Pa daj edukuj me? Koje su to srednje?
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
-
Osmi Socrates
#11127 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa eto, daj objasni.moimoi wrote: ↑13/09/2023 18:26Petljas bezveze. Zamolila bih te da opet procitas i ne izvlacis neke svoje zacrtane zakljucke. Zaista mi se ne da po treci put objasnjavati.Osmi Socrates wrote: ↑13/09/2023 18:23
Šta je teza? Tebi je izgleda jedina teza sam pojam privatne škole, bez obzira da li se ona nalazila u BIH ili Americi.
Navela si primjer šta privatna škola u BiH obezbjeđuje u odnosu na javnu. U Njemačkoj, sve to obezbjeđuje i javna škola, samo što se ne plaća.
Zaključak, ti plaćaš za ono što roditelji "diskriminiranog djeteta" u Njemačkoj ne moraju plaćati.
Tebe dođe skuplje, a isti kvalitet obrazovanja djeteta.
-
Osmi Socrates
#11128 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam uzeo da je istinita tvoja tvrdnja da su djeca BIH dijaspore diskriminirana što se tiče upisa u privatne škole u Njemačkoj.
I to je sumnjivo, al' hajde.
I to je sumnjivo, al' hajde.
- konoplja
#11129 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve sto ona zeli reci je da joj se ne svidja sistem edukacije u Njemackoj jer nakon par godina osnovne skole, ucitelji preporuce djecu na jedan od 3 pravca za nastavak edukacije. Te preporuke nisu definitive, ali obicno ih roditelji slijede jer nemaju zivaca da se prepiru oko toga. Iz tog razloga, sistem se moze okarakterizirati kao da nema "slobode". To je ono sto ona upravo radi i na to se fokusira.Osmi Socrates wrote: ↑13/09/2023 18:23Šta je teza? Tebi je izgleda jedina teza sam pojam privatne škole, bez obzira da li se ona nalazila u BIH ili Americi.
Njoj je bolji sistem u BiH jer ucitelji ne daju "stroge" preporuke za nastavak skolovanja, nego djeca nakon zavrsene osnovne skole dobiju ocjene, pa idu po srednjim skolama i upisuju se. Drugim rijecima, imaju slobodu odabrati za razliku od djece u Njemackoj.
E sad, presucuje se naravno dio kako to funkcionira. Glavno je da imaju slobodu, ali ce govno ucenik koji ima trice i cetvorke upisati gimanziju. Ali nema to veze, bitno je da ima izbor da ide u bolji skolu.
Ovaj dio sa privatnim skolama mi je
Kukavicje jaje.
Last edited by konoplja on 13/09/2023 18:44, edited 2 times in total.
-
moimoi
#11130 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hauptschule da ti obezbjedi kvalitetno obrazovanje? Je li znas sta je Hauptschule i ko tamo ide?Osmi Socrates wrote: ↑13/09/2023 18:32Pa eto, daj objasni.![]()
Navela si primjer šta privatna škola u BiH obezbjeđuje u odnosu na javnu. U Njemačkoj, sve to obezbjeđuje i javna škola, samo što se ne plaća.
Zaključak, ti plaćaš za ono što roditelji "diskriminiranog djeteta" u Njemačkoj ne moraju plaćati.
Realna.. jos i da.
Ako ces odvuci dijete iz dobre nase skole, pa cak i drzavne, da bi tamo zavrsio u skoli sa kojom jedino moze biti zanatlija i da se razumijemo, ne smatram zanatlije manje vrijedne, dapce… ali sta ako dijete ima puno veci potencijal?? Je li mozes shvatiti o cemu govorim?? Tvoj zadatak kao roditelja je da se potrudis da djetetu prizis najbolje moguce obrazovanje i sanse a ne da ga ukopas.
-
elcaliente
#11131 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
moimoi wrote: ↑13/09/2023 18:43Hauptschule da ti obezbjedi kvalitetno obrazovanje? Je li znas sta je Hauptschule i ko tamo ide?Osmi Socrates wrote: ↑13/09/2023 18:32
Pa eto, daj objasni.![]()
Realna.. jos i da.
Ako ces odvuci dijete iz dobre nase skole, pa cak i drzavne, da bi tamo zavrsio u skoli sa kojom jedino moze biti zanatlija i da se razumijemo, ne smatram zanatlije manje vrijedne, dapce… ali sta ako dijete ima puno veci potencijal?? Je li mozes shvatiti o cemu govorim?? Tvoj zadatak kao roditelja je da se potrudis da djetetu prizis najbolje moguce obrazovanje i sanse a ne da ga ukopas.
A sta ako se migrira zbog kesa a ne zbog djece
Djeca odmah idu raznositi novine i poslije toga Ausbildung, da diprinose kucnom budzetu.
