TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
typeOnegative

#23476 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by typeOnegative »

AnonymousBIH wrote: 14/10/2023 03:26
typeOnegative wrote: 13/10/2023 20:08

Moram priznati da sam iznenađen što se to događa na C3 ,al bitno da si našao rješenje . kod mene na C1 je DTM uvijek uključen, igram stalno i nema tih problema .... HGiG mi je dobar samo u nekim igrama , nema uvijek dobru implementaciju i ugl ga izbjegavam jer mi DTM djeluje primjetno svjetliji.
I mene je zivciralo, a najizrazenije je na FIFI, kada sam pred bilo kojim golom uzas, na ostatku terena OK. U drugim igrama nema problema ni sa DTM, a HGIG je osjetno tamniji, međutim ne smeta mi. Jedino jos od OLED sto bih volio vidjeti je S95C, moram ga negdje upratiti gdje je izložen da ga pogledam. :D
vjerujem , mene neke druge stvari nerviraju :-D .... sto se slike i drugog tiče nemam zamjerki i zapao me dobar panel ( potrefio me primjerak se EVO panelom ) , al s druge strane malo me nervira sto nema DTS kao sto npr ima UH 85 u dr sobi . To mi bas fali , al sta je tu je , rijesit cu to sa soundbarom :)
crnivrag

#23477 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

Uzrok problema kod mene je ABL opcija koju Philips agresivnije implementira u odnosu na druge proizvođače kad dođe do jako svijetle scene, a ista se ne može onemogućiti kroz postavke.

https://tftcentral.co.uk/articles/oled- ... -explained

ImageImageImageImage

Za OLED TV sam se odlučio nakon što sam kupio laptop sa OLED display-em, i tu nemam ovakvih problema, iako i on ima svoje mehanizme za zaštitu OLED-a od burn in-a.

Mobitel mi također ima OLED display i ne ograničava mi brightness.
typeOnegative

#23478 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by typeOnegative »

taj problem s ABL postoji i na mom C1 ,ali nije u tolikoj mjeri kao kod tebe ( serije LG OLEDa 2022 i noviji su dobili update fw-a koji eliminira taj problem u potpunosti )
Ono , nije često , primjetio sam možda dva puta u godinu i pol kako je kod mene i to isključivo kad je izrazito mračna scena duži period . Postoji opcija da se to riješi isključivanjem TSC i GSR opcije kroz service menu, ali isuviše se rijetko događa tako da nisam čačko oko toga , a i ne kocka mi se s 5 g garancije :-D
n+1

#23479 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by n+1 »

Dobro je da ste pokrenuli ovu temu. Ovo su te cake na kojima čovjek polomi zube. Nevjerovatno kakva glupost.

@crnivrag Šta je mehanizam na lapasu?
crnivrag

#23480 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

Evo smanjio sam osvjetljenost kamere na mobitelu kako bi se moglo vidjeti bez problema.

crnivrag

#23481 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

n+1 wrote: 14/10/2023 21:49 Dobro je da ste pokrenuli ovu temu. Ovo su te cake na kojima čovjek polomi zube. Nevjerovatno kakva glupost.

@crnivrag Šta je mehanizam na lapasu?
Evo to su ovi mehanizmi:

ImageImage
PlusSA

#23482 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by PlusSA »

crnivrag wrote: 14/10/2023 21:55 Evo smanjio sam osvjetljenost kamere na mobitelu kako bi se moglo vidjeti bez problema.

ovo je haos teški wtf :shock:
ZoomZoomKiwi

#23483 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by ZoomZoomKiwi »

Znači MiniLED je ipak bolja opcija, dok još malo sazrije tehnologija i pojeftini.

Do tada, dobar LCD sa VA panelom i LED FALD pozadinskim osvjetljenjem i hajd zdravo.
crnivrag

#23484 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

Zovem Philips support u ponedjeljak da vidim ima li lijeka ovome i jesam li fakat dobio model s greškom ili je ovo "normalno" ponašanje.
n+1

#23485 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by n+1 »

EFD22 wrote: 14/10/2023 22:03 Znači MiniLED je ipak bolja opcija, dok još malo sazrije tehnologija i pojeftini.

Do tada, dobar LCD sa VA panelom i LED FALD pozadinskim osvjetljenjem i hajd zdravo.
Pa nema šta sazrijevati, ovo je primarno Philpsov kretenizam.
ZoomZoomKiwi

#23486 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by ZoomZoomKiwi »

n+1 wrote: 14/10/2023 22:16
EFD22 wrote: 14/10/2023 22:03 Znači MiniLED je ipak bolja opcija, dok još malo sazrije tehnologija i pojeftini.

Nisam mislio na OLED.
Mislio sam dok MiniLED ne sazrije i pojeftini, još ima nekih problemčića i preskup je. Ali nije limitiran niti ga muči burn-in kao kod organskih dioda.

Dok MiniLED ne sazrije i ne pojeftini, najbolji i jedini izbor je očigledno LCD VA sa FALD i to sa što više zona. Sve drugo je preskupo i prerizično.

