Nagorno Karabah

Post Reply
Johny12

#17351 Re: Nagorno Karabah

Post by Johny12 »

karanana wrote: 21/09/2023 17:11 dobra ideja pogledati istoriju teme....
otiso sam na pocetak da vidim kad sam se ukljucio i na cijoj sam strani bio.

haha nuto onog francuza armena.
sjo djecaka.....bas je bio djecak. valjda je narasto malo.

edit: kao i obicno, evo gledam prve moje postove, zalosna sova kukanje i pogresna procjena. ja sam na pocetku bio neutralan jer nisam znao puno o NK i okupaciji, i rekao sam da su azeri najebali i da ga pushe.
vjerovatno sam kasnije nekad promjenio plocu kad su poceli dronovi rokat
Mozda si mogao ekstrapolirati iz cinjenice da je Azarbejdzan daleko ekonomski nadmocniji sa saveznicima koji su vrijedniji, tako da na duge staze, iako su se Armeni u pocetku dobro i grcevito branili, Azeri pobjedjuju?

I da li si sta naucio iz ovoga za Ukrajinu? Samo u UA staze ce biti znatno duze, no rezultat, po mom misljenju, je neupitan.
karanana

#17352 Re: Nagorno Karabah

Post by karanana »

Johny12 wrote: 21/09/2023 17:30

edit: kao i obicno, evo gledam prve moje postove, zalosna sova kukanje i pogresna procjena. ja sam na pocetku bio neutralan jer nisam znao puno o NK i okupaciji, i rekao sam da su azeri najebali i da ga pushe.
vjerovatno sam kasnije nekad promjenio plocu kad su poceli dronovi rokat
Mozda si mogao ekstrapolirati iz cinjenice da je Azarbejdzan daleko ekonomski nadmocniji sa saveznicima koji su vrijedniji, tako da na duge staze, iako su se Armeni u pocetku dobro i grcevito branili, Azeri pobjedjuju?

I da li si sta naucio iz ovoga za Ukrajinu? Samo u UA staze ce biti znatno duze, no rezultat, po mom misljenju, je neupitan.
nisam bas siguran za ukrajinu da ce ici ovako jer proporcionalno snage ukljucene se ne mogu porediti. plus ork mentalitet rutalja i njihov neiscrpni izvor mesa i tehnike. plus lagano hladjenje zapada na zalost. status kvo u najboljoj situaciji.
Johny12

#17353 Re: Nagorno Karabah

Post by Johny12 »

karanana wrote: 21/09/2023 17:36
Johny12 wrote: 21/09/2023 17:30

nisam bas siguran za ukrajinu da ce ici ovako jer proporcionalno snage ukljucene se ne mogu porediti. plus ork mentalitet rutalja i njihov neiscrpni izvor mesa i tehnike. plus lagano hladjenje zapada na zalost. status kvo u najboljoj situaciji.
Pricamo za 3-4 godine
Bossona

#17354 Re: Nagorno Karabah

Post by Bossona »

Za sve je uvijek kriva Rusija - uzvikuje Solovjev i optužuje armensko vodstvo za nedjelovanje dok je Azerbajdžan vraćao Nagorno-Karabah pod svoju kontrolu.

Da, Rusija je kriva što je stvorila preduvjete za ovaj sukob i tinja ga više od 30 godina.
Svo ovo zlo je od vas Putlerov Gabelsu, sve što je stvoreno na zlu i nepravdi je propalo i nestalo, pravda jeste spora ali na kraju dobro nadvlada zlo i nepravdu.
sumirprimus

#17355 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

vjerovatno sam kasnije nekad promjenio plocu kad su poceli dronovi rokat i kad sam malo vidio sta se desavalo ranih 90ih
Tako ti i na ukrjaini :mrgreen:
Bossona

#17356 Re: Nagorno Karabah

Post by Bossona »

Među 8 ruskih vojnika koje je jučer ubila azerbajdžanska vojska bio je i Ivan Kovgan, zamjenik zapovjednika ruskog “mirovnog kontingenta” u Karabahu.

Kovgan je također bio zamjenik zapovjednika podmorničkih snaga ruske Sjeverne flote.

Masovni protesti večeras u Jerevanu, u Jermeniji, dok se širom grada nastavljaju veliki protesti.

