Nagorno Karabah

Post Reply
fortaleza

#17501 Re: Nagorno Karabah

Post by fortaleza »

Danas nema ni 50 000 Armenaca u čitavoj Turskoj, možda zato.

Nekad ih je bilo cirka 2 milijuna na prostoru današnje Turske, a Turaka nije bilo ni 10 milijuna.

Danas bi Armenaca bilo 10 milijuna da nije bilo genocida.
Bosanac sa dna kace

#17502 Re: Nagorno Karabah

Post by Bosanac sa dna kace »

Dobih ovo dole..
Gotovo, nema više Arcaha, potpisano ukidanje...
Ende...
dr_Evil

#17503 Re: Nagorno Karabah

Post by dr_Evil »

fortaleza wrote: 28/09/2023 10:38 Danas nema ni 50 000 Armenaca u čitavoj Turskoj, možda zato.

Nekad ih je bilo cirka 2 milijuna na prostoru današnje Turske, a Turaka nije bilo ni 10 milijuna.

uh uh, genocid se vjerovatno desio, ne sporim ga.

Ali budimo realni, u to doba se genocid i razmjena stanovnistva desavala svugdje oko Turske. Nisu Armence cvijecke.
sumirprimus

#17504 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

tacno ih ugasise ko sijalicu.
sudbina koja manje vise ceka sve secesionisticke odmetnute regije.
iduce su odmetnute regije u gruziji, transnjistrija u moldaviji, donbas u ukrajni, i dodjemo do rs.a ak krenu putem secesionizma :oops:
sumirprimus

#17505 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

Thomas C. Theiner
@noclador
Today the fake "Artsakh Republic" of the Karabakh Armenians dissolved itself.

It will be remembered as a vile project to settle ethnically cleansed Azerbaijani lands outside (!) Karabakh.

Arrogance, greed and the furious racism of the Karabakh Armenian leaders led to its
1/2
demise, as was predicted by the Karabakh Armenian Serzh Sargsyan in 2009, when he, as president of Armenia, travelled to Karabakh to beseech the local leaders to sign a peace agreement.

Within weeks now Azerbaijan and Armenia will sign a peace treaty. It is a good day.
2/2
tacno tako ostace upamcen kao zli projekat , rata ,krvi i etnickog ciscenja.
i sansa za mirom izmedju azera i armena
Last edited by sumirprimus on 28/09/2023 10:54, edited 1 time in total.
breuer

#17506 Re: Nagorno Karabah

Post by breuer »

dr_Evil wrote: 28/09/2023 10:50
fortaleza wrote: 28/09/2023 10:38 Danas nema ni 50 000 Armenaca u čitavoj Turskoj, možda zato.

Ali budimo realni, u to doba se genocid i razmjena stanovnistva desavala svugdje oko Turske. Nisu Armence cvijecke.
ne bi bilo pojma genocid bez tragične sudbine Armenaca...ta dešavanja su korištena pri definisanju tog termina...
dr_Evil

#17507 Re: Nagorno Karabah

Post by dr_Evil »

breuer wrote: 28/09/2023 10:53
ne bi bilo pojma genocid bez tragične sudbine Armenaca...ta dešavanja su korištena pri definisanju tog termina...
Zasluzeno, nego eto, ostat ce gorak okus u ustima jer niko nije smislio termin za ono sta se desilo muslimanima nakon povlacenja Osmanskog carstva, iz svih regija.

Nije svacija suza jednako vrijedna za civilizaciju.
Bosanac sa dna kace

#17508 Re: Nagorno Karabah

Post by Bosanac sa dna kace »

E kad ovo sve kaže neko iz SDS-a...
Dvolični Dodik čestitao napad na one koji se bore za samostalnost
"Dodikova ćestitka predsjedniku Azerbejdžana izraz divljenja malog autokrate velikom autokreti. Tako je bilo i kada je SNSD predložio u Parlamentu BiH da se rezolucijom podrži Azerbejdžan. Ne bih se začudio da Dodikova čestitka za etničko čišćenje Jermena bude izdašno nagrađena. Za pare bi i mater prodali"
Ovo je na društvenoj mreži Threads napisao Mladen Bosić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, reagujući na jučerašnje pismo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predsjedniku Azerbejdžana.

