Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
Ozimician

#8826 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 29/09/2023 14:41
Ozimician wrote: 29/09/2023 14:36

Moj djed nije proizvodio nista osim hrane, bavio se poljoprivredom i sitnim svercom. Nije bio clan partije i nije imao ni blizu toliko visoko misljenje o bivsoj drzavi kao ti.

Njegove rijeci su bile "da je Tito poslije onog rata pustio razvoj i privatluk kao sad poslije ovog, mi bi danas bili Svicarska". :D

Svako od nas ima razlicitog djeda.
Jasta bi :lol: Pogotovo sa svercom :D Svicarci poznati sverceri.

Tito je, prije svega, opismenio stanovnistvo. Onoliko koliko je mogao.
Pa dobro lihvari, sverceri, sve je to u par deka.

Htio je reci zapravo da bi u normalnoj zemlji mogao da registruje vlastitu firmu, ne bi morao da sverca i radi na crno.
Kaze da je bilo posebno lose kad su ih tjerali u zadruge 50-tih mislim. E zamisli politike. :D
Osmi Socrates

#8827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Osmi Socrates »

Ne znam samo kako su u radničkoj zemlji uspjeli imati dvocifrenu stopu nezaposlenosti.

A i to što je radilo, dabogda da je jedan od trojice nešto radio.
dr_Evil

#8828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

mirota wrote: 29/09/2023 14:43 jes vala sve Bosnjaci u Mostaru bili nezaposleni...Mostar je bio jedan on najjacih gradova u Jugi, nije radio samo neradnik
Ko kaze da su bili nezaposleni, ne stavljaj mi rijec u usta. Ja sam rekao da je vecinom Srbin iz Nevesinja imao prednost pri zaposljavanju, kao sto i jeste.
mirota

#8829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by mirota »

dr_Evil wrote: 29/09/2023 14:47
mirota wrote: 29/09/2023 14:43 jes vala sve Bosnjaci u Mostaru bili nezaposleni...Mostar je bio jedan on najjacih gradova u Jugi, nije radio samo neradnik
Ko kaze da su bili nezaposleni, ne stavljaj mi rijec u usta. Ja sam rekao da je vecinom Srbin iz Nevesinja imao prednost pri zaposljavanju, kao sto i jeste.
isto kao sto su Bosnjaci u Trebinju bili neproporcionalno brojnosti na rukovodecim funkcijama
dr_Evil

#8830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 29/09/2023 14:44

Htio je reci zapravo da bi u normalnoj zemlji mogao da registruje vlastitu firmu, ne bi morao da sverca i radi na crno.
Kaze da je bilo posebno lose kad su ih tjerali u zadruge 50-tih mislim. E zamisli politike. :D
Iskreno mislim da za onako slab stepen razvoja bi to bilo pogubno, nas narod gleda samo sebe, a ne drustvo. Jugoslaviju je samo socijalizam mogao dovest na onaj stepen razvoja.

Kraj 70ih, pocetak 80ih kad je stanovnistvo vec bilo pismeno, i bilo znanja, drzava asfaltirana, to je druga prica.
dr_Evil

#8831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

mirota wrote: 29/09/2023 14:48
dr_Evil wrote: 29/09/2023 14:47

isto kao sto su Bosnjaci u Trebinju bili neproporcionalno brojnosti na rukovodecim funkcijama
Jesi li pomislio da je to zato sto su Bosnjaci Trebinja, ono malo sto ih je bilo, bili izrazito pismeni?
moimoi

#8832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by moimoi »

moimoi wrote: 29/09/2023 14:41

Jasta bi :lol: Pogotovo sa svercom :D Svicarci poznati sverceri.

Tito je, prije svega, opismenio stanovnistvo. Onoliko koliko je mogao.

