INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#14776 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

moimoi wrote: 02/10/2023 20:19 U pitanju je da se totalno druga roba prodaje iako ista marka. Skoro pa svaka drzava bira kolekcije koje misle da ce se prodavati na njihovom trzistu. Zivjela sam na istoku pa znam da Zara tamo nije isto sto i Zara kod nas a kamo li Zara u Njem i sl. Tako ti je sa svim markama. Jednostavno, prave kreacije za razllicita trzista… sto rezultira da 80% robe nije isto.
Moguce.

Sto se tice dezurnih pametnjakovica, to su vjerovatno uhljebi, samo uhljeb moze laprdati gluposti o ekonomskom tigru BiH, ignore najbolja opcija.
breuer

#14777 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by breuer »

n+1 wrote: 02/10/2023 20:04 Evo pogledah zvanične podatke o dolascima iz arapskih zemalja u BiH ovog jula. Bilo ih je tačno 14.17% u ukupnom broju turista.

Turista iz Turske smo imali skoro koliko iz svih arapskih zemalja zajedno. :D
ne kontam, a šta s ovom vješću?

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/32 ... gustu.html
n+1

#14778 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

moimoi wrote: 02/10/2023 20:26
n+1 wrote: 02/10/2023 20:23

Pomjeranje stativa, što bi rekao drug @konoplja. Da dobiješ te podatke, počela bi spominjati Vareš.
Ne bih.. daj.. izvinucu se javno i pred svima. :D Meni to zaista nije nikakav problem… samo mislim da grijesis debelo jer gledas statistike kroz glavni grad izuzimajuci ostatak BiH sto samim tim nije realna slika.

Daj mi gradove u kojima nema turizma
Nije ovo statistika za glavni grad, nego statistika za BiH. Ali hajmo redom.

Ako smatraš da ovi podaci ne pokazuju objektivno ekonomsko stanje, i iznosiš alternativnu hipotezu, ti si ta koja alternativnu hipotezu mora argumentirati i dokazati. Međutim, ti tražiš da ja pokažem podatke koji će osporiti tvoju hipotezu, mada hipoteza koju bih navodno trebao osporiti uopće i nije argumentirana, nego je zasnovana na tvom fantaziranju. Znaš onu: sve što se tvrdi bez dokaza, može se i odbaciti bez dokaza. :D

Prije 2 posta si pričala kako Arapi pokreću ovaj pozitivan trend. Nakon što sam ti pokazao da su Arapi minoran udio turističkih posjeta, sad ide nova priča: Sarajevo pokreće trend. I tako pomjeraš stative dok ne nađeš hipotezu koja se ne može egzaktno i eksplicitno podacima osporiti, a potom kažeš da je nemogućnost takvog osporavanja - dokaz same hipoteze. Ne, nije.

Da uključiš mozak došla bi, recimo, do ovakvog zaključka: prehrambene potrebe ljudi u Sarajevu nisu ništa veće ili manje nego ljudi u Zenici ili Kaknju. Pa ipak indeks prehrambenih artikala raste za 20% u posljednje dvije godine. Ono što ti efektivno sugeriraš jeste da, dok su ljudi u drugim gradovima gladni, u Sarajevu jedu toliko da namire njihovu smanjenu potrošnju, a potom jedu još 20% da bismo imali ovakav trend kakav imamo.

Kako i rekoh: uozbilji se.
moimoi

#14779 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moimoi »

U svakom trznom centru su arapi oni sa najvecom plateznom moci a to se vidi po kolicima/kesama… i to nije samo kod nas.. tj. Vole trositi na sitnice i gluposti.. jednostavno ljudi koji su se relativno nedano dokopali love imaju potrebu da se zatrpavaju stvarima :D I sve im “treba”. Usustini.. arapski srednjo sloj.. sto je za nas misaona imenica.. Bogati nikad ne bacaju i trose lovu na gluposti. Al neka ih.. and welcome:D
dječak sa šibicama

#14780 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Zakon o minimalnoj plati predviđa 1.000 KM sa toplim obrokom i prevozom
:lol: znaci, kurcina :D
moimoi

#14781 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moimoi »

n+1 wrote: 02/10/2023 20:51
moimoi wrote: 02/10/2023 20:26
Ne bih.. daj.. izvinucu se javno i pred svima. :D Meni to zaista nije nikakav problem… samo mislim da grijesis debelo jer gledas statistike kroz glavni grad izuzimajuci ostatak BiH sto samim tim nije realna slika.

