Novi zakon - premija auto osiguranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

zigson

#826 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by zigson »

Unakaradili su zakon koji je funkcionisao, jebala im polisa mater
kabal1337

#827 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by kabal1337 »

zigson wrote: 26/09/2023 11:05 Unakaradili su zakon koji je funkcionisao, jebala im polisa mater
I onda napise ma hajde sta fali sto je poskupilo nije mnogo, a nicim opravdali nisu i jos nas zakidaju za 50 KM tehnicki pregled i dan danas.
Laplace

#828 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Laplace »

Nikad mi nije bilo jasno zašto bi mene zanimao auto koji sam prodao i šta ja više imam s time? Zašto bih se ja trebao brinuti šta će novi vlasnik uraditi sa autom, hoće li ga registrovati, rastaviti u dijelove,zapaliti ili nešto četvrto?

Kome je prvom palo na (khm) pamet da prethodni vlasnik ne može iskoristiti svoju polisu dok onaj kome je prodao auto ne registruje kupljeni auto. Kakve ja kao prodavac imam veze s time da l će i kad on registrovati moj auto?
kabal1337

#829 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by kabal1337 »

jer su nesposobni, umjesto da olaksaju oni otezaju. Samo cekam da prepisu neki zakon iz Srbije, posto oni to vole pa da uvedu dupli porez na polovno auto. mat. im nesposobnu
Mishelinke

#830 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Mishelinke »

kabal1337 wrote: 26/09/2023 16:35 jer su nesposobni, umjesto da olaksaju oni otezaju. Samo cekam da prepisu neki zakon iz Srbije, posto oni to vole pa da uvedu dupli porez na polovno auto. mat. im nesposobnu
Neka, nemoj tako. Treba poskupiti i zakomplikovati koliko je god to moguće.

Previše je automobila, pješak se ne može normalno kretati.
ssnddd

#831 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ssnddd »

Pozdrav..jedno pitanje nevezano za auta vec oko polise osiguranja...zanima me samo dal ce osiguranje pokrit štetu koju sam nanio ukoliko sam prouzrokovao saobracajnu nesrecu i kriv sam a uz to sam imao 0.36 promila alkohola u krvi.
Ako neko zna molim za odgovor. :arrow:
kabal1337

#832 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by kabal1337 »

sta koji qrac vozis pjan
ssnddd

#833 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ssnddd »

kabal1337 wrote: 26/09/2023 23:03 sta koji qrac vozis pjan
Pa ne bi bas reko da sam bio pijan..0.36 promila u krvi je ekvivalent popijenih dva piva što je smiješno..nije baš isto napuhat 2.50 promila il više i 0.36..zato mi nikako nije jasno zasto bi ja snosio troskove naplate štete nakon sto to moje osiguranje kešira ja sam dužan vratit njima tu sumu zbog mizernih 0.36..ako je tako nikad te pare neće vidjet od mene..svakako nemam ništa od imovine na svoje ime osim tog sad već havarisanog vozila. :evil:
Edin H.

#834 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Edin H. »

ssnddd wrote: 26/09/2023 23:19
Pa ne bi bas reko da sam bio pijan..0.36 promila u krvi je ekvivalent popijenih dva piva što je smiješno..nije baš isto napuhat 2.50 promila il više i 0.36..zato mi nikako nije jasno zasto bi ja snosio troskove naplate štete nakon sto to moje osiguranje kešira ja sam dužan vratit njima tu sumu zbog mizernih 0.36..ako je tako nikad te pare neće vidjet od mene..svakako nemam ništa od imovine na svoje ime osim tog sad već havarisanog vozila. :evil:
U Engleskoj ni bio legalan, u BiH nisi.
ZoomZoomKiwi

#835 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ZoomZoomKiwi »

Ma samo dvije pive. Ma samo ću do kuće. Ma hajd neće.

Klasika.

