Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
100k
#11501 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mogu da vjerujem sta citam, lik se vratio sa raspalog zapada, gdje nazadni idioti zaposljavaju manjine, u prosperitetnu BiH gdje se postuje samo strucnost i znanje.
Didier, volio bih te upoznati samo da mogu da povezem lik i djelo.
Didier, volio bih te upoznati samo da mogu da povezem lik i djelo.
-
Bodkin
#11502 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nigdje covjek nije rekao da u bih zaposljavaju samo sposobne
-
100k
#11503 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad bi mogao porediti, mislis li da se vise sposobnih zaposli u BiH ili Luksemburgu?
I zivis u BiH, a kao primjer losih stvari uzimas fakultet u Amsterdamu? I zbog toga se vratis u BiH!? Centar vrhunskih strucnjaka na fakultetima i institutima, svi zaposleni na osnovu broja citata.
-
plavi_E
#11504 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Projekti se otkazuju jer je pala potraznja. Raja ima prijeceg posla od kupovine stanova. Ovo je potez da se cijene nekretnina odrze na visokom nivou. Ovo je samo prvi od niza ekonomskih problema koji bi mogli zahvatiti Njemacku. O politickim problemima da i ne govorimo. Njemacka politicka i ekonomska stabilnost se urusava a to ce se odraziti na citavu EU.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#11505 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa neces ici u spaniju zbog sistema
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#11506 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
TAFKAP wrote: ↑19/09/2023 22:32Vraćat će se bauštelci, već se masovno građevinski projekti otkazuju zbog podizanja kreditne stope i poskupljenja građevinskog materijala, novogradnja pala za 30% u odnosu na prošlu godinu.Ozimician wrote: ↑19/09/2023 11:02 Takodjer, ako se i zbog cega nas narod krene vracati iz Njemacke, to ce biti ovo![]()
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/koro ... /230919047
Znas koliko njemackoj nedostaje gradjevinskih radnika? Koliko su projekti razvuceni jer nema dovoljno radnika da se posao odradi brze?
Smanjnje za 30% ce smanjiti nedostatak radnika, ali da ce stvoriti visak radnika u bransi u kojoj nedostaje 250 000 strucnih radnika? Hahaha
- Didier
#11507 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Brate, napisao si da devet godina potpisuješ da dobijaš regres, a nisi ga dobio. Ja fakat ne znam šta da ti kažem na to. Jedino opravdanje bi mi bilo da živiš u malom gradu, da MORAŠ u njemu ostati jer paziš nekoga ko ne može nigdje drugo, i da je to jedini posao koji trenutno možeš raditi.Ironmen wrote: ↑21/09/2023 15:56Zbog takvih likova kao ti i jeste ovakav sistem u drzavi, jednotavno ne vidite realnost problema, ja sam po zanimanju programer za CNC masine, samostalno programiram 5 programskih jezika koje su za tebe misaona imenica, vjerovatno imas posao preko stranke u nekog guzovaci fotelji i nemas dodira sa realnosti kako posluje i funkcionise privredni sektor, sa likovima kao ti koji blage veze nemate kako funkcionise relani sektor u BiH bilo kakva rasprava je nemoguca.
Ipak, za devet godina, kad si već tako talentovan, si mogao naći posao od kuće da radiš od Amerike do Japana, i to za 4-5 hiljada dolara, eura, funti i sl. Ne može me niko ubijediti da si morao ostati tu. Imam druga koji je CNC operater, kaže da može birati gdje da radi, ali da mu je dobro tu gdje je trenutno.
Što se mene tiče, nikad nisam bio član nijedne stranke. Simpatišem trenutnu vlast i dobar sam sa svima u Kantonu Sarajevo, ali nemam nikakve koristi od njih, kao što nisam imao ni od SDA. SDA prezirem i smatram da su pet puta više krivi za stanje u državi nego Srbi i Hrvati. Radim privatni posao, pola radnog vremena od kuće za jednu holandsku kompaniju, a ostatak imam pet zaposlenih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Ne mogu ti otkriti šta tačno radimo, ali radi se o djelatnosti koju može svako raditi u BiH. Ali bukvalno svako, samo mora malo naučiti engleski. To radimo sjajno i odlično zarađujemo. Nijedan mi zaposlenik nije nezadovoljan, barem tako kažu, a sa mnom su tu već godinama. Nikad nisam dao bonus u koverti, prijavljeni su na pune iznose plata, dobijaju regres i topli obrok i najniža plata je 1400 KM neto. Uz to svi imaju bonuse po učinku, i slomiše se od posla, ali su uvijek nasmijani, a u firmi je atmosfera za deset. Bonusi im se kreću od 500 do 2.000 KM, zavisno od mjeseca, a dvije cure imaju i po 7% firme. Cilj mi je imati sedam zaposlenih gdje će svako imati po 7%, a ja biti većinski vlasnik, i da godinama radim s istim ljudima, barem još deceniju. Ponekad angažujemo nekoga na ugovor o djelu jer nam ljeti fali ljudi, pogotovo kad ljudi žele na odmor. Na odmor mogu kad god hoće, sve dok imamo dvoje koji rade, a u novembru i martu mogu svi u isto vrijeme. Mora se samo dovoljno unaprijed najaviti jer je bitno da preuzete obaveze ne trpe. Od kuće mogu raditi kad god žele, a mogu otići i u Sibir ili Kostariku pa raditi od tamo. Tim bildinge imamo dvaput godišnje, uvijek u radno vrijeme, i uvijek o trošku firme.
