Bake, Jahija i Imamovic.
SDA-All about
- Login77777
#86076 Re: SDA-All about
Jel ovo danas zelena banda kod Avde na Hayatu.
Bake, Jahija i Imamovic.
Bake, Jahija i Imamovic.
- vee-jay
#86077 Re: SDA-All about
Hm, ne, ti citavo vrijeme stavljas znak jednakosti izmedju nacije i religije.sehohari wrote: ↑15/10/2023 17:26Ja samo objašnjavam značenje nacionalne države, to što ti nisi pazio u školi nije moj problem, pa sada svakoga ko ti hoće to da objasni smatraš nekim radikalom.vee-jay wrote: ↑15/10/2023 16:56
Covjece na kojim si ti drogama, ja spominjem sekularnu drzavu a ti to vezes sa Mladicem.![]()
![]()
![]()
Ali eto, kad ti vec o Mladicu:
Mladic ima svoju religijsku drzavu - ona se zove Srbija - pravoslavna dzamahirija u kojoj se lizu kosti i trulez mumificiranih ljudi kada to pop naredi.
A ti hoces da pravis slicno od BiH i to iz Njemacke![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Eto, napravi islamsku stranku u Bavarskoj, skupi potpise i kreni u organizaciju Muslimana u Njemackoj -- samo 1.5 miliona Turaka ima njemacko drzavljanstvo a oko 5.5 miliona Muslimana zivi u Njemackoj.
Imas dovoljno potencijala da se uhljebis negdje.
A ako ti ne uspije, mozes se uvijek uvuci u AfD.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Njemacka jeste drzava Njemaca ali je sekularna drzava.
40% Njemaca nisu religiozni - ne vjeruju u Boga.
Za dvadeset godina ce oni znaci biti u vecini a oni religiozni u manjini.
Za pedeset godina - ako ih problem migracije/integracije ne unisti - ce si Njemacka postavljati pitanje svrhe Bozica kao drzavnog praznika.
Da li ce time Njemacka time biti manje Njemacka?
- vee-jay
#86078 Re: SDA-All about
Dakle:sehohari wrote: ↑15/10/2023 17:34 I ne imputirajte stalno meni nešto ovdje, ja samo objašnjavam.
Bosna i Herceogivna kao država se sastoji od tri dominantna naroda, među kojima su i Bošnjaci. Oni značajnim dijelom odlučuju u kojem smjeru treba ići država ili ne. U Bosni može biti i neki Mađar kao ministar ili zastupnik u parlamentu, ali su za njega da bi došao na tu poziciju većinom morali glasati ipak Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, njihove pozicije definišu hoće li on dobiti poziciju ili ne.
U Evropskoj uniji živi nominalno više pripadnika jednog naroda koji je većinski-muslimanski, ali su oni većinom manjine tamo i nemaju nikakav znajačan efekat na politike države u kojima žive. Postoje i nominalno pripadnici tih grupa koji su afirmisani u politici, ali oni u demokratkskom sistemu zavise od njihovih glasača, a ne od njihove pripadnosti određenoj etničkoj grupi.
Isto važi i za bilo koje druge manjine, Eskime, Jevreje, Tajlanđane-Budiste, šta li već.
Da još jednom naglasim za vas koji ne pazite u školi: Ovo je normalno i to je ok.
Ali je idiotski tvrditi da je isto imati eto par hiljada te i te grupe u evropi i države u kojoj su oni jedna od dominantnih političkih grupa.
Ne, nisu "dominantna" nego konstitutivna. Osim toga postoje dva Entiteta i jedan distrikt.Bosna i Herceogivna kao država se sastoji od tri dominantna naroda, među kojima su i Bošnjaci.
Ne moze.U Bosni može biti i neki Mađar kao ministar ili zastupnik u parlamentu.
