Sve je to recept za katastrofu jednog drustva, prvo neselektivno prihvatanje migranata, sada neselektivno protjerivanje.konami666 wrote: ↑13/10/2023 08:28To je donekle istina, tj.takav sam dojam i ja imao. Sada izbacuju sve redomOzimician wrote: ↑13/10/2023 08:09
Imalo bi smisla za prvu vizu, ali za nekoga ko vec radi i ima posao je nidje veze da se protjeruje.
Mozda je covjeku privremeno smanjena plata ili se prosjek podigao, a njegova plata ne prati taj rast, itd.
Jer ponavljam, protjerujes covjeka koji je koristan clan drustva, ne prima socijalu, placa poreze, doprinose...
U medjuvremenu imas bande koje se rokaju.![]()
Eh upravo to je posljedica takve politike, tj. onog sto su mi davno rekli, da je u Svedsku mnogo lakse doci, baciti pasos i traziti azil, nego kao "strucna radna snaga".![]()
![]()
![]()
i za azil su pooštrili kriterije, postali su najrigorozniji u EU. Sada gledaju kako da oduzmu stalne boravišne dozvole onima koji su ih vec dobili preko azila. Isto tako za radnu snagu izbacuju sve koji nemaju X primanja. Problem je bio sto je iznos decenijama iznosio 13k sek pa su mnogi tako dolazili u švedsku lažno, kofole rade za 13k sek sto je nikakav iznos pa su sebi uplaćivali, radili kojekakve zajebancije. Sada će povećati na 28k iako su htjeli isprva da taj iznos bude prosječna Švedska Plata koja je otprilike 32-33k. Ako hoće visoku kvalifikovanu radnu snagu, ti ljudi dolaze u švedsku sa 45k sek minimum minimuma.
Za visokokvalifikovanu radnu snagu tesko da se mogu sad izboriti, cak i sa Njemackom (koja je uzas komplikovana).
Takodjer vidim da im fali doktora, sestra mi dobija od ovih agenata (headhuntera) ponude za rad u Svedskoj, a ponude su takve da se mozes grohotom smijati. Tj. omjer sta nude i sta traze.