I ponavljam, ovo je posao koji svako može raditi, i svako ga može osnovati. Ali jebiga, treba zapeti, kupiti i krasti znanje, učiti, znati jezike, pomalo finansije itd.
- Didier
#11508 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slažem se da zavisi od firme.Bodkin wrote: ↑21/09/2023 12:14
Mislim da puno zavisi od firme. Pazi, naravno da zivot nije fer. Nije bio fer ni kad ti isti radi boje koze ili religije nisu mogli dobiti posao.
Poenta je da ga niko nece mrziti sto je radi boje koze dobio posao. Ima dosta posla okolo. I ja neke stvari nisam dobio jer jer menadzment mora biti iz zemlje odakle je firma. Jebiga, ides u drugu firmu.
Plus sto je to hajmo reci relativno novija pojava. Ko zna kakvi ce trendovi biti.
Kod nas je ta mrznja historijska. Ne moze se porediti i nemas gdje otici da bude dobro
Ja sam u Bosni radio u privatnom sektoru i prije odlaska, i nakon povratka. Ono što sam naučio je da, tamo gdje ima para, nema nikakve mržnje. Radio sam od 2006. do 2009. za jednu osiguravajuću kuću, odmah nakon što sam diplomirao, kakvih je tu jebačina bilo između seljanki sa Pala i naših sarajevskih momaka, mogao bih ti pričati do ujutru. Šef se švalerao s Hrvaticom iz Čapljine, a bio veliki SDA-ovac i vjernik, kući žena i djeca, odu kod nje na vikendicu u Šuškovo Selo i ja ga provalim jer mi žena pored ima vikendicu u Domanovićima pa ih sretnem.
Mržnja je tamo gdje nema para, znamo svi onu Rambovu.
-
plavi_E
#11509 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
izvrsni direktor wrote: ↑21/09/2023 17:13![]()
Znas koliko njemackoj nedostaje gradjevinskih radnika? Koliko su projekti razvuceni jer nema dovoljno radnika da se posao odradi brze?
Smanjnje za 30% ce smanjiti nedostatak radnika, ali da ce stvoriti visak radnika u bransi u kojoj nedostaje 250 000 strucnih radnika? Hahaha
Citava Njemacka privreda ima trenutno 700.000 otvorenih radnih mjesta a ti prosipas suplju o 250.000 samo u gradjevini.
-
moimoi
#11510 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Ironmen
Mislim da je davno proslo vrijeme kada su nasi privatnici mogli reci “ ako neces ti, ima ko hoce”. Problem je sto nas svijet ne zna traziti svoja prava bez nervoze. Trazi sta ti pripada.
Mislim da je davno proslo vrijeme kada su nasi privatnici mogli reci “ ako neces ti, ima ko hoce”. Problem je sto nas svijet ne zna traziti svoja prava bez nervoze. Trazi sta ti pripada.
-
freman
#11511 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobro si ti napisao, nemam pojma što te ispravlja
EDIT : ćorav sam... r ti je viška... Spiegaci... tj. objasni nama. Ne treba ti infinitiv.
-
Bodkin
#11512 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne moram misliti, znam gdje se vise sposobnih zaposli.100k wrote: ↑21/09/2023 17:04Kad bi mogao porediti, mislis li da se vise sposobnih zaposli u BiH ili Luksemburgu?
