Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seawolf

#2301 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

drndalo wrote: 26/09/2023 22:29
Seawolf wrote: 26/09/2023 19:14
Natječaj je bio raspisan za subvencioniranje nekoga ko će bazirati avion u Sarajevu, što sa WizzAir U.K. nije slučaj.

WizzAir U.K. bi ova dva leta sedmično u zimskoj sezoni letio i bez ove subvencije.
Netacno, nije samo to bio uslov.

https://zamaaero.com/11/08/2023/novosti ... ubvencije/
Aplikanti moraju otvoriti bar jednu liniju sa najmanje dva tjedna polaska, imati avion sa najmanje 100 mjesta, te prevesti najmanje 100.000 putnika. Prioritet imaju prijevoznici koji bi pokrenuli bazu u Sarajevu, potom oni koji bi pokrenuli letova iz liste gore navedene, potom oni koji bi povećali frekvencije na postojećim linijama, te na koncu oni koji bi pokrenuli long-haul linije.
Luton je najavljen dosta ranije, a ako je zaista 100.000 uslov sa 2 leta sedmicno, dosta dugo ce im trebati za to...
A slažeš li se sa mnom da bi WizzAir U.K. letio ove letove i bez ove subvencije Kantona Sarajevo.

Odnosno da je subvencija potrošena bespotrebno.

A za 100.000 putnika im je dovoljno da lete sa 100% LF i da lete avionom sa 960 sjedišta.
drndalo

#2302 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

akcija007 wrote: 26/09/2023 19:38 @Thorgerson da cijeli avion Wizzair/Ryanair u decembru iz SA za Malagu bude po 10 eur po smjeru samo s ruksakom ne bi bio pun. Mozda bi bilo 10 - 20 putnika max jer nemamo taj potrncijal i kapacitet da napunimo za tu destinaciju bez obzira na atraktivnost destinacije. Sarajevo je daleko od Medjugorja da bi privuklo s necim spanske turiste . Bi9 je Wizzair za Treviso pa nisam nesto cuo da su ljudi odavde u masovnom broju isli za Treviso i hodali po Italiji. Da je bilo koja njemacka livada bio bi pun avion .
Pretjerujes, ima ljudi za to ali treba 6 mjeseci raditi na tome. Dok ne izdresiras ljude na obje strane.

ZAboravljas da ti ne treba 180 ljudi odavde tamo ili obratno, 100 ljudi koji dodju ove sedmice letom se vraca nazad iduce, pa ti ugrubo treba 80 ljudi odavde za tamo na tom letu. Ima ti 1000 varijabli ali rekoh vec da je Ryan pionir stvaranja potraznje gdje niko nije znao da je ima... Daj ljudima izbor i informaciju, naci ce se budala da putuju.

Tu su ovi ljubitelji jeftinih letova u pravu.

Prava umjetnost je u stvari naci mjeru izmedju njihove pohlepe i nase... :skoljka:
drndalo

#2303 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Seawolf wrote: 26/09/2023 22:32
drndalo wrote: 26/09/2023 22:29

Netacno, nije samo to bio uslov.

https://zamaaero.com/11/08/2023/novosti ... ubvencije/

Luton je najavljen dosta ranije, a ako je zaista 100.000 uslov sa 2 leta sedmicno, dosta dugo ce im trebati za to...
A slažeš li se sa mnom da bi WizzAir U.K. letio ove letove i bez ove subvencije Kantona Sarajevo.

Odnosno da je subvencija potrošena bespotrebno.

A za 100.000 putnika im je dovoljno da lete sa 100% LF i da lete avionom sa 960 sjedišta.
:lol:

Kao sto rekoh, ova linija je koliko se sjecam najavljena ranije, u maju, prije ovog oglasa. Tako da ne bi trebala da ima koristi od ovog oglasa. Tako da ne bi trebalo biti nista potroseno za ovo.
drndalo

#2304 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

By the way, priblizava se pocetak letova Aegean-a za SKP. Nije puno ali je ozbiljna kompanija i bilo bi super da pocnu gledati SJJ kao interesantnu lokaciju za uzimati pare.

Za AGP ko zeli ici, provjerite i TK, ja sam jednom leti s njima, bili su mi mislim 380 KM jeftiniji nego LH.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2305 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

drndalo wrote: 26/09/2023 22:18
sehohari wrote: 26/09/2023 18:56 Boli me briga za dobit aerodroma.
Zapravo, velika dobit je i loša, takva preduzeća bi trebala uvijek biti blizu nuli, tj. u uravnoteženom poslovanju.

