Jos mi reci da mozes raditi posao samo s engleskim jezikom i onda znam koliko je sati.Bodkin wrote: ↑13/09/2023 12:12N-E-U-P-O-R-E-D-I-V-OOzimician wrote: ↑13/09/2023 12:02 Ovdje neki navode kako im smeta politika u BiH jer im utice na svakodnevni zivot.
Politika u Njemackoj ih ne zanima jer im ne utice na svakodnevni zivot.
Istina je da utice itekako u obje zemlje, samo se jos mentalitet nije presaltao da cita svako jutro njemacke vijesti kao sto cita klix.
Onda imamo ove slucajeve da ljudi ne znaju kako funkcionise skolski sistem zemlje, a pricaju o boljitku "svoje djece vani", evo ja koji nemam djecu (niti planiram) bolje sam upucen od njih u skolski sistem zemlje u kojoj zivim.
Eh da se citaju njemacki mediji, moglo bi se davno procitati kako postoji problematika gdje djeci stranaca ucitelji daju losije preporuke i time im bukvalno "useru" mogucnosti skolovanja za citav zivot. Bukvalno je bilo slucajeva gdje ucitelji djeci stranaca po defaultu pisu kako pricaju "njemacki sa tim i tim akcentom", npr. ako je dijete iz BIH, pisu mu: sa bosanskim akcentom; ako je iz Etiopije pisu: etiopijskim akcentom; a dijete na Sprachtestu ostvari rezultate bolje od rodjenih Njemaca.
Pa svako BH dijete (dijete rodjeno u DE, BH roditelja) u Bayernu ce razvaliti nekog domaceg loklanog u testu njemackog jezika, ali ce mu opet ucitelj napisati losiju preporuku nego tom lokalnom djetetu. To su stvari koje se desavaju u praksi.
Tako da svima preporucujem citanje i lokalnih medija, ne samo klixa.
U zivotu nisam procitao vijesti, imao nekih prepreka kao stranac ali x puta vise mogucnosti. Dogurao poprilicno visoko u korporstivnoj kulturi.
A nisam sam jer imas hiljade nasih ljudi koji su u politickom i ekonomskom vrhu.
Ima li problema? Ima. Jesu li uporedivo? Ni blizu.
Plus sto ti ne uzimas u obzir kako je biti manjina u bosni
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#11051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#11052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja mogu. Ovih hiljade drugih rade uglavnom na njemackom. Porediti prilike u njemackoj i bosni moze samo neko ko je skoro otisao i jos ima problema sa nostalgijom/uklapanjemOzimician wrote: ↑13/09/2023 12:14Jos mi reci da mozes raditi posao samo s engleskim jezikom i onda znam koliko je sati.Bodkin wrote: ↑13/09/2023 12:12
N-E-U-P-O-R-E-D-I-V-O
U zivotu nisam procitao vijesti, imao nekih prepreka kao stranac ali x puta vise mogucnosti. Dogurao poprilicno visoko u korporstivnoj kulturi.
A nisam sam jer imas hiljade nasih ljudi koji su u politickom i ekonomskom vrhu.
Ima li problema? Ima. Jesu li uporedivo? Ni blizu.
Plus sto ti ne uzimas u obzir kako je biti manjina u bosni![]()
- darius_maximus
#11053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da su sve ovo poluistine, u najboljem slučaju.moimoi wrote: ↑13/09/2023 12:08Imas djece koja su jako inteligentna i talentovana ali ce radi jezika zavrsiti skole sa kojima se dalje ne mogu skolovati cak i kada usavrse jezik. Dakle, vec te u 5. osnovne usmjere.izvrsni direktor wrote: ↑13/09/2023 11:57 pa sto bi poslali u najbolju skolu (gimnaziju) dojete koje ne zna njemacki?! radi sadake?
Evo, Realschule, školuješ se za konobara ili tehničara.
Možeš li se upisati na fakultet?
Po tebi ne, po zvaničnim informacijama da: https://www.uniturm.de/magazin/abi-und- ... hluss-1742
Onaj kaže da ne možeš u gimnaziju ako imaš bosanski akcenat.
