SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- yoda82
#70751 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Iskreno, nisam trčao, pa ne znam šta je sve bilo blokirano. Koliko znam, organizator ne određuje šta se blokira, nego samo rutu trke. Ako je još nešto bilo blokirano, pretpostavljam da je to policija uradila.
Gledajući rutu trke, ne kontam na koju magistralu misliš da je bila blokirana.
Da je hitna morala proći, prošla bi isto kao i uvijek što prođe kada mora. Vazda je vadiona na hitnu pomoć, i hitne slučajeve, a do sada koliko je meni poznato se ije nikad desilo da ne može proći zbog trke. Puno gora situacija je svaki radni dan poslije posla, nego za vrijeme trke.
naravno, ne bunimo se kada nam omiljene kafane postave bašte preko pola ulice, pa ne mogu proći ni vatrogasci ni hitna. ipak je bitno biti viđen kada se pije kafa i cucla šiša...
Niko ne traži da neko zaustavlja vozilo i plješće, ali isto tako me čudi kako pola grada skonta da ima neodložnog posla nedeljom u 9:00 jednom u tri mjesecakada je neka trka.
I na kraju se pitamo kako smo karina u svakom sportu.
Pa mi se iz petnih žila trudimo da uništimo i ono malo amaterskog sportskog entuzijazma što postoji...
Razlog što se trči po centru grada je da se grad prikaže u što ljepšem svjetlu. Tako je i u Istanbulu, i u Barceloni i u Milanu i u Parizu, ali i u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, pa i svim manjim sredinam gdje se održava neka trka.
Pored promocije amaterkog sporta i zdravog načina života, glavni cilj organizovanja trka je i promocija samog grada. Kao što gore neko napisa, zbog ove trke je došlo bar 600-700 stranaca u grad, i svaki od njih je ostao bar 2-3 dana i obajvio XY slika iz sarajeva i na taj način uradio puno za promociju našeg grada.
Gledajući rutu trke, ne kontam na koju magistralu misliš da je bila blokirana.
Da je hitna morala proći, prošla bi isto kao i uvijek što prođe kada mora. Vazda je vadiona na hitnu pomoć, i hitne slučajeve, a do sada koliko je meni poznato se ije nikad desilo da ne može proći zbog trke. Puno gora situacija je svaki radni dan poslije posla, nego za vrijeme trke.
naravno, ne bunimo se kada nam omiljene kafane postave bašte preko pola ulice, pa ne mogu proći ni vatrogasci ni hitna. ipak je bitno biti viđen kada se pije kafa i cucla šiša...
Niko ne traži da neko zaustavlja vozilo i plješće, ali isto tako me čudi kako pola grada skonta da ima neodložnog posla nedeljom u 9:00 jednom u tri mjesecakada je neka trka.
I na kraju se pitamo kako smo karina u svakom sportu.
Pa mi se iz petnih žila trudimo da uništimo i ono malo amaterskog sportskog entuzijazma što postoji...
Razlog što se trči po centru grada je da se grad prikaže u što ljepšem svjetlu. Tako je i u Istanbulu, i u Barceloni i u Milanu i u Parizu, ali i u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, pa i svim manjim sredinam gdje se održava neka trka.
Pored promocije amaterkog sporta i zdravog načina života, glavni cilj organizovanja trka je i promocija samog grada. Kao što gore neko napisa, zbog ove trke je došlo bar 600-700 stranaca u grad, i svaki od njih je ostao bar 2-3 dana i obajvio XY slika iz sarajeva i na taj način uradio puno za promociju našeg grada.
- DaysleepeR
#70752 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Normalan svijet nedjeljom ili spava do 12, ili ide na planinu ranije.
Šta se imaš vozati Titovom u nedjelju.
Gluposti obične.
Šta se imaš vozati Titovom u nedjelju.
Gluposti obične.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#70753 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mozda ne moze proci do planine 
- DaysleepeR
- nepass1
#70755 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prolazila auta skenderijom. Jedna traka bila blokirana drugom policija pustala. Topal osman pase isto pustali auta iz sporednih ulica cim je bila rupa izmedju trkaca. Jedino sto se nije vozilo je o.k.bana, m.m.baseskije, most na skenderiji i zelenoh beretki.