Daj mi gradove u kojima nema turizma

Ako smatraš da ovi podaci ne pokazuju objektivno ekonomsko stanje, i iznosiš alternativnu hipotezu, ti si ta koja alternativnu hipotezu mora argumentirati i dokazati. Međutim, ti tražiš da ja pokažem podatke koji će osporiti tvoju hipotezu, mada hipoteza koju bih navodno trebao osporiti uopće i nije argumentirana, nego je zasnovana na tvom fantaziranju. Znaš onu: sve što se tvrdi bez dokaza, može se i odbaciti bez dokaza. :D

Prije 2 posta si pričala kako Arapi pokreću ovaj pozitivan trend. Nakon što sam ti pokazao da su Arapi minoran udio turističkih posjeta, sad ide nova priča: Sarajevo pokreće trend. I tako pomjeraš stative dok ne nađeš hipotezu koja se ne može egzaktno i eksplicitno podacima osporiti, a potom kažeš da je nemogućnost takvog osporavanja - dokaz same hipoteze. Ne, nije.

Da uključiš mozak došla bi, recimo, do ovakvog zaključka: prehrambene potrebe ljudi u Sarajevu nisu ništa veće ili manje nego ljudi u Zenici ili Kaknju. Pa ipak indeks prehrambenih artikala raste za 20% u posljednje dvije godine. Ono što ti efektivno sugeriraš jeste da, dok su ljudi u drugim gradovima gladni, u Sarajevu jedu toliko da namire njihovu smanjenu potrošnju, a potom jedu još 20% da bismo imali ovakav trend kakav imamo.

:lol:
A inflejsn?
n+1

#14782 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

breuer wrote: 02/10/2023 20:49
n+1 wrote: 02/10/2023 20:04 Evo pogledah zvanične podatke o dolascima iz arapskih zemalja u BiH ovog jula. Bilo ih je tačno 14.17% u ukupnom broju turista.

Turista iz Turske smo imali skoro koliko iz svih arapskih zemalja zajedno. :D
ne kontam, a šta s ovom vješću?

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/32 ... gustu.html
Ovo su, ako je vjerovati članku, podaci za KS i FBiH, pa su procenti nešto veći. Ja sam citirao podatke za BiH (juli). Ali to je sve nevažno, jer dvocifren % Arapa dolazi svakako samo juli/avgust. Evo udio turista iz arapskih zemalja po mjesecima za tekuću godinu na nivou BiH:

Juni - 5.73%
Maj - 4.20%
April - 1.95%
Mart - 1.99%
Februar - 2.07%
Januar - 2.09%
Last edited by n+1 on 02/10/2023 21:03, edited 1 time in total.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#14783 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

dječak sa šibicama wrote: 02/10/2023 20:42
moimoi wrote: 02/10/2023 20:19 U pitanju je da se totalno druga roba prodaje iako ista marka. Skoro pa svaka drzava bira kolekcije koje misle da ce se prodavati na njihovom trzistu. Zivjela sam na istoku pa znam da Zara tamo nije isto sto i Zara kod nas a kamo li Zara u Njem i sl. Tako ti je sa svim markama. Jednostavno, prave kreacije za razllicita trzista… sto rezultira da 80% robe nije isto.
Moguce.

Sto se tice dezurnih pametnjakovica, to su vjerovatno uhljebi, samo uhljeb moze laprdati gluposti o ekonomskom tigru BiH, ignore najbolja opcija.
Bosna i Hercegovina je daleko od ekonomskog tigra.
Naša privreda je bazirana na usluzi i turizmu , granama djelatnosti gdje se stvara najniži višak vrijednosti dok istovremeno takva privreda puca za jedan dan u slučaju velikih državnih kriza (pandemija covida je najveći dokaz , i zatvoren maj 2020 niko ne bi izdržao , puklo bi sve)

Da li kod nas rastu plate ? Rastu zato što su poslodavci prinuđeni da ih povećaju.
Da li imamo značajan porast turizma ?
Imamo , uprkos katastrofalnoj putnoj infrastrukturi , nepostojećoj željeznici i samo tri civilna aerodrorma , imamo goste jer smo jeftini , u inflaciji su porasle cijene odmora i putovanja , BiH je relativno neistražena , prirodno lijepa i ključno - jeftina. (Jeftina je i Turcima ako imaju opciju da posjete Italiju ili Balkan).

Da li kod nas raste potrošnja ? Naravno da raste pa čim rastu plate , raste i potrošnja.