"Šta stoji iza Dodikove čestitke Alijevu za pokoravanje Nagorno Karabaha i egzodus Jermena? Postoji sličnost između Nagorno Karabaha i Republike Srpske. I Nagorno Karabah je na osnovu prava naroda na samooperdjeljenje tražio samostalnost kao i Dodik za Republiku Srpsku", navodi Bosić.
Azerbejdžan je, kaže Bosić, rješio to pitanje vojnom agresijom i pokrenuo novi egzodus Jermena, a Dodik čestita Alijevu na tome.

"Plaši me poruka te čestitke i analogija koja postoji sa Republikom Srpskom i Nagorno Karabahom", naveo je Bosić.

(BN)
https://www.rtvbn.com/4050049/dvolicni- ... mostalnost
El_comadante

#17509 Re: Nagorno Karabah

Post by El_comadante »

dr_Evil wrote: 28/09/2023 10:50

Tragična sudbina muslimana u Bugarskoj, Grčkoj i drugim državama koje su nastale nakon povlačenja OC, ili su manje vrijedne od Armenaca. Tragična sudbina muslimana u Beogradu, Čačku, Užicu, Sjenici i drugim gradovima na teritoriji Srbije gdje nema spomena da su tu ikada živjeli muslimani dok Turci tolike godine nisu srušili manastire na Kosovu.
El_comadante

#17510 Re: Nagorno Karabah

Post by El_comadante »

Uglavnom na temu: Armeni su mitomani. Uzeli silom dio i molili su niko im ništa ne može. 2020 nisu se opametiti, umjesto traženje riješenja i dogovora oni po starom huškaju provociraju sad kukaju kako su svi krivi osim njih. Azerbejdžan nije pobio, protjerao a mogli su kao ovi što su uradili 1994.
Gandalf

#17511 Re: Nagorno Karabah

Post by Gandalf »

U svakom slučaju još jedna šamarčina rujanima, Azeri ih odjebali momački
Porodice Foht

#17512 Re: Nagorno Karabah

Post by Porodice Foht »

Grdne rane, eno ih proglasili prestanak “drzave”! :lol:
“Drzave” i k.urca od 100 000 najvece bjelosvjetske fukare koja se hranila mrznjom prema Azerbejdzanu.
fortaleza

#17513 Re: Nagorno Karabah

Post by fortaleza »

dr_Evil wrote: 28/09/2023 11:01
Zasluzeno, nego eto, ostat ce gorak okus u ustima jer niko nije smislio termin za ono sta se desilo muslimanima nakon povlacenja Osmanskog carstva, iz svih regija.

Nije svacija suza jednako vrijedna za civilizaciju.
Zbog protjerivanja muslimana s Balkana i odlaska s Osmanlijama su Turci prešli s osmanlijskog principa na turski nacionalizam i zbog toga su i napravili genocid na istočnim stranama granica.

Ništa se ne može opravdati, ali je to jedan od glavnih razloga. Prolijevanje krvi uzrokuje daljnje prolijevanje.

Isto tako, Ukrajincima je danas odobren azil (neovisno jesu li u ratom pogođenom području, velika je Ukrajina), dok je Armencima s Karabaha koji su ostali bez domova to odbijeno.

