Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
plavi_E

#11526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by plavi_E »

TAFKAP wrote: 21/09/2023 22:59
plavi_E wrote: 21/09/2023 17:05

Projekti se otkazuju jer je pala potraznja. Raja ima prijeceg posla od kupovine stanova. Ovo je potez da se cijene nekretnina odrze na visokom nivou. Ovo je samo prvi od niza ekonomskih problema koji bi mogli zahvatiti Njemacku. O politickim problemima da i ne govorimo. Njemacka politicka i ekonomska stabilnost se urusava a to ce se odraziti na citavu EU.
Nije kaže grah skup, nego si se ti loše udala...

Pa nije pala potražnja, već su cijene otišle u 3pm. Cijene stanova su poslednjih 10ak godina skočile 50%. Kreditne stope su bile blizu nule, novac na banci gubio vrijednost, šta onda drugo raditi s novcem već ulagati u beton.

Sad kad je ECB podigla kamatnu stopu na 4+% građevinski projekti su postali ekonomski neisplativi, materijal poskupio, radnici poskupili, razni građevinski propisi, evo npr. najnoviji o ugradnji centralnog grijanja sa regenerativnom energijom...
A potraznja ostala ista? :-)

Ludilo sa nekretninama je samo nuspojava niskih kamata. Niske kamate nisu bile zbog nekretnina nego zbog zemalja poput Spanije, Francuske, Italiije,.. koje su htijele jeftine kredite. Neke druge zemlje poput Nizozemske i Austrije su upozoravale citavu EU da to nece na dobro izaci. I bile su upravu. Sad se sve vise pojavluje misljenje da se bez recesije tj. pada opste potraznje inflacija nece moci obuzdati.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#11527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Nisu to kamate vec sto je sada i na zapadu nekretnina postala vid skupljanja imovine isto kao i na balkanu.

Prije je u Njemackoj svako imao jednu kucu, stan, i to je to. To je se vise smatralo nacinom za rjesenje stambenog pitanja, a ne za neko kapitalno ulaganje.

Danas svi milijarderi, korporacije i tkd. ulazu u kupovinu nekretnina, zemljista i tkd, sto je za malog covjeka sve teza konkurencija na trzistu nekretnina.
Bodkin

#11528 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

sehohari wrote: 23/09/2023 14:05 Nisu to kamate vec sto je sada i na zapadu nekretnina postala vid skupljanja imovine isto kao i na balkanu.

Prije je u Njemackoj svako imao jednu kucu, stan, i to je to. To je se vise smatralo nacinom za rjesenje stambenog pitanja, a ne za neko kapitalno ulaganje.

Danas svi milijarderi, korporacije i tkd. ulazu u kupovinu nekretnina, zemljista i tkd, sto je za malog covjeka sve teza konkurencija na trzistu nekretnina.
Netacno. Niske kamatne stope vode ka potrosnji. Jednostavno vid investicije. Pogotovo u evropi gdje finansijska trzista nisu toliko jaka.
Kakvi milijarderi i kakve gluposti. Jeftin novac je napucao cijenu nekretnina

Isto kao sto sam umjesto nekretnine mogu staviti pare za 4-5% povrata i to da stoje na racunu. Nekretnina je sad rizicna investicija jer joj vrijednost moze lako pasti ako dodje do recesije. A smanjena potrosnja u eu je solidan pokazatelj. Plus usd/eur pokazuje da eu nije u najboljoj situaciji. Plus rat u ukrajini i cijena sirovina
TAFKAP

#11529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Ozimician wrote: 22/09/2023 07:58 @TAFKAP Kakvo ti predvidjas kretanje onda na trzistu rada shodno ovim parametrima i da li vec sad postoje neki primjeri iz prakse ?
Nisam iz te struke, tako da ne znam šta budućnost donosi. Mislim da se i od strane građevinske industrije vrši pritisak na politiku da subvecioniše ili u vidu spuštanja poreza pogura novogradnju i energetsku sanaciju postojećih nekretnina.
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/ba ... t-102.html
https://www.zdf.de/nachrichten/wirtscha ... e-100.html

Ovo što je @sehohari napisao ispod je isto korektno: Oni koji su imali kapital su ulagali u nekretnine. Novac je na banci gubio vrijednost, šta onda drugo raditi s novcem već ulagati u beton/imobilije, zato što su znali da je potražnja veća od ponude i da imobilije neće gubiti na vrijednosti. Velike svote stranog kapitala (Rusija / USA / Arapske zemlje) su uložene u njemačke nekretnine.