Hitna je svugdje mogla proci. Npr i o.k.b i m.m.b sine su bile slobodne, niko nije trcao po sinama. Pogotovo nakon sto se rastegne polje trkaca. Nije da je svih 1000 ili koliko vec ucesnika trcalo u jednoj grupi.
Hitna je svugdje mogla proci. Npr i o.k.b i m.m.b sine su bile slobodne, niko nije trcao po sinama. Pogotovo nakon sto se rastegne polje trkaca. Nije da je svih 1000 ili koliko vec ucesnika trcalo u jednoj grupi.
- dječak sa šibicama
#70756 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na stranu trkaci, takve gradske utrke se odvijaju u svakom gradu Europe, bosnjo je prosto navikao da cetverotockasem udje u spavacu sobu i kad mu zatvoris ulicu, on je nervozan i ljut.
Neki dan bruda, suv lexus, stao na sred ulice i upalio 4 zmigavca. Sto bi on parkirao malo dalje pa hodao, kad moze tako na sred ulice, "samo da pita nesto automehanicara".
Neki dan bruda, suv lexus, stao na sred ulice i upalio 4 zmigavca. Sto bi on parkirao malo dalje pa hodao, kad moze tako na sred ulice, "samo da pita nesto automehanicara".
-
Zoooka
#70757 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma samo nek se nesto desava, nek svaki dan trce sto se mene tice. Ja bih zabranio automobile gradom. Poboljsaj gradski prevoz i zabrani upotrebu motornih vozila.
- zateznistub
#70758 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
dječak sa šibicama wrote: ↑18/09/2023 14:50 Na stranu trkaci, takve gradske utrke se odvijaju u svakom gradu Europe, bosnjo je prosto navikao da cetverotockasem udje u spavacu sobu i kad mu zatvoris ulicu, on je nervozan i ljut.
-
Sid the sloth
#70759 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma samo nek se trci, ljudi pisu gluposti, ne mogu u kafanu i odma se hitne hvataju.
Meni iskreno nije jasno zasto se bas trci kroz centar grada, meni samom bi draze bilo trcati negdje gdje nije asfalt iz kojeg isijava toplota. Pretpostavljam da je organizatorima puno lakse "prodati" utrku kroz centar grada.
Meni iskreno nije jasno zasto se bas trci kroz centar grada, meni samom bi draze bilo trcati negdje gdje nije asfalt iz kojeg isijava toplota. Pretpostavljam da je organizatorima puno lakse "prodati" utrku kroz centar grada.
- yoda82
#70760 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Realno to je nešto što "prodaje" trku. Neće stranci doći da trče kroz Alipašino. Opet kažem, tako je u čitavom svijetu.Sid the sloth wrote: ↑18/09/2023 14:55 Ma samo nek se trci, ljudi pisu gluposti, ne mogu u kafanu i odma se hitne hvataju.
Ja lično, nikako ne volim trčati "cestu" i dobro je izbjegavam. Meni su šuma i brdo 100x draži, ali realno većina ljudi trenira i trči na cesti.
Poenta je trkačima ponuditi što atraktivniju lokaciju da bi i sljedeće godine trčali.
- nepass1
#70761 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ima utrka na igmanu, ima na stojcevcu, advent run kroz vils, ima i kraj autoputa gdje sarajevogas ima onu pumpu, imas vucka, skakavac trail u hadzicima ili tarcin nez tacno isto ima trail. Ima trebevic, na jahorini. Nije da se samo trci kroz sami centar.Sid the sloth wrote: ↑18/09/2023 14:55 Ma samo nek se trci, ljudi pisu gluposti, ne mogu u kafanu i odma se hitne hvataju.
