INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
NecuVise
#14351 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To nam je nažalost relikt socijalizma i bivše države gdje su ljudi navikli da država sve rješava i nikako da se maknu od te kuknjave da država da, da država smanji, poveća itd. Proći će još dugo vremena dok mi mentalno sazrijemo za tržišnu ekonomiju.
-
Hakiz
#14352 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Imaš problem da sve više ljudi neće biti sposobni ne samo da kupuju obuću, sredstva za higijenu, nego prvo hranu, a onda ni plaćati račune (struja, grijanje itd). Ostajat će bez imovine, postajati socijalni slučajevi i na kraju beskućnici. Što će napraviti problem ne samo kriminala, nego i javnog zdravlja, ti beskućnici će puni raznih infekcija hodati među nama, koristiti tramvaje, autobuse, trolejbuse, ulaziti u tržne centre itd i biti potencijalne virusne i bakterijske bombe.Athlon64 wrote: ↑19/09/2023 19:37Razumiješ se u ekonomiju kao mara u krivu k***Trappist wrote: ↑19/09/2023 19:32
Evo suza mi je kanula sto "nam" dug raste. Ja svoje poreze sve uredno placam, i one akcize za puteve (kojih nema) i doprinose za zdravstvo (kojeg jedva ima) i za stotine drugih stvari. Budzet se ove godine rekordno napunio, i ispade opet ce rasti dug je li ? Zbog koga je to ?
Prva stavka u budžetu jeste servisiranje duga, kad ti dug raste, na koji plaćaš kamatu jelte, ima manje prostora za ostalo u budžetu.
Onda država da to ispuni, krene da uvodi druge namete, poreze, diže PDV - pa će se onda opet ovdje kukati kako država d'uradi nešto.
Ovo je populizam koji će možda na mjesečnom nivou uštedjeti nekome 20-30KM (i to samo prvi mjesec), ali će ga duguročno koštati i par hiljada KM.
Jer da ograničavanje cijena ide kako to naš narod zamišlja, jedna Velika Britanija bi davno to uradila, ne bi imali ovo što imaju.
To ako ne ograničiš cijene proizvoda.
Kao država, ili napravi uslove da poslodavci moraju podići plate, ili ograniči cijene. Ako ne želiš eksploziju.
- Athlon64
#14353 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sve je to meni jasno, ali pogledaj snimke iz Velike Britanije i Kanade i vidi porasta broja beskućništva, kod nas nije još dotle došlo hvala Bogu.Hakiz wrote: ↑19/09/2023 20:17Imaš problem da sve više ljudi neće biti sposobni ne samo da kupuju obuću, sredstva za higijenu, nego prvo hranu, a onda ni plaćati račune (struja, grijanje itd). Ostajat će bez imovine, postajati socijalni slučajevi i na kraju beskućnici. Što će napraviti problem ne samo kriminala, nego i javnog zdravlja, ti beskućnici će puni raznih infekcija hodati među nama, koristiti tramvaje, autobuse, trolejbuse, ulaziti u tržne centre itd i biti potencijalne virusne i bakterijske bombe.Athlon64 wrote: ↑19/09/2023 19:37
Razumiješ se u ekonomiju kao mara u krivu k***
Prva stavka u budžetu jeste servisiranje duga, kad ti dug raste, na koji plaćaš kamatu jelte, ima manje prostora za ostalo u budžetu.
Onda država da to ispuni, krene da uvodi druge namete, poreze, diže PDV - pa će se onda opet ovdje kukati kako država d'uradi nešto.
Ovo je populizam koji će možda na mjesečnom nivou uštedjeti nekome 20-30KM (i to samo prvi mjesec), ali će ga duguročno koštati i par hiljada KM.
Jer da ograničavanje cijena ide kako to naš narod zamišlja, jedna Velika Britanija bi davno to uradila, ne bi imali ovo što imaju.
Kao država, ili napravi uslove da poslodavci moraju podići plate, ili ograniči cijene. Ako ne želiš eksploziju.