Pa opet te iste zadruge su danas hit opet :D Naravno da je i onaj sistem imao mana.. niko ne kaze da nije.. al je daleko bio bolji od danasnjeg ortackog kapitalizma.
Ozimician

#8833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 29/09/2023 14:50

Pa opet te iste zadruge su danas hit opet :D Naravno da je i onaj sistem imao mana.. niko ne kaze da nije.. al je daleko bio bolji od danasnjeg ortackog kapitalizma.
Nije bio bolji.
mirota

#8834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by mirota »

dr_Evil wrote: 29/09/2023 14:49
mirota wrote: 29/09/2023 14:48

Jesi li pomislio da je to zato sto su Bosnjaci Trebinja, ono malo sto ih je bilo, bili izrazito pismeni?
:D :D :D
dr_Evil

#8835 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

mirota wrote: 29/09/2023 14:53
dr_Evil wrote: 29/09/2023 14:49

:D :D :D
Mala carsija, sa starim familijama, jako bogati bili u svoj vakat.

A iskreno bubam, nemam pojma kakav je raspored zaposlenih bio u Trebinju. PRije 15ak godina sam isao u alatnicu kod vas kupovao neke polovne strugove. Fabrika je ono bila fantasticna, steta..
moimoi

#8836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 29/09/2023 14:52

Nije bio bolji.
Je li ista proizvodimo danas? Mozemo li se prehraniti bez uvoza? Kurko.
Jedna veca kriza… mi cemo pocrkati od gladi.
dr_Evil

#8837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Nije bio bolji.
Ovaj sistem koji mi danas zivimo nema buducnosti, i propast slijedi.

A nikad se nije bolje zivjelo. Nema to veze sa sistemom niti sa politicarima, jednostavno je svijet otisao naprijed, i nas povukao sa sobom, dok je nama nedostatak sistema i drzave dao da lovimo u sivom i tako zivimo pristojno. Da nam sad odvezu marku u odnosu na euro vidjeli bi sistem, da stanemo na rep sivoj ekonomiji qurko bi se kuce pravile.
dr_Evil

#8838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 29/09/2023 14:57

Kako cemo se hranit kad nam je nedostatak sistema dao da pravimo kuce po obradivoj zemlji, nikad se kod nas nisu kuce pravile na njivi nego sad. Bilo je brdo kuca, dolina sadi duhan.
moimoi

#8839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 29/09/2023 15:00

Kako cemo se hranit kad nam je nedostatak sistema dao da pravimo kuce po obradivoj zemlji, nikad se kod nas nisu kuce pravile na njivi nego sad. Bilo je brdo kuca, dolina sadi duhan.
Nedostatak pameti prije svega.
Ozimician

#8840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

Nije bio bolji.
Bila je globalna korona kriza pa niko nije umro od gladi, veca je jedino svjetski rat. Ali tad ce svi pocrkati.

Ko nema kod kuce u BIH barem 50kg brasna u svakom momentu, taj i zasluzuje da "crkne od gladi" (ako cu koristiti tvoje rijeci). Ja u DE imam uvijek bar 10 kg brasna u stanu, a sam zivim. Kad krene kriza, kasno je, sa uvozom ili bez. :D

Ko ceka da se drzava za njega pobrine u krizi - mrka mu je kapa.
dr_Evil

#8841 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 29/09/2023 15:12

Bila je globalna korona kriza pa niko nije umro od gladi, veca je jedino svjetski rat. Ali tad ce svi pocrkati.

Ko nema kod kuce u BIH barem 50kg brasna u svakom momentu, taj i zasluzuje da "crkne od gladi" (ako cu koristiti tvoje rijeci). Ja u DE imam uvijek bar 10 kg brasna u stanu, a sam zivim. Kad krene kriza, kasno je, sa uvozom ili bez. :D

Zar nisi doveo zenu?
Ozimician

#8842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 29/09/2023 15:14

Zar nisi doveo zenu?
Nisam, ostala s djecom u BiH. :lol: :lol: :lol:
dr_Evil

#8843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 29/09/2023 15:18
Nisam, ostala s djecom u BiH. :lol: :lol: :lol:
zajebano, bogam ili se vracaj ili je dovedi. A sve znas nemam ti sta govorit
Hakiz

#8844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 29/09/2023 14:19
Hakiz wrote: 29/09/2023 14:11

Zamisli kada bi kinezi rekli, evo sve šta Amerika ima dugova kod nas, da odmah isplati. Počeo bi treći svetski. Gadafija ste ubili zato što je zazražio da mu se plati 400 milijardi za naftu koju vam je dao a nije plaćena.

