Aliexpress- all about
Moderator: anex
- Emojti
#5326 Re: Aliexpress- all about
Prestanite pisat da je BiH na crnoj listi.
Nije, moze se naci artikala koji salju preporucenom postom Cainiao Standard for Special Goods i SFeparcel samo je tesko pronaci artikle, ali ima i dalje.
Takodjer salje i dhgate preko Yanwena i SunYou.
Danas stiglo preko SunYou preporucena za 12 dana od slanja.
Gdje je problem to samo aliexpress zna jer ocito ima mogucnosti.
Vec 5-6 paketa sam primio preko SunYou odkako su ukinuli Cainiao. Svaki je bio u roku 11-15 dana prolazno vrijeme, tranzitna drzava Holandija.
Nije, moze se naci artikala koji salju preporucenom postom Cainiao Standard for Special Goods i SFeparcel samo je tesko pronaci artikle, ali ima i dalje.
Vec 5-6 paketa sam primio preko SunYou odkako su ukinuli Cainiao. Svaki je bio u roku 11-15 dana prolazno vrijeme, tranzitna drzava Holandija.
-
daramo
#5327 Re: Aliexpress- all about
Kakve veze China Post ima sa SunYou?Emojti wrote: ↑12/09/2023 17:25 Prestanite pisat da je BiH na crnoj listi.
Tom linijom pošiljke idu preko PostNL (nizozemske pošte), a razlika ti je u tome što je PostNL duplo skuplja od China Post, pošiljka od 1kg preko China Post je 15$ a preko PostNL 30$ uz to ograničena je na maksimalnu težinu od 2kg.
Iz tog razloga većina prodavača i ne želi slati za BiH jer im se ne isplati i jer imaju duplo veće troškove slanja nego da pošalje nekome u Njemačku ili SAD, zato i nema opcije dostave za teže artikle.
Govorim ti da nema direktne dostave China Post za BiH, sve dok to ne bude nećemo imati besplatnu dostavu i mogućnost dostave za sve artikle kao ostale države Europe.
Vjeruj ti šta hoćeš ali ja sam zamolio agenta za dostavu jednog poznatog kineskog posrednika da provjeri sa China Post i dobio sam odgovor da China Post i HK Post ne šalju u BiH.
Dok Kinez ne bude u mogućnosti da pošiljku za BiH preda u svojoj lokalnoj kineskoj pošti možemo se slikati da ćemo imati mogućnosti dostave kao ostale države.
- Emojti
#5328 Re: Aliexpress- all about
Okasnio si 3 godine.
China post ne salje za BiH vec od pocetka korone.
Sjecam se kad je korona pocela bila je slicna situacija, dostave po 50-60$, onda su aktivirali Cainiao Standard for Special Goods koji i dalje radi na nekim artiklima regularno.
Dugo sam saradjivao sa kinezom koji mi je slao veliki broj paketa preko Cainiao, sad dok nema mogucnosti da narucim preko Aliexpressa iz njegove radnje, idem privatno, paypalom pa mi posalje preko SunYou i cak jeftinije izadje nego preko alija dok je islo.
A to da vecina prodavaca ne zeli slati nebi se slozio. Do aliexpressa je. Jer je nemoguce da mi je 26.6.2023 skoro svaki od 100 artikala u kosarici od raznih prodavaca isti dan dostave skocile na preko 50$
Sjecam se kad je korona pocela bila je slicna situacija, dostave po 50-60$, onda su aktivirali Cainiao Standard for Special Goods koji i dalje radi na nekim artiklima regularno.
Dugo sam saradjivao sa kinezom koji mi je slao veliki broj paketa preko Cainiao, sad dok nema mogucnosti da narucim preko Aliexpressa iz njegove radnje, idem privatno, paypalom pa mi posalje preko SunYou i cak jeftinije izadje nego preko alija dok je islo.
A to da vecina prodavaca ne zeli slati nebi se slozio. Do aliexpressa je. Jer je nemoguce da mi je 26.6.2023 skoro svaki od 100 artikala u kosarici od raznih prodavaca isti dan dostave skocile na preko 50$
-
Zorge
#5329 Re: Aliexpress- all about
Ugreen kabal ili anker punjač ne šalju za BiH a za Srbiju šalju.
