Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tramvajtrojka

#2251 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

izvrsni direktor wrote: 25/09/2023 16:37
DaysleepeR wrote: 25/09/2023 15:19 Ma rekli bi ovdje stručnjaci da to nikako ne može biti tako jeftino.
Ne vjerujem ja u to. Čuj 78 KM.
Jeftinije autom.
veliki je to zajeb sto bi rekli strucnjaci. nema vise jeftinih letova, a aerodrom sarajevo ima najbolju upravu na balkanu!
Image

ako je nasa najbolja sta bi trebali reci za upravu u Skoplju, gledaj ovo zimski sedmicni red letenja samo od wizza imaju 94 polaska svake nedjelje :shock: :shock:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2252 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bobi »

Hajvan wrote: 25/09/2023 16:06 evo gledam, 77,99 BaM u jednom smjenu u novembru

edit: al' proces dobijanja vize je izgleda nesuvisao (3+ sedmice za odgovor, 3 mjeseca prije trazenog datuma ulaska podnijeti prijavu za vizu)...lol
To ti je u oba pravca, ja gledao na wizz site.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2253 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bobi »

tramvajtrojka wrote: 25/09/2023 16:57 ako je nasa najbolja sta bi trebali reci za upravu u Skoplju, gledaj ovo zimski sedmicni red letenja samo od wizza imaju 94 polaska svake nedjelje
Gledajuci spisak ovih gradova dobija se dojam da su Makedonci ludi za Maltom, Bratislavom i tim neki egzotičnim mjestima :D. Ma to vlada sub. iz nekih razloga, pitaj B. kakve benificije ima Wizz u Skopju.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2254 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konektovan »

Ovo je pprazavajuce,..kad vidis samo koliko makedonci imaju mogucnosti u odnosu na nas..
drndalo

#2255 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

W6 je na SKP je fakticki nacionalni prevoznik, uletili kada je SKP bilo klinicki mrtvo nakon propasti MATa, i dali im guze kada je niko nije htio. Malta jako lako zaposljava u EU nase (SFRJ) radnike, pa odatle i bruka letova iz SKP i BEG za Maltu. Nama ne treba, mi imamo Dolac Maltu...

Sad ce nasi reci "dajmo i mi guze"...

Sve OK, svi bi mi jeftinih karata i destinacija, ali nije zadaca SJJ da meni omoguci moje ljudsko pravo na jeftine karte, jer da jeste imao bih ih stalno po 78 KM povratno. Ne samo prvih 6 sjedista na letu...

Mislim, ovdje kukaju kao razgoropadjene tetke, on bi na par dana u Spaniju, pa kmeeee, jer nema jeftinih karata... Predsjednik Vlade da ostavku podnese...

Eno mu ZAG ima odlicnu liniju na AGP, pa putuj jeftinije od LH. Ima i JU iz BEG, pa udri. Ima jos par destinacija. Ima BCN iz DBV.

Volio bih i ja, ali ako nemam para za Malagu, odem gdje imam para...

Ako sve to jako dobro znate, predlazem da vi sa Spanskim Ambasadorom to sve dogotovite, i dovedete SJJ pred svrsen cin, i voila, Spanija na redu letenje za sve nas...

Fino pomozite da Vueling poleti BCN-SJJ, Iberia MAD-SJJ, Air Europa ALC-SJJ, Volotea Kanari-SJJ, i bog da nas vidi...
Hajvan

#2256 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hajvan »

a sto je zadaca SJJ?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2257 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konektovan »

Hajvan wrote: 25/09/2023 21:49 a sto je zadaca SJJ?
Da uhljebi familiju, prijatelje, ljubavnice...
last mohicans

#2258 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by last mohicans »

Mi ostali, barem većina, nikako da dođemo na istu talasnu kao drndalo. On u klin, mi u ploču. Isuviše gleda s aspekta svoje struke (pretpostavljam da je uposlenik, čim grčevito brani menadzment), a ne gleda očima jebenog putnika. Evo nudi nam neke bolje destinacije, ali preko ZG ili BG. WTF? Ne želimo da presjedamo, želimo više destinacija sa SJJ sa što nižim cijenama. Ne znam kako je to teško shvatiti.
akcija007

#2259 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Ja sam proslu subotu letio iz Sarajeva preko Ciriha za Malagu. 230 eur povratna karta samo s rucnim prtljagom
Ok je cijena . I jedini sam putnik bio iz SA za Malagu preko Ciriha i bas sam pitao na check in kaze ona rijetko bude putnika za Malagu. Uglavnom su Barcelona i Madrid ima ih svakodnevno.
I za koga da bude let min 2 x sesmicno SJJ Malaga!? Radi 5 putnika .

