Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#2151 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Karikaturist wrote: 15/09/2023 10:49 Sigurno se ne moze porediti olimpijski grad koji ima tri olimpijske planine u par kilometara vazdusne linije i Ljubljana.
Ne znam odakle ta opsjednutost "olimpijskim planinama" kao vrhuncu zimskog turizma.

Za zimski turizam one su zanimljive samo regionu (Dakle ExYu), najvise ih posjecuju turisti iz Srbije.

Turisti iz Hrvatske biraju Vlasic i Kupres.

95% turista koji ih posjecuje, dolazi kopnenim putem.

Evropski turista koji bi eventualno trebao doci zracnim putem da ide na te "olimpijske ljepotice", ima sigurno na max 3-4h voznje daleko bolja, veca i uredjenija skijalista.

Sloveniaj ima Alpe i jedini aerodrom koji ima a da je blizu Alpi jeste onaj u Ljubljani - tako da poredjenje itekako ima smisla sto se zimskog turizma tice.
Karikaturist

#2152 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Karikaturist »

Ozimician wrote: 15/09/2023 10:56
Karikaturist wrote: 15/09/2023 10:49 Sigurno se ne moze porediti olimpijski grad koji ima tri olimpijske planine u par kilometara vazdusne linije i Ljubljana.
Ne znam odakle ta opsjednutost "olimpijskim planinama" kao vrhuncu zimskog turizma.

Za zimski turizam one su zanimljive samo regionu (Dakle ExYu), najvise ih posjecuju turisti iz Srbije.

Evropski turista koji bi eventualno trebao doci zracnim putem da ide na te "olimpijske ljepotice", ima sigurno na max 3-4h voznje daleko bolja, veca i uredjenija skijalista.
Ti imas izgleda previse vremena i zelje da diskustujes, ja bas i ne. Slovenija ima toliko planina a zimski kup im se odrzava u Mariboru. Kakve njihove Alpe, to je najmanje za skijanja. Jedino Alpsko skijalite je Vogel i Kranjska gora koja je na 800 metara nadmorske visine. Nemam se zelju ubjedjivati vise. Over and out.
Last edited by Karikaturist on 15/09/2023 11:00, edited 1 time in total.
Ozimician

#2153 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Karikaturist wrote: 15/09/2023 10:58

Ne znam odakle ta opsjednutost Ljubljanom kao eto nekim zimskim turistickim centrom..
Nije ljubljanski aerodrom nikakav hub za zimski turizam, kao sto nije ni sarajevski. Tako da je u tom smislu poredjenje opravdano, i jedan i drugi su bitni za zimski turizam kao semafor u GTA.
Karikaturist

#2154 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Karikaturist »

Gdje sam ja spomenuo aerodrome, sto navodis vodu na mlin kako ti odgovara?
Karikaturist wrote: 15/09/2023 10:40 Eh hajmo sad i zimski turizam SA vs LJ izjednaciti :lol:
Znaci na ovaj post si mi replicirao i sad ti razvodnjavas pricu kako tebi odgovara.
Ozimician

#2155 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Karikaturist wrote: 15/09/2023 11:01 Gdje sam ja spomenuo aerodrome, sto navodis vodu na mlin kako ti odgovara?
Pa tema je koliko vidim SJJ i svo vrijeme pricamo o tome i turisticki potencijal se odnosi na turiste koji dolaze (bi dosli) avio putem.

EDIT: Ako si ti u svom postu ukljucio i kopneni turizam (one koji dolaze i kopnenim putem), onda si ti temu skrenuo gdje ne treba.
Last edited by Ozimician on 15/09/2023 11:03, edited 2 times in total.
ElRe

#2156 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

https://www.stat.si/StatWeb/en/News/Index/11104

https://bhas.gov.ba/data/Publikacije/Sa ... 4_1_EN.pdf

Ljubljanu sam bacio onako na prvu, grad bez mora okružen zelenilom kao i Sarajevo. Ali uređen, kulturan za razliku od Sarajeva.