Naručio na kraju sa ebaya kablove neke
Naručio na kraju sa ebaya kablove neke
-
Isaiah4110
#5330 Re: Aliexpress- all about
21.8 naruceno a neki dan proslijedjeno, to je stvarno dosta brze nego ranije, ali eto ovaj zadnji dio puta usporen...mada ako se ne varam jednom se desilo da je posiljka stigla par dana nakon ovog statusa i sokirala me
08.09.2023 18:00:00 Hungary HUBUDA - BUDAPEST 1005 Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka
08.09.2023 18:00:00 Hungary HUBUDA - BUDAPEST 1005 Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka
- Emojti
-
tarowik336
#5332 Re: Aliexpress- all about
Ništa ne mogu tvrditi sa 100-postotnom sigurnošću, ali od svih teorija koje su se do sada vrtile u ovoj temi glede situacije koja nas je snašla, ova mi se čini najzrelijom. Eto tu je puklo, Kineska pošta nas je prekrižila kao pouzdanu destinaciju i samim time veliki trgovci kao Aliexpress su se našli u ćorsokaku jer se moraju oslanjati na njihove usluge da bi isporučili robu. Odnosno ne moraju, može se koristiti i druge distributerske opcije, ali to im je skuplje i kompliciranije i malo koji seller to želi tako.
Kina je vrlo ozbiljna i dobro organizirana država i ne znam koliko vas ovo zna, ali njihova državna uprava je proglasila vanjsku trgovinu djelatnošću od posebnog državnog značaja, odnosno, poštanski promet je pod posebnom državnom subvencijom - dakle, za poslovne subjekte je efektivno besplatan. Dakle ako ste trgovac koji živi u Kini i želite nešto prodati u EU ili SAD, možete to napraviti skoro besplatno. Ako ta opcija za neku destinaciju otpada... onda se trgovcu život komplicira.
- semsasuljakovic
#5333 Re: Aliexpress- all about
A mi smo tržište veličine jedne kineske mjesne zajednice, pa im nemogućnost slanja u BiH ne predstavlja nikakvu poteškoću.
-
tarowik336
#5334 Re: Aliexpress- all about
tarowik336 wrote: ↑12/09/2023 13:50Nikakvo. Naručio 3. 8. dva paketa preko Mađarske i još nisu stigli. Bog zna hoće li ikada i stići s obzirom na to kakva je situacija u BH Pošti.
Evo da odgovorim sam sebi na ovaj stari post i obećanje koje sam dao.tarowik336 wrote: ↑29/08/2023 21:21Međutim, ono što je nama ovdje zanimljivo (s obzirom da se nalazimo na Aliexpress temi) je da li ta Pošta Mostar utefteri svaki korak i da li će oni putem svog sustava omogućiti praćenje isporuke takve pošiljke. S obzirom da se slučajno nalazim upravo na teritoriji koju oni pokrivaju, javit ću vam kako je završila ta avantura, pa nek ostane zabilježeno negdje u arhivi foruma za buduća pokoljenja.![]()
Dakle ta dva paketa koja su kupljena 3. 8. evo stigla jutros. Od dana kupovine do dana isporuke sve skupa proteklo 42 dana.
Ovo se dobro uklapa u ono što su govorili neki stariji forumaši, da pošiljke preko Mađarske putuju 40-45 dana.
Sada par riječi o HP Mostar.
Bilo je ranije u ovoj temi nekih nesigurnosti u pogledu toga da li HP Mostar skenira ili ne skenira pošiljke s Aliexpressa. Pošto se nalazim u regiji koju pokriva HP Mostar, sada vam mogu sa definitivnom sigurnošću propićiti da HP Mostar NE SKENIRA pošiljke sa Aliexpressa, isto kao niti BH Pošta.
Na paketićima se nalaze one naljepnice od 1,8 KM, a poštar ih uredno naplaćuje po 2KM i ne vraća kusur. Naljepnice nisu od BH Pošte, nego HP Mostar ima svoje vlastite, ali pretpostavljam da su slične ili iste.
E sad gledajte ovo - ako unesem broj s tih naljepnica u rubriku za praćenje na web stranici HP Mostar onda se vidi da to jest skenirano, ali od trenutka kad je došlo na izmjeničnu poštu (znači razmjena robe sa BH Poštom), pa do dolaska na kućna vrata. Dakle zadnjih par dana putovanja pošiljke.
Postavlja se logična dilema: čemu to praćenje služi i koji je njegov smisao? Naime, razlog zašto postoje brojevi za praćenje je da možeš pratiti svoju pošiljku. Ali ako nemaš broj, onda je jasno da je ne možeš ni pratiti. S obzirom da u posjed tog broja za praćenje dođemo tek u trenutku kada je roba već isporučena - postavlja se pitanje da li svi mi zapravo živimo u nekom skeču Top Liste Nadrealista i koliko će još vremena biti potrebno prije nego netko iskoči iza ćoška sa skrivenom kamerom i prizna da je sve bila samo zajebancija?