Država ne može da ograniči cijene robe, nema mehanizme osim samo za određene artikle i samo za određeni period, inače dolazi do nestašica na policama brzo.
Eto da vidim kako bi ti ograničio cijenu neke robe, da čujem ?
-
Hakiz
#14354 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Komunistički. Pojednostavljeno: Ukinuo zakon o slobodnom formiranju cijena, na osnovu prosječne nabavne cijene na svjetskom tržištu izračunao maloprodajnu sa minimalnom maržom (ne većom od 3 ili 5 %) u mojoj državi i naredio da je to cijena tog proizvoda u državi. I to uradio za određene proizvode. Ostalim proizvodima neka trgovac/proizvođač slobodno formira cijenu.Athlon64 wrote: ↑19/09/2023 20:21Sve je to meni jasno, ali pogledaj snimke iz Velike Britanije i Kanade i vidi porasta broja beskućništva, kod nas nije još dotle došlo hvala Bogu.Hakiz wrote: ↑19/09/2023 20:17
Imaš problem da sve više ljudi neće biti sposobni ne samo da kupuju obuću, sredstva za higijenu, nego prvo hranu, a onda ni plaćati račune (struja, grijanje itd). Ostajat će bez imovine, postajati socijalni slučajevi i na kraju beskućnici. Što će napraviti problem ne samo kriminala, nego i javnog zdravlja, ti beskućnici će puni raznih infekcija hodati među nama, koristiti tramvaje, autobuse, trolejbuse, ulaziti u tržne centre itd i biti potencijalne virusne i bakterijske bombe.
Država ne može da ograniči cijene robe, nema mehanizme osim samo za određene artikle i samo za određeni period, inače dolazi do nestašica na policama brzo.
Eto da vidim kako bi ti ograničio cijenu neke robe, da čujem ?
I komunistički naredio da trgovac nema pravo prestati trgovati proizvodima sa ograničenom cijenom. Ako si do ograničenja imao proizvod u ponudi, poslije ograničenja ga nemaš, robija barem 10 godina.
Kao linija gradskog prevoza. Najprofitabilnija i najmanje profitabilna idu u paketu. Ko hoće profitabilnu, mora voziti i neprofitabilnu. Upravo da ne dođe do "nestašice".
Svako povećanje nabavne cijene na svjetskom tržištu analiziram, pa ako ima opravdanja, odobrim porast maloprodajne cijene koliko ja odredim ili ne odobrim porast.
Diktatura majka
- n+1
#14355 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Budžet se rekordno napunio, ali u tom budžetu nije planirana subvencija za cijene osnovnih životnih namirnica. Tako da, ako želimo subvencionirati cijene, moramo se zadužiti, ili napraviti rebalans budžeta, što je u našoj političkoj klimi malo vjerovatno.Trappist wrote: ↑19/09/2023 19:32Evo suza mi je kanula sto "nam" dug raste. Ja svoje poreze sve uredno placam, i one akcize za puteve (kojih nema) i doprinose za zdravstvo (kojeg jedva ima) i za stotine drugih stvari. Budzet se ove godine rekordno napunio, i ispade opet ce rasti dug je li ? Zbog koga je to ?
Bilo kako bilo, osim u nekim izrazito specifičnim slučajevima, ograničenje cijena je najgluplja moguća politika, koja redovno vodi nestašicama. Ugrožene kategorije stanovništva treba pomoći, ali to je moguće i direktnim transferima prema takvima, i koštat će 100 puta manje, jer se ograničenjem cijena subvencioniraju i ljudi sa platom od 20 hiljada maraka.
No, poenta mog komentara bila je da naši ljudi, a boga mi i "stručnjaci", danas traže politike zbog kojih će sutra kukati. Isti oni koji danas traže ograničenje cijena sutra će pričati kako nam je ekonomija u kurcu jer "vidi koliko dug raste".
