madjarskiPeacean wrote: ↑15/09/2023 13:05 Vježba EUFOR-a na Butmiru
https://www.klix.ba/vijesti/bih/pogleda ... /230915070
Čiji je Mi-8?
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- tramvajtrojka
#9401 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
-
PM72
#9402 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Još samo da nam dovedu srpsku žandarmeriju kao EU policiju i teferič je kompletan
- DaysleepeR
#9403 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Sad se našlo gledati ko je u sastavu EUFOR-a...
Vojska je to, nema šanse da će neko postupati mimo komande...
A total of 20 countries of EU Member States and non-EU Troop Contributing Countries are present within EUFOR, including Albania, Austria, Bulgaria, Chile, Czech Republic, France, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Poland, Portugal, Republic of North Macedonia, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Switzerland, Turkey and the United Kingdom.
A total of 20 countries of EU Member States and non-EU Troop Contributing Countries are present within EUFOR, including Albania, Austria, Bulgaria, Chile, Czech Republic, France, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Poland, Portugal, Republic of North Macedonia, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Switzerland, Turkey and the United Kingdom.
- tramvajtrojka
#9404 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
DaysleepeR wrote: ↑15/09/2023 13:29 Sad se našlo gledati ko je u sastavu EUFOR-a...

Al rumuni imaju bas retro kalash sa ovom drvenarijom
- agent_zero
#9405 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Baš isto htio da prokomentarišem, dobri im ovi novi kalaši sa retro dizajnom 
- liyf
#9406 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
DaysleepeR wrote: ↑15/09/2023 13:29 Sad se našlo gledati ko je u sastavu EUFOR-a...
-
toska
#9407 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
ovo ko neko takmičenje u folkloru.DaysleepeR wrote: ↑15/09/2023 13:29 Sad se našlo gledati ko je u sastavu EUFOR-a...
-
Seawolf
#9408 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Jeste mađarski, ali nije Mi-8, nego Mi-17.tramvajtrojka wrote: ↑15/09/2023 13:23madjarskiPeacean wrote: ↑15/09/2023 13:05 Vježba EUFOR-a na Butmiru
https://www.klix.ba/vijesti/bih/pogleda ... /230915070
Čiji je Mi-8?
Repni rotor mu je sa lijeve strane (Kod Mi-8 je sa desne).
- tramvajtrojka
#9409 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
A ima i znacajku na glavnom rotoru za ublazivanje vibracija koje razlikuju mi17 i izgled izduva od motora u usporedbi sa mi8, jos jaci motori , a vidimo kod madjara i vani okacen nosac naoružanja gdje oni najvise nose nrz i upk23
-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
#9413 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Centar za obuku i operacije podrške miru (PSOTC) Bosna i Hercegovina 

PSOTC slavi 20. godišnjicu osnivanja. PSOTC je osnovan 23. septembra 2003. godine, kada je potpisan Memorandum o razumijevanju između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine od kada je realiziran impozantan broj vojnih kurseva i kurseva šireg sigurnosnog spektra. Danas PSOTC-u izvodi sedam NATO certificiranih kurseva, četiri UN certificirana kursa i dva kursa akreditirana od Univerziteta u Sarajevu. U PSOTC-u je u proteklih 20 godina obučeno više od 10.000 polaznika od kojih su gotovo polovina bili međunarodni polaznici iz 65 različitih zemalja svijeta. PSOTC svojim postojanjem i misijom svjedoči o približavanju Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u NATO-savezu. PSOTC posjeduje NATO akreditaciju, koju dodjeljuje NATO Saveznička komanda za transformaciju PSOTC-a kojom se potvrđuje osposobljenost ovog centra u skladu s najvišim NATO-standardima.
BiH je jedna od četiri zemlje u svijetu koje nisu članice NATO-a, a imaju centar za obuku sa spomenutom vrstom NATO akreditacije.

-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
#9416 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ministarstvo odbrane BiH sastavilo i dostavilo plan i prijedlog budžeta za sljedeću godinu.