Kakav jr ovo veceras Croatia Airlinea dolazak iz Splita u SA i nakon 30 min polijece iz SA za Bejrut ?
tramvajtrojka

#2260 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

akcija007 wrote: 25/09/2023 22:17 Ja sam proslu subotu letio iz Sarajeva preko Ciriha za Malagu. 230 eur povratna karta samo s rucnim prtljagom
Ok je cijena . I jedini sam putnik bio iz SA za Malagu preko Ciriha i bas sam pitao na check in kaze ona rijetko bude putnika za Malagu. Uglavnom su Barcelona i Madrid ima ih svakodnevno.

Kakav jr ovo veceras Croatia Airlinea dolazak iz Splita u SA i nakon 30 min polijece iz SA za Bejrut ?
hodočasnici iz Međugorja bas sam citao nedavno trebali iz Mostara letiti, al dole ih bura zeza i iz Sarajeva lete a i to mi je ludilo da iz medjugorja dolaze u Sarajevo i da avion prazan dolazi iz Splita ne znam kako se to toj turistickoj agenciji isplati i Croatia Airlinesu, a Split na sat vremena od medjugorja udaljen
drndalo

#2261 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Svrha SJJ je da opsluzuje letjelice onih koji to hoce, mogu platiti. Pruziti uslugu.

Takvih evo ima 1.5 mil. ugrubo godisnje. I ja nekad 2x, nekad 6x godisnje budem taj. Ja isto zelim vise izbora za manje para, ali nema. Volim i janjetinu, pa je ne jedem svaki dan, niti je zdravo, niti imam para za to.

Nisam zaposlen, niti mogu biti, jer nemam nikakav kanal "do tamo". Sto ne znaci da ste u pravu.

Da ponovimo, KAKO TO SJJ MOZE IKOGA "NATJERATI" DA LETI NA SJJ da bi mi svi imali vise izbora?Ne pravi aerodrom linije, nego kompanije, bilo direktno, bilo potpomognuto, od strane nekoga ko ce to finansijski pomoci. Vlade, Turisticke zajednice, itd...

Mi smo barem 3 "BiH NAcionalne kompanije" rahmetisali, a to je jedan od osnovnih nacina uticaja na linije. Sve drugo je na guzove, i uvijek nas u tim igrama izrade... Pa da tu ponovimo i ono "zasto mislimo da bismo mi ugovor o koncesiji bolje napisali i sproveli nego BEG i ZAG"? A kako sam vec vise puta objasnio, imaju vise boljih pravnika nego mi...

Ali Francuske, Engleske, Americke, medunarodne kompanije za lopatanje para imaju puno bolje od svih nasih zajedno, i onda im jos placas da ti uzmu aerodrom...

Nisu plate na SJJ uopste tako jako privlacne da bi se svalerke tamo slale, pa jos da moraju i raditi... Ima boljih mjesta puno, em ne rade, em bolje placene.

Ponavljam, puno lajemo na pogresno drvo. SJJ moze i mora bolje, ali ovo pljuvanje 5 istomisljenika koji se vrte u krug na zadnjih 13 strana nije put za to. Vlada KS dodijelila 255.000 EUR za subvenciju letenja? Pa nije bus za Bihac jebem mu...
drndalo