Sad je trenutno status quo, cijene nekretnina zu pale za 10%, u odnosu na isti kvartal prošle godine bilo je 25% manje prodaja nekretnina
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/ve ... n-100.html.

Al odosmo s teme...
plavi_E

#11530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by plavi_E »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/nje ... /230923029

Njemačka je od države kojoj zavide došla do ekonomije sa najgorim performansama među velikim državama

Kako se stvari krecu za koju godinu nece biti pitanje "ko ce uspijeti otici u Njemacku" nego "ko ce uspijeti ostati u Njemackoj"

Nekretnine nisu bile samo neka "modna pojava" dosla sa balkana nego posljedica niskih kamatnih stopa. Ta "moda" kupovina nekretnina je dosla sa niskim kamatama i odlazi je sa odlaskom niskih kamata.
n+1

#11531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

To je zahvaliti njemačkim političkim vizionarima kojima se bježi od naših političara. :D
skafiskafsnjak

#11532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

n+1 wrote: 23/09/2023 16:54 To je zahvaliti njemačkim političkim vizionarima kojima se bježi od naših političara. :D
'naci , vracamo se u BiH :bih:
mali_balon

#11533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Ovo mi lici na onu suplju kako ce amerika ubrzo propast....a amerka propada evo brat bratu oa skoro 100g
Dope_Man

#11534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Stvari su jednistavne - ako Njemacka, kao glavni motor EU padne ekonomski, ekonomska situacija u BiH moze ici samo u jednom smjeru... onom zbog kojeg ce jos vise ljudi zeljeti da ide u tu istu Njemacku.
moimoi

#11535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Dope_Man wrote: 23/09/2023 19:36 Stvari su jednistavne - ako Njemacka, kao glavni motor EU padne ekonomski, ekonomska situacija u BiH moze ici samo u jednom smjeru... onom zbog kojeg ce jos vise ljudi zeljeti da ide u tu istu Njemacku.
Nije to bas tako. U totalnom hausu/kausu lakse je gurati u sopstvenoj drzavi. Iskreno, ne vidim nikakvu “zlatnu” buducnost.. vidim cisto razvodnjavanje citave “gute”.. od zapada prema istoku… zapad je vec preopterecen.

Ali to je samo moje misljenje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11536 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ovu pricu vazda pricaju stari gastarbajteri. Ako kihne Njemacka, BiH se razboli :lol:
pelcer224

#11537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by pelcer224 »

Nemojte ici u Njemacku ako ste vec odlucili da idete. Tu racunice vise nema. To je drzava koja dolazi po vas dole nude prezentacije po nasim gradovima, prose i mole da uzmete vizu. Nema zemlje na svijetu koja prosi i moli da uzmete vizu, pa jasno vam je da nesto nije tamo dobro. A nije dobro to da vas ne zovu na nova radna mjesta nego samo na napustena koja nece drugi da rade jer je plata netto 1500-2000 a stan 1000. Eto zato vas zovu. Nisu to nova radna mjesta nego napustena radna mjesta . Vidite da se spustaju svi kriterijumi za dolazak i ukidanje jezika za vizu, i ovi oni uslovi oko diplome itd. Uskoro ce jedan pekar moci da preda u ambasadi da se doskoluje malo i bude doktor. Sve vam je to znak rasula i da ako odete sluzite punjenju budzeta a ne da sebi popravite zivot na bolje. E sad uvijek ce biti ljudi koji su 20god u Njemackoj i koji ce vam pricati "moze se", a i oni drugi koji ce vam reci kad dvoje rade moze ovako onako, ako nadjes u selu nekom stan itd. Vasa je stvar hocete li se zeniti na silu ili zivjeti u nekom mjestu gdje ne zelite. Ako mislite ici pokusajte ali nemojte u Njemacku to je parking za svjetsku sirotinju. I nije to samo materijalna strana i plate i posao. Vecina stvari im je neuredjena od administracije do odladka doktoru. Valjda zbog te pretrpanosti. Bio, vidio i iskreno kazem. Takav zivot mozete kao pojedinac imati i u Bosni. Da ne bude da odgovaram ljude od odlaska. Nije tacno. Borite se za odlazak ali u neke uredjenije drzave. Njemacku zaobidjite.
skafiskafsnjak

