prekucaliU nastavku ispravljamo neistinito iznesene informacije koje glase:
- U objavljenom tekstu stoji da plata jednog radnika „Kavata“ iznosi 470-480 maraka, a istina je da je neto plata radnika u proizvodnji 550 KM, uz topli obrok 195 KM, uz plaćen prekovremeni rad i radne subote
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
McGradySA
#4526 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- vjeshalica
#4527 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zato necemo nikada dozivjeti pravi sunovrat poslodavaca tj govnodavaca kako bi i trebalo slijedom stvari. Dokle god postoje ljudi koji rade za mizeriju,mizerija ce se nuditi kao opcija. Glupost nasih ljudi nema kraja.
- emotivac
#4528 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sve je to OK, ali mnogi ljudi su osuđeni na takav rad i takvu platu, jer se jednostavno plaše napustiti, iz prostog razloga - u dugovima su do guše (zbog kupovine kuće, stana), imaju porodicu, 2-3 djece... Teško je to objasniti nekom' ko to nije doživio i ko nije u takvoj situaciji. Pa pored takve mizerne plate idu i "fušat" pored posla da zarade koju marku dodatno.
Svakako, da se zna, ne opravdavam poslodavce, to su govna, u većini slučajeva.

Svakako, da se zna, ne opravdavam poslodavce, to su govna, u većini slučajeva.
- jazzer
#4529 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
E ako se placa prekovremeni rad i radna subota fino se tu zaradi, skoro pa 8 stoja.U nastavku ispravljamo neistinito iznesene informacije koje glase:
- U objavljenom tekstu stoji da plata jednog radnika „Kavata“ iznosi 470-480 maraka, a istina je da je neto plata radnika u proizvodnji 550 KM, uz topli obrok 195 KM, uz plaćen prekovremeni rad i radne subote
Jebem li ti svabo majku, sto nas sve ne porobi.
- vjeshalica
#4530 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Malo je glupo ici raditi za 500KM i kupiti stan/kucu ili odma napraviti 3 djece, zar ne?emotivac wrote: ↑04/10/2023 10:26 Sve je to OK, ali mnogi ljudi su osuđeni na takav rad i takvu platu, jer se jednostavno plaše napustiti, iz prostog razloga - u dugovima su do guše (zbog kupovine kuće, stana), imaju porodicu, 2-3 djece... Teško je to objasniti nekom' ko to nije doživio i ko nije u takvoj situaciji. Pa pored takve mizerne plate idu i "fušat" pored posla da zarade koju marku dodatno.
Svakako, da se zna, ne opravdavam poslodavce, to su govna, u većini slučajeva.![]()
![]()
![]()
![]()
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
- Haris.ba
#4532 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Gradovi Novi Travnik i Vitez, citav taj dio prostor Lasvanske doline je urbaniziran zbog namjenske industrije. Kad je to cucnulo, cucnula je i ekonomija regiona.
I imas veliki broj ljudi koji iz niza okolnosti nemaju alternativu.
I imas veliki broj ljudi koji iz niza okolnosti nemaju alternativu.
- emotivac
#4533 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Šta da rade, da se ubiju ? Daj ba ne riSe, nisi ti doživjela težak život, a pogotovo djetinjstvo, tako da pssst. Ljudi se trude više zaraditi sa strane pored primarnog posla, to ih i održava, rad na crno. Rad u firmi im je samo "sigurica".vjeshalica wrote: ↑04/10/2023 10:32Malo je glupo ici raditi za 500KM i kupiti stan/kucu ili odma napraviti 3 djece, zar ne?emotivac wrote: ↑04/10/2023 10:26 Sve je to OK, ali mnogi ljudi su osuđeni na takav rad i takvu platu, jer se jednostavno plaše napustiti, iz prostog razloga - u dugovima su do guše (zbog kupovine kuće, stana), imaju porodicu, 2-3 djece... Teško je to objasniti nekom' ko to nije doživio i ko nije u takvoj situaciji. Pa pored takve mizerne plate idu i "fušat" pored posla da zarade koju marku dodatno.