A šta da je pored materijalne štete bilo žrtava, bi li sebi oprostio?

Ne sikiraj se ti za osiguranje, naći će oni način da ti sjednu na platu ako ništa, uglavnom, nećeš im ostati dužan.
ssnddd

#836 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ssnddd »

Pa baš zato..smiješni zakoni i gluposti...znaci jednako si kriv sa 0.36 i npr 2.36 promila u krvi i moraš namirivat štetu koje su dužne ove krvopije platiti..čista besmislica i nije stvar ni novca nego iz principa to neću platit jer je sistem nakaradan u svim sferama :bih: niko nije ozbiljno povrijedjen priznao krivicu, nisam bjezao s mjesta nesrece i sad da im vratim ono sto oni plate oštećenim...nema sanse :thumbup:
ZoomZoomKiwi

#837 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ZoomZoomKiwi »

Ponavljam, nećeš im dugo biti dužan. To "neću im platiti" možeš okačiti mačku o rep. Platit ćeš, i to sa zateznom kamatom ako se budeš kofrčio, kad - tad.

Nije sistem kriv što si ti de facto i de jure sjeo pijan za volan i skrivio nesreću.
kabal1337

#838 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by kabal1337 »

sto si skrivio nesrecu ako je smijesno
smijesno dok neko ne pogine
ssnddd

#839 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ssnddd »

EFD22 wrote: 26/09/2023 23:33 Ponavljam, nećeš im dugo biti dužan. To "neću im platiti" možeš okačiti mačku o rep. Platit ćeš, i to sa zateznom kamatom ako se budeš kofrčio, kad - tad.

Nije sistem kriv što si ti de facto i de jure sjeo pijan za volan i skrivio nesreću.
Nema nacina da mi izvuku te pare ako nemam nikakve imovine na svoje ime + ne radim za platu i za moje prihode država ne zna...tako da mogu me gonit do strazbura ako im se da :sax:
ssnddd

#840 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ssnddd »

kabal1337 wrote: 26/09/2023 23:34 sto si skrivio nesrecu ako je smijesno
Ne treba pretjerivati..svakom se može desiti isto..ne praktikujem da se alkoholišem uopšteno a kamo li da kao takav sjednem za volan..a ako dvije pive odraslom čovjeku zdravog razuma mogu okrenut pamet da divlja za volanom ili slično i umrtvit reflekse do te tačke da zbog tog skrivi nesreću onda ne znam..
zigson

#841 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by zigson »

ssnddd wrote: 26/09/2023 23:36
EFD22 wrote: 26/09/2023 23:33 Ponavljam, nećeš im dugo biti dužan. To "neću im platiti" možeš okačiti mačku o rep. Platit ćeš, i to sa zateznom kamatom ako se budeš kofrčio, kad - tad.

Nema nacina da mi izvuku te pare ako nemam nikakve imovine na svoje ime + ne radim za platu i za moje prihode država ne zna...tako da mogu me gonit do strazbura ako im se da :sax:
Kad tad, zapamti 26.09. i ovaj post :D
zigson

#842 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by zigson »

ssnddd wrote: 26/09/2023 23:40
kabal1337 wrote: 26/09/2023 23:34 sto si skrivio nesrecu ako je smijesno
Ne treba pretjerivati..svakom se može desiti isto..ne praktikujem da se alkoholišem uopšteno a kamo li da kao takav sjednem za volan..a ako dvije pive odraslom čovjeku zdravog razuma mogu okrenut pamet da divlja za volanom ili slično i umrtvit reflekse do te tačke da zbog tog skrivi nesreću onda ne znam..
Pa bukvalno si skrivio nesrecu na 'dvije pive', sam sebi u usta skaces :lol:
SpecialOffer

#843 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by SpecialOffer »

E jesi ih zajebao sto nemas nista na sebi osim tog truhlu nema sta. Sve cea da platis i to sa kamatama.
ssnddd