-
moimoi
#11132 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cak i tad si duzan da prvo djetetu omogucis najbolju skolu koju si u stanju. Osim ako vec kod nas pokazuje averziju.. e onda mu je u svakom slucaju bolje da zavrsi zanat kko treba. A to je vani.elcaliente wrote: ↑13/09/2023 18:51moimoi wrote: ↑13/09/2023 18:43
Hauptschule da ti obezbjedi kvalitetno obrazovanje? Je li znas sta je Hauptschule i ko tamo ide?
Realna.. jos i da.
A sta ako se migrira zbog kesa a ne zbog djece
Djeca odmah idu raznositi novine i poslije toga Ausbildung, da diprinose kucnom budzetu.
-
Osmi Socrates
#11133 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Generalno gledano, potencijal u državama kao što je BiH je upitna kategorija.
OK, recimo, dijete ti ima potencijal da bude "rocket scientist", kao što prosječan Amerikanac kaže kad opisuje genijalca.
Gdje će dijete sa tim u BiH? Ako ne ode negdje vani svakako neće ostvariti svoj puni potencijal.
Doduše, i do države je. Država bi trebala imati programe za školovanje nadarene djece u inostranstvu. Pa makar troje godišnje, za početak. Al' ne da budu "državni projekti", nego da im omogućava ispunjavanje potencijala kao čovjeka, a ne samo kao Bosanca i Hercegovca.
OK, recimo, dijete ti ima potencijal da bude "rocket scientist", kao što prosječan Amerikanac kaže kad opisuje genijalca.
Gdje će dijete sa tim u BiH? Ako ne ode negdje vani svakako neće ostvariti svoj puni potencijal.
Doduše, i do države je. Država bi trebala imati programe za školovanje nadarene djece u inostranstvu. Pa makar troje godišnje, za početak. Al' ne da budu "državni projekti", nego da im omogućava ispunjavanje potencijala kao čovjeka, a ne samo kao Bosanca i Hercegovca.
-
moimoi
#11134 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo zadnje imas ili smo barem imaliOsmi Socrates wrote: ↑13/09/2023 18:56 Generalno gledano, potencijal u državama kao što je BiH je upitna kategorija.
OK, recimo, dijete ti ima potencijal da bude "rocket scientist", kao što Amerikanci kažu kad opisuju genijalca.![]()
Potencijal nije samo vunderkind. Stranci ( zapadnjaci) nikada svoju djecu nece seliti negdje gdje im djeca nakon toga nece moci upisati visoke skole ako zele.Nas svijet se seli ne razmisljajuci bas nesto o takvim stvarima. U stilu.. ako ja nisam.. ne mora ni moje dijete.
- auspuhc
#11135 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za sta si ti potencijal bila?moimoi wrote: ↑13/09/2023 19:07Ovo zadnje imas ili smo barem imaliOsmi Socrates wrote: ↑13/09/2023 18:56 Generalno gledano, potencijal u državama kao što je BiH je upitna kategorija.
OK, recimo, dijete ti ima potencijal da bude "rocket scientist", kao što Amerikanci kažu kad opisuju genijalca.![]()
Doduše, i do države je. Država bi trebala imati programe za školovanje nadarene djece u inostranstvu. Pa makar troje godišnje, za početak. Al' ne da budu "državni projekti", nego da im omogućava ispunjavanje potencijala kao čovjeka, a ne samo kao Bosanca i Hercegovca.doduse duge drzave su pokrivale troskove.
Potencijal nije samo vunderkind. Stranci ( zapadnjaci) nikada svoju djecu nece seliti negdje gdje im djeca nakon toga nece moci upisati visoke skole ako zele.Nas svijet se seli ne razmisljajuci bas nesto o takvim stvarima. U stilu.. ako ja nisam.. ne mora ni moje dijete.
- Ozimician
#11136 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Au mašala... već se 5 stranica haman nakucalo.
Maksuz sam se dodatno raspitao:
Informacija iz druge ruke (roditelj djeteta); jučer je počela nova školska godina u Bayernu; djevojčica iz ZDK koja je pohađala gimnaziju i bila odličan učenik nakon 1. razreda i čiji je otac doselio prije par godina u Njemačku i ovog ljeta uradio spajanje porodice - nije primljena ni u jednu gimnaziju u Rosenheimu i okolici (nekoliko gimnazija dalo odbijenicu).
Razlog: Nepoznavanje jezika, a nijedna od tih gimnazija nema Integrationsklasse.
Jedina opcija je Hauptschule (Mittelschule), roditelje su smirili tako što su im rekli da nakon 2 god može tražiti da krene sa gimnazijom ako pokaže izuzetno znanje školskog sadžaja (Inhalt) i njemačkog jezika.