Demonstranti pozivaju armenskog premijera Pašinjana da podnese ostavku.

https://twitter.com/Caucasuswar/status/ ... 21/video/1
sumirprimus

#17357 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

@Caucasuswar
Azerbaijani forces are stationed at the entrance of the former Nagorno-Karabakh capital of Stepanakert/Khankendi.

All units are waiting for the green light to enter the city.
Rothmans

#17358 Re: Nagorno Karabah

Post by Rothmans »

irac300 wrote: 21/09/2023 16:52 Nisam pratio ovu temu, i onda me zaintrigira zbog sadasnjih događanja sta se desavalo prije 3g. I tako čitajući naletim na ovo remek djelo. :mrgreen:
Image

Tek sam sada skontao zašto se ovo spominjalo i na temi Ukrajine. :mrgreen:
Ahaaaaaa :lol: , doduse mislio sam da je ovo Chelijev biser. Al' i ovaj je tu nedje...
Jordan1961

#17359 Re: Nagorno Karabah

Post by Jordan1961 »

sehohari wrote: 21/09/2023 11:38
Grean wrote: 21/09/2023 07:31

Pitanje koje Sarajevo. Za Bosnjake ne bih rekao ali sve je moguce kod nas.

Mozda nisu culi da je ta vojska palila bosnjacka sela na putu za Sa.
Mislim da nisu baš imali izbora
U tom periodu je jednim potpisom Beograd već 1918. mogao narediti preseljenje svih "Muhamedanaca" u Tursku, kao što je bilo planirano kasnije pred drugi svjetski rat.
Iseljavanje svih muhamedanaca iz sela (najprije) u gradove u Srbiji a zatim i protjerivanje iz tih gradova u Bosnu i druge dijelove Osmanskog carstva je zavrseno 1867. 1918 nisi imao koga ni istjerati.
Haris.ba

#17360 Re: Nagorno Karabah

Post by Haris.ba »

I sta kad Pasinjan podnese ostavku?

Sta onda?
HarTar

#17361 Re: Nagorno Karabah

Post by HarTar »

☝️

Image
atmel

#17362 Re: Nagorno Karabah

Post by atmel »

Rothmans wrote: 21/09/2023 20:33
irac300 wrote: 21/09/2023 16:52 Nisam pratio ovu temu, i onda me zaintrigira zbog sadasnjih događanja sta se desavalo prije 3g. I tako čitajući naletim na ovo remek djelo. :mrgreen:
Image

Tek sam sada skontao zašto se ovo spominjalo i na temi Ukrajine. :mrgreen:
Ahaaaaaa :lol: , doduse mislio sam da je ovo Chelijev biser. Al' i ovaj je tu nedje...
Dječak sa šibicama..
Ovaj sa poskoka je još uvijek aktivan forumaš, kišnica i lišće :run:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#17363 Re: Nagorno Karabah

Post by PreWiBa »

Jordan1961 wrote: 21/09/2023 20:56
sehohari wrote: 21/09/2023 11:38

Mislim da nisu baš imali izbora
U tom periodu je jednim potpisom Beograd već 1918. mogao narediti preseljenje svih "Muhamedanaca" u Tursku, kao što je bilo planirano kasnije pred drugi svjetski rat.
Iseljavanje svih muhamedanaca iz sela (najprije) u gradove u Srbiji a zatim i protjerivanje iz tih gradova u Bosnu i druge dijelove Osmanskog carstva je zavrseno 1867. 1918 nisi imao koga ni istjerati.
Za Srbe Drina nije bila granica ni 1867. ni 1918.

Sasvim je bilo moguće da nastave s tim i u Bosni odmah nakon Prvog svjetskog rata. Tek pred sami početak WWII su sklopili ugovor sa Turskom.
boshniak

#17364 Re: Nagorno Karabah

Post by boshniak »

Za NK sam prvi out cuo kad se klub Qarabag plasirao u kup UEFA, bila je neka reportaža i priča o protjerivanju iz Karabaha. Vidim danas taj klub igra opet grupnu fazu, bilo bi zanimljivo hoće li se vratiti u matično mjesto.
Krokodajl

#17365 Re: Nagorno Karabah

Post by Krokodajl »

boshniak wrote: 21/09/2023 22:29 Za NK sam prvi out cuo kad se klub Qarabag plasirao u kup UEFA, bila je neka reportaža i priča o protjerivanju iz Karabaha. Vidim danas taj klub igra opet grupnu fazu, bilo bi zanimljivo hoće li se vratiti u matično mjesto.
Matični grad Agdam je sravnjen sa zemljom doslovno ništa ostalo nije jedino je džamija ostala stršiti i Armeni su je koristili kao svinjac, Agdam su Azeri oslobodili 2020e godine i u toku je ogromna rekonstrukcija grada, vjerujem da će se i FV Qarabag vratiti jednog dana u Agdam.
karanana

