pozivi od nepoznatih brojeva........

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

casanova123

#51 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by casanova123 »

cigara wrote:
mina-sana wrote:
cigara wrote:Mene je jedan debil tako jebavo na mob... non stop, nisam mogo nikako da sprijecim.
Zapiso broj, jedno godinu dana kasnije slucajno sazno ko je frajer... ne vjerujem da ce vise ikog gnjaviti
sta si mu uradio :? :D
dokazivo narodnu mudrost "batina je iz raja izasla"
i jesi li je dokazao? meni se cini da jesi haha
Toffee karamela

#52 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by Toffee karamela »

E meni se dešavalo baš ovo što i nekima ovdje, zove me prijateljica iz inostranstva a na displeju mi prikazuje regularan bosanski broj. I to ne jedan nego više njih...kad ja nazovem taj broj neko ili nešto prihvati/uspostavi vezu i onda muk, meni kredit leti. Nikad mi se to nije prije desilo, tek otprije dva mjeseca. Sumnjala sam na momka te svoje prijateljice da ne preusmjerava njene pozive na neki broj pa onda snima razgovore u cilju provjeravanja....ali sad vidim da se to i drugima dešava. :shock:
cigara

#53 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by cigara »

casanova123 wrote:
i jesi li je dokazao? meni se cini da jesi haha
pa..vise nije zvao :)
Bilki

#54 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by Bilki »

ima vise razloga zasto pokazuju strane brojeve kao domace:
1. regularan broj koji je na pretplati, ako pozoves bez nekih posebnih pogodnosti, pokazivat ce regularan broj i tacan sa kojeg se poziva.
2. regularan broj koji je na pretplati, ako kupis karticu koja je klix upotrebe ( ima ih raznih koje kostaju od jednog eura pa do 20 eura), npr kupis od 10 eura i pozoves nekoga i potrosis pola od toga iznosa ono pola mozes baciti jer se vise nemoze ukucavati taj predbroj sa kartice. taj ce poziv da pokaze uvjek drugi broj i nije u pravilu da ce samo bosanski broj pokazati( moze i njemacki ali ne taj sa kojeg se zove)
3. razni ultra paketi tipa stedite kao lisica, eety world, eety balkan, etty turk, wecktone, boob, yess u pravilu pokazuju broj zemlje u koju se zove jer kada nazovesnpr. broj u bosni, poziv ide prvo na centralu firme od koje je taj ultra paket pa zatim centrala prosledjuje poziv na broj sa kojim oni imaju suradnju u pozivanoj drzavi i tek onda prosledjuje na broj koji je pozivan. ovim nacinom te firme koje dilaju te kartice prave ustedu jer ne idu preko regularnih mreza nego preko interneta. sistem slican sistemu viber, sav trosak se pravi sa tog zadnjeg broja prema korisniku( a vjerovatno imaju neke pogodnosti kod nasih telekom operatera jer prave ogromne racune na tom jednom broju). imam takav jedan broj u austriji i pricam preko njega na fiksnu telefoniju za 10 eurocenta po minuti a na mobilni za 12 eurocenti
moa

#55 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by moa »

Koristim dva broja i desavalo mi se da jedan broj zove drugi ftw.. Kad se javis samo suti.. inace mi se ispise ime i kompletan broj 00387... ali kad se ovo desava niti ispise ime niti ispise citav broj vec samo 061.. Ovo je meni misterija.
Soljženicin

#56 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by Soljženicin »