Svakako, da se zna, ne opravdavam poslodavce, to su govna, u većini slučajeva.![]()
![]()
![]()
![]()
Ima ona "Lahko je tuđim k*rcem koprive mlatiti.", pitao bih te ja da si odrasla u porodici gdje nije bilo nekog značajnog izvora prihoda o kojem bi te mogli školovati da npr fakultet završiš pa da imaš izbora gdje da radiš. Iako to izgleda kao drugi par opanaka, zapravo nije.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4534 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
poruka siromašnim
smanjenjem seksa u braku ili veze povećat će vaš račun na banci
i manja plata neće vam biti omča oko vrata
ja sam siromašan
smanjenjem seksa u braku ili veze povećat će vaš račun na banci
i manja plata neće vam biti omča oko vrata
ja sam siromašan
- Hajvan
#4535 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Al’, tko kupuje stan, gradi kucu s takvom platom??
Takvi ne postoje izvan forumske diskusije
Takvi ne postoje izvan forumske diskusije
- Truba
#4536 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
zato su podstanari s 3 djece a žena ne radi jer se ne isplati
ja koji podržavam velike obitelji kažem STANI BA vadi za vrijeme seksa
ako nisi sposoban zaraditi
neće u zajednicu neće na sprat neće na selo
ništa neće
onda fino u podstanare u sarajevo za miliju i pol u kabelskoj tv
ništa neće
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#4537 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
sve je to u redu. Samo sto ce svoje prenijeti na djecu i onda krugu nema kraja. Evo da se i slozim s tobom, mora se raditi za 4 joje, ali mora li se pristati na max 7 dana godisnjeg? Mora i to? Pa mora li se onda naguziti sefu ako moze sve ostalo?emotivac wrote: ↑04/10/2023 10:57 Ima ona "Lahko je tuđim k*rcem koprive mlatiti.", pitao bih te ja da si odrasla u porodici gdje nije bilo nekog značajnog izvora prihoda o kojem bi te mogli školovati da npr fakultet završiš pa da imaš izbora gdje da radiš. Iako to izgleda kao drugi par opanaka, zapravo nije.
Naravno, pojedinac ne moze sam postici nista. No kada se skupi 50 pojedinaca koji kazu e neces vise, onda se dosta toga promijeni. Ipak treba izaci iz krda, nije lako, ali nije ni teze nego raditi za taj novac i te uslove.
- Truba
#4538 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ne možeš ti ništa očekivati od 50 ljdui
samo od sebe
znači uredi svoj život ako malo zarađuejš
nema kola ako ti ne trebaju do posla
nema žena i 3 4 djece
sačekaj malo pa muško se može i sa 40 oženit
nema napuštanja faksa jer ti je mrsko učit
itd
samo od sebe
znači uredi svoj život ako malo zarađuejš
nema kola ako ti ne trebaju do posla
nema žena i 3 4 djece
sačekaj malo pa muško se može i sa 40 oženit
nema napuštanja faksa jer ti je mrsko učit
itd
- emotivac
#4539 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Itekako postoje, rade 2 člana u porodici + novac sa rada na crno, jedna plata može podnijeti ratu kredita, s drugom platom "preživljavaju".
To ti je surova realnost, pogotovo u okruženju gdje ja živim, mada su kod nas plate dosta veće, ova plata kako se navodi od 500 KM je smiješna, to bez daljnjeg.
