Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
-
elcaliente
#11402 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iako je poznato opet mi je legendarno da su Ukrajinci posto im ne trebaju vize za eu najveci prevoznici ilegalnih migranata u EU.
Uhvacena opet Ukrajinka-klinka sa ilegalnim Sirijcima.
https://m.bild.de/politik/ausland/polit ... obile.html
Uhvacena opet Ukrajinka-klinka sa ilegalnim Sirijcima.
https://m.bild.de/politik/ausland/polit ... obile.html
-
Bodkin
#11403 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E cuj holandske ceste najbolje
Pa bolje su i slovenacke i hrvatske od holandskih
-
moimoi
#11404 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
nikeze
#11405 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Spominjete Japan.
U Japanu se cijeni ako si čitav život radio u istoj firmi i bio joj odan jer je to dio njihove kulture. Svaka firma koja proizvodi aute ima svoj fakultet i odatle prima inžinjere. Ako u biografiji imaš puno promjena poslova na to se gleda kao veliki nedostatak. Inače dvije zemlje u kojima stranac ne može uspjeti su Japan i Izrael. Toliko su nacionalno homogeni. Izuzetak je Ivica Osim. Obični čovjek je izolovan skroz.
U Japanu se cijeni ako si čitav život radio u istoj firmi i bio joj odan jer je to dio njihove kulture. Svaka firma koja proizvodi aute ima svoj fakultet i odatle prima inžinjere. Ako u biografiji imaš puno promjena poslova na to se gleda kao veliki nedostatak. Inače dvije zemlje u kojima stranac ne može uspjeti su Japan i Izrael. Toliko su nacionalno homogeni. Izuzetak je Ivica Osim. Obični čovjek je izolovan skroz.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#11406 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uuu da vidis sranja u Svicarskoj!!
(Scena iz Nicije zemlje)
- zubi
#11407 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Aha, jes vidio... Danis vizionar.izvrsni direktor wrote: ↑17/09/2023 19:51Uuu da vidis sranja u Svicarskoj!!
(Scena iz Nicije zemlje)
-
Bodkin
- Ozimician
#11409 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@elcaliente
Da li znas, kad kupis stan u DE, koliko godina mora biti kod tebe prije nego ga prodas, a da ne moras placati "penale" ?
Da li znas, kad kupis stan u DE, koliko godina mora biti kod tebe prije nego ga prodas, a da ne moras placati "penale" ?
-
elcaliente
#11410 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Die Spekulationsfrist beträgt zehn Jahre. Verkaufen Sie ein Haus oder eine Wohnung innerhalb dieser Zeit, müssen Sie die Spekulationssteuer zahlen. Diese ergibt sich aus dem Gewinn durch den Verkauf sowie Ihren persönlichen Steuersatz.
10 godina.
- Ozimician
#11411 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaci not worth.elcaliente wrote: ↑18/09/2023 10:06Die Spekulationsfrist beträgt zehn Jahre. Verkaufen Sie ein Haus oder eine Wohnung innerhalb dieser Zeit, müssen Sie die Spekulationssteuer zahlen. Diese ergibt sich aus dem Gewinn durch den Verkauf sowie Ihren persönlichen Steuersatz.
10 godina.
Hvala na info. Mislio sam da je 3 ili max 5 god.
-
Bodkin
#11412 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo ne moze biti tacnoelcaliente wrote: ↑18/09/2023 10:06Die Spekulationsfrist beträgt zehn Jahre. Verkaufen Sie ein Haus oder eine Wohnung innerhalb dieser Zeit, müssen Sie die Spekulationssteuer zahlen. Diese ergibt sich aus dem Gewinn durch den Verkauf sowie Ihren persönlichen Steuersatz.
10 godina.
Mada pise da je ako imas dobit od prodaje. I znas li koliko je taj Spekulationssteuer?
- konoplja
#11413 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bravo. Sad ste skoro skontali zasto ljudima u Njemackoj kupovina nekretnine nije prioritet. Kad jos skontate da postoje ogranicenja za koliko stanodavci mogu povisti kiriju i da ste kao iznajmljivaci zasticeni poput arkticke lisice stvari imaju mnogo vise smisla.
-
elcaliente
#11414 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako lazu oni lazem i ja, ti imas vise informacija pa kazes da nije tacno?Bodkin wrote: ↑18/09/2023 10:24Ovo ne moze biti tacnoelcaliente wrote: ↑18/09/2023 10:06
Die Spekulationsfrist beträgt zehn Jahre. Verkaufen Sie ein Haus oder eine Wohnung innerhalb dieser Zeit, müssen Sie die Spekulationssteuer zahlen. Diese ergibt sich aus dem Gewinn durch den Verkauf sowie Ihren persönlichen Steuersatz.
10 godina.![]()
Mada pise da je ako imas dobit od prodaje. I znas li koliko je taj Spekulationssteuer?