- dječak sa šibicama
#14356 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma jok, treba jos dici cijene, odslusas tri predavanja na ekonomiji i sad si strucnjak za ekonomiju.
Ugrozene ko jebe, nema veze ni sto su vecina pucanstva, treba paziti da drzavni dug ne narasty
Ugrozene ko jebe, nema veze ni sto su vecina pucanstva, treba paziti da drzavni dug ne narasty
Last edited by dječak sa šibicama on 19/09/2023 20:42, edited 1 time in total.
- Athlon64
#14357 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Iskreno to što navodiš nije nigdje sprovedeno, posebno ne da je dobro ispalo. Mislim svakako da se ti nikad nisi bavio trgovinom, ali hajde.Hakiz wrote: ↑19/09/2023 20:33 Komunistički. Pojednostavljeno: Ukinuo zakon o slobodnom formiranju cijena, na osnovu prosječne nabavne cijene na svjetskom tržištu izračunao maloprodajnu sa minimalnom maržom (ne većom od 3 ili 5 %) u mojoj državi i naredio da je to cijena tog proizvoda u državi. I to uradio za određene proizvode. Ostalim proizvodima neka trgovac/proizvođač slobodno formira cijenu.
I komunistički naredio da trgovac nema pravo prestati trgovati proizvodima sa ograničenom cijenom. Ako si do ograničenja imao proizvod u ponudi, poslije ograničenja ga nemaš, robija barem 10 godina.
Diktatura majka![]()
Svaki trgovac će naći 1000 načina da zaobiđe ovo tvoje.
Ko meni garantuje da ću kao trgovac dobiti taj proizvod po nabavnoj cijeni koju je propisala država?
A taj distributer će sigurno dići cijenu tog proizvoda kad vidi da svi trgovci taj proizvod traže (jer ih je država natjerala), šta onda?
Koga ćeš iz upravnog lanca poslati na 10 god. ? Vlasnika ili direktora il skupštinu ili upravni odbor, evo recimo u Konzumu ?
Čak i da sve poslušam i budem morao nabavljati skuplje, a prodavati jeftinije, šta se desi onda kad nemam više sredstava da nabavim taj proizvod, jer sam konstantno radio sa gubitkom ?
Itd. Itd.
- duh_sa_sjekirom
#14358 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Samo pumpadžijama niko ništa ne smije...
A ljudi deru li deru

A ljudi deru li deru
- Student_u_Ostavci
#14359 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Neka, moramo paziti na budžet, nemoj da zafali. A i stižu nam milijarde od EU, samo strpljenja. 
- n+1
#14360 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Polako, odmori od ove teme, strefit će te moždani.dječak sa šibicama wrote: ↑19/09/2023 20:41 Ma jok, treba jos dici cijene, odslusas tri predavanja na ekonomiji i sad si strucnjak za ekonomiju.
- Athlon64
#14361 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Država d'uradi nešto.

-
Osmi Socrates
#14362 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa ne možeš uletjeti u zadnju fazu svega, kontrolirati cijene i očekivati dobro.
Da je država ozbiljna, uletjela bi u prvu fazu. Ne kažem da i to odobravam, ali, onda bi bar izgledala ozbiljno. Ovako samo "proizvođačima" parizera diže profit, a narod nekontrolirano jede smeće, kao u Srbiji.
Da je država ozbiljna, uletjela bi u prvu fazu. Ne kažem da i to odobravam, ali, onda bi bar izgledala ozbiljno. Ovako samo "proizvođačima" parizera diže profit, a narod nekontrolirano jede smeće, kao u Srbiji.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#14363 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hahahhahahan+1 wrote: ↑19/09/2023 20:49Polako, odmori od ove teme, strefit će te moždani.dječak sa šibicama wrote: ↑19/09/2023 20:41 Ma jok, treba jos dici cijene, odslusas tri predavanja na ekonomiji i sad si strucnjak za ekonomiju.
