Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
svubi wrote: ↑15/05/2010 10:42
Pozzz izvinjavam se unaprijed administratorima ako postujem u pogresnu sekciju,nadam se da nisam.Naime moj problem je sljedeci imam fiat punto 1999-2000 benzin,u voznji se ugasi i nece odmah da upali moram da sacekam 10-tak 15 minuta da bi ponovo upalio,vozio sam majstorima lafo neke greske ukljanjali ali niko nista konkretno da uradi,na displeju mi pokaze kljuc i akumulator,vozio sam ga u jedan servis kazu nije elektronika i stave mi polovnu leptiricu, leptiricu sto hladi motor,ali odmah sutradan mi se poceo jos cesce gasit ali i brze palit nakon 3 do 5 minuta.Nadam se da ce neko od vas ponudit neko nadam se ispravno rjesenje i naglasavam da se malo slabije razumijem oko auta pa ako sam se negdje "provalio" izvinjavam se. sm108 sm108 sm108 i na kraju da dodam da se necuje šum pumpe mozda je i to vazno.
Jesi riješio problem?
Meni Punto 1 1. nekad neće da zavergla nakon duže vožnje dok se ne ohladi, nekad neće pa zavergla kad isključim potrošače a nekad ni to ne pomogne.
Ne čuje se ni magnet da uklopi, inače kad zavergla vergla normalno, ne muči se i sastavi odmah.
Baterija stara 2 godine 12,8v kad je ugašen, 14,0v kad radi
Topla 45Ah, 390A
Juka Jebach wrote: ↑14/09/2023 12:52
Covjek zadnji put online 2013 bio, možda je riješio al džaba kad ne znaš jel živ uopšte
Googlao sam probleme Punta pa naletio... ne pogledah datum jbg... al evo opisao sam sad moj problem pa možda neko pomogne jer uvijek volim čuti više mišljenja prije nego posjetim majstora.
kabal1337 wrote: ↑14/09/2023 12:20
Sve radi normalno kao i sa DOT4
Moguće. Ali specifikacije za originalno ulje naglašavaju da je LV i da zadovoljava DOT 4 Class 6. Pa eto, da ne razmišljam.
Ina pravi i prodaje na svojim pumpama DOT 5.1 kočiono ulje i pokazalo mi se u praksi kao najbolje. Izdrži 5 godina bez problema.
Dot 3 i DOT 4 vrlo brzo se degradiraju i nakupljaju vlagu.
Ja koristim Ina Dot 4 ( i ovo auto isto je Dot 4+) meni je super, nisam imao problema.
Proslo auto mi je zahtjevalo Dot 4+ stavili smo Dot 4 ate, nije bilo nikakvih problema ( BAS, ESP, HSA, itd.)
Neka svako sipa sta zeli.
svubi wrote: ↑15/05/2010 10:42
Pozzz izvinjavam se unaprijed administratorima ako postujem u pogresnu sekciju,nadam se da nisam.Naime moj problem je sljedeci imam fiat punto 1999-2000 benzin,u voznji se ugasi i nece odmah da upali moram da sacekam 10-tak 15 minuta da bi ponovo upalio,vozio sam majstorima lafo neke greske ukljanjali ali niko nista konkretno da uradi,na displeju mi pokaze kljuc i akumulator,vozio sam ga u jedan servis kazu nije elektronika i stave mi polovnu leptiricu, leptiricu sto hladi motor,ali odmah sutradan mi se poceo jos cesce gasit ali i brze palit nakon 3 do 5 minuta.Nadam se da ce neko od vas ponudit neko nadam se ispravno rjesenje i naglasavam da se malo slabije razumijem oko auta pa ako sam se negdje "provalio" izvinjavam se. sm108 sm108 sm108 i na kraju da dodam da se necuje šum pumpe mozda je i to vazno.
Jesi riješio problem?
Meni Punto 1 1. nekad neće da zavergla nakon duže vožnje dok se ne ohladi, nekad neće pa zavergla kad isključim potrošače a nekad ni to ne pomogne.
Ne čuje se ni magnet da uklopi, inače kad zavergla vergla normalno, ne muči se i sastavi odmah.
Baterija stara 2 godine 12,8v kad je ugašen, 14,0v kad radi
Topla 45Ah, 390A
Alneser
Ista stvar prije 3-4 godine, Grande punto 1.3
Ujutru prvo paljenje odlčno ide bez problema, naveče kad idem s posla isto... eventualno ponekad moram farove ugasiti (gase se inače kad ugasim kontakt pa ih zbog toga ne gasim posebno)
Problem je najčešći nakon duže vožnje
pa nemoj samo mijenjat, provjeri da li je preko stvarnih vrijednosti, provjeri konektore instalaciju.