#2262 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

tramvajtrojka wrote: 25/09/2023 22:24
akcija007 wrote: 25/09/2023 22:17 Ja sam proslu subotu letio iz Sarajeva preko Ciriha za Malagu. 230 eur povratna karta samo s rucnim prtljagom

hodočasnici iz Međugorja bas sam citao nedavno trebali iz Mostara letiti, al dole ih bura zeza i iz Sarajeva lete a i to mi je ludilo da iz medjugorja dolaze u Sarajevo i da avion prazan dolazi iz Splita ne znam kako se to toj turistickoj agenciji isplati i Croatia Airlinesu, a Split na sat vremena od medjugorja udaljen
U subotu je zbog oluje na DBV, ne znam za SPU, bio kurslus sa letovima tamo. Par stotina (500-600) putnika nije moglo odletiti iz DBV pa su ih smijestali jedva po hotelima, dolazni avioni su slijetali na alternativne aerodrome gdje je bilo mjesta po regionu, ali je oluja bila na jos mjesta, pa su neki slijetali na ZAG, neki na TIA; neki na SOF, elem kurcslus. Moguce je i da su hodocasnici iz Libana nekako zbog toga sletili ovamo umjesto tamo. Ne znam detalje.

Sto se avijacije tice, ja sam nekada poodavno ucestvovao u neuspjesnom pokusaju dovodjenja Carpatair-a u BiH, i ganjah neke tada potrebne informacije i papire u BiH, jer je ideja ukljucivala letove mimo zemlje sjedista i BiH, pa su onda bile potrebne dozvole za 5, 6, 7, 8 avio slobodu, a tada je BH Airlines jos radio, a imao bi pravo veta za takvu liniju firme iz Rumunije (EU) izmedju npr. BiH i Italije, koje su tada bile prve na nisanu jer su oni vec dosta za Italiju letili...

Tako da ponesto znam o tome koliko tu potencijalnih problema nevidljivih obicnim putnicima ima, ali ovi "spanskoljupci" to ocito ne zele cuti.
akcija007

#2263 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Isto tako treba da kukamo kako Air Serbia lezu sezonski svaki dan iz Beograda za Split i Dubrovnik svako drugi dan iz Beograda za Zadar Pulu Rijeku dok Croatia Airlines ne leti iz Sarajeva za Split i Dubrovnik nego moramo preko Zagreba. Zato sto nema interesa. Da se uvede taj let ne bi 5 putnika bilo na letu a za 5 putnika se ne isplati. Isto je i sa Spanskim linijama. Nema interesa. Nema para i profitabilnosti linije.
SAS je isto sezonski drzao liniju CPH SJJ pa je nije vratio nakon korone .
Hajvan

#2264 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hajvan »

nema, jer sarajevo je nebitan gradic u kojem nema znacajnih sjedista biznisa nikoga i nicega.
pa stoga nema dovoljno ljudi sa ozbiljnijim primanjima koji bi putovali.
a ni sarajvo nije dovoljno enteresatno ino-turistima da bi imali konstatne i profitabilne linije
a tokom zime je taj aerodrom nepouzdan, jer od 100 dana, osamdeset i nosam dana je pod maglom, te kao takav neiskorstiv za prevoz turista koji posecuju ja'orinu.
drndalo

#2265 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Nije sve tako crno, da jednom i ja budem pozitivan.

To sto potraznje za npr. AGP nema, nije odlucujuce. Nije je bilo ni iz ZAG sa konektiranim putnicima, ali kako je Ryan tamo imao bazu, oni su znali da mogu stvoriti potraznju. Ne poredim fin. ZAG i SJJ ali na 2x sedmicno, to nije odlucujuce.

Ono sto bi se tu zaista moglo raditi (ili maltene bilo koji Spanski aerodrom) je presija reklame kroz medije, subvencionirane karte i Spancima za SJJ i nama za Spaniju. Tu bi kao sto rekoh dio posla morala obaviti jedna ambasada ovdje, a druga tamo, uz podatke koje vecina nas ne zna, a to je da je u Spaniji mreza brzih vozova sada jako dobra, i da BCN lako mozes obici i leteci za AGP, pa tamo vozom otici do BCN za 3 sata voznje. Ili Madrid, ili... Slicna je stvar sa SJJ, Medjugorje im je poznato, Sarajevo bas i ne, ali znaju za nas iz rata, to bi se moglo iskoristiti, plus pricu o prijemu Jevreja Sefarda nakon izgona iz Spanije uvezati, pa da ljudi pozele doletiti na 4-5 dana, neki duzi vikend, short break, i obratno. Po nekim nebezobraznim cijenama.

