Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
dr_Evil

#25251 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 09/10/2023 12:13

Da li bi isto takvo razmisljanje imas i o ustanicim u varsavskom getu?
Hajde me pitaj malo konkretnije sta te zanima.

Ja sam uvijek za otpor, i ako je ginut onda da se gine sa puskom u ruci, makar mi znamo sta znaci predati se. Ako ima neki cilj ovdje opravdavam napad Davida na Golijata, ali ja ne vidim cilj niti plan.
skrbavi-admin

#25252 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skrbavi-admin »

sljedeci put kad vas neko izreseta, zgazi dijete, prebije vas ili dijete ili nekog clana familije - nema potrebe da se bunite - najnoviji postulati civilizacije u 2023 godini su da

- jaci mora da tlaci
- jaci je slobodan da mobinguje, zlostavlja, maltretira, izivljava se i sve sto potpada pod to
- slabiji mora da bude roblje
- slabijem uvijek mozes samar zveknut cak i kad je to "nako"
- prirodno je da jaci opstaju a da slabije ubijaju

itd itd :lol:

nevezano za gazu izrael palestinu..... ovo je kurcina od civilizacije..... ko god ocekuje neku pravdu sa vjerom u sistem - dzaba kurcu svirate :mrgreen:
Last edited by skrbavi-admin on 09/10/2023 12:24, edited 1 time in total.
Haris.ba

#25253 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Haris.ba »

General War wrote: 09/10/2023 11:35
Haris.ba wrote: 09/10/2023 11:17

Druga strana je slabija i u getu. Nemaju ti ljudi nekakve drzavne vlasti da bi mogli ista.
Jel skroz okolo izrael, ima li jos kakva drzava oko tog geta?
Sta sad trebam ti pricati o historiji?

Sve okolne drzave nisu demokratije i veoma je jasno o cemu se radi. Jedina drzava za koju se glumi da je demokratija je Izrael.

Da skratim. Sve je ovo samo izraz sile. Ko ima silu, on i kroji pravila.
I to je to. Sada je Izrael glavni, i svoju buducnost zasniva na tome da uvijek mora biti jaci od komsija. I za sada mu veoma dobro ide.
PM72

#25254 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by PM72 »

Izraelu je trebalo neko dobro opravdanje pred vlastitom i svjetskom javnošću da skroz poklope Gazu.A Mosad šatro nije znao...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#25255 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

Penicilin wrote: 09/10/2023 12:11 Potpuno je ljudski o svakoj konfliktnoj situaciji utvrđivati sud polazivši od pitanja ko je upravu, ko je krivac a ko žrtva, ko je prvi započeo i ko više ispaštao. Po tom sudu nema sumnje da palestinski narod podnosi najveće žrtve, međutim činjenica je i da su radikalne politike prisutne su na obje strane s tim da jedna - izraelska ima puno veću snagu i samim tim i provodi puno veću nepravdu. U tom kontekstu lako se poistovjetiti sa palestinskim narodom i za one koji žele biti na strani pravde i žrtve nema dvojbe koga u tom sukobu treba podržati.

Također ako posmatramo američku i evropsku politiku na Bliskom Istoku sasvim je jasno da je ona vođena prvenstveno ekonomskim interesom i brutalnom silom. Naravno nije ispravno međunarodne državne politike i događaje poistovjećivati sa narodima i državama i jasno je da cijeli Zapad ne stoji iza takve politike međutim rezultati te politike su nepobitni. Dosta se ovdje raspravljalo i o početnim vremenski tačkama u odnosu na koje vagamo sudove o određenim događajima u sadašnjosti i realno je zaključiti da ako dovoljno daleko zabacimo nema tog naroda koji je potpuno čist od zločina niti ima onog koji i sam nije iskusio zločin od strane drugog. Jasno je da u tom kontekstu Evropa puno toga toleriše Izraelu na ime onoga što se desilo u drugom svijetskom ratu. Također pravo i pravda u međunarodnim odnosima puno su fluidniji nego u okvirima suverenog državnog sistema jer su sve međunarodne institucije na kraju krajeva dobrovoljne i prisila opet dolazi od onih najjačih koji nisu uvijek pavedni i vođeni ispravnim motivima.