Aerodrom, tj. JP nije svrha samom sebi kao npr. fabrika ili neka privatna radnja. To je javna infrastruktura koja treba da služi društvu kroz omogućavanje letova lokalnom stanovništvu, ali i kao ekonomski faktor koji će, time što će rasti i privući što više putnika, dovesti i do rasta dijela ekonimije koji profitira od njih (rent-a-car, taksisti, turistički radnici i tkd.).

To jeste kao i kada pišu o dobiti Autocesta. Jarane, briga me za to koliko ste naplatili, naprotiv, ako imate toliku dobit, to znači da kradete građane na naplatnim kućicama jer uzimate više love nego što vam realno treba.
Vi ste tu da pravite puteve, modernizirate i tkd. a ne da glumite privatnu firmu
Uz duzno postovanje pricas o akciji "Sexom za nevinost", tj. budalastine.

Investicije i izgradnju bi finansirali kako ? Pozitivnom nulom...?

Slazem se da profit ne treba da im bude primaran, i najvazniji, ali od pozitivne nule ili "uravnotezenja" sto bi ti rekao, nema investicija.
Investicije se ne plaćaju preko dobiti preduzeća te vrste, već kroz kredite vlade.

Jedina investicija koja je u tom kontekstu vrijedna spomena je održavanje, ali i to su rashodi firme, s toga dobit u prevodu znači da imaju dovoljno za održavanje i uposlenike i da je ostatak višak kojeg su dobili preko previsokih nameta (putarina npr.).

Ponavljam: JP nije privatna firma, ne možeš logiku iz privatne ekonomije prenijeti na njih (npr. da se investicije finansiraju kroz dobit).
Haris.ba

#2306 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 26/09/2023 22:51 JP nije privatna firma, ne možeš logiku iz privatne ekonomije prenijeti na njih (npr. da se investicije finansiraju kroz dobit).
Nego kako? Postoji cak i zakon o drzavnoj pomoci. Kad bi neko to zacackao doslo bi do velikih problema.
Ne mozes tek tako transfere raditi iz budzeta u javno preduzece.
sehohari wrote: 26/09/2023 22:51 Investicije se ne plaćaju preko dobiti preduzeća te vrste, već kroz kredite vlade.
Federacija ima RazBojnu banku. I taj kredit i da da Federacija ako vec nece komercijalne banke - opet se mora vratiti. A, odakle? Iz have?

To je mokri san svake firme da ima love i likvidnosti bez banaka i bez prodaje kapitala.
drndalo

#2307 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

sehohari wrote: 26/09/2023 22:51
drndalo wrote: 26/09/2023 22:18

Uz duzno postovanje pricas o akciji "Sexom za nevinost", tj. budalastine.

Investicije i izgradnju bi finansirali kako ? Pozitivnom nulom...?

Slazem se da profit ne treba da im bude primaran, i najvazniji, ali od pozitivne nule ili "uravnotezenja" sto bi ti rekao, nema investicija.
Investicije se ne plaćaju preko dobiti preduzeća te vrste, već kroz kredite vlade.

Jedina investicija koja je u tom kontekstu vrijedna spomena je održavanje, ali i to su rashodi firme, s toga dobit u prevodu znači da imaju dovoljno za održavanje i uposlenike i da je ostatak višak kojeg su dobili preko previsokih nameta (putarina npr.).

Ponavljam: JP nije privatna firma, ne možeš logiku iz privatne ekonomije prenijeti na njih (npr. da se investicije finansiraju kroz dobit).
A kredit vraca ko, i iz kojih para? Iz pozitivne nule ?
PreWiBa

#2308 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 26/09/2023 22:56
sehohari wrote: 26/09/2023 22:51 JP nije privatna firma, ne možeš logiku iz privatne ekonomije prenijeti na njih (npr. da se investicije finansiraju kroz dobit).
Nego kako? Postoji cak i zakon o drzavnoj pomoci. Kad bi nekomto zacackao doslo bi do velikih problema.
sehohari wrote: 26/09/2023 22:51 Investicije se ne plaćaju preko dobiti preduzeća te vrste, već kroz kredite vlade.
Federacija ima RazBojnu banku. I taj kredit i da da Federacija ako vec nece komercijalne banke - opet se mora vratiti. A, odakle? Iz have?
Krediti se vraćaju kroz porez, ne kroz dobit državnih preduzeća.
Zato standardna procedura MMF-a i jeste vazda da se poveća porezna stopa, a ne da državna preduzeća ostvare više dobiti (naprotiv, ide se ka njihovoj privatizaciji).

