Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seyfo

#11726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Nadrealisti su predvidjeli sve, pa i ovo sranje u Švedskoj:
"U Švedskoj problemi- zdravo". I ona floskula da je u Bosni "dobro-nek ne puca" nije više smiješna. Ko bi rek'o, ko b' se nad'o da ćemo dočekati da u Švedskoj puca a u Bosni ne puca. Ha ya
Ozimician

#11727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Onaj slucaj Bosanca koji sam postavljao ovdje je prosao nezapazeno.

Mnogi su ovdje komentarisali kako je nas narod glup i kako nista ne zna, kako ne zna zakazati sebi termin, kako cekaju zadnji momenat, itd.

Medjutim on ocito nije bio jedini koji je kampovao ispred ureda za strance u Stuttgartu, malo je drugacije kad Software Engeneer u istom tom Stuttgartu kampuje i pri tome kaze da mu je to prvi put u zivotu da je spavao vani i da se osjecao miserable. Stvar je otisla viralno:

konami666

#11728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Ozimician wrote: 07/10/2023 19:35 Onaj slucaj Bosanca koji sam postavljao ovdje je prosao nezapazeno.

Mnogi su ovdje komentarisali kako je nas narod glup i kako nista ne zna, kako ne zna zakazati sebi termin, kako cekaju zadnji momenat, itd.

Medjutim on ocito nije bio jedini koji je kampovao ispred ureda za strance u Stuttgartu, malo je drugacije kad Software Engeneer u istom tom Stuttgartu kampuje i pri tome kaze da mu je to prvi put u zivotu da je spavao vani i da se osjecao miserable. Stvar je otisla viralno:

Meni je to nejasno, ja sam još davne 2010 za švedsku sve digitalno podnio papirologiju, nikad šalteruse nisam vidio, kad sam gore otišao izdali mi radnu dozvolu, zakazao termin i pojavio se na zakazani termin i gotova priča. Kako Njemačka nije u stanju da uradi isto?
konami666

#11729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Seyfo wrote: 07/10/2023 12:57 Nadrealisti su predvidjeli sve, pa i ovo sranje u Švedskoj:
"U Švedskoj problemi- zdravo". I ona floskula da je u Bosni "dobro-nek ne puca" nije više smiješna. Ko bi rek'o, ko b' se nad'o da ćemo dočekati da u Švedskoj puca a u Bosni ne puca. Ha ya
U Bosni ne puca? :-) Pa prije par dana u sred grada bosanski gazija popi metak.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#11730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

konami666 wrote: 08/10/2023 08:09
Meni je to nejasno, ja sam još davne 2010 za švedsku sve digitalno podnio papirologiju, nikad šalteruse nisam vidio, kad sam gore otišao izdali mi radnu dozvolu, zakazao termin i pojavio se na zakazani termin i gotova priča. Kako Njemačka nije u stanju da uradi isto?
U mojoj mahali je sve online sa terminima. A cetvrtkom je dan kada se moze bez termina, tj stanes u red i cekas.

A jbg, ja kad sam u njemacku dosao, tek tad sam prvi put koristio fax u zivotu :-)
Sonron

#11731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sonron »

Njemačka nije u stanju to da uradi zato što ne želi, veliki broj ljudi radi u državnim institucijama a pogotovo osobe sa invaliditetom i ostalim poteškoćama. Ako bi se prebacili na digitalno, morali bi dati otkaz velik broj ljudima + otpremnine i iza toga bi došlo veliko kukanje i plakanje tih istih radnika po lokalnim/regionalnim medijima i pljuvanje po političkim partijama, em te iste političke partije neće da izgube glasače, tako da je to začarani krug, rješenja nema još a njemce je generalno strah da uvedu nagle promjene. To ti je isto i sa penzionim fondom, nema šanse da bi oni prebacili penzije na budžet, to da urade desetine hiljada ljudi bi izgubilo posao zato osiguranja grabe svaku priliku da ti uvali dodatni penzioni "plan" da bi kasnije mogao imati penziju u visini plete kad si radio em to je sad program u školama da se djeca koja su na Ausbildungu da ih navuku pa plaćaj od svoje 20te do 67me po 300 € mjesečno da bi mogao imati 1000€ dodatno na penziju.
Avetinho

