Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Isner

#31226 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Isner »

Digla_da_kreci wrote: 25/09/2023 17:05
Isner wrote: 25/09/2023 16:48 Te sa lošim izborima koje žive u balonu, mašti, zabludi da ce promjeniti nekoga, ne tako davno nazivale su se glupacama...
Ih kako manipulator obecava i sta sve cini da nece vise nikada...jos ako je u igri brak, djeca, krediti, kuha te kao zabu i izludi do mjere da izgubis sebe. Nije to bas crno bijelo kako mi sa strane posmatramo.
Nije crno bijelo, sve sam boje vidio posto sam bio u epicentru..

Jaaa sam nezavisna, jaaa sam samostalna, jaaa sam individualna, neeeece meni niko govoriti koga cu ja da volim, toooo je moje pravo... od roditelja na koljenima (al bukvalno) moljena da ne radi, sve preskocila i ode.. 10 godina kasnije, pa sve do danas, rijeka suza isplakana.. I dan danas svi joj kriv, ali ona - nema šanse..

Tako da, iz nekih meni bliskih primjera, današnji oblik feminizma sluzi kao pokrice za izvrsenu glupost..
moimoi

#31227 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 25/09/2023 17:54
moimoi wrote: 25/09/2023 17:42
Pa ti si uzeo usporedbu sa sahtom :D

A mozda ta osoba misli da moze preskociti saht bez problema. Dakle dolazimo do infantivnog razmisljanja- u stilu.. nece se meni nista desiti. On mene “voli”
A svakoga ko me poprijeko pogleda, nešto kaže, odmah štocem opali bez priče, da mu vidiš mišića, niko mi ne smije ni pogled uputiti. Baš me pazi, tako sam sigurna uz njega.
E to.. uz pricu sa jaranicom - znas kako je ljubomoran, moram mu se svaki put javiti gdje idem … hahahhaha :roll:
moimoi

#31228 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moimoi »

John Cleese wrote: 25/09/2023 18:06
moimoi wrote: 25/09/2023 17:42
Pa ti si uzeo usporedbu sa sahtom :D

A mozda ta osoba misli da moze preskociti saht bez problema. Dakle dolazimo do infantivnog razmisljanja- u stilu.. nece se meni nista desiti. On mene “voli”
Jesam, ali u granicama vjerojatnog i ne uzevsi u obzir ekstremni mazohizam :D

I jos jednom - na koji god nacin da je neko postao zrtva i dalje je zrtva, a zrtva zasluzuje suosjecanje (ili bi barem trebala :| ).
Naravno da ne opravdavam nasilnike… samo se iznerviram da ima onih koje misle da nasilnik njima nista nece. E to je ono sto mi ne ide pod kozu.

Kao one budale sto se dopisuju sa visostrukim ubicama i jos ih “zavole”.. To su ba sve diagnoze i nista drugo
piupiu

#31229 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

[youtube][/youtube]
CiCiban wrote: 25/09/2023 18:04 Stvar je u tome da zrtva ne prepoznaje ranu fazu/znakove patologije. A upravo to je period kada je najlakse izaci iz kruga.
Dakle prevencija, informisanjem.

Drugim rijecima, ne oslanjati se na upozorenja ispred sahta, vec biti svjestan da su svi poklopci potencijalno mjesta propadanja. I oni sa Ph.D. in philosophy.
Veći je problem što je nasilje u našem društvu normalizovano, šovinizam je utkan u sve pore društva i što se muškarce odgaja da budu 'paše', posebni, važni, najpametniji. Ja ne znam puno naših mladih frajera da imaju redovne obaveze kući. Tipa pranje sudja, peglanje svojih košulja, odlazak na pijacu, raspored za kuhanje. Ali zato svi ulickani, s bradicama pod linijom, satima sjede na kafama i palamude o svjetskoj politici. Eto odmah početak problema. Odgojeni da imaju sluge i da oni nemaju obaveza koje se tiču odraslosti. Zrelost počinje sa sviješću o svojim obavezama u odnosu na svijet oko tebe.
piupiu

#31230 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Isner wrote: 25/09/2023 18:12
Digla_da_kreci wrote: 25/09/2023 17:05

Ih kako manipulator obecava i sta sve cini da nece vise nikada...jos ako je u igri brak, djeca, krediti, kuha te kao zabu i izludi do mjere da izgubis sebe. Nije to bas crno bijelo kako mi sa strane posmatramo.
Nije crno bijelo, sve sam boje vidio posto sam bio u epicentru..