Aerodromom Ljubljana upravlja Fraport, ali na loš način. Ali iz Ljubljane na par sati vožnje su Italija, Austrija, dovoljno za sve potrebe (i turističke i poslovne).
Karikaturist

#2157 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Karikaturist »

:lol:
Ja sam skrenuo temu gdje ne treba, a ti na svakoj jebeni dezurni inspektor. Eto ja skrenuo, ne moras se ti uvijek pecati.
drndalo

#2158 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

agent_zero wrote: 15/09/2023 10:23
Trappist wrote: 15/09/2023 10:16

Ma djaba, nece ti niko odgovoriti na konkretno pitanje. Zar ne vidis da je uprava aerodroma najbolja u regiji, da je to najbolji aerodrom u regiji, jos malo i u europi ce biti. Nema veze sto ne mozes nigdje haman letiti :bih:
Najgori aerodrom što se tiče glavnih gradova u regiji.

Pod hitno strancima dati i da letimo prema zapadu sa wizzom, ryanairom, i ostalim LCC-ima.
Zasto mislis da bi sa strancima dobio te letove automatski...?

Neko bi im naredio, sta li?
DaysleepeR

#2159 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

drndalo wrote: 15/09/2023 10:03 Cifru sam naravno lupio, nemam ni vremena ni zelje da trazim dokaze. Sustinu ne mijenje ni da li je 6x ili 12x...

Sustina je da oni imaju more i obalu koja moze generisati vise hiljada letova u sezoni.

Mi sa Arapima (koje mozemo prikazati kao pandan CG letovima za turiste) nismo jos na tom broju.

Mada je vrsta letova slicna. Usluzni letovi za turiste izvana i povrat kuci. Malo lokalaca te iste letove koristi za putovati u te zemlje. Tj. nisu lokalci generator imanja tih letova.

Uz to CG ima kakvu takvu drzavnu kompaniju, BiH to odavno nema, a ako cemo pravo, nije ni imala, osim formalno.
Ako već pretpostavljamo, onda ne možemo ne pretpostaviti da jako veliki broj turista dolazi avionom u BiH, ne samo u Neum, jer osnova turizma u BiH nije more niti je Neum najveći generator turizma u BiH.

Ali ja nisam ni pričao o turizmu, naša dijaspora je (sad ću koristiti tvoju analogiju) 12x veća nego crnogorska i više ljudi dolazi u BiH ne samo ljeti, već i tokom ostalih slobodnih dana i godišnjih odmora (jer prosječno je više dana godišnjeg odmora u EU zemljama nego ovdje) plus zimska sezona, skijanje itd.

Brojke su neumoljive.
Bodkin

#2160 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Apsolutno netacno. Jahorina puna hrvata. Cak su pokupovali nekretnine. Tacno je da dolaze uglavnom autima.
Cak ima nasih ljudi koji zive vani i dolaze na jahorinu na skijanje.

Umanjujes znacaj razlike u cijeni
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2161 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

Bodkin wrote: 15/09/2023 13:17

Apsolutno netacno. Jahorina puna hrvata. Cak su pokupovali nekretnine. Tacno je da dolaze uglavnom autima.

Idu ljudi svugdje.

Kupres, Vlasic, Rostovo, zna ih biti i na Bjelasnici.
Bodkin

#2162 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

sehohari wrote: 15/09/2023 13:21

Idu ljudi svugdje.

Kupres, Vlasic, Rostovo, zna ih biti i na Bjelasnici.
Sto je odlicno za nas
yoda82

#2163 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by yoda82 »

DaysleepeR wrote: 15/09/2023 13:14
drndalo wrote: 15/09/2023 10:03 Cifru sam naravno lupio, nemam ni vremena ni zelje da trazim dokaze. Sustinu ne mijenje ni da li je 6x ili 12x...

Sustina je da oni imaju more i obalu koja moze generisati vise hiljada letova u sezoni.

Mi sa Arapima (koje mozemo prikazati kao pandan CG letovima za turiste) nismo jos na tom broju.

Mada je vrsta letova slicna. Usluzni letovi za turiste izvana i povrat kuci. Malo lokalaca te iste letove koristi za putovati u te zemlje. Tj. nisu lokalci generator imanja tih letova.