#11732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

Sonron wrote: 08/10/2023 10:19 Njemačka nije u stanju to da uradi zato što ne želi, veliki broj ljudi radi u državnim institucijama a pogotovo osobe sa invaliditetom i ostalim poteškoćama. Ako bi se prebacili na digitalno, morali bi dati otkaz velik broj ljudima + otpremnine i iza toga bi došlo veliko kukanje i plakanje tih istih radnika po lokalnim/regionalnim medijima i pljuvanje po političkim partijama, em te iste političke partije neće da izgube glasače, tako da je to začarani krug, rješenja nema još a njemce je generalno strah da uvedu nagle promjene. To ti je isto i sa penzionim fondom, nema šanse da bi oni prebacili penzije na budžet, to da urade desetine hiljada ljudi bi izgubilo posao zato osiguranja grabe svaku priliku da ti uvali dodatni penzioni "plan" da bi kasnije mogao imati penziju u visini plete kad si radio em to je sad program u školama da se djeca koja su na Ausbildungu da ih navuku pa plaćaj od svoje 20te do 67me po 300 € mjesečno da bi mogao imati 1000€ dodatno na penziju.
Teško mi je povjerovati da je zbog toga tako u Njemačkoj, ali je moguće da je to slučaj. U Americi rješenje je bilo automatizovati birokratiju koliko je god moguće, a zaposlenje hendikepiranih tražiti u privatnom sektoru, tako što je omogućeno preduzećima da isplaćuju plate niže od minimalnih onim hendikepiranima koji bi, da nije tog rješenja, bili primorani biti na tržištu rada po istim cijenama kao i "zdravi" kandidati. Tako da je dobro i poslodavcu i osobama s invaliditetom; jednima jer dobivaju radnu snagu po nižoj cijeni, a drugima jer postoji mehanizam kojim im je omogućeno da vode produktivan život.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#11733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Drzavne sluzbe su preopterecene, imaju manjak radne snage u svim sluzbama...smijesno je pricati da nece jer se boje strajkova zbog opustanje :-)
Ozimician

#11734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Neko je davno rekao, moguce iz USA:

Nema tog problema, za kojeg Njemacka ne moze dodati jos jedan layer birokratije. :D
elcaliente

#11735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

izvrsni direktor wrote: 09/10/2023 15:45 Drzavne sluzbe su preopterecene, imaju manjak radne snage u svim sluzbama...smijesno je pricati da nece jer se boje strajkova zbog opustanje :-)
Nije smijesno u pravu je covjek.
Preoptereceni su upravo iz gore navedenih razloga. Oni imaju ne desetine hiljada radnika viska nego stotine hiljada radnika viska.
Ni jedna vlada nema muda da se uhvati u kostac sa tim jer se boje sudova i strajkova.
Pod hitno treba digitalizacija ali sta sa tim starim radnicima. Upravo iz tog razloga su pokusali sa trikom da ti ljudi sto se novo zaposle u sluzbama nisu po statusu vise sluzbenici i ugovori su im na odredjeno vrijeme.
Sada se ceka da priroda uradi svoje, penzija ili smrt.

U njemackoj imas par tabu tema npr. stanovanje, javna uprava, zemljoradnici, digitalizacija. A ostale mozes hebat kako hoces.
Ozimician

#11736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

https://www.klix.ba/biznis/posao/ne-pro ... /231011048

Evo ko hoce, a po upisima, mnogi zele:
Očekivana početna plata iznosi 3.000 eura bruto. Dodatne pogodnosti ovog radnog mjesta su naknade u iznosu od 1.000 eura za godišnji odmor, te 1.000 eura povodom božićnih praznika, dok poslodavac snosi putne troškove dolaska u Njemačku i subvencionira troškove smještaja.

Posao autostaklara podrazumijeva popravku i zamjenu vjetrobranskih stakala na vozilima koristeći metodu polimera. Idealni kandidati za ovo radno mjesto su automehaničari, autoelektričari ili autolakireri, ali i ostale struke, o čemu bi se dobilo više informacija nakon prijave.