Tri su utrke gdje se blokira saobracaj, blokada je tacno 12h za te tri utrke. Eh da i taj dm zenski run u vilsu kad vjesalica nije mogla proci vilsom
- nepass1
#70762 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da se jos nadovezem. Samo u sarajevu je tragedija kad se trci. Prosle sedmice trcao ramski half. Ljudi 19km magistrale blokirali prema tomislavgradu. Nigdje auto nije svirnulo nit je ko kome jebo mater. Ljudi iz kuca izasli dodaju nam vodu, navijaju, snimaju mobitelima. Ne znam ima li rama 10k stanovnika vise je "navijaca" i pozitivne atmosfere bilo nego u sarajevu. Kiseljak, travnik, gorazde gdje god odes pozitivna atmosfera. Jasno je meni da su to manje sredine i da im je draze da se nesta dogadja nego sto je slucaj u sarajevu.Sid the sloth wrote: ↑18/09/2023 14:55 Ma samo nek se trci, ljudi pisu gluposti, ne mogu u kafanu i odma se hitne hvataju.
Samo u sarajevu sam cuo da iz auta psuju trkacima.
- Altsa
#70763 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U SA ako blokiras glavnu licu mozes ga pisati.dječak sa šibicama wrote: ↑18/09/2023 14:50 Na stranu trkaci, takve gradske utrke se odvijaju u svakom gradu Europe, bosnjo je prosto navikao da cetverotockasem udje u spavacu sobu i kad mu zatvoris ulicu, on je nervozan i ljut.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#70764 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ma ko im jebe mater, neka trce, nije u tome problem. Trebalo je omoguciti i jasno navesti sta u slucaju hitne potrebe, policije, vatrogasaca, ili hitne pomoci. Na koji nacin i gdje se kretati i kako koristiti pomoc.
Ostali gradjani neka setaju, ili izbjegavaju taj dio grada. Misliom ono, wtf na sve se negoduje.
Ostali gradjani neka setaju, ili izbjegavaju taj dio grada. Misliom ono, wtf na sve se negoduje.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#70765 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pašteće brudamo ra ić proć ženuvozi u SCC i nemožeproć jebaji gavala.nepass1 wrote: ↑18/09/2023 15:14SpoilerShowDa se jos nadovezem. Samo u sarajevu je tragedija kad se trci. Prosle sedmice trcao ramski half. Ljudi 19km magistrale blokirali prema tomislavgradu. Nigdje auto nije svirnulo nit je ko kome jebo mater. Ljudi iz kuca izasli dodaju nam vodu, navijaju, snimaju mobitelima. Ne znam ima li rama 10k stanovnika vise je "navijaca" i pozitivne atmosfere bilo nego u sarajevu. Kiseljak, travnik, gorazde gdje god odes pozitivna atmosfera. Jasno je meni da su to manje sredine i da im je draze da se nesta dogadja nego sto je slucaj u sarajevu.Sid the sloth wrote: ↑18/09/2023 14:55 Ma samo nek se trci, ljudi pisu gluposti, ne mogu u kafanu i odma se hitne hvataju.
-
Dimu1927
#70766 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nisi skroz upravu...nepass1 wrote: ↑18/09/2023 14:39 Prolazila auta skenderijom. Jedna traka bila blokirana drugom policija pustala. Topal osman pase isto pustali auta iz sporednih ulica cim je bila rupa izmedju trkaca. Jedino sto se nije vozilo je o.k.bana, m.m.baseskije, most na skenderiji i zelenoh beretki.
Zasto onda hitnu nisu pustali glavnom prema opcoj bolnici nego se gurala od zeljeznicke stanice kranjcevicevom koja je bila zakrcena u oba smjera a nemas se gdje skloniti jer na trotoare ne mozes... gubili su bar po 5 minuta tuda ako ne i vise.
Cak su i autobuse prema istoku tuda usmjerili jer naravno policije nema na raskrsnici kod zeljeznicke koja je u tom slucaju kljucna za regulisanje... e sad skontaj sta se desi autobusu ili kamionu koji dodje do samon granapa... nadam se samo da je hitna zakasnila clanu porodice nekom od odgovornih.
-
Horcrux
#70767 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Najmanji problem je blokada ulica, a najveci nesredjena saobracajna infrastruktura u Sarajevu - a to je takav problem da bi svaki dan trebali biti protesti radi toga. Ali obzirom da ih nema i da gradjane uveliko taj problem i ne zanima (osim pisanja komentara po forumima i ispod clanka) - gradjani nemaju pravo da se bune na utrke i blokade saobracajnica. Q.E.D.
