Znam. Ali to nije samo želja Hamasa nego i UN-ova rezolucija 242. Najviše citirana, a nikada ispoštovana, ali kada nije u ovih pet decenija i neće.kabal1337 wrote: ↑14/10/2023 00:13To Zapad nikad nece dopustiti, jer njima jednostavno tako ne odgovara.skupljac_zeljeza wrote: ↑14/10/2023 00:04
Vođe Hamasa su objavile da su spremne prihvatiti desetogodišnju primirje ako se Izrael povuče unutar granica iz 1967.Ovo što sada Izrael radi je ono što smo mogli vidjeti neki dan u UN.
SpoilerShow
Izrael je opet pocinio zlocin!
- skupljac_zeljeza
#29451 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
-
Tyke
#29452 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
I naravno, nabrojis zemlje koje te ne doticu, ali Izrael zanemaris. Jer te dotice. I neka te dotice, tvoja stvar.sumirprimus wrote: ↑14/10/2023 00:38Prvo, nisi ni razumio napisano. Ali fakat. Vas problem ne moj, medjutim ostaje osjecaj fride envera i ekipe.Tyke wrote: ↑14/10/2023 00:26
Naravno, i Frida jevrejka, Enver nesudjeni muz, ljubav, antifasisti, sad te razumijem.
U grobu se prevrce da znaju kakvi ih sve spominju. Sigurno bi Fridi bilo drago da ovi tvoji, a i njeni valjda, ovako ubijaju silnu djecu po Palestini. Sumnjam da bi i Siljak uzivao poput tebe i neosudjivao zlocin.
Makar imaj obraza pa ih ne spominji jer sigurno nisu ideologije poput tvoje. Mada, tebe razumijem, opet kazem, komunista kojem je sve ok osim Islama i muslimana, a po Tuzli ih sigurno imas dosta koje nazivas prijateljima, drugovima, Sloboda i ti fazoni.
Vidicemo sutra kako napreduju ovi tvoji kad kroce nogom u Gazu, jesu li na okolnim brdima kokice i sok spremni dok gledaju live. Bruka svjetska, ovi zlocini cak nesrazmjerni napadu, a ovoliko civila na obje strane zivot gube.
I recite ovog Generalu da ne pratim njegove upise, za mene je on semafor u GTA.
Drugo , ja sam transparentan sve sto napisem mislim slobodno sad dijelite sve sto nadjete(nema potrebe na hinjaka)
Licemjerstvo nije moja odlika, drugi problem je kako vi vidite i dozivljavate svijet oko sebe no to je vas problem.
Ja sam bosanaac, moja je bih. Tudja vjerska opredjeljenja me ne interesiju, sloboda izobra.
Mene politicki problem palestine iskreno dotice kao i rohinge, kao i indoneziaj, centralna africka republika,i ne znam ko sve, rudnici u kongu, bez lazne patetike,ali vidim kako moze uticat na nas zivot kroz vanjsku politlu plasticno kroz primjer zk i izjave. Ne ocekujem da razumijete.
P.s cionist i komunist zajedno? lol
A onda divanis o licemjerstvu i etiketiranju drugih tim epitetom, valjda i sam nesvjestan da i sam postajes to.
Upravo komunista i cionista u paketu. Metaforicki, ako nista drugo. Mrznja prema muslimanima, pa i kolektovna averzija prema religijama, podrska teroristickoj drzavi Izrael bez truna empatije prema drugim zrtvama i stradanjima, kao da si od ovog napada Hamasa poceo pratiti odnos dvije zemlje.
Cak ovo tvoje stanje bih ponajvise prisio mrznji prema Rusiji, odatle ta dodatna doza prezira prema Palestini i uzivanju teroriziranja neduzne Palestinske djece (ne znam imas li ti djece, ali taj manjak empatije i indolencije prema njima mi u glavu ne ulazi). Ali ti smeta ulazak rusa na teritorij Ukrajine gdje je vecinsko rusko stanovnistvo, dok otimanje Palestinske teritorije ti ne smeta. I nisi licemjer? De makar u ogledalo se pogledaj dok naglas citas ovo sto ti vecina forumasa spocitava i ukazuje.