Od kandidata se očekuje poznavanje njemačkog jezika, minimalni nivo A2. Prethodno radno iskustvo je poželjno ali nije uvjet, jer je za početnike obezbjeđena obuka kako bi se unaprijedilo njihovo znanje i usavršile vještine.
Ovo je dobro jer mozes bez nekih troskova da startas.
konami666

#11737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Od 1-og oktobra Švedska mijenja pravila za radne dozvole, znaci ako je Plata ispod 80% švedske prosječne plate, ide odbijenica za sve nove i postojeće radnike sa radnom dozvolom. Ta cifra će ove godine da iznosi otprilike 28k sek i svake godine će da rade reviziju koja će to da prati.
Za plavu kartu ce isto da rade update za nekih mjesec dana, trenutni treshold je 55-56k sek.
Ozimician

#11738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konami666 wrote: 13/10/2023 07:47 Od 1-og oktobra Švedska mijenja pravila za radne dozvole, znaci ako je Plata ispod 80% švedske prosječne plate, ide odbijenica za sve nove i postojeće radnike sa radnom dozvolom. Ta cifra će ove godine da iznosi otprilike 28k sek i svake godine će da rade reviziju koja će to da prati.
Za plavu kartu ce isto da rade update za nekih mjesec dana, trenutni treshold je 55-56k sek.
Nove i postojece ? ? ?

Dakle bukvalno ce protjerati ljude koji imaju posao, uredno placaju doprinose, poreze, stanarinu ? :-) :-) :-) :-)
dr_Evil

#11739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 13/10/2023 07:57
konami666 wrote: 13/10/2023 07:47 Od 1-og oktobra Švedska mijenja pravila za radne dozvole, znaci ako je Plata ispod 80% švedske prosječne plate, ide odbijenica za sve nove i postojeće radnike sa radnom dozvolom. Ta cifra će ove godine da iznosi otprilike 28k sek i svake godine će da rade reviziju koja će to da prati.
Nove i postojece ? ? ?

Dakle bukvalno ce protjerati ljude koji imaju posao, uredno placaju doprinose, poreze, stanarinu ? :-) :-) :-) :-)
80% prosjecne nije to bas tako strasno, uvijek je bio neki uslov koliko moras zaradjivati da imao pravo na vizu
Ozimician

#11740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 13/10/2023 08:01

Nove i postojece ? ? ?

80% prosjecne nije to bas tako strasno, uvijek je bio neki uslov koliko moras zaradjivati da imao pravo na vizu
Imalo bi smisla za prvu vizu, ali za nekoga ko vec radi i ima posao je nidje veze da se protjeruje.
Mozda je covjeku privremeno smanjena plata ili se prosjek podigao, a njegova plata ne prati taj rast, itd.
Jer ponavljam, protjerujes covjeka koji je koristan clan drustva, ne prima socijalu, placa poreze, doprinose...

U medjuvremenu imas bande koje se rokaju. :-D

Eh upravo to je posljedica takve politike, tj. onog sto su mi davno rekli, da je u Svedsku mnogo lakse doci, baciti pasos i traziti azil, nego kao "strucna radna snaga". :-) :-) :-)
dr_Evil

#11741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 13/10/2023 08:09

Imalo bi smisla za prvu vizu, ali za nekoga ko vec radi i ima posao je nidje veze da se protjeruje.
Mozda je covjeku privremeno smanjena plata ili se prosjek podigao, a njegova plata ne prati taj rast, itd.
Jer ponavljam, protjerujes covjeka koji je koristan clan drustva, ne prima socijalu, placa poreze, doprinose...

Eh upravo to je posljedica takve politike, tj. onog sto su mi davno rekli, da je u Svedsku mnogo lakse doci, baciti pasos i traziti azil, nego kao "strucna radna snaga". :-) :-) :-)
Pa ne znam, obicno je taj nivo uvijek isti za nova i postojeca radna mjesta. E sad jesu li rekli bas 80% prosjecne plate Svedske ili 80% prosjecne plate u struci gdje aplicira. Sjecam se da je bio uslov nekako da ne smijes biti placen da odudara od prosjeka.
konami666

#11742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Nove i postojece ? ? ?