Nemam pojma, koliko je to. Nisam se zanimao sa tim, googlaj.
-
moimoi
#11415 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to su uveli da se ne bi stvari desavale kao kod nas. Ono, kupis dva tri stana u izgradnji pa ih prodajes pa 3x vecoj cijeni.Bodkin wrote: ↑18/09/2023 10:24Ovo ne moze biti tacnoelcaliente wrote: ↑18/09/2023 10:06
10 godina.![]()
Normalan zakon u normanom svijetu.
-
elcaliente
#11416 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Damit beim Hausverkauf bzw. Wohnungsverkauf keine Steuer anfällt, muss der Eigentümer die Immobilie seit Bauende bzw. Kauf ausschließlich selbst bewohnt haben. Bei Vermietung der Immobilie gilt jedoch ein Mindestbesitz von 10 Jahren, damit keine Spekulationssteuer anfällt.
Nach dem dritten Jahr der Eigennutzung entfällt die Spekulationssteuer. Wenn Sie also Eigennutzung in diesen drei Jahren belegen können.
Wie hoch die Spekulationssteuer ist, ist in der Regel abhängig von dem Verkaufspreis und Ihrem persönlichen Steuersatz. Der Steuersatz kann bis zu 45 Prozent betragen. Weiterhin ist die Höhe der Spekulationssteuer bei Immobilien vom damaligen Kaufpreis, den Veräußerungskosten sowie den Anschaffungskosten abhängig.
Evo, 3 godine ako zivis sam u stanu tom i prijavljen si na tu adresu, 10 godina ako iznajmljujes.
Taj porez moze ici do 45 posto.
Nach dem dritten Jahr der Eigennutzung entfällt die Spekulationssteuer. Wenn Sie also Eigennutzung in diesen drei Jahren belegen können.
Wie hoch die Spekulationssteuer ist, ist in der Regel abhängig von dem Verkaufspreis und Ihrem persönlichen Steuersatz. Der Steuersatz kann bis zu 45 Prozent betragen. Weiterhin ist die Höhe der Spekulationssteuer bei Immobilien vom damaligen Kaufpreis, den Veräußerungskosten sowie den Anschaffungskosten abhängig.
Evo, 3 godine ako zivis sam u stanu tom i prijavljen si na tu adresu, 10 godina ako iznajmljujes.
Taj porez moze ici do 45 posto.
Last edited by elcaliente on 18/09/2023 10:54, edited 1 time in total.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#11417 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jbt nekima klix forum sluzi kao google. Ili se ne zna na njemackom guglat??
-
Bodkin
#11418 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma nisam rekao da ti lazes nego mi je nevjerovatan zakon takavelcaliente wrote: ↑18/09/2023 10:40Ako lazu oni lazem i ja, ti imas vise informacija pa kazes da nije tacno?
Nemam pojma, koliko je to. Nisam se zanimao sa tim, googlaj.
- Ozimician
#11419 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja iskreno nisam do nedavno znao da postoji takav porez, ali sam procitao pa mi nije bilo jasno.
Takodjer postoji i porez na nasljedjivanje kuce od roditelja.
Po meni je OK da postoji takvo nesto godinu-dvije-pa i tri (trebalo bi i u BiH uvesti), ali 10 god. je previse u bilo kojoj opciji.
Posto sad se vec mogu vec naci fini stanovi i cijene su malo pocele padati izgleda, pa sam konto da mozda ne bi bilo lose kupiti.
Ali postojanje takvog poreza je svakako obeshrabrujuce.
Po meni je OK da postoji takvo nesto godinu-dvije-pa i tri (trebalo bi i u BiH uvesti), ali 10 god. je previse u bilo kojoj opciji.
Posto sad se vec mogu vec naci fini stanovi i cijene su malo pocele padati izgleda, pa sam konto da mozda ne bi bilo lose kupiti.
- Sanjarko
#11420 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema tog poreza ali ima prenosa dugova. Meni ce se dugovi od roditelja prenjeti. Na mene i sestru. Ali stara ce pokusati isplatiti koliko god moze duga. A dugovi vecinom sirotinja napravi tj nije mogla da placa sve jer nije imala od cega, jos ih napucaju kamatama velikim, pa se nemogu ni isplatiti, a zastare maltene i da nema, a ukidanja tj oprosta duga, reprograma duga ili otpisa kamate i toga skoro nema.Ozimician wrote: ↑18/09/2023 12:09 Ja iskreno nisam do nedavno znao da postoji takav porez, ali sam procitao pa mi nije bilo jasno.
Ali smanjili smo mi dug sad i stara sve skoro racune redovno placa.
-
elcaliente
#11421 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa svakako ces zivjeti u tom stanu, sto te obeshrabruje?Ozimician wrote: ↑18/09/2023 12:09 Ja iskreno nisam do nedavno znao da postoji takav porez, ali sam procitao pa mi nije bilo jasno.