#17366 Re: Nagorno Karabah

Post by karanana »

Hahaha, shit.
Image
Tarmac

#17367 Re: Nagorno Karabah

Post by Tarmac »

SpecialOffer wrote: 21/09/2023 11:35 Ovo je bukvalno ona 'kako sijes tako zanjes' i to je to. Bolje nisu ni zasluzili. Sad ih lagano sve treba iseliti i to je. Zavrsiti sa tim. Sto prije pocnu negdje drugo zivot bolje za njih.
Ukljuci malo mozak prije nego sto napises neku glupost. Nadam se da si samo bio brzoplet i da nisi mislio tako?!
SpecialOffer

#17368 Re: Nagorno Karabah

Post by SpecialOffer »

Tarmac wrote: 22/09/2023 08:17
SpecialOffer wrote: 21/09/2023 11:35 Ovo je bukvalno ona 'kako sijes tako zanjes' i to je to. Bolje nisu ni zasluzili. Sad ih lagano sve treba iseliti i to je. Zavrsiti sa tim. Sto prije pocnu negdje drugo zivot bolje za njih.
Ukljuci malo mozak prije nego sto napises neku glupost. Nadam se da si samo bio brzoplet i da nisi mislio tako?!
Aj odleprsaj.
Tarmac

#17369 Re: Nagorno Karabah

Post by Tarmac »

SpecialOffer wrote: 22/09/2023 09:16
Tarmac wrote: 22/09/2023 08:17

Aj odleprsaj.
Aa prekodrinac... onda nije cudo da volis proterivat.
SpecialOffer

#17370 Re: Nagorno Karabah

Post by SpecialOffer »

Tarmac wrote: 22/09/2023 09:48
SpecialOffer wrote: 22/09/2023 09:16

Aj odleprsaj.
Opali si samar da dodjes sebi.
Tarmac

#17371 Re: Nagorno Karabah

Post by Tarmac »

SpecialOffer wrote: 22/09/2023 09:56
Tarmac wrote: 22/09/2023 09:48
Samar nije za muskarce.
Umij se djecko, hajde vrijeme je da ides u skolu.
SpecialOffer

#17372 Re: Nagorno Karabah

Post by SpecialOffer »

:lol:
Tarmac wrote: 22/09/2023 10:09
SpecialOffer wrote: 22/09/2023 09:56

Samar nije za muskarce.
Umij se djecko, hajde vrijeme je da ides u skolu.
SanskiBiser

#17373 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

ukratko brzopotezni sah mat i game over...

'Sukobi' u Nogorno-Karabahu, 19.-20. rujna 2023
Tom Cooper
22. rujna 2023

Prije nego što se vratim analizi rata u Ukrajini i kao odgovor na brojna povezana pitanja, evo 'nekoliko riječi' o najnovijem razvoju događaja između Armenije i Azerbajdžana.

Može se raspravljati o tome 'tko je započeo' u vezi sa sukobom u Nogorno-Karabahu koliko god se želi: sumnjam da ćemo to ikada znati . Međutim, situacija 'danas' – što bi bile 'zadnje tri godine' - čini mi se 'kristalno jasnom'.

Ujedinjeni narodi odlučili su da je regija Nagorno-Karabah (NKR) dio Azerbajdžana. Ako poštujemo odluke UN-a – na primjer u pogledu onoga što je agresorski rat (kao što je onaj koji Rusija vodi u Ukrajini), ili, drugi primjer, odluka UN-a o stvaranju Države Izrael (čime je uzrokovan rat koji traje već 80 godina) – onda moramo poštovati i druge njegove odluke.

Zatim je, u proljeće 2020. – i vjerojatno potaknuta od strane francuske vlade – vlada armenskog premijera Pashinyana proglasila Ugovor iz Sevresa za nešto poput 'stupa vanjske politike njegove vlade'.

To je 'upalilo sva zvona za uzbunu' – posebice u Turskoj, gdje je predsjednik Erdogan odlučio pružiti svesrdnu potporu Azberaijanu, iako, zapravo, u zavadi s azerbajdžanskim diktatorom Aliyevom.