-
giannibelif
#29453 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ja ovaj dugotrajni konflikt gledam potpuno lišen bilo kakvih vjerskih i subjektivnih osjećaja onosvjetovnog. Gledam ga kao sukob slabijeg i jačeg. Slabiji je talac terorističke organizacije koja doslovno podvodi i eksploatira cijelu populaciju jedne enklave za svoje potrebe. Izrael je opet žrtva samog sebe i politika koje se tamo sudaraju, raznih lijevih, desnih i krajnje desnih centara, doseljenika iz svih pravaca, kontinenata i sekti unutar religije i snažnog američkog uticaja. Nakon 2.sv. rata napravljena je greška, jednostavno je smatrano da Europa nije dovoljno stabilna da bi im pružila zaštiti, države su se obnavljale, spremala se blokovska podjela i u toj atmosferi i atmosferi da se ne dogodi još jedan pogrom, jer je Staljin najavio i na kraju stvorio Jevrejsku Republiku na Ruskom Dalekom Istoku i sile pobjednice (USA i GB) su požurili sa riješavanjem pitanja stvaranja države. I riješili ga ovako kako ga i vidimo. Europa izrazito stabilna, ako govorimo o Zapadu i područjima koja gravitiraju prema Zapadu, a bivše Britanske kolonije po arapskom svijetu u pedeset posto slučajeva su u ratu svakih deset-petnaest godina .
- General War
#29454 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Uzrok ovoga lezi samo na Hamasu a i posljedice koje su u toku i koje slijede...civili bi trebali otici odatle zbog sigurnosti jer Hamas sigurno nece izaci na livadu pred IDF.Jordan1961 wrote: ↑14/10/2023 00:44Ja ti kazem da se problem izbjeglica moze reci tako da se niko ne protjeruje. Ja radim na uzrocima, ti bi rjesava posljedice. Tako se problemi ne rjesavaju.General War wrote: ↑14/10/2023 00:43
Ima itekako, samo se hvatas za zamjenu jedne teroristicke grupe sa drugom aii ok
- Hajvan
-
sumirprimus
#29456 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nije valjda
Stati cu osim jedne stvari, ne mijesajte mrznju, frustracije i autoprojekciju sa objektivnoscu i surovom realnoscu.
I ovo za djecu ne grijesite dusu dzaba.
Stati cu osim jedne stvari, ne mijesajte mrznju, frustracije i autoprojekciju sa objektivnoscu i surovom realnoscu.
I ovo za djecu ne grijesite dusu dzaba.
-
kocijas
#29457 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Jel’ to nesto na fazon, zamisli kakvi su kad ih ni arapi nece? Ne kontam sta pokusavas reci.General War wrote: ↑14/10/2023 00:13 Umjesto da das neki bilo kakav makar polurazuman razlog zasto Arapske zemlje ne zele palestince pa ni izbjeglice...ti se zajedno sa drustvom zanimate o Sumiru...
U Jordanu ih vec ima na milione, vecinom imaju drzavljanstvo.
Jordan kao prilicno stabilna drzava u okruzenju je primio izbjeglice iz svih okolnih drzava. 50-tih je imao pola miliona stanovnika, danas 11 miliona. Drzava velicine Srbije, 75% pustinja, vec u problemima sa snadbjevanjem pitkom vodom.
U Libanu ih isto ima, Liban se jos nije oporavio od proslog rata. Politicka situacija slicno nama.
Sirija u ratu.
Egipat, cak i da hoce, je u veoma losoj ekonomskoj situaciji. Mnogim je otici raditi u Jordanu 12h smjene i ici kuci svakih 3-5 godina kao nasem covjeku otici u Njemacku.
Kako primiti tolike ljude?
Uostalom, Egipat i Jordan davno potpisali mirovne sporazume, sta ih obavezuje da rjesavaju tudje probleme?
Saudija kako znam nije ddirektno ratovala.
Eto polurazuman pokusaj
-
toska
#29458 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Spominjane emocija, frustracije pa i bijes na ovom forumu su irelevantni, bitan je RL i ubrzo ćemo vidjeti posljedice, ne u BiH.
proricanje serije terorističkih djela narednih dana, prvenstveno u zapadnim državama, nije vidovitost.
i idemo ponovo, red terora red islamofobije, kokoš i jaje.
proricanje serije terorističkih djela narednih dana, prvenstveno u zapadnim državama, nije vidovitost.
i idemo ponovo, red terora red islamofobije, kokoš i jaje.
-
Nisamsdaali
#29459 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Znači “ulazak” Srbije u teritorij BiH u kojem je živjelo srpsko stanovništvo 1992. ili u teritorij Hrvatske 1991. je takodjer opravdn? Čitaš li ti šta pišeš?Tyke wrote: ↑14/10/2023 00:51I naravno, nabrojis zemlje koje te ne doticu, ali Izrael zanemaris. Jer te dotice. I neka te dotice, tvoja stvar.sumirprimus wrote: ↑14/10/2023 00:38
Prvo, nisi ni razumio napisano. Ali fakat. Vas problem ne moj, medjutim ostaje osjecaj fride envera i ekipe.
