INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Digla_da_kreci

#14326 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Digla_da_kreci »

suspect_zero wrote: 18/09/2023 00:50 E jbg ne išla iz SG do Stupa i Otoke radi paprika.....Markale su mi blizu ali arogantnijih pijačarskih faca vjerujem da nema nigdje u gradu, tako da ih zaobilaznim....a cijenovno su možda i najskuplji.
Ici ces sa mnom drugi put. Mene na Markalama i najedu i napiju, kojem god standu pridjem nesto mi nutkaju da probam ili ubace vise u kesu. Garant im izgledam kao neka sirotica. Slazem se da su skuplji.
suspect_zero

#14327 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by suspect_zero »

Digla_da_kreci wrote: 18/09/2023 01:32
suspect_zero wrote: 18/09/2023 00:50 E jbg ne išla iz SG do Stupa i Otoke radi paprika.....Markale su mi blizu ali arogantnijih pijačarskih faca vjerujem da nema nigdje u gradu, tako da ih zaobilaznim....a cijenovno su možda i najskuplji.
Ici ces sa mnom drugi put. Mene na Markalama i najedu i napiju, kojem god standu pridjem nesto mi nutkaju da probam ili ubace vise u kesu. Garant im izgledam kao neka sirotica. Slazem se da su skuplji.
:lol: :thumbup:
Mene generalno pijace nerviraju radi onog utrpavanja.....evo kono svježeg špinata, jagode iz Blagaja, kelj iz neznamodakle (meni kad ponudiš kelj, karfiol, prokule i patlidžan padne mi mrak na oči).....onda ono njihovo ubacivanje po par komada truleži, rijetko ko daje da sam biraš.
Zato više volim u marketu, niti me ko vuče za rukav, niti slušam komentare, a mogu sama da biram.
Sanjarko

#14328 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Meni moji opet kupili cokoladno mlijeko, i dalje je na akciji pa zato, a na akciji je jer im datum/rok istice, propast ce im mlijeka ta mozda.
Hakiz

#14329 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

suspect_zero wrote: 18/09/2023 08:23

Mene generalno pijace nerviraju radi onog utrpavanja.....evo kono svježeg špinata, jagode iz Blagaja, kelj iz neznamodakle (meni kad ponudiš kelj, karfiol, prokule i patlidžan padne mi mrak na oči).....onda ono njihovo ubacivanje po par komada truleži, rijetko ko daje da sam biraš.
Zato više volim u marketu, niti me ko vuče za rukav, niti slušam komentare, a mogu sama da biram.
Ja na pijaci biram, sam uzimam. U Sarajevu, na Otoci, većina ti da kesu i kaže sam uzmi šta hoćeš.

Jednostavno ne kupiš kod onoga koji ti ne da da sam izabreš. Kada im osim trule počne i dobra roba ostajati neprodana, pustiće. Samo cancel kultura :lol:
Snake Eyes

#14330 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Snake Eyes »

suspect_zero wrote: 18/09/2023 08:23

Ti sto utrpavaju su mi gori od ovih sto ne daju da se bira.
Dvaput sam kupio narandze kod jednog lika na pijaci i jedva sam ga se otresao, lik se pretvorio u Cable Guy-a. Šunjao sam se izmedju tezgi da me ne primjeti.
Trappist

#14331 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

""Ministar Šulić informisao je predstavnike udruženja za zaštitu potrošača o zaključcima sastanka koji je krajem protekle nedjelje održan sa predstavnicima trgovaca, distributera i domaćih proizvođača, na kojem je dogovoreno da se u narednim danima definiše lista proizvoda koji će građanima Republike Srpske biti dostupni po značajno nižim cijenama", saopćeno je iz Ministarstva.

Dodaje se da će građanima proizvodi biti dostupni uz značajno nižu maržu, čak i maržu od nula posto, koje će se odreći svi učesnici u lancu snabdijevanja od proizvođača, preko distributera do krajnjih trgovaca."

Opa, i RS je cak krenuo neke mjere uvoditi, ostaje da vidimo hoce li se sjetiti u fbih sta uraditi
Isner

#14332 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

Meni je Bašajvar zadnjih nekoliko godina grozan, konstantno mi se čuje kao da ima nekakav parfem u njemu.. Sad kupujem onaj Konzum Pekoči, ljuti... Perfekcija od ajvara.. cener po tegli, a bio prije godinu 7,90 KM...
NecuVise

#14333 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NecuVise »

Meni je bašajvar top ali skup. Mogu ga priuštiti ali nekako mi puno dati te pare za ajvar. Kupovao sam čini mi se trend ili tanasić, nešto je da t, domaći ajvar i odličan je a jeftiniji od baš ajvara.
Osmi Socrates

#14334 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Osmi Socrates »

Samo MAMA's ajvar. Makedonci prekucali ajvar making game.

