Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- Peacean
#9426 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Jel platio šta centrotrans za reklamu 
- General War
#9427 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
A eno ministar odbrane rece Avdi u mikrofon kako je Konakovic povukao vec odobrena sredstva za (valjda) helikoptere i vratio pare u budjet, i cekaju novu odluku...tramvajtrojka wrote: ↑20/09/2023 09:35jao kako uvijes sda suplju u ovom romanuarchi_a wrote: ↑19/09/2023 21:26 Ne sprdam se uopšte. Ovo je konstrukcija bajnog ministra finansija (snsd). Zbog ovog je i insistirano da on dođe na to mjesto.
Vrlo malo smo kupili i napredak naših OS se uglavnom oslanjao na dobroj volji, donacijama i pomoći NATO prijatelja.
Zašto nismo?!?
Valjda je odgovor jasan svima. Zbog protivljenja i blokada instaliranih velikosrpskih izvođača radova.
Problem u bržoj realizaciji državnih ciljeva vidim u razjedinjenosti probosanskih snaga. Uvijek se našao neko ko nije biti dosljedan, ko je popustio, ko nije imao plan po kojem se kreće i odgovor šta uraditi ako dođe do zaustavljanja planiranog puta. Nema sloge, razjedinjenost je velika i uvijek je reakcija i defanziva, nikad jasno postavljen cilj koji će biti zakucan i poslana poruka: BEZ OVOGA NEMA NIŠTA, SVE STAJE I NEMA RAZGOVORA NI O STVARIMA KOJE VI HOĆETE DA PROGURATE. Nekad će se ovo morati desiti. Nekad će se morati napravitii rez.
Ja da se pitam, davno bih blokirao budžet dok se boje ne rastope i dok se neke stvari ne dovedu do kraja, dok se ne postigne cilj, u ovom slučaju budžet za nabavku novih borbenih sistema. Da, trebalo bi izdržati. Da, bilo bi teško, trebalo bi se strpiti, ali i onima koji godinama rade na blokadama bi bilo isto teško, a ubijeđen sam i puno teže. Dok se taj rez i reset u našim glavama ne desi imat ćemo ovakvo krpljenje uz donacije koje dolaze baš po potrebi i na minimumu da se održi operativnost. Istina, trenutni politički sistem je takav da je lakše budali blokirati nego normalnom izgurati normalne stvari, ali to nije razlog da se ne radi na iznalaženju načina da se dođe do onoga što je zacrtano. Za to je za početak potrebno jedinstvo onih koji ovu zemlju doživljavaju kao jedinu domovinu. Trenutno jedni drugima rade iza leđa.
I ponovit ću posljednji slučaj Željka Komšića koji je upravo za dio ovih projekata tražio vraćanje budžeta na doradu i korekciju ali nije dobio podršku u Predsjednišvu BiH, nego je od stranačkih botova bio ismijan, a povećanje budžeta za plate je prikazano kao historijski uspjeh, namjerno izbjegavajući reći da je do povećanja tog budžeta došlo projekcijama za fiskalnu godinu i automatizmom, jer je povećan svim državnim službenicima proporcionalno, za što je glasao i velikosrpski element. A oni sigurno nisu glasali za i zbog boljitka OS, nego najviše zbog svojih guzica. Da su ikako mogli zakonski razdvojiti svoja i primanja pripadnika OS sigurno bi se i tu našle blokade. Evo, sad je prilika da pokažu da može bolje i da će izgurati budžet za modernizaciju bez donacija. Vidjet ćemo kako. Podržavam u svakom slučaju.
Sretna okolnost je što sve što se radi, uprkos problemima, radi se uz monitoring i dogovor sa NATO konsultantima i pod supervizijom. Pa tako je bila blokirana vlast preko godinu zbog odbijanja formiranja Komisije za atlanske integracije. Traženi su modaliteti i tek kad je od strane NATO-a dato zeleno svjetlo za promjenu imena komisije i samog naziva dokumenta godišnjeg nacionalnog plana (uz njihove garancije i mišljenje da naziv ne mijenja suštinu dokumenta potrebnu za ispunjavanje koraka u ovoj fazi atlanskih integracija i da će ga oni kao takvog prihvatiti) krenulo se u realizaciju i formiranje vlasti sa miloradom. Isti problemi su bili kod usvajanja budžeta za isporuku prva 4 helikoptera, pa je SAD odlučio da ih isporuči i bez uplate 10 % iznosa. Na samoj isporuci u Rajlovcu su dali garancije i obećanja za nova 4. Opremit će oni i laku pješadiju, samo treba pokazati sa naše strane da imaju iskrene partnere spremne na borbu i traženje rješenja unatoč veliksrpskim blokadama.
Sve, baš sve se radi uz monitoring NATO prijatelja i proces je nezaustavljiv, samo usporen. Zato nam populističke izjave: "ja sam, da nije bilo mene, uspio sam što niko do sada nije, prvi put dolaze novi helikopteri, ja sam nas vratio u fokus, iznijet ću vam neke obavještajne podatke koje možda ne smijem, itd." ne trebaju. Djeluje to neozbiljno, amaterski. A trebamo poslati poruku da su bar sa naše strane ozbiljni profesionalci, s kojima se može doći do cilja a ne politikanti.