Sta si planirao, koliki stan, kakve su cijene kod vas?
-
elcaliente
#11422 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prica o Njemackoj, ima porez na nasljedstvo.Sanjarko wrote: ↑18/09/2023 12:30Nema tog poreza ali ima prenosa dugova. Meni ce se dugovi od roditelja prenjeti. Na mene i sestru. Ali stara ce pokusati isplatiti koliko god moze duga. A dugovi vecinom sirotinja napravi tj nije mogla da placa sve jer nije imala od cega, jos ih napucaju kamatama velikim, pa se nemogu ni isplatiti, a zastare maltene i da nema, a ukidanja tj oprosta duga, reprograma duga ili otpisa kamate i toga skoro nema.Ozimician wrote: ↑18/09/2023 12:09 Ja iskreno nisam do nedavno znao da postoji takav porez, ali sam procitao pa mi nije bilo jasno.
Ali nasljedstvo mozes odbiti pa je to veliki plus da se spasis.
- Dope_Man
#11423 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Takav porez nije nikakvo obeshrabrenje za ljude koji kupuju stan/kucu da bi u njoj zivjeli, pa cak i za dugorocno rentanje. Za 10 godina ce se skupiti fina suma rente, plus narasti vrijednost nekretnine.
Samo sprijecava konstantnu preprodaju i jos vece nabijanje cijena koje bi doslo sa tim.
Samo sprijecava konstantnu preprodaju i jos vece nabijanje cijena koje bi doslo sa tim.
- Sanjarko
#11424 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma znam ali dotakeo se i kod nas da treba porez uvesti taj slican kao u Njemackoj, pa reko da kazem da sirotinja ovdje moze lako da izgubi nekretninu kad se uvali u dugove za rezije. Desavalo se to vec ovdje po Nicaze.elcaliente wrote: ↑18/09/2023 12:32Prica o Njemackoj, ima porez na nasljedstvo.Sanjarko wrote: ↑18/09/2023 12:30
Nema tog poreza ali ima prenosa dugova. Meni ce se dugovi od roditelja prenjeti. Na mene i sestru. Ali stara ce pokusati isplatiti koliko god moze duga. A dugovi vecinom sirotinja napravi tj nije mogla da placa sve jer nije imala od cega, jos ih napucaju kamatama velikim, pa se nemogu ni isplatiti, a zastare maltene i da nema, a ukidanja tj oprosta duga, reprograma duga ili otpisa kamate i toga skoro nema.
Ali nasljedstvo mozes odbiti pa je to veliki plus da se spasis.
Jedan momak se ubio jer mu niko nije pomogao da otplati dug banci za kredit, a neko od njegovih poklopio stan. A jedan umro ostavio dug za rezije, a opet neko samo ne od strane njegove porodice taj stan poklopio.
Ovaj momak sta je se ubio bio psihicki bolestan kao i ja. A nije imao nikakvo primanje.
Znalo se to, ali niko nista nije preduzeo po tome.
Pa i meni i mojima u privatizaciji ukrali od rahmetli dede i majke stan. Nemas koga ni tuzit itd. Advokati kostaju, a i oni su mustre mnogi samo takve. Stara svog poslodavca bivseg dobila na sudu, oko 20 000 KM u tadasnje vrijeme jer joj je i njoj i drugima pokrao preduzece bivse, u ratu.
Samo rekli nemoze se naplatiti tuzba i ukinulo presudu iako je bila pravosnazna bez prava na zalbu.
Jbni sistem.
- Ozimician
#11425 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma zivjet cu, samo ne znam koliko dugo, mene svako ogranicavanje obeshrabruje, ne volim se vezati za bilo sta.elcaliente wrote: ↑18/09/2023 12:30Pa svakako ces zivjeti u tom stanu, sto te obeshrabruje?Ozimician wrote: ↑18/09/2023 12:09 Ja iskreno nisam do nedavno znao da postoji takav porez, ali sam procitao pa mi nije bilo jasno.
Sta si planirao, koliki stan, kakve su cijene kod vas?
Danas-sutra zelim promjeniti firmu, zemlju, imam obavezu oko tog stana.
Isplati se dugorocno, ali i kad izdajes stan, imas obaveze oko njega - npr. sve popravke idu tebi na teret, itd.
Pa se onda postavlja pitanje i isplativosti, a niko ne garantuje da ce cijene rasti kao sto su rasle zadnjih 4 god. Mogu cak i pasti, posebno u manjim gradovima.
Ma konto sam 300-400k €, toliko bih se mogao pokriti, preko toga jako tesko, posebno jer traze visoko ucesce i kamate su bas visoke sad. Moze se po ovim gradovima do 100km od Minhena naci solidan stan 50-70m2 u tom okviru.