Da li je standard bolji danas nego prije 20 godina ?
Jeste , mnogo je novogradnje , novih automobila na cesti. Sve i da je ovo posljedica posuđenog novca , taj se novac ipak mora vratiti i to će neko vratiti.

Da li je razlika između bogatih i onih koji jedva sastavljaju kraj s krajem mnogo veća danas nego prije 20 godina ?
O da , itekako jeste , uprkos povećanoj potrošnji porasli su i troškovi , za mnoge velika glavobolja uprkos pomoći rodbine u radnom egzilu u Zapadnoj Evropi.

Šta je rješenje ?
Formiranje bilo kakve ideje , strategije ili plana koja će na državnom nivou dati jasne upute u kom smjeru će ići privreda uz korištenje i razvoj postojećih resursa , makar primarne djelatnosti uz težnju da se razvija sekundarna ako je to ikako moguće.
Dakle politički dogovor.
Realno to je nemoguće sa političkim ustrojem te trenutnim trgovačkim lobijima.

Dodatni problem će biti izvjesni bankrot Republike Srpske , to ćemo svi osjetiti.
Last edited by teskeredzic_22 on 02/10/2023 21:12, edited 3 times in total.
dječak sa šibicama

#14784 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

moimoi wrote: 02/10/2023 20:58 U svakom trznom centru su arapi oni sa najvecom plateznom moci a to se vidi po kolicima/kesama… i to nije samo kod nas.. tj. Vole trositi na sitnice i gluposti.. jednostavno ljudi koji su se relativno nedano dokopali love imaju potrebu da se zatrpavaju stvarima :D I sve im “treba”. Usustini.. arapski srednjo sloj.. sto je za nas misaona imenica.. Bogati nikad ne bacaju i trose lovu na gluposti. Al neka ih.. and welcome:D
I trose, i neartikulirani su, sve radnje nakon njih ostanu prevrnute i razrovane. Ali ne bune se prodavci, nije frka sloziti opet, bitno da oni kupuju :D
Ozimician

#14785 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

To je isto kao i ona priča kako "dijaspora hrani BiH"

Pa sam onda ja na svom ličnom primjeru to računao i ispostavilo se, uz svu silnu potrošnju koju ostvarim u BiH, a veća je sigurno nego kod 90+% ostale dijaspore, ekonomski bih doprinjeo bar 5x više BiH da sam ostao u BiH :D

Tačno je da dijaspora troši u BiH puno kad dođe, ali to je u prosjeku po osobi 1 mjesec godišnje. Šta je sa ostalih 11 mjeseci ?
n+1

#14786 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

moimoi wrote: 02/10/2023 21:00
n+1 wrote: 02/10/2023 20:51

A inflejsn?
n+1 wrote: 02/10/2023 18:51 Prihod maloprodaje ispravljen za inflaciju i indeksiran u odnosu na 2015. godinu, tako da pokazuje procentualni rast u odnosu na istu.
moimoi

#14787 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moimoi »

n+1 wrote: 02/10/2023 21:09
moimoi wrote: 02/10/2023 21:00
A inflejsn?
n+1 wrote: 02/10/2023 18:51 Prihod maloprodaje ispravljen za inflaciju i indeksiran u odnosu na 2015. godinu, tako da pokazuje procentualni rast u odnosu na istu.
Ma ti si meni super :D Nema dalje .. to sto gledam svaki dan zapravo je jedna velika laz :lol:
Hajde malo otidji vani pa vidi korpe ljudi u samoposlugama pa ih usporedi sa nasim korpicama. Ili nasi jedu majice i cipele po tvojoj statistici. Mora biti da bIdne. :D
moimoi

#14788 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 02/10/2023 21:07 To je isto kao i ona priča kako "dijaspora hrani BiH"

Pa sam onda ja na svom ličnom primjeru to računao i ispostavilo se, uz svu silnu potrošnju koju ostvarim u BiH, a veća je sigurno nego kod 90+% ostale dijaspore, ekonomski bih doprinjeo bar 5x više BiH da sam ostao u BiH :D

Tačno je da dijaspora troši u BiH puno kad dođe, ali to je u prosjeku po osobi 1 mjesec godišnje. Šta je sa ostalih 11 mjeseci ?
Pa ako ne saljes lovu nikome tj roditeljima.. onda stoji.
n+1