#11538 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Lik se lose udao u Njemacku i sad mu Njemacka kriva :run:
Last edited by skafiskafsnjak on 24/09/2023 09:19, edited 1 time in total.
moimoi

#11539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Sad si gotov :lol:
skafiskafsnjak

#11540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

moimoi wrote: 24/09/2023 09:19 Sad si gotov :lol:
vec je on gotov. Od onog trenutka kad se lose udao :D
moimoi

#11541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

skafiskafsnjak wrote: 24/09/2023 09:20
moimoi wrote: 24/09/2023 09:19 Sad si gotov :lol:
A tu pricu nepoznajem :D
skafiskafsnjak

#11542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

moimoi wrote: 24/09/2023 09:23
skafiskafsnjak wrote: 24/09/2023 09:20

Ma zezam se. Nego napisao je kao vase je hocete li se zeniti na silu itd.... pa rekoh garant ima iskustva u tom polju :D
moimoi

#11543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

skafiskafsnjak wrote: 24/09/2023 09:37
moimoi wrote: 24/09/2023 09:23

Ma zezam se. Nego napisao je kao vase je hocete li se zeniti na silu itd.... pa rekoh garant ima iskustva u tom polju :D
Aaaaaa :lol:
Ja se jos dozivam :D
mayab

#11544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mayab »

Eto sad će Njemačka naglo i brzo propasti, a BiH će u roku par godina procvjetati , hoće al ukurcu....
Jbga, naši ljudi koji su godinama tamo, kad ovamo dođu ili kad se čujemo, uglavnom konstantno kukaju , ali ne znam nikoga koji se vratio nazad , a što im ja u tim razgovorima prvo kažem ("brate, kad ti je tamo tako loše, dođi ovamo, ti bar imaš rezervnu kuću!")
Sanjarko

#11545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sanjarko »

mayab wrote: 24/09/2023 09:48 Eto sad će Njemačka naglo i brzo propasti, a BiH će u roku par godina procvjetati , hoće al ukurcu....
Jbga, naši ljudi koji su godinama tamo, kad ovamo dođu ili kad se čujemo, uglavnom konstantno kukaju , ali ne znam nikoga koji se vratio nazad , a što im ja u tim razgovorima prvo kažem ("brate, kad ti je tamo tako loše, dođi ovamo, ti bar imaš rezervnu kuću!")
👍
skafiskafsnjak

#11546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

mayab wrote: 24/09/2023 09:48 Eto sad će Njemačka naglo i brzo propasti, a BiH će u roku par godina procvjetati , hoće al ukurcu....
To je kao neki sindrom ovamo, ali stvarno jeste. Ja sam pricao sa minimalno 20 takvih ljudi.... dole mu je puno losije bilo, zato je i otisao. A sada kuka.... valjda sto je mozda ocekivao vise, sta ja znam.
Dope_Man

#11547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

mayab wrote: 24/09/2023 09:48 La što im ja u tim razgovorima prvo kažem ("brate, kad ti je tamo tako loše, dođi ovamo, ti bar imaš rezervnu kuću!")
Ova recenica je lijek za svu dijasporu. I prije negonsam otisao isto sam govorio. Imas kucu, posao ces naci.m ako ti ne valja vrati se. I tu se usute.

I nimalo se necu ljutiti sad kad sam dijaspora ako i sam pocnem kenjati jedan dan, a neki jaran mi kaze isto to.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#11548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

:thumbup:
HelaS

#11549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

Analiza časopisa "Ekonomist" :D
Šta ako Njemačka prestane proizvoditi automobile?
Schroeder je ocijenio da bi urušavanje njemačke automobilske industrije značilo nastanak, kako je izjavio, ogromnog ekonomskog kratera usred Evrope..

https://www.klix.ba/biznis/privreda/sta ... /230804087
plavi_E

#11550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by plavi_E »

mali_balon wrote: 23/09/2023 18:40 Ovo mi lici na onu suplju kako ce amerika ubrzo propast....a amerka propada evo brat bratu oa skoro 100g
Da ce Amerika propasti jeste suplja ali da je Amerika imala bezbroj kriza u tih 100 godina koje pominjes nije nikakva suplja. Isto vazi i za EU i Njemacku. Nece oni propasti ali nece ni ekonomska situacija ostati ovakva kao sto je bila u zadnjih 10-15 godina. A to ce zasigurno imati uticaja na migrantsku politiku i Njemacke i EU. I to ce se odraziti i na ovu temu.
Post Reply