-
Sid the sloth
#70768 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Neko vec napisa, u Sarajevu je problem sto nemas propisne zaobilaznice pa je tesko preusmjeriti saobracaj.nepass1 wrote: ↑18/09/2023 15:14Da se jos nadovezem. Samo u sarajevu je tragedija kad se trci. Prosle sedmice trcao ramski half. Ljudi 19km magistrale blokirali prema tomislavgradu. Nigdje auto nije svirnulo nit je ko kome jebo mater. Ljudi iz kuca izasli dodaju nam vodu, navijaju, snimaju mobitelima. Ne znam ima li rama 10k stanovnika vise je "navijaca" i pozitivne atmosfere bilo nego u sarajevu. Kiseljak, travnik, gorazde gdje god odes pozitivna atmosfera. Jasno je meni da su to manje sredine i da im je draze da se nesta dogadja nego sto je slucaj u sarajevu.Sid the sloth wrote: ↑18/09/2023 14:55 Ma samo nek se trci, ljudi pisu gluposti, ne mogu u kafanu i odma se hitne hvataju.
Gradska uprava i policija bi se trebali pobrinuti da se u svakom momentu zna kako postupiti u slucaju neke kriticne situacije, kuda hitna da prolazi, itd.
Trcanje privlaci dosta raje/rekreativaca i samim time je dobro za grad iz perspektive turizma pa nema bas smisla ni prozivanje "zasto se trci kroz grad".
-
bitangeIprinceze
#70769 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ljudi ba, vise od 24 h pisete o jebenoj utrci i zatvranju ulica?? Znate li sta je crna hronika?
@Administrator urgencija
@Administrator urgencija
- haris0032
#70770 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mislim da ste dobro fulili poentu svega. Neka ljudi trče, nek se i grad blokira, ali da je to maraton ili polumaraton pod pokroviteljstvom grada, a ne da kunto i panto organizuje (mada iza svega stoji ngo maraton) 15 različitih trka godišnje. Ceneri, petak, noćni, dnevni, štafetni, polumaraton ovaj i onaj, biznis trka itd. Ljudi ogromnu cifru izvlače iz svega toga jer im se može. Iza ngo maraton stoji firma iz Banjaluke, marketinška čije usluge koriste političari. 2+2 i sve vam je jasno.
- Optimus09
#70771 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kad je vec off topic,gdje je najbolje parkirati i ostaviti auto cijeli dan a da nije predaleko od bascarsije i izbjeci guzve.
2 km udaljenosti je ok
2 km udaljenosti je ok
-
moimoi
- Logovan
#70773 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma nije ti bolan to istina. Ne trči se nigdje, osim u Sarajevu.yoda82 wrote: ↑18/09/2023 13:40 Prije nekoliko godina sam trčao trku u okviru 100 milja Istre. Blokirana magistrala da prođu trkači. Izašli ljudi iz vozila i plješću, daju podršku...
Prošle godine trčao polumaraton u Istanbulu. Blokiran centar Istanbula. Glavno sjecište javnog prevoza. Ljudi izašli na cestu duž cjele staze i daju podršku...
Naravno, oni su svi levati...treba uvijek napraviti dramu zbog 3-4 trke godišenje po 4-5 sati gdje se blokira dio grada...jer eto baš tad su svi morali negdje krenuti...i naravno, ni jedan glavni grad u svojetu osim Sarajeva nema polumaraton ili maraton...i nigdje se ne blokira grad, samo kod nas...![]()
Utrka na Vilsonovom? Šok i nevjerica.vjeshalica wrote: ↑18/09/2023 13:43 Prosli vikend je bila DM utrka na Vilsu,nije se moglo proci
Juce ova, prije toga bili neki biciklisti,prije toga jos... koje bolan 3-4???
- vjeshalica
-
BadBoy
#70775 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Al zato brude mogu dvostruko parkirati ispred Delikatesne radnje i to je sasvim normalno jer su upalili sva ćetiri