Uz to CG ima kakvu takvu drzavnu kompaniju, BiH to odavno nema, a ako cemo pravo, nije ni imala, osim formalno.
Ako već pretpostavljamo, onda ne možemo ne pretpostaviti da jako veliki broj turista dolazi avionom u BiH, ne samo u Neum, jer osnova turizma u BiH nije more niti je Neum najveći generator turizma u BiH.

Ali ja nisam ni pričao o turizmu, naša dijaspora je (sad ću koristiti tvoju analogiju) 12x veća nego crnogorska i više ljudi dolazi u BiH ne samo ljeti, već i tokom ostalih slobodnih dana i godišnjih odmora (jer prosječno je više dana godišnjeg odmora u EU zemljama nego ovdje) plus zimska sezona, skijanje itd.

Brojke su neumoljive.
Da ne govorimo da BiH ima 6-7 puta više stanovnika nego CG, pa i tu ima više interesa za odlazne letove...
Ozimician

#2164 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Jahorina jeste zadnjih godina puna Hrvata, to je tacno, ali su i dalje dominantni gosti iz Srbije.

Dok na Vlasicu i Kupresu dominiraju gosti iz HR.

Ono sto je zajednicki sadrzilac svima njima - skoro niko ne dolazi avionom na skijanje.
DaysleepeR

#2165 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Po stoti put, zato što se ne isplati doći autom na vikend na skijanje.
LCC-om će se isplatiti.
Isto je i za dijasporu, produženi vikend, praznik, 2-3 dana, ne isplati se autom doći, LCC-om se isplati.
Bodkin

#2166 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

DaysleepeR wrote: 15/09/2023 13:52 Po stoti put, zato što se ne isplati doći autom na vikend na skijanje.
LCC-om će se isplatiti.
Isto je i za dijasporu, produženi vikend, praznik, 2-3 dana, ne isplati se autom doći, LCC-om se isplati.
Nece iz hr/sr a i ne treba. Ko jos leti 45 min :D

Za dijasporu se slazem
DaysleepeR

#2167 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Bodkin wrote: 15/09/2023 14:14
DaysleepeR wrote: 15/09/2023 13:52 Po stoti put, zato što se ne isplati doći autom na vikend na skijanje.
LCC-om će se isplatiti.

Za dijasporu se slazem
Što ne bi letjeli 45 min, u zimskoj sezoni, ludilo bi bilo.
Bodkin

#2168 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

:bih:
DaysleepeR wrote: 15/09/2023 14:15
Bodkin wrote: 15/09/2023 14:14

Za dijasporu se slazem
Zato sto se ne isplati. Dodji ranije na aero, dodji do planine i izadje isto vremena ako ne i vise
Plus, okolis i tako to :D
DaysleepeR

#2169 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Bodkin wrote: 15/09/2023 14:19 :bih:
DaysleepeR wrote: 15/09/2023 14:15

Zato sto se ne isplati. Dodji ranije na aero, dodji do planine i izadje isto vremena ako ne i vise
OK, izbacimo skijaše iz računice.
Ja bih recimo vrlo rado išao svako malo u Zg ili Bg na vikend ali mi se mrsko vozit autom a i skupo ispadne.
Da ima LCC, išao bih stalno. Ako ima Podgorica - Zagreb ili Beograd LCC, nije nerealno da ima i ovdje. Pogotovo radi konekcija za overseas.
JAT i Croatia su trenutno skupi za tih avantura.
Ozimician

#2170 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Ne znam odakle to da se LCC-om isplati tako dolaziti iz dijaspore na 2-3 dana. Isplati jedino ako imas hitan slucaj ili si jos skroz frisak pa te opali nostalgija. Na skijanje jos i manje, pa covjece valja ti skijasku opremu pakovati - karta bi te izasla skuplje nego sa standardnim letom.
OK; skije, pancerice i stapove mozes iznajmiti, ali skafander sam zauzme pola velikog kofera, neces na zimovanje sa malim ruksakom.
Takodjer kad su ti produzeni vikendi, karte su po defaultu 3x skuplje nego inace (posebno kod LCC).