-
arminicos
#5335 Re: Aliexpress- all about
Upravu si sve
Pritisak treba izvrsiti na BH Postu i Hrvatska posta Mostar da skeniraju svaki paket prilikom dolaska u postu i naseg potpisa odnosno preuzimanja. Cemu fakat ono potpisivanje kada dodje paket znaci ni tada kinez ne zna da li sam dobio posiljku..svasta sta nam rade
Pritisak treba izvrsiti na BH Postu i Hrvatska posta Mostar da skeniraju svaki paket prilikom dolaska u postu i naseg potpisa odnosno preuzimanja. Cemu fakat ono potpisivanje kada dodje paket znaci ni tada kinez ne zna da li sam dobio posiljku..svasta sta nam rade
-
Isaiah4110
#5336 Re: Aliexpress- all about
Super da je stiglo i moje ce ubrzo...a to sam i ja govorio, kao naplata i broj za pracenje radi sigurnosti da mi mozemo pratiti posiljku i eto da nam stigne uredno, ali mi ne znamo taj broj dok ne dobijemo posiljku na vrata niti mi je zapravo bitno to, od Sarajeva do Zenice ako se i zagubi pa nek se zagubi, niko nije trazio da to uvedu, niti se kralo, bar u mom slucaju vise od 95% posiljaka mi je stiglo vise od 10 godina unazad i nikad nisam ni pomislio da je neki postar nesto moje ukrao...ne znaju sta ce reci, tipicni lopovi...vidjeli da mogu i poceli krasti...obican covjek ovde nikad nije zasticen...dobro je i da nam porezna ne uvede neki procenat na ove posiljke cisto eto onako jer mogu...tarowik336 wrote: ↑14/09/2023 00:36tarowik336 wrote: ↑12/09/2023 13:50
Nikakvo. Naručio 3. 8. dva paketa preko Mađarske i još nisu stigli. Bog zna hoće li ikada i stići s obzirom na to kakva je situacija u BH Pošti.Evo da odgovorim sam sebi na ovaj stari post i obećanje koje sam dao.tarowik336 wrote: ↑29/08/2023 21:21Međutim, ono što je nama ovdje zanimljivo (s obzirom da se nalazimo na Aliexpress temi) je da li ta Pošta Mostar utefteri svaki korak i da li će oni putem svog sustava omogućiti praćenje isporuke takve pošiljke. S obzirom da se slučajno nalazim upravo na teritoriji koju oni pokrivaju, javit ću vam kako je završila ta avantura, pa nek ostane zabilježeno negdje u arhivi foruma za buduća pokoljenja.![]()
Dakle ta dva paketa koja su kupljena 3. 8. evo stigla jutros. Od dana kupovine do dana isporuke sve skupa proteklo 42 dana.
Ovo se dobro uklapa u ono što su govorili neki stariji forumaši, da pošiljke preko Mađarske putuju 40-45 dana.
Bilo je ranije u ovoj temi nekih nesigurnosti u pogledu toga da li HP Mostar skenira ili ne skenira pošiljke s Aliexpressa. Pošto se nalazim u regiji koju pokriva HP Mostar, sada vam mogu sa definitivnom sigurnošću propićiti da HP Mostar NE SKENIRA pošiljke sa Aliexpressa, isto kao niti BH Pošta.
Na paketićima se nalaze one naljepnice od 1,8 KM, a poštar ih uredno naplaćuje po 2KM i ne vraća kusur. Naljepnice nisu od BH Pošte, nego HP Mostar ima svoje vlastite, ali pretpostavljam da su slične ili iste.
E sad gledajte ovo - ako unesem broj s tih naljepnica u rubriku za praćenje na web stranici HP Mostar onda se vidi da to jest skenirano, ali od trenutka kad je došlo na izmjeničnu poštu (znači razmjena robe sa BH Poštom), pa do dolaska na kućna vrata. Dakle zadnjih par dana putovanja pošiljke.