Imas nekih auta, ako izbaci da je do toga, moze vuci jos nesto gresku ako je na istom kolu.
Taj metod mijenjanja bez detaljnijeg pregleda ce te skupo kostati
Kakva su iskustva sa keramckim disk plocicama u odnosu na klasicne OEM sto dolaze na autu? Ko je imao i jedne i druge, sta mu je bolji izbor? Najvise me interesuje kakve su pri kocenju.
Trebam mijenjati zadnje diskove i plocice, pa imam opciju ici sa standardnim ( ate ) plocicama koji dosta prljaju felge ili skuplja varijanta keramcke ( ate ) plocice koje dosta manje prljaju felge ali nemam iskustva sa njima kako koce.
artur morgan wrote: ↑15/09/2023 20:26
Kakva su iskustva sa keramckim disk plocicama u odnosu na klasicne OEM sto dolaze na autu? Ko je imao i jedne i druge, sta mu je bolji izbor? Najvise me interesuje kakve su pri kocenju.
Trebam mijenjati zadnje diskove i plocice, pa imam opciju ici sa standardnim ( ate ) plocicama koji dosta prljaju felge ili skuplja varijanta keramcke ( ate ) plocice koje dosta manje prljaju felge ali nemam iskustva sa njima kako koce.
Pa za šta će te drugo interesovati kakve su kočnice nego prilikom kočenja?
Neće valjda kakve su prilikom ubrzavanja
nemoj zamjreiti moram se malo našaliti
A koliko su to keramičke skuplje u odnosu na obične? Meni crne felge, ma to ne može biti čisto 50-100 kilometara.
Eh kočnice.
Keramičke, ako pričamo o pravoj carbon keramici ne idu na obične diskove, moraš i odgovarajuće diskove kupiti.
Te kočnice bolje koče kada su zagrijane, i skoro nemoguće ih je pregrijati ako su dobro dimenzionirane za automobil na koji se ugrađuju.
Višestruko su skuplje od klasičnih.
Ako pričamo o običnim disk pločicama sa primjesama “keramike”, onda nemaš nikakvog opipljivog efekta što se kočenja tiče. Postoji veća mogućnost pojave cvileža ali karakteristične, niže frekvencije. Sve zavisi od količine primjesa.
Inače što se prljanja i cvileža tiče, nijedno nije ni najmanje povezano sa performansama odnosno sposobnošću kočenja. Čak iz iskustva, što tuđeg to i svog, znam da ove što prljaju, u većini slučajeva bolje koče od onih što ne prljaju. Ali opet ponavljam, nema pravila tu.
EFD22 wrote: ↑15/09/2023 22:11
Eh kočnice.
Keramičke, ako pričamo o pravoj carbon keramici ne idu na obične diskove, moraš i odgovarajuće diskove kupiti.
Te kočnice bolje koče kada su zagrijane, i skoro nemoguće ih je pregrijati ako su dobro dimenzionirane za automobil na koji se ugrađuju.
Višestruko su skuplje od klasičnih.
Ako pričamo o običnim disk pločicama sa primjesama “keramike”, onda nemaš nikakvog opipljivog efekta što se kočenja tiče. Postoji veća mogućnost pojave cvileža ali karakteristične, niže frekvencije. Sve zavisi od količine primjesa.
Inače što se prljanja i cvileža tiče, nijedno nije ni najmanje povezano sa performansama odnosno sposobnošću kočenja. Čak iz iskustva, što tuđeg to i svog, znam da ove što prljaju, u većini slučajeva bolje koče od onih što ne prljaju. Ali opet ponavljam, nema pravila tu.
artur morgan wrote: ↑15/09/2023 20:26
Pa za šta će te drugo interesovati kakve su kočnice nego prilikom kočenja?
Neće valjda kakve su prilikom ubrzavanja
nemoj zamjreiti moram se malo našaliti
A koliko su to keramičke skuplje u odnosu na obične? Meni crne felge, ma to ne može biti čisto 50-100 kilometara.
Mislio sam kakve su pri kocenju u odnosu na OEM standardne sto dodju, da li ima neke razlike, posto su pravljene od razlicitog materijala
U mome slucaju cijene su
Zadnje plocice ate standardne 130 KM
Zadnje plocice ate keramik 185 KM
I kod mene dosta prljaju. Ovo sto je napisao @EFD22 i moje je iskustvo sto vise prljaju da su bolje ali dosadi svako malo cistiti felge.