I zivis u BiH, a kao primjer losih stvari uzimas fakultet u Amsterdamu? I zbog toga se vratis u BiH!? Centar vrhunskih strucnjaka na fakultetima i institutima, svi zaposleni na osnovu broja citata.![]()
Samo kazem da covjek nije rekao da se u bih zaposljavaju samo sposobni
-
Bodkin
#11513 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesi ti sta povalio reci namDidier wrote: ↑21/09/2023 17:18Slažem se da zavisi od firme.Bodkin wrote: ↑21/09/2023 12:14
Mislim da puno zavisi od firme. Pazi, naravno da zivot nije fer. Nije bio fer ni kad ti isti radi boje koze ili religije nisu mogli dobiti posao.
Poenta je da ga niko nece mrziti sto je radi boje koze dobio posao. Ima dosta posla okolo. I ja neke stvari nisam dobio jer jer menadzment mora biti iz zemlje odakle je firma. Jebiga, ides u drugu firmu.
Plus sto je to hajmo reci relativno novija pojava. Ko zna kakvi ce trendovi biti.
Kod nas je ta mrznja historijska. Ne moze se porediti i nemas gdje otici da bude dobro
Ja sam u Bosni radio u privatnom sektoru i prije odlaska, i nakon povratka. Ono što sam naučio je da, tamo gdje ima para, nema nikakve mržnje. Radio sam od 2006. do 2009. za jednu osiguravajuću kuću, odmah nakon što sam diplomirao, kakvih je tu jebačina bilo između seljanki sa Pala i naših sarajevskih momaka, mogao bih ti pričati do ujutru. Šef se švalerao s Hrvaticom iz Čapljine, a bio veliki SDA-ovac i vjernik, kući žena i djeca, odu kod nje na vikendicu u Šuškovo Selo i ja ga provalim jer mi žena pored ima vikendicu u Domanovićima pa ih sretnem.
Mržnja je tamo gdje nema para, znamo svi onu Rambovu.
A ja sam imao malo drugacije iskustvo. Sarajevska banka. Papanski seljacki mentalitet u jednom odjelu i ta nacionalisticka prica.
U drugom odjelu zene napadale jer sam bio medju par muskaraca, i jos mladji
-
Bodkin
#11514 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaka cast i puno sreceDidier wrote: ↑21/09/2023 17:15Brate, napisao si da devet godina potpisuješ da dobijaš regres, a nisi ga dobio. Ja fakat ne znam šta da ti kažem na to. Jedino opravdanje bi mi bilo da živiš u malom gradu, da MORAŠ u njemu ostati jer paziš nekoga ko ne može nigdje drugo, i da je to jedini posao koji trenutno možeš raditi.Ironmen wrote: ↑21/09/2023 15:56
Zbog takvih likova kao ti i jeste ovakav sistem u drzavi, jednotavno ne vidite realnost problema, ja sam po zanimanju programer za CNC masine, samostalno programiram 5 programskih jezika koje su za tebe misaona imenica, vjerovatno imas posao preko stranke u nekog guzovaci fotelji i nemas dodira sa realnosti kako posluje i funkcionise privredni sektor, sa likovima kao ti koji blage veze nemate kako funkcionise relani sektor u BiH bilo kakva rasprava je nemoguca.
Ipak, za devet godina, kad si već tako talentovan, si mogao naći posao od kuće da radiš od Amerike do Japana, i to za 4-5 hiljada dolara, eura, funti i sl. Ne može me niko ubijediti da si morao ostati tu. Imam druga koji je CNC operater, kaže da može birati gdje da radi, ali da mu je dobro tu gdje je trenutno.
Što se mene tiče, nikad nisam bio član nijedne stranke. Simpatišem trenutnu vlast i dobar sam sa svima u Kantonu Sarajevo, ali nemam nikakve koristi od njih, kao što nisam imao ni od SDA. SDA prezirem i smatram da su pet puta više krivi za stanje u državi nego Srbi i Hrvati. Radim privatni posao, pola radnog vremena od kuće za jednu holandsku kompaniju, a ostatak imam pet zaposlenih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Ne mogu ti otkriti šta tačno radimo, ali radi se o djelatnosti koju može svako raditi u BiH. Ali bukvalno svako, samo mora malo naučiti engleski. To radimo sjajno i odlično zarađujemo. Nijedan mi zaposlenik nije nezadovoljan, barem tako kažu, a sa mnom su tu već godinama. Nikad nisam dao bonus u koverti, prijavljeni su na pune iznose plata, dobijaju regres i topli obrok i najniža plata je 1400 KM neto. Uz to svi imaju bonuse po učinku, i slomiše se od posla, ali su uvijek nasmijani, a u firmi je atmosfera za deset. Bonusi im se kreću od 500 do 2.000 KM, zavisno od mjeseca, a dvije cure imaju i po 7% firme. Cilj mi je imati sedam zaposlenih gdje će svako imati po 7%, a ja biti većinski vlasnik, i da godinama radim s istim ljudima, barem još deceniju. Ponekad angažujemo nekoga na ugovor o djelu jer nam ljeti fali ljudi, pogotovo kad ljudi žele na odmor. Na odmor mogu kad god hoće, sve dok imamo dvoje koji rade, a u novembru i martu mogu svi u isto vrijeme. Mora se samo dovoljno unaprijed najaviti jer je bitno da preuzete obaveze ne trpe. Od kuće mogu raditi kad god žele, a mogu otići i u Sibir ili Kostariku pa raditi od tamo. Tim bildinge imamo dvaput godišnje, uvijek u radno vrijeme, i uvijek o trošku firme.