Iako 100% vjerujem da se ovo negdje u manjim sredinama desilo nekad, predstavljeno je kao da je pravilo i svi iz Bosne će završiti kao konobari jer im Nijemci ne daju da napreduju.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#11054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisu svi, ali imaš takve slučajeve definitivno, i to ne baš mali broj.darius_maximus wrote: ↑13/09/2023 12:18Mislim da su sve ovo poluistine, u najboljem slučaju.
Po tebi ne, po zvaničnim informacijama da: https://www.uniturm.de/magazin/abi-und- ... hluss-1742
Iako 100% vjerujem da se ovo negdje u manjim sredinama desilo nekad, predstavljeno je kao da je pravilo i svi iz Bosne će završiti kao konobari jer im Nijemci ne daju da napreduju.
Možeš ići nakon 9 opet na gimnaziju ako imaš ok ocjene, ali ti je pola mogućih fakulteta, gdje moraš imati prosjek bolji od 1,7, već zatvoreno. Medicina, farmacija, psihologija, mislim i pravo
Ne možeš 4 godine provesti u Realschule pa onda biti najbolji u gimnaziji.
-
moimoi
#11055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moras obnavljati godinu.darius_maximus wrote: ↑13/09/2023 12:18Mislim da su sve ovo poluistine, u najboljem slučaju.
Ne da ti nijemac u gimnaziju ako nemas rezultate za gimnaziju. To zaboravi.
Dakle kao dijaspora moras biti 2x bolji od svakog da bi ti dali preporuku za gimnaziju. Drugim rijecima-wunderkind
Last edited by moimoi on 13/09/2023 12:25, edited 1 time in total.
- konoplja
#11056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Fakat komedija.
Ljudi iz zemlje koja je već 20 godina konstantno pri dnu ljestvice prirodnog priraštaja (1.2-1.4) u Evropi se raspravljaju kako je djeci.
Kako neko napisa, daj tup nož da se režem.
Nemamo djece, vjerovatno nećemo imati djece. Prestanite se pretvarati da je ovo neki problem jer nije.

Ljudi iz zemlje koja je već 20 godina konstantno pri dnu ljestvice prirodnog priraštaja (1.2-1.4) u Evropi se raspravljaju kako je djeci.
Kako neko napisa, daj tup nož da se režem.
Nemamo djece, vjerovatno nećemo imati djece. Prestanite se pretvarati da je ovo neki problem jer nije.
- PreWiBa
#11057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Onda bi bilo lijepo da se prestane pričati da se u Njemačku ide "zbog djece".konoplja wrote: ↑13/09/2023 12:24 Fakat komedija.![]()
Kako neko napisa, daj tup nož da se režem.![]()
Nemamo djece, vjerovatno nećemo imati djece. Prestanite se pretvarati da je ovo neki problem jer nije.![]()
![]()
-
moimoi
#11058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa zasto se tema ne zakljuca ako su vec sve teme obradjene?konoplja wrote: ↑13/09/2023 12:24 Fakat komedija.![]()
Nemamo djece, vjerovatno nećemo imati djece. Prestanite se pretvarati da je ovo neki problem jer nije.![]()
![]()
Ne vidim razlog zasto je tema jos aktivna.
Svima je jasno da je zivot u bogatijim sredinama kvalitetniji. Ali nije svima jasno da mozda nece imati jednake sanse kao domicijalni.
- konoplja
#11059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mah, to je misreprezentacija argumenta "zbog djece" i hvatanje slamke.sehohari wrote: ↑13/09/2023 12:25Onda bi bilo lijepo da se prestane pričati da se u Njemačku ide "zbog djece".konoplja wrote: ↑13/09/2023 12:24 Fakat komedija.![]()
![]()
- konoplja
#11060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I to samo neće biti jasno ljudina kojim je zadnjih 10 godina ovaj sjw i woke pokret oprao mozak, pa misle da je svugdje na Zapadumoimoi wrote: ↑13/09/2023 12:28Pa zasto se tema ne zakljuca ako su vec sve teme obradjene?konoplja wrote: ↑13/09/2023 12:24 Fakat komedija.![]()
![]()
Svima je jasno da je zivot u bogatijim sredinama kvalitetniji. Ali nije svima jasno da mozda nece imati jednake sanse kao domicijalni.
Nije tako, ali da će većina imati bolje šanse za napredak u životu nego u Bosni. I baza za život je uzdignuta.