Zašto?

Sporazum iz Sevresa iz 1920. godine nametnule su Velika Britanija, Francuska i SAD Osmanskom Carstvu na kraju Prvog svjetskog rata. Uz to je carstvo trebalo raspasti, a njegove teritorije podijeliti između Francuza, Grka, Talijana i Armenaca. Otprilike četvrtina, možda i više, današnje Turske trebala je pripasti Armeniji. Kao što treba znati, turski nacionalisti tada su se žestoko oduprli takvim planovima i - tijekom Turskog rata za neovisnost 1920.-1922. (poznatog pod različitim nazivima u drugim uključenim zemljama) - porazili sve invazione snage, stvorili Tursku Republiku , i prisilio savez koji je bio suočen s njima da potpiše Ugovor iz Lausanne: ovim je Ugovor iz Sevresa proglašen ništavnim i nevažećim, a Turskoj Republici dodijeljen je teritorijalni suverenitet.

Nije iznenađujuće, kada se, 100+ godina kasnije, 'tamo netko' dosjeti da počne inzistirati na Ugovoru iz Sevresa, onda su Turci…. recimo 'postati posebno nervozan'.

Nije iznenađujuće, rezultat je bio Drugi rat u Nagorno-Karabahu (vođen od rujna do studenog 2020.). Tijekom ovog rata Azerbajdžan je porazio Armeniju. Azerbajdžanske oružane snage oslobodile su velik dio Azerbejdžana koji okružuje NKR, a potom i mali dio NKR-a prije nego što je Rusija posredovala u prekidu vatre.

Azerbajdžan je pristao na ovaj prekid vatre pod uvjetom da Armenci obećaju da će povući SVE svoje oružane snage iz NKR-a. Naravno, Armenci tvrde da ondje nemaju vlastite trupe, a to su 'obrambene snage Arcaha' i što već, ali taj famozni svrbež u malim nožnim prstima mi govori da su – samo za primjer – svi T-72, i samohodna artiljerija komada, i sustavi protuzračne obrane, i nekoliko drugih stvari koje je Armenija rasporedila u NKR nisu rasle na lokalnom drveću.

Tko može reći….

Sada, nakon tog poraza, Armenci koji žive u dijelovima Azerbajdžana koji okružuju NKR pobjegli su u panici i to dok oni (još) nisu bili pod kontrolom Azerbajdžana. Nikakvog 'etničkog čišćenja' ipak nije bilo: brojne TV-ekipe iz cijeloga svijeta 'snimile' su Armence kako pakiraju svoje stvari i odnose sve (imali su vremena posjeći sva stabla koja nisu mogli odnijeti) – s niti jedan azerbejdžanski vojnik nigdje u krugu od 15-20km. I to bez obzira na višestruka javna obećanja iz Azerbajdžana da se ništa neće dogoditi nikakvim armenskim civilima ui oko NKR-a.

Dok su armenski civili tako bježali iz dijelova Azerbajdžana koje je Armenija okupirala (od svoje pobjede u Prvom ratu za Nagorno-Karabah, 1994.), i armenske oružane snage i armenski civili unutar onoga što je NKR još uvijek bio pod armenskom kontrolom u vrijeme toga prekid vatre nije učinio ništa slično. Naprotiv: ostali su gdje su bili.

Kako bi bili sigurni da će Armenci poštovati ovaj sporazum o prekidu vatre i da će njihovi civili u NKR-u biti zaštićeni, te da će Azerbajdžanci zaustaviti svoju vojnu ofenzivu, Rusi su rasporedili oko brigade svojih oružanih snaga u NKR. Time je taj rat završio.

Međutim, do 19. rujna 2023. Armenci su i dalje odbijali povući svoje oružane snage iz NKR-a. Odbijali su ispuniti vlastita obećanja iz studenog 2020. (i to uz odbijanje demarkacije svoje granice prema Azerbajdžanu, normalizacije odnosa itd.). Naprotiv: stalno su pokušavali ojačati svoje trupe u NKR, postavljajući dodatna minska polja itd. …. a Rusi nisu učinili ništa da prisile armenske oružane snage na povlačenje, ili barem da obuzdaju njihove rudarske aktivnosti u NKR-u.

