Meni ne bitnije jesu li ameri dosli nego svabe, iz razloga sto se ameri pitaju gdje treba poceti neki rat, i ako su oni dosli vjerovatno smo mirni jos neko vrijeme.Hakiz wrote: ↑16/10/2023 15:17Pa, došle su nam i dostupni su nam proizvodi evropskih kompanija. OBI, DM, Deihmann, španska koporacija koja drži Zaru, Springffeld i druge, pa Turci itd.
Ali, to se ne pika. Jer, tek kada dođu Mek ili Burger, dakle Ameri i njihovi grilovi, tek tada postajemo ozbiljan grad.
Svašta.
Burger King BiH
- Ateista
#376 Re: Burger King BiH
- dr_Evil
#377 Re: Burger King BiH
Masni cevap je prvoklasno jelo.tramvajtrojka wrote: ↑16/10/2023 15:24
evo jos jednog bolji nasi cevapi,pite,itd itd. pa jbt dajte i nama ovdje koji zivimo mogucnost izbora zamisli da kazemo vama vani ta ce vam to, mozete i bez toga ima kupus i krompir tradicionalna kuhinja, jok nama ovdje nista drugacije ne treba nego gnjavi u zvaljama onaj masni cevap pun soda bikarbone![]()
A preskaces, rekao sam odmah, neka Burger kinga, za turiste i djecu. Ozbiljna osoba sebi nikad nebi dozvolila da ga se vidi da jede to smece.
Kupus, krompir u svaka doba, hvala moze, kad skuhas zovni pa me eto, jos ako je rastika kupus uhhh.
- Dope_Man
#378 Re: Burger King BiH
Kad prodajes fransizu svakako te ne zanima nista. Imas zagarantovanu zaradu koju kupis i to je to. Pazis samo da te onaj koji je kupio ne bruka (sto se desilo u BiH) i generalno da postuje pravila, il da mu inace nakacis advokate na vrat.
McDonalds nije ulozio niti jednog centa u BiH, i mnoge druge drzave gdje se moze naci. Pare ulaze lokalac koji pravi objekte, sredjuje.. a McD (i ostale fransize) samo kupe dobru paru na izdavanju para za fransizu, na nekakvim treninzima za radnike itd.. sta sve imaju.
A sutra da se u zemlji gdje posluje fransiza dogodi bilo sta - oni samo povuku pravo na fransizu, i opet ne gube apsolutno nista od svojih objekata i slicno. Naravno, vise voli da se nista ne desi i da kupe redovno pare od zakupca fransize.
Al hocu reci - preuvelicava se ta uloga, pogotovo kada su u pitanju fransize gdje maticna kompanija ne ulaze nista i ne moze nikako biti na gubitku, makar dali fransizu samo na 2 mjeseca nekome.
Stabilnost drzave je bitna onom ko planira izgraditi proizvodne pogodne, vise prodajnih objekata (Lidl recimo) itd.. jer oni imaju sta izgubiti ako se desi nesto u drzavi gdje su odlucili uloziti pare.
McDonalds nije ulozio niti jednog centa u BiH, i mnoge druge drzave gdje se moze naci. Pare ulaze lokalac koji pravi objekte, sredjuje.. a McD (i ostale fransize) samo kupe dobru paru na izdavanju para za fransizu, na nekakvim treninzima za radnike itd.. sta sve imaju.
A sutra da se u zemlji gdje posluje fransiza dogodi bilo sta - oni samo povuku pravo na fransizu, i opet ne gube apsolutno nista od svojih objekata i slicno. Naravno, vise voli da se nista ne desi i da kupe redovno pare od zakupca fransize.
Al hocu reci - preuvelicava se ta uloga, pogotovo kada su u pitanju fransize gdje maticna kompanija ne ulaze nista i ne moze nikako biti na gubitku, makar dali fransizu samo na 2 mjeseca nekome.
Stabilnost drzave je bitna onom ko planira izgraditi proizvodne pogodne, vise prodajnih objekata (Lidl recimo) itd.. jer oni imaju sta izgubiti ako se desi nesto u drzavi gdje su odlucili uloziti pare.
Last edited by Dope_Man on 16/10/2023 15:37, edited 1 time in total.