Bilki wrote:ima vise razloga zasto pokazuju strane brojeve kao domace:
1. regularan broj koji je na pretplati, ako pozoves bez nekih posebnih pogodnosti, pokazivat ce regularan broj i tacan sa kojeg se poziva.
2. regularan broj koji je na pretplati, ako kupis karticu koja je klix upotrebe ( ima ih raznih koje kostaju od jednog eura pa do 20 eura), npr kupis od 10 eura i pozoves nekoga i potrosis pola od toga iznosa ono pola mozes baciti jer se vise nemoze ukucavati taj predbroj sa kartice. taj ce poziv da pokaze uvjek drugi broj i nije u pravilu da ce samo bosanski broj pokazati( moze i njemacki ali ne taj sa kojeg se zove)
3. razni ultra paketi tipa stedite kao lisica, eety world, eety balkan, etty turk, wecktone, boob, yess u pravilu pokazuju broj zemlje u koju se zove jer kada nazovesnpr. broj u bosni, poziv ide prvo na centralu firme od koje je taj ultra paket pa zatim centrala prosledjuje poziv na broj sa kojim oni imaju suradnju u pozivanoj drzavi i tek onda prosledjuje na broj koji je pozivan. ovim nacinom te firme koje dilaju te kartice prave ustedu jer ne idu preko regularnih mreza nego preko interneta. sistem slican sistemu viber, sav trosak se pravi sa tog zadnjeg broja prema korisniku( a vjerovatno imaju neke pogodnosti kod nasih telekom operatera jer prave ogromne racune na tom jednom broju). imam takav jedan broj u austriji i pricam preko njega na fiksnu telefoniju za 10 eurocenta po minuti a na mobilni za 12 eurocenti
Ovo je krivicno djelo upravo jer nemaju nikakve pogodnosti s nasim tk operaterima vec to rade mimo njihovog znanja i na njihovu stetu te na taj nacin kradu razliku vrijednosti stranog u odnosu na saobracaj koji bi se ostvario da je poziv regularno usao u mrezu npr Eroneta tako sto ga prikazuju kao domaci promet, a od stranog operatera ubiru vrijednost cijene koju bi strani operater inace placao domacem tk operateru tj Eronetu za koristenje njegove mreze za ostvarenje tog poziva.

Kada vam se desi da vas zove neko iz inostranstva a prikazuje domaci broj, nazovite vaseg operatera i prijavite im takav slucaj.
sadowl

#57 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by sadowl »

babyline wrote: Ovo je krivicno djelo upravo jer nemaju nikakve pogodnosti s nasim tk operaterima vec to rade mimo njihovog znanja i na njihovu stetu te na taj nacin kradu razliku vrijednosti stranog u odnosu na saobracaj koji bi se ostvario da je poziv regularno usao u mrezu npr Eroneta tako sto ga prikazuju kao domaci promet, a od stranog operatera ubiru vrijednost cijene koju bi strani operater inace placao domacem tk operateru tj Eronetu za koristenje njegove mreze za ostvarenje tog poziva.

Kada vam se desi da vas zove neko iz inostranstva a prikazuje domaci broj, nazovite vaseg operatera i prijavite im takav slucaj.
A zasto bih prijavio to nekome ko preko nasih ledja ima godisnju CISTU zaradu koja se mjeri stotinama miliona, i ne mislim na to koliko su zaradili ukupno nego na ono sto im ostane kad se sve plati (ogromne plate, VELIKI topli :P) itd da ne nabrajam..
Cecilija

#58 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by Cecilija »

Imam jedno pitanje, da li se može otkriti vlasnik fiksnog broja ako se broj već zna, dakle ime ili njegova/njezina adresa? Da negdje ukucaš broj i softver izlista podatke?
Halcyon

#59 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by Halcyon »

Cecilija wrote:Imam jedno pitanje, da li se može otkriti vlasnik fiksnog broja ako se broj već zna, dakle ime ili njegova/njezina adresa? Da negdje ukucaš broj i softver izlista podatke?
Za "običnu" raju postoji online telefonski imenik gdje možeš obavljat i pretragu po broju (pod uslovom da korisnik broja nije zahtijevao da mu tamo ne prikazuju broj). Za ostale moraš imat koga u Telekomu. :mrgreen:
Cecilija

#60 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by Cecilija »

Halcyon wrote:
Cecilija wrote:Imam jedno pitanje, da li se može otkriti vlasnik fiksnog broja ako se broj već zna, dakle ime ili njegova/njezina adresa? Da negdje ukucaš broj i softver izlista podatke?
Za "običnu" raju postoji online telefonski imenik gdje možeš obavljat i pretragu po broju (pod uslovom da korisnik broja nije zahtijevao da mu tamo ne prikazuju broj). Za ostale moraš imat koga u Telekomu. :mrgreen:
Hvala na infu, evo sad i sama nađoh :)
nino90

#61 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by nino90 »

moze li se podesiti da se preusmjere pozivi od samo odredjenih kontakata iz imenika?
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#62 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by Picajzla »

Ja sam jedno vrijeme dobivao pouive iz KPD Zenica. Ili je pusten ili je zatvorenik umro, vise ne zove. Sreca.
Becky7

#63 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by Becky7 »

Da li vas danas zovu nepoznati brojevi sa 061 mene sa dva broja zovu prvi put nisam bila pri telefonu nazovem javi se ko automatska poruka na engleskom prekinem i blokiram, kad zovu sada sa drugog broja dva puta…
broj dva

#64 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by broj dva »