Za prvi dio: Ne znam šta tačno postojanje zakona o državnoj pomoći treba da dokaže?
Javna preduzeća, naročito u oblasti infrastrukture, trebaju da služe društvu, a ne samima sebi, tj. da kroz svoje djelovanje doprinesu npr. boljoj ekonomiji, boljoj povezanosti građana sa svijetom i tkd.
PreWiBa

#2309 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

drndalo wrote: 26/09/2023 22:59
sehohari wrote: 26/09/2023 22:51

A kredit vraca ko, i iz kojih para? Iz pozitivne nule ?
Kao što sam i naveo već - kroz porez.

Zato i jeste cilj da kroz ova javna preduzeća doprineseš društvu, tj. da npr. aerodrom obezbijedi više letova i bolju povezanost sa svijetom. To generiše ekonomski rast, a od svake novoosnovane firme se onda ubiru porezi preko kojih se finansiraju novi ili otplaćuju stari projekti.
Haris.ba

#2310 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 26/09/2023 23:02 Krediti se vraćaju kroz porez, ne kroz dobit državnih preduzeća.
Kredit koji uzme drzava (neka administrativna jedinica za potrebe budzeta) se vraca kroz porez.

Ne moze Federacija dizati kredit pa vracati ni za jednu firmu. Pa ni JP.

De, ti ovo malo bolje prouci.
Postoje nacini gdje drzava pomogne, ali imaju ogranicenja.
PreWiBa

#2311 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 26/09/2023 23:04
sehohari wrote: 26/09/2023 23:02 Krediti se vraćaju kroz porez, ne kroz dobit državnih preduzeća.
Kredit kojimuzme drzava (neka administrativna jedinica za potrebe budzeta) se vraca kroz porez.

Ne moze Federacija dizati kredit pa vracati ni za jednu firmu. Pa ni JP.

De, ti ovo malo bolje prouci.
Pa čemu tačno služi onda akciza za gorivo? Zašto je bila uslov za dobijanje dodatnih kredita za puteve?
Valjda država alocira novac javnim preduzećima, ili kako misliš tačno da su npr. pare od onog ruskog duga završile kod AC FBIH?

Kako se grade autoputevi u državama gdje npr. uopšte nema putarina?

Nisam cuo ni da Ceste FBiH ikad finansiraju neki projekat kroz dobit.
Last edited by PreWiBa on 26/09/2023 23:14, edited 1 time in total.
Haris.ba

#2312 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 26/09/2023 23:09 Pa čemu tačno služi onda akciza za gorivo? Zašto je bila uslov za dobijanje dodatnih kredita za puteve?
Valjda država alocira novac javnim preduzećima, ili kako misliš tačno da su npr. pare od onog ruskog duga završile kog AC FBIH?
Akciza za gorivo sluzi da JP autoceste imaju lovu za vracanje kredita koje kao firma podignu. Oni tu lovu knjize kao svoj prihod. Autoceste nemaju prihoda od cestarine da prave dva kilometra godisnje.

Autoceste mogu komotno zbog tih prihoda od akciza ukinuti cestarinu da se uopce ne naplacuje, i odrzavati napravljeno.

Pare od "ruskog duga" nisu zavrsile u Autocestama. Potrosene su prije zapocinjanja projekta.
PreWiBa

#2313 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 26/09/2023 23:13
sehohari wrote: 26/09/2023 23:09 Pa čemu tačno služi onda akciza za gorivo? Zašto je bila uslov za dobijanje dodatnih kredita za puteve?
Valjda država alocira novac javnim preduzećima, ili kako misliš tačno da su npr. pare od onog ruskog duga završile kog AC FBIH?
Akciza za gorivo sluzi da JP autoceste imaju lovu za vracanje kredita koje kao firma podignu. Oni tu lovu knjize kao svoj prihod. Autoceste nemaju prihoda od cestarine da prave dva kilometra godisnje.

Autoceste mogu komotno zbog tih prihoda od akciza ukinuti cestarinu da se uopce ne naplacuje, i odrzavati napravljeno.
Pa, o tome i govorimo, oni to knjize kao svoj prihod jer im to FBiH alocira.

