Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Osmi Socrates
#11251 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne bi nikog ni primili, sve da i neko hoće.
Šalim se, ima i kod njih nekih par miliona imigranata.
Šalim se, ima i kod njih nekih par miliona imigranata.
- darius_maximus
#11252 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakav Japan.
2,3 posto stranih državljana, od toga većina iz Kine, Vijetnama i Južne Koreje, koji tu studiraju ili privremeno rade.
Da se neko doseli da tamo živi, baš moraš biti lud da to kao stranac pokušavaš tamo.
Oni što su pričali da u Njemačkoj ima diskriminacije bi se tamo proveli kao bos po trnju.
A opet im se svi dive, valjda zbog toga što se stalno smješkaju i počiste stadion nakon utakmica.
2,3 posto stranih državljana, od toga većina iz Kine, Vijetnama i Južne Koreje, koji tu studiraju ili privremeno rade.
Da se neko doseli da tamo živi, baš moraš biti lud da to kao stranac pokušavaš tamo.
Oni što su pričali da u Njemačkoj ima diskriminacije bi se tamo proveli kao bos po trnju.
A opet im se svi dive, valjda zbog toga što se stalno smješkaju i počiste stadion nakon utakmica.
-
Osmi Socrates
#11253 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Niko nije imun od rasizma.
Predaleko su da bi raspravljali o njima.
Predaleko su da bi raspravljali o njima.
- darius_maximus
#11254 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobro, njima je to baš trademark i nije između redova. 
Slažem se za odbacivanje, jer sam već pisao da mi nije jasno kako su uopšte uvedeni u priču (pretpostavljam upravo preko rasizma i zabrane ulaska strancima, na šta se kao Evropa treba ugledati).
Slažem se za odbacivanje, jer sam već pisao da mi nije jasno kako su uopšte uvedeni u priču (pretpostavljam upravo preko rasizma i zabrane ulaska strancima, na šta se kao Evropa treba ugledati).
- Ozimician
#11255 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Posto sumnjam da ce neko sa teme da seli u Japan, ide jos novosti iz njihove drzave saveznice iz WWII
https://www.chip.de/news/Mit-drei-Jahre ... 48540.html
Trenutno su pregovori da se i za ovaj Galaxy A53 omogući ta opcija.
https://www.chip.de/news/Mit-drei-Jahre ... 48540.html
Uvodi se digitalna licna karta Smart-eID u Njemackoj (sa 3 god zakasnjenja) - funkcionisat će isključivo na ovim navedenim modelima smartphone.Zu Beginn wird Smart-eID nur auf wenigen Handys verfügbar sein, die allesamt vom koreanischen Hersteller Samsung stammen. Die Modelle sind: Samsung Galaxy S20/+/Ultra, Samsung Galaxy S21/+/FE/Ultra, Samsung Ga-laxy S22/+/Ultra, Samsung Galaxy S23/+/Ultra sowie Samsung Galaxy A54. Aktuell laufen Gespräche, um Smart-eID auch auf das Galaxy A53 zu bringen.
Trenutno su pregovori da se i za ovaj Galaxy A53 omogući ta opcija.
-
elcaliente
#11256 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Skafe evo racunica poslije jucerasnjeg dizanja kamatne stope na 4 posto.
4 Prozent bedeuten, dass ein Kredit so viel kostet wie ein Sportwagen. Wer sich 300 000 Euro über eine Laufzeit von 20 Jahren leiht (zu 4 Prozent nominal), zahlt monatlich 1818 Euro und insgesamt 136 306 Euro an Zinsen, bis er die Schulden abbezahlt hat! Bei 3,85 Prozent Zinsen lag die Zinslast „nur“ bei 130 636 Euro (bei einer monatlichen Last von 1794 Euro).
Znaci ako dignes 300 hiljada kredita na 20 godina platiti ces na to 130306 eur kamate.
Taman.
Moras samo gledati do 45 godine zivota da uzmes kredit inace tesko da ce ti ko dati poslije. Tako da nemoj previse razmisljati. Stutgart sad ili nikada, jeftinije vjerovatno nece biti.