- tramvajtrojka
#379 Re: Burger King BiH
pa i cevapi su nevidjeno smece od hrane pa budalasi daju cenera za onaj radioaktivni otpad u zmaju i ostalim inim cevabdzinicamadr_Evil wrote: ↑16/10/2023 15:32Masni cevap je prvoklasno jelo.tramvajtrojka wrote: ↑16/10/2023 15:24
evo jos jednog bolji nasi cevapi,pite,itd itd. pa jbt dajte i nama ovdje koji zivimo mogucnost izbora zamisli da kazemo vama vani ta ce vam to, mozete i bez toga ima kupus i krompir tradicionalna kuhinja, jok nama ovdje nista drugacije ne treba nego gnjavi u zvaljama onaj masni cevap pun soda bikarbone![]()
A preskaces, rekao sam odmah, neka Burger kinga, za turiste i djecu. Ozbiljna osoba sebi nikad nebi dozvolila da ga se vidi da jede to smece.
Kupus, krompir u svaka doba, hvala moze, kad skuhas zovni pa me eto, jos ako je rastika kupus uhhh.
- dr_Evil
#380 Re: Burger King BiH
Ponosno zaosta kad je ovo u pitanju. Ni vani nikad ovo ne bih pojeo, tu ulazim iz dva razloga:Sid the sloth wrote: ↑16/10/2023 15:27dr_Evil wrote: ↑16/10/2023 15:19
Duplo skuplji, 200 puta bolji su nasi restorani.
Neka Burger Kinga, za tinejdzere i turiste. Odrasla osoba koja ovdje udje i jede svojom voljom ima ocit nedostatak sivih celija uzrokovno losom hranom.
I sam jedem u njemu kad sam vani, ali takvo nesto u Bosni pored nase hrane je teski idiotizam.
E sad me nakacite da sam zaostala budala, hvala.![]()
izvuce se na kraju, ja kontam odrasla osoba ovo ozbiljno napisa
1. Djeca me natjeraju jer misle da je cool, ima reklama na tvu.
2. Ne znam gdje cu, ne poznajem nikoga, a mrsko mi trosit pare na nesto sta necu pojesti.
- dr_Evil
#381 Re: Burger King BiH
U zmaju nisam cevape pojeo jos od studentskih dana. Moj stomak nije vise stvoren za puhavce. Radije neke lokalne manje cevabdzinice.tramvajtrojka wrote: ↑16/10/2023 15:37
pa i cevapi su nevidjeno smece od hrane pa budalasi daju cenera za onaj radioaktivni otpad u zmaju i ostalim inim cevabdzinicama![]()
, zdraviji je KFC od zmajevog cevapa smijem ruku dati, a da se ne dotaknemo teme sanitarnih uslova, onaj radnik u zmaju briše pticija govna trulexom pa tim istim trulexom pere case
![]()
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#382 Re: Burger King BiH
-
Sid the sloth
#383 Re: Burger King BiH
Sve ok, samo se nemoj uzdizati i smatrati superiornim u odnosu na one koji nisu "zaostali". Btw. nemas na sta biti ponosan al hajd zivi u uvjerenju da jesi. I zatrazi jednom da te puste u kuhinju neke ascinice da vidis kako se ta nasa hrana pravi.dr_Evil wrote: ↑16/10/2023 15:38Ponosno zaosta kad je ovo u pitanju. Ni vani nikad ovo ne bih pojeo, tu ulazim iz dva razloga:Sid the sloth wrote: ↑16/10/2023 15:27
![]()
izvuce se na kraju, ja kontam odrasla osoba ovo ozbiljno napisa
1. Djeca me natjeraju jer misle da je cool, ima reklama na tvu.
2. Ne znam gdje cu, ne poznajem nikoga, a mrsko mi trosit pare na nesto sta necu pojesti.
Last edited by Sid the sloth on 16/10/2023 16:16, edited 1 time in total.
-
moimoi
#384 Re: Burger King BiH
Kakve veze fransiza ima sa amerima?
