Niko ne spominje gondolu. Lijepo bi bilo, ali mozda preambiciozno. Ne bih volio da zapocnu svih 7 stavki a da ni jedna ne bude gotova do sezone. I lijepo bi bilo da ima neka mapa na kojoj se vide svi ti planovi.tramvajtrojka wrote: ↑09/06/2023 12:40
Među njima je projekt izgradnje paralelnog ski lifta K2” u iznosu do 2.800.000 KM.
Još jedan od danas odobrenih projekata je zamjena ski lifta Kotlovi, u iznosu do 3.300.000 KM.
Vlada je danas „dala zeleno svjetlo“ i za izgradnju nove šestosjedne žičare Štinji Do, za što je predviđeno 20.000.000 KM.
Ministarstvo privrede sufinansirat će i projekt skijaške staza Kolijevka 2, u iznosu do 2.000.000 KM.
Ministri su danas podržali i sufinansiranje projekta izgradnje jezera Akumulacija III, u iznosu do 5.200.000 KM.
Vladinom odlukom Ministarstvu privrede odobreno je i sufinansiranje rekonstrukcije postojećih i izgradnje novih skijaških staza, za što je predviđeno 2.270.000 KM.
Na današnjoj sjednici Vlade podržan je i projekt dogradnje sistema rasvjete ski staza, s iznosom do 1.000.000 KM.
Evo ono sto smo pricali i sad je sluzbeno ide sestosjed, idu kotlovi i sto je najvažnije k2 i kolijevka dva staza nova koja ce se spuštati kod novog sportskog centra i koja ce biti polazište gondole babin do vrh
BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Moderator: anex
-
foton
#201 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
- tramvajtrojka
#202 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
pa bice gotova sve ove godine vise manjefoton wrote: ↑09/06/2023 21:57Niko ne spominje gondolu. Lijepo bi bilo, ali mozda preambiciozno. Ne bih volio da zapocnu svih 7 stavki a da ni jedna ne bude gotova do sezone. I lijepo bi bilo da ima neka mapa na kojoj se vide svi ti planovi.tramvajtrojka wrote: ↑09/06/2023 12:40
Među njima je projekt izgradnje paralelnog ski lifta K2” u iznosu do 2.800.000 KM.
Još jedan od danas odobrenih projekata je zamjena ski lifta Kotlovi, u iznosu do 3.300.000 KM.
Vlada je danas „dala zeleno svjetlo“ i za izgradnju nove šestosjedne žičare Štinji Do, za što je predviđeno 20.000.000 KM.
Ministarstvo privrede sufinansirat će i projekt skijaške staza Kolijevka 2, u iznosu do 2.000.000 KM.
Ministri su danas podržali i sufinansiranje projekta izgradnje jezera Akumulacija III, u iznosu do 5.200.000 KM.
Vladinom odlukom Ministarstvu privrede odobreno je i sufinansiranje rekonstrukcije postojećih i izgradnje novih skijaških staza, za što je predviđeno 2.270.000 KM.
Na današnjoj sjednici Vlade podržan je i projekt dogradnje sistema rasvjete ski staza, s iznosom do 1.000.000 KM.
Evo ono sto smo pricali i sad je sluzbeno ide sestosjed, idu kotlovi i sto je najvažnije k2 i kolijevka dva staza nova koja ce se spuštati kod novog sportskog centra i koja ce biti polazište gondole babin do vrh
za k2 lift je sve spremno samo da se postavi
- sredjivanje staza je pocelo prosle godine i dio je zavrsen prosle godine tako ce samo nastaviti gdje su stali
- osnjezavanje isto tako vecina je zavrsena prosle godine
- dogradnja sistema rasvjete isto tako nije veliki projekat
a sto se tice gondole ona je planirana za sljedeću godinu ova staza kolijevka dva ce ici do onog sportskog centra i odatle ce ici gondola dok ne dodje ta staza dole nema je smisla praviti
-
foton
#203 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Koliko vidim, za pola ovih stvari (osim za sestosjed na Stinjem) je preduslov da se napravi makar ta nova kolijevka, a to nije ni pocelo. Upitno je i da li su izdate dozvole. Volio bih da grijesim. Ali ako ce se ikako graditi, krciti staza, to je sad. Po meni bi prioritet trebali biti novi liftovi, a moze i ta nova staza.tramvajtrojka wrote: ↑09/06/2023 22:21 pa bice gotova sve ove godine vise manje
za k2 lift je sve spremno samo da se postavi
- sredjivanje staza je pocelo prosle godine i dio je zavrsen prosle godine tako ce samo nastaviti gdje su stali
- osnjezavanje isto tako vecina je zavrsena prosle godine
- dogradnja sistema rasvjete isto tako nije veliki projekat
a sto se tice gondole ona je planirana za sljedeću godinu ova staza kolijevka dva ce ici do onog sportskog centra i odatle ce ici gondola dok ne dodje ta staza dole nema je smisla praviti
- shape of despair
#204 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
zna li neko koliko je sad pojedinacna karta za trosjed
-
foton
#205 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Bio sam gore preko vikenda, bas je lijepo i svjeze. Vidio sam jedan bager nesto kopa, ali ni traga radovima na novim ski liftovima ili stazama. A ako ce se kad graditi, to je sad. Mislim da nece biti novih kapaciteta sezone 23/24. Steta.