Odnosno - OLED ne dolazi u obzir.
Last edited by ZoomZoomKiwi on 14/10/2023 22:21, edited 1 time in total.
zippoo87

#23487 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by zippoo87 »

Meni ovo isto katastrofalno izgleda,bukvalno ovako sa snimaka mi je negledljivo.
Prvo sto je problem to konstantno zamracenje pa kada gledas nesto,izgleda kao da slika blinka svijetlo-tamno stalno.
Na snimcima se bas tako vidi a ne znam koliko je uocljivo i uzivo.

Nekako mi djeluje kao da sa tim TVom nesto nije OK,iako se ne razumijem u OLEDE,pa nisam bas objektivan ali ovako laicki,tako mi djeluje.

Jos je gore ako je to taj problem kojeg si i spomenuo a ne moze se ugasiti u opcijama.
crnivrag

#23488 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

zippoo87 wrote: 14/10/2023 22:20 Meni ovo isto katastrofalno izgleda,bukvalno ovako sa snimaka mi je negledljivo.
Prvo sto je problem to konstantno zamracenje pa kada gledas nesto,izgleda kao da slika blinka svijetlo-tamno stalno.

Nekako mi djeluje kao da sa tim TVom nesto nije OK,iako se ne razumijem u OLEDE,pa nisam bas objektivan ali ovako laicki,tako mi djeluje.

Jos je gore ako je to taj problem kojeg si i spomenuo a ne moze se ugasiti u opcijama.
Probao sam preko secret menija, ali ne pije vode.

Kažu da kod LG-a se ovo lako riješi gašenjem opcija TPC i GSR, kod mene u tajnom meniju ima mogućnost gašenja TPC-a ali sve isto ostane, jer problem pravi taj ABL mehanizam koji smanjuje osvjetljenje pri scenama gdje je jedna jarka boja prisutna.
n+1

#23489 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by n+1 »

EFD22 wrote: 14/10/2023 22:19
n+1 wrote: 14/10/2023 22:16

Nisam mislio na OLED.
Mislio sam dok MiniLED ne sazrije i pojeftini, još ima nekih problemčića i preskup je. Ali nije limitiran niti ga muči burn-in kao kod organskih dioda.

Dok MiniLED ne sazrije i ne pojeftini, najbolji i jedini izbor je očigledno LCD VA sa FALD i to sa što više zona. Sve drugo je preskupo i prerizično.

Odnosno - OLED ne dolazi u obzir.
Nema te LCD varijante koju bih više uzeo dok sam živ. :D MiniLED mi na lapasu perfektno funkcionira, a OLED su realno prerasli burn-in dječije bolesti. Ovo što se crnomvragu dešava ne treba posmatrati kao problem s tehnologijom, nego prije kao Philips gone full retard, kao što rekoh.

A takvi rizici postoje sa svakim modelom, bez obzira na tehnologiju. Zato i treba sve dobro testirati. Da smo u US & A, ne sviđa ti se šta vidiš, vrati ga. Ovako trpi. :D
Last edited by n+1 on 14/10/2023 22:33, edited 1 time in total.
n+1

#23490 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by n+1 »

crnivrag wrote: 14/10/2023 22:30
zippoo87 wrote: 14/10/2023 22:20 Meni ovo isto katastrofalno izgleda,bukvalno ovako sa snimaka mi je negledljivo.

Probao sam preko secret menija, ali ne pije vode.

Kažu da kod LG-a se ovo lako riješi gašenjem opcija TPC i GSR, kod mene u tajnom meniju ima mogućnost gašenja TPC-a ali sve isto ostane, jer problem pravi taj ABL mehanizam koji smanjuje osvjetljenje pri scenama gdje je jedna jarka boja prisutna.
Jesi li voidao garanciju onda pristupom meniju?
crnivrag

#23491 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

n+1 wrote: 14/10/2023 22:32 Jesi li voidao garanciju onda pristupom meniju?
Valjda ne, jer se sve te postavke ponovo vrate na default čim se TV baci u stand by.

Nisam ti odgovorio gore, da isto ovako se vidi uživo očima, pa sam zato i smanjio osvjetljenje kamere na mobitelu da bi se vidjelo kako dolazi do promjena kad dođe jedna boja ili osvjetljena scena.
Benq

#23492 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by Benq »

Ovo je definitivno nesto do njegovog primjerka, iste su nam postavke slike, i kod mene se ovo ne desava ni najmanje, a slao sam mu i video u kojem se sve jasno vidi.
-Chesterfield-

#23493 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by -Chesterfield- »

crnivrag wrote: 14/10/2023 22:08 Zovem Philips support u ponedjeljak da vidim ima li lijeka ovome i jesam li fakat dobio model s greškom ili je ovo "normalno" ponašanje.
Mislim da ti je pametnije napisati Email pa onda nazvati. Ja sam dva puta vraćao TV zbog toga što sam smatrao da ima grešku.
I kakve sam sreće i treći primjerak došao sa greškom :D ali je minimalna. Tako da sam ga ostavio jer mi se dosadilo peglati sa vraćanjem. Trgovac je bio korektan. Doduše ja sam ispoštovao ono što piše prilikom reklamacije u zakonskom roku.
crnivrag