A sto se tice “garancije” hoce li biti rata ili nece.. e to ti najbolje banke daju tj. Ukoliko daju kredite bez pogovora- drzava je sigurna
A sto se tice “garancije” hoce li biti rata ili nece.. e to ti najbolje banke daju tj. Ukoliko daju kredite bez pogovora- drzava je sigurna
- JohnnyS
#385 Re: Burger King BiH
Meni je najdraža pita krompirača, ali što je to, kocke krompira omotane tijestom. Zdravije je jesti u KFC i McD sto puta nego krompiraču
- dr_Evil
#386 Re: Burger King BiH
Superioran, ne, pobogu sta ti je.Sid the sloth wrote: ↑16/10/2023 16:15
Sve ok, samo se nemoj uzdizati i smatrati superiornim u odnosu na one koji nisu "zaostali". Btw. nemas na sta biti ponosan al hajd zivi u uvjerenju da jesi. I zatrazi jednom da te puste u kuhinju neke ascinice da vidis kako se ta nasa hrana pravi.
Dovoljno zreo da znam rezonovat, to svakako.
Svaka zemlja ima odlicnu hranu, pa cak i Amerika iz koje ovaj Kingas potice. Tokom svog kratkog boravka u Houstonu shvatio sam da su ti ljudi gurmani u pravom smislu te rijeci. Okusi iz svih krajeva svijeta. Da li smo mi pametniji od njih sto se tice hrane, daleko od toga, ali nasa mala zemlja ima pravo biti ponosna, spletom okolnosti koji su za nas bili uvijek nepovoljni okruzeni smo bili sa vise carstva, i svaki od njih je donio okuse. Isto kao sto je svaki useljenik u USA donio okuse.
I sve to nema veze sa Burger kingom koji je obicna przionica zaledjenog u fritezu.
I opet kazem, neka Burger Kinga, hvala im sto su ipak odlucili rizikovat i ulozit u ovu prevarantsku zemlju. Ali svaka odrasla lokalna osoba koja tu jede treba da se zapita sta mu je. Da li je to posljedica sto je bio jedinac pa ostao razmazen i dijete u tridesetim, mozda, ili misli da je cool. Odbijam vjerovati da neko uziva u onome.
- Digla_da_kreci
#387 Re: Burger King BiH
Kod nas kad se zdravo hranis i malo jedes pitaju te jesi li bolestan i zasto si na dijeti jer ti nije potrebna. 
-
Hakiz
#388 Re: Burger King BiH
E, to je već konkretnoAteista wrote: ↑16/10/2023 15:29Meni ne bitnije jesu li ameri dosli nego svabe, iz razloga sto se ameri pitaju gdje treba poceti neki rat, i ako su oni dosli vjerovatno smo mirni jos neko vrijeme.Hakiz wrote: ↑16/10/2023 15:17
Pa, došle su nam i dostupni su nam proizvodi evropskih kompanija. OBI, DM, Deihmann, španska koporacija koja drži Zaru, Springffeld i druge, pa Turci itd.
Ali, to se ne pika. Jer, tek kada dođu Mek ili Burger, dakle Ameri i njihovi grilovi, tek tada postajemo ozbiljan grad.
Svašta.![]()
- JohnnyS
#389 Re: Burger King BiH
dr_Evil wrote: ↑16/10/2023 16:26Superioran, ne, pobogu sta ti je.Sid the sloth wrote: ↑16/10/2023 16:15
Sve ok, samo se nemoj uzdizati i smatrati superiornim u odnosu na one koji nisu "zaostali". Btw. nemas na sta biti ponosan al hajd zivi u uvjerenju da jesi. I zatrazi jednom da te puste u kuhinju neke ascinice da vidis kako se ta nasa hrana pravi.
Dovoljno zreo da znam rezonovat, to svakako.
Svaka zemlja ima odlicnu hranu, pa cak i Amerika iz koje ovaj Kingas potice. Tokom svog kratkog boravka u Houstonu shvatio sam da su ti ljudi gurmani u pravom smislu te rijeci. Okusi iz svih krajeva svijeta. Da li smo mi pametniji od njih sto se tice hrane, daleko od toga, ali nasa mala zemlja ima pravo biti ponosna, spletom okolnosti koji su za nas bili uvijek nepovoljni okruzeni smo bili sa vise carstva, i svaki od njih je donio okuse. Isto kao sto je svaki useljenik u USA donio okuse.
I sve to nema veze sa Burger kingom koji je obicna przionica zaledjenog u fritezu.
I opet kazem, neka Burger Kinga, hvala im sto su ipak odlucili rizikovat i ulozit u ovu prevarantsku zemlju. Ali svaka odrasla lokalna osoba koja tu jede treba da se zapita sta mu je. Da li je to posljedica sto je bio jedinac pa ostao razmazen i dijete u tridesetim, mozda, ili misli da je cool. Odbijam vjerovati da neko uziva u onome.