S toga, dobit u prevodu znaci neutrosen novac poreskih obveznika. Dobili novac sa jasnom svrhom, a nisu ga utrosili.

Ako ti ja dam 50 maraka da kupis meso koje mi treba da kuham, nista mi ne znaci to sto ces se opet vratiti sa 50 KM.
last mohicans

#2314 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by last mohicans »

Misliš da pare od akciza idu za izgradnju cesta ili vraćanje kredita, za vraćanje vjerovatno djelimično. Te pare prčkaju Ramo i sl. Sjetite se Zelenike i projekcija da će akcize povećati jebačinu i natalitet. :lol: Pa pravili su ljudi projekcije koliko je prikupljeno od akciza otkad su donesene. Od tih para se mogao izgraditi autoput u cjelosti, mozda ne i Prenj. Aerodrom vjerovatno ide pod koncesiju, jer se ne pita par forumša, a ne pita se ni Neka, niti cijela vlada FBiH. Ako veće face namirišu, a jesu, on ide pod koncesiju. Što će za građane ove zemlje ili barem dijela zemlje vjerovatno biti bolje. Imat će više opcija, letova, više odlazaka i dolazaka. Jebe mi se za uhljebe, menadzemente, ovog novog u NO koji "nije u sukobu interesa" itd.
PreWiBa

#2315 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

last mohicans wrote: 26/09/2023 23:23 Misliš da pare od akciza idu za izgradnju cesta ili vraćanje kredita, za vraćanje vjerovatno djelimično. Te pare prčkaju Ramo i sl. Sjetite se Zelenike i projekcija da će akcize povećati jebačinu i natalitet. :lol: Pa pravili su ljudi projekcije koliko je prikupljeno od akciza otkad su donesene. Od tih para se mogao izgraditi autoput u cjelosti, mozda ne i Prenj. Aerodrom vjerovatno ide pod koncesiju, jer se ne pita par forumša, a ne pita se ni Neka, niti cijela vlada FBiH. Ako veće face namirišu, a jesu, on ide pod koncesiju. Što će za građane ove zemlje ili barem dijela zemlje vjerovatno biti bolje. Imat će više opcija, letova, više odlazaka i dolazaka. Jebe mi se za uhljebe, menadzemente, ovog novog u NO koji "nije u sukobu interesa" itd.
Dobro, ja ne pisem o nasoj realnosti, vec vise malo teoretski.
Mi ovdje vise pisemo o tome da li neko JP uopste treba da ima za cilj da generise neku ogromnu dobit.
last mohicans

#2317 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by last mohicans »

sehohari wrote: 26/09/2023 23:25
last mohicans wrote: 26/09/2023 23:23 Misliš da pare od akciza idu za izgradnju cesta ili vraćanje kredita, za vraćanje vjerovatno djelimično. Te pare prčkaju Ramo i sl. Sjetite se Zelenike i projekcija da će akcize povećati jebačinu i natalitet. :lol: Pa pravili su ljudi projekcije koliko je prikupljeno od akciza otkad su donesene. Od tih para se mogao izgraditi autoput u cjelosti, mozda ne i Prenj. Aerodrom vjerovatno ide pod koncesiju, jer se ne pita par forumša, a ne pita se ni Neka, niti cijela vlada FBiH. Ako veće face namirišu, a jesu, on ide pod koncesiju. Što će za građane ove zemlje ili barem dijela zemlje vjerovatno biti bolje. Imat će više opcija, letova, više odlazaka i dolazaka. Jebe mi se za uhljebe, menadzemente, ovog novog u NO koji "nije u sukobu interesa" itd.
Dobro, ja ne pisem o nasoj realnosti, vec vise malo teoretski.
Mi ovdje vise pisemo o tome da li neko JP uopste treba da ima za cilj da generise neku ogromnu dobit.
Ovisi, moze da generiše ako će to dalje investirati, ali ne puževim koracima, prosirenje terminala 5-6 godina. Šta mi imamo od dobiti BHTelecoma, sem sto se finansiraju stranke i potplaćuju izabrani dužnosnici, primaju novi uhljebi, promovišu vlastiti kadrovi. Evo su i trojkini šapom poklopili JP, da se i oni ušićare. Ista matrica.
Thorgerson

#2318 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

sehohari wrote: 26/09/2023 18:56 Boli me briga za dobit aerodroma.
Zapravo, velika dobit je i loša, takva preduzeća bi trebala uvijek biti blizu nuli, tj. u uravnoteženom poslovanju.