Kako se onda postaviti prema konkretnoj situaciji koja se trenutno događa između Izraela i Palestine. Na individualnoj ljudskoj osnovi naravno naše emocije su sa svim nevinim žrtvama, civilima koji su stradali ili će stradati radi nekakvih ideologija i politika a jasno je ko će ovdje izvući deblji kraj. Međutim prilično je izvjesno i odakle je ovaj vjetar puhnuo i kome sve ovo najviše odgovara. To je prije svega Rusija koja očajnički pokušava da skrene fokus međunarodne pažnje i pomoći Ukrajini kao i najbliži saveznik Rusije u tom ratu Iran. Osim toga Iranu također nije odgovarala normalizacija odnosa između Saudijske Arabije i Izraela koja bi značila približavanje američkih saveznika u regionu. Na taj način su se interesi ove dvije antizapadne sile podudarili a rezultat će u svakom slučaju biti razvodnjavanje kapaciteta i fokusa Zapada sa Ukrajine što vrlo direktno utiče na Balkan i BiH u kontekstu naših regionalnih sigurnosnih odnosa. Otvaranje dodatnog prostora za djelovanje Rusije u regionu kroz potencijalnu destabilizaciju koja bi dodatno okupirala fokus Zapada sa Ukrajine nikome ovde ne ide u prilog.

Za razliku od Bliskog Istoka, Zapad je na Balkanu, koliko god nevoljko i isforsirano na kraju odigrao stabilizirajuću ulogu i svojim prisustvom i uticajem održava određeni balans i poredak. Koliko god recimo kosovska i bošnjačka politika priželjkivale veću podršku Zapada u njihovu korist jasno je da bi bez podrške Zapada pozicija malih naroda na Balkanu bila puno teža. Sa druge strane jasna je neizvjesnost a i cijena eventualne podrške koja bi mogla doći sa Istoka. Prema tome za nas u BiH, Zapad i to njegov liberalni dio političkog spektra ostaje jedini prirodni saveznik u međunarodnim odnosima. U tom kontekstu iz ugla međunarodnih odnosa ne može se govoriti o podršci palestinskom narodu već o podršci Hamasu i njihovim sponzorima Iranu i Rusiji. Bitno je da ovo ne izgubimo iz vida.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Chmoljo

#25256 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

skrbavi-admin wrote: 09/10/2023 12:23 ko god ocekuje neku pravdu sa vjerom u sistem - dzaba kurcu svirate :mrgreen:
dobro jutro.

ja sam te lekcije naučio u predburtetskom dobu kad sam gledao prosut mozak svog vršnjaka.
dr_Evil

#25257 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 09/10/2023 12:24
General War wrote: 09/10/2023 11:35
Jel skroz okolo izrael, ima li jos kakva drzava oko tog geta?

Sve okolne drzave nisu demokratije i veoma je jasno o cemu se radi. Jedina drzava za koju se glumi da je demokratija je Izrael.

I to je to. Sada je Izrael glavni, i svoju buducnost zasniva na tome da uvijek mora biti jaci od komsija. I za sada mu veoma dobro ide.
I da odgovorimo generalu konkretnije. Samo je Izrael oko tog Geta. Granicu Egipat /Gaza kontrolise Izrael, a i Egipat je odan Izraelu odavno.