- Ozimician
#14364 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kakva je situacija kod vas u Kanadi, ima li inflacije, jel poskupilo šta, šta je država uradila...Osmi Socrates wrote: ↑19/09/2023 20:53 Pa ne možeš uletjeti u zadnju fazu svega, kontrolirati cijene i očekivati dobro.
Eto malo da razmjenimo pozitivna iskustva iz svijeta.
-
NecuVise
#14365 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hakiz wrote: ↑19/09/2023 20:33
Komunistički. Pojednostavljeno: Ukinuo zakon o slobodnom formiranju cijena, na osnovu prosječne nabavne cijene na svjetskom tržištu izračunao maloprodajnu sa minimalnom maržom (ne većom od 3 ili 5 %) u mojoj državi i naredio da je to cijena tog proizvoda u državi. I to uradio za određene proizvode. Ostalim proizvodima neka trgovac/proizvođač slobodno formira cijenu.
Kao linija gradskog prevoza. Najprofitabilnija i najmanje profitabilna idu u paketu. Ko hoće profitabilnu, mora voziti i neprofitabilnu. Upravo da ne dođe do "nestašice".
Svako povećanje nabavne cijene na svjetskom tržištu analiziram, pa ako ima opravdanja, odobrim porast maloprodajne cijene koliko ja odredim ili ne odobrim porast.
Diktatura majka![]()
Ovo su mudrosti na nivou Mao Zedonga.
-
Hakiz
#14366 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne određuje se nabavna nego prodajna cijena. Čitaj, prosječna nabavna.Athlon64 wrote: ↑19/09/2023 20:42Iskreno to što navodiš nije nigdje sprovedeno, posebno ne da je dobro ispalo. Mislim svakako da se ti nikad nisi bavio trgovinom, ali hajde.Hakiz wrote: ↑19/09/2023 20:33 Komunistički. Pojednostavljeno: Ukinuo zakon o slobodnom formiranju cijena, na osnovu prosječne nabavne cijene na svjetskom tržištu izračunao maloprodajnu sa minimalnom maržom (ne većom od 3 ili 5 %) u mojoj državi i naredio da je to cijena tog proizvoda u državi. I to uradio za određene proizvode. Ostalim proizvodima neka trgovac/proizvođač slobodno formira cijenu.
Diktatura majka![]()
Svaki trgovac će naći 1000 načina da zaobiđe ovo tvoje.
Ko meni garantuje da ću kao trgovac dobiti taj proizvod po nabavnoj cijeni koju je propisala država?
A taj distributer će sigurno dići cijenu tog proizvoda kad vidi da svi trgovci taj proizvod traže (jer ih je država natjerala), šta onda?
Koga ćeš iz upravnog lanca poslati na 10 god. ? Vlasnika ili direktora il skupštinu ili upravni odbor, evo recimo u Konzumu ?
Čak i da sve poslušam i budem morao nabavljati skuplje, a prodavati jeftinije, šta se desi onda kad nemam više sredstava da nabavim taj proizvod, jer sam konstantno radio sa gubitkom ?
Itd. Itd.
Nastavljaš nabavljati kao i ranije. Naredbom da ne smiješ prestati prodavati ne tjeram te da nabavljaš nešta šta ranije nisi. Samo da moraš nastaviti ono šta si do naredbe trgovao.
Distributer je takođe pod naredbom. Ne može maloprodaji podići cijenu jer je cijena po kojoj maloprodaji prodaje takođe ograničena naredbom. Niti prestati distribuirati. Svako ko posluje na teritoriji države je pod naredbom. Svakako je naredba privremena, ako distributer želi da izgubi pravo da radi zauvihek, i poslije perioda važenja naredbe, šta bi bila kazna, neka pokuša prestati distribuirati te proizvode. Zamijenit će ga konkurent.
U zatvor ide odgovorna osoba, onaj čije djelovanje ili nedjelovanje a morao je djelovati je dovelo do kršenja naredbe. To mogu biti i direktor/i (generalni, finansijski itd) i upravni odbor. Ko god je potpisao ili izglasao djelovanje ili nedjelovanje suprotno naredbi.