Postavlja se logična dilema: čemu to praćenje služi i koji je njegov smisao? Naime, razlog zašto postoje brojevi za praćenje je da možeš pratiti svoju pošiljku. Ali ako nemaš broj, onda je jasno da je ne možeš ni pratiti. S obzirom da u posjed tog broja za praćenje dođemo tek u trenutku kada je roba već isporučena - postavlja se pitanje da li svi mi zapravo živimo u nekom skeču Top Liste Nadrealista i koliko će još vremena biti potrebno prije nego netko iskoči iza ćoška sa skrivenom kamerom i prizna da je sve bila samo zajebancija?
RS je prvi pocela sa ovim lopovlukom...ja se sjecam isao do poste po posiljke i radnik mi kaze da narucim sto mi treba jer ce se poceti naplacivati 1,8, RS vec naplacuje...ljeto 2017-e ili 2018-e...puno bi mi vaznije bilo da znam kada obicna posiljka sleti u BiH...to od Sarajeva do Zenice i drugih gradova je najmanji problem...znam da je bilo slucajeva da postar ukrade penziju ali da ce neko krasti sitnice iz Kine nikad nisam vjerovao...uvjeren sam da mi je sve stiglo sto je stiglo u Sarajevo i prije ove lopovske naplate od 1,8 KM...i zapravo da neko i sada zeli ukrasti ovu posiljku nece je skenirati ili postar jednostavno moze potpisati ubaciti 1,8 KM i ostaviti sebi posiljku, apsolutno nista nisu postigli osim sto su brdo para pokrali na ovaj nacin, primalac ionako nije znao broj posiljke niti je zapravo ocekivao posiljku ne moze ni intervenisati...to sto pise da je proslijedjeno iz Madjarske ne mora znaciti da je stiglo u BiH nemas koga ni napasti, ni tuziti...a ovo sto rade je za zatvora!
- Emojti
#5337 Re: Aliexpress- all about
SunYou economy postoji odavno na aliexpressu.
SunYou preporucene ne postoji, barem ja nisam naisao jos.
Nema logike, a posta je prebrza kao sto je Cainiao bio.
Dakle ima mogucnost, jer vec rade s tom postom ali samo jeftine economy pakete.
+ jos je tu Yanwen i bog zna koje jos.
SunYou preporucene ne postoji, barem ja nisam naisao jos.
Nema logike, a posta je prebrza kao sto je Cainiao bio.
Dakle ima mogucnost, jer vec rade s tom postom ali samo jeftine economy pakete.
+ jos je tu Yanwen i bog zna koje jos.
-
daramo
#5338 Re: Aliexpress- all about
To i jeste problem, za sve ostale države Europe nakon završetka epidemije je vraćen poštanski promet u normalu što se tiče China Post osim za države Zapadnog Balkana.Emojti wrote: ↑12/09/2023 19:10 Okasnio si 3 godine.
Većina prodavača nema mogućnost poslati preko PostNL, SingapurPost i sličnih zaobilaznih linija jer te pošte vjerojatno imaju svoje centre samo u velikim gradovima, nemaju svi prodavači mogućnost poslati preko njih.
Svakom kineskom prodavaču je lakše otići u svoju lokalnu poštu iza ćoška i predati paket koji mu u slučaju gubitka osigurava država.
-
TheRedhead
#5339 Re: Aliexpress- all about
Pa zna se smisao, nije za nasu korist i nase pracenje ... nasli lak nacin da nas nalevate i opljackajutarowik336 wrote: ↑14/09/2023 00:36tarowik336 wrote: ↑12/09/2023 13:50
Nikakvo. Naručio 3. 8. dva paketa preko Mađarske i još nisu stigli. Bog zna hoće li ikada i stići s obzirom na to kakva je situacija u BH Pošti.Evo da odgovorim sam sebi na ovaj stari post i obećanje koje sam dao.tarowik336 wrote: ↑29/08/2023 21:21Međutim, ono što je nama ovdje zanimljivo (s obzirom da se nalazimo na Aliexpress temi) je da li ta Pošta Mostar utefteri svaki korak i da li će oni putem svog sustava omogućiti praćenje isporuke takve pošiljke. S obzirom da se slučajno nalazim upravo na teritoriji koju oni pokrivaju, javit ću vam kako je završila ta avantura, pa nek ostane zabilježeno negdje u arhivi foruma za buduća pokoljenja.![]()
-
Blue heat
#5340 Re: Aliexpress- all about
Ima li nekog zastoja u prijemu reg. pošiljki? Inače treba 2-3 dana od EDI poruke do prispjeća u SA, sad 4 prošla, ništa. U pitanju je pošta Singapura.