Naravno, novopostavljeni več skiči i prijeti, boji se da ne napadnemo srbiju.Modernizacija, nabavka pješadijskog naoružanja 68,5 miliona. Modernizacija, nabavka lakih pješadijskih vozila 100 miliona. Modernizacija, nabavka artiljerijskog naoružanja za 18 miliona, samovozne haubice. Modernizacija naoružanja opreme oklopnog bataljona, modernizacija, nabavka vazduhoplovstva - 6 srednjih helikoptera i 10 lakih na dvije stavke, jedna 406 miliona KM, a druga 44 miliona KM. Modernizacija sredstava za nuklearnu, biološku i hemijsku odbranu - 13 miliona KM.
Ministar finansija BiH Srđan Amidžić (SNSD) rekao je da budžet vjerovatno neće biti usvojen na vrijeme zbog 'suludih' zahtjeva, prije svega Ministarstva odbrane BiH. Ministarstvo odbrane umjesto da pokaže razumjevanje i da dođe sa budžetskom realnošću, izlazi sa zahtjevom koji je u ekonomskom smislu sulud. Ako neko očekuje da ću ja pregovarati a dobijem zahtjev na milijardu i 700 miliona, ja ga pozivam da radi moj posao.
-
GOLDZEN
#9417 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ma dogovorit će se oni kao i uvijek. Njima može i PIO/MIO i porezna i gasovod i sve ali mi nećemo ni u čemu nikada istrajati kao inače. I da ne bude da ja serem po ovoj vlasti (serem) ali ni prethodne nisu bile ništa bolje od ove po ovim pitanjima.archi_a wrote: ↑19/09/2023 15:17 Ministarstvo odbrane BiH sastavilo i dostavilo plan i prijedlog budžeta za sljedeću godinu.
Naravno, novopostavljeni več skiči i prijeti, boji se da ne napadnemo srbiju.Modernizacija, nabavka pješadijskog naoružanja 68,5 miliona. Modernizacija, nabavka lakih pješadijskih vozila 100 miliona. Modernizacija, nabavka artiljerijskog naoružanja za 18 miliona, samovozne haubice. Modernizacija naoružanja opreme oklopnog bataljona, modernizacija, nabavka vazduhoplovstva - 6 srednjih helikoptera i 10 lakih na dvije stavke, jedna 406 miliona KM, a druga 44 miliona KM. Modernizacija sredstava za nuklearnu, biološku i hemijsku odbranu - 13 miliona KM.![]()
Ministar finansija BiH Srđan Amidžić (SNSD) rekao je da budžet vjerovatno neće biti usvojen na vrijeme zbog 'suludih' zahtjeva, prije svega Ministarstva odbrane BiH. Ministarstvo odbrane umjesto da pokaže razumjevanje i da dođe sa budžetskom realnošću, izlazi sa zahtjevom koji je u ekonomskom smislu sulud. Ako neko očekuje da ću ja pregovarati a dobijem zahtjev na milijardu i 700 miliona, ja ga pozivam da radi moj posao.
- atmel
#9418 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
10 posto da se od ovoga realizira, puna kapa.archi_a wrote: ↑19/09/2023 15:17 Ministarstvo odbrane BiH sastavilo i dostavilo plan i prijedlog budžeta za sljedeću godinu.
Naravno, novopostavljeni več skiči i prijeti, boji se da ne napadnemo srbiju.Modernizacija, nabavka pješadijskog naoružanja 68,5 miliona. Modernizacija, nabavka lakih pješadijskih vozila 100 miliona. Modernizacija, nabavka artiljerijskog naoružanja za 18 miliona, samovozne haubice. Modernizacija naoružanja opreme oklopnog bataljona, modernizacija, nabavka vazduhoplovstva - 6 srednjih helikoptera i 10 lakih na dvije stavke, jedna 406 miliona KM, a druga 44 miliona KM. Modernizacija sredstava za nuklearnu, biološku i hemijsku odbranu - 13 miliona KM.![]()
Archi ti se sprdas a sam znas da od svega toga nema ništa...
Zahvali se didi i babi Izetbegović da smo na sadaki od 1998, ne upravljamo više ni sa mjesnom zajednicom bez znanja drugih.