Aerodrom, tj. JP nije svrha samom sebi kao npr. fabrika ili neka privatna radnja. To je javna infrastruktura koja treba da služi društvu kroz omogućavanje letova lokalnom stanovništvu, ali i kao ekonomski faktor koji će, time što će rasti i privući što više putnika, dovesti i do rasta dijela ekonimije koji profitira od njih (rent-a-car, taksisti, turistički radnici i tkd.).

To jeste kao i kada pišu o dobiti Autocesta. Jarane, briga me za to koliko ste naplatili, naprotiv, ako imate toliku dobit, to znači da kradete građane na naplatnim kućicama jer uzimate više love nego što vam realno treba.
Vi ste tu da pravite puteve, modernizirate i tkd. a ne da glumite privatnu firmu
Druze, sta ocekujes u drzavi gdje se bolnica hvali sa ustedama i dobiti. Bolnica hej!!!

Znamo svi zasto se ne privatizuje npr Telecom. Pod pricom neka domace, to je bolje, nase je.

Pa sta je ba tu nase, ako ja npr placam skuplje taj telecom nego stranu firmu?! Plus dodatno ga finansiram indirektno kroz budzet. I onda taj telecom jos sluzi jednoj stranci i uhljebima. Ma divno.

Ja jesam za to da mi imamo sto vise u nasim rukama i da odlucujemo.

Ali ove stvari, tipa aerodromi. Mali smo tu igraci. I plus ne znamo. Ne znamo i tacka.

Mozemo ovako se jos patiti 20 godina. Nista se nece promjeniti.
Hajvan

#2319 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hajvan »

strana firma, strani rukovodeci kadar, stakeholders koji nisu ovdje- automatski manje para, manje ljudi koji bi po bilo kojim cijenama putovali aviJonpom iDZe i ikad

kaJe, nema ono. nista od tog
nemas qrac

ha ja
drndalo

#2320 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Thorgerson wrote: 27/09/2023 00:07 Ali ove stvari, tipa aerodromi. Mali smo tu igraci. I plus ne znamo. Ne znamo i tacka.

Naravno da ima nasih koji znaju i koji mogu, samo nisu bas u politici jer im se gadi.

Ljudi ima, znanja ima, ima i obraza ali 100 pametnih ne moze poraviti sranje 1 kretena koji uradi sta ne treba.

Znam da sam utopista... :evil:
Thorgerson

#2321 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

drndalo wrote: 27/09/2023 00:25
Thorgerson wrote: 27/09/2023 00:07 Ali ove stvari, tipa aerodromi. Mali smo tu igraci. I plus ne znamo. Ne znamo i tacka.

Naravno da ima nasih koji znaju i koji mogu, samo nisu bas u politici jer im se gadi.

Ljudi ima, znanja ima, ima i obraza ali 100 pametnih ne moze poraviti sranje 1 kretena koji uradi sta ne treba.

Ma znam da ima, ali takvi naravno nece dobiti priliku.

Uostalom, nije aerodrom jedini. I u ostalim firmama je rasulo. Samo neke drze monopol, pa na tome opstaju.

Aerodrom opet ima konkurenciju, neces sa SJJ, spakujes se i za 3.5h do 4h mozes doci do aerodroma koji lete na puno vise destinacija i troduplo jeftinije.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#2322 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by W0rM »

Thorgerson wrote: 27/09/2023 08:26
drndalo wrote: 27/09/2023 00:25

Ma znam da ima, ali takvi naravno nece dobiti priliku.

Uostalom, nije aerodrom jedini. I u ostalim firmama je rasulo. Samo neke drze monopol, pa na tome opstaju.

Aerodrom opet ima konkurenciju, neces sa SJJ, spakujes se i za 3.5h do 4h mozes doci do aerodroma koji lete na puno vise destinacija i troduplo jeftinije.
To mozda vazi za single ljude. Meni licno peglativno u Tuzlu da dodjem da moljakam nekog da dodje po mene i vozi me za SA, pa da me vraca. Ili obrnuto da idem do TZL, ZAG ili BEO, za neku destinaciju, pa do vecine sto me interesuje mogu i s autom, po istoj ili jeftinijoj cijeni + vozilo uza se imam. Nije najugodnije rjesenje, ali je izvodivo i sto je vecini ljudi bitno, ekonomski isplativo.
ElRe

#2323 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

akcija007 wrote: 26/09/2023 19:38 a cijeli avion Wizzair/Ryanair u decembru iz SA za Malagu bude po 10 eur po smjeru samo s ruksakom ne bi bio pun. Mozda bi bilo 10 - 20 putnika max jer nemamo taj potrncijal i kapacitet da napunimo za tu destinaciju bez obzira na atraktivnost destinacije.
Gledam za proljeće let Beograd Malaga za troje (Air Serbia) - 990 KM sa ručnim prtlagom i nekim mini snackom. Wizz Air Budumpesta - Malaga, isti datumu, cijena od 1155 KM + prtljag.

