Ukrajina

Peacean

#186051 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Vjerovatno su u pitanju svježe trupe bez iskustva pa zato vozaju onako fino poređani.
drndalo

#186052 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Evo malo i misljenja upucenijeg oko Aavdivke od mene.....

Gandalf

#186053 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

rujani nastavljaju da se sramote, lijepo od njih
ketronsd1

#186054 Re: Ukrajina

Post by ketronsd1 »

Kenneth Gregg

·
13.10.2023 ažuriranje s'tim da smo jos u pokretu. Sada slobodno mogu reći da smo se probili kod Klishchiivka i Andriivka. Čak će i Kurdiumivku uskoro napustiti turisti. Zanimljivo je da su se turisti počeli povlačiti istočno od Odradivke i nisu izgradili jake obrambene linije zapadno od naselja. Budući da smo jučer napredovali 650 m, sada je do glavne ceste koja vodi prema Bakhmutu u ovom području još samo 2 km. Ako se turisti ne povuku iz Kurdiumivke, linija za održavanje se prekida i oni su u velikoj nevolji. Moje misljenje i onako kako ja to vidim je da će se turisti prije zime preseliti istočno od kanala koji vodi do Bakhmuta, tj. još 3 km istočno od trenutne kontaktne linije.
Na fronti u Zaporožju također je došlo do jasnih promjena na bolje. Turisti su se pregrupirali i doveli posljednja pojačanja u Novoprokopivku, ALI su također povukli nekoliko jedinica južno od našeg špica. Osim toga, nekoliko jedinica je ponovno premješteno kako bi dodatno ojačali Tokmak. Ne želim zvučati pretjerano optimistično, ali u mojim očima taktika iscrpljivanja koju koristimo počinje uroditi plodom i za sedmicu dana također će se pojaviti na karti kao vracena teritorija.
Jedno je sigurno, zimske stanke NEĆE biti, naprotiv zadrzat cemo incijativu i i dalje cemo vrsiti pritisak na turiste. STOGA, naše postrojbe ponovno apeliraju za VODONEPROPUSNE HLACE.
Turisti su također posljednjih dana pokušali izvesti novi veliki napad u Donjecku, posebno kod AVDIIVKE. Trenutno radimo i dobivamo turistički Vuhledar broj 2 u neuspjehu. Turisti umiru kao muhe u pokušaju da opkole naše trupe na ovom području. Proradio je stroj za mljevenje mesa tipa Bakhmut i turisti nemaju šanse probiti naše obrambene linije ovdje. Ove jeseni bit će najveći gubici turističke zemlje od posljednjeg svjetskog rata,to je već potvrđeno. Bez masovne mobilizacije, turistima će nedostajati ljudi. Takva mobilizacija NEĆE biti prije nego što održe pozorisne izbore, pitanje je mogu li uopće izdržati do tada. Turistička uprava trenutno ima 2 velika zahtjeva; kišu i to u velikoj kolicini, kao i veliku pomoć iz Kine.
Ne govori se o tome gdje leže njihovi kritični problemi; nedostatak topova i municije. Iz dana u dan naša prednost istih na prvoj liniji rastei to je ono što se računa, A NE ono što imate unutar zemlje. Koristili smo ogromne količine granata i čini se da intenzitet samo raste.
Naši zračni napadi na Krim također su se ponovno povećali, a sada su ljudi zapravo počeli biti zabrinuti među lokalnim stanovništvom. Ovo je ljeto za njihovu turističku industriju bila čista katastrofa, a tome treba dodati i nedostatak određenih namirnica koje su počele biti vidljive te vrtoglave cijene osnovnih namirnica. Krim će ove zime imati energetskih problema, to već znamo.
Mnogi sumorno gledaju na našu vojnu situaciju, ali ja sam potpuno drugačijeg mišljenja. De facto, snaga naše vojske raste, a turista sve manje. Opsada, na primjer, Tokmaka i imamo situaciju u St. Petersburgu koja je bila prije 80 godina, s jednom iznimkom; nemaš izdržljivost koju si imao tada. Možda ste već shvatili moju poantu; ova nam zima neće biti neprijatelj nego saveznik
drug_profi

