Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tramvajtrojka

#14251 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Optimist wrote: 05/10/2023 16:15
archi_a wrote: 05/10/2023 14:35 Na tablama TREBA DA PIŠE DATUM POČETKA ILI BAR MJESEC POČETKA RADOVA I KRAJ RADOVA, da bi sve bilo i izgledalo transparentno i da bi zatvorilo usta kritičarima. Valjda tome treba da se teži.
Na ovoj od prije dvije godine isto ne piše. Zato imamo proizvoljna tumačenja. Završeni dio pruge odlično izgleda. Da li je projekat završen? Nije! Željeznička se radi. Kad će biti? Kad bude. Odlično se voziti po novoj pruzi? Jeste. Da li se vozimo po pruzi koja nije završila tehnički prijem? Vozimo.
Ali, odlično je sve.
Kako znas da nije bio tehnicki prijem zavrsene dionice i da se vozi?
Kako su onda pustili struju i sve ostalo u funkciju bez necijeg potpisa?
Image

vidi stete i u Mostaru na ebrd tenderu i tabli nije stavio početak radova :mrgreen: :mrgreen:
nlt

#14252 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nlt »

Dimu1927 wrote: 05/10/2023 15:21
nlt wrote: 05/10/2023 14:46

Apsolutno svaki kružni tok će biti semaforiziran na trasi pruge za Hrasnicu
Uz napomenu da će i svaki taj semafor raditi samo prilikom prolaska tramvaja kroz kružni tok, odnosno bit će senzori ugrađeni

Senzor kao na ilidzi na kruznom jel? Radio mozda dan od postavljanja. Sreca nije toliko prometno prema hrasnici...
Nema takvog senzora kod tc sare
archi_a

#14253 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

tramvajtrojka wrote: 05/10/2023 16:17
Optimist wrote: 05/10/2023 16:15

Kako znas da nije bio tehnicki prijem zavrsene dionice i da se vozi?
Kako su onda pustili struju i sve ostalo u funkciju bez necijeg potpisa?
Image

vidi stete i u Mostaru na ebrd tenderu i tabli nije stavio početak radova :mrgreen: :mrgreen:
I ti pola dana tražio način da odbraniš Štetu? :lol:
Da ponovim moje mišljenje
Na tablama TREBA DA PIŠE DATUM POČETKA ILI BAR MJESEC POČETKA RADOVA I KRAJ RADOVA, da bi sve bilo i izgledalo transparentno i da bi zatvorilo usta kritičarima. Valjda tome treba da se teži.

Tako da ni vas koji "životima i tijelom" branite određene stranke niko neće moći prozivati, a ni vi njih, jer je sve crno na bijelo, dok naravno postoji i mogućnost probijanja nekih rokova usljed opravdanih razloga koji će biti predočeni javnosti. Dok to ne bude, imat ćemo ovo što imamo. Na silu otvaranja dionica, saobraćajnih znakova, autobuskih stajališta pred izbore. Puštanje projekata uz privremene dozvole, gdje se zažmirii na jedno oko, pa se naprave improvizacije, samo da se pokušaju pokupiti poeni, itd. Ovi, a i oni mogu pod "pripremne radove prije same izgradnje" provući svašta i da početak, od kojeg traje rok za izgradnju, potraje i pola godine, godinu, pa i više. Imali smo takvih primjera, a imamo ih evo i danas.
ovo vrijedi za sve table
vjeshalica

#14254 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Pa sta, bilo kakvu objektivnu kritiku ako uputis na sokolackog strucljaka,odma ispada da si ili bot SDA ili ima opravdanja jer SDA nije nista radila 30 godina...
Ovdje se nije smjelo napisati da su trolejbusi iz Bjelorusije na nivou teehnologije Lade, a kamoli sta drugo.
Last edited by vjeshalica on 05/10/2023 18:41, edited 1 time in total.
Hakiz

#14255 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Mishelinke wrote: 05/10/2023 12:41 Rekonstrukcija je završena, tema može pod ključ.

Novi kapitalni tektonski projekat, nova tema..
Znam da ti je ključanje teme o rekonstrukciji pokušaj skrivanja činjenice da rekonstrukcija nije završena, ali neće ti proći. Istinu ne možeš sakriti.
Ako ti je draža laž, to je već tvoj problem.
Hakiz

#14256 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Qler wrote: 05/10/2023 15:07 Tako je, nece oni ovo nikad zavrsiti, kao dokaz za to imamo da nikad nije zavrsena ova od Ilidze do M.Dvora, samo pokrali stare sine, i prodali novi pijesak.
Dokaz je to da je trebao biti završen i taj dio od muzeja do ž. stanice 21. 8, a nije.