Drugo , ja sam transparentan sve sto napisem mislim slobodno sad dijelite sve sto nadjete(nema potrebe na hinjaka)
Licemjerstvo nije moja odlika, drugi problem je kako vi vidite i dozivljavate svijet oko sebe no to je vas problem.
Ja sam bosanaac, moja je bih. Tudja vjerska opredjeljenja me ne interesiju, sloboda izobra.
Mene politicki problem palestine iskreno dotice kao i rohinge, kao i indoneziaj, centralna africka republika,i ne znam ko sve, rudnici u kongu, bez lazne patetike,ali vidim kako moze uticat na nas zivot kroz vanjsku politlu plasticno kroz primjer zk i izjave. Ne ocekujem da razumijete.
P.s cionist i komunist zajedno? lol
A onda divanis o licemjerstvu i etiketiranju drugih tim epitetom, valjda i sam nesvjestan da i sam postajes to.
Upravo komunista i cionista u paketu. Metaforicki, ako nista drugo. Mrznja prema muslimanima, pa i kolektovna averzija prema religijama, podrska teroristickoj drzavi Izrael bez truna empatije prema drugim zrtvama i stradanjima, kao da si od ovog napada Hamasa poceo pratiti odnos dvije zemlje.
Cak ovo tvoje stanje bih ponajvise prisio mrznji prema Rusiji, odatle ta dodatna doza prezira prema Palestini i uzivanju teroriziranja neduzne Palestinske djece (ne znam imas li ti djece, ali taj manjak empatije i indolencije prema njima mi u glavu ne ulazi).Ali ti smeta ulazak rusa na teritorij Ukrajine gdje je vecinsko rusko stanovnistvo, dok otimanje Palestinske teritorije ti ne smeta. I nisi licemjer? De makar u ogledalo se pogledaj dok naglas citas ovo sto ti vecina forumasa spocitava i ukazuje.
Last edited by Nisamsdaali on 14/10/2023 01:27, edited 1 time in total.
- General War
#29460 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Last edited by General War on 14/10/2023 01:37, edited 1 time in total.
-
Balance
#29461 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Solidarisanje sa Izraelom je solidarisanje sa ovom genocidnom porukom
-
Balance
#29462 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Oko Bejruta ih živi oko pola miliona. Ne padajte na ratkovu izraelsku propagandu. Svaki put kada napiše što ih ne prime jednostavno laže.Jordan was home to 2,175,491 Palestinian refugees as of December 2016; most of them, but not all, had been granted Jordanian citizenship
-
Avetinho
#29463 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Prvo Palestinci moraju pobacati Hamas u more, a onda sljedeće treba da se dešava simultano:Bosanski_kralj wrote: ↑13/10/2023 23:04A treba li Izrael išta uraditi?Avetinho wrote: ↑13/10/2023 23:02
Kako bi bilo da pred takvom silom Izrael odmah odbaci oružje i da se preda?
Da si rekao: "i Izrael i Hamas treba da puste taoce" zvučalo bi malo drugačije, ovako sumnjam da će u ovom trenutku Izrael činiti ikakve ustupke jednostrano.
Palestinci trebaju Hamas u more pobacati, osloboditi taoce i pregovarati sa Izraelom.
Ili po tebi oni upravo sad rade, ono što trebaju da rade
Palestinci trebaju izabrati sekularističku vladu nacionalnog spasa koja će s Izraelom pregovarati o zajedničkoj državi. Ovi treba da budu nekompromitovani i nekorumpirani pojedinci od ugleda. Cijeli svijet bi ih u tome podržao i to bi itekako otvorilo vrata pravednom rješenju.
U isto vrijeme, Izrael mora uhapsiti Bibija iz više razloga, a od kojih je jedan omogućavanje nezakonite otimačine privatne svojine; Izrael mora postaviti na vlast sekularističku vladu nacionalnog spasa koja će s Palestincima pregovarati o zajedničkoj državi.
Može li ovako?
