jesu li židovi iz aušvica gađali berlinraketama?
izlijetali i ubijali 1000 ljudi u 1 danu?
kakva je ovo šuplja
ko piše ove vratolomije
kakvi kriptonacisti
ne slažem se s nacistima ALI
jesu li židovi iz aušvica gađali berlinraketama?
UZP je činjenica. Nemoj da te to vrijeđa. O tome ste trebali razmišljati kada su činjeni zločini...Truba wrote: ↑15/10/2023 13:30vidis kako normalan mozes biti kad komunicirasŠkobo Habu wrote: ↑15/10/2023 12:16
Gubiš se jednostavno u svakoj raspravi. Prvo repliciraš forumašu kako smatraš da to nije istina, a onda - u nedostatku bilo kakve argumentacije - skačeš sa teme na temu.
Šta god da se u to vrijeme propovjedalo u džamijama, nije imalo efekta, jer su Britanci slomili arapski ustanak, političke i vjerske vođe protjerali, pobili ili zatvorili, tako da su Britanci jedini - u to doba - imali vojnu i političku vlast na tlu Palestine.
Druga stvar, koja bitno pokazuje tvoju idiotsku narav, jeste knjiga "Križarski ratovi u očima Arapa" Amina Maaloufa, libanonsko-francuskog esejiste, pisca i historičara. Knjigu koja spominješ nazivaš komedijom iz prostog razloga što Maaloufa smatraš da je riječ o muslimanu, a ne libanonskom kršćanu.
Tu knjigu sam ja pročitao, i imam je u svojoj biblioteci, prije dvadeset godina. Sama knjiga se bavi tadašnjim historijskim spisima, vrelima i ugovorima između kršćana i muslimana. Tako u samoj knjizi možeš naći zapise franački svećenika koji pišu o kanibalizmu među krstašima, a da ne govorim o barbarstvu i divljaštvu koje su provodili, ne samo nad muslimanima, već i Jevrejima i ortodoksnim kršćanima.
ali opet supriljas i prikriveno vrijedjas
sta koga briga kad si ti imao neku laznu knjigu
o necijim osjecajima
a kad se ovdje postave osjecaji o osmanskim osvajanjima i upravom nad betlehemom krene UZP i ujke priča
ponavljam nismo na UNIVERZITETU... unos ne mora imati tocku i zarez te fus notu
vokabular ne mora biti sotonsko-uninverzitetski dovoljan je normalni zargon obicnih ljudi
ŠUPLJA PRIČA mrzitelja židova o famoznim banerima na brodovima ugroženih ljudi 1943
mogli ste kačiti i natpise sa rimskih iskopina iz 71. AD u Judeji ista je vrijednost
Da je samo uslov kapitulacije Njemačke potpisane u onom vagonu na kraju 1. Svjetskog Rata bio humaniji, da nije totalno ne ponizio nego osiromašio Njemačku, učinio cijelo stanovništvo Njemačke bukvalno gladnim, lako je moguće da Adolf ne bi imao priliku postati Hitler.
Opao im je fertilitet poprilično, sada je nešto više od 3. Ići će to uskoro ispod 3.Truba wrote: ↑15/10/2023 13:26al se zato beba rodi svakih 15 sekundi
ja koji podrzavam velike obitelji kazem ba stani... ako si u okruzenju 70 godina cemu 5 sinova dovoljne je 2
cemu?
da budu topovsko meso ili mete?
da cekas donacije
nama su prodali ublehu o beznadju a njima u okruzenju i izoleciji prodaju konacnu pobjedu
ko ce pobijediti oni koji se sutke vracaju s odmora, poslovnih putova, studiranja i oblace uniforme i uzimaju oruzje
ili oni koji prosvjeduju, kace sladunjave parole i masu zastavama te slikama ubijene djece
ne znam na koga sve ciljaš ali povezivati osudu Izraela sa "slaganjem sa nacistima" je obični spin.
Osuditi manje Hamas za ubijanje civila (i ovo je generalizacija, nisu svi ubijali civile) ili izraelskih vojnika? Ako je za ovo prvo, pa za sta me smatras?Bloo wrote: ↑15/10/2023 13:22Isto kao i tebi.SpoilerShowGrean wrote: ↑15/10/2023 12:40
Sa ovim drugim se slazem i slaze se sigurno 99% diskutanata na forumu samo sto u ovim diskusijama cesto preovlada inat pa se pise i sto se ne misli.
S tim da uvijek ima malo bitnijih pitanja i ona se vezu za onaj predznak, na zalost ali je tako. I ja suosjecam sa hriscanima u sjevernoj Nigeriji ali bih vjerovatno bio manje intenzivan u tim diskusijama da postoje na forumu. Ne vjerujem da su npr. Ameri tako zatucani (ako izuzmemo vjerske fanatike) da ne shvataju da je zlocin rusiti kuce palestinskim porodicama u Jerusalimu i naseljavati jevreje s ciljem da kroz neko vrijeme legalizujes okupaciju ali onaj predznak im odredjuje nivo kritike, velikoj vecini.