#186055 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

kluz franjo wrote: 13/10/2023 01:03
drug_profi wrote: 13/10/2023 00:50

Učinilo im se da je siguran uspjeh napad sa bokova oko Avdivke, gdje bi uspjeh bio značajan i za njihov i za ukrajinski moral.
Oni svakako nikad ne bi priznali svoje gubitke, a fotošopirali bi i reciklirali snimke ukrajinskih gubitaka.
Skoro dvije meh.brigade tehnike i ljudstva su out.
Jurišni avion pride i specijalna tehnika+ skoro brigada artiljerije.
Ako je i ratna varka, dabogda im svaka bila ovakva.
Ovo što si naveo (podvučeno) je i meni imalo smisla prvi dan.
Za svaki sljedeći talas nisam uspio pronaći racionalno objašnjenje.

A tek za neko višemjesečno ponavljanje napada ovakve vrste (kao što su primjenili u Bakhmutskoj ofanzivi) uvjeren sam da više nemaju resursa.
Ali što ti kažeš, neka ih. "Rusi u pokretu i na otvorenom" je nešto na čemu je ZSU doktorirala.
Pa vjerovatno je ovo razlog:
Personal opinion: for those who don't know where Avdiivka is, look it up on maps. It's a suburb of Donetsk, the capital of Donetsk Oblast. This town of about 32,000 inhabitants before the war, has been under constant attack since: (WARNING!) 2014! It is truly a fortress.
Rusi nisu pomakli liniju na ovom dijelu fronta i nisu osigurali Donjeck. U nadi da će doći do pregovora i primirja, žele odmaći ZSU dalje od grada i aerodroma. A imaju tu i pruga i autocesta koje treba staviti pod potpunu kontrolu, vjerovatno.
Tyke

#186056 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

JoseMujica wrote: 12/10/2023 15:38
Gusar-from-Riga wrote: 12/10/2023 15:33 greska, pogresna tema :) to su nebitni likovi...
pogrešno je to što uopće ložite narod ovdje da se identificira i empatiše s najobičnijom terorističkom bandom i Slobinom rajom :-)

nisam ih nešto vidio da su se solidarisali sa Bosnom dok se ovdje ginulo nego su bili ne u dobrim već u odličnim odnosima sa Slobom
ps

+ što još nabacujete zicer UZPovcima da se vade na nama :roll:
Tako je Mujice. Kao sto su se Ukrajijci solidarisali sa Bosnom, pravili proteste podrske i slali nam psenicu.

OT
Kad se sjetim nakon rusenja brane koliko smo bili ubijedjeni da ce malo usporiti ofanzivu Ukra, ali i olaksati im posao kad se voda povuce i teren stvrdne, desant, ovo-ono.
Na kraju kurko. Ono miniranje terena je izgleda rusima bio jedini pametan potez od pocetka 3dnevne vojne operacije.
Dope_Man

#186057 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

drug_profi wrote: 13/10/2023 00:46
Biće dobra glavobolja kad se ti otrijezniš sinko.
Lik je neki bot, svjeze aktiviran da siri propagandu.
drndalo

#186058 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ko bi rekao...? :mrgreen:
Dimu1927

#186059 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

Jel pala avdiivka ?
Dupli_skalp

#186060 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

Gusar-from-Riga wrote: 12/10/2023 15:26 Mostarci su se pokazali ali Sarajevo kao glavni grad mora odrzati proteste podrske Pslestinskom narodu makar nam atomsku bacili. Nikad nas u Eu i nato ako treba ne primili, ne volim pičke i ulizice u zivotu kad tad ti se vrati. Ima ona sreca je na strani hrabrih a mi smo pokazali u ratu odjebali Lavrova to je bio presedan. Sutra bi ga zelenski ugostio kod nas je bila taraba.
A picke i ulizice kad tad najebu. Serem se i na eu i na nato i na putina i na sidzipinga vazda na strani pravde.
ne lupaj gluposti!
Dupli_skalp