4 Prozent bedeuten, dass ein Kredit so viel kostet wie ein Sportwagen. Wer sich 300 000 Euro über eine Laufzeit von 20 Jahren leiht (zu 4 Prozent nominal), zahlt monatlich 1818 Euro und insgesamt 136 306 Euro an Zinsen, bis er die Schulden abbezahlt hat! Bei 3,85 Prozent Zinsen lag die Zinslast „nur“ bei 130 636 Euro (bei einer monatlichen Last von 1794 Euro).
Znaci ako dignes 300 hiljada kredita na 20 godina platiti ces na to 130306 eur kamate.
Taman.
Moras samo gledati do 45 godine zivota da uzmes kredit inace tesko da ce ti ko dati poslije. Tako da nemoj previse razmisljati. Stutgart sad ili nikada, jeftinije vjerovatno nece biti.
- TriDe
#11257 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakav je posao na njemačkim aerodromima i isplati li se tamo otić radit. Što se tiče para sigurno isplati ali me zanima vrsta posla, okruženje, stanovanje i sve ono što se nudi došljacima. Postoje li kakve olakšice da se pregrmi period za nove radnike od par mjeseci.
-
moimoi
#11258 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ocigledno sam budaladarius_maximus wrote: ↑15/09/2023 00:12 Kakav Japan.
A opet im se svi dive, valjda zbog toga što se stalno smješkaju i počiste stadion nakon utakmica.![]()
Baj d vej.. ne znam ni da se pokojni Ivica Osim zalio.
I nema sanse da se njihova kultura i nacin zivljenja preslika na Evropu. Kod njih je bukvalno sve umjetnost. Od serviranja hrane do (eto kada ste vec spomenuli) izrade nozeva… kuca.
-
elcaliente
#11259 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I u Bosni je npr umjetnost kako postaviti sahotve na cesti da sto vise odstupaju od kolnika.moimoi wrote: ↑15/09/2023 09:04Ocigledno sam budaladarius_maximus wrote: ↑15/09/2023 00:12 Kakav Japan.
A opet im se svi dive, valjda zbog toga što se stalno smješkaju i počiste stadion nakon utakmica.![]()
al ja bih sad otisla zivjeti u Japan
I nema sanse da se njihova kultura i nacin zivljenja preslika na Evropu. Kod njih je bukvalno sve umjetnost. Od serviranja hrane do (eto kada ste vec spomenuli) izrade nozeva… kuca.
Mnogo truda se u to ulaze.
-
moimoi
#11260 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imam poznanika koji je pokusao. On nije izdrzao (stariji je lik). Kicma mu je otisla vrlo brzo. Mimo sto je i smjestaj bio uzasan.. kako on kaze. E sad, on je imao pristojan posao u BiH, i rjeseno stambeno pitanje, tako da me ne cudi takav stav
-
moimoi
#11261 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma mi smo umjetnici svoje vrsteelcaliente wrote: ↑15/09/2023 09:05I u Bosni je npr umjetnost kako postaviti sahotve na cesti da sto vise odstupaju od kolnika.moimoi wrote: ↑15/09/2023 09:04
Ocigledno sam budalaal ja bih sad otisla zivjeti u Japan
Mnogo truda se u to ulaze.
- Ozimician
#11262 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nek ti javi neko iz prve ruke, ja nemam iskustva s tim poslom (sve sto znam je iz druge ruke), ne znam da li je @nuki_cika radio taj ili slican posao, nesto se ne sjecam ?
Kakve olaksice ocekujes da imas ?
- TriDe
#11263 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Aha ma ja, svak opet ima drugačiji pogled, što ovisi o raznim situacijama. To jesu fizički poslovi i radi se punom parom, ali su dobro plaćeni. Nekoliko mjeseci se u najgroem slučaju može izdržati što ti odma daje dobru zalihu za traženje novog posla.
Pa mjesec dva olakšice oko kirije te bar prvi mjesec neki popust na hranu. Jer treba tamo pregrmit do prve plate.Kakve olaksice ocekujes da imas ?
- Dope_Man
- darius_maximus
#11265 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kod njih je bukvalno sve depresija, a ne umjetnost.moimoi wrote: ↑15/09/2023 09:04Ocigledno sam budaladarius_maximus wrote: ↑15/09/2023 00:12 Kakav Japan.
al ja bih sad otisla zivjeti u Japan
Ja mogu raditi k'o konj, ali mislim da bih se tamo ubio za šest mjeseci.