Šta smo mi to kupili od oružja a da nije sadaka poslije Daytona...Archi pitanje je za tebe.
-
archi_a
#9419 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ne sprdam se uopšte. Ovo je konstrukcija bajnog ministra finansija (snsd). Zbog ovog je i insistirano da on dođe na to mjesto.
Vrlo malo smo kupili i napredak naših OS se uglavnom oslanjao na dobroj volji, donacijama i pomoći NATO prijatelja.
Zašto nismo?!?
Valjda je odgovor jasan svima. Zbog protivljenja i blokada instaliranih velikosrpskih izvođača radova.
Problem u bržoj realizaciji državnih ciljeva vidim u razjedinjenosti probosanskih snaga. Uvijek se našao neko ko nije biti dosljedan, ko je popustio, ko nije imao plan po kojem se kreće i odgovor šta uraditi ako dođe do zaustavljanja planiranog puta. Nema sloge, razjedinjenost je velika i uvijek je reakcija i defanziva, nikad jasno postavljen cilj koji će biti zakucan i poslana poruka: BEZ OVOGA NEMA NIŠTA, SVE STAJE I NEMA RAZGOVORA NI O STVARIMA KOJE VI HOĆETE DA PROGURATE. Nekad će se ovo morati desiti. Nekad će se morati napravitii rez.
Ja da se pitam, davno bih blokirao budžet dok se boje ne rastope i dok se neke stvari ne dovedu do kraja, dok se ne postigne cilj, u ovom slučaju budžet za nabavku novih borbenih sistema. Da, trebalo bi izdržati. Da, bilo bi teško, trebalo bi se strpiti, ali i onima koji godinama rade na blokadama bi bilo isto teško, a ubijeđen sam i puno teže. Dok se taj rez i reset u našim glavama ne desi imat ćemo ovakvo krpljenje uz donacije koje dolaze baš po potrebi i na minimumu da se održi operativnost. Istina, trenutni politički sistem je takav da je lakše budali blokirati nego normalnom izgurati normalne stvari, ali to nije razlog da se ne radi na iznalaženju načina da se dođe do onoga što je zacrtano. Za to je za početak potrebno jedinstvo onih koji ovu zemlju doživljavaju kao jedinu domovinu. Trenutno jedni drugima rade iza leđa.
I ponovit ću posljednji slučaj Željka Komšića koji je upravo za dio ovih projekata tražio vraćanje budžeta na doradu i korekciju ali nije dobio podršku u Predsjednišvu BiH, nego je od stranačkih botova bio ismijan, a povećanje budžeta za plate je prikazano kao historijski uspjeh, namjerno izbjegavajući reći da je do povećanja tog budžeta došlo projekcijama za fiskalnu godinu i automatizmom, jer je povećan svim državnim službenicima proporcionalno, za što je glasao i velikosrpski element. A oni sigurno nisu glasali za i zbog boljitka OS, nego najviše zbog svojih guzica. Da su ikako mogli zakonski razdvojiti svoja i primanja pripadnika OS sigurno bi se i tu našle blokade. Evo, sad je prilika da pokažu da može bolje i da će izgurati budžet za modernizaciju bez donacija. Vidjet ćemo kako. Podržavam u svakom slučaju.
Sretna okolnost je što sve što se radi, uprkos problemima, radi se uz monitoring i dogovor sa NATO konsultantima i pod supervizijom. Pa tako je bila blokirana vlast preko godinu zbog odbijanja formiranja Komisije za atlanske integracije. Traženi su modaliteti i tek kad je od strane NATO-a dato zeleno svjetlo za promjenu imena komisije i samog naziva dokumenta godišnjeg nacionalnog plana (uz njihove garancije i mišljenje da naziv ne mijenja suštinu dokumenta potrebnu za ispunjavanje koraka u ovoj fazi atlanskih integracija i da će ga oni kao takvog prihvatiti) krenulo se u realizaciju i formiranje vlasti sa miloradom. Isti problemi su bili kod usvajanja budžeta za isporuku prva 4 helikoptera, pa je SAD odlučio da ih isporuči i bez uplate 10 % iznosa. Na samoj isporuci u Rajlovcu su dali garancije i obećanja za nova 4. Opremit će oni i laku pješadiju, samo treba pokazati sa naše strane da imaju iskrene partnere spremne na borbu i traženje rješenja unatoč veliksrpskim blokadama.