Da, kažu da će 10-20% ljudi sa radim dozvolama imati problema sa ovim :D
konami666

#11743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

dr_Evil wrote: 13/10/2023 08:13

Pa ne znam, obicno je taj nivo uvijek isti za nova i postojeca radna mjesta. E sad jesu li rekli bas 80% prosjecne plate Svedske ili 80% prosjecne plate u struci gdje aplicira. Sjecam se da je bio uslov nekako da ne smijes biti placen da odudara od prosjeka.
80% prosječne švedske Plate, zavod za statistiku izbacuje brojeve svake godine a ostali prate.
dr_Evil

#11744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 13/10/2023 08:21
dr_Evil wrote: 13/10/2023 08:13

80% prosječne švedske Plate, zavod za statistiku izbacuje brojeve svake godine a ostali prate.
Pa ne znam bas onda, 38.000*0.8=30400

Mislim da to izbacuje skoro sve struke sa zanatom.
konami666

#11745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

To je donekle istina, tj.takav sam dojam i ja imao. Sada izbacuju sve redom :D i za azil su pooštrili kriterije, postali su najrigorozniji u EU. Sada gledaju kako da oduzmu stalne boravišne dozvole onima koji su ih vec dobili preko azila. Isto tako za radnu snagu izbacuju sve koji nemaju X primanja. Problem je bio sto je iznos decenijama iznosio 13k sek pa su mnogi tako dolazili u švedsku lažno, kofole rade za 13k sek sto je nikakav iznos pa su sebi uplaćivali, radili kojekakve zajebancije. Sada će povećati na 28k iako su htjeli isprva da taj iznos bude prosječna Švedska Plata koja je otprilike 32-33k. Ako hoće visoku kvalifikovanu radnu snagu, ti ljudi dolaze u švedsku sa 45k sek minimum minimuma.
dr_Evil

#11746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 13/10/2023 08:28

To je donekle istina, tj.takav sam dojam i ja imao. Sada izbacuju sve redom :D i za azil su pooštrili kriterije, postali su najrigorozniji u EU. Sada gledaju kako da oduzmu stalne boravišne dozvole onima koji su ih vec dobili preko azila. Isto tako za radnu snagu izbacuju sve koji nemaju X primanja. Problem je bio sto je iznos decenijama iznosio 13k sek pa su mnogi tako dolazili u švedsku lažno, kofole rade za 13k sek sto je nikakav iznos pa su sebi uplaćivali, radili kojekakve zajebancije. Sada će povećati na 28k iako su htjeli isprva da taj iznos bude prosječna Švedska Plata koja je otprilike 32-33k. Ako hoće visoku kvalifikovanu radnu snagu, ti ljudi dolaze u švedsku sa 45k sek minimum minimuma.
Ja sam guglao, ispade da je 38k. Ima smisla 456 na godisnjoj
konami666

#11747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

dr_Evil wrote: 13/10/2023 08:25
konami666 wrote: 13/10/2023 08:21

Evo sada sam vidio koliko je tačno, 27,360sek je treshold (80%) a htjeli su da bude prosječna Plata (sto ne onda 34,200).
konami666

#11748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

dr_Evil wrote: 13/10/2023 08:31
konami666 wrote: 13/10/2023 08:28

Samo zavod za statistiku:

https://www.scb.se/hitta-statistik/sver ... i-sverige/
dr_Evil

#11749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 13/10/2023 08:31
dr_Evil wrote: 13/10/2023 08:25

Evo sada sam vidio koliko je tačno, 27,360sek je treshold (80%) a htjeli su da bude prosječna Plata (sto ne onda 34,200).
Pa dobro, tu vec moze da se dobar majstor uklopi, bar mislim, ne poznajem odlicno svedski standard. Ali tesko da ce pocetnik koji dolazi iz recimo Bosne kao majstor dobit te pare.
dr_Evil

#11750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 13/10/2023 08:32
dr_Evil wrote: 13/10/2023 08:31

Samo zavod za statistiku:

Sta je razlika? :D
Post Reply