Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Moderator: anex
-
costacurta
#876 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Nikad mi se nije desilo da ne dobijem ugalj u junu, ove godine evo već je 10. 09. još uvijek nisam dobio uplaćeni ugalj. Kažu nema utovara. Ne daju domaćim, samo TE i izvoz.
Ključaj sve u pm lijepu. Svi na biro. Koga briga.
Srbiji prodajte sve pichka vam materina, ostavite ovaj narod bez ogrijeva. Banovićki seljoberi mater bi prodali za 100eura.
Izvezite sav pelet dignite cijenu metra drveta na 250KM i ograničite količinu el. energije koju domaćinstvo može potrošiti kako bi se spriječilo grijanje na struju.
Mi ćemo kupiti antifriza da pospemo po jorganu da se ne smrznemo ili ćemo ko sav normalan narod kupiti na piku polovnu motorku i redom sjeći šumu.
Ključaj sve u pm lijepu. Svi na biro. Koga briga.
Srbiji prodajte sve pichka vam materina, ostavite ovaj narod bez ogrijeva. Banovićki seljoberi mater bi prodali za 100eura.
Izvezite sav pelet dignite cijenu metra drveta na 250KM i ograničite količinu el. energije koju domaćinstvo može potrošiti kako bi se spriječilo grijanje na struju.
Mi ćemo kupiti antifriza da pospemo po jorganu da se ne smrznemo ili ćemo ko sav normalan narod kupiti na piku polovnu motorku i redom sjeći šumu.
-
IrenaT
#877 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Rat nije ojadio Federaciju ekonomski kao sto su je "rudari
" ojadili u zadnjih 20ak godina. A da bi neko dobio besplatan rucak, mora bit neko i da ga plati.
" ojadili u zadnjih 20ak godina. A da bi neko dobio besplatan rucak, mora bit neko i da ga plati.
-
IrenaT
-
Ci-Nick
#879 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
opet obustava u RMU Zenica,.. Anexe,.. jeste li iskopali dogovorenih 35.000 tona ?
Je li sad definitivno obustavljena proizvodnja ili će tu biti još valjanja u blatu ?
Je li sad definitivno obustavljena proizvodnja ili će tu biti još valjanja u blatu ?
- Hajvan
#880 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
i ja se takodje grijem na ugalj.
moju toplotnu pumpu pogoni i ugaj iz TE Kakanj, ali i ivoda iz hidrocentrala
u omjeru 60:40 otprilike, zavisno od godine
moju toplotnu pumpu pogoni i ugaj iz TE Kakanj, ali i ivoda iz hidrocentrala
u omjeru 60:40 otprilike, zavisno od godine
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#881 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Sa ovakvom upravom, rukovodstvom...opremom koja je u qrcu sva, bez inžinjera mašinstva, bez nadzornika koji znaju riješiti svaki problem koji se desi tokom smjene...MI NEĆEMO ISKOPAT NIKAD 35000 TONA.
U ovom tekucem mjesecu, septembar, imamo 11000 tona.
Iako smo se trudili, i mi radnici sami....ali ne može...
Oprema i mozgovi naši sa VŠS nisu kompaktibilni jedno s drugim...
Zatvorite nas da se ne patimo više...
-
Ci-Nick
#882 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
to je po uposlenom,.. 13 tona za mjesec dana. Trebao bi ugalj koštati 300 KM po toni samo da pokrije platu sa doprinosima. A struja bi onda trebala koštati umjesto sadašnjih 0,06 KM/KWh minmalno 0,30 KM/KWh ili 5 puta više.anex wrote: ↑26/09/2023 14:51Sa ovakvom upravom, rukovodstvom...opremom koja je u qrcu sva, bez inžinjera mašinstva, bez nadzornika koji znaju riješiti svaki problem koji se desi tokom smjene...MI NEĆEMO ISKOPAT NIKAD 35000 TONA.
U ovom tekucem mjesecu, septembar, imamo 11000 tona.
Iako smo se trudili, i mi radnici sami....ali ne može...