Ma ne podržavam ni ja da se 10 djece nagruha, a nemaju šta jest kako treba, al' zato kaže "svako dijete ima svoju nafaku"... I smiješno i žalosno...Truba wrote: ↑04/10/2023 11:20 zato su podstanari s 3 djece a žena ne radi jer se ne isplati
ništa neće
Ne, nisam ja rekao da je uredu raditi i za 500 KM, a kamo li za godišnji.laserShow wrote: ↑04/10/2023 11:21sve je to u redu. Samo sto ce svoje prenijeti na djecu i onda krugu nema kraja. Evo da se i slozim s tobom, mora se raditi za 4 joje, ali mora li se pristati na max 7 dana godisnjeg? Mora i to? Pa mora li se onda naguziti sefu ako moze sve ostalo?emotivac wrote: ↑04/10/2023 10:57 Ima ona "Lahko je tuđim k*rcem koprive mlatiti.", pitao bih te ja da si odrasla u porodici gdje nije bilo nekog značajnog izvora prihoda o kojem bi te mogli školovati da npr fakultet završiš pa da imaš izbora gdje da radiš. Iako to izgleda kao drugi par opanaka, zapravo nije.
Naravno, pojedinac ne moze sam postici nista. No kada se skupi 50 pojedinaca koji kazu e neces vise, onda se dosta toga promijeni. Ipak treba izaci iz krda, nije lako, ali nije ni teze nego raditi za taj novac i te uslove.
Pojedinac kao sam ne može ništa postići, znam iz iskustva, još se dogovoriš sa kolegama hajmo direktoru, na kraju ja SAM otišao, nigdje nikog, pizde obične. To i jest najveći problem, što sam u prvom postu naveo, zašto ne žele napustiti, ili otići u štrajk ili podnijeti žalbu poslodavcu, plaše se.
- Truba
#4540 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
kako ćemo lako ćemo treba ostaviti za njemačku i svedsku
u bih treba dobro odvagati sve
u bih treba dobro odvagati sve
- vjeshalica
#4541 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne rise ti, najlakse je biti socijalni slucaj. I uglavnom nek se ima para za koridu,a sto dijete usrano hoda mjesec je najmanje bitno. Mani mi se socijalne skrušene price. Ko prezivljava od 500KM nema ni u guzici uslova da ima 4 djece,i jos da placa kamatu banci. Masa ljudi kod nas nije ni htjela da se skoluje, samo su isli da "imaju papir" zato su i roblje. Manje guziti i manje socijalnih slucajeva praviti.emotivac wrote: ↑04/10/2023 10:57Šta da rade, da se ubiju ? Daj ba ne riSe, nisi ti doživjela težak život, a pogotovo djetinjstvo, tako da pssst. Ljudi se trude više zaraditi sa strane pored primarnog posla, to ih i održava, rad na crno. Rad u firmi im je samo "sigurica".vjeshalica wrote: ↑04/10/2023 10:32
Malo je glupo ici raditi za 500KM i kupiti stan/kucu ili odma napraviti 3 djece, zar ne?
Ima ona "Lahko je tuđim k*rcem koprive mlatiti.", pitao bih te ja da si odrasla u porodici gdje nije bilo nekog značajnog izvora prihoda o kojem bi te mogli školovati da npr fakultet završiš pa da imaš izbora gdje da radiš. Iako to izgleda kao drugi par opanaka, zapravo nije.
Lijepo je imati porodicu ali moras djetetu nesto pruziti a ne odgajati gladne oci. Pola tih sto zivi u ruralnim mjestima od 500KM imaju livadu i stoku.
I da,hljeba "nema", al zna pojebat pola drzave svojim debilnim glasanjem.
-
vernes81
#4542 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nisu ni radnici ovdje bas neduzni, pristaju na sve i sute.
2003 u fisu ja prvu platu primio 680KM, sve bilo sjajno bajno svi zadovoljni bili u to vrjeme.
E onda ljudi kad su pozivani na razgovor za posao poceli srat, prva recenica im bude " ja cu radit za 350KM".
Nakon par mjeseci place kaze mala mu plata jebe on i firmu i sve,
a kad se pojavi neko od sefova obori surlu.