- General War
#29464 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Govorim upravo ono ocigledno, da Gaza nije opkoljena Izraelom sa svih strana kao sto se u narativu pokusava pokazati, da vrlo lako Egipat moze propustiti izbjeglice i spasiti ih od daljeg stradanja...nije u pitanju sta je ko primio prije, vec danas...i niko nista. Nije Gaza ni izraelsko pitanje, da se moraju jevreji sa tim baktati, oni zidovi su napravljeni da niko njima ne ulazi a ne obratno...slicni zidovi su i sa Egipatske strane, ali to nikoga ne interesuje.kocijas wrote: ↑14/10/2023 01:15Jel’ to nesto na fazon, zamisli kakvi su kad ih ni arapi nece? Ne kontam sta pokusavas reci.General War wrote: ↑14/10/2023 00:13 Umjesto da das neki bilo kakav makar polurazuman razlog zasto Arapske zemlje ne zele palestince pa ni izbjeglice...ti se zajedno sa drustvom zanimate o Sumiru...
U Jordanu ih vec ima na milione, vecinom imaju drzavljanstvo.
Jordan kao prilicno stabilna drzava u okruzenju je primio izbjeglice iz svih okolnih drzava. 50-tih je imao pola miliona stanovnika, danas 11 miliona. Drzava velicine Srbije, 75% pustinja, vec u problemima sa snadbjevanjem pitkom vodom.
U Libanu ih isto ima, Liban se jos nije oporavio od proslog rata. Politicka situacija slicno nama.
Sirija u ratu.
Egipat, cak i da hoce, je u veoma losoj ekonomskoj situaciji. Mnogim je otici raditi u Jordanu 12h smjene i ici kuci svakih 3-5 godina kao nasem covjeku otici u Njemacku.
Kako primiti tolike ljude?
Uostalom, Egipat i Jordan davno potpisali mirovne sporazume, sta ih obavezuje da rjesavaju tudje probleme?
Saudija kako znam nije ddirektno ratovala.
Eto polurazuman pokusaj
-
archi_a
#29465 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Na žalost, ono čemu sada svjedoči civilizacija je početak kraja postojanja Gaze u Palestini!!!
Ovo je jevrejska realizacija "konačnog rješenja" palestinaca u tom dijelu Palestine.
Izrael, jednu od jačih oružanih sila u svijetu, sa 600000+ vojnika i rezervista koji su prošli 36 mjeseci obavezne vojne obuke. Izrael, koji je 80-tih lansirao svoj prvi špijunski satelit u orbitu. Izrael koji je jedna od top 5 država po proizvodnji dronova, snajperskog i svakog drugog naoružanja i oklopa, koji prema procjenama posjeduje preko 80 nuklearnih glava, preko 30+ godina najnadziraniju betonsko, žičano, minsko, senzorsko, optički, automatski nadziranu, duboko utvrđenu i trostruko osiguranu vojnu liniju, uspjelo je prevariti i neskriveno im probiti nekoliko stotina vojnika u tenama, na motorima i u civilnim vozilima, prodrijeti skoro 20 kilometara i u kibucima ubiti 1000 + izraelaca? Bez skoro nikakvog alarma, nadzora, trenutne reakcije skoro cijeli dan 1.?!? Može, ali u pričama za djecu.
Možete o teorijama zavjere, greškama, propustima, ali fakti...... Oni su neoborivi. Navučeno, pušteno da bi se imalo argumente za akciju.
Na žalost, ono čemu sada svjedoči civilizacija je početak kraja postojanja Gaze u Palestini!!! "konačno rješenje" za palestince i pojas Gaze. Ovo nije borba protiv hamasa, ovo je rat protiv palestinaca. Ratni zločin UŽIVO, nad 2.000.000 + ljudi u getu, uz pripremu i opravdanje koje je nabavljeno lobiranjem.
Volio bih da griješim!!!
Ovo je jevrejska realizacija "konačnog rješenja" palestinaca u tom dijelu Palestine.
Izrael, jednu od jačih oružanih sila u svijetu, sa 600000+ vojnika i rezervista koji su prošli 36 mjeseci obavezne vojne obuke. Izrael, koji je 80-tih lansirao svoj prvi špijunski satelit u orbitu. Izrael koji je jedna od top 5 država po proizvodnji dronova, snajperskog i svakog drugog naoružanja i oklopa, koji prema procjenama posjeduje preko 80 nuklearnih glava, preko 30+ godina najnadziraniju betonsko, žičano, minsko, senzorsko, optički, automatski nadziranu, duboko utvrđenu i trostruko osiguranu vojnu liniju, uspjelo je prevariti i neskriveno im probiti nekoliko stotina vojnika u tenama, na motorima i u civilnim vozilima, prodrijeti skoro 20 kilometara i u kibucima ubiti 1000 + izraelaca? Bez skoro nikakvog alarma, nadzora, trenutne reakcije skoro cijeli dan 1.?!? Može, ali u pričama za djecu.
