Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

R A V E N

#1 Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by R A V E N »

Postavite ovdje vaša iskustva.
snijeg_led

#2 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by snijeg_led »

prednost dajem tezim slucajevima :mrgreen:
R A V E N

#3 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by R A V E N »

Oni samo izdaju tablete...

I šta je smisao tolikog učenja na medicinskom fakultetu ako se kratko opišu problemi u nervnom sistemu i na osnovu toka se izdaju tablete?

(Neuro)psihijatrija je i kod nas, a i u svijetu samo šalter za izdavanje tableta.
Sanjarko

#4 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by Sanjarko »

12 godina, kako kad, sad trenutno sam na 5 dnevno tableta. Za to vrijeme nikad nisam bio na psihoterapiji i sl.
dječak sa šibicama

#5 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by dječak sa šibicama »

Pa kako ces lijeciti F dijagnoze nego lijekovima, nisu psihijatri opsesivni za lijekovima nego su oni nuznost.
karanana

#6 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by karanana »

da li ti lijekovi ustvari lijece ili samo "drze pod kontrolom"? da li se pacijent moze izlijeciti tako da jednog dana doktor moze reci: ne trebaju ti vise ove.
vjerovatno ima takvih, ne znam puno.

edit: i da li je eventualno izlijecenje direktan proizvod lijekova ili je ustvari psihijatar i drugi nehemijski tretmani razlog izlijecenja a lijekovi su bili tu samo da pomognu?
Sanjarko

#7 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by Sanjarko »

karanana wrote: 06/10/2023 17:53 da li ti lijekovi ustvari lijece ili samo "drze pod kontrolom"? da li se pacijent moze izlijeciti tako da jednog dana doktor moze reci: ne trebaju ti vise ove.

edit: i da li je eventualno izlijecenje direktan proizvod lijekova ili je ustvari psihijatar i drugi nehemijski tretmani razlog izlijecenja a lijekovi su bili tu samo da pomognu?
Meni pomogla finansijska konsolidacija, iako smo i sad finansijski sirotinja i imamo ogromne dugove, ali nismo imali ovo uopšte, ova primanja.

Skoro 3 godine sam solidan, ali me strah relapsa. Svaki čas mi se može desiti.

Vjeruj da bi mogao i bez terapije za Sch funkcionisati. Jer sam 12 godina pod terapijom i opet sam i s njom završavao po psihijatriji.

Imao relapse.
Sanjarko

#8 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by Sanjarko »

dječak sa šibicama wrote: 06/10/2023 17:51 Pa kako ces lijeciti F dijagnoze nego lijekovima, nisu psihijatri opsesivni za lijekovima nego su oni nuznost.
Niko to ne spori, nego nema psihoterapija uopšte. Ja za 12 godina ni jednu nisam imao.
dječak sa šibicama

#9 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

karanana wrote: 06/10/2023 17:53 da li ti lijekovi ustvari lijece ili samo "drze pod kontrolom"? da li se pacijent moze izlijeciti tako da jednog dana doktor moze reci: ne trebaju ti vise ove.

Vjerovatno ovisi o dijagnozi, depresija se moze izlijeciti, ili anksioznost, to su laksa oboljenja.. neke teze F dijagnoze vjerovatno ne mogu. Mogu se zalijeciti.

Nuznost lijekova je u tome sto nijedna psiho terapija ne moze uspjeti bez lijekova, niti oni mogu bez terapije. Bar koliko ja znam o tome.
sumirprimus

#10 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by sumirprimus »

Dodjem na forum vidim ima gorih slucajeva, popravim si dan i idem dalje :lol: :P
sumirprimus

#11 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by sumirprimus »

Tablete zatupe.
Zivot je lijep uzivjate u malim ciljevima svakog dana.
Sanjarko

#12 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by Sanjarko »

A hajde budi i normalan. Težak imao penicilinski šok kao dijete od 3 ili 4 godine, možda i 2,5.

Imao konvulzije navodno iako je jedan stručnjak rekao da nisam. Bio na Phenobarbital koji je sad zabranjen davati djeci.

Poplavio od šoka bio i na kisiku bio.