Sad, može neko govoriti da je to nebitna sitnica, ali đavo (ili bog, kako ko voli), se krije u detaljima.

U suštini, ono šta je bilo obećano da će biti 31. 8. nije isporučeno. A drugi naziv za neispunjeno obećanje je laž. Štagod botovi o tome kucali.
Optimist

#14257 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Optimist »

archi_a wrote: 05/10/2023 17:39
Na tablama TREBA DA PIŠE DATUM POČETKA ILI BAR MJESEC POČETKA RADOVA I KRAJ RADOVA, da bi sve bilo i izgledalo transparentno i da bi zatvorilo usta kritičarima. Valjda tome treba da se teži.

Tako da ni vas koji "životima i tijelom" branite određene stranke niko neće moći prozivati, a ni vi njih, jer je sve crno na bijelo, dok naravno postoji i mogućnost probijanja nekih rokova usljed opravdanih razloga koji će biti predočeni javnosti. Dok to ne bude, imat ćemo ovo što imamo. Na silu otvaranja dionica, saobraćajnih znakova, autobuskih stajališta pred izbore. Puštanje projekata uz privremene dozvole, gdje se zažmirii na jedno oko, pa se naprave improvizacije, samo da se pokušaju pokupiti poeni, itd. Ovi, a i oni mogu pod "pripremne radove prije same izgradnje" provući svašta i da početak, od kojeg traje rok za izgradnju, potraje i pola godine, godinu, pa i više. Imali smo takvih primjera, a imamo ih evo i danas.
ovo vrijedi za sve table
Preskocio si da odgovoris kako znas da je zavrsena dionica pustena u rad bez tehnickog prijema?

Da je tako, sda prva ne bi sutjela, vec bi oplela po vlasti da ih razapne.
drugtito2011

#14258 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by drugtito2011 »

vjeshalica wrote: 05/10/2023 18:40 Pa sta, bilo kakvu objektivnu kritiku ako uputis na sokolackog strucljaka,odma ispada da si ili bot SDA ili ima opravdanja jer SDA nije nista radila 30 godina...
Ovdje se nije smjelo napisati da su trolejbusi iz Bjelorusije na nivou teehnologije Lade, a kamoli sta drugo.
Pa imali smo i Bakira, sarajevskog stručnjaka, pa evo gdje smo. Stručnjak ili ne, Šteta je uradio puno. A to što kasne radovi je za prozivku u svakom slučaju. I naravno da dobijemo tačne odgovore.
Mishelinke

#14259 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

Rekonstrukcija je završena!
archi_a

#14260 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

Optimist wrote: 05/10/2023 19:16
archi_a wrote: 05/10/2023 17:39
ovo vrijedi za sve table
Preskocio si da odgovoris kako znas da je zavrsena dionica pustena u rad bez tehnickog prijema?

Ne interesuje me mišljenje stranaka i stranačkih apartčika na temu.
Izdata je dozvola privremenog karaktera, tačno na dan kad je rečeno da treba da se izda, zažmirilo se na jedno oko, uz ostavljen period za popravak i dovršetak projekta tramvajske pruge. Do željezničke nije drugi projekat, to je dio istog lot-a i samo ta činjenica bi bila dovoljna da ne bude moguće završiti sve dozvole, da nema stranke i uticaja to bi bila misija nemoguće. To oni "stranački" završavaju, a što ja niti bilo koji obični smrtnik ne bi mogli postići na regularan način, da imamo potrebu. Kao što se završio i spomenik Tvrtku. Projekat pruge nije završen do kraja to treba konstatovati. Ja lično nemam problem sa tim što traje duže nego je predviđeno projektom. Pruga mi se sviđa i drago mi je za ovaj projekat. Ali, dajte ljudi, imajte malo dostojanstva.
Last edited by archi_a on 05/10/2023 19:51, edited 2 times in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#14261 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by izvrsni direktor »

archi_a wrote: 05/10/2023 14:35 Da li se vozimo po pruzi koja nije završila tehnički prijem? Vozimo.
Ali, odlično je sve.
Svaki sda botu ima dnevnu kvotu laži koju mora ispuniti
Optimist