Jaaa sam nezavisna, jaaa sam samostalna, jaaa sam individualna, neeeece meni niko govoriti koga cu ja da volim, toooo je moje pravo... od roditelja na koljenima (al bukvalno) moljena da ne radi, sve preskocila i ode.. 10 godina kasnije, pa sve do danas, rijeka suza isplakana.. I dan danas svi joj kriv, ali ona - nema šanse..

Tako da, iz nekih meni bliskih primjera, današnji oblik feminizma sluzi kao pokrice za izvrsenu glupost..
To je normalan put odrastanja i za muškarce i za žene. Tinejdžeri i mladi ljudi 'sve znaju'. Obaveza je roditelja i društva da ih 'navigavaju' kroz taj period, jer je to jednostavno tako. Nema tu ništa posebno kod žena, muškarci tih godina su pet puta gori.
John Cleese

#31231 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

Hakiz wrote: 25/09/2023 17:00 Evo ti umjesto šahta drugi primjer: Jeftini stoni cirkular za drvo. Vidiš da na youtubeu ljudi ga koriste, kupiš, počneš raditi, vidiš da malo zapinje, nije ravna ploča, mijenja brzinu okretaja pile itd, sve sitnice, malo ti neprijatno, ali kontaš, jeftino je, ne može biti savršen, nema ozbiljnih problema. Onda jednog dana belaj. Pukne osovina oštrice, oštrica izleti i haos.

OK, naravno da je kriv proizvođač, on najviše. Ali da ti nisi odgovoran što si prvo kupio jeftino, privukla te cijena, a drugo, kada si počeo primjećivati sve one sitnice, što si ga nastavio koristiti? Naravmo da si odgovoran. Odgovoran što si sebe doveo u situaciju polako kuhane žabe.
Nije da bih ikad kupio stoni cirkular za drvo (fakat ne znam kog ce mi vraga :lol: ), ali i kad bih, eto, kupio, ne vjerujem da bih zbog zapazenih nabrojanih prakticnih mana te naprave i u snu pomislio da mu bas moze puci osovina ostrice - bice da je za takve pretpostavke ipak potrebno nekakvo predznanje i iskustvo koje ocito nemam :D
Hakiz wrote: 25/09/2023 17:00 Ako žene misle da će nasilje prema njima nestati, neka budu sigurne da neće. Ni jedan oblik kriminala nije eliminisan, bez obzira na "podizanje svijesti" i visinu kazne. Ne mogu se ljudi, žene u ovom slučaju, ponašati po principu da imaju pravo na "sve šta hoće", a društvo treba da im garantuje sigurnost. To neće nikada biti.
Sudeci po dosadasnjoj nama znanoj praksi, u pravu si - nasilje, opcenito, nece nestati.

Ali ni borba protiv nasilja nece prestati.
I ta borba nije besmislena.

Primjera radi, u nasim krajevima je za relativno kratko vrijeme postignut ogroman napredak. Prije svega nekoliko decenija nasilje u porodici je jos uvijek bilo nehajno ignorirano i to najcesce dok god neko ne bi smrtno stradao.
Bilo je savrseno normalno i prihvatljivo fizicki nasrtati na suprugu i djecu.
A danas je to krivicno djelo.
CiCiban

#31232 Re: Danasnji "feminizam"

Post by CiCiban »

Ne znam piu, dusa me boli kad se malac od deset godina, sam, ko metak ujutro obuce i spakuje za 5 minuta, ili nauci upaliti plin i ispeci hrenovke, cekirati da li je sve pogasio (a tek njegove radosti sto je uspio), ali ga onda mama vrati na fabricke postavke (od silne ljubavi).
To je posebna tema, i jednako tesko za gledati.
John Cleese

#31233 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

CiCiban wrote: 25/09/2023 18:57 Ne znam piu, dusa me boli kad se malac od deset godina, sam, ko metak ujutro obuce i spakuje za 5 minuta, ili nauci upaliti plin i ispeci hrenovke, cekirati da li je sve pogasio
Radio sam to sa 7, nepunih :| :D
Morali su me, doduse, prvo probuditi :lol:
CiCiban