Znaci, zavise od rezultata svog rada prema drustvu -> ljudima, prirodi, okolisu ... a ne kako se zovu i kojem se Bogu mole.Postoje i nominalno pripadnici tih grupa koji su afirmisani u politici, ali oni u demokratkskom sistemu zavise od njihovih glasača, a ne od njihove pripadnosti određenoj etničkoj grupi.
Hvala hiljadama godina staroj ljudskoj evoluciji - a prvenstveno Grcima i Rimljanima koji su neumorno radili na onome sto danas nazivamo demokratijom jer je to jedna od najvecih tekovina civilizacije.
OKDa još jednom naglasim za vas koji ne pazite u školi: Ovo je normalno i to je ok.
Normalno da nije isto.Ali je idiotski tvrditi da je isto imati eto par hiljada te i te grupe u evropi i države u kojoj su oni jedna od dominantnih političkih grupa.
Pa to ne vazi samo za narode/nacije -- ako si rodjen u Tuzli a preselis se u Sarajevo normalno je da ces se sastati sa predrasudama i da ces cak mozda naici na ljude - od komsiluka, preko prodavnice do institucije - koji ce ti te predrasude i komunicirati.
Iskreno, sta tebi smeta?
To sto ustavi svih zapadnih zemalja nije isti kao ustav BiH?
Ili to sto Njemacka nije ona od prije Weimarske Republike?
Ili to sto BiH nije tekbir-gradjanska kako je zamislja SDFA?
- BarbaDue
#86079 Re: SDA-All about
Login77777 wrote: ↑15/10/2023 18:38 Jel ovo danas zelena banda kod Avde na Hayatu.![]()
Bake, Jahija i Imamovic.
Postavlja Avdo pitanja koja bi mu i ja postavljao.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#86080 Re: SDA-All about
Uzeo sam BiH kao primjer drzave u kojoj je drugi narod dominantan nego u nekoj drugoj.vee-jay wrote: ↑15/10/2023 19:31Dakle:sehohari wrote: ↑15/10/2023 17:34 I ne imputirajte stalno meni nešto ovdje, ja samo objašnjavam.
Bosna i Herceogivna kao država se sastoji od tri dominantna naroda, među kojima su i Bošnjaci. Oni značajnim dijelom odlučuju u kojem smjeru treba ići država ili ne. U Bosni može biti i neki Mađar kao ministar ili zastupnik u parlamentu, ali su za njega da bi došao na tu poziciju većinom morali glasati ipak Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, njihove pozicije definišu hoće li on dobiti poziciju ili ne.
U Evropskoj uniji živi nominalno više pripadnika jednog naroda koji je većinski-muslimanski, ali su oni većinom manjine tamo i nemaju nikakav znajačan efekat na politike države u kojima žive. Postoje i nominalno pripadnici tih grupa koji su afirmisani u politici, ali oni u demokratkskom sistemu zavise od njihovih glasača, a ne od njihove pripadnosti određenoj etničkoj grupi.
Isto važi i za bilo koje druge manjine, Eskime, Jevreje, Tajlanđane-Budiste, šta li već.
Da još jednom naglasim za vas koji ne pazite u školi: Ovo je normalno i to je ok.
Ali je idiotski tvrditi da je isto imati eto par hiljada te i te grupe u evropi i države u kojoj su oni jedna od dominantnih političkih grupa.
Ne, nisu "dominantna" nego konstitutivna. Osim toga postoje dva Entiteta i jedan distrikt.Bosna i Herceogivna kao država se sastoji od tri dominantna naroda, među kojima su i Bošnjaci.
Ne moze.U Bosni može biti i neki Mađar kao ministar ili zastupnik u parlamentu.
Znaci, zavise od rezultata svog rada prema drustvu -> ljudima, prirodi, okolisu ... a ne kako se zovu i kojem se Bogu mole.Postoje i nominalno pripadnici tih grupa koji su afirmisani u politici, ali oni u demokratkskom sistemu zavise od njihovih glasača, a ne od njihove pripadnosti određenoj etničkoj grupi.