Onda rat došao, i nesreća žešća.

Poslije me uhvatilo nešto ili sam već vukao nešto. Onda oko 2012 godine oboli mi jetra. Ode što šta od vida pa nadalje.

Otkrije se to na internom odjelu KB ZE, ali da je se jetra oporavila. Ali dar mar mi je s zdravljem napravila vjerojatno.

Završim tad prvi put na psihijatrijskom odjelu KB. Sumanuto se ponašao ali sam bio bolestan nešto i imao samo 65 kg iako sam 195 cm visok.

Onda poslije relapsi itd. Udari me i auto u tom jednom relapsu. Kao Brus Willis bez većih posljedica prođem. Kao u filmu Nesalomljivi.

Onda opet bio bolestan. Zadnji put mi od terapije i to od Leponeksa malo falilo da otkažu bubrezi.

PS. Nikad nije utvrđeno što mi je Kafetin izazvao ove relapse. Morfij mi zbog njega u urinu nalazili.

Valjda moj metabolizam ne može da preradi kako treba Kafetin.
muha_sa

#13 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by muha_sa »

Psihijatrima je gore neg pacijentima :D

Moj jaran Hamdo ode u Omer Maslic psihijatru da mu se ko požali :D
Sjeo na stolicu preko puta doktor i doktor mu veli "hajd Hamdo--deder pricaj šta to tebe proganja" :D
Hamdan se razvezo i kad je ponestalo materijala doktor mu veli--eh, hajd sad ti mene saslušaj :lol: veli mi Hamdo--doktor mi se raskuko došlo mi da placem :lol: ode doktor do prozora--zavuce ruku u dzep te izvadi bocicu sa hapovima i trehnu u dlan pa u usta i zali punom čašom vode :lol:
Ozdravio mi Hamdan :D
Sanjarko

#14 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by Sanjarko »

muha_sa wrote: 06/10/2023 20:07 Psihijatrima je gore neg pacijentima :D

Sjeo na stolicu preko puta doktor i doktor mu veli "hajd Hamdo--deder pricaj šta to tebe proganja" :D
Hamdan se razvezo i kad je ponestalo materijala doktor mu veli--eh, hajd sad ti mene saslušaj :lol: veli mi Hamdo--doktor mi se raskuko došlo mi da placem :lol: ode doktor do prozora--zavuce ruku u dzep te izvadi bocicu sa hapovima i trehnu u dlan pa u usta i zali punom čašom vode :lol:
Pa i oni su ljudi. Moj valjda bivši psihijatar je meni i staroj pričao da je pravo bolestan, sad je valjda u penziji. Ne znam šta je govorio tačno da ima kao bolest.
dudlov

#15 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by dudlov »

muha_sa wrote: 06/10/2023 20:07 Psihijatrima je gore neg pacijentima :D

:lol:
moimoi

#16 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by moimoi »

Jebiga ljudi ima diagnoza i diagnoza. Mislim da niti jedan srink ili barem ne bi trebao, prepisuje lijekove “onako”. Za smirenje mozda da.. sto ne bi trebali piti ako zaista niste iznervirani ili sto bi rekli-uzrujani. Al ako imate ozbiljnije diagnoze…pa lijekovi su tu da vam olaksaju zivot tj produzr. Isto kao da imate visok pritisak, secer, slabo srce etc. Ne igrajte se.
Kso da odtali doktori ne koriste/prepisuju lijekove?!
ZoomZoomKiwi

#17 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by ZoomZoomKiwi »

Munka kaže se propisati i dijagnoza.
moimoi

#18 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by moimoi »

EFD22 wrote: 06/10/2023 21:29 Munka kaže se propisati i dijagnoza.
Prvo, grijesis ko sam. Drugo, hvala na ispravci.
¤ jelena ¤

#19 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by ¤ jelena ¤ »

'ta će 'sihijatar...
dječak sa šibicama

#20 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

¤ jelena ¤ wrote: 06/10/2023 22:57 'ta će 'sihijatar...
Pa da, odes malo plivas u bazenu i izljecio se bajo moj
¤ jelena ¤

#21 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by ¤ jelena ¤ »

dječak sa šibicama wrote: 06/10/2023 23:02
¤ jelena ¤ wrote: 06/10/2023 22:57 'ta će 'sihijatar...
Pa da, odes malo plivas u bazenu i izljecio se bajo moj
I...