-
foton
#206 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Ali se zato put prema Babinom Dolu siri, svake godine jedna dionica. Peglaju se okuke.
- tramvajtrojka
#207 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Radno je na Bjelašnici pocelo je pristizati 55 novih topova od strane techno alpin najbolje svjetske firme za ove poslove koji ce ici na novih desetak kilometara staza pokrivenih osnjezavanjem do početka ove sezone Bjelašnica ce imati oko 19km staza pokrivenih sa vještačkim osnjezavanjem
I usporedo sa tim se radi peglanje staza i masinsko lomljenje kamenja, sve ce staze srediti na ovaj fazon
-
foton
#208 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Wow!! Pa bas sam pozitivno iznenadjen! Hvala na slikama!tramvajtrojka wrote: ↑01/08/2023 09:58
Radno je na Bjelašnici pocelo je pristizati 55 novih topova od strane techno alpin najbolje svjetske firme za ove poslove koji ce ici na novih desetak kilometara staza pokrivenih osnjezavanjem do početka ove sezone Bjelašnica ce imati oko 19km staza pokrivenih sa vještačkim osnjezavanjem
I usporedo sa tim se radi peglanje staza i masinsko lomljenje kamenja, sve ce staze srediti na ovaj fazon
-
moee
#209 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Također je do početka sezone trebala biti urađena i rasvjeta na stazama 5, 5a i Štinji Do, ali je na tendersku dokumentaciju uložena žalba jedne firme iz BL, koja već treću godinu obara ovaj tender 
-
foton
#210 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Osnjezavanje i rasvjeta su OK. Ali po meni glavni napredak na planini donosi izgradnja novih liftova. Mislim, vecina ljudi ni ne skija po noci, na nocnom skijanju nije neka guzva, ali ok neka se osvijetle staze. Po meni bi primarni zadatak bio novi sestosjed i distribucija guzve prema Stinjem Dolu, a moze i prema sportskom centru, izgradnjm sestosjeda, gondole, nove Kolijevke itd.
- Ateista
#211 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
I ja sam se nadao novom sestosjedu do iduce sezone, ali sad vec tesko.
Govorilo se i o kotlovima da ce biti novi lift, radi li se na tome nesto?
Govorilo se i o kotlovima da ce biti novi lift, radi li se na tome nesto?
-
radijator
#212 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Pa i zalba moze bit osnovana i neosnovana. Ako stele sebi svojima, onda su nesposobni do bola. Ako im posao uzme neka Dodina firma, nesposobnost je jos i veca. Tuga, kako god okrenes.
-
Ci-Nick
#213 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Moram pohvaliti onaj objekat u Javorovom dolu, cijene su OK, kvalitet solidan, pite iz peći na drva, svaka čast onim ženama, sve uredno, nadam se da su pristojno plaćene.
Uglavnom sam razočaran uslugom na turističkim lokacijama, ovdje sam bio pozitivno iznenađen.
Uglavnom sam razočaran uslugom na turističkim lokacijama, ovdje sam bio pozitivno iznenađen.