Sretno ti s Japanom, osim ako nisi živuća legenda kao Osim (možeš čitati i komentare
-
moimoi
#11266 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uglavnom bacanje kofera a neki su i po 30-50 kg pa skontaj… i to radis citav danTriDe wrote: ↑15/09/2023 09:17Aha ma ja, svak opet ima drugačiji pogled, što ovisi o raznim situacijama. To jesu fizički poslovi i radi se punom parom, ali su dobro plaćeni. Nekoliko mjeseci se u najgroem slučaju može izdržati što ti odma daje dobru zalihu za traženje novog posla.Pa mjesec dva olakšice oko kirije te bar prvi mjesec neki popust na hranu. Jer treba tamo pregrmit do prve plate.Kakve olaksice ocekujes da imas ?
- Ozimician
#11267 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ne znam preko cega trazis posao, ali te olaksice koje zelis direktno pitas tu agenciju / poslodavca unaprijed.TriDe wrote: ↑15/09/2023 09:17Aha ma ja, svak opet ima drugačiji pogled, što ovisi o raznim situacijama. To jesu fizički poslovi i radi se punom parom, ali su dobro plaćeni. Nekoliko mjeseci se u najgroem slučaju može izdržati što ti odma daje dobru zalihu za traženje novog posla.Pa mjesec dva olakšice oko kirije te bar prvi mjesec neki popust na hranu. Jer treba tamo pregrmit do prve plate.Kakve olaksice ocekujes da imas ?
Popust na hranu ces vjerovatno dobiti ako se hranis u kantini, ali opet ne vjerujem da ce ti to biti najjeftinija opcija (sve zavisi opet od firme do firme). Ako mislis na neke popuste na hranu izvan firme (supermarketi), to ne vjerujem da igdje ima.
Ako sam trazis stan, racunaj da moras odmah dati 3 kirije unaprijed (bez rezija).
Takodjer ne znam sta za tebe znaci dobra plata u Njemackoj. Percepcija je svima razlicita.
Last edited by Ozimician on 15/09/2023 09:23, edited 1 time in total.
-
moimoi
#11268 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja govorim sta bih voljela, a ne znaci da bih izdrzaladarius_maximus wrote: ↑15/09/2023 09:19Kod njih je bukvalno sve depresija, a ne umjetnost.moimoi wrote: ↑15/09/2023 09:04
Ocigledno sam budalaal ja bih sad otisla zivjeti u Japan
Sretno ti s Japanom, osim ako nisi živuća legenda kao Osim (možeš čitati i komentare):
Ne treba imati predrrasude. I boze moj.. uvijek se mozes kuci vratiti
- TriDe
#11269 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma da to se može jedan period ko sa balvanima, u vrh glave nekoliko mjeseci.
@Ozimician samo se onako raspitujem, da vidim da li će neko utrefit iz prve ruke. Dobra plata tamo je 2000 eura plus bar 40 % pomoći pri smještaju.
Što se hrane tiče, mislio sam onu u toku radnog vremena, rećemo ako je pizza 10 eura, da ti imaš za pet.
A kvalitet smještaja mi nije toliko bitan, boravio sam po svakakvim prćijama tokom sezona.
Last edited by TriDe on 15/09/2023 09:26, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#11270 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uglavnom sto citam iz oglasa je to da ti daju najvazniji olaksicu u Njemackoj a to je stanovanje.TriDe wrote: ↑15/09/2023 09:17Aha ma ja, svak opet ima drugačiji pogled, što ovisi o raznim situacijama. To jesu fizički poslovi i radi se punom parom, ali su dobro plaćeni. Nekoliko mjeseci se u najgroem slučaju može izdržati što ti odma daje dobru zalihu za traženje novog posla.Pa mjesec dva olakšice oko kirije te bar prvi mjesec neki popust na hranu. Jer treba tamo pregrmit do prve plate.Kakve olaksice ocekujes da imas ?
Imas krevet u sobi za male pare 300-500 eur.
Sa tim si u startu na konju.
Imam poznanika radi za Mars, oni raznose pakete za Amazon, evo vec drugu godinu zivi u kolektivnom i kaze da mu je super, jos su mu dvojica Bosanaca sa njim u sobi tako da mu je i to olaksanje.