Hvala hiljadama godina staroj ljudskoj evoluciji - a prvenstveno Grcima i Rimljanima koji su neumorno radili na onome sto danas nazivamo demokratijom jer je to jedna od najvecih tekovina civilizacije.
OKDa još jednom naglasim za vas koji ne pazite u školi: Ovo je normalno i to je ok.
Normalno da nije isto.Ali je idiotski tvrditi da je isto imati eto par hiljada te i te grupe u evropi i države u kojoj su oni jedna od dominantnih političkih grupa.
Pa to ne vazi samo za narode/nacije -- ako si rodjen u Tuzli a preselis se u Sarajevo normalno je da ces se sastati sa predrasudama i da ces cak mozda naici na ljude - od komsiluka, preko prodavnice do institucije - koji ce ti te predrasude i komunicirati.
Iskreno, sta tebi smeta?
To sto ustavi svih zapadnih zemalja nije isti kao ustav BiH?
Ili to sto Njemacka nije ona od prije Weimarske Republike?
Ili to sto BiH nije tekbir-gradjanska kako je zamislja SDFA?
Možeš ubaciti i Tursku u to npr. , koja nema ove naše peripetije oko konstitutivnosti i sličnih stvari, dobio bi rezultat o kojem sam pričao.
Za boldirano:
Pa, sada o tome ja i govorim, moraš čitati moje upise od početka a ne optuživati me da sam nekakav radikal jer si tebi sebi to tako umislio.
Meni smeta to što se upravo kada ovdje neko napiše da je za put BiH u EU otežavajući faktor to što je veliki dio stanovništva muslimanski, ovdje odmah dođe odgovor "pa i u EU imaš hiljade, milione muslimana". Imaš, ali imati par migranata kao manjine i primiti državu gdje stavovi tok naroda ipak velikim dijelom definišu politiku te zemlje nije isto.
I u određenim političkim krugovima, najprije onim desnim i radikalnim, tako nešto ne dolazi u obzir. Primanjem BiH bi imao takvu zemlju u Uniji i po prvi put bi npr. jedna takva zemlja gdje neki muslimanski narod velikim dijelom definiše političke tokove imao pravo veta. To trenutno nije slučaj.
Smatram da je izgovor reći da zbog toga BiH neće ući u EU ili nešto tako, ali je u istom obimu smiješno ne razlikovati između ove dvije spomenute stvari.
I da se razumijemo, vjera kao vjera tu baš i ne igra neku ulogu, već više općenito kulturni background.
To sa božićem npr. je smiješno, samo što je neko ateista ne znači da će prestati obilježavati božić, pa većina Nijemaca na istoku ili u Českoj npr. su ateisti.
-
Seyfo
#86081 Re: SDA-All about
- Athlon64
-
User987
#86083 Re: SDA-All about
Ne potcjenjuj nikad SDA. To je politicko-vjerska stranka i u svom sastavu ima IZ. Niko se ne treba praviti budala da to ne zna i ne vidi. Koliki je značaj te činjenice odlicno pokazuju dešavanja u posljednje vrijeme. Iznenadni animozitet prema Americi i Zapadu koji je očigledan u hiljadama komentara na portalima nije samo botovski nego i od strane vjernika muslimana. Ja volim malo zaviriti u profil tih likova i gotovo po pravilu nadjem poveznicu animoziteta i mržnje prema Amerikancima i Zapadu sa vjerskim opredjeljenjima. A ko takvima odredjuje stavove i mišljenje, zna se. Po pravilu, takvi komentatori na portalima i mrežama mahnito pljuju po Trojki, u zadnjih nekoliko dana manijacno pljuju i po Zidovima, a odnosu