Povjeruj. Evo ja recimo s vremena na vrijeme volim otići u McDonald's. Ne svaki dan, možda ne ni svaki tjedan, ali 1-2 puta mjesečno mi je mjera. Nit sam jedinac, nit sam razmažen nit sam dijete.
O ukusima se ne raspravlja. Ja recimo bih mogao povratiti kad namirišem raštiku ili parmezan ili gorgonzolu pa ljudi to jedu širom svijeta. Ne dao Bog da smo svi isti
-
Hakiz
#390 Re: Burger King BiH
Lokalnom stnovništvu život postaje mnogo teži i skuplji. U posljednje vrijeme sve više gradova u Evropi pokušava da ograniči turizam upravo zbog toga.
-
Hakiz
#391 Re: Burger King BiH
Jesi li za čaj?Digla_da_kreci wrote: ↑16/10/2023 16:31 Kod nas kad se zdravo hranis i malo jedes pitaju te jesi li bolestan i zasto si na dijeti jer ti nije potrebna.![]()
-
Hakiz
#392 Re: Burger King BiH
Dope_Man wrote: ↑16/10/2023 15:35 Kad prodajes fransizu svakako te ne zanima nista. Imas zagarantovanu zaradu koju kupis i to je to. Pazis samo da te onaj koji je kupio ne bruka (sto se desilo u BiH) i generalno da postuje pravila, il da mu inace nakacis advokate na vrat.
To je to.
- dr_Evil
#393 Re: Burger King BiH
Dobro, odes u Mcdonald's, znaci da odes tamo jer si van domovine u tom trenutku, i onda prema tome nemas neki izbor povoljne hrane. Mozes izabrati losije azijske kuhinje, kebabe, pizzu ili Mcdonalds.JohnnyS wrote: ↑16/10/2023 16:34
Povjeruj. Evo ja recimo s vremena na vrijeme volim otići u McDonald's. Ne svaki dan, možda ne ni svaki tjedan, ali 1-2 puta mjesečno mi je mjera. Nit sam jedinac, nit sam razmažen nit sam dijete.
O ukusima se ne raspravlja. Ja recimo bih mogao povratiti kad namirišem raštiku ili parmezan ili gorgonzolu pa ljudi to jedu širom svijeta. Ne dao Bog da smo svi isti
Za cijenu BK u BiH mozes pojesti buredzike i to odlicne, mozes naruciti pile ispod saca sa krompirom, mozes pojesti corbu kakvu hoces, dzigaricu, i jos dosta nekih drugih jela.
Ako volis da si moderan na dosta mjesta mozes pojesti neki sendvic sa piletinom u tijestu od pizze, piletinu sa gljivama i vrhjem, you name it.
Obicno cijenu diktira kako je restoran uredjen, a hrana ko hrana. Mozes dzigaicu platit 7 KM, a mozes 17KM.
Ako si pravi gurman onda mozes pojesti i skembice
- JohnnyS
#394 Re: Burger King BiH
A slušaj, imber je bolji od Coca Cole rekli bi mnogi pa se opet cisterne Cole popiju svaki dan. To što je nešto kvalitetnije ili ukusnije ne znači da ljudi nemaju potrebu i za nečim što se snobovski nazove junk fooddr_Evil wrote: ↑16/10/2023 16:39Dobro, odes u Mcdonald's, znaci da odes tamo jer si van domovine u tom trenutku, i onda prema tome nemas neki izbor povoljne hrane. Mozes izabrati losije azijske kuhinje, kebabe, pizzu ili Mcdonalds.JohnnyS wrote: ↑16/10/2023 16:34
Za cijenu BK u BiH mozes pojesti buredzike i to odlicne, mozes naruciti pile ispod saca sa krompirom, mozes pojesti corbu kakvu hoces, dzigaricu, i jos dosta nekih drugih jela.
Ako volis da si moderan na dosta mjesta mozes pojesti neki sendvic sa piletinom u tijestu od pizze, piletinu sa gljivama i vrhjem, you name it.
Obicno cijenu diktira kako je restoran uredjen, a hrana ko hrana. Mozes dzigaicu platit 7 KM, a mozes 17KM.