#23494 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

-Chesterfield- wrote: 14/10/2023 23:03 Mislim da ti je pametnije napisati Email pa onda nazvati. Ja sam dva puta vraćao TV zbog toga što sam smatrao da ima grešku.
I kakve sam sreće i treći primjerak došao sa greškom :D ali je minimalna. Tako da sam ga ostavio jer mi se dosadilo peglati sa vraćanjem. Trgovac je bio korektan. Doduše ja sam ispoštovao ono što piše prilikom reklamacije u zakonskom roku.
Poslao sam mail jučer sa onim videom koji sam jučer snimio, valjda mi odgovore.
MTV

#23495 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by MTV »

Uzeo je sa ekupi.ba i ima 7 dana pravo vratiti uredjaj bez da kaze razlog zasto.
AnonymousBIH

#23496 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by AnonymousBIH »

crnivrag wrote: 14/10/2023 21:55 Evo smanjio sam osvjetljenost kamere na mobitelu kako bi se moglo vidjeti bez problema.

Ovo je bas iritantno.
mayab

#23497 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by mayab »

Užas ,
ovo me odmah podsjeti na moju preko 10 godina staru LCD Toshibu32 inča (dakle totalno low end TV), u spavaćoj sobi ,
kod koje možeš primijetiti rad pozadinskog osvjetljenja , koje ono,
malo kasni za promjenom scene slike na programu... :lol: meni ne smeta jer taj TV samo služi "da je tu, `nako" ,
a žena sumnjam da primjeti te sitnice , a svakako mi je na analognom telemach signalu....
bower

#23498 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by bower »

Jesi izključio Light sensor..? Jesi pokušao sa gamom, videom kontrastom itd.. Uglavnom isključi sve AI opcije, pa poslije pokušaj uključivat određene opcije jednu po jednu. Ja nisam primjetio ni na jednom tom OLED modelu, probleme kao što ti imaš.. Ovdje imaš postavke pa javi ako je bolje.

Picture Profile Expert 1
Color 50
OLED contrast 54
Sharpness 0
Black level 50
Advanced - color
Color enhancement Off
Color gamut Normal
Color temp Custom
Red WP 125
Green WP 114
Blue WP 78
Red BL 0
Green BL 0
Blue BL 0
Advanced - Contrast Light Boost Off
Perfect Natural Reality Off
HDR Perfect Off
Perfect contrast Off
Video Contrast 100
Light sensor On / Off
Gamma 0
Advanced - Ambient Intelligence
Eye Care Off
Dark detail optimization Off
Color temperature optimization Off
Advanced - sharpness Ultra resolution Off
Noise reduction Off
MPEG artefact reduction Off
Advanced - motion Motion style
Off / Pure Cinema
Perfect Natural Motion Off
Perfect Clear Motion Off
crnivrag

#23499 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

bower wrote: 15/10/2023 08:27 Jesi izključio Light sensor..? Jesi pokušao sa gamom, videom kontrastom itd.. Uglavnom isključi sve AI opcije, pa poslije pokušaj uključivat određene opcije jednu po jednu. Ja nisam primjetio ni na jednom tom OLED modelu, probleme kao što ti imaš.. Ovdje imaš postavke pa javi ako je bolje.

Picture Profile Expert 1
Color 50
OLED contrast 54
Sharpness 0
Black level 50
Advanced - color
Color enhancement Off
Color gamut Normal
Color temp Custom
Red WP 125
Green WP 114
Blue WP 78
Red BL 0
Green BL 0
Blue BL 0
HDR Perfect Off
Perfect contrast Off
Video Contrast 100
Light sensor On / Off
Gamma 0
Eye Care Off
Noise reduction Off
Off / Pure Cinema
Perfect Clear Motion Off
Probat ću i ove postavke, iako sam pokušavao sve opcije postavki slike u zadnja 3 dana.

Ovo se najviše može primijetiti kad se odabere Crystal Clear mode, i ugasi se eye care.
crnivrag

#23500 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

bower wrote: 15/10/2023 08:27 Jesi izključio Light sensor..? Jesi pokušao sa gamom, videom kontrastom itd.. Uglavnom isključi sve AI opcije, pa poslije pokušaj uključivat određene opcije jednu po jednu. Ja nisam primjetio ni na jednom tom OLED modelu, probleme kao što ti imaš.. Ovdje imaš postavke pa javi ako je bolje.

Picture Profile Expert 1
Color 50
OLED contrast 54
Sharpness 0
Black level 50
Advanced - color
Color enhancement Off
Color gamut Normal
Color temp Custom
Red WP 125
Green WP 114
Blue WP 78
Red BL 0
Green BL 0
Blue BL 0
HDR Perfect Off
Perfect contrast Off
Video Contrast 100
Light sensor On / Off
Gamma 0
Eye Care Off
Noise reduction Off
Off / Pure Cinema
Perfect Clear Motion Off
Evo podesio sam uz tvoje postavke, problem je i dalje isti.

Može li se desiti da mi je došao uređaj s greškom?

Post Reply