šaka oraha tri puta dnevno i čaj od metvice jal nane pred spavanje i Bog da te vidi, ja ti kažem.
iz zadnje klupe

#22 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by iz zadnje klupe »

Zao mi je što sam zaboravio kako se zove, ali sam na youtube nasao videa psihijatra koji je rekao jednu jednostavnu istinu, i prestavio revolucionnatnu metodu

Jednostavna istina je da je psihijatrija jedina grana medicine koja daje dijagnoze i prepisuje tretmane a da nema fizički uvid-sliku organa kojieg liječi

Psihijatri se oslanjaju na ono što vi kažete, kako se ponašate, njihovo iskustvo, ali nemaju sliku vašeg mozga

On je prestavio revolucionarnu metodu, zaboravio sam na koji način skenira mozak, ali tako je otkrio šta je npr nije u redu sa njegovim 17 godišnjim nećakom koji je samoozljeđivao, imao psihotičke i morbidne crteže itd, prije toga je bio na psihotociima, antidepresivima, sredstvima za smirenje i ništa nije pomoglo.

On ga je izliječio potpuno drugim sredstvima jer je skeniranjem mozga utvrdio gdje je problem.

Psihijatrija je ograničena tim limitiranim pogledom u vaš mozak, i ona je mora pouzdati u svoju intuiciju da li lažete ili ne, kada kažete da vam je bolje, a uvijek je bolje igrati na sigurno, pa ne prekidati terapiju, jer šta ako ste suicidalni ili agresivni prema okolini, on ukine terapiju, a vi ubijete sebe ili osobe oko vas ili potpune strancve na ulici'

Tako da s jedne strane razumijem psihijatre što se nevoljko odlučuju da prekinu neku terapiju.

Inače, ko ne zna, svaki psihijatar, mora imati svog psihijatra, jer i on se shvašta nasluša, da bi i on ostao u normalnom psihičkom stanju
dr_Evil

#23 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by dr_Evil »

Kazu dobra ljubavnica lijeci sve probleme, dok zena samo uzrokuje klinicku depresiju. Imal tu istine?
Dope_Man

#24 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by Dope_Man »

iz zadnje klupe wrote: 09/10/2023 14:34 Jednostavna istina je da je psihijatrija jedina grana medicine koja daje dijagnoze i prepisuje tretmane a da nema fizički uvid-sliku organa kojieg liječi

Psihijatri se oslanjaju na ono što vi kažete, kako se ponašate, njihovo iskustvo, ali nemaju sliku vašeg mozga
Razlog za ovo je jednostavan - NE ZNAMO skoro nista o mozgu. Dobro, ne bas nista, ali o mozgu znamo skoro pa nista ako poredimo sa znanjem o drugim dijelovima tijela. Danas je obicna sitnica vidjeti slomljenu kost, povrijedjen misic, kamen u bubregu, pijanu jetru itd.. i primjeniti adekvatan tretman. Ali mozak je previse kompleksan (odnosno, nedovoljno shvacen jos uvijek) da bi mogli samo napraviti sliku i reci - "eto to je, rijesicemo to".

Samo o mozgu mozes napisati 20 debelih knjiga i da opet nista nisi rekao. Jednog dana nauka ce sigurno doci i do toga da se vecina psihickih oboljenja moze vidjeti na nekoj slici mozga, a farmakologija imati lijek koji ce bas to popraviti bez da te promijeni u drugu osobu. Ali jos smo mi podaleko od tog dana.
Last edited by Dope_Man on 10/10/2023 09:10, edited 1 time in total.
tramvajtrojka

#25 Re: Kako ste se oslobodili psihijatara i njihove hrpe tableta?

Post by tramvajtrojka »

jer shvacate da je otvarac tempirana bomba bez tableta pazite kome dajete savjete o bacanju tableta, nisu doktori debili da ne znaju kome trebaju a kome ne
Post Reply