#14262 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Optimist »

archi_a wrote: 05/10/2023 19:47

Izdata je dozvola privremenog karaktera, tačno na dan kad je rečeno da treba danse izda, zažmirilo se na jedno oko, uz ostavljen period za popravak i dovršetak projekta tramvajske pruge. Do željezničke nije drugi projekat, to je dio istog lot-a i samo ta činjenica bi bila dovoljna da ne bude moguće završiti sve dozvole, da nema stranke i uticaja to bi bila misoja nemoguće. To oni "stranački" završavaju, a što ja niti bilo koji obični smrtnik ne bi mogli postići na regularan način, da imamo potrebu. Kao što se završio i spomenik Tvrtku. Projekat pruge nije završen do kraja to treba konstatovati. Ja lično nemam problem sa tim što traje duže nego je predviđeno projektom. Pruga mi se sviđa i drago mi je za ovaj projekat. Ali, dajte ljudi, imajte malo dostojanstva.
Od toga da nemaju upotrebnu dozvolu, dosli smo do toga da ipak imaju privremenu upotrebnu dozvolu.
Sto implicira da je sve regularno a ne divlje kao sto tvrdis.
archi_a

#14263 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

Što implicira da je na silu vlast pogurala, naredila da ima da sve prođe kroz papire da izgleda kao regularno i ima da bude tako, bez obzira što su cijevi okolo virile i radnici i dalje kopali na pojedinim dionicama. Gdje vi živite i koga lažete. Gadi mi se. Za mene nije čovjek onaj što se saginje pred političarem, bilo kojim. Nemam sa takvima šta pričati. Ebali vas političari i stranke. Favoriti. Cccccc
Optimist

#14264 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Optimist »

archi_a wrote: 05/10/2023 19:53 Što implicira da je na silu vlast pogurala, naredila da ima da sve prođe kroz papire da izgleda kao regularno i ima da bude tako, bez obzira što su cijevi okolo virile i radnici i dalje kopali na pojedinim dionicama. Gdje vi živite i koga lažete. Gadi mi se. Za mene nije čovjek onaj što se saginje pred političarem, bilo kojim. Nemam sa takvima šta pričati. Ebali vas političari i stranke. Favoriti. Cccccc
A gdje se to kopalo, radilo i cijevi virile na zavrsenoj dionici, nakon sto su pusteni tramvaji?
Koje su to pojedine dionice?
nlt

#14265 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nlt »

Ponegdje se drma tramvaj
ReymondReddington

#14266 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by ReymondReddington »

Sto se tice ovih tabli na gradilistima ja sam ovo nasao na internetu.

https://fbihvlada.gov.ba/bosanski/zakon ... 56_bos.htm

Clan 46 ovog zakona kaze:
Gradilište mora biti ograđeno radi sprečavanja nekontroliranog pristupa ljudi na gradilište.
Na gradilištu koje se proteže na velikim prostranstvima (željezničke pruge, ceste, dalekovodi i sl.) dijelovi gradilišta koji se ne mogu ograditi moraju biti zaštićeni određenim prometnim znakovima ili označeni na drugi način.
Uz javno-prometne površine zabranjeno je ograđivati gradilište bodljikavom žicom ili na drugi način koji bi mogao ugrožavati prolaznike. Na gradskim područjima može se odrediti poseban vanjski izgled ograde.
Gradilište mora imati na vidnom mjestu istaknutu ploču sa svim relevantnim podacima o građevini i sudionicima u građenju (naziv investitora, naziv izvođača radova, naziv projektanta, naziv i vrstu građevine koja se gradi, vrijeme početka i završetka radova).
BadBoy

#14267 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

archi_a wrote: 05/10/2023 19:47

Izdata je dozvola privremenog karaktera, tačno na dan kad je rečeno da treba da se izda, zažmirilo se na jedno oko, uz ostavljen period za popravak i dovršetak projekta tramvajske pruge. Do željezničke nije drugi projekat, to je dio istog lot-a i samo ta činjenica bi bila dovoljna da ne bude moguće završiti sve dozvole, da nema stranke i uticaja to bi bila misija nemoguće. To oni "stranački" završavaju, a što ja niti bilo koji obični smrtnik ne bi mogli postići na regularan način, da imamo potrebu. Kao što se završio i spomenik Tvrtku. Projekat pruge nije završen do kraja to treba konstatovati. Ja lično nemam problem sa tim što traje duže nego je predviđeno projektom. Pruga mi se sviđa i drago mi je za ovaj projekat. Ali, dajte ljudi, imajte malo dostojanstva.
2) Odobrenje za upotrebu može se na zahtjev investitora donijeti i za dio građevine prije dovršetka građenja cijele građevine:

a) kada je u pitanju složena građevina;

b) kada se određeni dio građevine može privesti svojoj namjeni prije dovršenja cijele građevine.