Naprotiv: od tada se u Armeniji javnost fokusirala na okrivljavanje premijera Pashinyana za armenski poraz 2020., a njegova je vlada za dlaku preživjela nekoliko pokušaja puča. Dapače, Pašinjan je morao obećati da će izgraditi 'drugu najjaču vojsku na svijetu' i boriti se za NKR – sve u pokušaju da barem malo stiša ludi šovinizam u svojoj zemlji. To nije bilo 'samo nešto za domaću potrošnju': u pokušaju da motivira (veliku i prilično utjecajnu) armensku dijasporu da donira potreban novac, Pašinjan im je u više navrata najavio da Ugovor iz Sevresa ostaje ne samo načelo njegove vanjske politike, već ali doista: osnova armenske države.

Doista, posljednju krizu - onu koja je izgleda potaknula azerbejdžansku odluku o napadu 19. rujna - izazvali su Armenci u NKR koji su pripremali svoje 'predsjedničke izbore', i to nakon što je čak i Pashinyan zatražio od njih da to ne čine.

I tako je u utorak, 19. rujna, Azerbajdžan pokrenuo 'sveobuhvatni' napad na armenske oružane snage u NKR-u. U otprilike 24 sata borbe, i unatoč pretrpljenju oko 70 gubitaka (gotovo svi od armenskih mina), prouzročio je gubitak do 1000 armenskih vojnika (ubijenih, ranjenih, zarobljenih), uništio oko 40 topničkih oruđa, oko 40 minobacača, dva protuzračna sustava, najmanje šest sustava za elektroničko ratovanje, te ukupno oko 90 borbenih položaja (prvenstveno na sjeverozapadu, ali i istoku, te jugozapadu NKR). Kao rezultat toga, azerbajdžanske oružane snage ostvarile su brojne prodore duboko u NKR: do jutra 20. rujna već su kontrolirale otprilike jednu njegovu četvrtinu (ispod jedne od 'približnih' karata). Koliko ja mogu reći, sve borbe u ovoj operaciji odvijale su se unutar Azerbajdžana.
Image

Osim toga, čini se da su Azerbajdžanci oborili jurišni helikopter Mi-24 VKS-a i ubili do 8 ruskih vojnika (službeni Baku se ispričao Moskvi za ove pogreške). BTW, među ruskim vojnicima koji su poginuli 19. i 20. rujna bio je kapetan 1. ranga ruske mornarice, Ivan Kovgan: bivši zamjenik zapovjednika podmorničkih snaga Sjeverne flote. Tako Moskvi nedostaje časnika zbog gubitaka koje je pretrpjela tijekom agresije na Ukrajinu...

Rano 20. rujna Baku je izdao ultimatum preostalim armenskim oružanim snagama da se povuku iz NKR-a. Dobili su 24 sata.

Kao i 2020., Pashinyan je proveo veći dio dana pokušavajući nazvati Putina – bez puno uspjeha. Na kraju je bio prisiljen na pregovore, tijekom kojih su Armenci 'složili' prekid vatre koji je stupio na snagu 20. rujna u 13 sati po lokalnom vremenu, kako bi povukli sve svoje snage iz NKR-a, zajedno sa svim svojim teškim naoružanjem, a potom i 'raspustiti' ih. Baku je reagirao zahtjevima da sve armenske regularne i neregularne snage u NKR-u odmah polože oružje i predaju municiju i tešku opremu, pronto: Azerbajdžan inzistira na potpunoj reintegraciji NKR-a.

Ostavljeni bez izbora, Armenci su pristali predati se i razoružati (siguran sam: da su imali druge opcije, ne bi).

Tijekom daljnjih pregovora u Yevlahu, 21. rujna, postignut je dogovor da Armenci u NKR-u raspuste sve vlasti, postanu državljani Azerbajdžana i poštuju njegove zakone (bez ikakvih posebnih privilegija). Za one koji ne žele ostati u zemlji, uređen je poseban koridor kako bi mogli sigurno otići: navodno su ruski 'mirovnjaci' tada počeli sprječavati brojne civile da odu, iako….

Zašto tako veliki gubici Armenaca? Zbog goleme nadmoći azerbajdžanskih oružanih snaga u bespilotnim letjelicama/dronovima, topništvu i zračnim snagama: u biti, Azerbajdžanci nisu sjedili besposleni posljednje tri godine, slaveći svoju pobjedu, već su stalno izviđali cijeli NKR, i tako znali gotovo svaki od armenskih položaja. Kada su odlučili napasti, armenske snage su pogođene gotovo svugdje gdje su bile, gotovo u isto vrijeme.