LCC kad nude te jeftine karte (manje od 60€ u jednom smijeru) to je obicno kad niko nema slobodno, dakle moras biti vremenski max flexibilan, takodjer ako u jednom smijeru platis 30€, povratak ce ti biti 120€ sigurno (u tom razumnom periodu).
Last edited by Ozimician on 15/09/2023 14:27, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#2171 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 15/09/2023 14:25 Ne znam odakle to da se LCC-om isplati tako dolaziti iz dijaspore na 2-3 dana. Isplati jedino ako imas hitan slucaj ili si jos skroz frisak pa te opali nostalgija. Na skijanje jos i manje, pa covjece valja ti skijasku opremu pakovati - karta bi te izasla skuplje nego sa standardnim letom.
OK; skije, pancerice i stapove mozes iznajmiti, ali skafander sam zauzme pola velikog kofera, neces na zimovanje sa malim ruksakom.
Takodjer kad su ti produzeni vikendi, karte su po defaultu 3x skuplje nego inace (posebno kod LCC).
Nemaš potrebe nosati skafander tamo vamo, stoji ti ovdje kod roditelja, skupa sa skijama.
Ozimician

#2172 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 15/09/2023 14:26
Ozimician wrote: 15/09/2023 14:25 Ne znam odakle to da se LCC-om isplati tako dolaziti iz dijaspore na 2-3 dana. Isplati jedino ako imas hitan slucaj ili si jos skroz frisak pa te opali nostalgija. Na skijanje jos i manje, pa covjece valja ti skijasku opremu pakovati - karta bi te izasla skuplje nego sa standardnim letom.
Nemaš potrebe nosati skafander tamo vamo, stoji ti ovdje kod roditelja, skupa sa skijama.
Jbg, skija se i na Alpama :-D moram onda duplu opremu. Tesko fkt neko da ce pored Alpi na par sati voznje dolaziti u BiH na skijanje sa LCC-om. bez zezanja.

Mislim, imali smo LCC u Sarajevu (Wizz) pa ne vidim da je porastao broj zapadnih turista (na skijanju pogotovo).
DaysleepeR

#2173 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 15/09/2023 14:28
DaysleepeR wrote: 15/09/2023 14:26

Jbg, skija se i na Alpama :-D moram onda duplu opremu. Tesko fkt neko da ce pored Alpi na par sati voznje dolaziti u BiH na skijanje sa LCC-om. bez zezanja.

Mislim, imali smo LCC u Sarajevu (Wizz) pa ne vidim da je porastao broj zapadnih turista (na skijanju pogotovo).
Ima se može se. Dva skafandera za dva skijanja godišnje je baš za one dubljeg džepa, to je preko EU standarda.
Nije marketing pratio WIZZ, bila corona, kratko je trajalo, treba dati vremena da zaživi, da se naprave kampanje, posjete sajmovi turizma i sl.
Sve mora pratiti jedno drugo.
moimoi

#2174 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moimoi »

Vi ste ocigledno vrlo rijetko ili nikako koristili nas aerodrom zimi :D.
Pa ljudi dragi, radi magle se gotovo svi letovi otkazuju. Nije mi se jednom desilo da sam 3-4 dana duze provela u Sa jer avioni nisu letili.
Skupa je to zajebancija, ako ti avion ne moze poletiti.. niko nije lud da baca lovu.
Bodkin

#2175 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

DaysleepeR wrote: 15/09/2023 14:23
Bodkin wrote: 15/09/2023 14:19 :bih:

OK, izbacimo skijaše iz računice.
Ja bih recimo vrlo rado išao svako malo u Zg ili Bg na vikend ali mi se mrsko vozit autom a i skupo ispadne.
Da ima LCC, išao bih stalno. Ako ima Podgorica - Zagreb ili Beograd LCC, nije nerealno da ima i ovdje. Pogotovo radi konekcija za overseas.
JAT i Croatia su trenutno skupi za tih avantura.
Produzeni vikend mozda, slazem se. Ja sam govorio o skijasima. Mada 4 sata autom do odredista je otprilike 3 avionom
Post Reply