#14789 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

moimoi wrote: 02/10/2023 21:17
n+1 wrote: 02/10/2023 21:09

Ma ti si meni super :D Nema dalje .. to sto gledam svaki dan zapravo je jedna velika laz :lol:
Hajde malo otidji vani pa vidi korpe ljudi u samoposlugama pa ih usporedi sa nasim korpicama. Ili nasi jedu majice i cipele po tvojoj statistici. Mora biti da bIdne. :D
Ma ja, tvoja intuicija i mahala su mjerodavniji od zvaničnih makro podataka. :D

Hajd testiraj da li ti radi opcija foe tako što ćeš me probati staviti na istu. :D
ZuzuTop

#14790 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ZuzuTop »

:izet: Trica dizel.
moimoi

#14791 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moimoi »

n+1 wrote: 02/10/2023 21:19
moimoi wrote: 02/10/2023 21:17

Hajd testiraj da li ti radi opcija foe tako što ćeš me probati staviti na istu. :D
Zasto bih :lol:
Meni je sega ova prica.. ono stoje ljudi ispred kase sa hljebom i kefirom a ti pricas o ekonomskom rastu i kako nam je super :lol: Jer tebi tako kaze statistika. Baj d vej.. osim u Indiji, nigdje nemas ovoliko prosijaka.
n+1

#14792 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

moimoi wrote: 02/10/2023 21:26
n+1 wrote: 02/10/2023 21:19

Učini mi uslugu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14793 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 02/10/2023 21:07 To je isto kao i ona priča kako "dijaspora hrani BiH"

Trosis i povecavas cijene domicilnim, treba i to uzet u racunicu.
moimoi

#14794 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moimoi »

n+1 wrote: 02/10/2023 21:27
moimoi wrote: 02/10/2023 21:26
Učini mi uslugu.
Pa to valjda sam mozes :D sta cu ti ja
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14795 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

moimoi wrote: 02/10/2023 21:26 Baj d vej.. osim u Indiji, nigdje nemas ovoliko prosijaka.
Izvor?
moimoi

#14796 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moimoi »

_BataZiv_0809 wrote: 02/10/2023 21:30
moimoi wrote: 02/10/2023 21:26 Baj d vej.. osim u Indiji, nigdje nemas ovoliko prosijaka.
Izvor?
Putujes pa vidis
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14797 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

moimoi wrote: 02/10/2023 21:31
_BataZiv_0809 wrote: 02/10/2023 21:30

Izvor?
Putujes pa vidis
Jebote ponjava ti ozbiljna :lol:
moimoi

#14798 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moimoi »

_BataZiv_0809 wrote: 02/10/2023 21:32
moimoi wrote: 02/10/2023 21:31
Putujes pa vidis
Jebiga, kada ne putujes.. ne mozes znati koliko tvoja mahala kaska. :D Mislis da se kod nas neko sjetio da prebroji prosijake tj da ih evidentira :lol: Podatke naravno neces naci.. isto kao sto neces naci podatke o potrosnji nasih gradjana u gradovima mimo Sarajeva. Ne kontam sta pokusavate?? Pa svima je jasno kako se u BiH zivi..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14799 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

moimoi wrote: 02/10/2023 21:44
_BataZiv_0809 wrote: 02/10/2023 21:32

Jebiga, kada ne putujes.. ne mozes znati koliko tvoja mahala kaska. :D Mislis da se kod nas neko sjetio da prebroji prosijake tj da ih evidentira :lol: Podatke naravno neces naci.. isto kao sto neces naci podatke o potrosnji nasih gradjana u gradovima mimo Sarajeva. Ne kontam sta pokusavate?? Pa svima je jasno kako se u BiH zivi..
Neka, uredu je.
konoplja

#14800 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konoplja »

n+1 wrote: 02/10/2023 20:23
moimoi wrote: 02/10/2023 20:20

Vas dvojica ili glumite naivne ili ste zaista(a to sumLjam). Daj podatke iz Tuzle, Zenice, Bihaca etc..
Pomjeranje stativa, što bi rekao drug @konoplja. Da dobiješ te podatke, počela bi spominjati Vareš.
Joj što me trzaš ovim spominjanjem. :mrgreen:

Ma moi kontrašica. Izbija maskulina energije iz nje. Inače, zanimljiv profil. Skoro dvije decenije star. Par postova na početku i onda duga hibernacija sve donedavno. Ako je unikatni user, a ne nečiji alter onda se život baš dramatično promijenio u posljednjih nekoliko mjeseci. Nakon toliko vremena se počinje visiti na forumu i raspravljati svakodnevno na svim mogućim temama.
Ne znam da doprinosi mnogo kvaliteti života. Bolje se log off & touch grass.
Post Reply