Sve, baš sve se radi uz monitoring NATO prijatelja i proces je nezaustavljiv, samo usporen. Zato nam populističke izjave: "ja sam, da nije bilo mene, uspio sam što niko do sada nije, prvi put dolaze novi helikopteri, ja sam nas vratio u fokus, iznijet ću vam neke obavještajne podatke koje možda ne smijem, itd." ne trebaju. Djeluje to neozbiljno, amaterski. A trebamo poslati poruku da su bar sa naše strane ozbiljni profesionalci, s kojima se može doći do cilja a ne politikanti.
Razumijem politiku, vođenje kampanje i pokušaje poentiranja na stvarima koje su bitne ovoj zemlji, ali nemojte molim vas to raditi i pokušavati preko leđa OS BiH, ni vi prije, ni vi sad, ni oni koji će vas zamijeniti. Poštedite ih svog politikanstva. Stvar je ozbiljna.
Trenutna situacija je takva da nam se ministar odbrane (sdp) i dvojica članova predsjedništva BiH (sdp i df) , koji bi trebali biti na istom fonu, međusobno politički prepucavaju, nadmeću i nadglasavaju. Ako je to normalno, jebem ga ja. Nemojte bar javno, vodite svoje "borbe" i kadroviranje interno.
Vrlo malo smo kupili i napredak naših OS se uglavnom oslanjao na dobroj volji, donacijama i pomoći NATO prijatelja.
Zašto nismo?!?
Valjda je odgovor jasan svima. Zbog protivljenja i blokada instaliranih velikosrpskih izvođača radova.
Problem u bržoj realizaciji državnih ciljeva vidim u razjedinjenosti probosanskih snaga. Uvijek se našao neko ko nije biti dosljedan, ko je popustio, ko nije imao plan po kojem se kreće i odgovor šta uraditi ako dođe do zaustavljanja planiranog puta. Nema sloge, razjedinjenost je velika i uvijek je reakcija i defanziva, nikad jasno postavljen cilj koji će biti zakucan i poslana poruka: BEZ OVOGA NEMA NIŠTA, SVE STAJE I NEMA RAZGOVORA NI O STVARIMA KOJE VI HOĆETE DA PROGURATE. Nekad će se ovo morati desiti. Nekad će se morati napravitii rez.
Ja da se pitam, davno bih blokirao budžet dok se boje ne rastope i dok se neke stvari ne dovedu do kraja, dok se ne postigne cilj, u ovom slučaju budžet za nabavku novih borbenih sistema. Da, trebalo bi izdržati. Da, bilo bi teško, trebalo bi se strpiti, ali i onima koji godinama rade na blokadama bi bilo isto teško, a ubijeđen sam i puno teže. Dok se taj rez i reset u našim glavama ne desi imat ćemo ovakvo krpljenje uz donacije koje dolaze baš po potrebi i na minimumu da se održi operativnost. Istina, trenutni politički sistem je takav da je lakše budali blokirati nego normalnom izgurati normalne stvari, ali to nije razlog da se ne radi na iznalaženju načina da se dođe do onoga što je zacrtano. Za to je za početak potrebno jedinstvo onih koji ovu zemlju doživljavaju kao jedinu domovinu. Trenutno jedni drugima rade iza leđa.
I ponovit ću posljednji slučaj Željka Komšića koji je upravo za dio ovih projekata tražio vraćanje budžeta na doradu i korekciju ali nije dobio podršku u Predsjednišvu BiH, nego je od stranačkih botova bio ismijan, a povećanje budžeta za plate je prikazano kao historijski uspjeh, namjerno izbjegavajući reći da je do povećanja tog budžeta došlo projekcijama za fiskalnu godinu i automatizmom, jer je povećan svim državnim službenicima proporcionalno, za što je glasao i velikosrpski element. A oni sigurno nisu glasali za i zbog boljitka OS, nego najviše zbog svojih guzica. Da su ikako mogli zakonski razdvojiti svoja i primanja pripadnika OS sigurno bi se i tu našle blokade. Evo, sad je prilika da pokažu da može bolje i da će izgurati budžet za modernizaciju bez donacija. Vidjet ćemo kako. Podržavam u svakom slučaju.