Sve ovisi o dnevnopolitičkom programu.
neki

#17514 Re: Nagorno Karabah

Post by neki »

Kakvi god razlozi i posljedice bile, činjenica je da od ove godine u toj regiji više neće biti naroda koji ju je u kontinuitetu naseljavao bar 3000 godina..
tužno..
fortaleza

#17515 Re: Nagorno Karabah

Post by fortaleza »

El_comadante wrote: 28/09/2023 11:46 Uglavnom na temu: Armeni su mitomani. Uzeli silom dio i molili su niko im ništa ne može. 2020 nisu se opametiti, umjesto traženje riješenja i dogovora oni po starom huškaju provociraju sad kukaju kako su svi krivi osim njih. Azerbejdžan nije pobio, protjerao a mogli su kao ovi što su uradili 1994.
A prije samog rata je Azerbejdžan ukinuo autonomiju još 90tih, rasparčao pokrajine i pripojio susjednim. A konflikt je započeo tako što je azerska policija upala u jedno armensko selo u Karabahu.

To bi bilo kao da kad bi Beograd ukinuo autonomiju Kosovu i pripojio Kosovo užoj Srbiji, i onda Kosovari s Albanijom vojno porazili Srbiju i napravili paradržavu koju je podržavala Albanija, i 20 godina poslije Srbija pobijedi i vrati Kosovo te se Albanci kolektivno presele u Albaniju.

I onda slavimo Srbe.

To bi bila analogija.
dr_Evil

#17516 Re: Nagorno Karabah

Post by dr_Evil »

fortaleza wrote: 28/09/2023 12:07
Zbog protjerivanja muslimana s Balkana i odlaska s Osmanlijama su Turci prešli s osmanlijskog principa na turski nacionalizam i zbog toga su i napravili genocid na istočnim stranama granica.

Ništa se ne može opravdati, ali je to jedan od glavnih razloga. Prolijevanje krvi uzrokuje daljnje prolijevanje.

Isto tako, Ukrajincima je danas odobren azil (neovisno jesu li u ratom pogođenom području, velika je Ukrajina), dok je Armencima s Karabaha koji su ostali bez domova to odbijeno.

Sve ovisi o dnevnopolitičkom programu.
Pa sad da je samo zbog nacionalizma, tesko je to progutati. Bilo je tu izdaje od strane Armenaca koji su se okrenuli Rujama u borbi protiv OC. Ali to opet tesko opravdava dizanje ruke na civila.
dr_Evil

#17517 Re: Nagorno Karabah

Post by dr_Evil »

fortaleza wrote: 28/09/2023 12:19
El_comadante wrote: 28/09/2023 11:46 Uglavnom na temu: Armeni su mitomani. Uzeli silom dio i molili su niko im ništa ne može. 2020 nisu se opametiti, umjesto traženje riješenja i dogovora oni po starom huškaju provociraju sad kukaju kako su svi krivi osim njih. Azerbejdžan nije pobio, protjerao a mogli su kao ovi što su uradili 1994.
A prije samog rata je Azerbejdžan ukinuo autonomiju još 90tih, rasparčao pokrajine i pripojio susjednim. A konflikt je započeo tako što je azerska policija upala u jedno armensko selo u Karabahu.

To bi bilo kao da kad bi Beograd ukinuo autonomiju Kosovu i pripojio Kosovo užoj Srbiji, i onda Kosovari s Albanijom vojno porazili Srbiju i napravili paradržavu koju je podržavala Albanija, i 20 godina poslije Srbija pobijedi i vrati Kosovo te se Albanci kolektivno presele u Albaniju.

I onda slavimo Srbe.

To bi bila analogija.
Ovo podebljano se zapravo sve desilo :D osim to underline "para".
sumirprimus

#17518 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

"">

OVI bukvlano ko srbi iza sarajeva bjeze sa svim..,sunec ti zark ocitavo stado prenese :-)
Karikaturist

#17519 Re: Nagorno Karabah

Post by Karikaturist »

Pametni, bogatstvo je u tim zivotinjama..
fortaleza

#17520 Re: Nagorno Karabah

Post by fortaleza »

dr_Evil wrote: 28/09/2023 12:33
fortaleza wrote: 28/09/2023 12:19

I onda slavimo Srbe.