#31234 Re: Danasnji "feminizam"

Post by CiCiban »

Da sam te ja bejbisitirala :P , sa nepunih sest bi nam pravio pastu, a do desete bi krecili - tj radili murale po kuci. :mrgreen:
auspuhc

#31235 Re: Danasnji "feminizam"

Post by auspuhc »

piupiu wrote: 25/09/2023 18:36 [youtube][/youtube]
CiCiban wrote: 25/09/2023 18:04 Stvar je u tome da zrtva ne prepoznaje ranu fazu/znakove patologije. A upravo to je period kada je najlakse izaci iz kruga.

Drugim rijecima, ne oslanjati se na upozorenja ispred sahta, vec biti svjestan da su svi poklopci potencijalno mjesta propadanja. I oni sa Ph.D. in philosophy.
Veći je problem što je nasilje u našem društvu normalizovano, šovinizam je utkan u sve pore društva i što se muškarce odgaja da budu 'paše', posebni, važni, najpametniji. Ja ne znam puno naših mladih frajera da imaju redovne obaveze kući. Tipa pranje sudja, peglanje svojih košulja, odlazak na pijacu, raspored za kuhanje. Ali zato svi ulickani, s bradicama pod linijom, satima sjede na kafama i palamude o svjetskoj politici. Eto odmah početak problema. Odgojeni da imaju sluge i da oni nemaju obaveza koje se tiču odraslosti. Zrelost počinje sa sviješću o svojim obavezama u odnosu na svijet oko tebe.
A zbog koga je tako? Majki = Žena :D
Hakiz

#31236 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

:thumbup:
Hakiz

#31237 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

CiCiban wrote: 25/09/2023 19:16 Da sam te ja bejbisitirala :P , sa nepunih sest bi nam pravio pastu, a do desete bi krecili - tj radili murale po kuci. :mrgreen:
Ja sa 10 srušio zid od cigala koji sam napravio. Radili u dvorištu, trebalo napraviti zidić, ja ga napravio (i mijršao bezon itd). I kada mi nisu platili koliko su obećali, srušio ga od huje :lol:

Treba li sa 10 na raspustu zidati ili se treba igrati?
Hakiz

#31238 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

auspuhc wrote: 25/09/2023 19:36

Za sve su žene krive. Od Pandore nadalje.
CiCiban

#31239 Re: Danasnji "feminizam"

Post by CiCiban »

Ne zaboravi da dijete posmatra i usvaja i od drugog roditelja, narocito ocev odnos prema majci.

U konacnici, odgajamo se sami.
Hakiz

#31240 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

CiCiban wrote: 25/09/2023 19:43
Ne zaboravi da dijete posmatra i usvaja i od drugog roditelja, narocito ocev odnos prema majci.

Stotinama, hiljadama godina muškarci, očevi, su išli u rat, u kafanu, na agoru, gdjegod. A žene, majke su sinove učile da su glavni, kćeri učile da im je najvažnije udati se i slušati muža. A oboje djece učile da slušaju sveštenika i vjeruju u boga.

Zbog toga su krive.
Digla_da_kreci

#31241 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Digla_da_kreci »

CiCiban wrote: 25/09/2023 19:43 Ne zaboravi da dijete posmatra i usvaja i od drugog roditelja, narocito ocev odnos prema majci.
Refleksija.
Image
auspuhc

#31242 Re: Danasnji "feminizam"

Post by auspuhc »

Necemo se lagati i praviti ludi. Za razmazenost djece u najvise zasluzne majke.

Isto tako kulturni i mirni muskarci zenama obicno nisu napeti.

Dakle zene do vas je. Mijenjajte se.
piupiu

#31243 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

CiCiban wrote: 25/09/2023 18:57 Ne znam piu, dusa me boli kad se malac od deset godina, sam, ko metak ujutro obuce i spakuje za 5 minuta, ili nauci upaliti plin i ispeci hrenovke, cekirati da li je sve pogasio (a tek njegove radosti sto je uspio), ali ga onda mama vrati na fabricke postavke (od silne ljubavi).
Zašto? Ja sam svojoj mami kuhala sa 8 godina. Većina djevojčica odmalena je u pogonu.

