(Ne)zastićeni potrošači u BiH
-
ivan-tz
#1 (Ne)zastićeni potrošači u BiH
Radi se o tome da sam u jednoj radnji koja se bavi prodajom racunara i racunarske opreme kupio tastaturu koja je imala godinu dana garancije. Pred kraj garancije se dogodilo da su se neka dugmad pokvarila i ja sam je odnio u radnju, prilozio racun kao dokaz i oni su mi bez ikakvih problema dali papir kojim potvrđuju da sam predao tu stvar na popravku i receno mi je da ce je poslati na servis.
Medjutim, proslo je 40 dana od tada, a od njih ni traga ni glasa.
Sad mene zanima koliki je tačno zakonski rok nakon kojeg ja mogu od njih zahtijevati da mi daju novu. Dakle, da sad ne zelim nikako ni da mi je popravljaju kada je vec toliko proslo?
Citao sam razlicite informacije. Negdje stoji 40 dana, negdje 45, negdje stoji radni dani da se racunaju, dok negdje ne pise uopce da li se racunaju radni dani ili ne.
Pa zna li neko tacno ta pravila kako idu i u kojoj situaciji mogu zahtijevati novu stvar? Takodjer, da li mi je ta radnja ili njihov servis duzan novu stvar? Ko je u svemu tome zapravo kriv?
Sad mene zanima koliki je tačno zakonski rok nakon kojeg ja mogu od njih zahtijevati da mi daju novu. Dakle, da sad ne zelim nikako ni da mi je popravljaju kada je vec toliko proslo?
Citao sam razlicite informacije. Negdje stoji 40 dana, negdje 45, negdje stoji radni dani da se racunaju, dok negdje ne pise uopce da li se racunaju radni dani ili ne.
Pa zna li neko tacno ta pravila kako idu i u kojoj situaciji mogu zahtijevati novu stvar? Takodjer, da li mi je ta radnja ili njihov servis duzan novu stvar? Ko je u svemu tome zapravo kriv?
-
NediM17
#2 Re: (Ne)zastićeni potrošači u BiH
45 dana ako je ne poprave dužni su ti dati novu.
Tako sam dobio novu mašinu za suđe od Beka, a za veš mašinu mi je malo falilo, 3 dana.
Tako sam dobio novu mašinu za suđe od Beka, a za veš mašinu mi je malo falilo, 3 dana.
-
ivan-tz
#3 Re: (Ne)zastićeni potrošači u BiH
Da li u tih 45 dana se racunaju i subote i nedjelje ili samo radni dani? I da li mi mogu nakon 45 dana poceti sa nekom supljom tipa da sam ja pokvario i sl samo da mi ne bi dali novu?
Pretpostavljam da ne bi trebali da mogu. Da sam ja navodni krivac, mogli su mi to reci u prvih 45 dana, zar ne?
-
NediM17
#4 Re: (Ne)zastićeni potrošači u BiH
45 dana, sve se računa.
Ako krenu folirati zovneš im inspekciju.
Ako krenu folirati zovneš im inspekciju.
-
Moenx
#5 Re: (Ne)zastićeni potrošači u BiH
Da li ce doci do smanjenja cijena u Bosni i Hercegovini
- Sanjarko
#6 Re: (Ne)zastićeni potrošači u BiH
Đojstik vratila stara, pokvario se za mjesec i po, a garancija 6 mjeseci, vratili nam pare.
Nemam neko pozitivno iskustvo u vezi ovoga iz naslova teme.
Divlji zapad smo po tom pitanju prilično.
Nemam neko pozitivno iskustvo u vezi ovoga iz naslova teme.
Divlji zapad smo po tom pitanju prilično.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#7 Re: (Ne)zastićeni potrošači u BiH
TTačno, zakonski je 45 dana. Samo je majmunski i papanki od strane većine firmi u 2023 godini da se prave budale i pozivaju se na ovaj rok iz vremena kada su se dijelovi čekali po 15-20 dana
Sve preko toga je po meni bezobrazluk
- krofnaa*
#8 Re: (Ne)zastićeni potrošači u BiH
Nazalost sve ce uraditi da vam prodaju uredjaj a kada treba upotrijebiti garanciju tada dolazi do problema
- VladaFBiH
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#10 Re: (Ne)zastićeni potrošači u BiH
kad se računaju rokovi, sve se računa. nije godišnji da ne računaš neradne daneivan-tz wrote: ↑01/10/2023 18:24 Radi se o tome da sam u jednoj radnji koja se bavi prodajom racunara i racunarske opreme kupio tastaturu koja je imala godinu dana garancije. Pred kraj garancije se dogodilo da su se neka dugmad pokvarila i ja sam je odnio u radnju, prilozio racun kao dokaz i oni su mi bez ikakvih problema dali papir kojim potvrđuju da sam predao tu stvar na popravku i receno mi je da ce je poslati na servis.
jedino kada istek roka pada na neradni dan, pomjera se na prvi naredni radni dan. također, početak roka se računa od narednog dana kad si nešto uradio. npr ako si 14. u mjesecu predo nešto, rok se računa od 15.
- mayab
#11 Re: (Ne)zastićeni potrošači u BiH
I ovo mi je zanimljivo,
zar nije za sve zakonski garantni rok dvije godine , ili , eto barem godina , a ne 6 mjeseci ???
Ima li iko podatak gdje šta piše o tome
- Sanjarko
#12 Re: (Ne)zastićeni potrošači u BiH
Moguće da je godina dana garancija. Neki je Kineski đojstik bio.
Ovaj sad isto Kineski ali radi ne urekao se. Veoma dobro radi.