I ponavljam, ovo je posao koji svako može raditi, i svako ga može osnovati. Ali jebiga, treba zapeti, kupiti i krasti znanje, učiti, znati jezike, pomalo finansije itd.
- anelsol
#11515 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad već imaš takvo znanje tebi je najbolje da se osamostališ, a tog "gazdu" nogom u guzicu nabiješ. Moj prijatelj drži firmu koja proizvodi CNC mašine (ruteri i laseri) pa ako te zanima mogu ti dati kontakt na pp. Nema ništa ljepše ko sam svoj gazda.Ironmen wrote: ↑21/09/2023 15:56Zbog takvih likova kao ti i jeste ovakav sistem u drzavi, jednotavno ne vidite realnost problema, ja sam po zanimanju programer za CNC masine, samostalno programiram 5 programskih jezika koje su za tebe misaona imenica, vjerovatno imas posao preko stranke u nekog guzovaci fotelji i nemas dodira sa realnosti kako posluje i funkcionise privredni sektor, sa likovima kao ti koji blage veze nemate kako funkcionise relani sektor u BiH bilo kakva rasprava je nemoguca.
- Ironmen
#11516 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala puno na ponudi zaista, ali vec vise od 2 godine sam jednom nogom sam svoj gazda, trenutno radno mjesto mi je i ok sto se tice posla uslova na poslu i dobre ekipe i plata je vise nego dobra, ali eto naveo sam jedan primjer kako i na koji nacin firma manipulise sa platama i regresima mimo zakona, a vjerujte da manipulise 90% firmi na slican nacin jer im se moze..anelsol wrote: ↑21/09/2023 21:02Kad već imaš takvo znanje tebi je najbolje da se osamostališ, a tog "gazdu" nogom u guzicu nabiješ. Moj prijatelj drži firmu koja proizvodi CNC mašine (ruteri i laseri) pa ako te zanima mogu ti dati kontakt na pp. Nema ništa ljepše ko sam svoj gazda.Ironmen wrote: ↑21/09/2023 15:56
Zbog takvih likova kao ti i jeste ovakav sistem u drzavi, jednotavno ne vidite realnost problema, ja sam po zanimanju programer za CNC masine, samostalno programiram 5 programskih jezika koje su za tebe misaona imenica, vjerovatno imas posao preko stranke u nekog guzovaci fotelji i nemas dodira sa realnosti kako posluje i funkcionise privredni sektor, sa likovima kao ti koji blage veze nemate kako funkcionise relani sektor u BiH bilo kakva rasprava je nemoguca.
Odosmo sada daleko od teme a to mi nije bio cilj, cilj mi je bio da realno prestavim da dizanje minimalne plate sa 530 na 1000 km vjestackim putem nece nista dobro donijeti ni radnicima ni drzavi jer smo banana drzava u trulom sistemu i tu pomoci nema.
Ko radi duze vremena u realnom sektoru zna o cemu pricam i koje sve malverzacije firme koriste kao i proslogodisnja pomoc u vidu 1080 km neporezovana kako se dijelila i na koji nacin.
- TAFKAP
#11517 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije kaže grah skup, nego si se ti loše udala...plavi_E wrote: ↑21/09/2023 17:05Projekti se otkazuju jer je pala potraznja. Raja ima prijeceg posla od kupovine stanova. Ovo je potez da se cijene nekretnina odrze na visokom nivou. Ovo je samo prvi od niza ekonomskih problema koji bi mogli zahvatiti Njemacku. O politickim problemima da i ne govorimo. Njemacka politicka i ekonomska stabilnost se urusava a to ce se odraziti na citavu EU.
Pa nije pala potražnja, već su cijene otišle u 3pm. Cijene stanova su poslednjih 10ak godina skočile 50%. Kreditne stope su bile blizu nule, novac na banci gubio vrijednost, šta onda drugo raditi s novcem već ulagati u beton.