prema LGBT populaciji znamo od ranije. Hoću ustvari da kažem da je bar sudeći po količini komentara njihovih simpatizera i botova, SDA jos uvijek jaka i bit će jaka i na izborima. Vjerska struja ojačana sa trideset godina vjeronauke od obdaništa pa do džamija uz pomoć SDA duboke države, pogolem broj Bosnjaka ima na spisku ovisnika. Postoje i stalni članovi i simpatizeri koje je stranka uhljebila zajedno sa cijelom rodbinom. Bakir se odlučio definitivno da ostane na vlasti uz detaljno razradjene taktike razvaljivanja Trojke i svih drugih oponenata. To je mafijaška i razbojnička hobotnica pojacana raznim Begićima, Ruždićima i sličnim protuhama. Da zna Komšić kome služi ne bi mu obraz podnio. Ali, zna se da on ne da obraza. Obraz, Senade, obraz…..Seyfo wrote: ↑15/10/2023 18:06 Strmoglavi pad SDO se naravno odavno već dešava,ali Baketov reizbor će činiti to slobodnim padom,tj svake sekunde će padati brže nego prethodne; na terenu ćemo to prvi put gledati uživo na izborima za načelnika Starog Grada,gdje su i SDO-ovce uvjerene da će izgubiti pa nisu htjeli blamirati omiljenog Zahu,nego su kao korisnog idiota poturili anonimusa. Ono što mi je simpatično je podrška DF-a Irfanu; vjerovatno se radi o svjesnosti da SDO gubi pa eto ko fol nisu u Baketovom šupku pa je moguće da nekad nekog podrže a da nije SDO. Možda da dan pred izbore povuku kandidata SDO, uz obrazloženje da izbori nisu demokratski,nisu transparentni,izborne nepravilnosti, nije elektronski,nije moralno,nije etički itd isl i onda kao neće da učestvuju. Možda odluče da je tako bolje nego da protukandidat nadmoćno pobijedi. Jer takav loš rezultat će biti loš signal za SDO općenito i ostaviće gorak okus su ustima za naredne izbore.
-
Seyfo
#86084 Re: SDA-All about
To stoji,ali činom ostajanja na kormilu,Bakir će prepoloviti i broj glasača koji bi inače glasali za SDA. Da je imao malo pameti,povukao bi se pa bi i imali šanse. Ovako nemaju. Tako da ipak vjerujem da im nema spasa.
-
kobe_meh
#86085 Re: SDA-All about
Dobar je bio Avdo, s obzirom da Hayat u pitanju. Avdu kao da je otet otkad nema OsmiceAthlon64 wrote: ↑16/10/2023 00:39 https://www.youtube.com/watch?v=kFgUI6HIYyY
Avdo postavlja odlična pitanja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#86086 Re: SDA-All about
Dobrih pitanja je bilo, ali nije insistirao. Bakir je ljigav ko riba, brzo isklizne ako ga ne stisnes.
-
kobe_meh
#86087 Re: SDA-All about
A nije do kraja išao, gdje će to, ipak je MTV Hayat u pitanju_BataZiv_0809 wrote: ↑16/10/2023 20:39 Dobrih pitanja je bilo, ali nije insistirao. Bakir je ljigav ko riba, brzo isklizne ako ga ne stisnes.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#86088 Re: SDA-All about
Ma da, njega samo Zukic fino nasamarakobe_meh wrote: ↑16/10/2023 20:48A nije do kraja išao, gdje će to, ipak je MTV Hayat u pitanju_BataZiv_0809 wrote: ↑16/10/2023 20:39 Dobrih pitanja je bilo, ali nije insistirao. Bakir je ljigav ko riba, brzo isklizne ako ga ne stisnes.![]()
- Athlon64
#86089 Re: SDA-All about
Šta ovo Avaz baca da Mehmedović i Bećirović formiraju zajedno neku stranku ?