Smatram da je izuzetno nekulturno zvati ljude koji te ne poznaju i nemaju tvoj broj pohranjen u svom telefonu.
Nikada se ne javljam na nepoznate brojeve, salji poruku jarane pa cemo to filtrirati i odluciti da li da stupim u kontakt ili ne.
Telefon je moj i tu je da sluzi mene, ne da sluzi one koji hoce da pricaju sa mnom.
xPaco1337

#65 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by xPaco1337 »

Ja imam isti broj pa preko 10-15 godina vec. Mislim spojen je na sve zive stvari na internetu sto radim kao 2FA pa ne smijem nikad ni promjeniti. Desi se jedino da me zovu il iz Telemacha,Banke ili sa neke stranice za neko trgovanje na berzi sto sam se nekad davno prijavio ali njima poklopim slusalicu...Iz banke kad su me zvali nedavno Sparkasse u pitanju, rekli da popunimo upitnik itd, pa pošto vec radim taj IT posao u vezi dizajna izkritiovako sam i rekao sta bi mogli popraviti oni rekli svoje itd itd...Na kraju mi kazu da ce mi platiti sto sam izdvojio vrijeme...ali nikad nisam dobio marke :lol:

Edit: doduse mislim da sam vidio uplatu neku od 30KM nije pisalo od koga je samo banka posiljaoca Sparkasse, ali ne znam da li se vrijeme podudara bilo je to prije cca godinu i po
Last edited by xPaco1337 on 26/09/2023 14:32, edited 1 time in total.
Qler

#66 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by Qler »

broj dva wrote: 26/09/2023 14:23 Smatram da je izuzetno nekulturno zvati ljude koji te ne poznaju i nemaju tvoj broj pohranjen u svom telefonu.
Nikada se ne javljam na nepoznate brojeve, salji poruku jarane pa cemo to filtrirati i odluciti da li da stupim u kontakt ili ne.
Telefon je moj i tu je da sluzi mene, ne da sluzi one koji hoce da pricaju sa mnom.
Ne znam da li se zajebavas ili si ozbiljan, ali dosta danas u glavnom mladje raje se tako ne javlja na nepoznate brojeve... Nekako je telefon postao sekundarna stvar na uredjaju. Sta zove te neko sa fixnog :) ne javis se cekas da ti poruku posalje :)

Ono, telefon je bar po meni i dalje primarno za razgovore... Ja i sad ne volim dopisivanje i kad god mogu uvijek radije nazovem nego da se dopisujem...
emotivac

#67 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by emotivac »

Javljam se svima, kad god mogu, ako se ne mogu trenutno javiti, nazovem JA poslije taj broj i pitam ko je zvao :D
Haya, šta fali, nikad ne znaš ko te i zašto zove :D
Becky7

#68 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by Becky7 »

I ja sam nazvala iako nemam obicaj da zovem, ali meni je vise cudno to sto se automatski neko javio na engleskom zato sam pitala da li ima neko da je danas neke pozive sa 061 primao..
Da li se moze u BHTelecomu provjeriti o kome se radi ?
broj dva

#69 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by broj dva »

Qler wrote: 26/09/2023 14:30
broj dva wrote: 26/09/2023 14:23 Smatram da je izuzetno nekulturno zvati ljude koji te ne poznaju i nemaju tvoj broj pohranjen u svom telefonu.
Ne znam da li se zajebavas ili si ozbiljan, ali dosta danas u glavnom mladje raje se tako ne javlja na nepoznate brojeve... Nekako je telefon postao sekundarna stvar na uredjaju. Sta zove te neko sa fixnog :) ne javis se cekas da ti poruku posalje :)

Ono, telefon je bar po meni i dalje primarno za razgovore... Ja i sad ne volim dopisivanje i kad god mogu uvijek radije nazovem nego da se dopisujem...

Recimo 50%-50% ozbiljan/zajebancija. Nekada se ne javim ni na poznat broj (ono, vidis ko te zove i ne prica ti se) a nemam se obicaj javiti na nepoznat broj. Uz pricu ide da sam malo namcor i ne volim pricat, pogotovo ne preko telefona.
Sjecam se kao djete, zazvoni fiksni (ca 1979), to dogadjaj, ko zeli da stupi u kontakt sa familijom...a sada je vec poprilicno drugacije. Ljudi su dozivjeli mobitele prvo kao statusni simbol a nakon toga i kao neku obavezu da se jave, kao kad ga vec imam i kad me vec neko zove, da se javim.
Ja razmiljam drugacije. Ako me ne znas, nemas potrebe da me zoves.Ja definitvni nemam potrebe da me zoves . Ako smo nepoznati i zelis stupit u kontakt sali sms ili pismo, ne moj me uznemiravati kada je tebi ceif, ne interesuje me.
. Naravno da je puno toga lakse dogovoriti usmeno nego sms-om (mada tada ostaju pismeni tragovi dogovora) i naravno da cu se javiti ako vidim recimo da me zove aerodrom ili doktor ili porezna uprava ili skola ali "privatnicima" se ne javljam, ne zelim da neko koristi moje vrjeme, ne interesuje me sta nepoznati imaju da kazu, sta zele..
moimoi