Nisi radio sa gubitkom, imat ćeš zaradu ali ne koliku hoćeš nego minimalno moguću. I to samo za neke proizvode. Ostale proizvode možeš prodavati po cijeni po kojoj hoćeš, zarađuj na njima. Valjda si za to sposoban?
-
Hakiz
#14367 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
A vidi gdje je danas Kina koju je on počeo graditi.NecuVise wrote: ↑19/09/2023 20:59Hakiz wrote: ↑19/09/2023 20:33
Komunistički. Pojednostavljeno: Ukinuo zakon o slobodnom formiranju cijena, na osnovu prosječne nabavne cijene na svjetskom tržištu izračunao maloprodajnu sa minimalnom maržom (ne većom od 3 ili 5 %) u mojoj državi i naredio da je to cijena tog proizvoda u državi. I to uradio za određene proizvode. Ostalim proizvodima neka trgovac/proizvođač slobodno formira cijenu.
Diktatura majka![]()
Ovo su mudrosti na nivou Mao Zedonga.
- dječak sa šibicama
#14368 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znaci pogodio sam, propali studenti ekonomije u misiji.
Plus dijaspora.
Plus dijaspora.
-
Osmi Socrates
#14369 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Čuj ima li inflacije. A gdje je nema? Iskreno, ne znam šta je država radila, znam za neke direktne transfere novca onima koji su najviše pogođeni. Ono što ja vidim od država da nisu naučile lekcije iz korone.
Recimo, da ukinu sve uzaludne državne službe, imali bi i više para za direktne transfere. Ja nemam problema sa direktnim transferima, sve dok je to racionalno. Housing je veliki problem. Niko im nije kriv što nisu djelovali i deceniju-dvije prije, kad su im stručnjaci govorili da će se to desiti.
Dođe li do socijalnih nemira, odoh na Karibe negdje. Nemam ja više strpljenja za države, generalno govoreći.
Recimo, da ukinu sve uzaludne državne službe, imali bi i više para za direktne transfere. Ja nemam problema sa direktnim transferima, sve dok je to racionalno. Housing je veliki problem. Niko im nije kriv što nisu djelovali i deceniju-dvije prije, kad su im stručnjaci govorili da će se to desiti.
Dođe li do socijalnih nemira, odoh na Karibe negdje. Nemam ja više strpljenja za države, generalno govoreći.
-
NecuVise
- Athlon64
#14371 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Čitaš li šta pišem, ne tjeraš me da nabavljam, ali tjeraš li onog drugog da meni proda po toj cijeni?Hakiz wrote: ↑19/09/2023 21:00 Ne određuje se nabavna nego prodajna cijena. Čitaj, prosječna nabavna.
Nastavljaš nabavljati kao i ranije. Naredbom da ne smiješ prestati prodavati ne tjeram te da nabavljaš nešta šta ranije nisi. Samo da moraš nastaviti ono šta si do naredbe trgovao.
Distributer je takođe pod naredbom. Ne može maloprodaji podići cijenu jer je cijena po kojoj maloprodaji prodaje takođe ograničena naredbom. Niti prestati distribuirati. Svako ko posluje na teritoriji države je pod naredbom. Svakako je naredba privremena, ako distributer želi da izgubi pravo da radi zauvihek, i poslije perioda važenja naredbe, šta bi bila kazna, neka pokuša prestati distribuirati te proizvode. Zamijenit će ga konkurent.
U zatvor ide odgovorna osoba, onaj čije djelovanje ili nedjelovanje a morao je djelovati je dovelo do kršenja naredbe. To mogu biti i direktor/i (generalni, finansijski itd) i upravni odbor. Ko god je potpisao ili izglasao djelovanje ili nedjelovanje suprotno naredbi.
