Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Da li ste za posebnu temu o računarskim konfiguracijama za igre?

da
244
44%
ne
30
5%
od*ebi Chmoljo, naporan si
282
51%

Total votes: 556

House

#45351 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by House »

riješio se dark souls. sada ću uživati u obilju normalnih igara :D

nek' sam sam sebi dokazao da mogu prekucati DS.
vaučer

#45352 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by vaučer »

:thumbup: To je i moj pristup From igrama. Osim Sekira, Sekiro sam volio i volim. Kad završiš i pogledaš - pa i nije toliko strašno (nije), ali uvijek traži posebnu vrstu fokusa za koji nisam uvijek spreman.
NecuVise

#45353 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by NecuVise »

"plays exactly the same as before" jednostavno nije tačno. Ovo ono kad hoćeš svima da kontriraš.
ferratilis

#45354 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Dosta manjih detalja koje su ljudi zamjerali jos od 1.0 verzije su kozmeticki popravili, neke zamijenili drugima, a bogami tu je i dosta novih bugova i cudnog, cak i odsutnog AI ponasanja.

Ali to su ipak sitni detalji. Ne govore puno, ali je i dalje ironicno da igre stare 20 i vise godina imaju vise detalja nego Cyberpunk. Ono sto meni najvise smeta u 2.0 verziji je totalni level scaling svih zona. Jos su se vise odmakli od obecanog RPG-a u teritoriju akcione avanture. Ali ono sto je tu je glatko, prije svega mislim na pucanje i voznju, tako da prosjecan igrac vjerovatno nece imati puno zamjerki na mehanike ili RPG elemente.

Ko zeli igrati nesto sa odlicnom grafikom (mozda i najboljom ikad), solidno napisanom pricom, dobrom muzikom, ali sa osrednjim gameplayom, Cyberpunk sa 2.0 verzijom itekako vrijedi. Mislim da je Averus ovdje pitao da li je vrijedi kupiti, sad je pravo vrijeme. Ionako vecina ljudi ovdje i ne mari za ono sto je obecano 2018., tako da cete uzivati. Ili cekajte neki bundle sa ekspanzijom.
Averus

#45355 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Ma cekacu neki GOTY :D
Bosnian Dragon1

#45356 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Bosnian Dragon1 »

ZIKZ 612H - Rusko cudoviste , jede americke skalamerije od kamiona za dorucak

Image
Image
DonieBrasco

#45357 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by DonieBrasco »

Averus wrote: 24/09/2023 14:42 Ma cekacu neki GOTY :D
Evo bas gledam ove Twitch streamere sto imaju zvjeri od racunara pa im igra idalje kreša i ima problema.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#45358 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

Tito_i_Partija wrote: 23/09/2023 19:17
Note: You must already own or purchase titles to play them on GeForce NOW.
Ja mislio ovo nešto više u fazonu Gamepass-a, gdje plaćaš mjesečno al' igraš šta god je na ponudi, a ono moraš prvo kupit' igru da bi je igr'o na Geforce Now. :(

Čmoljo, ti ionako često šibaš narodne verzije. Ne vidim baš poentu, iskreno.
Mah ne znam, zabavicu se sa no mans sky. Jeste starija igra, ali su je dosta upgradovali pa sada se ne moze bas uzivati sa starijom konfom.

Problem je sto sam ja mislio da mozes igrati svaku koju si kupio. To mi nije bio problem. Nadjem igru koju zelim, platim i uzivam bez ulaganja u rig koji sebi zasad ne mogu priustiti.

Medjutim, velikog broja igara nema tu i jebiga to je vec problem. Ali opet kazem, vidjecu za iduci mjesec. Ovako sam htio probati, a nije pljacka 20 maraka. Odes jednom nesto pojesti negdje malo bolje, toliko platis jbg.
liyf

#45359 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by liyf »

Chmoljo wrote: 24/09/2023 15:29
Tito_i_Partija wrote: 23/09/2023 19:17

Ja mislio ovo nešto više u fazonu Gamepass-a, gdje plaćaš mjesečno al' igraš šta god je na ponudi, a ono moraš prvo kupit' igru da bi je igr'o na Geforce Now. :(

Čmoljo, ti ionako često šibaš narodne verzije. Ne vidim baš poentu, iskreno.
Mah ne znam, zabavicu se sa no mans sky. Jeste starija igra, ali su je dosta upgradovali pa sada se ne moze bas uzivati sa starijom konfom.

Problem je sto sam ja mislio da mozes igrati svaku koju si kupio. To mi nije bio problem. Nadjem igru koju zelim, platim i uzivam bez ulaganja u rig koji sebi zasad ne mogu priustiti.