Mada i nisam neki ajvar fan, al' hajde.
NecuVise

#14335 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NecuVise »

Trappist wrote: 18/09/2023 18:36 ""Ministar Šulić informisao je predstavnike udruženja za zaštitu potrošača o zaključcima sastanka koji je krajem protekle nedjelje održan sa predstavnicima trgovaca, distributera i domaćih proizvođača, na kojem je dogovoreno da se u narednim danima definiše lista proizvoda koji će građanima Republike Srpske biti dostupni po značajno nižim cijenama", saopćeno je iz Ministarstva.

Dodaje se da će građanima proizvodi biti dostupni uz značajno nižu maržu, čak i maržu od nula posto, koje će se odreći svi učesnici u lancu snabdijevanja od proizvođača, preko distributera do krajnjih trgovaca."

Opa, i RS je cak krenuo neke mjere uvoditi, ostaje da vidimo hoce li se sjetiti u fbih sta uraditi
Bolje da ne uvode ništa.
Naime, Vlada Hrvatske je odredila samo vrstu proizvoda i gramažu na koju se primjenjuje ograničena cijena, bez obzira na to o kojem se brendu radi. Tako se desilo da su ograničene cijene i na proizvodima, poput šampona, koji su i prije ograničenja koštali gotovo upola manje od Vladinom mjerom propisane cijene.

Još jedan problem je taj što poplarnih proizvoda više uopšte nema na policama, rasporodati su tokom prvog dana ograničenja cijena. Hrvatski mediji navode da, prema zatečenom u trgovinama, postoje ozbiljne indicije da bi s polica brzo mogli nestati proizvodi poznatih brendova čije su cijene ograničene.

Primjerice, passatu Mutti od 500 g sada se može kupiti po cijeni od 1.09 eura, kao i passate drugih brendova. No u Kauflandu Muttijevih passata u toj gramaži danas uopće nema na policama. U tetrapaku se Mutti passatu može pronaći tek u manjem pakiranju od 390 grama, a cijena je znatno veća i iznosi 1.59 eura, prenosi Index.

Ovaj portal navodi da je još zanimljivija situacija s WC papirom. Vlada je ograničila cijenu troslojnog toaletnog papira od 10 rola na najviše 2.99 eura, pa toliko sada stoji i Zewa WC papir od 10 rola koji je do jučer koštao znatno više. I dok su u Konzumu, Kauflandu i Plodinama još pronalazili taj WC papir, u Intersparu i Sparu ga više nema u ponudi. Na policama je tek Zewin toaletni papir u drugim pakiranjima, pa je i cijena po roli znatno viša. U Kauflandu još jedan zanimljiv detalj - Zewa pakiranje od 24 role na akciji je dosta skuplje po roli od pakiranja s 10 rola za koje vrijedi ograničena cijena. No pitanje je koliko će još dugo Zewin WC papir u tom pakiranju biti na policama i hoće li stizati nove pošiljke ili pakiranje za koje vrijedi ograničena cijena više neće biti dostupno u trgovinama, prenosi Index.

Potpunom haosu s cijenama svjedoči i primjer krompira. U cjenovniku je ograničen tek jedan od dva koja su na ponudi.

Predstavnik malih trgovaca u HUP-u Mirko Budimir, kaže da ako se mali trgovci ne budu mogli uklopiti u cijene, tog proizvoda neće biti na policama.

- Jednostavno, trgovac ne može raditi protiv sebe i raditi s minusom, kaže Budimir.

Ekonomski stručnjaci kažu da će pravo gašenje inflacije početi kada cijene krenu padati bez ovakvih lista i kada se budu slobodno formirale. Upitan kada će se to dogoditi, Budimir odgovara: “Mi da bi imali pravu konkurenciju, moramo imati tržište i regulaciju – zakone i pravilnike koji su jasni svim igračima. Sama regulacija nalaže da svaki igrač koji je na tržištu, igra u skladu s jasnim pravilima, da se postavlja i da traži svoju nišu. U tom slučaju će svi biti na dobitku: natjecat će se trgovci između sebe, proizvođači između sebe, a građani će od toga imati koristi.”

“U budućnosti, ako hoćemo da nam tržište zaživi, to se može jedino slobodnim natjecanjem, ali i socijalnim paketom za građane koji su ugroženi”, zaključio je.

(Vijesti.ba)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#14336 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Rozi paradajz u amku 4 50.KM,..pored puta kod tete u Binjezevu 2 KM 10x bolji.. :-)
n+1

#14337 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

A uz sve te poremećene tržišne silnice i nestašice, eksperiment će ih koštati stotine miliona eura.

