Prijatelj mi planira da kupi par računar za administrativne poslove pa od dvije firme dobio sledecu ponudu.
Zanima me mišljenje koji od ova dva računara je bolji za pomenuti posao.

Moderator: Benq

nije dovoljno jer sa 8gb windows 11 steka kad otvoris web browser, 16gb je danas minimum to sto su neki naucili da se pate zbog 20 maraka je druga stvar a u office brand masini u nabavci mu taj pc ne kosta vise od 50km sa 16gb ram i 500gb ssd, tj ko god mu nudi ovo moze mu za istu cijenu ponuditi i to
Win 11 ne steka sa 8 GB RAM-a. Imam laptop sa 5600H i 8 GB RAM-a sve fercera kao i na PCu sa 16GB...nivla wrote: ↑23/09/2023 09:30nije dovoljno jer sa 8gb windows 11 steka kad otvoris web browser, 16gb je danas minimum to sto su neki naucili da se pate zbog 20 maraka je druga stvar a u office brand masini u nabavci mu taj pc ne kosta vise od 50km sa 16gb ram i 500gb ssd, tj ko god mu nudi ovo moze mu za istu cijenu ponuditi i to
8gb nije dovoljno za office masinu i to ti kazem
iz iskustva sa osobama koje rade bas banalne stvari i na masini imaju samo office i windows instalirane, isto tako ispod 500gb ssda ne kazem da je nemoguce ali vrlo brzo se 250gb napuni
sto se tice brand masina i kvalitete ne mora nuzno biti tacno posebno za ove masine koje nemaju fabricki 3 godine garancije vec imaju opciju dokupa
Barem RAM danas nije skup, kad vec kupuje, nije zgoreg dodati jos pa imati 16GB s kojima moze hendlati u 90% situacija.
Pa kad zatreba kupi plocicu RAM-a (tj. ako zatreba a nece)ucenik1234 wrote: ↑23/09/2023 18:15Barem RAM danas nije skup, kad vec kupuje, nije zgoreg dodati jos pa imati 16GB s kojima moze hendlati u 90% situacija.
Sta zna, danas mu treba za administrativne poslove, za godinu ce mu prahnut da zaigra neku igru ili nesto ozbiljnije pokrene i eto problema - proklinjat ce sebe zbog ustede od 50-100KM. Cak i ako nije za igranje racunar, opet je bolje 16GB imati a platiti 1200KM nego 1100KM dati a imati 8GB.
Čovjek fino napisao za administrativne poslove, a oni mu napucavaju gejmerske konfiguracije.Naslovnica wrote: ↑24/09/2023 08:40 A što će mu SSD veći od 256GB ako su u pitanju administrativni poslovi, vjerovatno Word, Excel, Solitaire...
Ja bih samo 16GB rama nabacio i monitor 27" min.
Koliko zauzima Win10 + Office?
Ako si mislio na mene, monitor 27" min i ram spominjem zbog udobnosti rada, pogotovu ako je u pitanju "multitasking".Mishelinke wrote: ↑24/09/2023 08:46Čovjek fino napisao za administrativne poslove, a oni mu napucavaju gejmerske konfiguracije.Naslovnica wrote: ↑24/09/2023 08:40 A što će mu SSD veći od 256GB ako su u pitanju administrativni poslovi, vjerovatno Word, Excel, Solitaire...
Još samo čekam da neko napiše slaba ti grafička![]()
Nisam na tebe, na ove gore sa minimalno 16GB i 500 GB SSD.....Naslovnica wrote: ↑24/09/2023 08:50Ako si mislio na mene, monitor 27" min i ram spominjem zbog udobnosti rada, pogotovu ako je u pitanju "multitasking".Mishelinke wrote: ↑24/09/2023 08:46
Čovjek fino napisao za administrativne poslove, a oni mu napucavaju gejmerske konfiguracije.
Još samo čekam da neko napiše slaba ti grafička![]()
eh evo znam vise razlicitih firmi koje su poslusale “eksperte” pa kupile pc sa 8gb ram i 128gb ssd pa nakon dva mjeseca dosle u situaciju da moraju dograditi ssd na veci jer je malo 128gb pa im aktivno sa dokumentima koje imaju hladno treba 280-320gb prostora za sve a to ne moze bez 500gbNaslovnica wrote: ↑24/09/2023 08:40 A što će mu SSD veći od 256GB ako su u pitanju administrativni poslovi, vjerovatno Word, Excel, Solitaire...
pa zao mi da zavale covjeka sa kupovinom smeca sa samo 8gb ram i 250gb ssd uvjeravajuci ga da mu bolje ne treba a na kolicinu od 9 racunara koliko mu pise svakako moze bez doplate dobiti 16gb ram i 500gb ssd
Gledaj sad na čemu sam ja donedavno radio QA testiranje software laptop je u pitanju :