#844 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ssnddd »

zigson wrote: 26/09/2023 23:47
ssnddd wrote: 26/09/2023 23:40

Pa bukvalno si skrivio nesrecu na 'dvije pive', sam sebi u usta skaces :lol:
A tebi se ne moze desit i bez te dvije pive da te iza nepregledne krivine na otvorenoj cesti sa dvije trake dok vozis 90km/h dočeka stacionirano vozilo koje ima namjeru skrenut lijevo jer mu je prilaz kući odmah tik do ceste :lol: to ima samo u ovoj banana državi :bih:
pinkman

#845 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by pinkman »

Zato sto si potpisao ugovor u kojem stoji da ne pokrivaju stetu u slucaju da si vozio pod dejstvom alkohola.
ssnddd

#846 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ssnddd »

SpecialOffer wrote: 26/09/2023 23:47

E jesi ih zajebao sto nemas nista na sebi osim tog truhlu nema sta. Sve cea da platis i to sa kamatama.
Truhlo placen 18 hiljada maraka prije manje od godinu dana..a šta bi ja trebao to imat sa nepunih 21 godinu.. bar 3-4 nekretnine na top lokacijama :lol: koja si ti karikatura :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#847 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ZoomZoomKiwi »

Pa imat ćeš kad tad, polako, neće ni presuda odmah.
Potrajat će procedura par godina, pa će ti doći onda ovrha na platu kad ti bude najviše trebala. :wink:
oXavier

#848 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by oXavier »

Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju FBIH

Član 25

(Pravo društva za osiguranje na subrogaciju)

(1) Društvo za osiguranje, koje je oštećenom licu nadoknadilo štetu, ima pravo na naknadu isplaćenog iznosa štete i stvarnih i opravdanih troškova od lica odgovornog za štetu u slučajevima ako je:

a) vozač koristio vozilo u svrhu za koju nije namijenjeno,

b) vozač koristio vozilo, a nije stekao odgovarajuću vozačku dozvolu, osim ako je to kandidat koji se obučava za polaganje vozačkog ispita za vozača, uz poštivanje svih propisa kojim se uređuje obuka za vozača,

c) vozač koristio vozilo za vrijeme trajanja izrečenih mjera sigurnosti, odnosno zaštitnih mjera u saobraćaju (potpuna ili djelimična zabrana upravljanja vozilom i slično),

d) vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola iznad propisane granice u skladu s propisima o sigurnosti saobraćaja na cestama BiH, opojnih droga, psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari, odbio je alko-test, odnosno test na prisutnost opojnih droga, psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari,

e) vozač upotrebom vozila prouzrokovao štetu namjerno,

f) vozač pobjegao s mjesta štetnog događaja,

g) vozač počinio prekršaj u krajnjoj nepažnji u skladu s propisima o sigurnosti saobraćaja na cestama.

(2) Pravo društva za osiguranje iz stava (1) ovog člana nema utjecaj na pravo oštećenog lica na naknadu štete od odgovornog društva za osiguranje.

(3) U pogledu obima prava za naknadu iz stava (1) ovog člana, društvo za osiguranje koje je oštećenom licu nadoknadilo štetu ima pravo na naknadu:

a) u slučajevima iz stava (1) tač.a), b), c), d) i f) ovog člana, najviše do iznosa 12 prosječnih neto plaća u Federaciji prema posljednjim objavljenim podacima na dan isplate štete,

b) u slučaju iz stava (1) tač. e) i g) ovog člana, u cijelosti.

(4) Bježanjem s mjesta štetnog događaja u smislu stava (1) tačka f) ovog člana ne smatra se opravdano napuštanje mjesta štetnog događaja.

ZOBS BIH

Član 174

(1) Vozač ne smije da upravlja vozilom u saobraćaju na putu, niti da počne da upravlja vozilom ako je pod djelovanjem alkohola.

