamas teroristi.

No Hamas je nastao 1987.
Nakba je bila 1948.

Znas sta je Nakba?
Guglaj da ne kucam.

Znači apsolutno nema veze da li postoji Hamas ili ne, Izrael planski i sustavno ubija i protjeruje palestince.

Evo nema Hamasa na Zapadnoj obali.
Zasto tamo Izrael pravi teror nad palestincima, rusi im domove i ubija ih?

Hajde živ bio idi negdje drugo da supljiras
sumirprimus

#30842 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

karanana wrote: 16/10/2023 22:12 ove rakete sto hamas roka po gradovima, koliko je moguce njih usmjeriti na ove lokacije gdje se skupljaju tenkovi? vjerovatno nije jelde?
Ne vi bili to sto jesu da su precizni. Tj izrazito su neprecizni
°u°

#30843 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by °u° »

Avetinho wrote: 16/10/2023 21:13 Naravno da su Palestinci žrtve. Ali ovdje se diskusija razmahala ovaj put zbog Hamasovog masakra, i većina se ovdje pravi luda i Hamas ne pominju, božesačuvaj kao da ne postoji i kao da su se oni rokeri sami poubijali. Pa jebemu zar je problem reći da su Hamasovci luđaci i priznati da rješenje nije u perpetuiranim masakrima i da ga treba tražiti u okvirima već naširoko prihvaćenim, o dvije države. Tim prije što ama baš svi ovdje znaju i znali su tada unaprijed, nakon Hamasovog masakra čak i prije prvog ispaljenog metka, kakav će svirep odgovor biti, i odmah u glas počeli kuknjavu.

A kamoli da ovo priča i jednu drugu priču. Nemoj se bolan s rogatim bost ako ni sam nemaš rogove, šalješ djecu s kamenicama u ruci u smrt. Nemoj birat Hamas da predstavlja tvoje političke stavove (kako treba sve jevreje u more pobacat) nego odaberi najbolju opciju da nasilje prestane.

Ovi su ludi kao i mi ako nisu još luđi. Nešto ne daje rezultata 30 godina, isti ljudi, iste metode, zašto bi bilo drugačije u narednih 30 godina ako ništa ne promijene. (Ovo baš kao u nas, mazohizam do ludila). Ali eto, lakše je kukati kad te zavali čak i tvoja vlastita sila koja bi trebala da te brani.
Iz 2017. govor u UN bivšeg hamasovca, palestinca

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... tid=VhDh1V
General War

#30844 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

alijagoro wrote: 16/10/2023 21:06
Jordan1961 wrote: 16/10/2023 20:32 UN je upravo izasao sa detaljnim podacima o zrtvama u Palestini i Izraelu od 2008 do Hamasove teroristicke akcije.
Ukupno je ubijeno:
6,389 Palestinaca od ceka 1,439 djece
308 Izraelaca, od cega 25 djece
Razumnom covjeku ce biti jasno o cemu se radi. Psihopata ce to jednostavno zanemariti a oni sa manjkom sive mase na zadnjem katu ne mogu razumjeti sve i da hoce.
Ali Idf ima uniforme,pa nisu teroristi.
:-)
Ono kad se licitira...
A Interesantno goloruki narod palestine ubio 25 djece i 308 odraslih civila
sumirprimus

#30845 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Vojna nadmoc idfa u regijii da, regionalna vojna su sila da. Sta nije jasno, dobili sve ratove.
Ukri se za razliku od hamasa momacki bore i to fer i na crti kapa dole . Nista mucki teroristicki samoubicama po civilima.
General War

#30846 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

emmir1 wrote: 16/10/2023 22:15

No Hamas je nastao 1987.
Nakba je bila 1948.

Znas sta je Nakba?
Guglaj da ne kucam.

Znači apsolutno nema veze da li postoji Hamas ili ne, Izrael planski i sustavno ubija i protjeruje palestince.

..A sta je bio Jaserov Al fatah?
Avetinho

#30847 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

emmir1 wrote: 16/10/2023 22:15

No Hamas je nastao 1987.
Nakba je bila 1948.

Znas sta je Nakba?
Guglaj da ne kucam.

Prespavao devedesete? Znam bila frka u Bosni, ko će to sve pohvatati, ali eto možeš i ti guglati ako ti nije mrsko. Javi šta si našao.