U suštini uz mnogo truda, rada i intelekta će dobiti Abitur i bukvalno ovim potezom ima dodatne 3 god. školovanja.
Otac kaže da je znao da je tako, sačekao bi da završi gimnaziju u Zenici.
Eh zbog takvih slučajeva je dobro da se raspravlja i o ovim stvarima.
Informacija iz druge ruke (roditelj djeteta); jučer je počela nova školska godina u Bayernu; djevojčica iz ZDK koja je pohađala gimnaziju i bila odličan učenik nakon 1. razreda i čiji je otac doselio prije par godina u Njemačku i ovog ljeta uradio spajanje porodice - nije primljena ni u jednu gimnaziju u Rosenheimu i okolici (nekoliko gimnazija dalo odbijenicu).
Razlog: Nepoznavanje jezika, a nijedna od tih gimnazija nema Integrationsklasse.
Jedina opcija je Hauptschule (Mittelschule), roditelje su smirili tako što su im rekli da nakon 2 god može tražiti da krene sa gimnazijom ako pokaže izuzetno znanje školskog sadžaja (Inhalt) i njemačkog jezika.
U suštini uz mnogo truda, rada i intelekta će dobiti Abitur i bukvalno ovim potezom ima dodatne 3 god. školovanja.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#11137 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sram ih bilo, nece u gimnaziju curicu koja ne zna pricat njemacki...strasno
- Ozimician
#11138 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali očito da mnogi to ne znaju. To je poražavajuće.izvrsni direktor wrote: ↑13/09/2023 19:57 Sram ih bilo, nece u gimnaziju curicu koja ne zna pricat njemacki...strasno
Sad zamisli kako bi se ti osjećao kao dijete u tom momentu, a niko te ni za šta nije pitao, čak si bio protiv odlaska u Njemačku, ali roditelji ipak žele samo najbolje.
Last edited by Ozimician on 13/09/2023 19:58, edited 1 time in total.
- konoplja
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#11140 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Postoji neko ko ne zna da je njemacki jezik potreban da bi isao u njemacku skolu?Ozimician wrote: ↑13/09/2023 19:57Ali očito da mnogi to ne znaju. To je poražavajuće.izvrsni direktor wrote: ↑13/09/2023 19:57 Sram ih bilo, nece u gimnaziju curicu koja ne zna pricat njemacki...strasno
Sad zamisli kako bi se ti osjećao kao dijete u tom momentu, a niko te ni za šta nije pitao, čak si bio protiv odlaska u Njemačku, ali roditelji ipak žele samo najbolje.
- Ozimician
#11141 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa eto vidiš da ide u Hauptschule (Mittelschule) bez jezika; tako da može ići u školu, ali onu najgoru.izvrsni direktor wrote: ↑13/09/2023 20:00Postoji neko ko ne zna da je njemacki jezik potreban da bi isao u njemacku skolu?
-
Osmi Socrates
#11142 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na jednom mjestu se žale što su današnja djeca razmažena i svi moraju biti odlični učenici, a kad škola primjeni jedan od osnovnih standarda za prijem, znanje jebenog jezika da može komunicirati sa bilo kim, onda škola diskriminira.
Pa jbt, i to je nedostatak BiH školskog sistema. Ako znaju da toliko ljudi ide u Njemačku, zašto ne uvedu obavezne intenzivne programe za učenje njemačkog jezika od prvog razreda osnovne?
Zašto otac nije plaćao djevojčici kurseve njemačkog jezika u BIH? Sigurno je znao da će se jednom spojiti sa porodicom.
Pa jbt, i to je nedostatak BiH školskog sistema. Ako znaju da toliko ljudi ide u Njemačku, zašto ne uvedu obavezne intenzivne programe za učenje njemačkog jezika od prvog razreda osnovne?
Zašto otac nije plaćao djevojčici kurseve njemačkog jezika u BIH? Sigurno je znao da će se jednom spojiti sa porodicom.
- auspuhc
#11143 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozes li reci cime se otac bavi?Ozimician wrote: ↑13/09/2023 19:57Ali očito da mnogi to ne znaju. To je poražavajuće.izvrsni direktor wrote: ↑13/09/2023 19:57 Sram ih bilo, nece u gimnaziju curicu koja ne zna pricat njemacki...strasno
- Ozimician
#11144 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo tako, ovo si odlično napisao.Osmi Socrates wrote: ↑13/09/2023 20:05 Na jednom mjestu se žale što su današnja djeca razmažena i svi moraju biti odlični učenici, a kad škola primjeni jedan od osnovnih standarda za prijem, znanje jebenog jezika da može komunicirati sa bilo kim, onda škola diskriminira.