Sad kad je ECB podigla kamatnu stopu na 4+% građevinski projekti su postali ekonomski neisplativi, materijal poskupio, radnici poskupili, razni građevinski propisi, evo npr. najnoviji o ugradnji centralnog grijanja sa regenerativnom energijom...
- TAFKAP
#11518 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
izvrsni direktor wrote: ↑21/09/2023 17:13![]()

- Ozimician
#11519 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@TAFKAP Kakvo ti predvidjas kretanje onda na trzistu rada shodno ovim parametrima i da li vec sad postoje neki primjeri iz prakse ?
- 512MB
#11520 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Živo me zanima šta to tačno programiraš za CNC mašine, i kojih to 5 jezika samostalno "programiraš"?Ironmen wrote: ↑21/09/2023 15:56Zbog takvih likova kao ti i jeste ovakav sistem u drzavi, jednotavno ne vidite realnost problema, ja sam po zanimanju programer za CNC masine, samostalno programiram 5 programskih jezika koje su za tebe misaona imenica, vjerovatno imas posao preko stranke u nekog guzovaci fotelji i nemas dodira sa realnosti kako posluje i funkcionise privredni sektor, sa likovima kao ti koji blage veze nemate kako funkcionise relani sektor u BiH bilo kakva rasprava je nemoguca.
- Ironmen
#11521 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Programiram i stelujem sve sto ti ocima mozes vidjeti, od kucista za Fadilove respiratore koje je nas tim izradio do ostalih pokretnih i nepokretnih masina za rat u kovacnici i livnici..512MB wrote: ↑23/09/2023 02:38Živo me zanima šta to tačno programiraš za CNC mašine, i kojih to 5 jezika samostalno "programiraš"?Ironmen wrote: ↑21/09/2023 15:56
Sinumeric, Fanuc, Mazatrol, od softvera radim na ProNC, Solid CAM, Catia..
Ako te zanima javi se u PP da ti posaljem slike nekih od projekata na kojima sam radio
- 512MB
#11522 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dakle ne programiraš ništa, a pogotovo ne koristiš 5 različitih programskih jezika.Ironmen wrote: ↑23/09/2023 09:45Programiram i stelujem sve sto ti ocima mozes vidjeti, od kucista za Fadilove respiratore koje je nas tim izradio do ostalih pokretnih i nepokretnih masina za rat u kovacnici i livnici..
Ako te zanima javi se u PP da ti posaljem slike nekih od projekata na kojima sam radio![]()
No sikiriki.
- Ironmen
#11523 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nivo tvoje inteligencije ne prelazi sobnu temperaturu kako na ovoj tako i na ostalim temama,tako da razumijem da ti je tesko svatiti da postoje i programski jeziciki mimo JAVE..512MB wrote: ↑23/09/2023 10:58Dakle ne programiraš ništa, a pogotovo ne koristiš 5 različitih programskih jezika.Ironmen wrote: ↑23/09/2023 09:45
Programiram i stelujem sve sto ti ocima mozes vidjeti, od kucista za Fadilove respiratore koje je nas tim izradio do ostalih pokretnih i nepokretnih masina za rat u kovacnici i livnici..
Ako te zanima javi se u PP da ti posaljem slike nekih od projekata na kojima sam radio![]()
No sikiriki.
Veliki Selam iz Hanovera na najvecem sajmu CNC masina.
Kao sto mozes vidjeti na ovoj 5-osojnoj masini moras isprogramirati program koji ce obradjivati obradak u masini, ali izgleda da si ti zapeo na 512 mb memorije i da si na maloj memoriji CD-a pa ti nije sve jasno dobro je da nisi na Flopy disku zavrsio
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#11524 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zar nije CD 650MB? Poslije su onda krenuli 700MB?
- 512MB
#11525 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dal da te išamaram ko balavca il da te ostavim u neznanju?Ironmen wrote: ↑23/09/2023 12:36Nivo tvoje inteligencije ne prelazi sobnu temperaturu kako na ovoj tako i na ostalim temama,tako da razumijem da ti je tesko svatiti da postoje i programski jeziciki mimo JAVE..
Veliki Selam iz Hanovera na najvecem sajmu CNC masina.
Kao sto mozes vidjeti na ovoj 5-osojnoj masini moras isprogramirati program koji ce obradjivati obradak u masini, ali izgleda da si ti zapeo na 512 mb memorije i da si na maloj memoriji CD-a pa ti nije sve jasno dobro je da nisi na Flopy disku zavrsio![]()
![]()