I pričaš o ovisnosti od tuđih para.
Hajd' nek' ti braniš jebenog teroristu. Drugo i nisam očekivao. O Kini i dugu sam juče pričao, ne da mi se opet ponavljati neukima. :lol:
Nećeš vjerovati, ali nije svima ono šta Amerika kaže jedinica mjere.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#8845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by izvrsni direktor »

Dok Komšić pije kafu sa Čengićem, Begić i Mešalić šetaju sa Selimbegovićem
U jednoj recenici opis citavog postojanja df-a, jednom guzicom na dvije stolice ali cvrsto uz bakirova jaja
JohnnyS

#8846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JohnnyS »

Ko da svoju pokojnu baku slušam :D
ultima_palabra

#8847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by ultima_palabra »

Kao da citam zbornik seoskih mudrosti.
sumirprimus

#8848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

izvrsni direktor wrote: 29/09/2023 16:14
Dok Komšić pije kafu sa Čengićem, Begić i Mešalić šetaju sa Selimbegovićem
U jednoj recenici opis citavog postojanja df-a, jednom guzicom na dvije stolice ali cvrsto uz bakirova jaja
Begic kad kaze drugarice i drugovi ja se najezim. Lik je nas vulin nema boljeg opisa transformacije lika
sumirprimus

#8849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

DaysleepeR wrote: 29/09/2023 14:27 Ne razumiju mlade generacije koliko je pameti u svakom smislu potrebno da bi jedna država proizvela vlastiti vojni mlazni avion.

Obzirom da imam godina, vrlo se jasno sjećam aeromitinga prije rata kada su na Butmiru piloti JNA akrobacije izvodili u Orlu, Galebu, Super Galebu, Jastrebu, i sl. To su bili ozbiljni avioni.
Aeromitinzi i smotre kako vec. Kod nas je to bilo na aerodromu dubrave .
kakotakonikako

#8850 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakotakonikako »

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u petak razgovarali su sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Larsom Lokkeom Rasmusenom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i saradnji dvije zemlje.
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio se na sveukupnoj podršci Kraljevine Danske. On je naglasio da su državni organi Bosne i Hercegovine jednoglasno definirali strateške vanjskopolitičke prioritete, a to su EU i NATO. Entiteti i niži nivoi vlasti unutar nedjeljive države Bosne i Hercegovine nemaju nikakve nadležnosti kada je u pitanju vanjska politika i zato je odluka nenadležne Skupštine entiteta RS-a o vojnoj neutralnosti pravno ništavna. Sve dok državni organi Bosne i Hercegovine ne promijene zakone i druge akte, koji trasiraju vanjsku politiku države, svi predstavnici države Bosne i Hercegovine dužni su ih poštivati. To je temeljni princip funkcioniranja svake pravne države- saopšteno je iz Bećirevićevog kabineta.
Tokom sastanka Bećirević je, između ostalog, predložio da se u što kraćem roku zaključi bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu između Danske i Bosne i Hercegovine kako bi bivši državljani Bosne i Hercegovine mogli izvršiti povrat svog državljanstva, bez odricanja od državljanstva Danske i da Danska u kontekstu EU integracija ponovo otvori Ambasadu Danske u BiH.

Član Predsjedništva BiH je upoznao ministra Rasmusena sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu na ustavni poredak naše zemlje. On je rekao da je važno stabilizirati prilike u Bosni i Hercegovini i zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država Bosna i Hercegovina mogla, između ostalog, posvetiti EU i NATO integracijama.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske Lars Lokke Rasmusen je rekao da su situacija u Bosni i Hercegovini i odnosi na Zapadnom Balkanu postali dio političke agende Danske. On je istakao da EU treba ojačati svoje odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i podržati njihove ambicije u pogledu članstva u EU.

Tokom sastanka konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Danske dobri i prijateljski, ali da postoji još dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje i međusobno povezivanje dvije zemlje. Navedeno je da bh. dijaspora predstavlja most između dvije zemlje i otvara mogućnosti za jačanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović, saopšteno je iz Bećirevićevog kabineta.

:bih:
Locked