Oprema i mozgovi naši sa VŠS nisu kompaktibilni jedno s drugim...
Zatvorite nas da se ne patimo više...
Nema ekonomske računice,.. što bi rekla Grospička iz "NMK".
- anex
- Nindža revizor
#883 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Opet se vracam na pricu o ....
U jamu u smjeni ide 30 radnika. Sve ostalo su radnici vani.
Podjeli na 30 radnika proizvodnju...pa ćeš vidjeti razliku...
I da, naš problem i jeste ovih 600 po raznim kancelarijama.
U jamu u smjeni ide 30 radnika. Sve ostalo su radnici vani.
Podjeli na 30 radnika proizvodnju...pa ćeš vidjeti razliku...
I da, naš problem i jeste ovih 600 po raznim kancelarijama.
-
zigzag
#884 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Osnovni problem od početka jeste tih 600 skakavaca koje niko neće da riješi. Sve se može socijalnim programom zbrinjavanja. Da su to uradili prije nekoliko godina, danas onaj ko kopa ne bi imao problema a radio bi i sa boljom opremom jer bi bilo para i za ulaganje.
Ovako se desetine miliona KM bacaju skakavcima.
Ovako se desetine miliona KM bacaju skakavcima.
-
zigzag
#885 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Džaba ćete "sačinjavat" pravilnik ako 600 skakavaca do 31.12. ne napusti rudnik.
Takođe, zaključeno je da se najkasnije do 2. oktobra 2023. godine od Stručnog tima imenovanog od direktora Rudnika mrkog uglja „Zenica“ sačini prijedlog novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Rudniku mrkog uglja „Zenica“, a sve s ciljem optimalizacije brojnog stanja u ovom rudniku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
saimidin
#887 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Ja eto baš će ovi iz uprave sa štelom sebe popisati kao višak, vidjet ćeš kad zaključe da im ne trebaju jamski radnici, jer oni svakako nemaju štelu, a dole više niko normalan neće, konkursi su otvoreni nonstopzigzag wrote: ↑26/09/2023 19:31 Džaba ćete "sačinjavat" pravilnik ako 600 skakavaca do 31.12. ne napusti rudnik.
Takođe, zaključeno je da se najkasnije do 2. oktobra 2023. godine od Stručnog tima imenovanog od direktora Rudnika mrkog uglja „Zenica“ sačini prijedlog novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Rudniku mrkog uglja „Zenica“, a sve s ciljem optimalizacije brojnog stanja u ovom rudniku.
Što bi rekli gasi mješalicu, motaj kablove, za to je kasno jedno 10-15 godina
- anex
- Nindža revizor
#888 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Evo javljam se ja kao prvi koji želi samovoljno da me zbrinu...
Otpremnina + doprinosi = odoh ja...
Otpremnina + doprinosi = odoh ja...
-
zigzag
#889 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Sa kojim iznosom otpremnine bi bio zadovoljan?
- anex
- Nindža revizor
#890 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
"Prema važećem Pravilniku o primjeni Zakona o porezu na dohodak (“Službene novine FBiH”, br. 67/08 do 21/20), neoporezivi iznos otpremnine u slučaju otkaza ugovora o radu iznosi do 70% prosječne mjesečne plate u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod poslodavca – isplatioca otpremnine, a u skladu sa članom 100. Zakona o radu FBIH."
-
zigzag
#891 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
To nije puno. Zato i pitam. Da li bi svi pristali na to?
- anex
- Nindža revizor
-
Ci-Nick
#893 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
70% je neoporezivo a minimalno je trećina ili 33%.
Ako u prosjeku uposlenik ima 20 godina staza to bi bilo 20 do 40 hiljada ili cca 40 miliona za otpremnine i vjerovatno jos toliko ili nesto vise za doprinose.
Cca 100 miliona za zatvaranje rudnika.
Ako u prosjeku uposlenik ima 20 godina staza to bi bilo 20 do 40 hiljada ili cca 40 miliona za otpremnine i vjerovatno jos toliko ili nesto vise za doprinose.
Cca 100 miliona za zatvaranje rudnika.