I nama bi se svidjelo tamo, i njima ovdje. Tu ste u pravu, Ryan bi bio odlican jer su oni sampioni stvaranja interesa na negdje putem cijene i reklame. Ni ZAG nije bas visoko kotirao medju Spancima, ali je sada cest odabir kontinentalne srednje Evrope- Medjutim, sa njima treba znati raditi jer su mnogo namazani igraci.
MinistarKulture

#2266 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by MinistarKulture »

A iz Skoplja ogromna navala na Maltu i Veneciju?
Hajvan

#2267 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hajvan »

a vikend-lokatoske (od glagola lokati, opijati se) linije Stockholm-Sarajevo, Oslo-Sarajevo

shatro u termalnu rivijeru na relaksaciju, a ustvari na jeftino oblokavanje

ovima iz Osla jos ostane ustedjene love, jer bi vise potrosili da ostanu u Oslu, Bergenu itd, a bogatiji za nov isustvo

zapratite me za jos saveta
Seawolf

#2268 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

drndalo wrote: 25/09/2023 22:25 Svrha SJJ je da opsluzuje letjelice onih koji to hoce, mogu platiti. Pruziti uslugu.

Takvih evo ima 1.5 mil. ugrubo godisnje. I ja nekad 2x, nekad 6x godisnje budem taj. Ja isto zelim vise izbora za manje para, ali nema. Volim i janjetinu, pa je ne jedem svaki dan, niti je zdravo, niti imam para za to.

Nisam zaposlen, niti mogu biti, jer nemam nikakav kanal "do tamo". Sto ne znaci da ste u pravu.

Da ponovimo, KAKO TO SJJ MOZE IKOGA "NATJERATI" DA LETI NA SJJ da bi mi svi imali vise izbora?Ne pravi aerodrom linije, nego kompanije, bilo direktno, bilo potpomognuto, od strane nekoga ko ce to finansijski pomoci. Vlade, Turisticke zajednice, itd...

Mi smo barem 3 "BiH NAcionalne kompanije" rahmetisali, a to je jedan od osnovnih nacina uticaja na linije. Sve drugo je na guzove, i uvijek nas u tim igrama izrade... Pa da tu ponovimo i ono "zasto mislimo da bismo mi ugovor o koncesiji bolje napisali i sproveli nego BEG i ZAG"? A kako sam vec vise puta objasnio, imaju vise boljih pravnika nego mi...

Ali Francuske, Engleske, Americke, medunarodne kompanije za lopatanje para imaju puno bolje od svih nasih zajedno, i onda im jos placas da ti uzmu aerodrom...

Nisu plate na SJJ uopste tako jako privlacne da bi se svalerke tamo slale, pa jos da moraju i raditi... Ima boljih mjesta puno, em ne rade, em bolje placene.

Ponavljam, puno lajemo na pogresno drvo. SJJ moze i mora bolje, ali ovo pljuvanje 5 istomisljenika koji se vrte u krug na zadnjih 13 strana nije put za to. Vlada KS dodijelila 255.000 EUR za subvenciju letenja? Pa nije bus za Bihac jebem mu...
Je li se iko javio na natječaj za ovu patetičnu subvenciju od 500.000 KM?

Time se može subvencionirati 20 do 30 letova. I šta onda?
Seawolf

#2269 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

Hajvan wrote: 25/09/2023 23:37 a vikend-lokatoske (od glagola lokati, opijati se) linije Stockholm-Sarajevo, Oslo-Sarajevo

shatro u termalnu rivijeru na relaksaciju, a ustvari na jeftino oblokavanje

ovima iz Osla jos ostane ustedjene love, jer bi vise potrosili da ostanu u Oslu, Bergenu itd, a bogatiji za nov isustvo

zapratite me za jos saveta
Loše ide mamurluk sa niskim pritiskom u kabini aviona.
Thorgerson

#2270 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

Ne razumijem.
Da imas let npr 10 eur za Malagu npr u decembru, ti fkt mislis da bi u avionu bilo 5 putnika?!
Thorgerson

#2271 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

Hajvan wrote: 25/09/2023 16:06 evo gledam, 77,99 BaM u jednom smjenu u novembru

edit: al' proces dobijanja vize je izgleda nesuvisao (3+ sedmice za odgovor, 3 mjeseca prije trazenog datuma ulaska podnijeti prijavu za vizu)...lol
Ovo za London nije za nas.
Kao i ostali letovi.