U međuvremenu – što nije iznenađujuće s obzirom na endemsku korupciju, nekompetentnost i sklonost sanjarenju unutar svojih oružanih snaga – armenske oružane snage nisu se uspjele obnoviti: čak ni da se oporave od poraza 2020. Malo je vjerojatno da će se to uskoro promijeniti. Čini se da je vrh armenskih oružanih snaga bio 'prezauzet' – bilo s petljanjem u politiku, s vlastitim šovinizmom ili s marljivim dijeljenjem medalja za hrabrost onima koji su nosili uniformu samo 2020.….i popriličnom broju onih koji su to činili. t…

Naravno, različite zapadne vlade su 'ah tako jako zabrinute', i objavile su da 'Azerbejdžan mora pregovarati, to je jedini put do trajnog mira'; i žale se da Baku krši vlastita obećanja da će se suzdržati od vojne akcije; i najava da bi vojna akcija 'pogoršala humanitarnu situaciju u Karabahu' itd. – međutim, azerbejdžanska operacija je 'dijelirana' vrlo pažljivo. Koliko ja mogu reći, Baku je primijenio samo dovoljno nasilja da onesposobi armenske snage u NKR-u. Pokazati im da nemaju izbora osim predaje.

Štoviše, ova je operacija bila toliko brza da je zaključena već prije nego što su Washington, Bruxelles, Berlin, Pariz, Moskva itd. zapravo uspjeli formulirati i izdati bilo kakve izjave vezane uz to. A kada je 'Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove' – Joseph Borrell – pokušao izdati 'zajedničku izjavu' EU protiv Azerbajdžana, to je blokirala Mađarska... (@sumirprimus ko kaze da nema nikakve koristi od Orbana :lol: )

Zaključak: međunarodna zajednica (prije svega UN) odlučila je da je NKR dio Azerbajdžana. Tu odluku, nažalost, gotovo nitko nije poštovao: posebno su zapadne vlade radije 'zamrznule' sukob ili su ga predugo ignorirale - i to, obično, iz raznih 'razloga', čija se masa može sažeti u, 'Armenci su hrabri kršćani, a Azeri su ludi islamisti'. Naravno, to ponekad 'radi', ali barem jednako tako često: ne. A kad god nema, dolazi do 'nastavka politike drugim sredstvima'. Čitaj: rat.

Sada se svi moraju nadati da će se Azerbajdžanci držati svojih obećanja u pogledu sigurnosti Armenaca u NKR-u.
stadose "pekari, kuhari, kospicari" kako su ih Armeni nazivali u kraj mitomanima..
sumirprimus

#17374 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

vidi iako podrzavam oslobdjanje eritorije azerbejdzana., zobg istorije i nacina na koji su ih armeni protjerali 90ih, podsjeca na nas scenarij. i slazem se da je to 100% azerbejdzan.
sve ostlao mi se ne svidja. prvo nacin na koji alijev vlada, daleko je to od parlamentarne demokratije cemu mi tezimo. onda dogvor s rusima. i ruske zastave na ulicama bakua juce. to mi je tek ono.
tako i ovo s orbanom. nisu to cista posla, sto bi jedan forumas reko iamo posla s necastivim :lol:
SanskiBiser

#17375 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

sumirprimus wrote: 22/09/2023 11:10 vidi iako podrzavam oslobdjanje eritorije azerbejdzana., zobg istorije i nacina na koji su ih armeni protjerali 90ih, podsjeca na nas scenarij. i slazem se da je to 100% azerbejdzan.
sve ostlao mi se ne svidja. prvo nacin na koji alijev vlada, daleko je to od parlamentarne demokratije cemu mi tezimo. onda dogvor s rusima. i ruske zastave na ulicama bakua juce. to mi je tek ono.
tako i ovo s orbanom. nisu to cista posla, sto bi jedan forumas reko iamo posla s necastivim :lol:

Pametnom je dosta bilo kad se azersko ministarstvo odbrane oglasilo 19 ili 20 septembra da je ova vojna akcija koordiinisana sa Rusijom...spomenuo je Aleksadar Nevzorov na telegramu da je to u prevodu znacilo da je "Putin dao grlo Nagorno Karabaha pod azerski noz" tj. da je to vjerovatno gotova zavrsena prica...
Post Reply