Egipat prodaje naftne derivate Izraelu za cijenu ispod proizvodne :D
Avetinho

#25258 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

Penicilin wrote: 09/10/2023 12:11 Potpuno je ljudski o svakoj konfliktnoj situaciji utvrđivati sud polazivši od pitanja ko je upravu, ko je krivac a ko žrtva, ko je prvi započeo i ko više ispaštao. Po tom sudu nema sumnje da palestinski narod podnosi najveće žrtve, međutim činjenica je i da su radikalne politike prisutne su na obje strane s tim da jedna - izraelska ima puno veću snagu i samim tim i provodi puno veću nepravdu. U tom kontekstu lako se poistovjetiti sa palestinskim narodom i za one koji žele biti na strani pravde i žrtve nema dvojbe koga u tom sukobu treba podržati.

Također ako posmatramo američku i evropsku politiku na Bliskom Istoku sasvim je jasno da je ona vođena prvenstveno ekonomskim interesom i brutalnom silom. Naravno nije ispravno međunarodne državne politike i događaje poistovjećivati sa narodima i državama i jasno je da cijeli Zapad ne stoji iza takve politike međutim rezultati te politike su nepobitni. Dosta se ovdje raspravljalo i o početnim vremenski tačkama u odnosu na koje vagamo sudove o određenim događajima u sadašnjosti i realno je zaključiti da ako dovoljno daleko zabacimo nema tog naroda koji je potpuno čist od zločina niti ima onog koji i sam nije iskusio zločin od strane drugog. Jasno je da u tom kontekstu Evropa puno toga toleriše Izraelu na ime onoga što se desilo u drugom svijetskom ratu. Također pravo i pravda u međunarodnim odnosima puno su fluidniji nego u okvirima suverenog državnog sistema jer su sve međunarodne institucije na kraju krajeva dobrovoljne i prisila opet dolazi od onih najjačih koji nisu uvijek pavedni i vođeni ispravnim motivima.

Kako se onda postaviti prema konkretnoj situaciji koja se trenutno događa između Izraela i Palestine. Na individualnoj ljudskoj osnovi naravno naše emocije su sa svim nevinim žrtvama, civilima koji su stradali ili će stradati radi nekakvih ideologija i politika a jasno je ko će ovdje izvući deblji kraj. Međutim prilično je izvjesno i odakle je ovaj vjetar puhnuo i kome sve ovo najviše odgovara. To je prije svega Rusija koja očajnički pokušava da skrene fokus međunarodne pažnje i pomoći Ukrajini kao i najbliži saveznik Rusije u tom ratu Iran. Osim toga Iranu također nije odgovarala normalizacija odnosa između Saudijske Arabije i Izraela koja bi značila približavanje američkih saveznika u regionu. Na taj način su se interesi ove dvije antizapadne sile podudarili a rezultat će u svakom slučaju biti razvodnjavanje kapaciteta i fokusa Zapada sa Ukrajine što vrlo direktno utiče na Balkan i BiH u kontekstu naših regionalnih sigurnosnih odnosa. Otvaranje dodatnog prostora za djelovanje Rusije u regionu kroz potencijalnu destabilizaciju koja bi dodatno okupirala fokus Zapada sa Ukrajine nikome ovde ne ide u prilog.

Za razliku od Bliskog Istoka, Zapad je na Balkanu, koliko god nevoljko i isforsirano na kraju odigrao stabilizirajuću ulogu i svojim prisustvom i uticajem održava određeni balans i poredak. Koliko god recimo kosovska i bošnjačka politika priželjkivale veću podršku Zapada u njihovu korist jasno je da bi bez podrške Zapada pozicija malih naroda na Balkanu bila puno teža. Sa druge strane jasna je neizvjesnost a i cijena eventualne podrške koja bi mogla doći sa Istoka. Prema tome za nas u BiH, Zapad i to njegov liberalni dio političkog spektra ostaje jedini prirodni saveznik u međunarodnim odnosima. U tom kontekstu iz ugla međunarodnih odnosa ne može se govoriti o podršci palestinskom narodu već o podršci Hamasu i njihovim sponzorima Iranu i Rusiji. Bitno je da ovo ne izgubimo iz vida.
Vrlo solidno :thumbup:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25259 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 09/10/2023 12:26
Haris.ba wrote: 09/10/2023 12:24

I da odgovorimo generalu konkretnije. Samo je Izrael oko tog Geta. Granicu Egipat /Gaza kontrolise Izrael, a i Egipat je odan Izraelu odavno.