#186061 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

JoseMujica wrote: 12/10/2023 15:38
Gusar-from-Riga wrote: 12/10/2023 15:33 greska, pogresna tema :) to su nebitni likovi...
pogrešno je to što uopće ložite narod ovdje da se identificira i empatiše s najobičnijom terorističkom bandom i Slobinom rajom :-)

nisam ih nešto vidio da su se solidarisali sa Bosnom dok se ovdje ginulo nego su bili ne u dobrim već u odličnim odnosima sa Slobom
ps

+ što još nabacujete zicer UZPovcima da se vade na nama :roll:
:thumbup:
Dupli_skalp

#186062 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

Rothmans wrote: 12/10/2023 22:24 Ovako naoruzana Ukrajina sa bjesnim psom Zelenim , podrzavaocem Izraelskog zlocinackog rezima , je prijetnja sigurnosti ovog dijela Evrope. Demilitarizacija se mora nastaviti :sad:
idi liječi se ljubitelju diktatorskih terorističih režima!
Gusar-from-Riga

#186063 Re: Ukrajina

Post by Gusar-from-Riga »

Dupli_skalp wrote: 13/10/2023 10:36
Gusar-from-Riga wrote: 12/10/2023 15:26 Mostarci su se pokazali ali Sarajevo kao glavni grad mora odrzati proteste podrske Pslestinskom narodu makar nam atomsku bacili. Nikad nas u Eu i nato ako treba ne primili, ne volim pičke i ulizice u zivotu kad tad ti se vrati. Ima ona sreca je na strani hrabrih a mi smo pokazali u ratu odjebali Lavrova to je bio presedan. Sutra bi ga zelenski ugostio kod nas je bila taraba.
A picke i ulizice kad tad najebu. Serem se i na eu i na nato i na putina i na sidzipinga vazda na strani pravde.
ne lupaj gluposti!
To sto ti zagovaras ne pije puno vode. Evropu Bosna ne zanima branit ce nas kao Holandjani u Srebrenici, nas Bosnjake. Vrlo je izvjesno da ce se kad-tad preliti i ovdje kod nas.. Ti ako si sekularan-liberalan gradjanski nastrojen sta vec nece ti znaciti, zncit ce tvoje ime a i ime da promjenis skinut ce ti gace da te provjere :wink: zato moj vam je savjet tebi i mnogima da se ispalite na vrijeme u EU i NATO necemo uci da sad posaljemo pomoc Izraelcima u borbi protiv "terorista". Ja ne znam gdje vecina sabra godine.. Citaj proslost da bi predvidio buducnost...
ketronsd1

#186064 Re: Ukrajina

Post by ketronsd1 »

Gusar-from-Riga wrote: 13/10/2023 11:36

ne lupaj gluposti!
To sto ti zagovaras ne pije puno vode. Evropu Bosna ne zanima branit ce nas kao Holandjani u Srebrenici, nas Bosnjake. Vrlo je izvjesno da ce se kad-tad preliti i ovdje kod nas.. Ti ako si sekularan-liberalan gradjanski nastrojen sta vec nece ti znaciti, zncit ce tvoje ime a i ime da promjenis skinut ce ti gace da te provjere :wink: zato moj vam je savjet tebi i mnogima da se ispalite na vrijeme u EU i NATO necemo uci da sad posaljemo pomoc Izraelcima u borbi protiv "terorista". Ja ne znam gdje vecina sabra godine.. Citaj proslost da bi predvidio buducnost...
I sta sad trebamo?
drug_profi

#186065 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Gusar-from-Riga wrote: 13/10/2023 11:36

ne lupaj gluposti!
Tebi bi najbolje bilo da se hvataš istoka. Možeš i u Srbiju. Tu ste u pet deka.
A BiH će kad tad u EU i NATO, znam ja da tebi to smeta. Zato je za tebe Srbija ili istočnije negdje. Tamo neće biti puno ovih sekularno-liberalnih.
Gusar-from-Riga