Medjutim, velikog broja igara nema tu i jebiga to je vec problem. Ali opet kazem, vidjecu za iduci mjesec. Ovako sam htio probati, a nije pljacka 20 maraka. Odes jednom nesto pojesti negdje malo bolje, toliko platis jbg.
Pa uzmeš free verziju, jest' da čekaš nekih 5-10 minuta, i možeš igrati samo sat vremena ali opet ti ga isto dođe, nemoj plaćati džabe
Chmoljo

#45360 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

lavi wrote: 24/09/2023 15:31
Chmoljo wrote: 24/09/2023 15:29

Pa uzmeš free verziju, jest' da čekaš nekih 5-10 minuta, i možeš igrati samo sat vremena ali opet ti ga isto dođe, nemoj plaćati džabe
Niti imam toliko vremena da svakih sat cekam 5-10 minuta, niti mi je toliko los racunar da igram na basic rig.

Ovaj srednji tier je ipak sa 3080.
vaučer

#45361 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by vaučer »

Pa možeš povezati Steam account na GeForce now i nećeš nikad ostati bez igre. Meni je super baš zbog tog, jer imam Steam igara a ne kupuje mi se PC.
Mustang1

#45362 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Mustang1 »

Gdje cekas 5 10 minuta? :D Ujutro radnim danima se ceka po 20ak minimalno. Poslije podne po par sati kao i vikendom.
Chmoljo

#45363 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

vaučer wrote: 24/09/2023 16:05 Pa možeš povezati Steam account na GeForce now i nećeš nikad ostati bez igre. Meni je super baš zbog tog, jer imam Steam igara a ne kupuje mi se PC.
Znam, i ono sto je dobro sto se moze syncati savegame sa steam. Sa epica ne moze.
vaučer

#45364 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by vaučer »

Završio sam Baldur 3.
90-tak sati ravno za playthrough.
8.5/10 moja konačna ocjena.

Pros: Solidan ali ne vrhunski plot, zanimljive klase, odlične d&d mehanike, odličan i raznolik combat do te mjere da bih odmah novi run samo da probam nove klase. Neki likovi i villaini s prilično cool i pamtljivi. Ovi s kojima sam pregurao cijelu igru (Shadow, Astarion i Laezel) su mi svi bili super.

Cons: Ne sviđa mi se nimalo zatvaranje i fragmentiranje mape. Da ostane otvorena za povratak nakon što si advanceao plot pa da vidiš rezultate vlastitih akcija bilo bi savršeno. Malo je nebalansiran level scaling, dočim sam ušao u grad bio sam već Lv12 i samo sam pomeo sve u gradu. Sam grad je super gust i pun questova, ali mi nije fora da si doslovno zarobljen tu dok ne završiš. Falio mi je onaj slatki feeling da prvo dođeš u veliki grad, pa onda odeš negdje na avanturu, pa se vratiš da prodaš loot i kupiš nove robe.

Najveća zamjerka je da ima nedovoljno zona i questova koji nemaju ništa s main plotom. Kroničan manjak random adventuringa osim u sitnijim questovima.
ferratilis

#45365 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

RE engine, isti ljudi kao na originalu, sve dobro iz prve igre je zadrzano uz kvalitetne dodatke, sve pokazuje da ce DD2 biti vrhunski RPG. Hvala bogu da postoje Japanci, zbog njih vjerujem da gaming industrija jos nije propala.
Tito_i_Partija

#45366 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Da Japanci znaju pričat' dobre, pa haj čak i prosječne priče, tek onda bi bio vrhunski RPG. Ovako može samo bit' vrhunski combat simulator. :D
ferratilis

#45367 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Tito_i_Partija wrote: 24/09/2023 21:25 Da Japanci znaju pričat' dobre, pa haj čak i prosječne priče, tek onda bi bio vrhunski RPG. Ovako može samo bit' vrhunski combat simulator. :D
Zato i volim DD, jer ima minimalisticku pricu, pa se mozes fokusirat na srz igre bez da ti puno smeta. Gameplay is king, i Japanosi to dobro znaju. Isto vazi i za FromSoft.