Last edited by konoplja on 13/09/2023 12:35, edited 1 time in total.
- skafiskafsnjak
#11061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ide se radi djece u smislu, kad odrastu i skolu zavrse, da imaju normalan posao i rade u struci.sehohari wrote: ↑13/09/2023 12:25Onda bi bilo lijepo da se prestane pričati da se u Njemačku ide "zbog djece".konoplja wrote: ↑13/09/2023 12:24 Fakat komedija.![]()
![]()
- Dope_Man
#11062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nesto se sjetih ovoga...

- konoplja
#11063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa upravo. Odgovorio sam mu da je ovo što on priča misreprezentacija.skafiskafsnjak wrote: ↑13/09/2023 12:34Pa ide se radi djece u smislu, kad odrastu i skolu zavrse, da imaju normalan posao i rade u struci.
Da imaju mogućnost da rade i žive dostojan život sa malo prepreka i mogućnost da napreduju.
- darius_maximus
#11064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Može se svašta kada se hoće i bez abiture: https://studi.info/artikel/medizin-studieren-ohne-abisehohari wrote: ↑13/09/2023 12:22Nisu svi, ali imaš takve slučajeve definitivno, i to ne baš mali broj.darius_maximus wrote: ↑13/09/2023 12:18
Mislim da su sve ovo poluistine, u najboljem slučaju.
Možeš ići nakon 9 opet na gimnaziju ako imaš ok ocjene, ali ti je pola mogućih fakulteta, gdje moraš imati prosjek bolji od 1,7, već zatvoreno. Medicina, farmacija, psihologija, mislim i pravo
Naravno da se čovjek mora dalje školovati i ne možeš kao konobar odmah početi studij medicine, ali možeš se školovati.
-
Bodkin
#11065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidi sudije, reci ti ljudima zasto idu i zasto imaju pravo icisehohari wrote: ↑13/09/2023 12:25Onda bi bilo lijepo da se prestane pričati da se u Njemačku ide "zbog djece".konoplja wrote: ↑13/09/2023 12:24 Fakat komedija.![]()
![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#11066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imam i ja jedan od ovog poznatog stvaratelja facebook citata:EFD22 wrote: ↑13/09/2023 09:30Ili riječima mudrih THCF![]()
"Morao sam gore, nisam mogao da biram,
Našao sam posao, ali nemam mira.
Vodim je za vikend - Aca Lukas svira,
Ne znam da l' me voli il' je samo zbog papira.
Samo da snađem se - zvaću braću, rođake,
Zovu me dole, sve prazne kuće ostale.
Granice prelaze, vozimo Mercedese,
Samo keš, samo keš, samo pare proklete...
...
Ne pitaj ćale što sam post'o Ausländer,
školov'o za doktora, a radim kao kelner..."
Ili još mudrijeg Coby-a
"Dođe mi nekad da ostavim sve i odem,
Znam da preko je bolje, ali preko nije moje.
Preko nije lova laka, preko nije moja majka,
Gde su sada moja braća? Ko šta pije, plaćam..."
Dok jedni govore i buncaju a drugi posluju i stiču, ja sve pratim i posmatram i sve bolje uviđam da ovdje nema života. Zadugo neće ovdje biti mira ni reda ni korisna rada..Naprotiv, biće sve gore. Treba bježati odavde, kao od kuće koja se ruši. Ovi mnogi i zbunjeni spasioci koji se javljaju na svakom koraku su najbolji znak da idemo u susret katastrofi.
Ivo Andrić
- skafiskafsnjak
#11067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Istina je da mnogi to navode kao razlog, a ustvari veci razlozi su radi svoje guzice i boljeg zivota. Ali ako je njima zivot bolji, pa valjda ce biti i djeci onda.konoplja wrote: ↑13/09/2023 12:36Pa upravo. Odgovorio sam mu da je ovo što on priča misreprezentacija.skafiskafsnjak wrote: ↑13/09/2023 12:34
Pa ide se radi djece u smislu, kad odrastu i skolu zavrse, da imaju normalan posao i rade u struci.
Da imaju mogućnost da rade i žive dostojan život sa malo prepreka i mogućnost da napreduju.