A ovo tjeranje negdje drugo, ostavi za kod kuće, da ti ženi i djeci ne bude neobično.
saimidin

#30848 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by saimidin »

anelsol wrote: 16/10/2023 22:09
Bobi wrote: 16/10/2023 19:30

Pa eto pronadji Gaza war 2008 pa ces vidjeti, Izrael osvojio ledine do gradske zone i sta, sami sebe ubijali u prijateljskoj vatri cak su oni prvi proglasili primirje :D. Šta misliš sad nakon 15 godina, IDF opet ima iste Merkave i 113 one transportere :D a sta i koliko je Hamas sakupio djidja midja :D . Tad je bilo 20000 hamasovaca a danas :D ?
IDF je najjača konvencionalna armija u tom regionu i Hamas nema šanse protiv njih. U pitanju su prije svega resursi. IDF ima najbolje komunikacijske sisteme, artiljeriju, avijaciju, ogromnu pješadiju, stalni dotur municije, jaku industriju i otvorene granice. Sa profesionalnim vojnim snagama i rezervistima imaju oko 600 000 vojnika, što je ogromna sila.

Pročitao sam neke procjene koje kažu da Hamas ima oko 30 000 boraca koji raspolažu uglavnom pješadijskim naoružanjem prošvercano iz Irana. Upitno je koliko imaju municije, a rakete koje su imali su već ispucali ili su pri kraju. Oni mogu logistički izdržati samo kratkotrajni rat.

Hamasova jedina prednost je urbani teren koji je noćna mora za svakog napadača i tuneli koje su zasigurno u međuvremenu iskopali širom Gaze.

U ovakvim borbama tenkovi i oklop se koriste samo kao podrška pješadiji koja mora da odradi krvavi posao, jer ne postoji tenk na svijetu koji ne može biti uništen postojećim protivoklopnim sredstvima kojima Iran sigurno raspolaže, a samim tim i Hamas, i sigurno ĉemo se nagledati scena gdje gori tenk ili oklopno vozilo, ako IDF pokrene kopnenu ofanzivu.

Posljedica svega ovoga da će se svi dodatno radikalizirati, i Palestinci i Izraelci. Ne treba zaboraviti da je prije ovoga Izrael bio podjeljeno društvo, i na krilima ovog sukoba desničari u Izraelu će sigurno dobiti krila. Kada vidiš ko su članovi Netanjahuove vlade, sam Netanjahu je liberal kakvi su ostali. Poslje ovoga Izrael će biti manje sekularno društvo a više religijsko, pa ćemo, ako se šta tektonski ne promjeni, dobiti Jevrejski Iran, gdje neće biti prostora ni za Izraelske arape (Palestince) a ni za sekularne Jevreje. Što se tiče Hamasa, ako Paletinci opstanu u Gazi, opstat će i Hamas.
Mislim da će prvo uništavati sve pred sobom avijacijom i artiljerijom, a zatim ide pješadija i tenkovi, a ne bi iznenadilo da se i hamas povukao iz gaze

Izgleda da palestinaca više neće biti u gazi, a da li će u pojasu ostaje da se vidi, a hamas je tu nebitan, i bolje da nestane, ali problem je ovo što si i napisao da će izrael težiti da istrijebi sve "druge" a to nema ko da zaustavi
Jordan1961

#30849 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Jordan1961 »

Avetinho wrote: 16/10/2023 22:11
toska wrote: 16/10/2023 21:51

To je upravo ono što sam i ja primijetio. Ne možeš posmatrati Hamasov zločin bez rušenja Gaze u budućnosti. Pazi ovako:

1. Hamas napravio maskr
2. Digla se silna dreka zašto IDF ruši Gazu
3. IDF ruši Gazu

Ovo kao put kroz vrijeme unazad. Hajde da je bilo 3-2-1 pa bi imalo neki "normalan" redoslijed, ali onako 1-2-3 mi se čini nešto prekoreda.
Genius, jel' ti promakla mogucnost da se proba napraviti sveobuhvatni mirovni plan koji ukljucio ne samo Palestince i Izraelce nego i druge arapske zemlje iz okruzenja po vodstvom Amerikanaca uz pomoc Rusa, Kineza i EU?
Sve sto treba je odlucna odluka Amerikanaca da idu u tom smjeru.
Ovoko ces u buducnosti samo gledati tuk na utuk uz rizik dalje eskalacije tako da svi skupa (ovi nabrojani i jos ko na sto sta drugo) odemo u p.m.
sumirprimus

#30850 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Nema sve znaju, u teoriji, al im praksa steka, iide red vrijedjmaja3 4
Locked