Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dupli_skalp

#9628 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Dupli_skalp »

jel to mi nemamo operativnih tenkova?

kada god su slike OM jedinica, u preko 90% slučajeva su samo ovi prastari transporteri.
Peacean

#9629 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Peacean »

Dupli_skalp wrote: 06/10/2023 09:55 jel to mi nemamo operativnih tenkova?

kada god su slike OM jedinica, u preko 90% slučajeva su samo ovi prastari transporteri.
Imamo ali je skupo pokretati ih.
Dupli_skalp

#9630 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Dupli_skalp »

Peacean wrote: 06/10/2023 11:00
Dupli_skalp wrote: 06/10/2023 09:55 jel to mi nemamo operativnih tenkova?

Imamo ali je skupo pokretati ih.
ovo ozbiljno ili...?

kakva tragikomedija od vojske onda. :roll:
Peacean

#9631 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Peacean »

Pa nisu potrebni tenkovi kada su pješadijske vježbe. Kada budu kombinovane vježbe pokrenuće ih. Nemamo mi sredstva za razbacivanje niti potrebu da stalno koristimo tenkove :bih:
tramvajtrojka

#9634 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by tramvajtrojka »

I sta asfat sad radi sa oklopnjacima i tenkovima veliki servis samo il ce ici i na remont telekomunikacijske opreme, farbanje, remont suva, zamjena topovskih cijevi ako je potrebno

steta bi bilo da remontuju tenkove i oklopnjake a da ih ne osvjeze sa novom bojom, a nece zasigurno jer u Tuzli nemaju komoru za to :roll:
archi_a

#9635 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, COO Pazarić, saradnja sa SPJ FUP 🇧🇦
Od 02.10.2023. do 06.10.2023.godine pripadnici Centra za osnovnu obuku izvodili su teorijsku i praktičnu nastavu iz oblasti topografije i navigacije za pripadnike Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije.
Teme koje su obrađene u toku nastave su: Terenske karakteristike na karti, Određivanje lokacije, Orijentisanje karte, Određivanje koordinata, Određivanje elevacije, Određivanje udaljenosti, Intersekcija i resekcija, a da su pripadnici Specijalne policijske jedinice usvojili ova znanja pokazala je praktična vježba u toku koje su primjenili stečena znanja na terenu i pokazali da je obuka bila uspješna.
Image

Image

Image

Image

Image
archi_a

#9636 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, Dom Oružanih snaga BiH, VOR OS BiH
Godišnja konferencija organa vojnoobavještajnog roda (VOR) OS BiH. Sagledavanja i analize stanja i potrebe za adekvatnim planiranjem budućih aktivnosti ovog roda oružanih snaga. Godišnja konferencija rezultira zaključcima proisteklim iz naučenih lekcija i usmjerenim na buduće aktivnosti pripadnika ovog roda OS BiH.
Image

Image

Image

Image

Image

Image
General War

#9637 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

archi_a wrote: 05/10/2023 17:58 Poklon Vlade Njemačke za OS BiH u iznosu od 6 miliona BAM, između ostalog i za uniforme.
Plan je 13.000 terenskih uniformi, kompleta čizama i donjeg veša. Predviđena cijena po jednom kompletu je oko 2.185 KM bez PDV-a, po čemu dolazimo do iznosa većeg od 28.000.000 BAM.
Ok, dodje li zimska jakna uz komplet? Cisto info.
archi_a

#9638 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Da, u kompletu je oprema za sve vremenske uslove.
General War

#9639 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

archi_a wrote: 06/10/2023 16:26 Da, u kompletu je oprema za sve vremenske uslove.
:thumbup:
sad sam malo izguglo, pa izadje par dodatnih slika

https://www.jabuka.tv/ovo-su-nove-unifo ... snaga-bih/
Last edited by General War on 06/10/2023 16:53, edited 1 time in total.
tramvajtrojka

#9640 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by tramvajtrojka »

archi_a wrote: 06/10/2023 16:26 Da, u kompletu je oprema za sve vremenske uslove.
je li i u kompletu takticka majica il neki duks od flisa jer to u onim malim objavama kompleta uniforme nismo vidjeli
ovo_malo_duse

#9641 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by ovo_malo_duse »

Archi, prvo hvala sto ti se da postavljat oveslike i obavjesti. Mi stari PTSP_ ovci gledamo , bar ja svaki put i svaki put kontam er da nam je ovo bilo, ondje a ovo ovdje sve bi drugacije bilo alstas SBBKBB.