Tako da kad su gazde govna a radnici pi... , dobijes situaciju kao ovo sa kavatom.
2003 u fisu ja prvu platu primio 680KM, sve bilo sjajno bajno svi zadovoljni bili u to vrjeme.
E onda ljudi kad su pozivani na razgovor za posao poceli srat, prva recenica im bude " ja cu radit za 350KM".
Nakon par mjeseci place kaze mala mu plata jebe on i firmu i sve,
a kad se pojavi neko od sefova obori surlu.
Tako da kad su gazde govna a radnici pi... , dobijes situaciju kao ovo sa kavatom.
- vjeshalica
- Hajvan
#4544 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Lakse uvesti, svakako
- emotivac
#4545 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Masa ljudi nije imala novca da plati to školovanje o kojem govoriš, nego hajd ti sine/kćeri idi kakav zanat završi, 3 ili 4 godine srednje i na posao, "nemam ti ja para da ti platim fakultet", što zapravo i jest tako.vjeshalica wrote: ↑04/10/2023 12:37Ne rise ti, najlakse je biti socijalni slucaj. I uglavnom nek se ima para za koridu,a sto dijete usrano hoda mjesec je najmanje bitno. Mani mi se socijalne skrušene price. Ko prezivljava od 500KM nema ni u guzici uslova da ima 4 djece,i jos da placa kamatu banci. Masa ljudi kod nas nije ni htjela da se skoluje, samo su isli da "imaju papir" zato su i roblje. Manje guziti i manje socijalnih slucajeva praviti.emotivac wrote: ↑04/10/2023 10:57
Šta da rade, da se ubiju ? Daj ba ne riSe, nisi ti doživjela težak život, a pogotovo djetinjstvo, tako da pssst. Ljudi se trude više zaraditi sa strane pored primarnog posla, to ih i održava, rad na crno. Rad u firmi im je samo "sigurica".
Ima ona "Lahko je tuđim k*rcem koprive mlatiti.", pitao bih te ja da si odrasla u porodici gdje nije bilo nekog značajnog izvora prihoda o kojem bi te mogli školovati da npr fakultet završiš pa da imaš izbora gdje da radiš. Iako to izgleda kao drugi par opanaka, zapravo nije.![]()
Lijepo je imati porodicu ali moras djetetu nesto pruziti a ne odgajati gladne oci. Pola tih sto zivi u ruralnim mjestima od 500KM imaju livadu i stoku.
I da,hljeba "nema", al zna pojebat pola drzave svojim debilnim glasanjem.
To što prave previše djece stoji, i jedno dijete previše košta ako hoćeš da ga od-do "riješiš".
"Livadu i stoku" teško ko može imati ako radi u firmi, mora se neko vazda brinuti o njima, nije to nahrani i ostavi i ko ih ebe.
Problem je u tome što i ljudi previše traže, te hoću novi iphone te hoću novo auto, a ovamo već u kreditu zbog stana/kuće, pa se onda kuka, jedva kraj s krajem.
Neko kome ne ostane ni marka do iduće plate, ako je ta plata 1000 KM, neće ostati ni da je 2000 KM, ljudi su svakako prokleti, što je veća plata to su veći prohtjevi, ali da je patnja od 500 KM svakako jest, i te sve firme treba ugasiti, totalno, u to se slažem.
- vjeshalica
#4546 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja sam pricala o srednjoj skoli. Nije nikome bio potreban novac da uci. To je samo socijalna vadiona. Dakle treba ti novac da danas sjednes i ponovis gradivo? Ne. Suplja. Ja sam u srednjoj imala lika u razredu bili su socijala,ali su nastavnici ga gurali placali mu onomad kartu posto je vozario iz Tarcina,on jednostavno NIJE HTIO DA UCI. Samo je formalno pohadjao skolu. Ja kad vidim da neko zavrsava skolu a nije cestito 10 sveski izderao,za mene je to poklonjena skola. Jedna tekica max dvije na 12,13 predmeta,u zadnji dzep i to je ta skola o kojoj danas razgovaramo.emotivac wrote: ↑04/10/2023 12:55 Masa ljudi nije imala novca da plati to školovanje o kojem govoriš, nego hajd ti sine/kćeri idi kakav zanat završi, 3 ili 4 godine srednje i na posao, "nemam ti ja para da ti platim fakultet", što zapravo i jest tako.