Zašto nije plaćao djevojčici kurseve njemačkog jezika u BIH? Sigurno je znao da će se jednom spojiti sa porodicom.
Ja ne smatram da su djeca time diskriminirana, ali isto tako vjerujem da bar 80% naših iseljenika nije svjesno da će mu dijete biti vraćeno 2-3 god. unazad sa obrazovanjem. Ovo je čisto informativne prirode, ja ne smatram da je diskrminirana od bilo koga osim svojih roditelja koji nisu bili dovoljno informisani i bacili dijete tako "u vatru".
Djevojčica zna solidno njemački, u BiH se sad njemački uči mislim od 5. osnovne (nek me neko ispravi ko je u toku) i trenutno je negdje B1-B2 nivo, ali to nije dovoljno za gimnaziju.
Njemački obrazovni sistem je strog i nemilosrdan, čak i prema domaćim, začas ponoviš razred, začas te izbace iz škole. Strancima je zbog jezične barijere još teže, problem je i u tome što svi stranci onda budu u istom razredu, pa imaju manje šanse i da ga nauče kako treba.
Uglavnom u BiH da se praktikuje u školama sistem kao u Njemačkoj - škole bi gorile, nastavnici dobijali prijetnje smrću.
Ko radi u školstvu ili ima nekoga ko radi u BH školstvu - zna koji je to teški haos.
Uglavnom svi žele njemački sistem - ali da se ne primjenjuje na babinog mezimca.
- Ozimician
#11145 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#11146 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam jel veca debilana roditelj koji preseli u drugu drzavu sa djecom bez da zna pravila u toj drzavi, forumasi koji pisu kako roditelj ima obavezu da djeci omoguci najbolje obrazovanje ili forumasi koji zale djecu jer su ih eto roditelji odveli iz bosne pune potencijala u njemacku da se pate godinu dvije
Gdje sam ja zavrsio iz neke lijeve sarajevske gimnazije, da je neko rekao na pocetku mislili bi svi da je budala.
Kakvih sam se prica o uspjehu u zivotu naslusao. Al jok, daj popljuj radi par jako specificnih slucajeva ako odu u 2 razredu gimnazije
Misle ljudi odes i preko noci ti padne kasika u med. ne treba se truditi ili sta
Gdje sam ja zavrsio iz neke lijeve sarajevske gimnazije, da je neko rekao na pocetku mislili bi svi da je budala.
Kakvih sam se prica o uspjehu u zivotu naslusao. Al jok, daj popljuj radi par jako specificnih slucajeva ako odu u 2 razredu gimnazije
Misle ljudi odes i preko noci ti padne kasika u med. ne treba se truditi ili sta
-
elcaliente
#11147 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni nije logicno da su roditelji to dijete uopste htjeli upisati u gimnaziju.Ozimician wrote: ↑13/09/2023 19:53 Au mašala... već se 5 stranica haman nakucalo.
I da je primila gimnazija ona ne bi razred zavrsila.
Pa djeca koja su rodjena ovdje imaju problema u gimnaziji a kamo li neko ko nezna njemacki kako treba.
Nisu mi neke stvari nikako logicne kao ni sto nije logicna integrationsklasse na Gimnaziji.
Da prodje sve predmete opet bi pala iz Njemackog, Latinskog i Francuskog jer u Bosni nije ni imala te predmete.
- Dope_Man
#11148 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas tako.. to isto govorim jednom jaranu. Ako planiras da ih dovedes jednog dana - jucer ih upisi na kurs jezika i neka uce.Osmi Socrates wrote: ↑13/09/2023 20:05 Zašto otac nije plaćao djevojčici kurseve njemačkog jezika u BIH? Sigurno je znao da će se jednom spojiti sa porodicom.
To nema veze sa drzavom u koju dolazis, vec sa idiotom od covjeka koji misli da moze dijete bez poznavanja jezika baciti u skolu u drugoj drzavi.
-
swanfilter
#11149 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A, stu su oni ocekivali ...
-
moimoi
#11150 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U nasim gim imas lat i fra. Barem je bilo u moje doba.elcaliente wrote: ↑13/09/2023 20:22Meni nije logicno da su roditelji to dijete uopste htjeli upisati u gimnaziju.Ozimician wrote: ↑13/09/2023 19:53 Au mašala... već se 5 stranica haman nakucalo.
I da je primila gimnazija ona ne bi razred zavrsila.
Pa djeca koja su rodjena ovdje imaju problema u gimnaziji a kamo li neko ko nezna njemacki kako treba.
Nisu mi neke stvari nikako logicne kao ni sto nije logicna integrationsklasse na Gimnaziji.
Da prodje sve predmete opet bi pala iz Njemackog, Latinskog i Francuskog jer u Bosni nije ni imala te predmete.