Razumijem politiku, vođenje kampanje i pokušaje poentiranja na stvarima koje su bitne ovoj zemlji, ali nemojte molim vas to raditi i pokušavati preko leđa OS BiH, ni vi prije, ni vi sad, ni oni koji će vas zamijeniti. Poštedite ih svog politikanstva. Stvar je ozbiljna.
Trenutna situacija je takva da nam se ministar odbrane (sdp) i dvojica članova predsjedništva BiH (sdp i df) , koji bi trebali biti na istom fonu, međusobno politički prepucavaju, nadmeću i nadglasavaju. Ako je to normalno, jebem ga ja. Nemojte bar javno, vodite svoje "borbe" i kadroviranje interno.![]()
nema potrebe ni za ozbiljnim komentarom na ovo
-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
- tramvajtrojka
-
archi_a
#9435 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Hvala mi i za sve ostale slike koje stavljam. Ccccccc
Kakav negativan lik, malo je reći.
Kakav negativan lik, malo je reći.
- Ozimician
-
archi_a
-
archi_a
- tramvajtrojka
#9439 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
sta je sranje jer se napise istina da stavlja slike helikoptera koji je unisten i za cije unistenje niko nije odgovarao do dana današnjeg

Evo realne a ne nasminkane slike helikoptera br.31
-
archi_a
#9440 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ovaj helikopter odavno nije u ovakvom položaju, ovaj helikopter je odmah nakon uviđaja izvučen, transportovan na predviđeno mjesto i čeka popravku odnosno zamjenu dijelova koji su oštećeni u izvrtanju na stranu prilikom manevra na tlu. Za ovaj helikopter su iz USA poručili da će odmah poslati tehničare i svu opremu samo da se prizna da je ljudski faktor u pitanju, od čega se koliko mi je poznato odustalo.
Ovaj lik je jedan od onih 15-20 na ovom forumu koji misle da su najpametniji, od kojih se uglavnom glava okreće u društvu, koji će ubiti svako raspoloženje jer u svojoj potrebi da odbrane stavove, u 10 pozitivnih stvari će izvući onu koja je najnegativnija, čak će se i radovati tome, čak kad i njima ne ide u korist, samo da bi pokušali nešto poentirati. Konstruktivne rasprave na bilo koju temu sa njima nema. Priviđaju mu se stranke, stranački ljudi, politika. Ko će ga znati?
A ustvari, ego je već nahranjen ovakvom reakcijom na njegovo obraćanje, umjesto ignorisanja, koje je na snazi u većini slučajeva.
Da, znam da je ovaj helikopter izvrnut prilikom vježbe kod Visokog, na kraju, ja sam i postavljao slike isti taj dan. Slika ovog helikoptera je kao i slika druga tri iz iste serije ovih letjelica koje su u posjedu OS BiH i isto bi izgledali na stajanci da su umjesto ovog helikoptera. Da, slika! Jednostavno lijepa slika za postaviti. Možda prizivam povratak ovog helikoptera?
Ovaj lik je jedan od onih 15-20 na ovom forumu koji misle da su najpametniji, od kojih se uglavnom glava okreće u društvu, koji će ubiti svako raspoloženje jer u svojoj potrebi da odbrane stavove, u 10 pozitivnih stvari će izvući onu koja je najnegativnija, čak će se i radovati tome, čak kad i njima ne ide u korist, samo da bi pokušali nešto poentirati. Konstruktivne rasprave na bilo koju temu sa njima nema. Priviđaju mu se stranke, stranački ljudi, politika. Ko će ga znati?
A ustvari, ego je već nahranjen ovakvom reakcijom na njegovo obraćanje, umjesto ignorisanja, koje je na snazi u većini slučajeva.
Da, znam da je ovaj helikopter izvrnut prilikom vježbe kod Visokog, na kraju, ja sam i postavljao slike isti taj dan. Slika ovog helikoptera je kao i slika druga tri iz iste serije ovih letjelica koje su u posjedu OS BiH i isto bi izgledali na stajanci da su umjesto ovog helikoptera. Da, slika! Jednostavno lijepa slika za postaviti. Možda prizivam povratak ovog helikoptera?
- liyf
#9441 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Fakat ste dugo izdržali 
-
GOLDZEN
-
archi_a
-
archi_a
- Penicilin
-
archi_a
#9446 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA, Granična policija BiH i Tužilaštvo BiH.
-
archi_a
- Penicilin
#9448 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Zanimljivo. Nisam znao da se oprema OSBiH može stavljati na raspolaganje SIPAi. Odnosno ne radi se o stavljanju opreme na raspilaganje već o angažovanju jedinica u zajedničkim akcijama. Zna li se jel treba saglasnost predsjedništva kao i za gašenje požara ili ide po nekoj operativnojoj proceduri?
-
archi_a
#9449 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Očigledno ovo drugo.
nije ovo prvi put. Rade vježbe i sa timovima SPJ FBiH, SPJ MUPZDK, JSP MUPKS.....

Last edited by archi_a on 22/09/2023 14:41, edited 1 time in total.
-
archi_a