-
zigzag
#894 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Zašto bi zatvarali rudnik. Samo treba odriješiti kesu jer drugačije ne može. Svakako se daju pare. Sa 20 miliona može se riješiti 500 zaposlenih ako je 40.000 km po čovjeku.
- ZoomZoomKiwi
#895 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Nije to neka cifra.
Samo je šteta zatvoriti rudnik kada ima još rude i kada nam je ta ruda potrebna.
Ali kakve stručljake imamo na čelu svake firme, neka reorganizacija i restrukturiranje sa ciljem poboljšanja poslovanja, kao i fer cijena za ugalj odnosno prestanak maćehinskog odnosa EP prema RMU - sve je to, nažalost, stvarno nemoguće. Tako da, zatvaranje je očigledno jedina realna opcija.
Samo je šteta zatvoriti rudnik kada ima još rude i kada nam je ta ruda potrebna.
Ali kakve stručljake imamo na čelu svake firme, neka reorganizacija i restrukturiranje sa ciljem poboljšanja poslovanja, kao i fer cijena za ugalj odnosno prestanak maćehinskog odnosa EP prema RMU - sve je to, nažalost, stvarno nemoguće. Tako da, zatvaranje je očigledno jedina realna opcija.
-
zigzag
#896 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Ne i ne.
Osnovna adresa su premijer entiteta i ministar. Svo zlo kreće od njih. Kako premijeri iz dva predhodna saziva tako vjerovatno i ovi sada.
Kao sjedaju oni svaki mjesec kad je štrajk da vide šta je problem.
Pa jel neko toliko glup da svaki mjesec treba vidjeti šta je problem.
A znamo da nisu baš toliko glupi nego svjesno idu na uništavanje rudnika da bi ih u nekom trenutku preuzele privatne firme.
Osnovna adresa su premijer entiteta i ministar. Svo zlo kreće od njih. Kako premijeri iz dva predhodna saziva tako vjerovatno i ovi sada.
Kao sjedaju oni svaki mjesec kad je štrajk da vide šta je problem.
Pa jel neko toliko glup da svaki mjesec treba vidjeti šta je problem.
A znamo da nisu baš toliko glupi nego svjesno idu na uništavanje rudnika da bi ih u nekom trenutku preuzele privatne firme.
-
Ci-Nick
#897 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Elektroprivreda je 2008. dobila neizljecive bolesnike .EFD22 wrote: ↑26/09/2023 23:20 Nije to neka cifra.
A sve do prije dvije ili tri godine su imali utjecaja na dešavanja u rudnicima koliko Vlada FBiH u Aluminiju.
Sprega kriminala, korupciije, sindikata, nepotiizma, u rudnicima je bila puno jaca od zelje za boljitak svih. Zasto se nikad niko u rudniku nije pobunio protiv upošljavanja neproizvodnih radnika.
Svima je bilo dobro,..a posebno onima koji su gospodarili rudnicima.
- Caterpilar
#898 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
U mene dajdža radi u EP, o rudarima govori sve najgore, lažu kaže na onim protestima pred kamerama , imaju veće plate od nas , a i oni nisu najgora stvar u rudnicima , nego ogromna administracija
Kakav je javašluk taj čitav sistem , mene čudi kako uopšte imamo struju
Kakav je javašluk taj čitav sistem , mene čudi kako uopšte imamo struju
-
zigzag
#899 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Pa eto, iz rudnika zenica u zadnje tri godine je falilo bar milion tona uglja. Jedna tona daje jedan megavat struje. Okvirno bar 400 miliona KM je propušteno da se zaradi. Da su ih prije tri godine pootpuštali i dali im 50 miliona KM otpremnine danas bi to bilo dosta urednije. Ovako, novi ministar svaki mjesec sjeda da vidi gdje je problem. Prošli ministar "nije shvatio" za 4 godine.
-
IrenaT
#900 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Mozda je i milijarda KM ispustene zarade zbog propustene isporuke uglja u zadnje 3 godine. Al ne bi otpustanje tu puno pomoglo