(2) Smatraće se da je pod djelovanjem alkohola lice za koje se analizom krvi ili krvi i urina ili drugom metodom mjerenja količine alkohola u organizmu utvrdi da količina alkohola u krvi iznosi više od 0,3 g/kg, ili ako je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za mjerenje alkoholiziranosti, što odgovara količinama većim od 0,3 g/kg, ili kod kojeg se, bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola.

Ako ti nije jasno zbog čega bi snosio trošak, zakoni su poprilično jasni.
ZoomZoomKiwi

#849 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ZoomZoomKiwi »

Bošnjo je iznad zakona šta vam je :lol: :bih:
ssnddd

#850 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ssnddd »

oXavier wrote: 27/09/2023 00:01 Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju FBIH

Član 25

(Pravo društva za osiguranje na subrogaciju)

(1) Društvo za osiguranje, koje je oštećenom licu nadoknadilo štetu, ima pravo na naknadu isplaćenog iznosa štete i stvarnih i opravdanih troškova od lica odgovornog za štetu u slučajevima ako je:

a) vozač koristio vozilo u svrhu za koju nije namijenjeno,

b) vozač koristio vozilo, a nije stekao odgovarajuću vozačku dozvolu, osim ako je to kandidat koji se obučava za polaganje vozačkog ispita za vozača, uz poštivanje svih propisa kojim se uređuje obuka za vozača,

c) vozač koristio vozilo za vrijeme trajanja izrečenih mjera sigurnosti, odnosno zaštitnih mjera u saobraćaju (potpuna ili djelimična zabrana upravljanja vozilom i slično),

d) vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola iznad propisane granice u skladu s propisima o sigurnosti saobraćaja na cestama BiH, opojnih droga, psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari, odbio je alko-test, odnosno test na prisutnost opojnih droga, psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari,

e) vozač upotrebom vozila prouzrokovao štetu namjerno,

f) vozač pobjegao s mjesta štetnog događaja,

g) vozač počinio prekršaj u krajnjoj nepažnji u skladu s propisima o sigurnosti saobraćaja na cestama.

(2) Pravo društva za osiguranje iz stava (1) ovog člana nema utjecaj na pravo oštećenog lica na naknadu štete od odgovornog društva za osiguranje.

(3) U pogledu obima prava za naknadu iz stava (1) ovog člana, društvo za osiguranje koje je oštećenom licu nadoknadilo štetu ima pravo na naknadu:

a) u slučajevima iz stava (1) tač.a), b), c), d) i f) ovog člana, najviše do iznosa 12 prosječnih neto plaća u Federaciji prema posljednjim objavljenim podacima na dan isplate štete,

b) u slučaju iz stava (1) tač. e) i g) ovog člana, u cijelosti.

(4) Bježanjem s mjesta štetnog događaja u smislu stava (1) tačka f) ovog člana ne smatra se opravdano napuštanje mjesta štetnog događaja.

ZOBS BIH

Član 174

(1) Vozač ne smije da upravlja vozilom u saobraćaju na putu, niti da počne da upravlja vozilom ako je pod djelovanjem alkohola.

(2) Smatraće se da je pod djelovanjem alkohola lice za koje se analizom krvi ili krvi i urina ili drugom metodom mjerenja količine alkohola u organizmu utvrdi da količina alkohola u krvi iznosi više od 0,3 g/kg, ili ako je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za mjerenje alkoholiziranosti, što odgovara količinama većim od 0,3 g/kg, ili kod kojeg se, bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola.

Ako ti nije jasno zbog čega bi snosio trošak, zakoni su poprilično jasni.
Jasno je meni zbog čega bi ja trebao snositi trošak, al je mnogo glupo i besmisleno to što isti udio odgovornosti za prouzrokovanu štetu ima onaj koji pređe granicu alkohola u krvi za 0,06 promila i onaj koji pređe istu npr 2 promila preko..čista besmislica :bih:
Post Reply