Isto vazi i za Jordan.
Izrael je poklopio sve zemlje u direktnom komsiluku, jedino Libanon nisu, ali je to, kako se danas vidi, svakako nikakva prepreka za njihove ciljeve.
skrbavi-admin

#25260 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skrbavi-admin »

Chmoljo wrote: 09/10/2023 12:25
skrbavi-admin wrote: 09/10/2023 12:23 ko god ocekuje neku pravdu sa vjerom u sistem - dzaba kurcu svirate :mrgreen:
dobro jutro.

ja sam te lekcije naučio u predburtetskom dobu kad sam gledao prosut mozak svog vršnjaka.
ne moras ti meni dobrojutrirat mesje, ne trebaju meni nicije 'mornin lekcije - u skoli sam uvijek nalijeto na siledzije kad god sam mogo da zastitim slabije to sam i ucinio - fasovo i noz.... al sta ces obicno vidjet da kad 10ica suta jednog na podu prikljucuju se i drugi "da se pocaste " da u oku siledzije ispadnu prihvatljivi, to je nezaobilazan obrazac ponasanja primitivnog zivotinjskog krda - nesto sto nikad nisam mogao da pojmim shvatim i anticipiram - siledzije se obicno stvaraju u zrtvama drugih siledzija - i siledzije se odlicno razumiju i brzo udruze i to kolo zla nikad ne prestaje....
SmokingMan

#25261 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by SmokingMan »

Mosad ima naybolji cyber security u lokalnoj grupi galaksija, ne znam koji je to notorious hacker mogao penetrirati, ili više njih, iako jeste, mora da je neko platio big fat money da im "zapuši" infomacioni sistem. Mada je sve izvjesnije da je moguće ono drugo, postojanje nekog dogovra sa Hamasom i šire. I to se može uzeti kao pretpostavkom, svakako niko još ne raspolaže pravim informacijama, ali recimo da je ovo mogao biti classy inside job.
Last edited by SmokingMan on 09/10/2023 12:37, edited 1 time in total.
Chmoljo

#25262 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

skrbavi-admin wrote: 09/10/2023 12:35
Chmoljo wrote: 09/10/2023 12:25

dobro jutro.

ne moras ti meni dobrojutrirat mesje, ne trebaju meni nicije 'mornin lekcije - u skoli sam uvijek nalijeto na siledzije kad god sam mogo da zastitim slabije to sam i ucinio - fasovo i noz.... al sta ces obicno vidjet da kad 10ica suta jednog na podu prikljucuju se i drugi "da se pocaste " da u oku siledzije ispadnu prihvatljivi, to je nezaobilazan obrazac ponasanja primitivnog zivotinjskog krda - nesto sto nikad nisam mogao da pojmim shvatim i anticipiram - siledzije se obicno stvaraju u zrtvama drugih siledzija - i siledzije se odlicno razumiju i brzo udruze i to kolo zla nikad ne prestaje....
isto je to i u međunarodnim odnosima.

do u detalj.
JohnnyS

#25263 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by JohnnyS »

Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#25264 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

dr_Evil wrote: 09/10/2023 12:22
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 09/10/2023 12:13

Da li bi isto takvo razmisljanje imas i o ustanicim u varsavskom getu?
Hajde me pitaj malo konkretnije sta te zanima.