SJJ je tu za:
- arapske turiste
- strane radnike po ambasadama, institucijama
- domace radnike kojima firme placaju put
- putnicima koji idu ka turskoj, narocito ljeti
- nekolicini stanovnika kojima nije frka platit do beca 300 eur i sl.

I to je to.

I kaze ovaj gore ima 1.5 mil. Pa da, ima. I to bi bilo super da mi ne znamo sta se desava oko nas. Ja bih prvi dosao dole pred sjj i pljeskao upravi.

Al onda odes i nadjes podatak da popisana pristina ima 4 puta vise. I tebi je to sasvim ok i neces da uputis niti jednu jedinu kritiku?

To znaci dvije stvari. Ili radis na aerodromu ili radis za neku od ovih kompanija koje nas handre evo desetljecima.

Wizz, Ryanair su omogucili veeelikom broju ljudi da napokon vidi svijet. Da otputuju negdje a da to nije Makarska. Bila se stvorila kultura da ljudi za vikend trknu do Beca, do Stockholma i sl. Kao sto to rade i vani.

Ali nekome je to smetalo.

Neka. Ovako je fino. Imamo eto aerodrom koji na ovaj nacin nikad nece preci niti doseci 2 mil putnika. Jer nema tih ljudi u gore pobrojanim kategorijama.

A i sto bi sebi navlacili dodatni posao. Zamisli imas nekolicinu letova, a radi vas isto kao u Skoplju ili Tirani. S tim da oni imaju 10x vise posla. A garantujem da su plate na SJJ vece!.

Ljepota.

Ovo je davno trebalo dati nekome ko zna sta radi. Das ljudima aerodrom.

Do jucer lik neuspjesno vodio fudbalski savez, daj mu sad aerodrom. Sta je sljedece, mozda ga u SpaceX poslati.
Last edited by Thorgerson on 26/09/2023 08:27, edited 1 time in total.
Seawolf

#2272 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

Thorgerson wrote: 26/09/2023 08:18

Ne razumijem.
Da imas let npr 10 eur za Malagu npr u decembru, ti fkt mislis da bi u avionu bilo 5 putnika?!
Ne bi.

Bilo bi ih 197, uz pretpostavku da bi letio Ryanair.

Hajde sad ti reci ko bi trebao namiriti razliku između realnih direktnih i indirektnih troškova tog leta i 1.970 EUR?

I je li stvarno misliš da u našoj državi nema puno prečih stvari za subvencioniranje od letenja za Malagu?
Thorgerson

#2273 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

Seawolf wrote: 26/09/2023 08:26
Ne razumijem.
Ne bi.

Hajde sad ti reci ko bi trebao namiriti razliku između realnih direktnih i indirektnih troškova tog leta i 1.970 EUR?

I je li stvarno misliš da u našoj državi nema puno prečih stvari za subvencioniranje od letenja za Malagu?
Tirana - Catania povratna karta 26 EUR.

Ko finansira razliku realnih direktnih i indirektnih troskova tog leta?
I jel stvarno mislis da u drzavi Albaniji nema puno precih stvari za subvencioniranje od letenja za Catanju?
Thorgerson

#2274 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

Seawolf wrote: 26/09/2023 08:26
Ne razumijem.
Ne bi.

I da. Moraju li plate biti po 3000 KM? Ne moraju.
Narocito jer je produktivnost jednaka nuli.
Seawolf

#2275 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

O.K.

Sve je tako kao što pišeš.

Samo te još molim da odgovoriš na pitanje ko treba, u našim uslovima, da subvencionira letove za Malagu.
Post Reply