Šta ima loše u tome da složi svoju robicu, da očisti sobu, da je sposoban napraviti doručak?
piupiu

#31244 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

auspuhc wrote: 25/09/2023 19:36

Često, da. Mada, evo, imam tetku koja ima troje djece, dva sina i kćer. Ruča se obiteljski, ritualno, svaki dan, ljeti su svi na kamari, i organizacija je uvijek ista. Nikad nijedan od njih dvojice ne propušta svoje obaveze - ili kuhaju s ocem, ili peru sudje poslije jela (sad utrpaju u mašinu). Imam prijateljicu, isto ima dva sina, jedan ima 15, jedan 11 - obojica kuhaju, zaradjuju pranjem prozora za vikend (kod mame), imaju obavezu da izvedu psa, svako u svoje vrijeme. Tačno se zna ko šta radi. U oba slučaja su majke organizatori. Imam takodje primjere gdje su očevi pozitivni primjeri i oni grade disciplinu.
vjeshalica

#31245 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 25/09/2023 19:47

Stotinama, hiljadama godina muškarci, očevi, su išli u rat, u kafanu, na agoru, gdjegod. A žene, majke su sinove učile da su glavni, kćeri učile da im je najvažnije udati se i slušati muža. A oboje djece učile da slušaju sveštenika i vjeruju u boga.

Zbog toga su krive.
Ali su i majke ucile muskarce da nadju sebi drugu mamu da im mijenja pravu mamu u braku, zar ne?
CiCiban

#31246 Re: Danasnji "feminizam"

Post by CiCiban »

Hakize, taj zidic, jesi li ti trazio da ga pravis ili su ti obecali pare?
piupiu

#31247 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

vjeshalica wrote: 25/09/2023 20:23
Hakiz wrote: 25/09/2023 19:47

Zbog toga su krive.
Ali su i majke ucile muskarce da nadju sebi drugu mamu da im mijenja pravu mamu u braku, zar ne?
Da. To je ovo patrijarhalno/tradicionalno - uh, vidi kako je fina, zna smotat' pitu vs to je ona što se smuca po kafanama, itd, it sl.
moimoi

#31248 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moimoi »

CiCiban wrote: 25/09/2023 18:57 Ne znam piu, dusa me boli kad se malac od deset godina, sam, ko metak ujutro obuce i spakuje za 5 minuta, ili nauci upaliti plin i ispeci hrenovke, cekirati da li je sve pogasio (a tek njegove radosti sto je uspio), ali ga onda mama vrati na fabricke postavke (od silne ljubavi).
Zasto te dusa boli, pa to je super.Svi muskarci u mojoj porodici su zaista samostalni. Svi odreda rade sve poslove koji su kod nas kao “zenski poslovi”.
Ne mogu da shvatim muskarce koji ne znaju sebi rucak napraviti.fakat ne kontam. Niti zene koje preuzmu sve kucne poslove.
moimoi

#31249 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moimoi »

auspuhc wrote: 25/09/2023 19:55

Necemo se lagati i praviti ludi. Za razmazenost djece u najvise zasluzne majke.

Isto tako kulturni i mirni muskarci zenama obicno nisu napeti.

Dakle zene do vas je. Mijenjajte se.
Necemo se lagati. Ti zaista imas problem sa zenama. Vrlo lako moguce da zamjeras svojoj majci mnogo toga… al vjeruj mi, nije ona kriva nego ti sam. Sve sto ti smeta, ako zaista zelis, mozes promijeniti.
Cijeni svoju majku jer te rodila i podigla. Jednog dana ce biti kasno.
CiCiban

#31250 Re: Danasnji "feminizam"

Post by CiCiban »

I jeste super. Znas sta meni nije jasno, mada smo odavno odlutali od teme, zasto neko ko drzi stan gotovo sterilno cistim, ostavlja smece i bezobzirno prlja stubiste. Interesantno to pocinje tik ispred praga.
Zanimljiv je japanski obicaj ciscenja skole, svi ucenici ucestvuju, zadnjih 15 minuta je rezervisano za ciscenje, ali predju sve, od ucionica, hodnika do wc-a.
Post Reply