Sretna okolnost je što sve što se radi, uprkos problemima, radi se uz monitoring i dogovor sa NATO konsultantima i pod supervizijom. Pa tako je bila blokirana vlast preko godinu zbog odbijanja formiranja Komisije za atlanske integracije. Traženi su modaliteti i tek kad je od strane NATO-a dato zeleno svjetlo za promjenu imena komisije i samog naziva dokumenta godišnjeg nacionalnog plana (uz njihove garancije i mišljenje da naziv ne mijenja suštinu dokumenta potrebnu za ispunjavanje koraka u ovoj fazi atlanskih integracija i da će ga oni kao takvog prihvatiti) krenulo se u realizaciju i formiranje vlasti sa miloradom. Isti problemi su bili kod usvajanja budžeta za isporuku prva 4 helikoptera, pa je SAD odlučio da ih isporuči i bez uplate 10 % iznosa. Na samoj isporuci u Rajlovcu su dali garancije i obećanja za nova 4. Opremit će oni i laku pješadiju, samo treba pokazati sa naše strane da imaju iskrene partnere spremne na borbu i traženje rješenja unatoč veliksrpskim blokadama.
Sve, baš sve se radi uz monitoring NATO prijatelja i proces je nezaustavljiv, samo usporen. Zato nam populističke izjave: "ja sam, da nije bilo mene, uspio sam što niko do sada nije, prvi put dolaze novi helikopteri, ja sam nas vratio u fokus, iznijet ću vam neke obavještajne podatke koje možda ne smijem, itd." ne trebaju. Djeluje to neozbiljno, amaterski. A trebamo poslati poruku da su bar sa naše strane ozbiljni profesionalci, s kojima se može doći do cilja a ne politikanti.
Razumijem politiku, vođenje kampanje i pokušaje poentiranja na stvarima koje su bitne ovoj zemlji, ali nemojte molim vas to raditi i pokušavati preko leđa OS BiH, ni vi prije, ni vi sad, ni oni koji će vas zamijeniti. Poštedite ih svog politikanstva. Stvar je ozbiljna.
Trenutna situacija je takva da nam se ministar odbrane (sdp) i dvojica članova predsjedništva BiH (sdp i df) , koji bi trebali biti na istom fonu, međusobno politički prepucavaju, nadmeću i nadglasavaju. Ako je to normalno, jebem ga ja. Nemojte bar javno, vodite svoje "borbe" i kadroviranje interno.
- tramvajtrojka
#9420 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
jao kako uvijes sda suplju u ovom romanuarchi_a wrote: ↑19/09/2023 21:26 Ne sprdam se uopšte. Ovo je konstrukcija bajnog ministra finansija (snsd). Zbog ovog je i insistirano da on dođe na to mjesto.
Zašto nismo?!?
- liyf
#9421 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Hjoj političara, baš smo stabilni čim se o politici bahćemo.
PBD

PBD
-
plavi_E
#9422 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Trojkasi izgleda traze neko podrucje gdje bi se mogli profilirati. Sektor sigurnosti i finansija su izgubili ali u sektoru odbrane (OS BiH i NI) jos imaju mogucnost da se pokazu. Imaju i osnove za to. Potraznja za proizvodima namjenske industrije u svijetu je dovoljna za razvoj domace NI. Ovo sto Helez trazi za OS je vecinom odluceno od strane Presjednistva BiH jos za vrijeme Mladena Ivanica. Ostaje samo da se vidi da li cemo dozivjeti da tzv. proBiH strana barem jednom ostane pri svom zahtjevu i ne spusti gace pred rusiteljima drzave.
- liyf
-
GOLDZEN
#9424 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
HAHAHAHHAAHAHAHHAAHAHHAHAAHAHAHAAHHAHAHAAHAHAHHA joj...
Video editing is maj pašn'. Šta je ovo?
- liyf