A tipicne JRPG-e kao Final Fantasy i Dragon Quest ionako ne igram, tako da nemam dodira s njihovim (ne)znanjem pisanja. :)
Tito_i_Partija

#45368 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

ferratilis wrote: 24/09/2023 21:30
Tito_i_Partija wrote: 24/09/2023 21:25 Da Japanci znaju pričat' dobre, pa haj čak i prosječne priče, tek onda bi bio vrhunski RPG. Ovako može samo bit' vrhunski combat simulator. :D
Zato i volim DD, jer ima minimalisticku pricu, pa se mozes fokusirat na srz igre bez da ti puno smeta. Gameplay is king, i Japanosi to dobro znaju. Isto vazi i za FromSoft.
Ono kad ti dobra priča smeta da uživaš u igri. :D
ferratilis

#45369 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Tito_i_Partija wrote: 24/09/2023 21:57 Ono kad ti dobra priča smeta da uživaš u igri. :D
Znam da karikiras, ali svjestan sam da vecina igara i dalje ima price na nivou petog razreda osnovne skole, pa se puno i ne zamaram time. Kad naleti nesto sto ima kvalitetan narativ, to se prepoznaje u prvih 15 minuta, i onda posvetim punu paznju toj prici. Prosle godine sam odigrao Forgotten City, koji je komercijalni remaster starog narativnog moda za Skyrim. Sokirao sam se kako je dobra prica, ali to je ujedno i centralni element igre. Disco Elysium isto. Planescape Torment je vrhunski interaktivni roman, ali osrednji RPG. Znaci, igre koje imaju dobru pricu uglavnom i imaju samo to. Kao izuzetke mogu navesti Witcher i Red Dead Redemption, oni su uspjeli nekako sve upakovati.
ferratilis

#45370 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

vaučer wrote: 24/09/2023 20:42 Najveća zamjerka je da ima nedovoljno zona i questova koji nemaju ništa s main plotom. Kroničan manjak random adventuringa osim u sitnijim questovima.
Igraj Pathfinder. :)
Tito_i_Partija

#45371 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

ferratilis wrote: 24/09/2023 22:24
Tito_i_Partija wrote: 24/09/2023 21:57 Ono kad ti dobra priča smeta da uživaš u igri. :D
Znam da karikiras, ali svjestan sam da vecina igara i dalje ima price na nivou petog razreda osnovne skole, pa se puno i ne zamaram time. Kad naleti nesto sto ima kvalitetan narativ, to se prepoznaje u prvih 15 minuta, i onda posvetim punu paznju toj prici. Prosle godine sam odigrao Forgotten City, koji je komercijalni remaster starog narativnog moda za Skyrim. Sokirao sam se kako je dobra prica, ali to je ujedno i centralni element igre. Disco Elysium isto. Planescape Torment je vrhunski interaktivni roman, ali osrednji RPG. Znaci, igre koje imaju dobru pricu uglavnom i imaju samo to. Kao izuzetke mogu navesti Witcher i Red Dead Redemption, oni su uspjeli nekako sve upakovati.
Planescape Torment "osrednji RPG". Oj zemljo, otvori se. :roll:

Jaro, kako ne shvataš da ti za epitet "RPG" uopšte nije potreban combat? Iako je PS:T im'o RTWP combat, koji je u to vrijeme bilo nešto skroz novo i inovativno, razlog zbog kojeg se danas smatra jednim od najboljih RPGs svih vremena je dubiozan protagonista, unikatan worldbuilding, kompleksan dijalog, šaroliki karakteri, duboki moralni izbori, i jedan izazovan narativ koji se i danas pamti po ne samo fantasy temama, već i po filozofskim. Sve stvari za koje se, kako vidim, i Disko hvali uzduž i poprijeko.

Pa jebote, igre poput Dishonored i Prey imaju tonu više RPG elemenata nego ovi Japanski eksporti, i opet se ne zovu RPGs, nego action-adventure ili immersive sim. Ista stvar se može reći i za još periferalnije primjere, poput Bioshock serijala. Ono što tebi Japanci prodaju je akciona igra sa RPG elementima. Možda se može nazvat' vrhunskom video igrom, al' vrhunskim RPGom sigurno ne može.
ferratilis

#45372 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Tito_i_Partija wrote: 25/09/2023 02:31
ferratilis wrote: 24/09/2023 22:24

Planescape Torment "osrednji RPG". Oj zemljo, otvori se. :roll:

Jaro, kako ne shvataš da ti za epitet "RPG" uopšte nije potreban combat? Iako je PS:T im'o RTWP combat, koji je u to vrijeme bilo nešto skroz novo i inovativno, razlog zbog kojeg se danas smatra jednim od najboljih RPGs svih vremena je dubiozan protagonista, unikatan worldbuilding, kompleksan dijalog, šaroliki karakteri, duboki moralni izbori, i jedan izazovan narativ koji se i danas pamti po ne samo fantasy temama, već i po filozofskim. Sve stvari za koje se, kako vidim, i Disko hvali uzduž i poprijeko.