Možete o teorijama zavjere, greškama, propustima, ali fakti...... Oni su neoborivi. Navučeno, pušteno da bi se imalo argumente za akciju.
Na žalost, ono čemu sada svjedoči civilizacija je početak kraja postojanja Gaze u Palestini!!! "konačno rješenje" za palestince i pojas Gaze. Ovo nije borba protiv hamasa, ovo je rat protiv palestinaca. Ratni zločin UŽIVO, nad 2.000.000 + ljudi u getu, uz pripremu i opravdanje koje je nabavljeno lobiranjem.
Volio bih da griješim!!!
- General War
#29466 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
archi_a wrote: ↑14/10/2023 01:36 Na žalost, ono čemu sada svjedoči civilizacija je početak kraja postojanja Gaze u Palestini!!!
Volio bih da griješim!!!
Kako?
-
toska
#29467 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Trbala je i Albanija primiti sve sa Kosova 99. i ne bi bilo nikakvih ratova tamo.
mogao je biti happy end, a ne sav kasniji belaj.
mogao je biti happy end, a ne sav kasniji belaj.
-
muzicar_iz_parka
#29468 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Jest cim se Palestinci povuku sa polovine pojasa Gaze, vratice im Izrael teritoriju kao sto im je do sad vracao.
Izrael radi na etnickom ciscenju uz podrsku saveznika.
Ako vec pricamo o primljenim izbjeglicama iz drzave u ratnom stanju, rijetko gdje to prelazi 10-20 ukupne populacije (od 30 i kusur miliona Ukrajinaca 2 miliona su u Poljskoj npr) dok ovdje neki ozbiljno zagovaraju preseljenje ukupnog stanovnistva Pojasa Gaze.
Izrael ni do sad nije bio blag u ratovima i sukobima ogranicenog trajanja, ali trenutno se radi o opstoj genocidnoj namjeri
Ako vec pricamo o primljenim izbjeglicama iz drzave u ratnom stanju, rijetko gdje to prelazi 10-20 ukupne populacije (od 30 i kusur miliona Ukrajinaca 2 miliona su u Poljskoj npr) dok ovdje neki ozbiljno zagovaraju preseljenje ukupnog stanovnistva Pojasa Gaze.
Izrael ni do sad nije bio blag u ratovima i sukobima ogranicenog trajanja, ali trenutno se radi o opstoj genocidnoj namjeri
-
Nisamsdaali
#29469 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Srećom po Bliski istok, Izraelu nikad nije bio cilj eksterminacija Palestinaca. U Izraelu živi 20% punopravnih Arapa. Bojim se da suprotno ne bi važilo da druga strana ima nadmoć kakvu sad imaju izraelciGeneral War wrote: ↑14/10/2023 01:39archi_a wrote: ↑14/10/2023 01:36 Na žalost, ono čemu sada svjedoči civilizacija je početak kraja postojanja Gaze u Palestini!!!
Volio bih da griješim!!!![]()
Kako?
![]()
U svakom slučaju, nadam se padu desničarskog Likuda i dolaska opozicije na vlast koja je i prošle izbore doživjela porast
Last edited by Nisamsdaali on 14/10/2023 01:45, edited 1 time in total.
- General War
#29470 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
pa i jeste, i makedonija jos vise, rat se zavrsio svi se vratili, ko je htio
Last edited by General War on 14/10/2023 01:48, edited 1 time in total.
- General War
#29471 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Pa nemoraju nigdje ici, ali postoji opasnost da poginu, Hamasu je vrijeme isteklo tu, IDF dolazi po njih.muzicar_iz_parka wrote: ↑14/10/2023 01:43 Jest cim se Palestinci povuku sa polovine pojasa Gaze, vratice im Izrael teritoriju kao sto im je do sad vracao.
-
toska
#29472 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
vratili se jer su Ameri preuzeli Kosovo od Srba.General War wrote: ↑14/10/2023 01:44![]()
pa i jeste, i makedonija jos vise, rat se zavrsio svi se vratili
- auspuhc
#29473 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Je li i ovo Palestinski terorista?
- General War
#29474 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
tako je, po zavrsetku ratnih dejstava vratili se, sasvim normalan obicaj zbjegova, osim za palestince koji trebaju izgleda poginutitoska wrote: ↑14/10/2023 01:48vratili se jer su Ameri preuzeli Kosovo od Srba.General War wrote: ↑14/10/2023 01:44
![]()
pa i jeste, i makedonija jos vise, rat se zavrsio svi se vratili
-
Balance
#29475 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Samo se tvoji ne vratiše u Knin