(3) U slučaju složene građevine, pojedina odobrenja za upotrebu dijelova građevine se donose prema uvjetima određenim dobrenjem za građenje, glavnim ili izvedbenim projektom i odobrenjem za građenje dijela građevine.
archi_a

#14268 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

Evo, hvala na ovom dijelu. Stvarno nisam zagrižen da idem protiv pruge pod svaku cijenu.
DA LI JE PROBLEM KONSTATOVATI DA PROJEKAT NIJE ZAVRŠEN DO KRAJA ili bilo koju drugu konstataciju dati, bila ona pozitivna ili negativna a da nisi na nišanu stranačkih hijena, spremnih da po cijenu života brane lik i djelo bilo kojeg političara? I tako po čitav dan. Čime vas hrane, plaćaju? Nenormalno :lol:

Hej, samo da dodam, umalo zaboravih, projekat pruge je dobar, ovo završeno super izgleda, preporođeno, čistije, šire i drago mi je da je i ovo urađeno u našem gradu. Kao što mi je ekstra drago da se pruga širi ka Hrasnici. ;)
Last edited by archi_a on 05/10/2023 20:11, edited 2 times in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#14269 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by izvrsni direktor »

archi_a wrote: 05/10/2023 19:47 [
Izdata je dozvola privremenog karaktera, zažmirilo se na jedno oko
Laz broj 2. Kolika je kvota lazi za jedan obicni sendvic s majonezom?? 10?
Qler

#14270 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Qler »

Nije problem kuditi, problem je kad ofirno se nazor nešto radi. Kad je providno nazor prozivanje za neke stvari.
archi_a

#14271 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

Qler wrote: 05/10/2023 20:11 Nije problem kuditi, problem je kad ofirno se nazor nešto radi. Kad je providno nazor prozivanje za neke stvari.
Pa nemojte onda nazor braniti, bilo koga. Nije svaka negativna, politički spin ili napad opozicije. U ovom gradu žive i obični smrtnici, normalni ljudi koji mogu iskazati nezadovoljstvo nečim. Bilo čim i na bilo koju temu. Nisu svi u politiKi! ;)
laik1981

#14272 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by laik1981 »

Kaze se hvala trojki sto nam je izgradila novu prugu na kojoj voznja tramvajem vise ne lici na simulaciju zemljotresa od 7 rihtera i hvala im sto su nam napravili raskrsnice na kojima rupe ne izbijaju bubrege.

Manje promovisite retoriku teleta Zahiragica i Die. To vam ovdje ne prolazi.
archi_a

#14273 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

Čuj, hvala trojki :lol: :-)
Koliko su neki izgubili osjeĆaj za stvarnost i sakriveni pod skute političara ne vide dalje od onog što im je dozvoljeno i da misle i da vide dokaz je i činjenica da je kroz vrijeme TROJKA postala kao jedan politički subjekt. Stranka zvana trojka. Toliko gorljiva želja za vlašću i dijelom kolača natjerala ih je i da se odreknu i naziva vlastite stranke i statuta i političkih vizija i da postanu, jednostavno, TROJKA.
Iskreno, nisam baš siguran da će ovaj projekat "štetine" pruge pomoći ovoj TROJICI da obnove vlast na teritoriji države BiH, jer da se ne lažemo, ova pruga znači ljudima u Sarajevu, mimo toga, baš ih zabolE što je obnovljena. Nego, daj nek ova trojica krenu sa prugom i drugim projektima u svakom gradu ako neće da dožive da budu kao fišek na vjetru. Boga mi, teško, a ne pomažu im ni ovi "službenici po internetu", sa svojim jezikom.
Evo sad će godina kako su vlast a još se ponašaju kao opozicija. Onaj priča o nekom režimu, a ovdje bi im stranački apartčici spaljivali, progonili i vješali svakog ko bilo šta negativno kaže ili skrene pažnju na nepravilnost, a što kod ovih upali alarm da je to napad na njihovog stranačkog tatu. Nikad se ovakav vokabular nije koristio, evo ovdje na forumu, ja sam svjedok, a dugo sam na forumu. Al sad se nekakvi izmili, podvirili se pod sebe, osjetili se. :lol:
Ebo te komuniciralo se ovdje sa deklaarisanim agresorom, al je bio nivo komunikacije. Nije se moglo ni reći ni napisati svašta i bez da se malo kontrolišeš. Držao se nivo. Ovo sad, žabokrečina.
Last edited by archi_a on 05/10/2023 20:55, edited 2 times in total.
laik1981

#14274 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by laik1981 »

Ako nista jos pune tri godine cete gledati tu trojku, a jos ni godina cijela nije prosla :D
Mishelinke

#14275 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

laik1981 wrote: 05/10/2023 20:51 Ako nista jos pune tri godine cete gledati tu trojku, a jos ni godina cijela nije prosla :D
Čirevi pucaju, Šteta ne vadi, kongres dolazi, raspad se bliži....

Nije ni njima la(h)ko. :izet: :mrgreen:
Post Reply