To što prave previše djece stoji, i jedno dijete previše košta ako hoćeš da ga od-do "riješiš".
"Livadu i stoku" teško ko može imati ako radi u firmi, mora se neko vazda brinuti o njima, nije to nahrani i ostavi i ko ih ebe.
Problem je u tome što i ljudi previše traže, te hoću novi iphone te hoću novo auto, a ovamo već u kreditu zbog stana/kuće, pa se onda kuka, jedva kraj s krajem.
Neko kome ne ostane ni marka do iduće plate, ako je ta plata 1000 KM, neće ostati ni da je 2000 KM, ljudi su svakako prokleti, što je veća plata to su veći prohtjevi, ali da je patnja od 500 KM svakako jest, i te sve firme treba ugasiti, totalno, u to se slažem.
Btw kad smo se vec dotakli obrazovanja, imala sam priliku da pricam sa likom koji je od 1999 prof.na jednom faksu u SA. Pa njegovi stavovi su blago receni mentolni, jer kaze ma treba to da imas papir. Da je rekao treba skola da imas radne navike,obaveze i da dresiras mozak,ok,ali da imas papir???? Pa to se svelo na formalnosti i novac.
Pricala sam o livadi i stoki tamo gdje toga ima i pored ima firmi u kojima ljudi nesto rade. Dakle...osim toga pricamo o prioritetima. Ako neko radi za 500,600KM ne moze smisljati da podize dvoje djece. Nema teorije. Ili da se skući ili bilo sta drugo.
- emotivac
#4547 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Dobro, šta dalje sa tom srednjom školom u ovoj lijepoj državi ? Ako nemaš "štele", nekog' da te pogura, itd... ? Bez kapitala ikakvog ?vjeshalica wrote: ↑04/10/2023 13:43Ja sam pricala o srednjoj skoli. Nije nikome bio potreban novac da uci. To je samo socijalna vadiona. Dakle treba ti novac da danas sjednes i ponovis gradivo? Ne. Suplja. Ja sam u srednjoj imala lika u razredu bili su socijala,ali su nastavnici ga gurali placali mu onomad kartu posto je vozario iz Tarcina,on jednostavno NIJE HTIO DA UCI. Samo je formalno pohadjao skolu. Ja kad vidim da neko zavrsava skolu a nije cestito 10 sveski izderao,za mene je to poklonjena skola. Jedna tekica max dvije na 12,13 predmeta,u zadnji dzep i to je ta skola o kojoj danas razgovaramo.emotivac wrote: ↑04/10/2023 12:55 Masa ljudi nije imala novca da plati to školovanje o kojem govoriš, nego hajd ti sine/kćeri idi kakav zanat završi, 3 ili 4 godine srednje i na posao, "nemam ti ja para da ti platim fakultet", što zapravo i jest tako.
Btw kad smo se vec dotakli obrazovanja, imala sam priliku da pricam sa likom koji je od 1999 prof.na jednom faksu u SA. Pa njegovi stavovi su blago receni mentolni, jer kaze ma treba to da imas papir. Da je rekao treba skola da imas radne navike,obaveze i da dresiras mozak,ok,ali da imas papir???? Pa to se svelo na formalnosti i novac.
Pricala sam o livadi i stoki tamo gdje toga ima i pored ima firmi u kojima ljudi nesto rade. Dakle...osim toga pricamo o prioritetima. Ako neko radi za 500,600KM ne moze smisljati da podize dvoje djece. Nema teorije. Ili da se skući ili bilo sta drugo.