Pa jebote, igre poput Dishonored i Prey imaju tonu više RPG elemenata nego ovi Japanski eksporti, i opet se ne zovu RPGs, nego action-adventure ili immersive sim. Ista stvar se može reći i za još periferalnije primjere, poput Bioshock serijala. Ono što tebi Japanci prodaju je akciona igra sa RPG elementima. Možda se može nazvat' vrhunskom video igrom, al' vrhunskim RPGom sigurno ne može.
Sve te stvari koje si nabrojao spadaju pod narativ. Toliko je dobra borba u PST da nemas nista pozitivno reci o njoj. Za razliku od tebe sam odigrao Disco Elysium, vise puta, i znam koliko je bolji upravo iz tog razloga sto nema nepotrebnih elemenata. Nigdje nisam napisao da RPG MORA imati combat, nego da vecina igara ima lose napisane price. Lupas, kao po obicaju, i spominjes igre koje nikad nisi igrao.Tako je bilo i sa BG3. Ali navikao sam na to na ovom forumu, od tebe i ostalih.

Za ovo drugo, nisam ti ja kriv sto si rasista i ne podnosis Azijate (odavno poznata cinjenica) :D
vaučer

#45373 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by vaučer »

ferratilis wrote: 24/09/2023 23:26
vaučer wrote: 24/09/2023 20:42 Najveća zamjerka je da ima nedovoljno zona i questova koji nemaju ništa s main plotom. Kroničan manjak random adventuringa osim u sitnijim questovima.
Igraj Pathfinder. :)
Budem, na listi mi je. Čekam da uleti na nekom sniženju. Mislio sam opet zaigrati Pillars of Eternity, dvicu nisam ni probao.

Jel igrao itko Torment 2, Tides of štagod?
Vrijedi li?
Tito_i_Partija

#45374 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

ferratilis wrote: 25/09/2023 07:46
Sve te stvari koje si nabrojao spadaju pod narativ.
Apsolutno netačno, a i da jeste, narativ je nešto bez čega se ne jednostavno ne može u RPGu.
ferratilis wrote: 25/09/2023 07:46Toliko je dobra borba u PST da nemas nista pozitivno reci o njoj.
Opet netačno. Evo šta sam rek'o:
Iako je PS:T im'o RTWP combat, koji je u to vrijeme bilo nešto skroz novo i inovativno,
Možda si bio dijete kad je izaš'o prvi Baldur's Gate pa ne znaš, al' Bioware je dobio ogromne pohvale na račun real-time with pause (RTWP) sistema, jer je bila odlična fuzija turn-based i real-time borbe. Nešto što dotad nije postojalo u gaming mediumu. I toliko je bio inovativan da se čak i danas koristi.

Naravno, veoma je lahko sada pljuvat' po svemu tome, 25 godina kasnije.
ferratilis wrote: 25/09/2023 07:46 Za razliku od tebe sam odigrao Disco Elysium, vise puta, i znam koliko je bolji upravo iz tog razloga sto nema nepotrebnih elemenata. Lupas, kao po obicaju, i spominjes igre koje nikad nisi igrao.Tako je bilo i sa BG3. Ali navikao sam na to na ovom forumu, od tebe i ostalih.
U današnjoj dobi neizmjernih internet članaka i beskonačnih gameplay videa, valjda ti je jasno da nije nužno igrat' igru da bi im'o neko validno mišljenje o njoj. Eto, igr'o sam Dragon's Dogma i nisam je završio, jer je karina. Jel' ti to dovoljno?
Nigdje nisam napisao da RPG MORA imati combat, nego da vecina igara ima lose napisane price
Razlika je u tome što većina developera makar ulažu neku vrstu napora u priču i worldbuilding, jer shvataju koliko je to važno za dobro izbalansiranu igru. Naravno da nije svaka priča za Pulicera, al' kad je kombinuješ sa drugim elementima, igra postaje puno kompletnija.

Priča u DD je nešto dosad najgore što sam ikad vidio u gaming mediumu. Ne samo da je teški đeriz, nego imam osjećaj da su uzeli ideje od djece iz predškolskog.
Za ovo drugo, nisam ti ja kriv sto si rasista i ne podnosis Azijate (odavno poznata cinjenica) :D
Ja ću prestat' sa anti-japanskim "rasizmom" kad ti odustaneš od svog konstantnog simpanja. :D
Chmoljo

#45375 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

oj ala'm šta mu reĆe.

da je meni ovo reko, ne bi ga bilo Ajdina mi...
Post Reply