#186066 Re: Ukrajina

ketronsd1 wrote: 13/10/2023 11:40
Gusar-from-Riga wrote: 13/10/2023 11:36 To sto ti zagovaras ne pije puno vode. Evropu Bosna ne zanima branit ce nas kao Holandjani u Srebrenici, nas Bosnjake. Vrlo je izvjesno da ce se kad-tad preliti i ovdje kod nas.. Ti ako si sekularan-liberalan gradjanski nastrojen sta vec nece ti znaciti, zncit ce tvoje ime a i ime da promjenis skinut ce ti gace da te provjere :wink: zato moj vam je savjet tebi i mnogima da se ispalite na vrijeme u EU i NATO necemo uci da sad posaljemo pomoc Izraelcima u borbi protiv "terorista". Ja ne znam gdje vecina sabra godine.. Citaj proslost da bi predvidio buducnost...
I sta sad trebamo?
Nista, to i jeste najcrnje, mislis ne mozes nista uraditi da promjenis neminovno. Niko sretniji od mene da ja i moja djeca zivimo ovdje u miru vjeruj mi.
Zbiti redove, nek makar ne budemo goloruki i to je to.
Gusar-from-Riga

#186067 Re: Ukrajina

drug_profi wrote: 13/10/2023 11:42
Gusar-from-Riga wrote: 13/10/2023 11:36 To sto ti zagovaras ne pije puno vode. Evropu Bosna ne zanima branit ce nas kao Holandjani u Srebrenici, nas Bosnjake. Vrlo je izvjesno da ce se kad-tad preliti i ovdje kod nas.. Ti ako si sekularan-liberalan gradjanski nastrojen sta vec nece ti znaciti, zncit ce tvoje ime a i ime da promjenis skinut ce ti gace da te provjere :wink: zato moj vam je savjet tebi i mnogima da se ispalite na vrijeme u EU i NATO necemo uci da sad posaljemo pomoc Izraelcima u borbi protiv "terorista". Ja ne znam gdje vecina sabra godine.. Citaj proslost da bi predvidio buducnost...
Tebi bi najbolje bilo da se hvataš istoka. Možeš i u Srbiju. Tu ste u pet deka.
A BiH će kad tad u EU i NATO, znam ja da tebi to smeta. Zato je za tebe Srbija ili istočnije negdje. Tamo neće biti puno ovih sekularno-liberalnih.
Kazem opet niko sretniji od mene da ja i moja djeca zivimo mirno, haj ja cu lahko za djecu se brinem. A to za eu i nato sanjaj. Pozz
kluz franjo

#186068 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Nemaju Rusi dovoljno vreća za leševe u Donjecku...
statixx

#186069 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Prilikom izlaska iz Sevastopoljskog zaliva , patrolni brod projekta 22160 "Pavel Deržavin" pretrpeo je oštećenje kormilarske grupe od eksplozije pod vodom. Da bi se pružila pomoć, na Deržavin je poslan tegljač, koji je također napadnut.

Epicentar eksplozije, prema izvještajima s terena, bio je pod vodom, što objašnjava izostanak bilo kakvog protivljenja posade broda, kao i prolazak morskih dronova kroz nosače.

lajkujMe

#186070 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Nakon kraceg odsustva evo i mene

Rusima se odbilo uveliko od glavu odbijanje produzenja dogovora o zitu
CM flota isparila kao da ne postoji, nemaju cak kontrolu vodama kod Sevastopolja :lol:

A teretni brodovi idu za Odesu kako zele
drug_profi

#186071 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Opa, Marička dolazi u jatima.... :mrgreen:
Gandalf

#186072 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Morski orci u govnima ko i kopneni orci
Peacean

#186073 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Priča se nešto da je naletio na rusku minu :lol:
drndalo

#186074 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ova 2 razlicita broda koja se spominju, su kao sto rekoh razliciti, gornji, veci se suska 2 dana da je nesto bilo, mada neki snimci pokazuju da je ispravan privezan u luci, juce.

Drugi tekst spominje manji brod slicnog izgleda, i navodno se vidi na snimku gdje nesto gori. Ako su bilo sta od toga strefili, za uhar je, neka se o sebi zabave. Vidjecemo kroz par dana da li ima istine o oba natpisa.

Za one kojima je falilo bubova, evo novog okrsaja RU MSTA samohodne haubice sa UKR FPV lovcem... Izgleda bombasticno.

ketronsd1

#186075 Re: Ukrajina

Post by ketronsd1 »

Sta ovo u vecini slucajeva neposredno prije udara ometa dron pa da nestaje slika??
Post Reply