Možda ćeš manje osuditi Hamas?
Govoriti o "Amerima" - država sa skoro 340 miliona stanovnika je jedna debela generalizacija.
Ili pak da pričamo o višim nivoima - predstavnicima na različitim nivoima?
Hoćemo li za prosječnog Amera uzeti one studente na Manhattanu ili ?
Svako zaslužuje benefit of the doubt.
Postoji i PCFF - udruženja izraelskih i palestinskih porodica koje su izgubile nekoga u ovim sukobima.
Ovaj sukob je historijski kompleksan uzevši u obzir čitaV historijat od recimo 5. stoljeća, da se ja ne usuđujem davati komentare koji se tiču teritorije ili polaganja prava određenih naroda na neku teritoriju.
Mogu samo osuditi terorističke napade, ubijanje djece, zaluđenost idejama i kratkovidnost grupa. Mislim da se ovaj sukob neće završiti uskoro, te da će patnja palestinskog naroda trajati još godinama. Svaka nada za pomirenjem i eventualnim suživotom prestaje sve dok i na jednoj i na drugoj strani operišu ekstremističke grupe, s tim da Izraelu određene interesne grupe žele da preuzmu još više vlasti.
ovo je on i pokrenuo da bi zadržao vlast, da uradi homogenizaciju i da formira vladu, jer su u zadnje 3 godine 3 puta raspisivali izbore
I ti to tek sada shvatio?!sime_cipol wrote: ↑15/10/2023 14:16 Nakon vise od 10 godina potpuno je jasno da Arapsko proljeće nije bilo zbog Arapa, nego zbog Izraela. Sve okolne zemlje ne mogu sebi pomoci, a kamoli Palestincima.
sime_cipol wrote: ↑15/10/2023 14:16 Nakon vise od 10 godina potpuno je jasno da Arapsko proljeće nije bilo zbog Arapa, nego zbog Izraela. Sve okolne zemlje ne mogu sebi pomoci, a kamoli Palestincima.
Ne, sumnjao sam, ali sad je potpuno ocito.HarTar wrote: ↑15/10/2023 14:17I ti to tek sada shvatio?!sime_cipol wrote: ↑15/10/2023 14:16 Nakon vise od 10 godina potpuno je jasno da Arapsko proljeće nije bilo zbog Arapa, nego zbog Izraela. Sve okolne zemlje ne mogu sebi pomoci, a kamoli Palestincima.
fokus ti je limitiran.Grean wrote: ↑15/10/2023 13:57 Osuditi manje Hamas za ubijanje civila (i ovo je generalizacija, nisu svi ubijali civile) ili izraelskih vojnika? Ako je za ovo prvo, pa za sta me smatras?
Ameri pored 340 miliona imaju uglavnom jedan mainstream. Znamo o cemu pricamo, o stavovima koji su opsteprihvatljivi.
I nemati stav po pitanju teritorije jer je pitanje kompleksno je najblaze receno kukavicki ili relativiziranje otimacine. Ako nista drugo imamo cinjenicu da istocni Jerusalim, Zapadna obala i Gaza koji se pokusavaju kolonizirati nisu dio Izraela i da je to okupirano. Svaka prica koja nema stav o tome je poput prica o zastiti prava ruskog stanovnistva u Donbasu.
Tu je onda bojim se u pitanju da je onaj koji nema stav debelo pod uticajem nekog svog predznaka, htio to sebi priznati ili ne.
uci saban ucisime_cipol wrote: ↑15/10/2023 14:16 Nakon vise od 10 godina potpuno je jasno da Arapsko proljeće nije bilo zbog Arapa, nego zbog Izraela. Sve okolne zemlje ne mogu sebi pomoci, a kamoli Palestincima.
Slažem se djelomično sa ovim i kao što sam i navela na početku ove tragedije, Izraelci u Izraelu (iako nisu pokazivali namjeru da zaustave pogrom Palestinaca) su počeli da pokazuju otvoreni otpor prema militarizaciji, klerofašistima i ekstremistima koji su počeli da preuzimaju državu i buše rupe u "sekularitetu" Izraela.
Čak i zabrana prodaje F-35 i F-16 Turskoj je povezana sa izraelom, da se ne bi narušila vojna ravnoteža u regiji na štetu izraela, a ne nekakva kupovina S-400. Zapad takođe nije htio prodati PVO sisteme Turskoj zbog izraela, pa su se oni okrenuli Rusiji. Kako god, sve se vrti oko izraela.