I bio sam mu u posjeti, fino i moderno su ti stanovi uredjeni.
To su kuce na sprat i gore jedan stan i kao i u prizemlju, kuhinja opremljena, dnevna sa flat tv itd.
Last edited by elcaliente on 15/09/2023 09:28, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#11271 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vratila bi se ti brzo, a evo i zasto. U Japanu sexualni zivot ne postoji, preporucam dokumentarac ako nisimoimoi wrote: ↑15/09/2023 09:22Ja govorim sta bih voljela, a ne znaci da bih izdrzaladarius_maximus wrote: ↑15/09/2023 09:19
Kod njih je bukvalno sve depresija, a ne umjetnost.
Sretno ti s Japanom, osim ako nisi živuća legenda kao Osim (možeš čitati i komentare):
jednostavno me ostok vise interesuje nego zapad.
Ne treba imati predrrasude. I boze moj.. uvijek se mozes kuci vratiti
https://www.imdb.com/title/tt14502414/
Znaci, presli su iz ugovorenih brakova do slobodnih veza i niko ne zna i ne smije prici djevojci. Kud ce bona bez dzuvegije.In the land of the Rising Sun, love and relationships are in danger. A quarter of all Japanese aged 30 to 40 are virgins and 50% of the population admits to not having sex regularly. Unsurprisingly, this has led to birth rates plummeting. But what are the reasons for this detachment from the world of love and sex?
S druge strane za musku populaciju da se odsele tamo, ovo bi vjerovatno bio san snova.
Eto, toliko od mene
- TriDe
#11272 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Aha, kako god da se okreneš, bolje tamo jedan period nego po Hrvatskoj, Sloveniji ili ne daj bože Slovačkoj.elcaliente wrote: ↑15/09/2023 09:24
Uglavnom sto citam iz oglasa je to da ti daju najvazniji olaksicu u Njemackoj a to je stanovanje.
Imam poznanika radi za Mars, oni raznose pakete za Amazon, evo vec drugu godinu zivi u koletivnom i kaze da mu je super, jos su mu dvojica Bosanaca sa njim u sobi tako da mu je i to olaksanje.
Jaran radio u Slovačkoj za neku autoindustriju i kaže da su ih smjestili u sobu isto one Filipince po akcionim filmovima i po azijskim zatvorima.
Last edited by TriDe on 15/09/2023 09:30, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#11273 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da ima neki standard.TriDe wrote: ↑15/09/2023 09:28Aha, kako god da se okreneš, bolje tamo jedan period nego po Hrvatskoj, Sloveniji ili ne daj bože Slovačkoj.elcaliente wrote: ↑15/09/2023 09:24
Uglavnom sto citam iz oglasa je to da ti daju najvazniji olaksicu u Njemackoj a to je stanovanje.
Imam poznanika radi za Mars, oni raznose pakete za Amazon, evo vec drugu godinu zivi u koletivnom i kaze da mu je super, jos su mu dvojica Bosanaca sa njim u sobi tako da mu je i to olaksanje.![]()
Problem je vise u prekomjernom druzenju.
-
moimoi
#11274 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ni to mi nije problem jer sam udatadr_Evil wrote: ↑15/09/2023 09:27Vratila bi se ti brzo, a evo i zasto. U Japanu sexualni zivot ne postoji, preporucam dokumentarac ako nisi
https://www.imdb.com/title/tt14502414/
Znaci, presli su iz ugovorenih brakova do slobodnih veza i niko ne zna i ne smije prici djevojci. Kud ce bona bez dzuvegije.In the land of the Rising Sun, love and relationships are in danger. A quarter of all Japanese aged 30 to 40 are virgins and 50% of the population admits to not having sex regularly. Unsurprisingly, this has led to birth rates plummeting. But what are the reasons for this detachment from the world of love and sex?
S druge strane za musku populaciju da se odsele tamo, ovo bi vjerovatno bio san snova.
Eto, toliko od mene![]()
Mozda je razlika u tome sto ja nikad na preseljenje ne gledam kao konacno..vec na par godina i kao iskustvo.
Svako ima svoja vidjenja
- dr_Evil