-
arminicos
#5341 Re: Aliexpress- all about
Ja sam danas pisao BH Posti i Hrvatska posta Mostar da malo vise povedu racuna o pracenju posiljki iz Kine. Bitno je vrlo da znamo i vidimo kada je posiljka stigla u BiH kada je na carini kada je kod mene u gradu kada je otpremljena kurirom na dostavi i konacno kada sam ja potpisao i preuzeo. Mora se to vise urgirati da rade svoj posao kako treba. Pljackaju nas sa 1.80 KM nelegalno makar radi svoj posao kako bog zapovjeda. Tako bi i kinez i mi vidjeli kada je posiljka preuzeta i nema varanja.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5342 Re: Aliexpress- all about
Sta je ovo u pm,...nema vise free shipinga ili bar onog jeftinijeg, samo fedex mi izbacuje?!
Nedavno narucio par sitnica,..nesto bilo dzaba,..nesto 1 KM, sad iste stvari 100 KM postarina..
Nedavno narucio par sitnica,..nesto bilo dzaba,..nesto 1 KM, sad iste stvari 100 KM postarina..
- Emojti
#5343 Re: Aliexpress- all about
Danas stigle 4 economy Singapore.
Postarina se sve vise pogorsava, a eBay bi bio dobra opcija kad bi imali sve artikle kao na aliju, i dojmove.
Na rubu smo do totalnog ukidanja.
Postarina se sve vise pogorsava, a eBay bi bio dobra opcija kad bi imali sve artikle kao na aliju, i dojmove.
Na rubu smo do totalnog ukidanja.
-
tarowik336
#5344 Re: Aliexpress- all about
I meni se čini da ovo ne ide na dobro.
Ljudi u ovoj temi se svako malo pitaju "kolko će ovo stanje još trajati", valjda očekujući povratak na staro, međutim više mi ovo vuče kao da će nam biti ukinuto i ovo što imamo, znači radije se pitajte koliko će dugo još biti dostupan bilo kakav shipping.
Nego... da te pitam. Koliko dana ti je putovao taj paket preko Singapura, računajući od dana narudžbe?
- Emojti
#5345 Re: Aliexpress- all about
3 su narucena 10.8 (shipovana 11.8 )
Jedan je 12.8. (shipovano 14.8 )
Sve placeno po 1.80 naravno.
Jedan je 12.8. (shipovano 14.8 )
Sve placeno po 1.80 naravno.
-
tarowik336
- canvra888
-
tarowik336
#5348 Re: Aliexpress- all about
Phahahaha... ovo je nevjerojatno. Jutros sam sebi stavio na wishlistu Kodak SDmicro karticu od 512 GB zato jer je seller bio jedan od rijetkih koji dostavljaju u BiH malo skuplje artikle, i evo sad usput bacim oko i vidim već nas je skinuo.
A bila dobra stvar, za 44 marke + 3 marke shipping, pa di to ima...
Ali evo sad sam iskopao još jednog što nudi slično za 60 maraka.
Ima li načina da se nekome drugom pošalje direktan link na artikal ili sam ja glup? Evo baš gledam svuda po ekranu i ne vidim da mi njihova aplikacija nudi bilo kakav način da kreiram link.
A bila dobra stvar, za 44 marke + 3 marke shipping, pa di to ima...
Ali evo sad sam iskopao još jednog što nudi slično za 60 maraka.
Ima li načina da se nekome drugom pošalje direktan link na artikal ili sam ja glup? Evo baš gledam svuda po ekranu i ne vidim da mi njihova aplikacija nudi bilo kakav način da kreiram link.
-
tarowik336
#5349 Re: Aliexpress- all about
Ovo sam isto maloprije gledao. Običan bijeli USB-C kabel za mobitel 95 maraka dostava.
- mayab
#5350 Re: Aliexpress- all about
Zanimljivo da neke stvari sad pogledam preko ebaya i tu izađu neuporedivo jeftinije nego Ali,
naravno kad računaš ukupne troškove , što je prije bilo nezamislivo....
Da ne govorim kako se šokiram kad iz radoznalosti promijenim državu za dostavu sa Alija i vidim kako je BiH zglajzala....gomila stvari nema nikako dostavu u BiH , a ono šta ima basnoslovno preskupo
naravno kad računaš ukupne troškove , što je prije bilo nezamislivo....
Da ne govorim kako se šokiram kad iz radoznalosti promijenim državu za dostavu sa Alija i vidim kako je BiH zglajzala....gomila stvari nema nikako dostavu u BiH , a ono šta ima basnoslovno preskupo