Ja sam uvijek za otpor, i ako je ginut onda da se gine sa puskom u ruci, makar mi znamo sta znaci predati se. Ako ima neki cilj ovdje opravdavam napad Davida na Golijata, ali ja ne vidim cilj niti plan.
Ma, sve u redu, samo za ovo boldirano-borba ocajnika to nema, zato i budu porazeni. Primjera koliko hoces-spartanski ustanak, ustanak u varsavskom getu, palestinski ustanci, itd.
aratet

#25265 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by aratet »

PM72 wrote: 09/10/2023 12:24 Izraelu je trebalo neko dobro opravdanje pred vlastitom i svjetskom javnošću da skroz poklope Gazu.A Mosad šatro nije znao...
Pa čak i da je znao ooet su pećinski ljudi poklali onu omladinu.

Ali realno, koliki retard možeš da budeš pa kolješ ljude koji veze s konfliktom nemaju.
Moguće da su pojedini čak i podržavali neki otpor.
Ironmen

#25266 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Ironmen »

Ovo je katastrofa ziva, pobit ce ih sve.
dječak sa šibicama

#25267 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dječak sa šibicama »

Hizbola i Iran tvrde da nemaju nista sa ovim, "samostalna palestinska akcija".

Prpa. Ne ovaj sa foruma.
aratet

#25268 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by aratet »

sehohari wrote: 09/10/2023 12:31
dr_Evil wrote: 09/10/2023 12:26

Isto vazi i za Jordan.
Izrael je poklopio sve zemlje u direktnom komsiluku, jedino Libanon nisu, ali je to, kako se danas vidi, svakako nikakva prepreka za njihove ciljeve.
Jordan je bio u krvavom ratu sa Palestincima.
Haris.ba

#25269 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Haris.ba »

Ono sto imaju raketa neka usmjere na zid prema Egiptu i laganini u Njemacku.
laik1981

#25270 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by laik1981 »

Na pomolu je humanitarna katastrofa nezamislivih razmjera.
dr_Evil

#25271 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 09/10/2023 12:47 Ono sto imaju raketa neka usmjere na zid prema Egiptu i laganini u Njemacku.
Pa Izrael bi ih sam prebacio, ne trebaju im rakete :D
laik1981

#25272 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by laik1981 »

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele, koji ima palestinsko porijeklo

"Najbolja stvar koja bi se mogla dogoditi palestinskom narodu je da Hamas potpuno nestane. Te divlje zvijeri ne predstavljaju Palestince", rekao je Bukele na društvenoj mreži X.

"Svako ko podržava palestinsku stvar napravio bi veliku grešku priklonivši se tim kriminalcima", dodao je.
PM72

#25273 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by PM72 »

aratet wrote: 09/10/2023 12:44
PM72 wrote: 09/10/2023 12:24 Izraelu je trebalo neko dobro opravdanje pred vlastitom i svjetskom javnošću da skroz poklope Gazu.A Mosad šatro nije znao...
Pa čak i da je znao ooet su pećinski ljudi poklali onu omladinu.

Ali realno, koliki retard možeš da budeš pa kolješ ljude koji veze s konfliktom nemaju.
Moguće da su pojedini čak i podržavali neki otpor.
O tome i pišem.Kako bi drugačije mobilisao svoju javnost nego scenama klanja,ubijanja i rušenja?
palermo

#25274 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by palermo »

Nisam shvatio, sta znaci ovo 'pametnom dosta ". Da je Rusija na syrani Hamasa, da Rusiji ovo odgovara ? Pa za to ne treba posebna pamet niti je nesto novo.
Al zasto bi Hamas, palestince u Gazi bilo briga za to sto Rusiji ovo odgovara ? Trebaju misliti o tome sta Izraelu i Ameroci odgovara ? Stvarno nosam shvatio
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#25275 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

dječak sa šibicama wrote: 09/10/2023 12:47 Hizbola i Iran tvrde da nemaju nista sa ovim, "samostalna palestinska akcija".

Prpa. Ne ovaj sa foruma.
Pa dobro, i Vucko tvrdi da nema nista sa dogadjajima ne sjeveru Kosova. Da mu vjerujemo ili je prpa?
Locked