Ako si pravi gurman onda mozes pojesti i skembice.
- dječak sa šibicama
#395 Re: Burger King BiH
Sad kad ste izverzirali da su Sarajevo i New York u pet deka, jel jeo jos neko u Burger Kingu i kakav je ukupni dojam.
- Ozimician
#396 Re: Burger King BiH
Ono zasto su McD, BK, KFC i ostali postali popularni jeste po tome sto, gdje god da udjes u njihov restoran na svijetu, znas sta ces dobiti.
Dakle ljudi vole komfort.
Kad odes npr. u centar Helsinkija (skup ko zara) i zelis nesto da jedes, ali da se najedes, imas opciju da igras na sigurno i jedes u McD ili rizikujes s lokalnom kuhinjom (koja nije nahvaljena), platis 3-5x vise i ne najedes se.
Zbog takvih situacija ovi lanci imaju sanse. U BIH su ti lanci dosli sa rastom standarda, dok si cevape mogao pojesti za 5KM, sigurno da ih nije bilo, jer se ne isplati pored takve konkurencije, sad kad nemas cevapa ispod 10KM - raste broj i ovih lanaca i fransiza.
U BIH je dobro sto nam je lokalna kuhinja prakticno - fast food. Cevabdzinice, Buregdzinice na svakom cosku. To je ono sto malo koja zemlja ima.
U Njemackoj je Doner-Kiosk simbol za fast food npr. Tako da imas izbor ili Doner ili McD/BK.
Dakle ljudi vole komfort.
Kad odes npr. u centar Helsinkija (skup ko zara) i zelis nesto da jedes, ali da se najedes, imas opciju da igras na sigurno i jedes u McD ili rizikujes s lokalnom kuhinjom (koja nije nahvaljena), platis 3-5x vise i ne najedes se.
Zbog takvih situacija ovi lanci imaju sanse. U BIH su ti lanci dosli sa rastom standarda, dok si cevape mogao pojesti za 5KM, sigurno da ih nije bilo, jer se ne isplati pored takve konkurencije, sad kad nemas cevapa ispod 10KM - raste broj i ovih lanaca i fransiza.
U BIH je dobro sto nam je lokalna kuhinja prakticno - fast food. Cevabdzinice, Buregdzinice na svakom cosku. To je ono sto malo koja zemlja ima.
U Njemackoj je Doner-Kiosk simbol za fast food npr. Tako da imas izbor ili Doner ili McD/BK.
- JohnnyS
#397 Re: Burger King BiH
Odavno se zna da je sličnost između Sarajlija i Njujorčana da i jedini i drugi misle da je njihov grad centar svijetadječak sa šibicama wrote: ↑16/10/2023 16:44 Sad kad ste izverzirali da su Sarajevo i New York u pet deka, jel jeo jos neko u Burger Kingu i kakav je ukupni dojam.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#398 Re: Burger King BiH
-
Nisamsdaali
#399 Re: Burger King BiH
Sve ok, al čuj krompiračaJohnnyS wrote: ↑16/10/2023 16:48Odavno se zna da je sličnost između Sarajlija i Njujorčana da i jedini i drugi misle da je njihov grad centar svijetadječak sa šibicama wrote: ↑16/10/2023 16:44 Sad kad ste izverzirali da su Sarajevo i New York u pet deka, jel jeo jos neko u Burger Kingu i kakav je ukupni dojam.![]()
- dr_Evil
#400 Re: Burger King BiH
Pijem i himber i Colu, jer budimo posteni COla je odlicna stvar.
Ama razumijem ja junk food, ali recimo uvijek bih radije pojeo hamburger u nekoj ascinici nego u Burger Kingu.
Ne znam koja je cijena kod nas u Burger Kingu, ali pretpostavljam da je malo veci burger oko 7-8KM, za te pare fin se burger moze pojesti.
Recimo, straNJska matematika je da u Mcodnaldsu za 7-8 eura moze pojesti burger(ne pricamo o cheesburger sta se vidi kroz njega). Ekvivalent toga u nekom njihovom fast foodu bi bio 12 eura, dok neko mjesto da lici i na sta bi bilo 16-17 eura. Restorani su skroz druga klasa, kao i kod nas.
Uspjeh ovakvih restorana se krije u cijeni, brzini i reklami.