https://avaz.ba/vijesti/bih/861693/guzv ... ju-stranke
-
ljubijankic
#86090 Re: SDA-All about
Goca Uzelac wannabe, ako ga nije oslovljavao sa predsjednice nista uradio nijekobe_meh wrote: ↑16/10/2023 20:37Dobar je bio Avdo, s obzirom da Hayat u pitanju. Avdu kao da je otet otkad nema OsmiceAthlon64 wrote: ↑16/10/2023 00:39 https://www.youtube.com/watch?v=kFgUI6HIYyY
Avdo postavlja odlična pitanja.![]()
![]()
- Styling
#86091 Re: SDA-All about
Mislim da će biti posebne stranke.Athlon64 wrote: ↑16/10/2023 23:24 Šta ovo Avaz baca da Mehmedović i Bećirović formiraju zajedno neku stranku ?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#86092 Re: SDA-All about
smijemo li priznati da smo se zajebali glasujući za bećirbega
ostavljanje ilidžanskog lopova u maleziji mi je bio prvi šok...a zašto
i dalje se pitam
ostavljanje ilidžanskog lopova u maleziji mi je bio prvi šok...a zašto
i dalje se pitam
- Ozimician
#86093 Re: SDA-All about
Budimo realni, kad bi se formirala takva jedna stranka, a ne dvije, poderala bi iduce izbore samo tako.
- drug_profi
- Ozimician
#86095 Re: SDA-All about
Mislis da bi bilo isto kao i sa sadasnjom vlasti ?drug_profi wrote: ↑17/10/2023 10:16Možda bi "poderala" jedne izbore u smislu da bez njih ne možeš napraviti vlast.
Ali već do sljedećih bi pokazala zašto je nastala.
Moguce, ne znam, ali da bi poderali izbore - bi.
- drug_profi
#86096 Re: SDA-All about
Sadašnja vlast je nastala da skine SDA i otkoči procese integracija sa Zapadom.Ozimician wrote: ↑17/10/2023 10:17Mislis da bi bilo isto kao i sa sadasnjom vlasti ?drug_profi wrote: ↑17/10/2023 10:16
Možda bi "poderala" jedne izbore u smislu da bez njih ne možeš napraviti vlast.
Ali već do sljedećih bi pokazala zašto je nastala.
Moguce, ne znam, ali da bi poderali izbore - bi.
I to im ide za sad od ruke.
Ja za sad nisam našao ni jednu stvar koja se može zvati "izdajom" ili "naguživanjem".
Da ne pominjem šta su sve prethodnici takvo uradili.
-
ljubijankic
#86097 Re: SDA-All about
Moras imati zeleno oko da vidis te izdajedrug_profi wrote: ↑17/10/2023 10:22Sadašnja vlast je nastala da skine SDA i otkoči procese integracija sa Zapadom.
I to im ide za sad od ruke.
Ja za sad nisam našao ni jednu stvar koja se može zvati "izdajom" ili "naguživanjem".
Da ne pominjem šta su sve prethodnici takvo uradili.
- Ozimician
#86098 Re: SDA-All about
Ovdje su komentari jako cudni, odmah se neke izdaje spominju, ovo-ono.
- drug_profi
#86099 Re: SDA-All about
Pa za SDFA je sve sto nije u interesu Bakira jednako izdaji.
I ta se teska rijec sa njihve strane stalno koristi.
Valjda u nadi da ce se termin toliko isprofanisati i pojeftiniti da ce SDFA prave izdaje i veleizdaje možda zvučati manje strašne.
- Ozimician
#86100 Re: SDA-All about
Pa dobro, samo ko ovdje prica o Bakiru i SDFA ?
Spominjao sam potencijalnu novu stranku (nastalu od nezadovoljnih clanova SDA i Trojke - SDP).
A vi koji taj termin spominjete i gdje ima smisla i gdje nema, vi ga i reklamirate.
Spominjao sam potencijalnu novu stranku (nastalu od nezadovoljnih clanova SDA i Trojke - SDP).
A vi koji taj termin spominjete i gdje ima smisla i gdje nema, vi ga i reklamirate.