#70 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by moimoi »

Nije ti to dobro. Sta ako se nekom tvom nesto desi.. zovu te komsije ili peti deseti ko je uz tu osobu?! Ti se ne javljas jer ti je nepoznat br? Hiljadu i jedna situacija gdje mozes zbog nejavljanja sebi stetu napraviti.
NediM17

#71 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by NediM17 »

Mene otprilike zadnjih mjesec dana zivkaju sa nekih bugarskih i slovenačkih brojeva mobitela.
Naravno, odmah ide blok.
Neke od tih brojeva sam našao na viberu, neki nemaju viber.
Ovom jednom sa slovenačkim brojem što me dvaput kratko prozvao se najebem majke na viberu.
Šalje lik screenshot call log-a, kaže ti si mene prvi zvao.
Kontam, nema teorije, al' hajd' reko' prolup'o sam, pogledam svoj call log, naravno nema odlaznog poziva.
Prijavim BHT, oni kažu mi nemamo nikakvog traga niti da ste pozivani od strane tih brojeva niti da su sa mog broja pozivani ti neki brojevi.
E pa hajd' sad budi pametan kakav je lopovluk u pitanju.
JavierBosnia

#72 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by JavierBosnia »

broj dva wrote: 26/09/2023 14:23 Nikada se ne javljam na nepoznate brojeve, salji poruku jarane pa cemo to filtrirati i odluciti da li da stupim u kontakt ili ne.
Imas vjerovatno majku, oca, brata, sestru, suprugu, djecu nebitno bilo ko od njih padne i povrijedi se, telefon se u padu razbije, naidje prolaznik i tebe kontaktiraju da te obavijeste. Ti se ne javis?

Mislim koliko cesto te moze neko zvati sa nepoznatog broja, meni licno bude mozda 1 poziv u prosjeku na mjesec dana, ako i toliko.
Ateista

#73 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by Ateista »

Ni ja nemam obicaj javljati se na nepoznate brojeve,jer su vecinom neke promocije i slicno. Nakon poziva ukucam na viber broj i vidim ima li ime i prezime pa probam skontati ko je i da li da zovem ili ne, ako procijenim da treba nazovem.
Uglavnom znam kad ocekujem neku posiljku da me zovu ili za privatni posao, tad se javim.
Uostalom, ako me neko stvarno treba poslace poruju ko je i sta je pa cu ga nazvati.
broj dva

#74 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by broj dva »

JavierBosnia wrote: 26/09/2023 16:21
broj dva wrote: 26/09/2023 14:23 Nikada se ne javljam na nepoznate brojeve, salji poruku jarane pa cemo to filtrirati i odluciti da li da stupim u kontakt ili ne.
Imas vjerovatno majku, oca, brata, sestru, suprugu, djecu nebitno bilo ko od njih padne i povrijedi se, telefon se u padu razbije, naidje prolaznik i tebe kontaktiraju da te obavijeste. Ti se ne javis?

Mislim koliko cesto te moze neko zvati sa nepoznatog broja, meni licno bude mozda 1 poziv u prosjeku na mjesec dana, ako i toliko.
Konkretno sam spomenuo institucije...mislim, radi se o ličnoj preferanci i averziji prema telefonu a ne kretenluku...
moimoi

#75 Re: pozivi od nepoznatih brojeva........

Post by moimoi »

Ateista wrote: 26/09/2023 16:27 Ni ja nemam obicaj javljati se na nepoznate brojeve,jer su vecinom neke promocije i slicno. Nakon poziva ukucam na viber broj i vidim ima li ime i prezime pa probam skontati ko je i da li da zovem ili ne, ako procijenim da treba nazovem.
Uglavnom znam kad ocekujem neku posiljku da me zovu ili za privatni posao, tad se javim.
Uostalom, ako me neko stvarno treba poslace poruju ko je i sta je pa cu ga nazvati.
Ja mom djetetu radi toga zavrcem usi :lol: Ne znam kako vama vasi roditelji :lol:
Locked