-
foton
#214 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Usli smo u oktobar. Ni na vidiku nova staza / zicara / sestosjed... OK, kamenje s povrsine je kao izmrvljeno ili sklonjeno i mozda proradi osnjezavanje. Niti je novi parking asfaltiran... Nista sto je prioritet. Izgleda da je ipak domet infrastrukturnih radova upropastiti sankaliste ili "fontana" na kruznom toku.
- SmokingMan
#215 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Može li se nekako sugerisati da se planirana rasvjeta reguliše na nivo kako bi se smanjila sve veća svjetlosna zagađenost grada.
-
moee
#216 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Tender za rasvjetu je prošao, rasvjetom će se moći upravljati, a planirano je da nivo rasvjete ide u rasponu 3x do 8x više u odnosu na Kolijevku.SmokingMan wrote: ↑01/10/2023 18:44 Može li se nekako sugerisati da se planirana rasvjeta reguliše na nivo kako bi se smanjila sve veća svjetlosna zagađenost grada.
- SmokingMan
#217 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Koliko je to u Kevinima?moee wrote: ↑01/10/2023 21:17Tender za rasvjetu je prošao, rasvjetom će se moći upravljati, a planirano je da nivo rasvjete ide u rasponu 3x do 8x više u odnosu na Kolijevku.SmokingMan wrote: ↑01/10/2023 18:44 Može li se nekako sugerisati da se planirana rasvjeta reguliše na nivo kako bi se smanjila sve veća svjetlosna zagađenost grada.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#218 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
-
moee
#219 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
U Kelvinima je isto
Razlika je u luxima. Kolijevka ima oko 20 lx, a ove nove će imati od 50 do 150 lx. Može i manje, naravno, jer će se rasvjetom upravljati.
-
moee
#220 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Naravno da je neosnovano, samo kako dokazati? Otkrij tajnu koja prolazi kod URŽ i imaš ručak na lokaciji po želji
- SmokingMan
#221 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Ćemo vidjeti, ću provjeriti, mi smo poznati po unkatnim standardima kapitalizma bez nadzora. 
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#222 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Poslat cu ti ostojin kontakt sutra, drama lud advokat, stari ciko iz ureda za zalbe na tendere
- Ateista
#223 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
I ja sam sve to pomislio,bilo je raznih najava ali konkretna realizacija tanka.foton wrote: ↑01/10/2023 18:39Usli smo u oktobar. Ni na vidiku nova staza / zicara / sestosjed... OK, kamenje s povrsine je kao izmrvljeno ili sklonjeno i mozda proradi osnjezavanje. Niti je novi parking asfaltiran... Nista sto je prioritet. Izgleda da je ipak domet infrastrukturnih radova upropastiti sankaliste ili "fontana" na kruznom toku.
Nisam ni mislio da ce stvarno uraditi sve sa spiska za jednu godinu, ali nadao sam se ipak nekim konkretnijim unaprjedjenjima, pogotovo po pitanju vert transporta za skijase.
-
moee
-
foton
#225 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Evo sad sam bio gore i vidio bagere, cini mi se da ukopavaju cijevi za vjestacko osnjezavanje itd. Ali vertikalni transport je usko grlo. Prosle godine ZOI odlucio da zavrsi sezonu u aprilu, a bilo jos dosta snijega, moglo se skijati sigurno jos 3-4 sedmice. I kakav je onda prioritet osnjezavanje? Mislim, super je to, ove godine mozda slabo padne snijega, ali sigurno i definitivno ce biti guzve na apsolutno svim liftovima i na svakom mogucem parkingu. Uglavnom... novi sestosjed - zute dunje.Ateista wrote: ↑02/10/2023 10:59I ja sam sve to pomislio,bilo je raznih najava ali konkretna realizacija tanka.foton wrote: ↑01/10/2023 18:39
Usli smo u oktobar. Ni na vidiku nova staza / zicara / sestosjed... OK, kamenje s povrsine je kao izmrvljeno ili sklonjeno i mozda proradi osnjezavanje. Niti je novi parking asfaltiran... Nista sto je prioritet. Izgleda da je ipak domet infrastrukturnih radova upropastiti sankaliste ili "fontana" na kruznom toku.
Nisam ni mislio da ce stvarno uraditi sve sa spiska za jednu godinu, ali nadao sam se ipak nekim konkretnijim unaprjedjenjima, pogotovo po pitanju vert transporta za skijase.