Preostaje ti da radiš kod privatnika, ili da spičiš na zapad, ali i za to treba novca i imati nekog ko će te "odvesti" tamo.
Takve stvari je teško objasniti nekome ko je imao sve na dlanu od rođenja, i ne vrijedi objašnjavat zapravo.
-
nuki_cika
#4548 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sve po agendi stranih lihvara MMF-a i ostalih stranih guzonja da se pogasi i ovo malo proizvodnje što je ostalo i što je stvaralo neku vrijednost i novac.U Sarajevu nije ostalo 10 firmi da nešto proizvode i koje se bave proizvodnjom.vjeshalica wrote: ↑04/10/2023 12:40 Idemo dalje ,Ledo zatvara pogon
https://avaz.ba/vijesti/bih/859017/ledo ... nju-za-bih
Ovako sad udri po kreditima i zadužuj se kod banaka i vani i onda će svi uglas "vauuu, gledaj kako se živi, te more nekoliko puta, te kupovina najnovijih ajfona" pa će brzo spuštanje na zemlju i u realnost.
Već odavno se cijela javna uprava, uključujući i državnu i entitetsku i kantonalnu ne finansira od rada nego od zaduživanja, samo dokle...??
- vjeshalica
#4549 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Fak.diploma ti nije garancija nizasta. Sasvim je normalan srednjoskolski profil obrazovanja i opet se vracamo na pocetak da nije to obrazovanje slabo placeno po svojoj prirodi,vec po bahatosti poslodavaca. I ljude sa fak.diplomom su habali mizernim platama. I kakvo vise "guranje"? To je prica od prije 15,20 godina. Niko nece zaposliti mulca koji ne zna da govori.emotivac wrote: ↑04/10/2023 14:11
Dobro, šta dalje sa tom srednjom školom u ovoj lijepoj državi ? Ako nemaš "štele", nekog' da te pogura, itd... ? Bez kapitala ikakvog ?
Preostaje ti da radiš kod privatnika, ili da spičiš na zapad, ali i za to treba novca i imati nekog ko će te "odvesti" tamo.
Takve stvari je teško objasniti nekome ko je imao sve na dlanu od rođenja, i ne vrijedi objašnjavat zapravo.![]()
![]()
I ovu zadnju recenicu mozes usarafiti u straznjicu. Neke jednostavno boli istina i pokusavaju opravdati neuspjehe socijalnim statusom i pricom. Covjek koji nece da uci ne trudi se,stigne ga zivot i naplati mu srednjoskolsko zajebavanje skupo. Tako da...nema potrebe za glupim recenicama i trazenjem opravdanja gdje ih nema. Neko jos uvijek fantazira da su mu potrebni milioni da uzme knjigu u ruke na dnevnoj bazi.
- Truba
#4550 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
muškarac koji je loše učio može od 18. do 28. godine doktorirati postavljanje keramičkih pločica i uzimati masne pare gdje god želi
ali trab učiti raditi a ne po kavama ili ganjat koke non stop i cigare u kolima tatinim krntiji
i mi smo pogubili živce i zdravlje po fakultetima... neki 4 neki 5 neki 6 godina
pa opet nema posla
znaci sa 18
uči... dalje
ne uči...zanat
tako je u AMERICI... čak se pojavljuje da ljudi ne žele gubiti vrijeme na koledzu i faksu odmah se daj u biznis
ali trab učiti raditi a ne po kavama ili ganjat koke non stop i cigare u kolima tatinim krntiji
i mi smo pogubili živce i zdravlje po fakultetima... neki 4 neki 5 neki 6 godina
pa opet nema posla
znaci sa 18
uči... dalje
ne uči...zanat
tako je u AMERICI... čak se pojavljuje da ljudi ne žele gubiti vrijeme na koledzu i faksu odmah se daj u biznis