To bi bila analogija.
Ovo podebljano se zapravo sve desilo :D osim to underline "para".
Stalno spominjemo analogije na događaje na Balkanu. Karabah je bila autonomna pokrajina Azerbejdžana u SSSR-u. Kosovo je bilo autonomna pokrajina Srbije u Jugoslaviji. Većinsko stanovništvo Armenci nalegnuti na Armeniju, većinsko stanovništvo Albanci nalegnuti na Albaniju.

Jedina razlika je u tome što je Armenija bila dio SSSR-a što još dodaje na jačini i u tome što je Kosovu dopuštena samostalnost, Karabahu ne.

Puno više liči na Kosovo jer je svakako bilo autonomno područje nego na RSK. Kosovo je defacto "samostalno" još od 2000te nakon srpsko-albanskog sukoba, de jure od 2008.
dr_Evil

#17521 Re: Nagorno Karabah

Post by dr_Evil »

fortaleza wrote: 28/09/2023 12:59
Stalno spominjemo analogije na događaje na Balkanu. Karabah je bila autonomna pokrajina Azerbejdžana u SSSR-u. Kosovo je bilo autonomna pokrajina Srbije u Jugoslaviji. Većinsko stanovništvo Armenci nalegnuti na Armeniju, većinsko stanovništvo Albanci nalegnuti na Albaniju.

Jedina razlika je u tome što je Armenija bila dio SSSR-a što još dodaje na jačini i u tome što je Kosovu dopuštena samostalnost, Karabahu ne.
Za razliku od Kosova gdje znam zaista mnogo, sramota bi bila da ne znam, u slucaj Karabaha sam povrsno upucen pa ne mogu davati analize niti dajem. Vise ja to ovdje onako navijacki.

Po svemu sta procitam ovdje od vas, ispada da oni zasluzuju nezavisnost, kao sto zasluzuje i Kosovo i Sandzak. Ali ne pametujem, jer ne znam.
fortaleza

#17522 Re: Nagorno Karabah

Post by fortaleza »

dr_Evil wrote: 28/09/2023 13:06

Za razliku od Kosova gdje znam zaista mnogo, sramota bi bila da ne znam, u slucaj Karabaha sam povrsno upucen pa ne mogu davati analize niti dajem. Vise ja to ovdje onako navijacki.

Po svemu sta procitam ovdje od vas, ispada da oni zasluzuju nezavisnost, kao sto zasluzuje i Kosovo i Sandzak. Ali ne pametujem, jer ne znam.
Teško je govoriti o tome šta tu ko zaslužuje, poanta je da su se mogli dogovoriti da taj narod tamo bezveze ne ispašta, pa bila to autonomija sa svim pravima ili nešto drugo. Zbog globalnih interesa i slabe Rusije su popušili.

Iz istog razloga je Kosovo dobilo samostalnost. I to je to.

Jedino je glupa usporedba s RSK, valjda to na bazi religije.
JohnnyS

#17523 Re: Nagorno Karabah

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 28/09/2023 13:06

Pa svi to na temi tako. Vide koga podržava Turska pa su za ili protiv :D
dr_Evil

#17524 Re: Nagorno Karabah

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 28/09/2023 13:16

Onda posto je Turska za Srbiju, a ne za nas, treba da podrzavam i RS :D

Fuck me direct if I knoW :D
JohnnyS

#17525 Re: Nagorno Karabah

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 28/09/2023 13:22
JohnnyS wrote: 28/09/2023 13:16

Onda posto je Turska za Srbiju, a ne za nas, treba da podrzavam i RS :D

Fuck me direct if I knoW :D
Ne znam, ja sam poprilično ravnodušan prema svemu ovome, prvo daleko od oka, daleko od srca, drugo pravde na svijetu nema niti će je ikad bit. Više me iznenađuje da ima ljudi koji to tako gorljivo prate, navijaju i dijele svakojake epitete po nekom bosanskohercegovačkom forumu zbog događaja udaljenim nekoliko tisuća kilometara
Post Reply