Nisi radio sa gubitkom, imat ćeš zaradu ali ne koliku hoćeš nego minimalno moguću. I to samo za neke proizvode. Ostale proizvode možeš prodavati po cijeni po kojoj hoćeš, zarađuj na njima. Valjda si za to sposoban?
OK Distributer je pod naredbom, ko njemu garantuje istu cijenu od strane proizvođača koji je u drugoj zemlji?
Distributer može pristati na rizik da izgubi pravo da radi zauvijek, registracija nove firme pod drugim imenom, nekad kasnije košta 2000 KM, može pristati na taj rizik.
Konkurent ga neće zamjeniti po nižoj cijeni sigurno, niko ne želi da ide u gubitak i da posluje na tržištu gdje mu država diktira koliko smije zaraditi.
Za taj zatvor, tek odgovornost je show, može npr. cijela uprava da da ostavku. Koga onda teretiš ? Uzmu bolovanje svi, promjene posao, 500 načina da izbjegnu odgovornost. Ne moraju ništa glasati niti potpisivati.
Niko ne otvara biznis s ciljem da posluje na granici opstanka, ko garantuje da ta zarada može pokriti sve troškove koje firma ima? Rate kredita, plate radnika, najam prostora, režije, itd ?
Za takvo nešto je sposoban možda jedino neki granapdžija, koji nema druge opcije a mora da prehrani porodicu, veliki igrači se neće s takvom državom zajebavati uopšte.
Sljedeća stavka je onda da država otvori svoje trgovine i tako posluje.
Onda čitamo kako su te trgovine napravila toliko stotina miliona KM duga, štrajkovi, stečaj...
- Snake Eyes
#14372 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Cime se vi bavite dok je cijena pomela otisla u nebo.
U Maleziji pomelo izadje oko 6KM, kod nas...ma samo bojkotovat kupovinu.
-
Hakiz
#14373 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nisi čitao šta sam napisao u prvom, ni u drugom postu.Athlon64 wrote: ↑19/09/2023 21:10Čitaš li šta pišem, ne tjeraš me da nabavljam, ali tjeraš li onog drugog da meni proda po toj cijeni?Hakiz wrote: ↑19/09/2023 21:00 Ne određuje se nabavna nego prodajna cijena. Čitaj, prosječna nabavna.
OK Distributer je pod naredbom, ko njemu garantuje istu cijenu od strane proizvođača koji je u drugoj zemlji?
Distributer može pristati na rizik da izgubi pravo da radi zauvijek, registracija nove firme pod drugim imenom, nekad kasnije košta 2000 KM, može pristati na taj rizik.
Konkurent ga neće zamjeniti po nižoj cijeni sigurno, niko ne želi da ide u gubitak i da posluje na tržištu gdje mu država diktira koliko smije zaraditi.
Za taj zatvor, tek odgovornost je show, može npr. cijela uprava da da ostavku. Koga onda teretiš ? Uzmu bolovanje svi, promjene posao, 500 načina da izbjegnu odgovornost. Ne moraju ništa glasati niti potpisivati.
Niko ne otvara biznis s ciljem da posluje na granici opstanka, ko garantuje da ta zarada može pokriti sve troškove koje firma ima? Rate kredita, plate radnika, najam prostora, režije, itd ?
Za takvo nešto je sposoban možda jedino neki granapdžija, koji nema druge opcije a mora da prehrani porodicu, veliki igrači se neće s takvom državom zajebavati uopšte.
Sljedeća stavka je onda da država otvori svoje trgovine i tako posluje.![]()
Onda čitamo kako su te trgovine napravila toliko stotina miliona KM duga, štrajkovi, stečaj...
Nema veze, ionako šupljiramo.
-
Hakiz
#14374 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
A losos?Snake Eyes wrote: ↑19/09/2023 21:14 Cime se vi bavite dok je cijena pomela otisla u nebo.
-
Osmi Socrates
#14375 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da bi država izgledala ozbiljna u suzbijanju rasta cijena, onda mora da proizvodi. I onda ukine sve middle men do potrošača.