Image Image
drndalo

#2324 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

@Thorgerson

Gledaj, nismo mi posebni, svi to zele, pa i mi, mislim, jeftinije putovati.

Ono sto smo se mi nafurali je da mi u SJJ MORAMO imati neke jeftinoce. Ne moramo, nego se moramo izboriti za tako nesto.

I u EU je uobicajeno da se za letove jeftinijim kompanijama mora otici (barem vecina stanovnika) par sati autom na let, ali se isplati u totalu. Ni iz AMS/BRU nema bas puno LCCa da lete... Nego lete sa praznijih aerodroma unutar komsiluka, koji da ne bi bili prazni naplacuju kompanijama kikiriki u odnosu na glavne aerodrome. E sad, to sto vecina zemalja imaju bolje ceste nego mi, pa im je 120 km od SA-TZ/MO sat voznje, umjesto nasih 2-3, je opet do nas. I oni tako imaju aerodrome u sred "nicega", cesto bivse vojne baze, koje postadose zracne luke. Pa vode Memingen kao Minhen, i jos gore Hahn kao Frankfurt... Ko zeli moze na karti provjeriti cinjenice... Tako bismo da smo pametni mogli uraditi ribrending OMO aerodroma, kao npr. OMO (Sarajevo South) aerodrom. Pa da bude i alternacija za letove kada je magla. Samo nas jebe kanjon, Bradina, Ivan, ne-autoput...

Ono sto uporno pokusavam nekima zaslijepljenim (Kanari za 10 EUR) objasniti je da nema carobnih stapica, i da sve sto se napravi se MORA DOBRO ispregovarati i ugovorom predvidjeti. Iskustvo drugih nas moze nauciti. Isto iskustvo nas uci da je jedino privatni monopol losiji od drzavnog monopola. Ali kada ga potpises, valja cekati da moja djeca docekaju "vracanje" imovine u posjed. Zato sam kao moguci primjer navodio prodaju dijela dionica, ko tvrdi da je zainteresovan...

Pa ucestvuj u povecavanju zarade aerodromu svojim znanjem i kontaktima, da bi tvojih npr. 30% tebi donijelo 26 mil. godisnje, umjesto 11 mil... Gluposti tipa HR davanja INA-e MOL-u na upravljanje za "samo" 25% + 1 dionica naravno nisu dobri primjeri. Ako ces im dati upravljanje neometano, onda si glup ako im uzmes "samo" 25% para...
Last edited by drndalo on 27/09/2023 08:51, edited 1 time in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2325 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by izvrsni direktor »

akcija007 wrote: 26/09/2023 19:38 @Thorgerson da cijeli avion Wizzair/Ryanair u decembru iz SA za Malagu bude po 10 eur po smjeru samo s ruksakom ne bi bio pun. Mozda bi bilo 10 - 20 putnika max jer nemamo taj potrncijal i kapacitet da napunimo za tu destinaciju bez obzira na atraktivnost destinacije. Sarajevo je daleko od Medjugorja da bi privuklo s necim spanske turiste .
To si u pravu naravno...jer godisnji odmori se planiraju puno mjeseci unaprijed. Samo budala moze ocekivati da bi se preko noci sve promijenilo. Ali ako bi avion sad letio i imao garancije da ce i u septembru 2024.letiti, ja sam ubijedjen da bi tad avion bio pun.
Mada ne znam sta ste se uhvatili malage a sarajevo nema vezu sa barcelonom npr. Grad koji toliko simpatija ima prema sarajevu i da nijedan nas diletant za 30 godina te simpatije nije iakoristio da osigura stalnu liniju, pa bukvalno su tamo pocetkom 2000tih mogli reci, "zelimo svaki dan let za barcelonu" to bi se ostvarilo subvencijama barcelone....ali je zato sarajevskanajbolja uprava na balkanu! I u toj najboljoj upravi grobar bh fudbala :izet: :bih:
Post Reply