- PreWiBa
#11068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, mozes, teoretski.darius_maximus wrote: ↑13/09/2023 12:37Može se svašta kada se hoće i bez abiture: https://studi.info/artikel/medizin-studieren-ohne-abisehohari wrote: ↑13/09/2023 12:22
Nisu svi, ali imaš takve slučajeve definitivno, i to ne baš mali broj.
Naravno da se čovjek mora dalje školovati i ne možeš kao konobar odmah početi studij medicine, ali možeš se školovati.
U praksi takve price zavrse u novinama, toliko su rijetke.
- darius_maximus
#11069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tema bi se i trebala zvati "Kako olakšati iseljenje iz BiH u druge države?".moimoi wrote: ↑13/09/2023 12:28Pa zasto se tema ne zakljuca ako su vec sve teme obradjene?konoplja wrote: ↑13/09/2023 12:24 Fakat komedija.![]()
![]()
Sve ostale pro/contra rasprave su manje-više mlaćenje prazne slame.
- PreWiBa
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- ZoomZoomKiwi
#11072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
izvrsni direktor wrote: ↑13/09/2023 12:38Dok jedni govore i buncaju, a drugi posluju i stiču, ja sve pratim i posmatram i sve bolje uviđam da ovdje nema života. Zadugo neće ovdje biti mira ni reda ni korisna rada. Naprotiv, biće sve gore. Treba bježati odavde, kao od kuće koja se ruši. Ovi mnogi i zbunjeni spasioci koji se javljaju na svakom koraku su najbolji znak da idemo u susret katastrofi.
Ivo Andrić
Čovjek objasnio, davno jednom, ali za svagda.
- konoplja
#11073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ahahah. Chill tebra.
Ne kažem da ne pišete, već ukazujem da ste na dnu okeana i hvatate se zraka. Pišete o nečemu što vjerovatno nije problem jer ljudi:
1) odlaze vani ranije danas. U 20im godinma.
2) vjerovatno nemaju djece jer država nema djece.
3) ljudi se sve kasnije žene i prave djecu
Tako da, vjerovatno ce djecu napraviti u Njemačkoj ili ako imaju pak djecu vjerovatno su djeca mlađe dobi.
Jos k tome pravite karikaturu pozicije "odlazi se zbog djece" u fazonu ako dijete ne ide na fakultetu u Njemačkoj to je neuspjeh, katastrofa, poraz motiva da se odlazi zbog djece.
A zapravo, lijepa želja je da dijete ide na fakultetu, ali ako završi za CNC operatera, znaš da će imati posao i solidno živjeti. Što je suština argumenta zbog djece.
Last edited by konoplja on 13/09/2023 12:50, edited 1 time in total.
- darius_maximus
#11074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobro, da zaključimo onda:sehohari wrote: ↑13/09/2023 12:39Da, mozes, teoretski.darius_maximus wrote: ↑13/09/2023 12:37
Može se svašta kada se hoće i bez abiture: https://studi.info/artikel/medizin-studieren-ohne-abi
U praksi takve price zavrse u novinama, toliko su rijetke.
- svi Bosanci u Njemačkoj su diskriminirani
- 3% Bosanaca (recimo da je to "wunderkind" definicija) će se školovati u gimnazijama i moći će studirati, jer im Nijemci ne dopuštaju da napreduju
- 97% Bosanaca će postati konobari, frizeri, itd.
Je li to priča?
-
moimoi
#11075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mislim da si mlacenje prazne slame, jer vecina ocekuje da ce sve ici kako su zacrtali. Realnost je malo drugacija.darius_maximus wrote: ↑13/09/2023 12:39Tema bi se i trebala zvati "Kako olakšati iseljenje iz BiH u druge države?".
Sve ostale pro/contra rasprave su manje-više mlaćenje prazne slame.
Jedno je kada djeca dolaze iz jednako jakih drzava ili jacih, radi posla roditelja u drugoj drzavi, gdje im se omoguci skolovanje na maternjem ili u nekoj privatnoj skoli gdje ce ih nositi kao kap na dlanu, a drugo je kada dolazis iz siromasne drzave, gdje i tvoje dijete automatski stavljaju u isti kos sa svim strancima koji su napustili svoje drzave radi rata ili soc politike. Ma kakav posao da imas i kakav da si strucnjak. Za njih je tvoje dijete dijete iz vukojebine.