Kod nas stručnjaci zazivaju ograničenje cijena, a onda još sutra bi kukali kako nam dug raste.
Osmi Socrates

#14338 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Osmi Socrates »

Oni idu na izbore brzo, i Parizer Vučić i Plenković. Ovo je kupovanje glasova.

Neće nestati parizera, ima da se narod uguši jedući ga, a ovi će još više dostavljati.
dječak sa šibicama

#14339 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Ja predlazem da povecaju cijene za bar jos 50% na svim artiklima, mislim ko je vidio zajebavati se sa ogranicenjem cijena i pojeftinjenjima.

Ekonomija ne smije da trpi :bih: ta znaju ministarstva, strucnjaci, vlade, samo drkaj cijene bajo moj. Nemoj da bingas ofali.
dječak sa šibicama

#14340 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

konektovan wrote: 19/09/2023 17:15 Rozi paradajz u amku 4 50.KM,..pored puta kod tete u Binjezevu 2 KM 10x bolji.. :-)
Uzmes rozi, dodjes na vagu, ukucas sifru obicnog jabucara i eto ga :D uvijek postoji rjesenje.
konektovan

#14341 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

dječak sa šibicama wrote: 19/09/2023 17:24
konektovan wrote: 19/09/2023 17:15 Rozi paradajz u amku 4 50.KM,..pored puta kod tete u Binjezevu 2 KM 10x bolji.. :-)
Uzmes rozi, dodjes na vagu, ukucas sifru obicnog jabucara i eto ga :D uvijek postoji rjesenje.
Ne mozes ove na Mojjilu zahebati. :mrgreen:
dječak sa šibicama

#14342 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

konektovan wrote: 19/09/2023 17:25

Imaju tri kamere uperene na vagu ko da gledam :D
konektovan

#14343 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

dječak sa šibicama wrote: 19/09/2023 17:25
konektovan wrote: 19/09/2023 17:25

Imaju tri kamere uperene na vagu ko da gledam :D
Pa oni vagaju.. :mrgreen:
Osmi Socrates

#14344 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Osmi Socrates »

Pa i ovo rade da dignu profit nekima.

Porast prodaje parizera u Srbiji je enorman nakon objave Vučića. Bukvalno izmet planu kao da se prodaje pršut za bagatelu.
Last edited by Osmi Socrates on 19/09/2023 17:28, edited 1 time in total.
Digla_da_kreci

#14345 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Digla_da_kreci »

Recimo NE varanju.
Osmi Socrates

#14346 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Osmi Socrates »

You can do it!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14347 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Naravno da ce nastat haos sa ovakvim mjerama.
Snake Eyes

#14348 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Snake Eyes »

Znači @dječak sa šibicama

Trappist

#14349 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

n+1 wrote: 19/09/2023 17:16 A uz sve te poremećene tržišne silnice i nestašice, eksperiment će ih koštati stotine miliona eura.

Kod nas stručnjaci zazivaju ograničenje cijena, a onda još sutra bi kukali kako nam dug raste.
Evo suza mi je kanula sto "nam" dug raste. Ja svoje poreze sve uredno placam, i one akcize za puteve (kojih nema) i doprinose za zdravstvo (kojeg jedva ima) i za stotine drugih stvari. Budzet se ove godine rekordno napunio, i ispade opet ce rasti dug je li ? Zbog koga je to ?
Athlon64

#14350 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Athlon64 »

Trappist wrote: 19/09/2023 19:32
n+1 wrote: 19/09/2023 17:16 A uz sve te poremećene tržišne silnice i nestašice, eksperiment će ih koštati stotine miliona eura.

Evo suza mi je kanula sto "nam" dug raste. Ja svoje poreze sve uredno placam, i one akcize za puteve (kojih nema) i doprinose za zdravstvo (kojeg jedva ima) i za stotine drugih stvari. Budzet se ove godine rekordno napunio, i ispade opet ce rasti dug je li ? Zbog koga je to ?
Razumiješ se u ekonomiju kao mara u krivu k***
Prva stavka u budžetu jeste servisiranje duga, kad ti dug raste, na koji plaćaš kamatu jelte, ima manje prostora za ostalo u budžetu.
Onda država da to ispuni, krene da uvodi druge namete, poreze, diže PDV - pa će se onda opet ovdje kukati kako država d'uradi nešto.
Ovo je populizam koji će možda na mjesečnom nivou uštedjeti nekome 20-30KM (i to samo prvi mjesec), ali će ga duguročno koštati i par hiljada KM.

Jer da ograničavanje cijena ide kako to naš narod zamišlja, jedna Velika Britanija bi davno to uradila, ne bi imali ovo što imaju.
Post Reply