Nego da te pitam .Sa obzirom na razvoj u Ukrajini. Imal kakav plan da se ustroji neki ceta sa dronovima, operaterii itd. Mali , veliki, folovi golovi?
Iceplayer

#9642 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Iceplayer »

ovo_malo_duse wrote: 06/10/2023 17:24
Archi, prvo hvala sto ti se da postavljat oveslike i obavjesti. Mi stari PTSP_ ovci gledamo , bar ja svaki put i svaki put kontam er da nam je ovo bilo, ondje a ovo ovdje sve bi drugacije bilo alstas SBBKBB.

Nego da te pitam .Sa obzirom na razvoj u Ukrajini. Imal kakav plan da se ustroji neki ceta sa dronovima, operaterii itd. Mali , veliki, folovi golovi?
Pvo i dronovi svih vrsta i miran si za sva vremena, a čizmom neće daleko po bosanskim planinama...
Hrmpallier

#9643 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Hrmpallier »

Iceplayer wrote: 06/10/2023 17:30

Pvo i dronovi svih vrsta i miran si za sva vremena, a čizmom neće daleko po bosanskim planinama...

Onaj ko ima avijaciju je u ogromnoj prednosti.
Nikad branitelj ne može imati PVO sredstava, koliko agresor može imati ciljeva.
archi_a

#9644 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Eh, da nam je bilo. :) Al ima evo sad hvala Bogu. Ima i biće i bolje. Oružane snage BiH su zacementirani kao važna institucija države, imaju i kontinuitet državne institucije koju ne mogu ugasiti oni koji bi možda pokušali, bili oni u njoj ili izašli, napustili je. Niko ih otjerati neće, ali će se pravila morati poštovati, bez obzira na lične želje i snove. A to je najveći dobitak. Zna se adresa.
Plan za izviđačke dronove postoji odavno, znam da su to i želje određenih važnih imena unutar sistema. Prevashodno manjih, nadzornih za izviđačke jedinice, znam da je napravljenja shema i za uvezivanje dronova za korekciju artiljerijske vatre. I kada, ako Bog da, dođe do toga to će biti prva nabavka. Jaka imena guraju i Bayraktara, razgovori sa nekim zvaničnicima su bili i prošli. Poslan je i išaret iz Turske, ako ne može na jedan način, može se računati na jedan drugi način i tako.

A da postoje kočnice, postoje. Ne treba pričati ono što se već zna, svako dobronamjeran sve zna i sve vidi, ali evo i najfriškiji primjer iz entiteta FBiH, gdje 4 kantonalna ministra policije dižu bunu protiv jebenih policijskih uniformi i obilježja na njima. Zatupljeno je to. Glupavo i zatupljeno. E ako to vidimo na nivoima kantona, onda možete zamisliti kakve se kočnice i blokade multipliciraju prema državnom nivou.
Buni se ministar iz kantona 10 što MUP TK, MUP KS i FUP (za koji tvrdi da ne postoji :-) ) nabavljaju policijska oklopna vozila. Strahuje da ne planiraju napad. :lol:
Papčić iz vukojebine se najeo hljeba, neće ni da na rukavu piše čak ni entitet u kojem izigrava službenika, hoće da je glavni šerif u selu, ugrozba, ovo ono. Svašta.
Last edited by archi_a on 06/10/2023 21:03, edited 3 times in total.
archi_a

#9645 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

JSP MUP KS 🇧🇦

Hvala RADIOSARAJEVO na reportaži

Image

Image

Image

Image

Image

Image
GOLDZEN

#9649 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

Kao što sam već spomenuo ova ideja zasigurno nije nova u nekim 'užim' krugovima u Vladi TK. Nadam se da će biti volje da se ovo u budućnosti "iznese".
liyf

#9650 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

Pripadnici OSBiH na medicinskoj evaluaciji u Sloveniji.

Image
Image
Image
Image
Post Reply